The Elder Scrolls IV: Oblivion

Hot
REVIEWED ON PC   Xbox 360   PS3  

Το απόλυτο έπος από την Bethesda.

Πολλοί θεωρούν το Elder Scrolls 3: Morrowind το καλύτερο RPG που έχει κυκλοφορήσει ως τώρα. Η συνέχειά του, το Oblivion, ήταν ένα από το πιο πολυδιαφημισμένα παιχνίδια του 2006 για PC και Xbox 360. Τώρα πια είναι εδώ και το μόνο που μένει να δούμε είναι αν συνεχίζει επάξια τον δρόμο που έχει χαράξει η σειρά Elder Scrolls. Ας δούμε τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά.

Οι διαθέσιμες φυλές
Αφού παρακολουθήσετε την εισαγωγή του παιχνιδιού που θα σας βάλει στο κλίμα, θα φτάσετε στην οθόνη δημιουργίας του χαρακτήρα. Η όλη διαδικασία είναι απλή μίας και το μόνο που έχετε να επιλέξετε αρχικά είναι το όνομα του χαρακτήρα σας, το race (φυλή) και την εμφάνιση. Στις φυλές έχετε δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 10 races, καθένα από τα οποία διαθέτει διάφορα προτερήματα.

Οι Breton ειδικεύονται στην δημιουργία spells και στη μείξη βοτάνων.
Τα Orcs είναι μία βάρβαρη φυλή η οποία παράγει πολεμιστές που ειδικεύονται στη χρήση του armor.
Τα Dark Elves μπορούν να εξελιχθούν σε καλούς χειριστές σπαθιού, σκοπευτές και μάγους.
Τα High Elves ανήκουν στην «ευγενή» φυλή των Elves κι έχουν τις μεγαλύτερες αντοχές απ’ όλες τις φυλές σε κάθε μορφή ασθένειας.
Τα Wood Elves είναι η κλασική φυλή των Elves η οποία διαθέτει καλή ταχύτητα και ευλυγισία. Τα μέλη της γίνονται συνήθως καλοί ανιχνευτές και κλέφτες. Επίσης, η φυλή αυτή παράγει και τους καλύτερους τοξότες.
Οι Imperials βρίσκονται συνήθως στην κεντρική πόλη της χώρας. Άλλοι εκπαιδεύονται για να γίνουν φρουροί κι άλλοι γίνονται έμποροι.
Οι Nords είναι μία βόρεια φυλή δυνατών πολεμιστών που διαθέτουν αντοχή στο κρύο και ειδικεύονται γενικά στη χρήση των όπλων και του armor.
Οι Argonian είναι μια ερπετοειδής φυλή που έχει φυσικές αντοχές έναντι σε δηλητήριο και ασθένειες.
Οι Khajiit ξεχωρίζουν για την εξυπνάδα τους, την ταχύτητά τους και την ευλυγισία τους γι’ αυτό μπορούν να γίνουν εξαιρετικοί κλέφτες. Παρά την ανθρώπινη μορφή τους, στο πρόσωπο έχουν τα χαρακτηριστικά της τίγρης.
Οι Redguard είναι μια ανεξάρτητη φυλή που συνήθως παράγει καλούς και γρήγορους ανιχνευτές.Μετά από την επιλογή της φυλής θα κληθείτε να ορίσετε την εμφάνιση του χαρακτήρα σας κι εδώ ενδέχεται να “κολλήσετε” μιας και οι επιλογές είναι απίστευτα πολλές. Υπάρχει μάλιστα κι ένα μαγικό κουμπί που φέρει το όνομα randomize οπότε αν δεν έχετε όρεξη να ρυθμίσετε όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την εμφάνισή σας, απλώς το πατάτε μέχρι να δείτε ένα πρόσωπο που να σας ικανοποιεί. Η Bethesda ίσως το παράκανε σε αυτόν τον τομέα μιας και το παιχνίδι είναι single-player. Αν ήταν έστω multiplayer, σίγουρα όλες αυτές οι επιλογές θα ήταν απαραίτητες, αλλά για ένα παιχνίδι που παίζετε μόνοι σας, είναι λίγο περιττές. Πάντως στην προκειμένη περίπτωση τύφλα να έχουν τα MMORPG.

 

Μια φορά και έναν καιρό
H υπόθεση του Oblivion δεν είναι κάτι το εξαιρετικό αλλά η αρχή του παιχνιδιού έχει ως εξής. Μετά την δημιουργία του χαρακτήρα, βρίσκεστε εγκλωβισμένος μέσα σε ένα κελί κάποιας φυλακής. Μπορείτε να κοιτάξετε γύρω και να αλληλεπιδράσετε με το περιβάλλον, αλλά μόλις πλησιάσετε την πόρτα θα αρχίσει να σας μιλάει ένας κρατούμενος από το απέναντι κελί, λέγοντάς σας διάφορα προσβλητικά λόγια. Μόλις τελειώσει ο διάλογος θα ακούσετε κάποιους φρουρούς να πλησιάζουν προς το κελί σας. Εκεί λοιπόν αρχίζουν τα ωραία. Οι φρουροί, μαζί με έναν ηλικιωμένο τύπο, ντυμένο με πολύ αρχοντικά ρούχα έρχονται προς το κελί σας. Σταματούν απ’ έξω και αφού λογομαχήσουν για λίγο πάνω στο γιατί υπάρχει κρατούμενος μέσα στο κελί ενώ θα έπρεπε να είναι κενό, θα σας ζητήσουν να απομακρυνθείτε από την πόρτα αλλιώς η καριέρα σας ως χαρακτήρας θα τελειώσει πρόωρα.Αφού τους υπακούσετε λοιπόν και μπουν μέσα στο κελί, ο ηλικιωμένος τύπος θα σας κοιτάξει καλά και θα σας ζητήσει να τον πλησιάσετε για να σας δει καλύτερα. Αφού σας συστηθεί ως ο Αυτοκράτορας Uriel Septim, θα αρχίσει να σας λέει κάποια πράγματα που θα σας φανούν ακαταλαβίστικα, όπως το ότι σας έχει δει σε ένα όνειρο, ότι κάποιοι δολοφόνησαν τους γιους του και τώρα κυνηγάνε τον ίδιο, ότι η προφητεία έχει αρχίσει να εκπληρώνεται και άλλα τέτοια που συνήθως λένε οι τρόφιμοι των ψυχιατρείων. Αφού τελειώσει και ρωτήσετε κάποιες τυπικές ερωτήσεις, οι φρουροί του θα ανοίξουν μια μυστική είσοδο στο κελί σας και θα μπουν μέσα. Για να μην μακρηγορούμε, αφού μπείτε κι εσείς μέσα, θα περάσετε στο κυρίως tutorial του παιχνιδιού, όπου θα μάθετε πως να χειρίζεστε το χαρακτήρα σας. Στο τέλος αυτού του εισαγωγικού κεφαλαίου θα πρέπει να υπερασπίσετε τον Αυτοκράτορα από τους επίδοξους δολοφόνους του, κάτι που θα αποδειχθεί μάταιο ότι κι να κάνετε. Τελικά φαίνεται ότι ο Αυτοκράτορας ήξερε τι έλεγε. Ο ετοιμοθάνατος Uriel λοιπόν θα σας εκμυστηρευτεί ότι έχει άλλον ένα γιο για τον οποίον κανείς δεν γνωρίζει τίποτε εκτός από έναν μοναχό. Αφού σας δώσει ένα περιδέραιο για να αποδείξετε την ταυτότητά σας στον μοναχό, θα αποδημήσει εις τόπον χλοερών και πια η τύχη της αυτοκρατορίας θα είναι στα χέρια σας. Όπως είπαμε και στην αρχή, το σενάριο έχει μια αξιοπρέπεια αλλά δεν διαθέτει τίποτα το φοβερά πρωτότυπο. Από εκεί και πέρα, το πως θα πορευθείτε μέσα στο παιχνίδι είναι καθαρά δική σας υπόθεση.

 

Gameplay-Χειρισμός
Το Oblivion είναι ένα κλασικό, για τα σημερινά δεδομένα, RPG όσον αφορά στην κίνηση του χαρακτήρα αφού χρησιμοποιεί τα γνωστά σε όλους WASD και το mouse. Μπορείτε βέβαια να αλλάξετε όλα τα κουμπιά με άλλα της αρεσκείας σας. Η προοπτική μπορεί να είναι είτε πρώτου, είτε τρίτου προσώπου και η αλλαγή ανάμεσα τους γίνεται πολύ απλά με την ροδέλα του ποντικιού ή με το πάτημα ενός πλήκτρου. Αν πολεμάτε με όπλα μακρινής απόστασης όπως τόξα ή spells τότε θα προτιμήσετε την οπτική πρώτου προσώπου. Αν όμως χρησιμοποιείτε σπαθί και ασπίδα τότε αναγκαστικά θα πρέπει να παίξετε με κάμερα τρίτου προσώπου για να έχετε καλύτερη αντίληψη του χώρου. Η κάμερα τρίτου προσώπου γενικά σας δίνει καλύτερη αίσθηση του περιβάλλοντος γύρω σας και βοηθάει αρκετά στην εξερεύνηση. Η τελική επιλογή είναι δική σας.Το παιχνίδι μαθαίνεται γρήγορα, αν και το να γίνετε καλοί στη μάχη είναι κάτι που θέλει αρκετή εξάσκηση. Το σύστημα μάχης είναι πολύ ρεαλιστικό και η A.I. των εχθρών είναι αρκετά υψηλή. Στις μάχες σώμα με σώμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το αριστερό κλικ του ποντικιού για να χτυπήσετε τον εχθρό με το σπαθί σας την κατάλληλη στιγμή και το δεξί κλικ για να υψώσετε την ασπίδα και να αμυνθείτε. Την στιγμή που αμύνεστε σε ένα χτύπημα εχθρού τότε αυτός θα τρανταχθεί και θα ακινητοποιηθεί για 1-2 δευτερόλεπτα, διάστημα που αρκεί για να του επιτεθείτε με ένα καθαρό χτύπημα. Γενικά το timing στις επιθέσεις σας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και ο σωστός συγχρονισμός των επιθέσεων και της άμυνας είναι το κλειδί για να κερδίσετε μία μάχη. Όλοι οι εχθροί σας, ανεξαρτήτως ικανότητας, ξέρουν πολύ καλά πως να σας αντιμετωπίζουν στις melee επιθέσεις. Απ’ την άλλη, αν χρησιμοποιήσετε όπλα απόστασης όπως τόξο ή spells (υπάρχουν άφθονα αλλά κοστίζουν αρκετό mana) τότε θα καταφέρετε να κρατήσετε τον εχθρό σε απόσταση αλλά θα αντιμετωπίσετε ένα ανελέητο κυνηγητό μέχρι τελικής πτώσης στο οποίο θα πρέπει να επιτίθεστε και ταυτόχρονα να υποχωρείτε. Γενικά με το παραμικρό χτύπημα σε έναν εχθρό θα δεχθείτε αμέσως επίθεση και ο τύπος αυτός δεν θα σταματήσει να σας κυνηγάει σε όλο το παιχνίδι αν πρώτα δεν πεθάνει ο ένας απ’ τους δυο σας!

 

Το The Elder Scrolls IV: Oblivion είναι σίγουρο ότι θα σας μείνει αξέχαστοΤο μόνο αρνητικό σημείο στο gameplay είναι ο χειρισμός του inventory. Αν είστε κάτοχος του Xbox 360 αυτό δεν θα σας ενοχλήσει μιας και όλη η λειτουργία του είναι “κονσολίστικη”. Αν όμως είστε κάτοχοι PC ίσως να ενοχληθείτε με τον τρόπο που χειρίζεστε τα αντικείμενα που έχετε πάνω σας (όπως όταν κάνετε equip διάφορα όπλα και πανοπλίες) αλλά και το σύστημα των spells. Μετά από λίγη ώρα το inventory συνηθίζεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Bethesda έπρεπε στην προκειμένη περίπτωση να επαναπαυτεί και να προβληματίσει ακόμη περισσότερο τους αρχάριους χρήστες. 

Ικανότητες και levelling
Το σύστημα εξέλιξης του χαρακτήρα σας στο Oblivion βασίζεται στα skills. Όσο εξασκείτε τα skills μέσα στο παιχνίδι τόσο αυτά αυξάνονται. Τα Skills χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Combat arts (μάχης), Magic arts (μαγείας) και Stealth arts (απόκρυψης). Όσο δουλεύετε τα skils και τα ανεβάζετε τόσο αναπτύσσετε ανάλογα attributes (χαρακτηριστικά) του ήρωά σας. Παρακάτω αναγράφουμε τα skills, τι κάνει το καθένα και τα attributes τα οποία επηρεάζουν.

Τα Combat arts περιλαμβάνουν τα Βlock (χρήση ασπίδας, Endurance), Armorer (επισκευή εξοπλισμού, Endurance), Heavy Armor (χρήση πανοπλίας, Endurance), Blunt (χρήση τσεκουριού και mace, Strength), Blade (χρήση σπαθιών και μαχαιριών, Strength), Athletics (τρέξιμο, κολύμπι και αντοχή, Speed), Hand to Hand (γροθιές, Strength).
Τα Magic arts είναι τα Destruction (μαγεία, φωτιά, πάγος και αντοχή σε επιθέσεις, Willpower), Alteration (άνοιγμα κλειδαριών, κουβάλημα και άμυνα σε μαγείες, Willpower), Illusion (παραισθησιογόνα spells, Personality), Conjuration (summoning spells, Intelligence), Mysticism (απορροφούν μαγεία ή ενέργεια, Intelligence), Restoration (ανακτούν ή απορροφούν ενέργεια και προκαλούν ασθένειες, Willpower), Alchemy (δημιουργία potions, Intelligence).
Τέλος, τα Stealth arts περιλαμβάνουν τα skills Security (σπάσιμο κλειδαριών, Agility), Sneak (απόκρυψη και κλέψιμο, Agility), Acrobatics (άλματα, Speed), Light Armor (χρήση armor εξερευνητών, Speed), Marksman (τόξο, Agility), Mercantile (εμπόριο, Personality), Speechcraft (ομιλία, Personality).Μόλις συγκεντρώσετε το ανάλογο experience τότε θα ανεβείτε level και ταυτόχρονα θα μοιράσετε βαθμούς στα attributes του χαρακτήρα σας. Θα μπορείτε όμως να αυξήσετε μόνο τα attributes τα οποία συσχετίζονται με τα skills τα οποία εξασκήσατε. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιήσατε μόνο τόξο και δεν εξασκήσατε σπαθιά ή τσεκούρια τότε στο επόμενο level up, το + που είναι η ένδειξη αύξησης χαρακτηριστικού, δεν θα εμφανιστεί δίπλα στο Strength αλλά στο Agility και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που εξασκήσατε. Άρα, οι έξτρα πόντοι που θα σας δοθούν στο συγκεκριμένο level up θα πρέπει να κατανεμηθούν εκεί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε κάθε level up θα πρέπει απαραίτητα να δώσετε βάση σε συγκεκριμένα attributes που ευνοούν τον χαρακτήρα σας κι αυτό διότι έχετε ελάχιστους πόντους να κατανείμετε. Δεν είναι λογικό δηλαδή να ανεβάσετε όλα τα χαρακτηριστικά σας παράλληλα, αλλά θα πρέπει να έχετε ιδιαίτερη προτίμηση σε ορισμένα και συγκεκριμένα αυτά που σας βολεύουν ανάλογα με το πως πολεμάτε.

Στο ξεκίνημα του παιχνιδιού θα πρέπει να επιλέξετε και ένα από τα διαθέσιμα birthsigns τα οποία σας δίνουν ένα αρχικό bonus που παραμένει στον χαρακτήρα σας. Ανάλογα πάλι με το πως θέλετε να τον εξελίξετε θα πρέπει να επιλέξετε και το ανάλογο birthsign. Τα Apprentice, Atronach, The Mage και Lady δίνουν bonus για χαρακτήρες-μάγους, τα The Lord και The Ritual δίνουν γρήγορη ανάκτηση του health, το The Lover δίνει φιλί-παράλυσης σε εχθρούς, το The Serpent δηλητηριάζει τον εχθρό, το The Shadow σας κάνει αόρατους για 60 δευτερόλεπτα, το The Seed αυξάνει αρκετά το Speed, το The Thief ανεβάζει Agility, Speed και Luck, το The Tower ξεκλειδώνει εύκολα κλειδαριές και το The Warrior δίνει bonus σε Strength και Endurance. Απ’ την αρχή λοιπόν θα κληθείτε να πάρετε σημαντική απόφαση επιλέγοντας μία από τις παραπάνω αρετές. Προτιμήστε κάτι το ιδιαίτερο, όπως για παράδειγμα το The Shadow το οποίο σας κάνει αόρατους για ένα λεπτό κι αυτό μπορεί να σας γλιτώσει από πολλές επικίνδυνες καταστάσεις.

 

Quests, σημεία και τέρατα
Το ρητό “Κάθε αρχή και δύσκολη” ταιριάζει γάντι με το gameplay του Oblivion. Όσοι δεν έχετε ξαναδοκιμάσει ανάλογο παιχνίδι ίσως να προβληματιστείτε μαζί του γιατί πολύ απλά στην αρχή δεν θα ξέρετε τι να κάνετε. Το ξεκίνημα θα σας βρει να περιπλανιέστε στον έξω κόσμο μη γνωρίζοντας το που πηγαίνετε και μέσα στα πρώτα λεπτά ενδέχεται να δεχτείτε επίθεση από άγρια ζώα ή κακοποιούς τους οποίους πλησιάσατε. Μην πανικοβάλλεστε γιατί η λογική του παιχνιδιού είναι η εξής απλή. Στόχος σας είναι να εκπληρώσετε το μεγάλο quest που σας δόθηκε από τον βασιλιά, δηλαδή να βρείτε τον γιο του, αλλά για να φτάσετε ως εκεί θα πρέπει προηγουμένως να εξελιχθείτε ως χαρακτήρας πολεμώντας. Ανάλογα λοιπόν με τον χαρακτήρα σας και τις επιθυμίες σας, έχετε επιλογή για το αν θα πολεμήσετε με την πλευρά το Καλού ή του Κακού. Αυτό που θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να κάνετε είναι να προσανατολιστείτε μέσω του χάρτη και να βρείτε την μεγάλη πόλη, η οποία εδρεύει στο κέντρο της χώρας και περιβάλλεται από φρουρούς και μεγάλα τείχη. Εκεί θα μπορέσετε να κάνετε αγοραπωλησίες αντικειμένων και να λάβετε quests. Όλα αυτά ασφαλώς γίνονται και στα χωριά ή σε μικρά καταστήματα που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του χάρτη, απλά στην πόλη ως συνήθως θα βρείτε κάθε λογής αντικείμενο.Ο κόσμος του Oblivion περιβάλλεται στην πλειοψηφία του από camps κακοποιών οι οποίοι συνήθως σας επιτίθενται με το που θα τους πλησιάσετε. Υπάρχουν όμως και σημεία τα οποία έχουν καταληφθεί από μεγάλες ομάδες ληστών και τα οποία συναντώνται σε υπόγεια, σε σπηλιές ή σε κάστρα. Ορισμένα από αυτά τα μέρη έχουν ατέλειωτα επίπεδα και πολυάριθμους εχθρούς οι οποίοι όσο ανεβαίνετε level τόσο δυσκολεύουν. Οπότε μην έχετε ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα φτιάξετε τον χαρακτήρα σας κι ότι θα τους έχετε όλους «του χεριού σας». Το επίπεδο δυσκολίας του παιχνιδιού θα πρέπει να το κρατάτε κάπου στη μέση γιατί αν scrollάρετε την μπάρα δυσκολίας λίγα κλικ πιο δεξιά τότε αμέσως οι απλές δυσκολίες θα γίνουν ακατόρθωτες. Πάντως, αυτό που μας ενθουσίασε είναι ότι με κατάλληλη προετοιμασία και τα σωστά αντικείμενα (κυρίως potions) θα μπορέσετε να βγάλετε encounters για τα οποία κανονικά θα έπρεπε να διαθέτετε διπλάσιο level για να έχετε ελπίδες. Βέβαια σε τέτοιες περιπτώσεις, το save/load γίνεται απαραίτητο μίας και το παραμικρό λάθος στοιχίζει. Είναι όμως ωραίο να ξέρετε ότι πάντοτε έχετε μια ελπίδα να τα καταφέρετε.

Για να εξερευνήσετε όλο τον κόσμο του Oblivion μέχρι και το τελευταίο dungeon, χρειάζεστε αρκετές ημέρες, ίσως και κάτι παραπάνω από εβδομάδα. Στην πλοήγησή θα σας βοηθήσουν τα άλογα, τα οποία όμως προσφέρουν μόνο έναν πιο γρήγορο τρόπο μετακίνησης, μιας και δεν μπορείτε να πολεμήσετε ενώ ιππεύετε. Μάλιστα, ύστερα από μακροχρόνιες μάχες, υπάρχει πάντοτε κι ο κίνδυνος να γυρίσετε στο σημείο όπου είχατε αφήσει το άλογό σας και να μην το βρείτε εκεί. Βέβαια, μπορείτε να ταξιδέψετε γρήγορα μέσω του χάρτη, ανάμεσα σε δύο πόλεις ή τοποθεσίες που έχετε ανακαλύψει, απλά κάνοντας κλικ στον προορισμό σας. Θα σας συμβουλεύαμε όμως να μην το κάνετε συχνά, γιατί καλύπτοντας την απόσταση είτε ως πεζός, είτε με το άλογό σας, θα ανακαλύψετε νέα μέρη τα οποία θα κρύβουν και τους αντίστοιχους θησαυρούς. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αν επισκεφθείτε σημεία στα οποία μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχατε σκοτώσει εχθρούς, τότε εκεί θα εμφανιστούν νέοι εχθροί ώστε να διατηρείται το ενδιαφέρον του παιχνιδιού αμείωτο.

 Ο χαρακτήρας σας μπορεί να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό και να χρησιμοποιήσει σχεδόν όλα τα αντικείμενα τα οποία βλέπει γύρω του. Μπαίνοντας για παράδειγμα σε ένα άντρο ληστών μπορείτε να συλλέγετε όπλα και armor κρυμμένα σε σεντούκια ή ακόμα και πιάτα, ποτήρια, δέρματα ζώων και διακοσμητικά τα οποία αργότερα πουλάτε σε εμπόρους της πόλης και αυξάνετε τα χρήματά σας. Μετά από κάθε εξόρμησή σας θα καταλήξετε με ένα κάρο σαβούρα στο inventory, αλλά ευτυχώς μπορείτε επιτόπου να δείτε την αξία του κάθε αντικειμένου και να ξεφορτωθείτε αυτά που απλώς σας βαραίνουν και δεν αξίζουν τίποτα. Για την καλύτερη οργάνωσή σας και πάντα εφόσον έχετε την φήμη του καλού, μπορείτε να νοικιάσετε κι ένα σπίτι έξω απ’ την πόλη και να τοποθετήσετε εκεί τα αντικείμενά σας όπως επίσης και να ξεκουράζεστε εκεί για να αναπληρώσετε την ενέργειά σας αντί να ψάχνετε κρεβάτια σε πανδοχεία. Αν όμως έχετε την φήμη του κακού, κλέβετε αντικείμενα από αθώους πολίτες και ειδικότερα σας πιάσουν στα πράσα τότε…όπως στρώσετε θα κοιμηθείτε και η φήμη σας στις πόλεις θα είναι αυτή του ανεπιθύμητου. Ειδικότερα, όποτε σας δουν φρουροί θα σας επιτίθενται κατευθείαν. Πιστέψτε μας, δεν θα θέλετε με τίποτα να τους αντιμετωπίσετε.

Σίγουρα το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του παιχνιδιού είναι η ελευθερία. Πραγματικά μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε μιας και η βασική πλοκή απλώς υπάρχει για να δίνει στο παιχνίδι μια αρχή και ένα τέλος. Το πόσα και ποια quests θα ολοκληρώσετε είναι δικό σας θέμα. Μπορείτε να φτιάξετε έναν πολεμιστή του καλού και να βοηθάτε όλο τον κόσμο ή έναν rogue type χαρακτήρα και κάθε βράδυ να εισβάλετε σε μαγαζιά και να σηκώνετε ότι αντικείμενα αξίας βρείτε. Γενικά μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι με όποιον τρόπο θέλετε και να δοκιμάσετε ότι τρελές ιδέες σας έρθουν στο κεφάλι.

 

Γραφικά
Ότι και να πούμε για τα γραφικά του Oblivion ίσως να φανεί λίγο. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί μια προσαρμοσμένη μηχανή γραφικών τελευταίας τεχνολογίας ονόματι Gamebryo. Χρησιμοποιούνται ακόμη κάποια επιπλέον υποσυστήματα για συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού όπως το FaceGen για την δημιουργία των προσώπων των χαρακτήρων και το Speed Tree για τα δέντρα. Το όλο αποτέλεσμα είναι μαγικό. Υπάρχουν αντανακλάσεις στο νερό και τα μεταλλικά αντικείμενα, περίτεχνες διακοσμήσεις πάνω στα όπλα και τις πανοπλίες, υπέροχοι φωτισμοί και γενικά μια ατμόσφαιρα που θα σας βάλει στο “νόημα” από την πρώτη στιγμή. Για να απολαύσετε τα γραφικά σε όλο τους το μεγαλείο θα χρειαστείτε ένα αρκετά δυνατό σύστημα, αλλά ακόμα κι αν καλύπτετε τις ελάχιστες απαιτήσεις τότε το τελικό αποτέλεσμα δεν θα σας απογοητεύσει.Τα dynamics, είναι κι αυτά εδώ και είναι άκρως εντυπωσιακά. Όταν ένας εχθρός σας σκοτωθεί τότε σωριάζεται με ρεαλιστικό τρόπο, χάρη σε ένα ανεπτυγμένο μοντέλο ragdoll physics. Για όσους δεν γνωρίζουν, αυτό σημαίνει ότι ο εκάστοτε εχθρός, την στιγμή που πεθαίνει δεν πέφτει στο έδαφος εκτελώντας ένα συγκεκριμένο animation το οποίο έχει δημιουργηθεί από πριν, αλλά η πτώση του θα είναι ανάλογη με τους νόμους της φυσικής. Πρακτικά μπορείτε να εκτοξεύσετε πτώματα από γκρεμούς ή να τα δείτε να πέφτουν κάτω με διάφορους αστείους και διασκεδαστικούς τρόπους. Οι λεπτομέρειες οι οποίες ξέφυγαν από το μάτι των σχεδιαστών είναι ίσως κάποιες ατέλειες στα textures ορισμένων τοποθεσιών οι οποίες όμως δεν είναι ικανές να καταστρέψουν την πολύ καλή εικόνα του παιχνιδιού.

 

Ήχος
Γενικά στα video games η μουσική είναι κάτι που θέλετε να υπάρχει αλλά δεν θέλετε να σας ενοχλεί καθώς παίζετε. Το Oblivion πέτυχε την χρυσή τομή μιας και η μουσική υπάρχει, δεν ενοχλεί και αλλάζει σύμφωνα με το αν βρίσκεστε μέσα σε μία πόλη, στο δάσος τη νύχτα ή αν ξεκινάτε μάχη με κάποιον εχθρό. Έτσι, σας βοηθάει να μπείτε στη σωστή διάθεση κάθε δεδομένη στιγμή αλλά δεν σας ενοχλεί. Πάντως, μπορείτε να αυξομειώσετε την ένταση ώστε να την φέρετε στα μέτρα σας.Ο ήχος είναι επίσης πολύ καλός. Τα ηχητικά εφέ δεν μπορούμε να πούμε ότι ξεχωρίζουν αλλά ούτως ή άλλως με τόσα διαφορετικά είδη όπλων και μαγείας, αυτό ήταν εξαρχής κάτι το δύσκολο. Σε κάθε περίπτωση, τα ηχητικά εφέ βοηθούν στο να ξέρετε τι σας γίνεται ανά πάσα στιγμή. Το πιο άσχημο σημείο στον ήχο είναι οι διάλογοι των NPC οι οποίοι είναι καθαρά ηχογραφημένοι. Όλοι οι φαινομενικά “ασήμαντοι” χαρακτήρες μοιράζονται την ίδια φωνή, κάτι που μετά από αρκετή ώρα παιξίματος γίνεται εκνευριστικό. Τουλάχιστον, η ομιλία με όποιον χαρακτήρα συναντήσετε δίνει μία ζωντάνια στον κόσμο του παιχνιδιού και σίγουρα είναι κάτι που δεν το συναντάμε συχνά σε άλλα αντίστοιχα RPG.

 

Επίλογος
Το Oblivion είναι ένα εντυπωσιακό παιχνίδι στο οποίο η Bethesda έχει δώσει την απαιτούμενη προσοχή σε όλους τους τομείς. Αν είστε fans των RPG τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να το παίξετε. Αν πάλι δεν σας πολυαρέσει το συγκεκριμένο είδος ή δεν έχετε ασχοληθεί αρκετά μαζί του, τότε σίγουρα αυτός ο τίτλος είναι μια τέλεια αφορμή για να αλλάξετε γούστα. Είναι ένα παιχνίδι το οποίο κάθε gamer που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να το έχει στην συλλογή του.

Θετικά:
- Φανταστική ατμόσφαιρα και πολύ ωραία γραφικά
- Απίστευτη ελευθερία στο gameplay
- Ανεπτυγμένο σύστημα μάχης
- Μπορείτε να το παίξετε πολλές φορές με διαφορετικούς χαρακτήρες, κάνοντας διαφορετικά πράγματα
- Εύκολα το μαθαίνετε, δύσκολα το κατακτάτε

Αρνητικά:


- Ο σχεδιασμός του inventory
- Μικροπροβλήματα στο A.I., τους διάλογους και τα «διακοσμητικά» άλογα.

 

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8.5
Gameplay: 9
Αντοχή: 10
Γενικά: 9.5

Είτε είστε fans της σειράς είτε όχι, το Oblivion είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να δοκιμάσετε. Παιχνίδια σαν αυτό θέτουν τα standards για μελλοντικούς τίτλους.

Βαγγέλης Καλαϊτζής , Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 johnnoukos (Level 2) 11/02/2010 14:16
pragmatika ekpliktiko game!!
#2 FadingShadow (Level 4) 11/02/2011 17:03
10 με τόνο! Το καλύτερο RPG που έχω παίξει σε PC!
#3 nickarma (Level 12) 11/02/2011 17:03
Κι εγω συμφωνω με τον Μακη.Το καλυτερο RPG σε PC για singleplayer παντα εκτος MMORPG.
#4 batman (Level 8) 11/02/2011 17:03
Το καλυτερο rpg ολων των εποχων
#5 armoniac (Level 3) 11/02/2011 17:03
τελειο rpg. το μονο αρνητικο του ηταν το συστημα που ανεβαινεις levels. το οτι μαζι με σενα ανεβαινουν level και ολα τα αλλα τερατα, αλλα κυριως το οτι πρεπει να διαλλεξεις 7 skills (οχι απαραιτητα τα βασικα της κλασης σου) αν θυμαμαι καλα με τετοιο τροπο, ετσι ωστε να μπορεις να ελέγχεις το ρυθμό που θα ανεβαινεις επίπεδο, για να μπορεις να παρεις +5 στα attributes. ειλικρινα σπαστικο αυτο. ηταν το μοναδικο παιχνιδι που δεν ηθελα να ανεβω level!! πέρα από αυτο ομως ηταν κορυφαιο παιχνιδι.
#6 therion13 (Level 3) 11/02/2011 17:03
aristourgima twn aristourgimatwn ,ti na leme twra
#7 nakas (Level 2) 20/03/2011 18:55
συμφωνω με τον adante
σχετή κοροιδια.
Δεν εχει τιποτα για να σου κρατησει τ οενδιαφέρον.
δεν σε νοιαζει να δεις το τέλος
Καμια σχέση με dragon age, risen ή mass effect
#8 ilovegames (Level 25) 20/04/2011 01:39
τώρα το παίζω, έχω φτάσει level 9... όχι σαν το fallout 3 αλλά και πάλι καλό. Έχει αρκετά μειονεκτήματα αλλά γενικά ένας άξιος τίτλος.
#9 LordPrutsikas (Level 6) 01/01/2012 20:17
Το πιο γρήγορο uninstall στην ιστορία...
#10 NoGood! (Level 24) 11/07/2014 22:07
Ωραίο παιχνίδι,αλλά επειδή δεν είμαι fan του είδους,δεν τρελαίνομαι κιόλας.
#11 amiga500fan (Level 14) 01/03/2015 00:20
To καλύτερο παιχνίδι που έχω παίξει στην ζωή μου.Δεν έχω λόγια!!!
Score 9.5
8.76 User Score
(34 votes )
User Reviews 0
Genre: Action RPG
Developer: Bethesda Game Studios
Publisher: 2K Games, Bethesda Softworks
Διάθεση: CD Media (210-6854220)
Players:
Requirements: 512MB, 2Ghz, 128MB DirectX 9.0 compatible video card, 4.6GB HD
Release Date: 20/3/2006
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification