- Μόνιμες Στήλες
- Στον Πάγκο
- Το Football Manager Live προβληματίζει
Το Football Manager Live προβληματίζει
HotΠληροφορίες
Οι μέχρι τώρα δυσκολίες δεν ξεπερνιούνται και η Sports Interactive φαίνεται ότι την πάτησε όπως στο Championship Manager 4.
Για το Football Manager Live χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια ανάπτυξης και παράλληλα αρκετή στασιμότητα στα νέα χαρακτηριστικά του κλασικού Football Manager του οποίου οι νέες εκδόσεις δημιουργούνταν παράλληλα με το "αδερφάκι" του. Η στασιμότητα αυτή έφερε αρκετή γκρίνια από την μεριά των χρηστών, παρά την μείωση της τιμής του FM. Άραγε άξιζε όλη αυτή η αναμονή για χάρη του FM Live;
Η αλήθεια είναι ότι από τον Ιανουάριο που κυκλοφόρησε το Football Manager Live μέχρι σήμερα, δεν έχουν λυθεί πολλά από τα βασικά προβλήματά του κι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η Sports Interactive πρέπει να ανησυχεί. Άλλωστε, κάθε server έχει για το πρώτο τετράμηνο λειτουργίας του έναν μέσο όρο αποχώρησης χρηστών που ξεπερνάει τους 100 ανά μήνα.
Τα τεχνικά προβλήματα παραμένουν
Το παιχνίδι δεν έχει να καλύψει μόνο τις τεχνολογικές ατέλειές του αλλά και τα εκατοντάδες bugs τα οποία αποδυναμώνουν το gameplay. Για να γίνω πιο σαφής θα αναφέρω τα παρακάτω παραδείγματα κι ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Επιχείρησα να κάνω σχεδόν 60 ημέρες υπομονή προγραμματίζοντας στα skills μου να φτάσω το Finances στο Level 5 (ανώτερο επίπεδο) και να ξεκλειδώσω το περιβόητο “Commercial”. Τελικά μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης στο Level 5 κατέληξα να έχω τα skills μου μπλοκαρισμένα και το Skill Planner να crashάρει και να με πετάει εκτός server όποτε επιχειρήσω να το χρησιμοποιήσω.
Ξέχασα να ανανεώσω το συμβόλαιο ενός παίκτη ο οποίος πήρε μεταγραφή σε άλλη ομάδα. Βρήκα τον προπονητή της ομάδας αυτής, του εξήγησα το λάθος μου και συννενοηθήκαμε να αγοράσω τον παίκτη πίσω και επιπλέον να αγοράσω άλλον έναν παίκτη από την ομάδα του χρήστη με το ποσό που θα ήθελε αυτός. Συμφωνήσαμε και μετά από λίγες ημέρες ήρθε ένα ωραιότατο “Warning” στους λογαριασμούς μας για αυτή την παραπάνω συνεννόηση. Αν είναι να έχουμε πρόβλημα στο να κανονίζουμε τις μεταγραφές μεταξύ μας τότε καλύτερα να το κλείσουμε το ρημάδι και να πάμε να παίξουμε το παλιό καλό Football Manager.
Στην Shortlist, δεν μπορούμε να φιλτράρουμε τους παίκτες μας με βάση διάφορα κριτίρια όπως η θέση, η ηλικία, η αξία κτλ. Φανταστείτε τώρα να έχετε πάνω από 100 παίκτες στην shortlist και να ψάχνετε παίκτη σε συγκεκριμένη θέση. Θα χάσετε χρόνο να ψάχνετε κι επιπλέον δεν θα έχετε εξίσου καλά αποτελέσματα σε σχέση με το φιλτράρισμα. Ενδέχεται για παράδειγμα να κάνετε προσφορά σε παίκτη 30 ετών επειδή το φίλτρο δεν λειτουργούσε κι επειδή δεν προσέξατε την ηλικία του.
Υπάρχουν εθελοντές-moderators σε κάθε server τους οποίους οι χρήστες πρέπει να υπακούνε. Το πρόβλημα δεν είναι ο εθελοντισμός. Το πρόβλημα είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει εθελοντής, αρκεί να έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο. Είναι όμως ποτέ δυνατόν ο οποιοσδήποτε χρήστης ξαφνικά να ηγείται των υπολοίπων και να τους απευθύνεται σε αυστηρό ύφος ή να κάνει Ban όποτε θέλει;
Άλλο ένα μόνιμο πρόβλημα των Online Manager Games είναι η διεξαγωγή των παιχνιδιών και η παρουσία του χρήστη. Στο Football Manager Live υπάρχουν αγώνες κάθε μέρα, τους οποίους οι χρήστες μπορούν να παίξουν νωρίτερα, αρκεί να βρεθούν online. Τι γίνεται όμως όταν βρισκόσαστε π.χ. σε ένα πρωτάθλημα 20 ομάδων και από τους υπόλοιπους 19 προπονητές υπάρχουν μόνο 2-3 online; Αναγκαστικά θα πρέπει να περιμένετε την ημέρα του αγώνα ώστε να τον παίξετε είτε live, είτε αργότερα μόνος σας. Γιατί αν δεν κάνετε ούτε το τελευταίο, τότε θα βρεθούν οι αντίπαλοί σας να το κάνουν κι έτσι θα χάσετε τους πόντους από το όριο των επιτρεπόμενων A.I. rights και στο τέλος της σεζόν θα έχετε τις χρηματικές κυρώσεις από τις απουσίες σας. Δεν λέμε φυσικά ότι τα άλλα online manager games έχουν λύσει το πρόβλημά τους. Στο ManagerZone για παράδειγμα τα παιχνίδια τα ελέγχει η engine και ο χρήστης θα πρέπει να μπαίνει κάθε μέρα για να κλείνει διπλά φιλικά. Το θέμα όμως είναι ότι το Football Manager Live είναι συνδρομητικό, ανήκει στην Sports Interactive κι ο κόσμος περιμένει από την εταιρεία βάση του ονόματός της κάτι πολύ ανώτερο, πολύ απλά διότι ξέρει πια τις δυνατότητές της.
Όλα τα παραπάνω bugs και πολλά άλλα ακόμη, αναφέρονται καθημερινά στο forum της Sports Interactive αλλά ακόμα και μετά από 1-2 εβδομάδες συνήθως δεν παρατηρείται κάποια διόρθωση. Βέβαια, τα προβλήματα που σας ανέφερα ισχύουν στην ομάδα μου και στον GameWorld στον οποίο βρίσκομαι (Miller). Κάποιοι από εσάς ενδέχεται να μην τα αντιμετωπίσετε αφού μερικές φορές τα θέματα δεν έχουν να κάνουν μόνο με το παιχνίδι αλλά και με τον ίδιο τον server. Αυτό συμβαίνει διότι κάθε νέος server που ξεκινάει έχει την νέα έκδοση του Football Manager Live και οι παλιοί servers βολεύονται με τα patches. Κι όπως γνωρίζετε από το Football Manager, άλλο να βάζεις ένα patch και να συνεχίζεις το save σου κι άλλο να κάνεις Start New Game και να παίζεις το παιχνίδι σου χωρίς προβλήματα.
Η ουσία πάντως είναι ότι από τότε που βγήκανε τα patchάκια χάθηκε το φιλότιμο.
Επί του πιεστηρίου
- Στο Football Manager Live έγινε πρόσφατα ένα μεγάλο upgrade. Ανάμεσα στις νέες διορθώσεις μπήκε ένας ειδικός κανόνας σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορείτε να δανειστείτε παίκτη άνω των 25 ετών ή άνω των 10.000 λιρών ημερησίως, αν ο παίκτης αυτός δεν έχει πρώτα κλείσει 28 ημέρες (μία σεζόν) στην ομάδα του. Πραγματικά το νόημα αυτού του κανόνα δεν το καταλαβαίνω. Όπως επίσης πάντα μου φαινόταν ανούσιος και ο φόρος σε περίπτωση μεταπώλησης που ισχύει για τα online manager games. Δώστε ελευθερία στο λαό.
- Το Commercial skill, το οποίο βρίσκεται στον τομέα "Management" δίνει τελικά 8% αύξηση στα γενικά έσοδα της ομάδας για κάθε Level! Σύνολο 8x5=40% παραπάνω έσοδα ημερησίως! Μήπως θα πρέπει να περιμένετε κι εσείς 60 ημέρες ώσπου να προπονήσετε το Finances στο Level 5; Κοιτάζωντας τώρα τα οικονομικά του συλλόγου μου πιστεύω ότι άξιζε τον κόπο η αναμονή.
- Αν τα skills "παγώσουν" ενώ έχετε δώσει εντολή να προπονηθείτε σε αυτά, απλά αφήστε την εντολή αυτή ως έχει και κάντε κάτι άλλο. Μετά από 20-30 λεπτά η προπόνηση του skill θα έχει αρχίσει.
Καλή επιτυχία σε όσους δίνουν για την τρέχουσα σχολή Uefa B' της ΕΠΟ. Προσπάθησα να βοηθήσω όσο μπορώ στις εξετάσεις. Δεν δημοσιεύω τα e-mail σας για να μην υπάρχει θέμα με τα ονόματά σας.
Α...κι άμα δείτε τον Τέλη Μπατάκη, να μου τον φιλήσετε σταυρωτά. Ξέρει αυτός!
