Το πρώτο επίσημο παιχνίδι στην ιστορία των υπολογιστών!
Το Spacewar! ήταν το πρώτο παιχνίδι που εμφανίστηκε επίσημα σε ψηφιακό υπολογιστή. Λέμε “επίσημα” διότι πριν από αυτό, την δεκαετία του ’50, είχαν δημιουργηθεί διάφορες ερασιτεχνικές προσπάθειες με υποτυπώδη γραφικά, όπως το NIM (1951), το OXO (1952) και το Tennis for Two (1958). Το τελευταίο ήταν ο πρόγονος του Pong, ο οποίος παιζόταν μόνο σε αναλογικούς υπολογιστές και ταλαντοσκόπια. Η τελική έκδοση του Spacewar προηγήθηκε χρονικά του Pong και είδε το φως της δημοσιότητας το 1962.
Κάπως έτσι άρχισαν όλα Όλη η ιστορία ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο MIT της Αμερικής. Το 1961, οι φοιτητές Martin Graetz και Wayne Witanen, σε συνεργασία με τον Steve Russell, δημιούργησαν μία εφαρμογή για να περνούν ευχάριστα τις ώρες τους. Η πηγή έμπνευσής τους προήλθε…από το διάστημα. Η δεκαετία του ’60 ήταν η εποχή που η ανθρωπότητα ψαχνόταν έντονα. Το 1959 είχε προσεδαφιστεί στη σελήνη το ανεπάνδρωτο διαστημικό όχημα Luna 2, το οποίο εξερεύνησε για πρώτη φορά τον πλανήτη, προκειμένου 10 χρόνια αργότερα να πατήσει ο άνθρωπος το πόδι του για πρώτη φορά. Το κλίμα εκείνης της εποχής και τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας του Λένσμαν, έκαναν την φαντασία δύο φοιτητών να οργιάσει κι έτσι το 1961 δημιουργήθηκε το Spacewar.
Το παιχνίδι χρειάστηκε έναν χρόνο ανάπτυξης και η πλατφόρμα του ήταν ένας PDP-1, υπολογιστής ο οποίος κυκλοφόρησε το 1960. Ανήκει στους Η/Υ δεύτερης γενιάς, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την τεχνολογία των τρανζίστορ. Η μνήμη του PDP-1 ήταν 4 kilowords (9kb σημερινής μνήμης) την οποία όμως οι δύο φοιτητές θεώρησαν αρκετή για το εγχείρημά τους. Έκαναν την πρόταση στον Steve Russell κι αυτός ανέλαβε τα δύσκολα μέρη του development. Στο project συνεργάστηκε κι ένας τέταρτος προγραμματιστής, ο Alan Kotok.
Gameplay
Το παιχνίδι ξεκινάει εμφανίζοντας στην οθόνη δύο διαστημόπλοια, τα οποία ονομάστηκαν απ’ τους προγραμματιστές “the needle” και “the wedge”. Τα διαστημόπλοια αυτά τα χειρίζονται δύο παίκτες και στόχος του καθενός είναι να πυροβολήσει τον άλλο. Στο κέντρο της οθόνης βρίσκεται ένας αστεροειδής ο οποίος “ρουφάει” σαν μαγνήτης όποιο διαστημόπλοιο πλησιάσει κι επομένως θα πρέπει να αποφευχθεί από τους χρήστες. Η μαγνητική έλξη του συγκεκριμένου αστεροειδή κυμαίνεται ανάλογα με την απόσταση από την οποία θα περάσει ο χρήστης με το διαστημόπλοιό του. Αν περάσει από το πλάι σε μια κοντινή απόσταση τότε θα πάρει μία περίεργη τροχιά, κυκλικά προς το μέρος του αστεροειδή. Αν το διαστημόπλοιο περάσει έχοντας απόσταση 3-4 εκατοστών τότε απλά θα αλλάξει η πορεία του προς την πλευρά του αστεροειδή.
Όταν ένα διαστημόπλοιο βρεθεί στην άκρη της οθόνης τότε θα εμφανιστεί από την απέναντι πλευρά συνεχίζοντας με την ίδια πορεία και κατεύθυνση που είχε και πριν. Επιπλέον, κάθε διαστημόπλοιο έχει καθορισμένα καύσιμα και συγκεκριμένο αριθμό σφαιρών, ενώ κάθε χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει και το χαρακτηριστικό hyperspace με το οποίο εξαφανίζεται απ’ το σημείο που είναι και τηλεμεταφέρεται σε κάποιο άλλο σημείο της οθόνης. Γενικά το παιχνίδι είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να έχει γρήγορο gameplay αλλά και να μην τελειώνει ποτέ.
Η τεχνολογία του Spacewar
Τα διαστημόπλοια του παιχνιδιού έχουν πολύ απλό σχεδιασμό. Μία μικρή φωτιά στο κάτω μέρος τους δηλώνει ότι εκείνη τη στιγμή επιταχύνουν, ενώ οι σφαίρες τους φεύγουν πάντοτε στην ευθεία, ανάλογα με την κλίση που έχει πάρει το διαστημόπλοιο. Το καλό είναι ότι η κίνηση των σφαιρών δεν επηρεάζεται από την βαρύτητα του αστεροειδή. Επιπλέον, η ταχύτητα των διαστημοπλοίων είναι ομαλά επιταχυνόμενη, δηλαδή ξεκινάει από αργή και επιταχύνει ώσπου να σταθεροποιηθεί σε ένα σημείο. Στην original έκδοση του PDP-1, τα διαστημόπλοια άφηναν ένα ίχνος πίσω τους δημιουργώντας έτσι την αίσθηση του οπτικού εφέ.
Το Spacewar ήταν μία μεγάλη ανακάλυψη. Ήταν το πρώτο παιχνίδι που διανεμήθηκε στην αγορά και μπήκε στα σπίτια των απειροελάχιστων gamers της δεκαετίας του ‘60
Η “μαγκιά” των προγραμματιστών είναι ότι απ’ τη μία κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα shoot ‘em up στο οποίο οι χρήστες έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων κι απ’ την άλλη δεν αρκέστηκαν σε αυτό, αλλά θέλησαν να προσθέσουν και extras, όπως το στοιχείο του αστεροειδή ή η τηλεμεταφορά. Όλα αυτά έκαναν το Spacewar να είναι τεχνολογικά πιο μπροστά από το Pong. Σκεφτείτε ότι τότε, μόνο για την κίνηση ενός διαστημοπλοίου, απαιτούνταν 100.000 υπολογισμοί το δευτερόλεπτο, κάτι που δεν ήταν καθόλου εύκολο.
Το πρώτο παιχνίδι που βγήκε στην αγορά
Μετά την πρώιμη έκδοση του Spacewar, χρειάστηκαν 200 εξαντλητικές ώρες ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθεί η πρώτη επίσημη έκδοση του παιχνιδιού για την αγορά (το 1962). Για την έκδοση αυτή και για τα επιπλέον χαρακτηριστικά που προστέθηκαν, εργάστηκαν ο Steve Russell κι ο Martin Graetz σε συνεργασία με τους Dan Edwards και Peter Samson. Δημιούργησαν έναν open source κώδικα ο οποίος ήταν πλήρως επεξεργάσιμος. Οι προγραμματιστές της εποχής μπόρεσαν, μέσω της τεχνολογίας των switches, να δημιουργήσουν και παραλλαγές του παιχνιδιού στις οποίες αφαιρούσαν τον αστεροειδή και άλλαζαν την κίνηση των διαστημοπλοίων και το χρώμα του background.
Το παιχνίδι βγήκε και σε μεταγενέστερες εκδόσεις του υπολογιστή PDP, όπως επίσης και στα coin-op και τα IBM PC. Στα coin-op, λόγω του ότι ήταν από τα πρώτα games που κυκλοφόρησαν, έκανε άμεσα θραύση και κυκλοφόρησε ως Galaxy Game (1971), Computer Space (1971) και Space Wars (1977). Η πρώτη έκδοσή του σε τοπικό δίκτυο ονομάστηκε Orbitwar και κυκλοφόρησε το 1974. Στις κονσόλες έγινε ευρέως γνωστό ως Star Control. Η Atari το έβγαλε στην αγορά ως Space War για τον Atari 2600.
Επίλογος
Το Spacewar! ήταν χωρίς αμφιβολία ένα παιχνίδι σταθμός στην ιστορία των video games. Μία ανησυχία για έναν…διαστημικό πόλεμο μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας, ώθησαν τον Steve Russell στην δημιουργία ενός shoot ‘em up το οποίο εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, διέδωσε τα games από την δεκαετία του ’60 και εισήγαγε για πρώτη φορά το joystick στους υπολογιστές! Εκτός αυτού, ήταν και το πρώτο παιχνίδι που είχε το στοιχείο της καταστροφής, καθώς οι επόμενες εκδόσεις του είχαν ολοένα και πιο εντυπωσιακά εφέ εκρήξεων. Εν κατακλείδι, το Spacewar! κατάφερε να γίνει το πιο δημοφιλές παιχνίδι μιας ολόκληρης δεκαετίας, ακριβώς γιατί…ήταν το μόνο παιχνίδι της αγοράς!
Θετικά:
- Διασκεδαστικό και γρήγορο gameplay
- Ρεαλιστική κίνηση διαστημοπλοίων
- Η βαρύτητα του αστεροειδή και η τηλεμεταφορά
- Το πρώτο παιχνίδι που παίχτηκε με joystick
Αρνητικά:
- Η μη ύπαρξη ήχου
- Δεν υπάρχει δυνατότητα παιχνιδιού κόντρα στον υπολογιστή
Βαθμολογία
Γραφικά: 4
Ήχος: 1
Gameplay: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 7.5
Το πρώτο παιχνίδι που κυκλοφόρησε επίσημα σε υπολογιστή ήρθε πολύ νωρίς και ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του!
Μάνος Γρυπάρης