Temtem

Hot
Πως θα ήταν τα Pokemon σε...Brutal MMO μορφή!

Πως θα ήταν τα Pokemon σε...Brutal MMO μορφή!

Πως θα ήταν τα Pokemon σε...Brutal MMO μορφή!

Το Temtem είναι ένα MMORPG από την ισπανική εταιρεία ανάπτυξης Crema και publish από την Humble Bundle. Ήταν στο Steam early access στις 21 Ιανουαρίου 2020, στο PS5 στις 8 Δεκεμβρίου και για το Nintendo Switch και το Xbox Series X/S κυκλοφόρησε μαζί με το full release του στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. Το game χρησιμοποιεί την μηχανή ανάπτυξης της Unity και είναι ένα Creature-Collection video game εμπνευσμένο από την σειρά τίτλων της Nintendo, Pokemon. Το παιχνίδι εν μέρει χρηματοδοτήθηκε από το Kickstarter με στόχο τα €60000, από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο 2018. Το Temtem πούλησε πάνω από 500000 units στο Steam στον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του.

Το παιχνίδι είναι κατά ένα μεγάλο μέρος εμπνευσμένο από την σειρά Pokemon. Οι παίκτες εξερευνούν τις διάφορες περιοχές, πιάνοντας διάφορα Temtem και κάνοντας μάχες εναντίον άλλων άγριων Temtem ή tamers NPC ή άλλων παικτών σε μάχες 1v1 και 2v2. Ξεκινάτε από την δημιουργία του χαρακτήρα σας με μεγάλη ποικιλία σε χαρακτηριστικά, αμφιέσεις και αξεσουάρ, ενώ έχετε να ταξιδέψετε ανάμεσα στα έξι αιωρούμενα νησιά του Airborne Archipelago. Τέλος, έχετε να αντιμετωπίσετε την απειλή της Clan Belsoto, μιας διαβολικής οργάνωσης που θέλει να κατακτήσει όλα τα νησιά με την βία. 

temtem 2

Temtem, το μεγαλείο σου
Τα Ελληνικά ονόματα στους NPCs το κάνει εξαιρετικά πρωτότυπο. Οι Ισπανοί developers μας τιμούν ιδιαίτερα. Παραδείγματος χάρη, υπάρχει ο Professor Konstantinos που σας δίνει τις πρώτες οδηγίες στο ξεκίνημά σας και ο κυρ-Vassilis που σας περιμένει μαζί με άλλους, κατά την αναχώρησή σας από το πατρικό σας, ή το μητρικό σας αν θέλετε. Η Aina φαίνεται να είναι η μητέρα σας, σε κάθε περίπτωση και για όλους τους παίκτες. Επίσης, ελληνικές ονομασίες υπάρχουν και σε πολλά μέρη. Ακόμα, έχετε και έναν ανταγωνιστή τον Max, ο οποίος από την πρώτη σας κιόλας επαφη σας προκαλεί, σας νικάει και σας ανταγωνίζεται συνέχεια, ενώ φαίνεται να είναι non-binary, κάτι που το παιχνίδι γενικά δείχνει να προωθεί.

Techniques, types και stats των Temtem
Ενώ στο Pokemon είσαστε trainers και χρησιμοποιείτε Pokeballs για να πιάσετε Pokemon, εδώ είσαστε tamers και χρησιμοποιείτε TemCards για να πιάσετε Temtem. Εννοείτε ότι δεν μπορείτε να πιάσετε Temtem που ανήκουν σε tamer, παρά μόνο όσα είναι ελεύθερα στην φύση. Για να κάνετε heal τα Temtem σας, χρησιμοποιείτε items, πηγαίνετε για ξεκούραση στο σπίτι σας ή σε ειδικά stores. Έχετε πληθώρα από items που σας βοηθούν να κάνετε revive είτε μεμονωμένα είτε όλη την ομάδα, να ανεβάσετε stamina, speed, defence. Έχετε μέχρι και τέσσερα techniques για το Temtem σας καθώς ανεβαίνει level, ενώ χρειάζεται να διαλέξετε πιο tecnhique θα αντικαταστήσετε κάθε φορά, εφόσον έχει μέχρι τέσσερα, τα οποία μπορείτε να τα αλλάξετε αργότερα αν το μετανιώσετε.

Τα Techniques αναλόγως το type, μπορεί να κάνουν περισσότερο ή λιγότερο damage και να έχουν και status condition. Έχουν επτά base stats, stamina, speed, attack, defence, HP, speed defence, speed attack. Τα Temtem μπορεί να έχουν μέχρι και δύο types εκ των fire, water, earth, melee, crystal, neutral, wind, toxic, nature, electric, digital και mental. Μπορεί να έχουν δύο ή τρεις εξελίξεις, είναι 164, έχουν δύο γένη, αρσενικά και θηλυκά και μπορείτε να τα ζευγαρώσετε. Το κάθε Temtem έχει επίσης δύο πιθανά traits που είναι passive effect in combat.

temtem 4

Gear Up τα Temtem σας
Κάτι ενδιαφέρον είναι ότι τα Temtem μπορούν να έχουν και gear items που τους δίνουν passive effects και ενεργοποιούνται σε συγκεκριμένες συνθήκες. Μπορούν με αυτά να αλλάζουν τα damage techniques για συγκεκριμένους τύπους, να κάνουν restore HP, να αλλάζουν τα stats, να αποτρέπουν κάποια status conditions και άλλα. Επίσης τα gears είναι πολύ χρήσιμα για τις μάχες PvP. Στις μάχες μπορείτε να έχετε δύο Temtem και έξι στο σύνολο μαζί σας σε περίπτωση που θέλετε να τα αντικαταστήσετε, είτε για να ανέβουν level, είτε γιατί βγήκαν knock-out. Τα Temtem που πιάνετε, αποθηκεύονται στο Temdeck.

Υπάρχουν NPC tamers που θα σας προκαλούν σε μάχες που τις περισσότερες φορές δεν θα μπορείτε να αρνηθείτε. Μπορεί κάποιους να τους προκαλέσετε και εσείς. Σε μάχες με tamers δεν μπορείτε να ξεφύγετε αν κάτι πάει στραβά. Θα καθίσετε να χάσετε ή θα παίζετε μέχρι να κερδίσετε αφού έτσι είναι η αποστολή. Κάθε μάχη με τους NPC ανταμείβεται με Punsun, το νόμισμα του Airborne Archipelago.

 

Εκπαιδεύσετε τα...Temtem σε ένα πρωτότυπο MMORPG, που ωστόσο έχει ελλείψεις στο gameplay.

Μάχες με φίλους και άλλους παίκτες
Μπορείτε να προκαλέσετε σε μάχη και άλλους παίκτες στο player interact menu. Οι παίκτες μπορούν να αποδεχτούν ή να αρνηθούν την πρόκληση. Η λειτουργία αυτών των μαχών είναι παρόμοια με των NPC χωρίς ανταμοιβές, ενώ μετά την μάχη, τα Temtem επιστρέφουν στην αρχική τους κατάσταση χωρίς να επηρεάζονται τα HP ή το stamina, όπως δηλαδή γίνεται με τις μάχες με τους NPC.

Το Temtem έχει και competitive μάχες. Εκεί δεν έχουμε squad με έξι, αλλά με οκτώ με διάφορα types. Μπορείτε να φτιάξετε μέχρι και τρεις squad στο Temdeck. Ένα από αυτά τα squad θα επιλεγούν στην φάση pick-and-ban. Σε αυτήν την φάση, ανάλογα αν είστε μπλε ή την πορτοκαλί, επιλέγετε το Temtem σας και κάνετε ban το Temtem του αντιπάλου. Δύο Temtem γίνονται ban από κάθε μεριά και πέντε επιλέγονται για την μάχη. Ο παίκτης από την μπλε μεριά ξεκινάει με ένα speed arrow, που καθορίζει ποιο Temtem θα ξεκινήσει πρώτο. Έπειτα πάει στον άλλο παίκτη.

temtem 3

Τα competitive μπορούν να τα παρακολουθήσουν και οι άλλοι παίκτες από το player interaction menu. Οι μάχες αυτές έχουν 25 γύρους. Ο κάθε γύρος διαρκεί 45 δευτερόλεπτα. Που δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3 λεπτά σε όλη την μάχη. Αν ο χρόνος μηδενιστεί, τότε το χρονόμετρο πέφτει στα 20 δευτερόλεπτα. Ο νικητής καθορίζεται από το ποιος θα βγάλει knock out όλα τα Temtem του αντιπάλου. Επίσης, υπάρχουν και ranked games για να ανέβετε.

 

 

Παιδικά textures
Τα Temtem φαίνονται καλοσχεδιασμένα και προσπαθούν να ξεχωρίσουν από τα Pokemon. Κάνουν φιλότιμες προσπάθειες, αλλά βλέπουμε πολλές ομοιότητες παρόλα αυτά. Βέβαια, υπάρχουν και κάποια είδη που είναι ιδιαίτερα και ξεχωρίζουν. Τα textures είναι παιδικά θα έλεγε κανείς και ο τίτλος από ότι φαίνεται, απευθύνεται περισσότερο σε μικρότερες ηλικίες. Τα Temtem είναι γλυκούλικα πλασματάκια και πολύ συμπαθητικά. Τα τοπία επίσης είναι χαριτωμένα και ακολουθούν την ίδια οπτική με τα άλλα textures, ενώ και οι χαρακτήρες θυμίζουν παιδικά παιχνίδια.

Γρυλίσματα και κακαρίσματα
Τα αξιολάτρευτα Temtem έχουν ήχους ζώων ή κάτι παρόμοιο όταν κάνετε interact μαζί τους ή όταν μάχονται. Δεν επαναλαμβάνουν τα ονόματά τους όπως γίνεται στον γνωστό τίτλο. Η μουσική είναι απαλή και κάθε φορά που ξεκινάει μάχη, παίζει ένα χαρακτηριστικό κομμάτι. Οι χαρακτήρες δεν έχουν φωνές. Γενικά, οι ήχοι είναι μονότονοι και επαναλαμβάνονται, χωρίς κάποιο ενδιαφέρον.

 

temtem 5

Πολύ εκπαίδευση για το τίποτα
Είναι ένα παιχνίδι που θυμίζει πολύ το Pokemon για να μην πούμε ότι είναι ίδιο, με την διαφορά του ότι μπορεί να παιχτεί σε όλα τα format. Μπορείτε να ταξιδέψετε στον φανταστικό κόσμο του Airborne Archipelago και στα νησιά του, να μαζέψετε και να εκπαιδεύσετε Temtem, να κάνετε μάχες με NPC και άλλους παίκτες, να κάνετε αποστολές και να βοηθήσετε κόσμο. Έχει και παιχνίδια ranked για λίγο πιο competitive φάση. Η δημιουργία χαρακτήρα και τα non-binary features το κάνουν ιδιαίτερο, χωρίς να φαίνεται πολύ διαφορετικό από τον προκάτοχό του. Είναι σαν να είσαστε σε έναν κόσμο των Pokemon σε άλλη έκδοση, σε άλλη εκδοχή και σε νησιά.

Θετικά:
- Ενδιαφέρον customization
- Ποικιλία σε format
- Παιχνίδια Ranked

Αρνητικά:
- Στερείται βάθους στο gameplay
- Αντιγραφή της σειράς Pokemon σε ορισμένα στοιχεία
- Παιδικά textures και ηχητικός τομέας
- Υψηλό κόστος αγοράς για αυτά που προσφέρει

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 7
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.4

Μία ακόμα αντιγραφή των Pokemon, αλλά σε περισσότερα format.

Ιωάννης Μαρκαντώνης

NEWS   VIEW ALL

Temtem: Ημερομηνία κυκλοφορίας

  Το Temtem, ένα MMO που θυμίζει τα Pokemon, θα κυκλοφορήσει στις 6 Σεπτεμβρίου για PC, PS5, Xbox Series X/S και Switch. Το συγκεκριμένο MMORPG θα έχει αρκετά στοιχεία Co-op. Όσο για την ιστορία του...
Posted (24 May 2022)

Temtem: MMO εμπνευσμένο από τα Pokemon

[Αρχική δημοσίευση: 29/6/18] Η εταιρεία ανάπτυξης Crema και το Humble Bundle ανακοίνωσαν το Temtem, ένα Adventure MMO στο οποίο συλλέγετε πλάσματα όπως στη σειρά Pokemon. Βγαίνοντας στο Airbone Archi...
Posted (07 Aug 2020)

Temtem gameplay video

  Ακούσαμε πρώτη φορά για το Temtem πριν από 18 μήνες και μας έκανε εντύπωση, πως είναι όμως τώρα; Για όσους δεν θυμούνται, το Temtem είναι ένα MMO στο οποίο οι παίκτες μπορούν να πιάσουν, να ανταλλ...
Posted (06 Dec 2019)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.4
7.9 User Score
(5 votes )
User Reviews 0
Genre: Tactical RPG
Developer: Crema
Publisher: Humble Bundle
Διάθεση: Bandai Namco Hellas (210-6018800)
Players: Single player, Multiplayer
Requirements: Μνήμη: 4 GB RAM, Επεξεργαστής Celeron G530 2.4Ghz ή παρόμοιος, Κάρτα γραφικών Nvidia GT 650M ή παρόμοια, Χώρος στο σκληρό δίσκο: 5GB, Λειτουργικό σύστημα: Windows 10 64-bit
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 6/9/22
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification