Hakuoki: Kyoto Winds

Hot
REVIEWED ON PS Vita  

Έρωτας στα χρόνια της χολέρας.

Έρωτας στα χρόνια της χολέρας.

Έρωτας στα χρόνια της χολέρας.

H σειρά Hakuoki δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στη Δύση, παρόλα αυτά από το 2008 και μετά έχει γνωρίσει μεγάλη απήχηση στην Ιαπωνία. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι έχει μεταφερθεί στον χώρο των anime μέσα από τρεις τηλεοπτικές σειρές και δύο ταινίες.

Το ευρωπαϊκό κοινό γνώρισε για πρώτη φορά τη σειρά της Otomate στο Hakuoki: Memories of the Shinsengumi, το οποίο κυκλοφόρησε για το 3DS τον Σεπτέμβριο του 2013. Η εν λόγω κυκλοφορία ήταν ουσιαστικά ένα port του Hakuoki: Demon of the Fleeting Blossom που είχε βγει ένα χρόνο νωρίτερα στο PSP. To ίδιο game μεταφέρθηκε το 2014 στο PS3 με τον τίτλο Stories of the Shinsengumi και πλέον η Idea Factory αποφασίζει να μας το... σερβίρει για τέταρτη φορά με το Kyoto Winds που κυκλοφόρησε πρόσφατα για το PS Vita. Κοινώς το Hakuoki: Kyoto Winds αποτελεί μια remastered έκδοση του Hakuoki: Demon of the Fleeting Blossom του PSP, η οποία περιλαμβάνει όλα τα επιπλέον κεφάλαια που είχαμε δει στα ports για το 3DS και το PS3.

Όλα τα κεφάλαια της σειράς αποτελούν χαρακτηριστικούς εκπροσώπους των λεγόμενων otome games, τα οποία απευθύνονται πρωτίστως στο γυναικείο κοινό. Στην περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτή την υποκατηγορία των Visual Novels, να αναφέρουμε ότι κατά κανόνα αναλαμβάνετε τον έλεγχο μιας θηλυκής πρωταγωνίστριας και στην πορεία συνάπτετε σχέσεις με τους αρσενικούς NPC. Το στοιχείο που κάνει το Hakuoki: Kyoto Winds και γενικότερα την σειρά Hakuoki να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα otome games είναι η έμφαση στην ιστορική ακρίβεια και το μηδαμινό fan service. Αν περιμένετε να δείτε λοιπόν αποκαλυπτικά πλάνα της πρωταγωνίστριας και ερωτικές περιπτύξεις με τους αρσενικούς ήρωες είναι δεδομένο ότι θα απογοητευτείτε. Αντίθετα αν γοητεύεστε από την ιαπωνική κουλτούρα και ιστορία και γενικότερα από τους σαμουράι, τότε θα εκτιμήσετε την δουλειά της Otomate. Πάμε να δούμε λοιπόν αναλυτικότερα τους λόγους για τους οποίους έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικά αξιόλογη δουλειά που αξίζει αναμφισβήτητα την προσοχή σας.


Οι μπάτσοι του Shogun
H ιστορία του Hakuoki: Kyoto Winds ξεκινά το 1864, όταν και ιδρύθηκε η επίλεκτη αστυνομική μονάδα των Shinsengumi. Οι Shinsengumi απαρτίζονταν κυρίως από έμπειρους σαμουράι και η αποστολή τους ήταν να προστατεύουν τους εκπροσώπους του Tokugawa Shogunate, όταν αυτοί επισκέπτονταν το Kyoto (η παλιά πρωτεύουσα της Ιαπωνίας). Η ιστορική περίοδος Bakumatsu, στην οποία και εκτυλίσσεται η νέα δουλειά της Otomate σηματοδότησε το τέλος του Tokugawa Shogunate που διήρκεσε για 268 χρόνια. Στην πορεία έχουμε την ιστορική περίοδο Meiji, κατά την οποία είδαμε τον εκμοντερνισμό της Ιαπωνίας και την κατάργηση της κάστας των σαμουράι.

Όπως προαναφέραμε, το Hakuoki: Kyoto Winds φημίζεται για την ιστορική ακρίβειά του και ως εκ τούτου διακρίνουμε πραγματικά ιστορικά πρόσωπα, όπως τον Hijitaka Toshizo, τον Yamazaki Susumu (εδώ απεικονίζεται ως ninja), τον Okita Shoji κ.ο.κ. Επίσης θα ζήσετε διάφορες επικές συγκρούσεις του εμφυλίου πολέμου Boshin, συμπεριλαμβανομένης της μάχης του Toba-Fushimi, αλλά και της πολιορκίας του μέχρι τότε απόρθητου κάστρου της Osaka.

Silver alert
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τη νεαρή κοπέλα Chizuru Yukimura (μπορείτε να τις δώσετε όποιο όνομα επιθυμείτε), κόρη του περίφημου γιατρού Kodo Yukimura. O Kodo είναι ένας από τους ελάχιστους γιατρούς της Ιαπωνίας με γνώσεις στις Δυτικές ιατρικές μεθόδους και πριν από ένα περίπου χρόνου αναχώρησε για το Kyoto αναλαμβάνοντας μια μυστική αποστολή. Η Chizuru άρχισε σταδιακά να ανησυχεί για τον πατέρα της, καθώς σε όλο αυτό το διάστημα δεν έδωσε κανένα σημείο ζωής και κάποια στιγμή πήρε την απόφαση να μεταβεί στη πρωτεύουσα για να αναζητήσει τα ίχνη του πατέρα της. Για να καταφέρει να μετακινηθεί με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια μεταμφιέστηκε σε αγόρι και άρχισε να αναζητεί το ιατρείο ενός φίλου και συνεργάτη του πατέρα της στο Kyoto.

Οι περιπλανήσεις της Chizuru στο Kyoto σύντομα θα βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή της, καθώς δέχεται επίθεση από μια ομάδα ronin (τυχοδιώκτες σαμουράι). Η ηρωίδα το βάζει στα πόδια και προσπαθεί να ελιχθεί στα σοκάκια της πόλης μόνο και μόνο για να πέσει πάλι στους ίδιους ronin. Εκείνη τη στιγμή οι ronin σφαγιάζονται από μια δεύτερη ομάδα σαμουράι, οι οποίοι έχουν άσπρα μαλλιά και μια περίεργη κόκκινη λάμψη στα μάτια τους. Λίγο πριν η δεύτερη ομάδα κινηθεί εναντίον της Chizuru, η περίπολος των Shinsengumi σπεύδει και της σώζει τη ζωή. Το επόμενο πρωί η ηρωίδα ξυπνά στο αρχηγείο των Shinsengumi, όπου και ανακρίνεται για τα γεγονότα της προηγούμενης βραδιάς. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι οι Shinsengumi αναζητούν και αυτοί με τη σειρά τους τον Kodo Yukimura και ενώ είναι κάπως διστακτικοί ως προς το άτομό σας αποφασίζουν να σας φιλοξενήσουν στις εγκαταστάσεις τους.


Το σενάριο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς η Chizuru μπλέκει άθελά της σε ένα γαϊτανάκι ίντριγκας και συνεχών ανατροπών. Το επίκεντρο του σεναρίου εστιάζεται στα πραγματικά ιστορικά γεγονότα, αφού από την μια πλευρά έχουμε τους Shinsengumi που είναι πιστοί στο Tokugawa Shogunate και από την άλλη τους Imperialists που προσπαθούν να δώσουν την εξουσία στον αυτοκράτορα. Η Otomate μπολιάζει τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου Bakumatsu με το υπερφυσικό στοιχείο και τις λαϊκές παραδόσεις γύρω από τα Oni. Με τον τρόπο αυτό δίνει τη δική της εκδοχή για τα κίνητρα των Imperialists, αλλά και για τις διαταραχές που έλαβαν χώρα στις τάξεις των Shinsengumi και της επικείμενης διάσπασής τους σε δύο στρατόπεδα.

Θα πρέπει να πάρετε τις κατάλληλες αποφάσεις για να κερδίσετε μια θέση στη καρδιά των Shinsengumi.


Έμφαση στο role playing
To Hakuoki: Kyoto Winds χαρακτηρίζεται ως Visual Novel, καθώς ο βαθμός αλληλεπίδρασής σας με τους υπόλοιπους χαρακτήρες είναι περιορισμένος. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο πρώτο playthrough μας που διήρκεσε εννιά περίπου ώρες πήραμε 15 περίπου αποφάσεις, το υπόλοιπο διάστημα διαβάζαμε τα κείμενα που εμφανίζονταν στην οθόνη μας. Κάτι αντίστοιχο βέβαια έχουμε δει σε όλα τα Visual Novels, με τα οποία έχουμε ασχοληθεί στο παρελθόν. Αυτό που κάνει τη δημιουργία της Otomate να ξεχωρίζει -τουλάχιστον στα δικά μας μάτια- είναι η τεράστια έμφαση που δίνεται στο role playing στοιχείο με την παραδοσιακή pen and paper έννοιά του.


Ο τρόπος με τον οποίο εξερευνήσαμε τις romance επιλογές που προσφέρονται θυμίζει RPG, καθώς οι αποφάσεις μας στους διαλόγους καθόριζαν τον τρόπο απόδοσης της προσωπικότητας της πρωταγωνίστριας. Για παράδειγμα, στο πρώτο playthrough μας κάναμε τολμηρές επιλογές και προσπαθήσαμε όπου μας δίνονταν η ευκαιρία να συμμετάσχουμε στις μονομαχίες των διαφορών NPC. Με άλλα λόγια η Chizuru μας έκανε του κεφαλιού της, αγνοώντας πολλές φορές τις προτροπές του Hijitaka Toshizo και των υπολοίπων ηγετικών στελεχών των Shinsengumi. Στο δεύτερο playthrough μας ακολουθήσαμε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση και ήμασταν πιο ταπεινοί ακολουθώντας πιστά όλες τις εντολές και τις οδηγίες των Shinsengumi. Στα επόμενα playthroughs μας (συνολικά πραγματοποιήσαμε τέσσερα) προσπαθήσαμε να εξερευνήσουμε διάφορες επιλογές στους διαλόγους για να αποκτήσουμε μια ακόμη πιο ολοκληρωμένη εικόνα του σεναρίου.

Το role playing σας, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο υποδύεστε την Chizuru και συναναστρέφεστε με τους υπόλοιπους NPC καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τις romance επιλογές σας. Με δεδομένο ότι υπάρχουν 13 βασικοί NPC, το πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας, μπορεί να εξελιχθεί με 13 διαφορετικούς τρόπους. Για να προχωρήσει βέβαια το ρομάντζο σας με τον εκάστοτε σαμουράι θα χρειαστεί να δώσετε και τις κατάλληλες απαντήσεις στους διαλόγους ή να πάρετε συγκεκριμένες αποφάσεις. Μια τολμηρή και ατίθαση Chizuru για παράδειγμα είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξει ένα ειδύλλιο με τον δαίμονα Kazama Chikage (ένας από τους κεντρικούς villains).


Χορταστικό ανάγνωσμα
Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό ότι το replayability κινείται σε υψηλά επίπεδα, αφού πρακτικά χρειάζονται 13 playthroughs για να δείτε όλα τα πολλαπλά φινάλε της ιστορίας και να “ζευγαρώσετε” με όλους τους αρσενικούς NPC. Οι developers φρόντισαν βέβαια να σας δώσουν όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για να δείτε όλες τις εκδοχές χωρίς να χρειαστεί να αφιερώσετε 100 ώρες διαβάζοντας ξανά και ξανά τα ίδια κείμενα. Αφού λοιπόν ολοκληρώσετε το πρώτο playthrough σας μπορείτε να κάνετε skip όσους διαλόγους έχετε παρακολουθήσει, αλλά και να ξεκινήσετε το playthrough σας από όποιο κεφάλαιο της ιστορίας επιθυμείτε. Παράλληλα υπάρχουν 100 διαθέσιμα save slots, τα οποία είναι υπεραρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες σας. Ακόμη και με αυτές τις προϋποθέσεις πάντως είναι δεδομένο ότι θα χρειαστείτε γύρω στις 30-40 ώρες για να παρακολουθήσετε όλα τα φινάλε, να ξεκλειδώσετε όλες τις καταχωρήσεις στην in-game Encyclopedia (σας δίνει πληροφορίες για τις διάφορες ορολογίες που χρησιμοποιούνται), να δείτε όλα τα cutscenes και να κερδίσετε το πολυπόθητο Platinum Trophy.

Στην περίπτωση που είχατε ασχοληθεί με το Hakuoki: Memories of the Shinsengumi, το μόνο κεφάλαιο της σειράς δηλαδή που έχει κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά είναι λογικό να έχετε κάποιους ενδοιασμούς σχετικά με το Kyoto Winds, αφού πρακτικά μιλάμε για το ίδιο game. Να σημειώσουμε εδώ ότι το Visual Novel του 3DS είχε τις μισές περίπου romance επιλογές, οπότε οι developers σας δίνουν το απαραίτητο κίνητρο για να αποκτήσετε την PS Vita έκδοση.

Υπέροχη εικονογράφηση
Το εξαιρετικό art direction του Hakuoki: Kyoto Winds αναδεικνύεται μέσα από την υψηλής ανάλυσης OLED οθόνη του PS Vita και γενικώς συναντάμε ένα πολύ καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα σε σχέση με το Hakuoki: Demon of the Fleeting Blossom του PSP. Είναι σαφές πάντως ότι έχουμε να κάνουμε με μια δημιουργία που δεν εκμεταλλεύεται στο έπακρο το hardware του PS Vita, καθώς κατά βάση η ιστορία αποδίδεται μέσα από 2D εικόνες με ελάχιστο animation. Επιπροσθέτως, ο αριθμός των CGI cutscenes είναι μικρός, έστω κι αν η ποιότητά τους είναι υψηλή και μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από το Hakuoki anime. O σχεδιασμός των χαρακτήρων και το level design κερδίζουν τις εντυπώσεις, αφού αποδίδουν σωστά το κλίμα που επικρατούσε στην ιστορική περίοδο Bakumatsu, αλλά και τις ενδυμασίες της τότε εποχής.


Το voice acting πραγματοποιείται αποκλειστικά στην ιαπωνική γλώσσα, αν και το γεγονός αυτό τουλάχιστον σε εμάς δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Για την ακρίβεια ισχύει το ακριβώς αντίθετο, καθώς οι voice actors ερμηνεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους σαμουράι των Shinsengumi. Σε ότι αφορά το soundtrack παρατηρούμε μια μεγάλη ποικιλία στα μουσικά θέματα (περισσότερα από 20 διαφορετικά), ενώ μεγάλη προσοχή έχει δοθεί και στο κομμάτι των ηχητικών εφέ, αφού οι κλαγγές των katana και τον υπολοίπων όπλων σας μεταφέρουν με ακρίβεια το κλίμα που επικρατεί σε μια μονομαχία μεταξύ δύο επιδέξιων ξιφομάχων.

Δικαιώνει τη φήμη του
Το Hakuoki: Kyoto Winds σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή απόδοση της ιστορίας της Chizuru και των σαμουράι Shinsengumi και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας από τους καλύτερους εκπροσώπους των Visual Novels. H απόκτηση του μπορεί να θεωρηθεί μονόδρομος για τους λάτρεις του είδους, αλλά και για όσους θέλουν να εντρυφήσουν σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες χρονικές περιόδους της ιαπωνικής ιστορίας. Συν τις άλλοις, μιλάμε για μια κυκλοφορία που τιμά τον οβολό σας, αφού είναι σε θέση να σας προσφέρει δεκάδες ώρες διασκέδασης αν αποφασίσετε να δείτε όλες τις πιθανές εκδοχές της ιστορίας και να εξερευνήσετε όλες τις romance επιλογές που σας προσφέρει.

Θετικά:
- Υπέροχο σενάριο με αρκετές ίντριγκες και ανατροπές
- Αποδίδει πιστά το κλίμα της ιστορικής περιόδου Bakumatsu
- Εξαιρετικό art direction
- Κορυφαίο voice acting
- Ικανοποιητική διάρκεια
- Τεράστιο replayability και πολλαπλά φινάλε της ιστορίας
- Έντονα role playing στοιχεία
- Πολλαπλά save slots και δυνατότητα “προσπέρασης” των διαλόγων που έχετε παρακολουθήσει

Αρνητικά:
- Μηδαμινός βαθμός πρόκλησης
- Μετριοπαθής οπτικός τομέας με στατικές 2D εικόνες και ελάχιστα cutscenes
- Μικρός βαθμός αλληλεπίδρασης

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.9

Μια ιδανική ευκαιρία για να γνωρίσετε τους σαμουράι Shinsengumi.

Παντελής Δασκαλέλος 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.9
7.85 User Score
(10 votes )
User Reviews 0
Genre: Visual Novel
Developer: Otomate, Idea Factory
Publisher: Idea Factory
Διάθεση: Enarxis Dynamic Media (210-9011900)
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 19/5/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification