Doki Doki Literature Club Plus!

Hot
Rea Papadopetrou
REVIEWED ON Switch (Primary version tested)   PC   Mac   Xbox One   PS4   PS5  

Τα στερεότυπα και ο τέταρτος τοίχος είναι για να σπάνε.

Τα στερεότυπα και ο τέταρτος τοίχος είναι για να σπάνε.

Τα στερεότυπα και ο τέταρτος τοίχος είναι για να σπάνε.

Ίσως πολλοί από εσάς ήρθατε ήδη σε επαφή με το doki doki. Αν ναι, τότε εσείς, πιθανότατα και ο ψυχολόγος σας, ξέρετε πολύ καλά σε τι αναφερόμαστε. Για θυμούνται οι παλιοί, και οι νέοι να μαθαίνουν, ακολουθεί ένα πολύ γρήγορο μάθημα ιστορίας.

Σχεδόν μια πενταετία πριν, η μέχρι τότε άγνωστη Team Salvato έκδωσε έναν δωρεάν τίτλο που σάρωσε στο Steam. Κανάλια στο YouTube, streaming platforms και forums πήρανε φωτιά ενώ σήμερα το Doki Doki Literature Club μετράει πάνω από 9.000.000 downloads.

image

Έγινε μεγάλη προσπάθεια να μη γίνει κάποιο σημαντικό spoiler, ωστόσο αν δεν έχετε παίξει το παιχνίδι κι αν δεν έχετε ακούσει κάτι για αυτό, κάντε την χάρη στον εαυτό σας και παίξτε τώρα, μίνιμουμ ένα δωράκι, χωρίς να γνωρίζετε τίποτα άλλο. Αξίζει την εμπειρία. Εναλλακτικά, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι το DDLC, και τι το κάνει να ξεχωρίζει.

Το χαριτωμένο περιτύλιγμα
Το Doki Doki αποτελεί ένα χαριτωμένο, παστέλ αποχρώσεων Visual Novel - Dating Sim. Το παιχνίδι ξεκίνα με την καλύτερή σου φίλη, την Sayori, να σε πείθει να γραφτείς μαζί της στο literature club του σχολείου σας, καθιστώντας σε το μόνο αγόρι σε μια τάξη με τέσσερα αξιολάτρευτα anime tropes. Μέσω ποίησης και κατάλληλων επιλογών στον διάλογο προσπαθείς να γοητεύσεις την … αγαπημένη σου waifu. Ίσως την Sayori, την ονειροπόλα παιδική σου φίλη που τείνει να σε κρεμάει λίγο στα ραντεβού σας. Την γοητευτική και ντροπαλή Yuri, μια κοπέλα με πλούσια προσόντα που αγαπά τις ιστορίες με δράμα, θάνατο, και σήψη. Την μικρή γκρινιάρα tsundere, την Νatsuki, που ‘ναι γλυκόξινη και χαριτωμένη. Ή την Monika. Απλά και μόνο την Monika.

Ακουγεται γλυκούλι, ίσως και λίγο κλισέ σωστα; Προσέξτε όμως, γιατί ειναι παγίδα! Τόσο στην εισαγωγη του τρέιλερ, όσο και στην περιγραφη του στο Steam, υπαρχει η εξής προειδοποιηση, την οποία οφείλουμε να επαναλάβουμε: "This game is not suitable for children or those who are easily disturbed".

Ένα ακόμα Dating Sim;
Στον βασικό κορμό του, το παιχνίδι είναι Visual Novel, ακολουθώντας το καθιερωμένο gameplay. Παρακολουθείτε δηλαδή την ιστορία, κι όταν σας δίνεται η επιλογή το κομμάτι διαλόγου που προτιμάτε. Επιπλέον, λαμβάνετε κάθε τόσο μέρος σε ένα minigame, στο οποίο επιλέγεται σε μια σελίδα τετραδίου λέξεις για να προσθέσετε στα ποιήματά σας, λαμβάνοντας ίσως υπόψη τις προτιμήσεις της Yuri, ή της Sayori, ή της Natsuki, ανάλογα με το ποια κοπέλα προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε. Παράλληλα παρακολουθείτε την ιστορία αφήνοντάς την να εξελιχθεί. Αν και από τεχνικής απόψεως, το gameplay δεν περιορίζεται εκεί, ωστόσο αν υπάρχει κάτι επιπλέον συστήνεται να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

doki doki literature club plus 2

Φόβος κι αποστροφή σε παστέλ αποχρώσεις
Το Doki Doki Literature Club είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου η αισθητική δεν προδίδει την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος της. Ζεστά χρώματα, παστέλ αποχρώσεις και όμορφα anime κορίτσια είναι αυτό που κυρίως το χαρακτηρίζουν οπτικά. Έτσι, όταν αυτή η μάσκα ραγίζει, το αντίκτυπο είναι ακόμα δυνατότερο και τίποτα δε σας προϊδεάζει ότι θα συμβεί. Το στοιχείο του τρόμου εμφανίζεται χωρίς προειδοποίηση, κρατώντας τον παίκτη σε επαγρύπνηση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι όπως συμβαίνει με τους χαρακτήρες και το σενάριο, τα γραφικά του παιχνιδιού είναι ένα ακόμα trope που το DDLC καταφέρνει με επιτυχία να σπάσει.

Upbeat μουσική, αλλά με τα twist της
Η μουσική και γενικότερα ο ήχος σε αυτό το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό μέρος της εμπειρίας, χτίζοντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα ανάλογα με την φάση της ιστορίας. O δίσκος με το OST του παιχνιδιού αποτελείται από 15 κομμάτια, τα οποία σε ένα παιχνίδι με gameplay 6 ωρών προσφέρουν ποικιλία και δύσκολα να την βρείτε επαναλαμβανόμενη. Βεβαίως, αν η ατμόσφαιρα το επιτρέπει οι upbeat pop μελωδίες μπορεί και να καταλήξουν σε διαστρεβλωμένο λοβκραφτιανό τρόμο πού και πού. Voice acting δεν υπάρχει, ενώ τα ηχητικά εφέ είναι λίγα αλλά ακριβώς εκεί που πρέπει.

DDLC PLUS
Το Doki Doki Literature Club Plus! μετράει ήδη 500.000 downloads. Αν και αυτή την φορά δεν είναι δωρεάν, κατά την εγγραφή αυτού του άρθρου η τιμή του κυμαίνεται στο πολύ λογικό πλαίσιο των 12.5 ευρώ. Το gameplay παραμένει λίγο πολύ το ίδιο, με κάπως νέα και βελτιωμένη όψη. Τα γραφικά είναι έγιναν λίγο πιο αστραφτερά, είναι με σιγουριά HD (highly disturbing), ενώ υπάρχουν πολλές νέες προσθήκες, που έχει ενδιαφέρον να ανακαλύψετε. Ένα ερώτημα που δημιουργείται βέβαια, είναι: αξίζει για έναν παλιό παίκτη να το αγοράσει;

doki doki literature club plus 2

Αν επρόκειτο να κάνετε ένα επιπλέον πέρασμα την ιστορία, το DDLC+ στον κεντρικό κορμό του είναι το ίδιο παιχνίδι που παίξατε το 2017. Αν είστε completionist, τότε σίγουρα ναι! Υπάρχει πολύ υλικό για να ξεκλειδωθεί, και χρειάζονται πολλά playthroughs ώστε να το συγκεντρώσετε όλο. Και κυρίως, αν είχατε ξύσει την επιφάνεια του μυστηρίου που βρισκόταν στα αρχεία του original doki doki και αναρωτιέστε αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο DDLC+, η απάντηση είναι πως ναι, υπάρχει κι έχει πολύ ενδιαφέρον.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά όμως τις νέες προσθήκες. Στις εκδόσεις για κονσόλες, η πιο βασική προσθήκη ίσως είναι το computer: Καθώς η πλοήγηση στα αρχεία του παιχνιδιού υπήρξε πηγαίο κομμάτι του original παιχνιδιού, δε θα μπορούσε να λείπει από τις κονσόλες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας προσομοίωσης υπολογιστή, μέσω της οποίας μάλιστα παίζεις το παιχνίδι. Υπάρχει εξερεύνηση αρχείων, φωτογραφίες και email που λαμβάνετε ενώ παίζετε, μουσική, και οι ρυθμίσεις, δίνοντας αρκετά την αίσθηση κάποιου Windows theme. Μια πρώτη αίσθηση είναι ότι αν και κάπως κουλ, ίσως υστερεί κατά πολύ σε αυτό το επίπεδο σε σχέση με το original, καθώς το ότι ψαχούλευες στα αρχεία του ίδιου σου του υπολογιστή δούλευε πολύ καλύτερα από άποψη ιστορίας και προσέθετε κάτι δυνατότερο σε επίπεδο τρόμου και εμβύθυνσης. Όμως σε αντίστιξη αυτού που χάθηκε, το εικονικό περιβάλλον επεκτείνει το lore και τελικά ταιριάζει με την ιστορία, αν το ψάξετε καλά.

doki doki literature club plus 2

Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι επίσης τα sidestories, τα οποία προσθέτουν 5 ώρες content στο παιχνίδι. Οι ιστορίες αφορούν το παρελθόν του Literature Club, των μελών του και των μεταξύ τους σχέσεων. Πιθανότατα δεν είναι για όλους, καθώς αυτή την φορά απλώς παρακολουθείτε χωρίς να αλληλεπιδράτε. Προσθέτουν όμως βάθος και γνώση για τους χαρακτήρες, για τους οποίους το original παιχνίδι έξυσε μόνο την επιφάνεια, και ξεπερνά τα κλισέ στα οποία τους τοποθέτησε στην αρχή. Το Doki Doki είναι ένα πολύ ολοκληρωμένο παιχνίδι από μόνο του, και χωρίς να παίξετε το plus. Τα έξτρα στοιχεία του plus του δεν προσθέτουν ιδιαίτερα στο horror element του, σίγουρα όμως κάνουν το παιχνίδι πιο ολοκληρωμένο.

Επιπλέον, δίνει περισσότερη προσοχή στους χαρακτήρες αφήνοντας τον παίκτη να τους γνωρίσει καλύτερα και ίσως να δεθεί περισσότερο μαζί τους. Έτσι, η εξέλιξη της κύριας ιστορίας αφήνει κάπως πικρότερη γεύση. Κι έπειτα, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να στηρίξετε τους developers ενός εκπληκτικού παιχνιδιού, του οποίου υποσχέθηκαν ότι η αρχική έκδοση θα παραμένει πάντα δωρεάν στο itch.io και το Steam. Όσο για κάποιον που παίζει πρώτη φορά, είναι καλή επιλογή να προτιμήσει το plus, καθώς ότι υπήρχε στο original παιχνίδι θα το βρει και στο plus, μαζί με όλα τα πρόσθετα που προαναφέρθηκαν. 

doki doki literature club plus 2

Αφήνει εντυπώσεις
Είναι δύσκολο να μιλήσεις για το τι είναι το doki doki χωρίς να το spoilάρεις, και τίποτα δεν μπορεί να προετοιμάσει για αυτό που ακολουθεί. Θα μπορούσαμε ίσως να αναφέρουμε ότι κάτω από το αξιολάτρευτο παρδαλό του περιτύλιγμα βρίσκεται ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ψυχολογικά θρίλερ σε gaming format. Αν δεν έχετε κάτι άλλο να κάνετε σήμερα, να το παίξετε οπωσδήποτε (αλλά τουλάχιστον 2 ωρίσες για να δέσει το γλυκό). Συνολικά, μιας και κατά μέσο όρο το gameplay διαρκεί 5-6 ώρες, έχετε κάθε λόγο να το τσεκάρετε, αναμφίβολα θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Θετικά:
- Δωρεάν στο Steam, χαμηλή τιμή στην plus έκδοση
- Έξυπνο και ίσως μοναδικό στο είδος του
- Ιστορία που θα σας σημαδέψει για καιρό.

Αρνητικά:
- Όπως το ίδιο το παιχνίδι προειδοποιεί, το παιχνίδι δεν είναι κατάλληλο για παιδιά, ή άτομα ευαίσθητης ψυχολογίας.
- Συγκεκριμένα το plus, αν έχεις παίξει ήδη το παιχνίδι δεν σου δίνει πολλούς λόγους να επιστρέψεις.
- Σε κάποιους θα μπορούσε να φανεί αρνητικό η μικρή του διάρκεια, καθώς ο κύριος κορμός του παιχνιδιού τερματίζεται σε 5-6 ώρες.

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8
Σενάριο: 9.5
Αντοχή: 4
Γενικά: 7.7

Εξυπνό και πρωτότυπο concept, σε μια εμπειρία που ίσως σκέφτεστε για χρόνια μετά.

Ρέα Παπαδοπέτρου

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.7
8.75 User Score
(4 votes )
User Reviews 0
Genre: Visual Novel
Developer: Team Salvato
Publisher: Team Salvato
Διάθεση: Team Salvato
Players: 1
Requirements: 4 GB RAM, Επεξεργαστής 1.8GHz Dual-Core CPU , Χώρος στον δίσκο 350 MB / (Plus only) SWITCH, PS4, PS5, XBOX- 1.3 GB χώρος στον δίσκο
Official Website: Κλικ εδώ
Full Game: Download
Release Date: DDLC 22/9/2017 - DDLC+ 31/6/2021
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

2
Lost Ark   (8.3)
4
Stray   (8.19)
7
Bayonetta 3   (8)
8
MultiVersus   (8)
10
Temtem   (7.9)

Latest User Reviews

1.
2.
3.
Overwatch 2   (6.0)
4.
Trek to Yomi   (9.0)
5.
God of War (PC)   (9.0)
6.
Stray   (8.0)
8.
Elden Ring   (9.0)
9.
Martha is Dead   (9.0)
10.
Notification