Grand Theft Auto 2

Hot
REVIEWED ON PC   PlayStation   Dreamcast   Game Boy Color   GameCube  

Ο μέγας κλέφτης οχημάτων και οι συμμορίες του.

Μετά την αναμενόμενη και πολυσυζητημένη επιτυχία του αρχικού τίτλου της σειράς Grand Theft Auto, έρχεται τον Οκτώβριο του 1999 η συνέχεια. Κυκλοφόρησε αρχικά σε PC και PlayStation και ύστερα, το 2000 πήραν σειρά το Dreamcast και το Game Boy Color. Το GTA2 πήρε ανάμεικτες κριτικές, όπως και ο προηγούμενος τίτλος της σειράς, αλλά αρνητικές για το Game Boy Color, λόγω του περιεχομένου ακραίας βίας που απευθυνόταν σε παιδιά. Παρόλα αυτά ήταν μέτρια επιτυχημένο στις πωλήσεις.

Η έκδοση για τον υπολογιστή έγινε “Silver” στα βραβεία πωλήσεων από την Entertainment and Leisure Software Publishers Association (ELSPA) με 100000 πωλήσεις αντιτύπων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκδοση στο PlayStation έλαβε το “Platinum” βραβείο πωλήσεων με πάνω από 300000 μονάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο στο ELSPA.Τα τραγούδια και η μουσική του εξυμνήθηκαν από τον κόσμο, καθώς και κάποια στοιχεία του gameplay, όπως το σύστημα συμμοριών. Από την άλλη πλευρά, κατακρίθηκε για ομοιότητες με τον προκάτοχό του, χωρίς να έχει πρωτοτυπίες παρά κάποιες μόνο βελτιώσεις σε γραφικά, χειρισμό και settings και είχε ανάμεικτες κριτικές.

Κάτι ενδιαφέρον και πρωτότυπο επίσης ήταν ότι βγήκε μία ταινία περιπέτειας μικρού μήκους των 8 λεπτών γυρισμένο στην Νέα Υόρκη. Ήταν εισαγωγική του τίτλου και διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Rockstar Games. Η ταινία αφορά έναν εγκληματία ονόματι Claude Speed (υποδυόμενος από τον Scott Maslen, γνωστό από το Βρετανικό τηλεοπτικό εγκληματολογικό show, “The Bill”), ο οποίος κάνει δουλειές στην Anywhere City για διάφορα συνδικάτα του εγκλήματος. Η ταινία ήταν βασισμένη σε ένα σενάριο του Dan Houser και σκηνοθετήθηκε από τον Alex De Rakoff. Υποτίθεται ότι το GTA2 διαδραματίζεται στο κοντινό μέλλον, ενώ στην ταινία βρίσκεται στο παρόν.

grand theft auto 2 1

Ο εγκληματίας που όλοι αγαπήσαμε επιστρέφει
Βρισκόσαστε σε μία φανταστική retrofuturistic πρωτεύουσα ονόματι, Anywhere City στις USA και ο ήρωάς σας ονομάζετε Claude Speed. Όπως και στον προκάτοχό του, ο ρόλος σας είναι πάλι παραβατικός, σε open-world περιβάλλον, όπου δουλεύετε για εγκληματικά συνδικάτα και συμμορίες και κάνετε τα πάντα για να εκπληρώσετε τον στόχο σας και να ανέβετε ιεραρχικά. Η Anywhere City χωρίζετε σε 3 περιοχές. Στην Downtown, την Residential και την Industrial. Η χρονική περίοδος που εκτυλίσσεται το παιχνίδι δεν είναι εύκολα προσδιορίσιμη. Κάποιες αδιευκρίνιστες πηγές εικάζουν για «τρεις βδομάδες στο μέλλον» το έτος 2013 με αναφορές εντός παιχνιδιού και για την Νέα Χιλιετία, καθώς εκδόθηκε το 1999 εν αναμονή της, ενώ βλέπουμε και στοιχεία από περασμένες δεκαετίες από το ’50 και μετά. Είναι ρετροφουτουριστικό μέλλον αυτό, οπότε καταλαβαίνετε. Θέλει φαντασία το πράγμα.

Η έκδοση του PC έχει και ένα επιπλέον επίπεδο με δύο αποστολές και τρεις αρένες όπου στην μία καταστρέφετε ένα παγωτατζίδικο (και είναι άδικο) και στην άλλη, τρέχετε ενάντια στο ρολόι πατώντας πεζούς και συμμορίτες, κερδίζοντας χρόνο στο ρολόι. Υπάρχουν και κάποιες mini αποστολές για extra ζωές, χρήματα ή special οχήματα.

Πόντοι από εγκλήματα για τα προς το ζην
Παίρνετε πόντους, ολοκληρώνετε επίπεδα, μαζεύετε όπλα, armor και αντικείμενα. Τρακάρετε οχήματα. Παίρνετε πόντους. Σκοτώνετε κόσμο. Παίρνετε πόντους. Σκοτώνετε περισσότερο κόσμο. Παίρνετε περισσότερους πόντους. Ολοκληρώνετε αποστολές κάνοντας τα παραπάνω. Παίρνετε πόντους. Σας κυνηγάει η αστυνομία. Παίρνετε πόντους. Συνεχίζει να σας κυνηγάει η αστυνομία. Τρέχετε να κρυφτείτε γιατί αν σας πιάσει, είτε θα πάτε φυλακή, είτε θα πάτε στα θυμαράκια. Αν πάτε λοιπόν στα θυμαράκια, θα επιστρέψετε χωρίς τις ανταμοιβές και τους πιθανόν πολλαπλασιαστές bonus που είχατε αποκτήσει. Ο τίτλος προσφέρει κάποια νέα χαρακτηριστικά σαν αναβάθμιση της σειράς. Πλέον μπορείτε να σώσετε την πρόοδό σας μετά από μία αποστολή, επισκέπτοντας την εκκλησία Jesus Saves και πληρώνοντας γενναιόδωρα κάποιους για να το κάνετε.

Βελτίωση βλέπετε επίσης στα οχήματα και τους πεζούς. Υπάρχουν κάποιοι πεζοί που είναι τόσο προκλητικοί που έρχονται να σας ληστέψουν. Ενώ κρατάτε αυτόματο πυροβόλο, φλογοβόλο ή εκτοξευτή πυραύλων. Έρχονται να σας ληστέψουν. Για τόσο θράσος μιλάμε. Φοβερή βελτίωση, εκτός από τους ευθαρσείς νέους, βλέπετε και στις συμπλοκές μελών από τις εγκληματικές οργανώσεις, που ανταλλάσουν πυρά με την αστυνομία ή με άλλες εγκληματικές οργανώσεις. Μακελειό λέμε. Για να χαλαρώσετε, μπορείτε να κάνετε και κάνα τσιγαράκι ή να ρίξετε και καμία πορδή ή να ρευτείτε. Το άγχος πρήζει το στομάχι και τα έντερα και χρειάζονται αποσυμφόρηση. Φανταστείτε τώρα να εργάζεστε και σε εγκληματικές οργανώσεις. Δύσκολα τα πράγματα. Μεγάλη πίεση.

grand theft auto 2 2

Έγκλημα, τιμωρία και ξανά έγκλημα
Υπάρχουν τρία εγκληματικά συνδικάτα από όπου παίρνετε εντολές για τις αποστολές. Δύο σε κάθε επίπεδο και ένα σε όλα. Αφού ολοκληρώνετε τις αποστολές σας, κερδίζετε τον σεβασμό από τις εγκληματικές οργανώσεις, αναλαμβάνοντας δυσκολότερες «δουλειές». Όταν ξεκινάτε, η πρώτη έκφραση που ακούγεται είναι “Respect is Everything”,δείχνοντας έτσι την σημαντικότητα του σεβασμού και την πίστη στις οργανώσεις. Υπάρχουν 3 Gang bar/meter για την κάθε οργάνωση, κάνοντάς το εξαιρετικά πρωτότυπο. Οι συμμορίες είναι επτά. Οι Zaibatsu, οι Loonies, οι Yakuza, οι Rednecks, οι SRS, οι Russian Mafia και οι Hare Krishna. Χάνοντας τις αποστολές, οι οργανώσεις γίνονται εχθρικές απέναντί σας, αναλόγως με ποιους είστε, με ποιους συνεργάζεστε, αν είστε ουδέτεροι και αναλόγως γέρνει η πλάστιγγα. Παράδειγμα, μπορεί να πάτε σε κάποια περιοχή που είναι αντίπαλη συμμορία και να αρχίσουν να σας γαζώνουν. Μην αναρωτηθείτε γιατί.

Υπάρχουν τρία επίπεδα δυσκολίας στις αποστολές που όπως και στο προηγούμενο GTA τις λαμβάνετε από τους τηλεφωνικούς θαλάμους. Τηλε-φονικούς θα λέγαμε πάλι. Εasy είναι με τους πράσινους τηλεφωνικούς θαλάμους, όπου παίρνετε κάποια αμοιβή, medium με τους κίτρινους που παίρνετε καλύτερη αμοιβή και σεβασμό και hard με τους κόκκινους όπου χρειάζεται απόλυτος σεβασμός με max το Gang bar/Meter της εκάστοτε συμμορίας. Μαζί με τις αποστολές, ξεκλειδώνεται και καινούργια μέρη, όπλα και οχήματα.

Κάτι διαφορετικό παρά τις ομοιότητες
Μπορείτε ακόμα και να δωροδοκήσετε τους αστυνομικούς και να μειωθεί το επίπεδο επικήρυξής σας. Διαθέτει 50 επίπεδα που τα ξεκλειδώνετε μαζεύοντας τα ειδικά σήματα GTA2. Υπάρχει ένα mini-game το Kill Frenzy, όπου μπορείτε να σκοτώνετε αδιακρίτως, ως ένας άλλος μακελάρης. Έχετε και ζωές κάτι που δεν υπήρχε στο προηγούμενο GTA. Μπορείτε να γίνετε άτρωτος για κάποια λεπτά με ένα αντικείμενο και όταν δεν έχετε όπλα, έχετε τις γροθιές σας, οι οποίες με ένα άλλο αντικείμενο, γίνονται ηλεκτροφόρες και μπορούν ακόμα και να σκοτώσουν. Επίσης δεν μπορούσατε να πηδήξετε, κάτι που εδώ μπορείτε να κάνετε, είτε για να πάτε από ένα σημείο σε ένα άλλο, είτε να πηδήξετε από κάποια ταράτσα, για να πάρετε κάποιο αντικείμενο ή σε κάποια αποστολή.

Τέλος, υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογών στα οχήματα, καθώς μπορείτε να οδηγήσετε εκτός από τα συμβατικά Ι. Χ. και κάποια κλασικά μοντέλα, νταλίκες, φορτηγά, ταξί και να μεταφέρετε «πακέτα» σε όλη την πόλη. Ακόμα και να τους κάνετε μετατροπές σε ειδικά garage. Μπορείτε να δημιουργήσετε μέχρι 8 προφίλ που θα φαίνονται οι βαθμολογίες σας, έχει ένα mode και ένα επίπεδο δυσκολίας. Η μέση διάρκεια για να το τερματίσετε είναι στις 12 με 13 ώρες και αν είστε πολύ γρήγοροι στις 5 ώρες.

Γεννηθήκατε για να είστε αλήτες συμμορίτες και εδώ μπορείτε να θριαμβεύσετε, με σεβασμό.

Εγκληματική επανάληψη με λίγες βελτιώσεις
Βλέπετε μία retrofuturistic πόλη, βγαλμένη από τις δεκαετίες του ’50, ’60, ’70, ’80 και όλες σε ένα. Τα οχήματα το ίδιο. Δεν βλέπετε ιδιαίτερη βελτίωση όσον αφορά τα γραφικά και την εικόνα, λίγο επειδή πρόκειται για απαρχαιωμένο σύστημα, λίγο επειδή η εταιρεία δεν έδωσε τόση σημασία σε αυτόν τον τομέα, λίγο ότι βγήκε πολύ σύντομα σε σχέση με το πρώτο και σχετικά διαφοροποιείται, αλλά φαίνεται ότι η DMA Design και Tarantula Studios δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τον τομέα αυτό. Παρά μόνο με το σύστημα παιχνιδιού με της εγκληματικές οργανώσεις και το πώς θα γίνονται οι αποστολές με βάση αυτό. Θυμίζει πάρα πολύ το GTA με κάποιες μικρές προσθήκες σε τοπία, κτίρια, γέφυρες, δρόμους, σιδηρόδρομους, οχήματα, πεζούς, όπλα. Τα τοπία είναι πιο σκοτεινά έως πολύ σκοτεινά και η πόλεις το ίδιο, θυμίζοντας ένα μεταποκαλυπτικό μέλλον. Ωστόσο, δεν βλέπετε τόσα θαμπά pixels πλέον και τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα. 

grand theft auto 2 3

Τελευταίο του είδους του για την σειρά
Το GTA2 ήταν το τελευταίο PC GTA που υποστήριζε το build-in multiplayer. Υποστήριζε μέχρι έξι παίκτες διαμέσου Internet, Lan, σειριακής καλωδίωσης ή απευθείας σύνδεσης με το modem. Υπάρχουν επίσης, τρεις μικροί multiplayer χάρτες, σχεδιασμένοι για μικρό αριθμό παικτών και τρεις περιοχές με παραλλαγές στα μέρη όπου βρίσκονται όπλα και αυτοκίνητα.

Η επιτυχημένη συνταγή ήχου και εγκλήματος συνεχίζεται
Κάθε περιοχή έχει πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς από έντεκα, που ο καθένας ακούγεται όταν ο παίκτης οδηγεί οχήματα. Μπορείτε να αλλάξετε και σταθμούς, πράγμα επίσης πρωτότυπο. Ο σταθμός Head Radio υπήρχε και στο Grand Theft Auto. Κάθε οργάνωση έχει τον δικό της σταθμό που εκπέμπει σε συγκεκριμένη περιοχή. Η αστυνομία, τα ασθενοφόρα, τα πυροσβεστικά και τα… TANKS, δεν μπορούν να παίξουν σταθμούς. Αντί αυτού, ακούν μεταδόσεις από επείγοντα περιστατικά. Καλό, αν σκεφτεί κανείς ότι μπορείτε να έχετε εικόνα το τι εγκλήματα έγιναν ή κάνατε και το πόσο κινδυνεύετε κι αν σας κυνηγούν να σας πιάσουν.

grand theft auto 2 4

Η μουσική και οι διαφημίσεις είναι αποκλειστικές για το GTA2, ακολουθώντας την παράδοση του προηγούμενου. Υπεύθυνοι για το μουσικό περιεχόμενο ήταν πάλι ο Craig Conner και ο Colin Anderson, όπως και στο GTA, με τις προσθήκες των Stuart Ross, Paul Scargill, Bert Meid, Anthony Paton και της δισκογραφικής Moving Shadow. Κάποιοι από τους μουσικούς παραγωγούς συνέχισαν την συνεργασία τους και με τις συνέχειες της σειράς. Η έκδοση του Game Boy Color χρησιμοποίησε μερικά πραγματικά τραγούδια, εκ των οποίων μία «γρήγορη» έκδοση του Back in Black των AC/DC και στο Theme της επιλογής χαρακτήρων υπάρχει ένα παλιό Βραζιλιάνικο τραγούδι με τίτλο, “Chega de Saudade”.

Περισσότερη δράση, αλλά αρκετές ομοιότητες
Το Grand Theft Auto 2 φαίνεται ελαφρώς αναβαθμισμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του και άξιος συνεχιστής της σειράς. Δεν έχει μεγάλες διαφορές φαινομενικά. Διαθέτει μεγαλύτερη ποικιλία σε όπλα, αντικείμενα, αποστολές και mini-games και λιγότερα pixelιάσματα. Επαινέθηκε από τους κριτικούς για την ελευθερία κινήσεων και το gameplay του και κατακρίθηκε για ομοιότητες με το Grand Theft Auto, διχάζοντας για ακόμα μία φορά το κοινό. Πράγμα καλό, αν ξέρεις να το διαχειριστείς σωστά, όπως φάνηκε στην επιτυχημένη συνέχεια όλης της σειράς GTA μέχρι και σήμερα.

Θετικά:
- Αναβαθμισμένο Gameplay
- Πρωτότυπο σύστημα συμμοριών
- Πρωτότυποι ήχοι και μουσική
- Jesus Saves

Αρνητικά:
- Αρκετές ομοιότητες με το πρώτο GTA
- Η μικρή αναβάθμιση γραφικών δεν ήταν αρκετή
- Σκοτεινά περιβάλλοντα

Βαθμολογία:
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.7

Η εγκληματική εξέλιξή σας στον κόσμο των συμμοριών αποδίδει πόντους στην ιεραρχία.

Ιωάννης Μαρκαντώνης

NEWS   VIEW ALL

Η Take-Two έστειλε αξίωση DMCA σε mods των Grand Theft Auto 5, Red Dead Redemption 2 και Mafia VR

Η μητρική εταιρεία της Rockstar, Take-Two Interactive, έστειλε μια αξίωση DMCA στον modder που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία VR mods των Grand Theft Auto 5, του Red Dead Redemption 2 και της Maf...
Posted (07 Jul 2022)

Grand Theft Auto 1 & 2 σε PS3, Vita και PSP

Τα Grand Theft Auto και Grand Theft Auto 2 ενδέχεται να κυκλοφορήσουν στo PlayStation Store για PS3, PS Vita και PSP. Τα δύο αυτά games φέρονται να έχουν λάβει αξιολόγηση ηλικίας απ' το ESRB. Δεν α...
Posted (02 May 2013)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.8
8 User Score
(1 vote )
User Reviews 0
Genre: Action-adventure
Developer: DMA Design, Tarantula Studios
Publisher: Rockstar Games
Διάθεση:
Players: 1-6
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 22/10/1999
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification