Mount & Blade 2: Bannerlord

Hot
Ένας ιδιαίτερος συνδυασμός Action RPG και Strategy.

Ένας ιδιαίτερος συνδυασμός Action RPG και Strategy.

Ένας ιδιαίτερος συνδυασμός Action RPG και Strategy.

Η TaleWorlds Entertainment αποτελεί μια εταιρεία ανάπτυξης που ασχολείται με μία και μόνο gaming σειρά. Το Mount & Blade. Ένα Action RPG που κυκλοφόρησε το 2008, δηλαδή τρία χρόνια πριν από το κορυφαίο Skyrim και κατάφερε να πρωτοτυπήσει και να ξεχωρίσει στις τάξεις των RPGάδων.

14 χρόνια μετά και το Mount & Blade II έρχεται, έχοντας αυτή τη φορά τόσο το Action RPG στοιχείο, όσο και την μεγαλύτερη παρουσία του Strategy στοιχείου. Διαθέτει λοιπόν για άλλη μια φορά πολλά πρωτότυπα στοιχεία –περισσότερα από ποτέ- αλλά και αρκετές ελλείψεις. Η κυκλοφορία πέρασε από τα 40 κύματα της early access στην οποία είχαμε πρόσβαση από το 2021 και πλέον έφτασε η στιγμή της κυκλοφορίας του. Αν σας ιντριγκάρει η ιδέα ενός RPG στο μεσαίωνα με στοιχεία στρατηγικής, τότε συνεχίστε να διαβάζετε.

mount and blade 2 1
Η αναζήτηση του κειμηλίου
Βρισκόμαστε στον 11ο αιώνα, εκεί όπου εκπροσωπώντας το έθνος σας έχετε ως στόχο να βρείτε ένα αρχαίο κειμήλιο το Dragon Banner of Calradios. Θα αναγκαστείτε να συλλέξετε διάφορα κομμάτια του κειμηλίου που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα βασίλεια.

Θα μπορείτε να διαλέξετε να ελέγξετε ένα από τα διαθέσιμα έθνη ή να δημιουργήσετε το δικό σας. Οι μάχες είναι real-time και σε αυτές κινείστε ο ίδιος στο πεδίο της μάχης και ταυτόχρονα δίνετε εντολές στους συμπολεμιστές σας. Εδώ υπάρχει ένα θέμα στο micromanagement αφού είναι πολύ δύσκολο να τα προλάβετε όλα μαζί, δηλαδή τον ρόλο τόσο του στρατηγού, όσο και του πολεμιστή.

Χτυπήστε στην καρδιά του εχθρού
Στο Mount & Blade II έχουμε κατά κύριο λόγο mounted combat, κάτι που λόγω της εποχής έπρεπε να αποδοθεί, αλλά η απόδοσή του σε ένα παιχνίδι έχει αποδειχθεί δύσκολη στο παρελθόν, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Το real-time στοιχείο είναι ικανοποιητικό αλλά κατά βάση όταν επιτεθείτε σε πολλούς εχθρούς μαζί, δεν θα έχετε κάλυψη από τους δικούς σας συμπολεμιστές και εκεί θα τα βρείτε σκούρα. Η ικανότητά σας στη μάχη δεν διαφέρει και πολύ από αυτές των άλλων πολεμιστών σας και θα πρέπει να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο πως επιτίθεστε.

Στις μάχες σώμα με σώμα, χωρίς τα άλογα, εκεί η ανταπόκριση είναι καλύτερη, ενώ μπορείτε να χτυπήσετε είτε οριζόντια, είτε κάθετα με το όπλο σας και βέβαια να μπλοκάρετε τις επιθέσεις. Υπάρχουν πολλά είδη όπλων, από τα γρήγορα, μέχρι τα πιο αργά όπως polearms ή ακόμα και χρήση ασπίδας. Όλα αυτά για να παίξετε όπως επιθυμείτε. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το τόξο σας, είτε πεζός, είτε πάνω σε άλογο, αν και η στόχευση πραγματικά δεν έχει την ακρίβεια που έχουμε δει σε άλλα RPG.

mount and blade 2 1

Το A.I του παιχνιδιού είναι ικανοποιητικό αλλά δεν στέκεται πάντοτε στο ύψος των περιστάσεων. Κάποιες φορές οι εχθροί δεν κινούνται τόσο απειλητικά εναντίον σας. Βέβαια αν τύχει και σας έρθουν κατά κύματα τότε σας χτυπούν αλύπητα. Στις πολυπληθείς μάχες, θα έχετε αρκετές πτώσεις στα frames, εκτός κι αν διαθέτετε ένα PC πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις. Η διπλωματία βέβαια είναι κάποιες φορές η καλύτερη στρατηγική για να γλιτώσετε από τις επικίνδυνες μάχες. Τα quests του παιχνιδιού και γενικά η υπόθεση μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, καθώς τα objectives δεν είναι και τόσο ενδιαφέροντα.

Ως προς την στρατηγική υπάρχει αρκετή ποικιλία, ώστε να ελέγξετε το ιππικό, τους τοξότες και τις υπόλοιπες μονάδες σας όπως πρέπει. Για να χτυπήσετε τον εχθρό μπορείτε να αξιοποιήσετε πλαγιοκοπήσεις, αιφνιδιασμούς και άλλα πολλά. Στο θέμα του level up το παιχνίδι έχει έξι attributes, τα Vigor (melee), Control (damage σε τόξα και crossbows), Endurance (αντοχή και ιππασία), Cunning (Στρατηγική), Social (καλύτερα trades), Intelligence (μαθαίνετε πιο γρήγορα τα skills Steward, Medicine και Engineering). Κατά συνέπεια ξοδεύετε και τα ανάλογα skill points στα perks που θέλετε.

mount and blade 2 1

Levelling και multiplayer
Στο levelling system το παιχνίδι έχει έξι attributes. Τα Vigor (melee), Control (damage σε τόξα και crossbows), Endurance (αντοχή και ιππασία), Cunning (Στρατηγική), Social (καλύτερα trades), Intelligence (μαθαίνετε πιο γρήγορα τα skills Steward, Medicine και Engineering).

Το multiplayer mode του Mount & Blade 2 σας έχει μια μεγάλη ποικιλία από modes. Υπάρχουν Skirmish, Captain και Siege modes. Μπορείτε να παίξετε με μάχες 1v1, να συμμετάσχετε σε Sieges (πολιορκίες) αι άλλα τέτοια. Θα συναντήσετε επίσης Team Deathmatch για ομαδικό ξυλίκι και 1v1 mode. Το παιχνίδι έχει πλέον επτά classes από κάθε βασίλειο και καθεμία έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα σε melee, ranged και άλλα στατιστικά.

Οι πολύ καλές και ώριμες ιδέες εξακολουθούν να έχουν…ανώριμη υλοποίηση.

Φτιάξτο μόνος σου!
Το crafting έχει τους κλασικούς RPG μηχανισμούς, δηλαδή βρίσκετε αντικείμενα όπως iron ore, κάρβουνο κτλ. και τα αξιοποιείτε για την δημιουργία όπλων και armor. Μπορείτε να κάνετε smelt τον εξοπλισμό σας αντί να τον πουλήσετε και έτσι αποκτάτε υλικά για να κάνετε craft νέο εξοπλισμό. Σε κάθε πόλη υπάρχει ο Smithy (Blacksmith με το forge) και εκεί κάνετε το crafting σας δημιουργώντας νέο εξοπλισμό. Το crafting καταναλώνει stamina οπότε θα χρειαστεί να ξεκουράζεστε ανά διαστήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια ευχάριστη ενασχόληση και με ένα πολύ απλό user interface.


mount and blade 2 1

Στο θέμα αγοραπωλησιών, υπάρχει market και ένα ολόκληρο economy system που θα συναντήσετε, ώστε να μπορείτε να πουλάτε τα αγαθά που έχετε περίσσευμα και να αποκτάτε πρόσβαση σε νέα. Στη νέα έκδοση μπορείτε επίσης να κάνετε πιο εξειδικευμένα πράγματα, όπως το να έχετε…οικογένεια. Παντρεύεστε, κάνετε διαδόχους και οι χαρακτήρες αυτοί στην πορεία μεγαλώνουν και συνεχίζουν το έργο σας. Η συνολική διάρκεια του παιχνιδιού είναι λίγο μικρότερη σε σχέση με το πρώτο μέρος, κάτι παραπάνω από 40 ώρες, ωστόσο είναι τεράστια, ικανοποιητική και αν θέλετε να κάνετε τα πάντα θα χρειαστείτε το διπλάσιο χρονικό διάστημα.

Bugs
Το Mount & Blade II συνεχίζει μια χαρά τα λάθη του προκατόχου του, καθώς κυκλοφόρησε με διάφορα bugs. Τα quests μπορεί να δίνουν διάφορες πληροφορίες, τα perks που λαμβάνετε από το level up μπορεί να έχουν λάθος επίδραση πάνω στον χαρακτήρα σας, υπάρχουν bugs στα γραφικά κ.ο.κ. Αρκετά bugs διορθώθηκαν στην πορεία. Το πιο εκνευριστικό όμως είναι ότι στο multiplayer υπάρχει άφθονο lag. Όχι μόνο θα παίζετε μετά δυσκολίας, αλλά κατά καιρούς θα σας εμφανίζονται και διάφορα αδικαιολόγητα errors. Όλα αυτά όσο καλό PC ή σύνδεση κι αν έχετε.

Γουρλομάτηδες!
Στον τεχνικό τομέα, τα γραφικά για άλλη μια φορά δείχνουν ότι οι developers "δεν το έχουν" για να το πούμε απλά. Αυτό είχε φανεί ξεκάθαρα στο Mount & Blade του 2008. 14 χρόνια μετά, έχοντας μια νέα μηχανή γραφικών, πολλοί μπορεί να περιμένατε το κάτι παραπάνω. Παρά τις όποιες βελτιώσεις λόγω των νέων τεχνολογιών, τα γραφικά θυμίζουν επιεικώς προηγούμενη γενιά κονσολών.

Λόγω της ύπαρξης πολλών μονάδων μαζί κάπου θα δικαιολογούσαμε τον μέτριο σχεδιασμό του περιβάλλοντος. Αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά, θα δείτε ότι ο σχεδιασμός των προσώπων είναι πολύ πρόχειρος. Το lipsync και οι εκφράσεις των προσώπων είναι εντελώς μηχανικές. Τα μάτια είναι τόσο κακοσχεδιασμένα, που κάποιοι χαρακτήρες (ειδικά οι γυναικείοι) είναι λες και σας κοιτάνε μεταλλαγμένα ζόμπι και όχι άνθρωποι. Στους φωτισμούς και στα ηχητικά εφέ έχει γίνει καλύτερη δουλειά. Last but not least, η μεγάλη υποστήριξη από mods που αλλάζουν από τα γραφικά μέχρι και το gameplay, μετατρέποντας για παράδειγμα το παιχνίδι σε αποκλειστικά Strategy.

mount and blade 2 1

 

Η αναμονή έλαβε τέλος
Η αλήθεια είναι ότι η TaleWorlds το πάλεψε αρκετά στο να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα με το Mount & Blade II, έχει πάντοτε συχνή επικοινωνία με το community της και δεν βιάστηκε να το κυκλοφορήσει. Το τελικό αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει ακριβώς αυτό, το community της κι όχι τόσο το mainstream κοινό που θέλει ένα τεχνικά άρτιο Action RPG, που να έχει τα ενδιαφέροντα quests του, τους καλούς διαλόγους, ένα γαμάτο story και αψεγάδιαστο gameplay στο θέμα των bugs.

Αυτό που τελικά μένει ως προϊόν είναι ένα πολύ ιδιαίτερο Action RPG/Strategy. Για την ακρίβεια το παλέυει και προσπαθεί να βρει την ταυτότητά του κάπου στο μεταίχμιο, αλλά πατάει κυρίως στην βάρκα του “RPG”, λόγω της αρχικής φύσης του. Αν λοιπόν θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύει και καταφέρετε να παραβλέψετε τις όποιες ατέλειές του τότε αξίζει να το δοκιμάσετε.

Θετικά:
- Διαθέτει το απαραίτητο βάθος στο gameplay
- Μεγάλη ποικιλία στο character progression
- Ευχάριστο σύστημα crafting
- Πιο απλό και προσιτό στο ευρύ κοινό σε σχέση με το απλησίαστο πρώτο μέρος
- Εξακολουθεί να έχει μεγάλη διάρκεια

Αρνητικά:
- Κάποια αδιάφορα quests
- Ορισμένα bugs
- Πτώσεις στα frames στις μεγάλες μάχες και lag στο online multiplayer
- Τα γραφικά έχουν πολλές ατέλειες

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Σενάριο: 7
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 7.5

Για Hardcore RPGάδες με υπομονή.

Ανδρέας Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

Mount and Blade 2: Bannerlord: Ημερομηνία κυκλοφορίας

Το Mount and Blade 2: Bannerlord βρισκόταν εδώ και καιρό σε early access στα PC. Τελικά θα κυκλοφορήσει για PC, PS5, Xbox Series X/S, PS4 και Xbox One στις 25 Οκτωβρίου. Η Taleworlds Entertainment συ...
Posted (23 Aug 2022)

Modders μετατρέπουν το Mount & Blade II σε Real-Time Strategy

Ο Modder Bloc αναπτύσσει ένα mod του Mount & Blade II: Bannerlord, το οποίο το μετατρέπει σε Real-Time Strategy και θα ονομάζεται Age of Bannerlords. Τα μοντέλα των κτιρίων έχουν δημιουργηθεί από του...
Posted (09 May 2022)

Mount & Blade II: Bannerlord early access

Μετά από μεγάλη περίοδο αναμονής και σιωπής από την εταιρεία, έχουμε τελικά την ανακοίνωση για την ημερομηνία της Early Access του Mount & Blade II: Bannerlord. Το είχαμε πρωτοδεί στην Gamescom 2018 κ...
Posted (20 Feb 2020)

Mount & Blade II: Bannerlord gameplay videos

[Αρχική δημοσίευση: 19/8/16 - Gameplay video από την Gamescom 2016] H TaleWorls Entertainment έδωσε στη δημοσιότητα στη Gamescom 2016 ένα gameplay video από το επερχόμενο Mount & Blade...
Posted (13 Jun 2017)

Mount & Blade II: Bannerlord

[Αρχική δημοσίευση: 27/9/12] Η μικρή εταιρεία ανάπτυξης TaleWorlds έβαλε δυναμικά την Τουρκία στον χάρτη των χωρών που αναπτύσσουν video games, όταν στις 19 Σεπτεμβρίου 2008 κυκλοφόρησε το Moun...
Posted (19 Aug 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.5
7.5 User Score
(3 votes )
User Reviews 0
Genre: Action RPG/Strategy
Developer: TaleWorlds Entertainment
Publisher: TaleWorlds Entertainment, Prime Matter
Διάθεση: TaleWorlds Entertainment
Players: 1 (2-120 Online)
Requirements: 6GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i3-8100 ή AMD Ryzen 3 1200, Κάρτα γραφικών Intel UHD Graphics 630 ή Nvidia GeForce GTX 660 2GB ή AMD Radeon HD 7850 με 2GB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 60GB (σημείωση: Αν έχετε ενσωματωμένη κάρτα γραφικών τότε θα χρειαστείτε +2GB RAM)
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 25/10/2022
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification