Return to Monkey Island

Hot
Η μεγάλη επιστροφή ενός εκ των καλύτερων Adventures όλων των εποχών!

Η μεγάλη επιστροφή ενός εκ των καλύτερων Adventures όλων των εποχών!

Η μεγάλη επιστροφή ενός εκ των καλύτερων Adventures όλων των εποχών!

Έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του θρυλικού πειρατή Guybrush Threepwood στις οθόνες των υπολογιστών. Μικρός με μόλις 16 χρώματα, ξεκίνησα μια πρωτόγνωρη περιπέτεια γεμάτη μυστικά, μονομαχίες, βουντού, ίντριγκες, πάθη, έρωτες μα κυρίως άφθονο γέλιο. Για να δούμε λοιπόν…

Μια μικρή αναδρομή
Η σειρά των Monkey Island είχε φτάσει αισίως τους τέσσερις επίσημους τίτλους. Καταρχήν είχαμε το The Secret of Monkey Island το 1990 και μία χρονιά μετά το Monkey Island: Lechuck’s Revenge. Έξι χρόνια μετά η σειρά ξαναπήρε μπροστά με το The Curse of Monkey Island (1997), ενώ ακολούθησε το Escape from Monkey Island το 2000. Οι εκδόσεις αυτές δεν είχαν φυσικά την μεγάλη επιτυχία των δύο πρώτων, τόσο σε θέμα gameplay, όσο και επειδή οι εποχές είχαν ήδη αλλάξει.

return to monkey island 1

Επίσης, υπήρξε και η τριλογία των Tales of Monkey Island της Telltale. Επιπλέον να σημειώσουμε πως κυκλοφόρησαν και δύο remastered εκδόσεις των δύο πρώτων τίτλων (2009 και 2010 αντίστοιχα).

Δημιουργοί του Monkey Island υπήρξαν οι Ron Gilbert και Tim Shaffer, εργαζόμενοι στην LucasFilm (μετέπειτα LucasArts). Aπό το πενάκι τους έχουμε δει ουκ ολίγα παιχνίδια τα οποία έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, ιδιαίτερα στο χώρο των point and click adventures. Θα μπορούσαμε να μιλάμε παραδείγματος χάρη για ώρες για το πρωτοπόρο SCUMM, (Script Utility for Maniac Mansion) System, που είχε γράψει ο Gilbert (για το Maniac Mansion) και υπήρξε η βάση των Monkey Islands αλλά και αρκετών ακόμα point and click adventures της Lucasarts.

Αλλά αυτά δεν είναι της παρούσης. Ήρθε η ώρα να ταξιδέψουμε στη μαγευτική Καραϊβική και τις περιπέτειες που απλόχερα θα μας προσφέρει.

Η ιστορία έως τώρα
Στο πρώτο Monkey Island (the Secret of Monkey Island) γνωρίζουμε και παίρνουμε τον ρόλο του Guybrush Threepwood ενός νέου που φτάνει στο περίφημο Mêlée Island με σκοπό να γίνει πειρατής. Εκεί θα περάσει δια πυρός, γυνής, και σιδήρου, προκειμένου να καταφέρει όχι μόνο να γίνει πειρατής αλλά και να κερδίσει την καρδιά της κυβερνήτριας του νησιού Elaine Marley. Θα γνωρίσουμε όμως και το μεγάλο Κακό της ιστορίας τον Ghost Pirate Lechuck που θα προσπαθήσει να μας κλέψει τη δόξα αλλά και το κορίτσι.

return to monkey island 1

Στο δεύτερο Monkey Island o Guybrush θα ψάξει να βρει τον θρυλικό θησαυρό Big Whoop, ενώ θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπος με τον Zombie (αυτή τη φορά) Pirate Lechuck και πλήθος άλλων χαρακτήρων γνωστών από τον πρώτο τίτλο, αλλά και πολλών νέων. Κάπου εδώ το πενάκι των Tim Shaffer και Ron Gilbert θα σταματήσει να γράφει το σενάριο για τα επόμενα δύο παιχνίδια και ενώ κάτι τέτοιο δεν θα τα μειώσει καθόλου, η απουσία τους ίσως γίνει αισθητή στους μυημένους.

Στον τρίτο τίτλο (the Curse of Monkey Island), ο Guybrush θα κάνει πρόταση στην Elaine με ένα αμφιλεγόμενης προέλευσης δαχτυλίδι που όντας τελικά καταραμένο την μετατρέπει σε χρυσό άγαλμα και στέλνει τον πρωταγωνιστή μας σε νέες περιπέτειες.

return to monkey island 1

Το τέταρτο μέρος της σειράς (Escape from Monkey Island) θα φέρει μια ουσιώδη διαφορά από τα προηγούμενα στον τομέα των γραφικών και θα είναι 3D. Εδώ, έχοντας γυρίσει από το μήνα του μέλιτος, Guybrush και Elaine, θα βρουν το Mêlée Island να θρηνεί τον θάνατο της τελευταίας, καθώς η περιουσία και η θέση της αποτελούν δέλεαρ πολλών υποψηφίων κυβερνητών με σπουδαιότερων αυτών, τον Charles L. Charles. Η περιπέτεια για άλλη μια φορά θα ξεκινήσει για τον αγαπημένο μας πειρατή, αναζητώντας την απόλυτη προσβολή (Ultimate Insult). Κάπως έτσι φτάσαμε στο Return to Monkey Island.

H πρώτη εντύπωση
Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κανείς στο Return to Monkey Island είναι τα γραφικά του. Το art direction στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι φανταστικό, πρωτότυπο και ξεφεύγει από τα τετριμμένα, είτε αυτά σημαίνουν retro pixel graphics, comics ή 3d. Οι χαρακτήρες, οι τοποθεσίες, οι χάρτες και τα σκηνικά όλα δημιουργούν μια μοναδική, τρελή, σουρεαλιστική ατμόσφαιρα που ταιριάζει γάντι με τις περιπέτειες του αγαπημένου μας πειρατή και της παρέας του. Στη φωνή του Guybrush θα ακούσουμε για άλλη μια φορά τον Dominic Armato, ο οποίος χαρίζει την φωνή του στον πρωταγωνιστή μας. Η μουσική παραμένει πιστή στη σειρά, με τα μουσικά θέματα να αποτελούν εξέλιξη των παλαιοτέρων, για τις περιοχές που έχουμε επισκεφθεί σε παλαιότερους τίτλους, αλλά και φρέσκες ιδέες, συνεπείς όμως πάντα, ως προς τον ήχο τους με τον τίτλο.

return to monkey island 1

Σενάριο
Το παιχνίδι ξεκινάει ακριβώς όπου μας άφησε το Monkey Island 2, ως η επίσημη συνέχεια του από τον Ron Gilbert. Με έναν ευφυή τρόπο παίζουμε μεν τη συνέχεια του Lechuck's Revenge, υπάρχει όμως σεβασμός και αναφορά σε όλα τα προηγούμενα επίσημα Monkey Island (όχι τα Tales) ενώ μάλιστα στο βασικό μενού του παιχνιδιού μπορούμε μέσω ενός λευκώματος του Guybrush να θυμηθούμε μερικά highlights από τους προηγούμενους τίτλους υπό τη μορφή αφήγησης, κάτι που μας άρεσε πολύ και γεφύρωσε άψογα την έως τώρα ιστορία.

Ο Guybrush λοιπόν επιστρέφει στο Mêlée Island με σχέδιο να βρει επιτέλους το Secret of Monkey Island και να λύσει το μυστήριο πίσω από αυτό. Θα χρειαστεί ένα πλοίο, πλήρωμα και κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματά του.

Ένα παιχνίδι που θα σας ταξιδέψει 30 χρόνια πίσω με τη σύγχρονη ολόφρεσκη και ώριμη ματιά του αρχικού δημιουργού του Ron Gilbert.

Αρχικά να πούμε πως το παιχνίδι χωρίζεται σε Chapters, όπως και οι προηγούμενοι τίτλοι. Στο πρώτο Chapter θα πρέπει να βρείτε ένα τρόπο να “μπαρκάρετε” για το ταξίδι σας στο Monkey Island. Στην προσπάθειά σας αυτή θα σας βοηθήσουν πολλοί γνωστοί σας και φίλοι όπως ο Wally ο χαρτογράφος και η Voodoo Lady, αλλά και νέοι χαρακτήρες που θα προσθέσουν με τον τρόπο τους αρκετό περιεχόμενο στις περιπέτειές σας. Στο αντίπαλο στρατόπεδο θα μάθετε πως την ίδια ιδέα με εσάς έχει και o σατανικός LeChuck, κάτι που ουσιαστικά θα μετατρέψει το σενάριο σε έναν αγώνα δρόμου, δολοπλοκίας, ίντριγκας και προδοσίας με νικητή αυτόν που θα αναλύψει πρώτος το Secret of Monkey Island.

return to monkey island 1

Στα επόμενα κεφάλαια (θα αποφύγουμε να τα αναφέρουμε όλα επιγραμματικά για να μην σας κάνουμε κάποιο spoiler για την πλοκή της ιστορίας), θα ταξιδέψετε σε πολλά γειτονικά νησιά με εμπνευσμένα ονόματα όπως Terror, Brrrmuda και Scurvy Island, το καθένα από τα οποία θα κρύβει αρκετά στοιχεία, νέους αλλά και ξεχασμένους (κυριολεκτικά) χαρακτήρες που με τον τρόπο τους θα σας βοηθήσουν στην αναζήτησή του Secret of Monkey Island.

Παίζοντας το παιχνίδι
Θα σταθούμε στο σημείο αυτό, στην γραφή που έχει αυτό το Monkey Island, στους χαρακτήρες που παρουσιάζει, παλιούς και νέους και στη συνολική αφήγηση του τίτλου. Εδώ η πένα του Ron Gilbert επιστρέφει να συμπληρώσει ένα κενό που δεν είχαμε καταλάβει πως έλειπε ίσως από τους τίτλους που σχεδιάστηκαν χωρίς τη συμμετοχή του (όπως αναφέραμε και παραπάνω). Ωραίο σενάριο, έξυπνοι γρίφοι, εμπνευσμένοι διάλογοι, δημιουργούν μία ζεστή και γνώριμη, για τους μυημένους, εκκεντρικά ενδιαφέρουσα και ολίγον παλαβή, για τους νεοφερμένους, ατμόσφαιρα, που θα χαρίσει απλόχερα στιγμές γέλιου και ψυχαγωγίας. Ο ευφυής παραλογισμός, το σαρκαστικό χιούμορ που εμφανώς διακωμωδεί την καθημερινότητά μας, και μια αναπάντεχη διάθεση αισιοδοξίας που διαπνέουν τον τίτλο, μέσα από τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που θα ζήσετε σε αυτόν, δεν θα αφήσουν στιγμή να βαρεθείτε, ενώ το χαμόγελο δύσκολα θα εγκαταλείψει το πρόσωπό σας.

return to monkey island 1

Ξεκινώντας το παιχνίδι θα πρέπει να επιλέξετε αν θέλετε να παίξετε σε casual ή Hard mode. Ουσιαστικά στο Hard mode κάποιοι γρίφοι γίνονται λίγο πιο πολύπλοκοι και απαιτούν περισσότερα βήματα για να λυθούν. Αυτό όμως δεν έχει καμία ουσιαστική επίδραση στο σενάριο. Έχοντας ολοκληρώσει και τα δύο Modes θα προτείναμε το hard mode για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία. Επιπλέον για τις φορές που θα τα βρείτε λίγο πιο σκούρα, το παιχνίδι διαθέτει in game hint system, το οποίο μπορεί να σας δίνει σταδιακά Hints, ανάλογα με τους γρίφους που έχετε να αντιμετωπίσετε. Το σύστημα αυτό το πρωτο είδαμε στο Thimbleweed Park του Ron Gilbert. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό δανεισμένο από το εν λόγω παιχνίδι είναι η to-do list που κρατάει ο ήρωας μας και μας βοηθάει να θυμόμαστε τι πρέπει να φέρουμε εις πέρας καθώς κάθε task εμφανίζεται επιγραμματικά και tickάρεται όταν ολοκληρωθεί.

Συνολικά δεν θα αντιμετωπίσετε γρίφους εξωφρενικής δυσκολίας. Αντιθέτως μας φάνηκε πως ο δημιουργός αυτή τη φορά μπορεί να έβαλε και λίγο νερό στο κρασί του, κάνοντας τη συνολική εμπειρία -ακόμα και στο hard mode- αρκετά smooth, απολαυστική με συνεχόμενη ροή που δεν κάνει κοιλιά σε κανένα σημείο. Ενδιαφέρουσα προσθήκη αποτελεί ένα άλμπουμ, με ερωτήσεις που θα βρίσκονται υπό τη μορφή σημειώσεων, διάσπαρτα στο παιχνίδι και θα τεστάρουν την παρατηρητικότητά αλλά και τη μνήμη σας πάνω στο παιχνίδι, ξεκλειδώνοντας αντίστοιχα achievements.

return to monkey island 1

Achievements θα ξεκλειδώνουν και με τη λύση κάποιων δευτερευόντων γρίφων, που δεν είναι απαραίτητοι για να προχωρήσετε στο παιχνίδι, αλλά σίγουρα προσθέτουν μερικές ακόμα καλογραμμένες σειρές σεναρίου στον τίτλο. Επιπλέον, κάθε φορά που θα κάνετε load, έχετε τη δυνατότητα για ένα μικρό recap προκειμένου να θυμηθείτε που είχατε αφήσει το παιχνίδι την τελευταία φορά.

User interface
Εδώ τα πράγματα αλλάζουν σε σχέση με το παραδοσιακό μενού των κλασσικών adventure games που έχουμε συνηθίσει με εντολές όπως use, open, pick up, walk to κτλ. να λάμπουν δια της απουσίας τους. Αντ’ αυτού σε κάθε αντικείμενο μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με δύο τρόπους χρησιμοποιώντας το δεξί ή αριστερό κλικ αντίστοιχα. Οι διαθέσιμες ενέργειες θα αλλάζουν κάθε φορά ανάλογα με το αντικείμενο αν και τις περισσότερες φορές η μια εντολή θα σας δίνει πληροφορίες για αυτό (το αντίστοιχο look at), ενώ η άλλη ουσιαστική θα σας αφήνει να το χρησιμοποιείτε μόνο ή σε συνδυασμό με κάποιο άλλο αντικείμενο. Κλασσικά shortcuts των παλαιότερων τίτλων λειτουργούν, και έτσι με διπλό κλικ ο χαρακτήρας θα πάει πιο γρήγορα εκεί που του έχετε υποδείξει, ενώ πατώντας την τελεία μπορείτε να προσπερνάτε τους εκάστοτε διαλόγους του παιχνιδιού, με Esc να περνάτε κάποια cut scenes κτλ.

Τι είναι τελικά το Return to Monkey Island;
Το Return to Monkey Island είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό παιχνίδι, ειδικά για όσους μεγάλωσαν με τις περιπέτειες του Guybrush Threepwood τα τελευταία 30 χρόνια πάνω κάτω. Είναι ένα ταξίδι μάλλον ενηλικίωσης ενός χαρακτήρα που αρνείται να μεγαλώσει, και τελικά ξαναγίνεται μαζί μας ο πειρατής που θα θέλαμε να ήμασταν παιδιά. Μέσα από τις περιπέτειές του, κάθε ηλικία θα βρει τις αναφορές και τα βιώματά της, και αυτό αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη του ταλέντου που κατέχει ο Ron Gilbert όταν επιλέγει να μας αφηγηθεί μια ιστορία. Υπερβολή; ίσως, αλλά επιτρέψτε μας να έχουμε και εμείς soft spots για μερικά θέματα.

Θετικά:
- Καταπληκτικό art direction
- Απολαυστικοί διάλογοι και voice acting
- Ωραίοι Χαρακτήρες
- Όμορφη, ζεστή αφήγηση
- Έξυπνο Χιούμορ
- Ωραία μουσικά θέματα
- Ισορροπημένοι γρίφοι

Αρνητικά:
- Το interface στην αρχή μας μπέρδεψε λιγάκι
- Η διάρκεια του θα μπορούσε να είναι λίγο μεγαλύτερη (αλλά ποτέ δεν θα ήταν αρκετή)

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8
Σενάριο: 9
Αντοχή: 7
Γενικά: 8.3

Θα διηγηθεί και στις νεότερες γενιές τον θρύλο του Monkey Island όπως του αξίζει!

Δημήτρης Αναστασιάδης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8.3
7.63 User Score
(4 votes )
User Reviews 0
Genre: Point and Click Adventure
Developer: Terrible Toybox
Publisher: Devolver Digital
Διάθεση: Devolver Digital
Players: 1
Requirements: RAM: 8GB, Επεξεργαστής: AMD FX-4300 (4 * 3800) ή αντίστοιχος / Intel Core i3-3240 (2 * 3400) ή αντίστοιχος, Λειτουργικό σύστημα: Windows 10, Κάρτα γραφικών: Radeon HD 7750 (1024 VRAM) ή αντίστοιχη / GeForce GT 640 (2048 VRAM) ή αντίστοιχη, DirectX: Version 12, Χώρος στο σκληρό δίσκο: 4GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: Κυκλοφορία: PC (Windows), Mac, Switch: 19/9/22, PC (Linux): 26/10/22, PS5, Xbox Series X/S: 8/11/22
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification