Tchia

Hot
REVIEWED ON PS5 (Primary version tested)   PC   PS4  

Ένας θρύλος εμπνευσμένος από την Νέα Καληδονία.

Ένας θρύλος εμπνευσμένος από την Νέα Καληδονία.

Ένας θρύλος εμπνευσμένος από την Νέα Καληδονία.

Κάθε χρόνο κατά την τελετή των Game Awards διάφορες εταιρείες μικρές και μεγάλες έχουν την ευκαιρία να δείξουν στον κόσμο τα παιχνίδια στα οποία δουλεύουν στην τρέχουσα περίοδο με σκοπό να κερδίσουν το ενδιαφέρον τους. Το 2020, μια μικρή ομάδα με το όνομα Αwaceb φανέρωσε το νέο της έργο το Tchia, το οποίο θα αποτελούσε το δεύτερο της παιχνίδι μετά το “Fossil Echo” το οποίο κυκλοφόρησε πριν από τέσσερα χρόνια και είχε μικτές κριτικές. Αρχικά το παιχνίδι δεν είχε την αποδοχή και το ενδιαφέρον των παικτών όμως με την πάροδο του χρόνου αλλά και με την κυκλοφορία περισσότερων trailer κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον.

Το νέο action adventure της Awaceb δημιουργήθηκε από μια μικρή ομάδα δώδεκα ατόμων με κύριο στόχο την δημιουργία ενός ευχάριστου παιχνιδιού που θα παρουσιάσει στους παίκτες την ζωή και κουλτούρα των ανθρώπων της Νέας Καληδονίας από την οποία προέρχονται οι ιδρυτές της εταιρείας. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, τα περισσότερα μέλη της ομάδας ταξίδεψαν στην χώρα με πρόθεση να ερευνήσουν την κουλτούρα της περιοχής και να την ενσωματώσουν στο παιχνίδι τους. Το αποτέλεσμα της έρευνάς τους είναι το γεγονός πως οι περιοχές, οι NPCs, τα φαγητά αλλά και η ίδια η Tchia (η πρωταγωνίστρια) είναι εμπνευσμένοι από την χώρα και τα πιστεύω των κατοίκων της.

tchia 1

Μαζευτείτε γύρω από την φωτιά και ακούστε το παραμύθι
Το opening act του παιχνιδιού σας παρουσιάζει ένα απομονωμένο νησάκι το οποίο αποτελείται από ορφανά, παιδάκια που έχασαν τους γονείς τους και τις κυρίες που τα προσέχουν. Ένα νέο αγοράκι θα μεγαλώσει τον πληθυσμό του νησιού και επιτρέπει στους δημιουργούς να σας δείξουν την συνθήκη που επικρατεί. Όλα τα παιδάκια βοηθούν το αγοράκι να προσαρμοστεί. Κατά την διάρκεια της νύκτας μια ομάδα παιδιών προσκαλούν το αγοράκι να έρθει γύρω από την φωτιά για να ακούσει αυτό το παραμύθι που θα έλεγε η ηλικιωμένη κυρία. Το παραμύθι που ετοιμάζεται να πει είναι η ιστορία της Tchia, την οποία τα παιδιά λατρεύουν.

H Tchia είναι ένα μικρό κοριτσάκι, η οποία ζει με τον πατέρα της κρυμμένοι σε ένα απομονωμένο νησί. Ήταν τα γενέθλια της, και ο πατέρας της, της είπε να μαζέψει υλικά καθώς ένας οικογενειακός φίλος ο Tre θα έρχονταν να τους δει. Κατά την άφιξή του, ρίχνει την άγκυρα και οι τρεις τους χαιρετιούνται με παραδοσιακό τρόπο και ετοιμάζονται να γιορτάσουν την νύκτα με φαγητό και τραγούδι. Το πρωί οι χαρακτήρες ξυπνούν από τον ήχο ενός ιπτάμενου οχήματος καθώς κάποιοι ακολούθησαν τον Tre και ανακάλυψαν την οικογένεια της Tchia. Από το όχημα κατεβαίνει ο Pwi Dua με δύο μαγικά τέρατα και σας φανερώνει πως ο πατέρας της Tchias κρυβόταν εδώ και δώδεκα χρόνια καθώς οι δύο τους έχουν ξανά συναντηθεί στο παρελθόν. Ο Pwi Dua με τους ακόλουθους του αιχμαλωτίζουν τον πατέρα της Tchias και επιβιβάζονται στο όχημα. Η Tchia τρέχει προς τον εχθρό και συνειδητοποιεί ότι ξυπνάει μέσα της την μαγική δύναμη που της επιτρέπει να πάρει τον έλεγχο αντικειμένων όπως το μαχαίρι του Pwi Dua τον οποίο και τραυματίζει.Την επόμενη μέρα η Tchia ξυπνάει στο θαλάσσιο καταφύγιο του Tre ο οποίος την παροτρύνει να φύγει καθώς δεν θα είναι ασφαλής εδώ. Της δίνει στοιχεία για τον Pwi Dua καθώς και τον Meovora ο οποίος είναι ο κυρίαρχος της περιοχής. Με σκοπό να σώσει τον πατέρα της η Tchia ξεκινάει την καινούργια της περιπέτεια.

Εξερευνήστε το αρχιπέλαγος μέσω τον υπερδυνάμεών σας
Στο δεύτερο παιχνίδι της εταιρείας Awaceb αφού τελειώσετε με τον πρόλογό του, σας επιτρέπει να εξερευνήσετε τον κόσμο με το δικό σας πάσο καθώς το open world format σας επιτρέπει να πάτε όπου θέλετε όποτε θέλετε. Μπορείτε να διασχίσετε το πέλαγος μέσω της σχεδίας σας ή και κολυμπώντας πάνω ή κάτω από το νερό. Στην στεριά μπορείτε να σκαρφαλώσετε σε βουνά, δέντρα, κτήρια τα πάντα. Όταν είστε στην κορυφή μπορείτε να πηδήξετε κάτω και να χρησιμοποιήσετε το ανεμοπλάνο (glider) σας για να αποφύγετε την απότομη σύγκρουση με το έδαφος. Όλες οι ενέργειες (αιώρηση, υποβρύχια κολύμβηση και σκαρφάλωμα) απαιτούν stamina η οποία εμφανίζεται σαν κεραυνός δίπλα στην ηρωίδα και ξεκινά την αντίστροφη μέτρηση. Όταν περπατάτε ή στέκεστε ακίνητοι η stamina θα ξαναγεμίσει από μόνη της.

Μετά από ένα σημείο και μετά η Tchia προσπαθεί να μάθει να χρησιμοποιεί την δύναμη την οποία χρησιμοποίησε στο opening act του παιχνιδιού η οποία ονομάζετε soul jump. Η δύναμη αυτή, όπως έχει προαναφερθεί σας επιτρέπει να πάρετε προσωρινά τον έλεγχο του στόχου, είτε αυτός είναι ζωντανός οργανισμός (ζώα) είτε όχι (πέτρα, φρούτα) με εξαίρεση τους NPCs και τα οχήματα n(αυτοκίνητα κτλ). Η ικανότητα αυτή είναι εμπνευσμένη από την λαογραφία των ανθρώπων της Νέας Καληδονίας, οι οποίοι πιστεύουν στην ικανότητα shapeshifting (αλλαγή σχήματος). To soul jumping κάνει την εξερεύνηση πολύ πιο ενδιαφέρον και εύκολη καθώς μπορείτε να πετάξετε πάνω από τα νησιά μέσω διαφόρων πτηνών ή να εξερευνήσετε την υποβρύχια ζωή μέσω ψαριών τα οποία κολυμπούν πολύ πιο γρήγορα από την Tchia και δεν έχουν την πίεση του stamina. Το soul jump ενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού το οποίο σας επιτρέπει να βρείτε το στόχο που θα πάρετε υπό τον έλεγχο σας. Όταν ελέγχετε κάτι μια πράσινη γραμμή θα εμφανιστεί που λειτουργεί σαν αντοχή πριν χάσετε τον έλεγχο. Σε αντίθεση με την stamina της Tchias η αντοχή αυτή ξαναγεμίζει πολύ πιο αργά όμως αν φάτε φαγητό ή αν ξεκουραστείτε σε rest point θα γεμίσει πλήρως. Τέλος, ολοκληρώνοντας τα “Totem Caves” θα βραβευτείτε με ένα μαγικό φρούτο που θα αυξήσει την δύναμή σας και την αντοχή.

Τα μυστήρια και οι παραδώσεις ενός πολιτισμού σας περιμένουν να τα εντοπίσετε.

Η κύρια περιπέτεια της ηρωίδας ακολουθεί ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο το οποίο αποτελείται από fetch quests στα οποία θα πρέπει να φέρετε τα υλικά τα οποία σας ζητούν οι NPCs και αφού τα κάνετε θα ακολουθήσει ένα ukulele mini-game στο οποίο θα πρέπει να πατήσετε τις νότες την κατάλληλη στιγμή. Το παιχνίδι επιτρέπει στους παίκτες οποιαδήποτε στιγμή να προσπεράσουν το gameplay section αν το θεωρούν δύσκολο και να πάνε απευθείας στην επόμενη πλοκή. Π.χ αν έχετε αποστολή να βρείτε ένα αντικείμενο και να το φέρετε στον NPC, αν επιλέξετε να το προσπεράσετε θα ενεργοποιηθεί το επόμενο cutscene όπου φέρατε το αντικείμενο που σας ζήτησαν. Προσοχή καθώς ο μηχανισμός αυτός δεν προσπερνά side activities παρα μόνο αν τελειώσατε το κύριο σενάριο καθώς το skip θα θεωρήσει το κύριο objective παρά το side content.

Το Tchia είναι στα καλύτερά του όταν σας αφήνει ελεύθερους να εξερευνήσετε το αρχιπέλαγος. Υπάρχουν πάρα πολύ θησαυροί, collectibles και άλλα πράγματα τα οποία μπορείτε να εξερευνήσετε. Ο κόσμος τους δεν είναι ούτε πολύ μεγάλος ούτε πολύ μικρός, έχει ένα ικανοποιητικό μέγεθος αλλά και ένα ικανοποιητικό ποσό περιεχομένου για να σας κρατήσει απασχολημένους. Πέρα από τα συλλεκτικά αντικείμενα, θησαυρούς και minigames το παιχνίδι περιλαμβάνει enemy camps όπου θα πρέπει να νικήσετε τους εχθρούς. Η Tchia έχει στην κατοχή της μια σφεντόνα που μπορεί να παραλύσει τους εχθρούς όμως για να τους νικήσει πρέπει να τους κάψει καθώς είναι φτιαγμένοι από ξύλα και υφάσματα. Πραγματάκι εύκολο καθώς σε όλες τις περιπτώσεις οι κακοί συχνάζουν γύρο από campfires, petrol tanks και λάμπες πετρελαίου.

 tchia 1

Τα mini-games και οι θησαυροί σας επιτρέπουν να ξεκλειδώσετε διάφορα διακοσμητικά για την Tchia αλλά και για την σχεδία σας. Όσο αφορά την ηρωίδα, μπορείτε να αλλάξετε το κούρεμά της, τα ρούχα της, τα αξεσουάρ της, το facepaint της, το glider και το ukulele της. Για την σχεδία της, μπορείτε να αλλάξετε τα χρώματά της και την σημαία της. To ukulele πέρα από την ιστορία, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε campfires αλλά και οποιαδήποτε στιγμή καθώς έχει μαγικές ικανότητες οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τον καιρό αλλά και να εμφανίσουν ζώα κυρίως για σκοπό soul jump. Νέα τραγούδια ξεκλειδώνονται όταν ολοκληρώσετε το rock balancing mini-game.


Όταν τα memes γίνονται πραγματικότητα
Τον τελευταίο καιρό όταν μια εταιρεία δημιουργεί ένα νέο παιχνίδι, προσπαθεί να το κάνει προσβάσιμο σε όλους τους παίκτες. Στο νέο αυτό παιχνίδι, η εταιρεία Awaceb, δημιούργησε το νέο μηχανισμό “skip Gameplay Section” που επιτρέπει στον παίκτη να προσπεράσει τον τομέα στον οποίο θα πρέπει να παίξει το παιχνίδι. Το meme “Button to skip the boss battle” δημιουργήθηκε το 2017 σαν ένα κακόγουστο αστείο που διαχώρισε τους φανς των βιντεοπαιχνιδιών από άτομα που δοκιμάζουν ένα παιχνίδι με διαφορετικό στόχο (streaming, reviewing, ή για το hype του παιχνιδιού κ.α ). Στην περίπτωση του Tchia ο μηχανισμός αυτός δημιουργήθηκε παρά το γεγονός πως το παιχνίδι δεν έχει δυσκολία ή boss battles.

tchia 1

Στη συνέχεια η πλοκή του Tchia είναι μπερδεμένη καθώς διάφορα γεγονότα διαδραματίζονται και οι αντιδράσεις της ηρωίδας αλλά και των NPCs δεν φαίνεται να έχουν μια κοινή λογική. Για φανερούς λόγους, spoilers, δεν θα αναφερθούν λεπτομέρειες καθώς αυτό συμβαίνει κοντά στο τέλος του παιχνιδιού. Ένα απλό παράδειγμα, είναι πως το σενάριο θα “εμφανίσει” στοιχεία από το πουθενά όπως τον έρωτα της ηρωίδας με ένα άλλο κοριτσάκι με το οποίο είχατε μια ή δύο ανταλλαγές διαλόγου. Μπορεί επίσης να σας συστήσουν φυλές οι οποίες δεν έχουν φιλικές διαθέσεις γεγονός το οποίο δεν παίζει κανένα ρόλο στο σενάριο ή δεν προσθέτει στο gameplay του παιχνιδιού και χρησιμοποιούνται μόνο σαν δικαιολογίες για “fetch quest” ή για να χτίσουν ένα πιο ρεαλιστικό περιβάλλον. Π.χ Σε άλλα παιχνίδια τέτοιο concept χρησιμοποιείται με σκοπό δημιουργίας “stealth sections” ή για να σας προετοιμάσουν για έντονες μάχες.

Εικόνες και ήχοι από την Νέα Καληδονία
Με τον στόχο να δημιουργήσουν την εμπειρία της χώρας προέλευσής τους, οι δημιουργοί έφτιαξαν ένα αρχιπέλαγος. Τα γραφικά δεν είναι τα καλύτερα όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι ωραία. Τα γραφικά των ανθρώπων σε σύγκριση με την πανίδα και χλωρίδα διαφέρουν πάρα πολύ. Κάθε νησί ξεχωρίζει πάρα πολύ από το άλλο καθώς έχει την δική του βλάστηση και οικισμό. Πχ. Ένα νησί έχει σύγχρονες πολυκατοικίες, δρόμους αυτοκίνητα κ.α, το άλλο είναι γεμάτο δέντρα, βουνά, καλύβες και ξύλινα μονοπάτια ενώ το άλλο έχει κοράλλια και αγάλματα. Κάθε περιοχή διαφέρει και “δίνει” ταυτότητα στην περιοχή. Το παιχνίδι δεν έχει πολλά polished animations καθώς αν η Tchia πέσει κάτω είτε σαν άνθρωπος είτε σαν ζώο(με την βοήθεια του soul jump) τα animations του χαρακτήρα θα είναι λες και πέφτει ένα σακί γεμάτο πατάτες.

Από την άλλη ο ηχητικός τομέας του παιχνιδιού είναι βασισμένος σε διάφορα μουσικά όργανα και ρυθμούς βασισμένους στην Νέα Καληδονία. Από τους χτύπους φύλλων, στα τύμπανα, στο ukulele και την παραδοσιακή γλώσσα των κατοίκων. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, μια τεράστια πρόκληση της εταιρείας κατά την δημιουργία του παιχνιδιού ήταν να βρουν ανθρώπους/ηθοποιούς που θα μπορούσαν να μιλήσουν γαλλικά αλλά και drehu (παραδοσιακή γλώσσα). Σύμφωνα με τον audio composer John Robert Matz η ομάδα του δούλεψε πέντε χρόνια για την δημιουργία της μουσικής και συνεργάστηκαν με διάφορους ντόπιους καλλιτέχνες.

tchia 1

Η σχεδία της Awaceb τους σαλπάρει σε νέα “πέλαγοι”
Εν κατακλείδι το Tchia σας επιτρέπει να εξερευνήσετε τα νησιά που έφτιαξαν οι δημιουργοί μέσα από τα μάτια της ηρωίδας. Η ιστορία του παιχνιδιού μπορεί να είναι το αδύναμο σημείο του, όμως το gameplay και οι μουσικές του είναι αρκετά για να δημιουργήσουν μια ευχάριστη περιπέτεια. Τα νησιά αλλά και ο ωκεανός αξίζουν να τα εξερευνήσετε είτε σαν την Tchia ή σαν ένα ζώο της άγριας φύσης στο οποίο έχετε χρησιμοποιήσει το “Soul-jump”. Το παιχνίδι είναι στα καλύτερα του αφού ξεκλειδώσετε το “Soul-jump” και αφεθείτε ελεύθεροι και ψάξετε τα νησιά. Αυξάνοντας την αντοχή σας αλλά και την δύναμή σας, η ταχύτητα και οι πιθανότητες εξερεύνησης αυξάνονται καθώς μπορείτε να αιωρηθείτε περισσότερη ώρα, να αναπνεύσετε κάτω από το νερό και να σκάψετε σε οποιαδήποτε περιοχή. Δυστυχώς παρόλα αυτά το παιχνίδι δεν προσφέρει πολλά στον παίκτη πέρα από μια λίστα με πράγματα που πρέπει να βρει στον κόσμο. Οι εχθροί δεν θα σας προσφέρουν κάτι καθώς πολύ εύκολα μπορείτε να τους κερδίσετε και αν σας νικήσουν, μπορείτε απλά να δραπετεύσετε από το κλουβί σας καθώς δεν υπάρχει game over. Παρόλα αυτά το γεγονός πως το παιχνίδι δημιουργήθηκε από μια ομάδα δώδεκα ατόμων είναι αξιοθαύμαστο.

Θετικά:
- Ευχάριστο gameplay
- Ικανοποιητικό περιεχόμενο
- Παραδοσιακή μουσική
- Όμορφος κόσμος

Αρνητικά:
- Μέτρια γραφικά
- Μέτρια ιστορία
- Repetitive Gameplay (Story mode)
- Μηχανισμός skip του gameplay

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 7
Gameplay: 7
Σενάριο: 5
Αντοχή: 7
Γενικό: 6.5

Ένα αρχιπέλαγος, μια μαγική δύναμη και μια νέα περιπέτεια.

Νικόλας Χρυσοστόμου

NEWS   VIEW ALL

Tchia

[Αρχική Δημοσίευση: 13/9/22] Κατά τη διάρκεια του PlayStation Showcase, παρουσιάστηκε το Tchia, ένα Open world Adventure από την εταιρεία ανάπτυξης Awaceb. Στον πολύχρωμο κόσμο του, θα μπορείτε να ...
Posted (01 Sep 2022)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 6.5
7.5 User Score
(4 votes )
User Reviews 0
Genre: Action adventure
Developer: Awaceb
Publisher: Awaceb, Kepler Interactive
Διάθεση: Awaceb
Players: 1
Requirements: Windows 10, Ram 8GB, Κάρτα γραφικών: NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB ή ανώτερη, Επεξεργαστής: Intel Core i5-7600, Χώρος στο σκληρό δίσκο 15 GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 21/3/2023
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification