Reviews Planet Coaster
PC  
Comments (3)

Planet Coaster Hot

Θεματικά πάρκα πέρα από κάθε φαντασία.

https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/4a/a6/fb/planet-coaster-box-84-1491135725.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Θεματικά πάρκα πέρα από κάθε φαντασία.

Η Frontier Developments, γνωστή για την εξαιρετική δουλειά της στο RollerCoaster Tycoon 3, μας προσφέρει το 2016 την δική της πλέον σειρά με όνομα Planet Coaster για...να αλλάξει τα δεδομένα στο genre. Αναρωτιέστε γιατί να το λέμε αυτό; Η σειρά RollerCoaster Tycoon αποτελεί την μακροβιότερη και πιο γνωστή σειρά του genre με μεγάλες εμπορικές επιτυχίες και αποδοχή στο παρελθόν. Το Νοέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το RollerCoaster Tycoon World, το οποίο όμως κατακρεουργήθηκε τόσο από κριτικούς, όσο και χρήστες βάζοντας ουσιαστικά ταφόπλακα στο ισχυρό αυτό όνομα. Από την άλλη πλευρά, το Planet Coaster κυκλοφορώντας μία ημέρα αργότερα προσέφερε στους fans του είδους αυτό ακριβώς που περιμένανε και με το παραπάνω.

Το Planet Coaster είναι αναμφισβήτητα ένα καλοφτιαγμένο game, το οποίο χαρακτηρίζεται από την εξαιρετικά λεπτομερή δουλειά που έχει γίνει σε όλους τους τομείς, όπως θα αναλύσουμε και παρακάτω. Τα όποια προβλήματα του Planet Coaster είναι μικρής σημασίας και σίγουρα δε θα αλλοιώσουν την κατά τα άλλα ολοκληρωμένη εμπειρία που θα προσέφερε σε εμάς και ενδεχομένως να προσφέρει και σε όσους το δοκιμάσουν.

planet coaster 1

Αμέτρητες επιλογές, ατέλειωτες ώρες
Ας τα πάρουμε από την αρχή, στο Planet Coaster αναλαμβάνετε το ρόλο του διαχειριστή ενός θεματικού πάρκου σε ένα από τα τρία διαθέσιμα modes: Challenge, Sandbox και Career. Αναλόγως με το mode στο οποίο θα παίξετε, καθορίζεται και ο εκάστοτε στόχος σας. Συγκεκριμένα, στο Challenge θα πρέπει να αναλάβετε τη διαχείριση κάποιου πάρκου και να πετύχετε συγκεκριμένους στόχους π.χ. προσέλευση 100 επισκεπτών, στο Career θα ξεκινήσετε από το μηδέν και θα πρέπει να κατασκευάσετε με απώτερο σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών και τη βιωσιμότητα του πάρκου σας, ενώ στο Sandbox μπορείτε να κινείστε ελεύθερα χωρίς να σας περιορίζουν τα χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσο πιο ευχαριστημένοι είναι οι επισκέπτες τόσο καλύτερα για εσάς. Σκεφτείτε τι θα επιθυμούσατε εσείς αν επισκεπτόσασταν ένα θεματικό πάρκο: όμορφο σκηνικό, καθαριότητα, επαρκές προσωπικό και εγκαταστάσεις, καλό και με αρκετές επιλογές φαγητό και φυσικά roller coasters και λοιπά αξιοθέατα. Έτσι ακριβώς σκέφτονται και οι επισκέπτες σας στο Planet Coaster οι οποίοι διαχωρίζονται σε ηλικιακές ομάδες με ανάλογες προτιμήσεις και προτεραιότητες. Όλα τα παραπάνω παίζουν ρόλο και έτσι θα πρέπει να κάνετε συνετές κινήσεις και να επεκτείνετε το πάρκο σας με αυτά κατά νου.

Στην προσπάθειά σας για να φτιάξετε και να διαχειριστείτε το πάρκο σας έχετε στη διάθεσή σας μία σειρά από εργαλεία και επιλογές. Καταρχάς μπορείτε να επιλέξετε από πρότυπα κτίρια, roller coasters, διακοσμητικά στοιχεία κλπ. και να τα τοποθετήσετε απλά στο πάρκο ή μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας να οργιάσει και να τα χτίσετε κομμάτι κομμάτι όλα. Δηλαδή, έχετε την απόλυτη ελευθερία να συνδυάσετε μεμονωμένα τμήματα και έτσι να φτιάξετε το πάρκο στα μέτρα σας. Παρότι υπάρχουν αμέτρητα κομμάτια και επιλογές, το Planet Coaster κάνει εκπληκτική δουλειά τόσο στο μενού όσο και στο χειρισμό, το οποία είναι εύχρηστα και εύκολα να τα μάθετε. Σε ελάχιστες περιπτώσεις θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες, κυρίως στη τοποθέτηση μονοπατιών τα οποία καμία φορά απλά αρνούνται να ενωθούν και μπορεί να σας φέρουν ένα μικρό εκνευρισμό. Η ποικιλομορφία των πάρκων σας και των διαθέσιμων κομματιών ή προτύπων αποθεώνεται μέσω του Steam Workshop, όπου χρήστες έχουν ανεβάσει κάθε λογής φανταστικές δημιουργίες, από Star Wars μέχρι Simpsons και εξωγήινες εισβολές, τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν.

planet coaster 2

Δίχως καμία αμφιβολία, το πιο υπέροχο μέρος του Planet Coaster είναι η κατασκευή των roller coasters. Εδώ έχετε και πάλι αυτή την πλήρη ελευθερία και μπορείτε να φτιάξετε αδιανόητα περίπλοκες και συναρπαστικές διαδρομές, αφού φυσικά λάβετε υπόψιν τους νόμους της φυσικής και την υγεία των επισκεπτών σας, καθώς κανείς δε φαίνεται να απολαμβάνει ζαλάδες και εμετικές τάσεις. Τα roller coasters σας μπορείτε να τα κάνετε ψηλά, γρήγορα ή αργά και ακόμα και να τα συνδυάσετε με σκηνικά όπως π.χ. το να περνάει μέσα από ένα μυστηριώδες κάστρο ή ένα σκοτεινό τούνελ. Για να τα απολαύσετε ακόμα περισσότερο, μπορείτε να τα επισκεφθείτε και οι ίδιοι μέσα από την κάμερα πρώτου προσώπου η οποία είναι διαθέσιμη.

Θα χάσετε την αίσθηση του χρόνου σε αυτό το πάρκο!

Και…ξημέρωσε
Αφού λοιπόν αρχίσετε να κατασκευάζετε το πάρκο σας, θα συνειδητοποιήσετε αρκετά άμεσα ότι τα χρήματα σας θα πρέπει να τα κερδίσετε με ιδρώτα και δεν επαρκεί μόνο ένα συναρπαστικό roller coaster για αυτό. Στο διαχειριστικό τομέα, θα πρέπει να έχετε τον απόλυτο έλεγχο των εξόδων σας για προσωπικό και εγκαταστάσεις, των προωθητικών ενεργειών, της ανανέωσης του πάρκου, αλλά ακόμα και των παραπόνων και προτιμήσεων των επισκεπτών σας. Πολύ γρήγορα η προσέλευση του κόσμου θα αρχίσει να φθίνει αν δεν δώσετε τη δέουσα σημασία, βάζοντας σας σε οικονομικές περιπέτειες οι οποίες απειλούν τη σταθερότητα του πάρκου. Βέβαια μετά από μερικές ώρες με το Planet Coaster, θα βρεθείτε αρκετά εύκολα να το αντιμετωπίζετε αυτό και τα έσοδά σας θα ρέουν σταθερά. Το προβληματικό στοιχείο στο θέμα διαχείρισης είναι η απλοϊκότητα με την οποία έχει γίνει η υλοποίησή της και σε γενικές γραμμές είναι υπερβολικά πολύ εύκολο να σταθεροποιήσετε την οικονομία σας. Θα θέλαμε ειλικρινά μία μεγαλύτερη πρόκληση και περισσότερους αστάθμητους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το πάρκο.

planet coaster 3

Το Planet Coaster είναι μία από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπου θα βρεθείτε να λέτε στον εαυτό σας ότι θα παίξετε μία ωρίτσα το βράδυ και όταν σηκώσετε το κεφάλι σας να δείτε την ώρα, να βλέπετε τον ήλιο να ανατέλλει. Η τεράστια ποικιλία των κατασκευών σας και η ανάγκη του να προσθέστε ακόμα ένα roller coaster, να βελτιώσετε το σκηνικό λίγο ή να ενεργήσετε διορθωτικά βάση παραπόνων, παραμένει αναλλοίωτη ακόμα και μετά από αμέτρητες ώρες. Θα εκπλαγείτε με το πόσο εθιστικό μπορεί να γίνει το Planet Coaster και δε θα το κλείσετε εύκολα ακόμα και μετά από αρκετές εβδομάδες.

Ζωντανά θεματικά πάρκα
Τα πάρκα που θα φτιάξετε στο Planet Coaster χαρακτηρίζονται από την εξαιρετική τους λεπτομέρεια και είναι κυριολεκτικά ζωντανοί οργανισμοί. Θα εντυπωσιαστείτε από τις πανοραμικές εικόνες του πάρκου αλλά και τις πιο κοντινές θεάσεις, και σε αρκετές περιπτώσεις θα βρεθείτε απλά να χαζεύετε τους επισκέπτες σας και τις κινήσεις τους. Οι τελευταίοι έχουν σχεδιαστεί άριστα με πολύ καλά animations και επαρκή ποικιλομορφία, καθώς θα δείτε από ομάδες εφήβων που έχουν ντυθεί με κοστούμια να τρέχουν σαν παλαβοί μέχρι και οικογένειες με μικρά παιδιά να τρώνε παγωτό ήσυχα ή ενήλικες να χαζολογούν και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Παρότι σε γενικές γραμμές τα lighting effects είναι καλά, θα παρατηρήσετε glitches τόσο στα animations όσο και στις σκιάσεις, τα οποία όμως δε θα νοθεύσουν την κατά τα άλλα θετική εμπειρία.

Την πρώτη φορά που θα τρέξετε το Planet Coaster θα σκαλώσετε μερικά λεπτά στο κεντρικό μενού ακούγοντας το soundtrack, καθώς είναι απλά υπέροχο και συνεχίζει στο ίδιο επίπεδο και εντός του game. Από uplifting ήχους μέχρι χαλαρές μουσικούλες, το κάθε τραγούδι είναι το ίδιο απολαυστικό και ταιριαστό, καθώς αυτά εναλλάσσονται δυναμικά ενώ παίζετε. Σε περίπτωση τώρα που δε σας αρέσουν οι μουσικές επιλογές, τότε μπορείτε να ορίσετε δικά σας τραγούδια και να τα προσθέσετε στο playlist (προσωπικά έβαλα Slayer σε roller coaster που έτρεχε με 1,000 και δεν το μετανιώνω).
Αντιστοίχως τα ηχητικά εφέ είναι εξαιρετικά και δίνουν ακόμα μεγαλύτερη ζωντάνια στο πάρκο σας, με τους ήχους των roller coasters που κινούνται τάχιστα ενώ οι επισκέπτες φωνάζουν από χαρά, αλλά και τα ambient στοιχεία να δένουν άριστα.

Το μικρό παράπονο στον ηχητικό τομέα προέρχεται από τις φωνές των επισκεπτών, οι οποίοι μιλούν σε μία ακαταλαβίστικη γλώσσα και χωρίς ακριβώς ρυθμό ή σε πλήρη σύνδεση με τα γεγονότα που εκτυλίσσονται γύρω τους. Με λίγα λόγια, θα βαρεθείτε αρκετά γρήγορα να ακούτε τις επαναλμβανόμενες συνομιλίες και επιφωνήματα των επισκεπτών σας.

planet coaster 5

Sandbox, όπως ακριβώς πρέπει να είναι
Μετά από πολλές δημιουργικές ώρες καψίματος με το Planet Coaster μπορούμε να πούμε με απόλυτη σιγουριά ότι θα ικανοποιήσει πλήρως τους fans και μη. Τα όποια αρνητικά στοιχεία του Planet Coaster δεν επαρκούν σε καμία των περιπτώσεων να επισκιάσουν τα θετικά του και αν απολαμβάνετε sandbox games, τότε θα βρείτε αυτό που αναζητούσατε.

Παίζοντας το Planet Coaster θα μπείτε σε ένα κόσμο ευχάριστο και χαρούμενο στον οποίο θα κληθείτε να μεταφέρετε αυτή τη χαρά στους επισκέπτες του πάρκου σας μέσα από τις δημιουργίες σας και δε θα περιοριστείτε από τίποτα, πέρα από τη φαντασία σας. Η προσθήκη υποστήριξης του Steam Workshop είναι το κερασάκι στη τούρτα και αν, κάτι που είναι αρκετά απίθανο, βαρεθείτε με τα προεγκαστημένα πρότυπα μπορείτε να καταφύγετε σε αυτό για να βρείτε ευφάνταστες δημιουργίες κάθε λογής και να ανανεώσετε τις δημιουργίες σας. Ο λόγος τιμής απόδοσης του Planet Coaster είναι άψογος, καθώς μπορείτε να το αγοράστε έναντι 37.99 ευρώ μέσω Steam και η δημιουργία της Frontier Developments τα αξίζει και με το παραπάνω. Εμείς θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε σίγουρα και να ξημερωνόμαστε βλέποντας τα πάρκα μας να ζωντανεύουν, ακόμα και αν ο τομέας της διαχείρισης είναι υποδεέστερος από αυτό που θα επιθυμούσαμε.

Θετικά:
- Εύχρηστο και λειτουργικό μενού
- Εξαιρετικό soundtrack
- Ενσωματωμένη υποστήριξη του Steam Workshop
- Τεράστια γκάμα από πρότυπα και μεμονωμένα κομμάτια
- Ανύπαρκτοι περιορισμοί στις δημιουργίες σας
- Ατέλειωτη διάρκεια

Αρνητικά:
- Μονότονη διαχείριση πάρκου
- Κατά περιπτώσεις προβληματική κατασκευή μονοπατιών
- Έλλειψη αστάθμητων παραγόντων
- Κάποια θεματάκια στα ηχητικά εφέ

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 7.8

Μία ολοκληρωμένη εμπειρία η οποία περιορίζεται μόνο από τη φαντασία σας.

Αλέξανδρος Ζεκάκης

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Shikabane_Hime7 (Level 29) 06/04/2017 13:09
Δεν έχω δοκιμάσει παιχνίδι τέτοιου στυλ, δηλαδή να φτιάχνεις δικό σου πάρκο κλπ αλλά φαίνεται πολύ διασκεδαστικό αν και μετά από κάποιες ώρες πιστεύω θα το βαριέσαι.
#2 Dovahkiin (Level 22) 06/04/2017 15:31
Είχα παίξει αρκετά μικρή το RollerCoaster Tycoon 3 και είχα κολλήσει θυμάμαι. Πολύ κάψιμο! Είναι πραγματικά πολύ διασκεδαστικό κι εθιστικό το Construction and Management Simulation σε θεματικά πάρκα και σου χαρίζει αμέτρητες ώρες gameplay, δίχως να συνειδητοποιείς πόσο γρήγορα περνούν οι ώρες, αφού έχεις με τόσα πράγματα να ασχοληθείς. Το Planet Coaster δείχνει να έχει πάει ένα βήμα παρακάτω και αποτελεί σίγουρα ένα αξιόλογο παιχνίδι του είδους. Το έχω πριν ακόμα κυκλοφορήσει στα υπόψη μου.

Πολύ ωραίο review!
#3 Thodoris98 (Level 7) 07/04/2017 01:34
Σαν παιχνίδι δεν ξέρω αν θα το έπαιζα μόνος μου αλλά με παρέα να πεις ότι κάνετε κάτι όλοι μάζι ίσως να ήταν πιο διασκεδαστικό. Το review ήταν πολύ καλό και πολύ αναλυτικό. Καλή δουλεία μπράβο!
Score 7.8
User Score ( 11 votes ) 7.77
User Reviews 0
Genre: Construction and management simulation
Developer: Frontier Developments
Publisher: Frontier Developments
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Intel i5-2300/AMD FX-4300, Κάρτα γραφικών nVidia GTX 560 (2GB)/AMD Radeon 750 (2GB), Χώρος στο σκληρό δίσκο 8GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7 (SP1+)/8.1/10 64bit
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 17/11/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification