Vampire Survivors


Ένα Roguelike για βαμπίρ χωρίς...βαμπίρ.

Ένα Roguelike για βαμπίρ χωρίς...βαμπίρ.

Ένα Roguelike για βαμπίρ χωρίς...βαμπίρ.

Το Vampire Survivors είναι ένα Roguelike που αναπτύχθηκε από τον Luca Galante ή αλλιώς Poncle. Το εν λόγω είδος έχει φανατικό κοινό που ακολουθεί πιστά τις περισσότερες ηχηρές νέες κυκλοφορίες. Ωστόσο, το Vampire Survivors δεν αποτελεί απλά ένα indie game "της σειράς", αλλά ένα αναπάντεχο αλλά πολύ ανατρεπτικό indie Roguelike Shoot 'Em Up, το οποίο κεντρίζει το ενδιαφέρον όσων αγαπούν τόσο το είδος των Roguelike, όσο -ακόμη περισσότερο- εκείνων των Retro Rogulike games με τα οποία μεγαλώσαμε.

Ένας κόσμος...χωρίς vampires!
Στον πυρήνα του, το Vampire Survivors παρουσιάζει μια πλοκή που αντλεί στοιχεία από τα κλασικά μοτίβα των ταινιών και βιβλίων τρόμου με βρικόλακες. Αν και η πλοκή μπορεί να φαίνεται απλή και απευθείας, καταφέρνει να δημιουργήσει μια βαθύτερη ατμόσφαιρα που πηγάζει από την αίσθηση της συνεχούς απειλής και του αγώνα για επιβίωση. Οι παίκτες παίρνουμε τον ρόλο ενός γενναίου κυνηγού βρικολάκων, του οποίου η αποστολή είναι να αντιμετωπίσει αμέτρητες ορδές από πλάσματα της νύχτας και να επιβιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Η θεματολογία του game είναι εμβυθιστική, εμπνευσμένη από την κλασική γοτθική λογοτεχνία και τις ταινίες τρόμου των περασμένων δεκαετιών. Ο κόσμος του Vampire Survivors είναι σκοτεινός, γεμάτος ανατριχιαστικά τοπία και μυστικιστικές ατμόσφαιρες που προκαλούν έναν αίσθημα δέους και φόβου. Η αισθητική του παιχνιδιού, με την ομιχλώδη ατμόσφαιρα και τους βρυχηθμούς των τεράτων, σε συνδυασμό με την απεικόνιση του συνεχούς σκοταδιού, προσδίδει μια έντονη θεματολογική συνοχή.

vampire survivors picture 1

Οι εχθροί που αντιμετωπίζουμε εμείς οι παίκτες είναι ποικιλόμορφοι και τρομακτικοί, περιλαμβάνοντας βρικόλακες, ζόμπι, σκελετούς, λυκάνθρωπους και άλλα πλάσματα της νύχτας. Κάθε τύπος εχθρού έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και μοτίβα επίθεσης, κάτι που απαιτεί από εμάς να προσαρμόζουμε συνεχώς τη στρατηγική μας. Αυτή η ποικιλία προσθέτει βάθος στο game και ενισχύει τη θεματολογία του συνεχούς αγώνα και της επιβίωσης σε έναν κόσμο γεμάτο κινδύνους.

Παίζοντας Vampire Survivors θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους χαρακτήρες όπου ο καθένας έχει το δικό του ability και weapon. Συγκεκριμένα το base game έχει 29 χαρακτήρες και μαζί με τα DLC και τους secret χαρακτήρες φτάνουν στους 82! Ο ρόλος μας στο Vampire Survivors είναι να βρούμε διάφορες κάσες που υπάρχουν στα maps ώστε να σκοτώσουμε τα βαμπίρ που κοιμούνται εκεί. Αυτό όμως δεν συμβαίνει καθώς αντί για βαμπίρ βρίσκουμε τους βασικούς χαρακτήρες που είναι παγιδευμένοι μέσα. Εν τέλει δηλαδή (spoiler alert) το Vampire Survivors είναι ένα από τα λίγα games, τα οποία δεν τιμούν το όνομά τους όπως θα έπρεπε!Απλό και εθιστικό
Το gameplay όμως από την πρώτη κιόλας στιγμή μας κρατάει σε εγρήγορση αφού είναι ένα fast paced roguelike game και η απλότητά του το κάνει να είναι πολύ εθιστικό και να θέλουμε να παίξουμε ξανά και ξανά. Εξερευνώντας τα maps, πολεμάμε διάφορα τέρατα, μαζεύουμε floor chickens για ζωή, gold coins για currency και gems διαφόρων χρωμάτων από μπλε έως κόκκινο για in-game experience. Στο shop μας δίνεται η δυνατότητα να ξοδέψουμε τα gold coins για upgrades για όλους τους χαρακτήρες μας ώστε να γίνουμε πιο δυνατοί και να αντέχουμε τα πιο δύσκολα monster waves. Από την άλλη υπάρχουν και τα golden eggs όπου αυτά σε σύγκριση με τα shop upgrades είναι ατομικά για κάθε χαρακτήρα και κοστίζουν 10000 coins το καθένα χωρίς να ανεβαίνει η τιμή τους.

Η δράση λαμβάνει χώρα σε ένα ανοιχτό πεδίο, όπου εμείς οι παίκτες κινούμαστε ελεύθερα για να συλλέξουμε power-ups και να αποφύγουμε τις επιθέσεις των εχθρών. Τα weapons και τα abilities του χαρακτήρα ενεργοποιούνται αυτόματα, επιτρέποντάς μας να επικεντρωθούμε στη στρατηγική και την κίνηση. Αυτή η απλότητα του ελέγχου, σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα των στρατηγικών επιλογών, μας δημιουργεί μια μοναδική ισορροπία που διατηρεί το ενδιαφέρον μας.                                          

Ένα άλλο ωραίο feature που μπήκε στο game είναι η επιλογή να παίξουμε διάφορες περιπέτειες κάποιων χαρακτήρων και να εξερευνήσουμε το παρελθόν τους. Αυτές οι περιπέτειες όμως είναι περισσότερο σαν challenge παρά περιπέτεια αφού το gameplay μας γίνεται πιο δύσκολο από το κανονικό. Να σημειωθεί ότι σε αυτές τις περιπέτειες, οι χαρακτήρες που έχουμε στην διάθεσή μας αλλά και τα upgrades έχουν κάνει reset ώστε να αυξηθεί η δυσκολία τους. Αυτό σημαίνει ότι όποιο upgrade είχαμε αλλά και χαρακτήρα με upgrade eggs, θα πρέπει πάλι να τα κάνουμε max από την αρχή.

Εθιστικό και στρατηγικό παιχνίδι επιβίωσης με ρετρό αισθητική και γρήγορη δράση.

Old school αισθητική
Τα οπτικά στοιχεία και τα γραφικά του Vampire Survivors αποτελούν έναν από τους πιο γοητευτικούς παράγοντες του παιχνιδιού, καταφέρνοντας να συνδυάσουν την απλότητα με την αποτελεσματικότητα για να δημιουργήσουν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Υιοθετεί μια ρετρό αισθητική που θυμίζει τα κλασικά παιχνίδια των δεκαετιών '80 και '90. Οι γραφικές του παραπομπές είναι ξεκάθαρες, με pixel art σχεδιασμό που προσελκύει τους λάτρεις της παλιάς σχολής gaming. Αυτή η επιλογή όχι μόνο προσδίδει στο παιχνίδι έναν νοσταλγικό χαρακτήρα αλλά και το διαχωρίζει από τα σύγχρονα παιχνίδια με υπερβολικά ρεαλιστικά γραφικά. Η χρωματική παλέτα του παιχνιδιού είναι ζωντανή και καλοδουλεμένη, με έντονα χρώματα που κάνουν τα στοιχεία του παιχνιδιού να ξεχωρίζουν. Τα sprite των χαρακτήρων και των εχθρών είναι καλοσχεδιασμένα και εύκολα αναγνωρίσιμα, κάτι που είναι κρίσιμο σε ένα παιχνίδι όπου η γρήγορη αντίδραση είναι σημαντική. Παρόλο που τα γραφικά είναι απλά, καταφέρνουν να μεταφέρουν μια ποικιλία εχθρών και περιβαλλόντων με σαφήνεια και ζωντάνια. Οι κινήσεις και τα animation στο Vampire Survivors είναι ομαλά και αποτελεσματικά.

vampire survivors picture 1
Η απλότητα του σχεδιασμού επιτρέπει στους παίκτες να παρακολουθούν εύκολα τις κινήσεις τους και τις αντιδράσεις των εχθρών, διατηρώντας παράλληλα την αίσθηση της ταχύτητας και της δράσης. Τα ειδικά εφέ, όπως οι εκρήξεις και τα φωτεινά εφέ των επιθέσεων, προσδίδουν έναν επιπλέον δυναμισμό στο παιχνίδι χωρίς να αποσπούν την προσοχή από το βασικό gameplay. Τα περιβάλλοντα στο Vampire Survivors είναι αρκετά ποικίλα και προσφέρουν διαφορετικές προκλήσεις και στρατηγικές. Από σκοτεινά δάση μέχρι στοιχειωμένα κάστρα, κάθε περιοχή έχει τον δικό της χαρακτήρα και απαιτεί από τον παίκτη να προσαρμοστεί ανάλογα. Παρά την απλότητά τους, τα περιβάλλοντα είναι γεμάτα λεπτομέρειες που ενισχύουν την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού και προσδίδουν μια αίσθηση βάθους και εξερεύνησης.Ζωντανή Ατμόσφαιρα και Δράση
Ο ήχος και η μουσική στο Vampire Survivors παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της ατμόσφαιρας και της έντασης που χαρακτηρίζουν το game. Παρόλο που το game υιοθετεί μια απλή προσέγγιση, η ηχητική του ταυτότητα είναι προσεκτικά σχεδιασμένη για να υποστηρίξει το gameplay και να βελτιώσει την εμπειρία μας. Οι συνθέσεις είναι γρήγορες, επαναλαμβανόμενες και δυναμικές, δημιουργώντας μια αίσθηση επείγουσας δράσης και αγωνίας. Η μουσική έχει έντονες επιρροές από τα ρετρό παιχνίδια, με συνθέσεις που θυμίζουν τις εποχές των 8-bit και 16-bit κονσολών. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο προσδίδει νοσταλγία, αλλά επίσης ταιριάζει άψογα με τα γραφικά και το γενικό ύφος του παιχνιδιού. Ο ρυθμός της μουσικής είναι σταθερά γρήγορος, κρατώντας τον παίκτη σε μια κατάσταση επαγρύπνησης και έντασης. Οι επαναλαμβανόμενες μελωδίες και οι ισχυρές ρυθμικές γραμμές λειτουργούν άριστα για να διατηρούν τον παίκτη σε εγρήγορση, ενισχύοντας την αίσθηση ότι κάθε στιγμή είναι κρίσιμη. Η μουσική αλλάζει ελαφρώς ανάλογα με την περιοχή ή την κατάσταση του παιχνιδιού, προσφέροντας ποικιλία και αποτρέποντας τη μονοτονία.

Τα ηχητικά εφέ των επιθέσεων και των ικανοτήτων στο Vampire Survivors είναι καλοσχεδιασμένα και διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τύπο της επίθεσης. Κάθε όπλο και ικανότητα έχει το δικό του ξεχωριστό ήχο, επιτρέποντας στον παίκτη να αναγνωρίζει γρήγορα τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης. Αυτή η διαφοροποίηση είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο, καθώς ο παίκτης πρέπει να αντιδράσει άμεσα στις αλλαγές στην κατάσταση της μάχης. Τα ηχητικά εφέ που συνοδεύουν τις αντιδράσεις των εχθρών, όπως οι ήχοι των χτυπημάτων και οι θόρυβοι κατά την εξουδετέρωση, προσθέτουν μια επιπλέον διάσταση ικανοποίησης στο gameplay. Κάθε επιτυχημένη επίθεση συνοδεύεται από έναν χαρακτηριστικό ήχο που προσφέρει άμεση ανατροφοδότηση στον παίκτη. Αυτά τα εφέ ενισχύουν την αίσθηση της δύναμης και της αποτελεσματικότητας των επιθέσεων. Οι περιβαλλοντικοί ήχοι στο Vampire Survivors συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία της ατμόσφαιρας. Οι ήχοι του περιβάλλοντος, όπως ο άνεμος, οι βροντές ή οι κραυγές απόμακρων πλασμάτων, προσθέτουν ένα στρώμα βάθους στον κόσμο του παιχνιδιού. Αυτοί οι ήχοι δεν είναι υπερβολικά εμφανείς, αλλά λειτουργούν υποστηρικτικά, ενισχύοντας την αίσθηση του χώρου και της έντασης.

vampire survivors picture 1
Απλό και διακριτικό
Το Vampire Survivors είναι ένα άκρως εθιστικό Roguelike / Shoot 'Em Up. Αν και δεν επικεντρώνεται στην αφήγηση μιας βαθιάς ιστορίας, καταφέρνει να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που συνδυάζει το μεταφυσικό με το απόκοσμο. Ο τίτλος του παιχνιδιού και οι σχεδιαστικές του επιλογές υπονοούν έναν κόσμο γεμάτο βαμπίρ και άλλες σκοτεινές δυνάμεις, παρότι η αφήγηση παραμένει διακριτική και απλή. Η εξιστόρηση του κόσμου και η ατμόσφαιρα δημιουργούνται κυρίως μέσω του κόσμου, των γραφικών, των ηχητικών εφέ και της δράσης του παίκτη. Θα ανακαλύψετε τον κόσμο και την ιστορία του περισσότερο μέσα από την εξερεύνηση των levels και την αντιμετώπιση των εχθρών, παρά μέσω διαλόγων με NPCs.
                                   
Θετικά:
- Απλό και διακριτικό gameplay
- Χαμηλές απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ
- Εθιστικό gameplay που καθηλώνει
- Υψηλό replayability
- Τα DLC προσθέτουν ουσιώδες περιεχόμενο

Αρνητικά:
- Δεν υπάρχει βάθος στην ιστορία
- Αδιάφορος τεχνικός τομέας
- Καταντάει λίγο βαρετό αφότου κάνουμε max τα πάντα

Βαθμολογία:
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.2

Ένα κορυφαίο indie διαμάντι στο είδος των Roguelike.

Μιχάλης Τσιαμασιώτης

NEWS   VIEW ALL

Vampire Survivors

[Αρχική δημοσίευση: 1/1/23] Το Vampire Survivors είναι ένα Roguelike Shoot 'Em Up που αναπτύχθηκε από τον Luca Galante (γνωστό ως poncle). Μετά από μία περίοδο early access που ξεκίνησε τον Δεκέμβρι...
Posted (10 Apr 2024)

Το Vampire Survivors θα αποκτήσει Couch Co-op 2-4 παικτών

Το Vampire Survivors θα έχει σύντομα Couch Co-op multiplayer 2-4 παικτών.  Το νέο update έρχεται στις 17 Αυγούστου και θα μπορείτε να παίξετε με τους φίλους σας εναλλάξ. Το Couch co-op multipl...
Posted (21 Jun 2023)

Animated σειρά Vampire Survivors

Το indie game Vampire Survivors θα γίνει τηλεοπτική σειρά. Το Deadline αναφέρει ότι η εταιρεία multimedia που ιδρύθηκε από τους επικεφαλής των John Wick και Sonic the Hedgehog συνεργάζεται με τον δημι...
Posted (29 Apr 2023)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8.2
8 User Score
(3 votes )
User Reviews 0
Genre: Roguelike, Shoot 'em up
Developer: Luca Galante
Publisher: Luca Galante
Διάθεση: Luca Galante
Players: 1 (2-4 online coop)
Requirements: Απαιτείται επεξεργαστής και λειτουργικό σύστημα 64-bit, Λειτουργικό σύστημα: Windows 10 64bit, Επεξεργαστής: x64 αρχιτεκτονική με SSE2 υποστήριξη συνόλου εντολών, Μνήμη: 1 GB RAM, Αποθήκευση: 600 MB διαθέσιμος χώρος
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: Windows/MacOS 20/10/2022, Xbox One/Xbox Series X 10/11/2022, Android/iOS 8/12/2022, Nintendo Switch 17/8/2023, PS4/PS5 Q2/Q3 2024
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification