Mario Kart 8 Deluxe

Hot
REVIEWED ON Switch  

Φορητή arcade Racing απόλαυση.

Φορητή arcade Racing απόλαυση.

Φορητή arcade Racing απόλαυση.

Υπάρχει μια σοφή λαϊκή ρήση που λέει ότι “ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη”. Στην περίπτωση του Switch, o... κούκος είναι το The Legend of Zelda: Breath of the Wild, ένα εξαιρετικό game (ενδεχομένως να αποτελέσει και την καλύτερη κυκλοφορία του 2017), αλλά δεν αρκεί από μόνο του για να εξασφαλίσει την επιτυχία της κονσόλας της Nintendo. Για να καταφέρει η ιαπωνική εταιρεία να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη μας μετά την αποτυχία του Wii U θα χρειαστεί να τροφοδοτήσει το Switch με μια σειρά από exclusives. Παράλληλα, τα exclusives αυτά θα πρέπει να κυκλοφορήσουν σε τακτική βάση, ώστε να διατηρηθεί το momentum.

Πριν την καλοκαιρινή περίοδο, στην οποία αναμένεται να δούμε τα ARMS, Splatoon 2, Mario + Rabbids Kingdom Battle, η Nintendo έριξε στη μάχη ένα ακόμη exclusive, καθώς το Mario Kart 8 Deluxe κυκλοφορεί από τα τέλη Απριλίου στα ράφια των καταστημάτων. Το Mario Kart 8 αποτέλεσε κατά γενική ομολογία ένα από τα καλύτερα games του Wii U, οπότε ορθώς η Nintendo αποφασίζει να το μεταφέρει στη νέα κονσόλα της. Το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσο το νέο περιεχόμενο που συναντάμε στη Deluxe έκδοση του παιχνιδιού είναι αρκετό για να δικαιολογήσει την αγορά του από όσους είχαν ήδη ασχοληθεί με το Mario Kart 8 στο Wii U. Πάμε να δούμε λοιπόν αναλυτικότερα τις όποιες προσθήκες, καθώς και τις βελτιώσεις στον οπτικό τομέα.


Το νέο περιεχόμενο
Με δεδομένο ότι είχαμε καλύψει το Mario Kart 8 σε προγενέστερο review μας εδώ θα επικεντρωθούμε αποκλειστικά στο νέο περιεχόμενο της Deluxe έκδοσης. Σε πρώτη φάση συναντάμε όλα τα stages που είχαμε δει στο Mario Kart 8, αλλά και όλα όσα είχαν διατεθεί με την μορφή DLC, το σύνολο 48. Επίσης εδώ συναντάμε τέσσερα νέα Cups, τα Bell Cups, Crossing, Egg και Triforce, καθώς και έξι νέους χαρακτήρες τους Dry Bones, Bowser Jr., Gold Mario, King Boo και τους Inkling Girl και Inkling Boy από το Splatoon. Επιπροσθέτως, έχει προστεθεί μια νέα κατηγορία οχημάτων, τα karts 200cc, τα οποία αναπτύσσουν ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες.

Να σημειωθεί ότι έχουμε δύο νέα items, τα Feather και Boo και μάλιστα στο Mario Kart 8 Deluxe μπορείτε να κουβαλήσετε δύο αντικείμενα, οπότε έχετε περισσότερες επιλογές στους αγώνες. Μια ακόμη προσθήκη που αξίζει να συζητηθεί είναι το λεγόμενο Smart Steering, το οποίο διορθώνει αυτόματα την πορεία του οχήματός σας όταν στρίβετε. Η Nintendo προσπαθεί μέσω του Smart Steering να κάνει το Mario Kart 8 Deluxe προσιτό στους αρχάριους, αλλά κάπου το παρακάνει.


Ήδη στην πρωτότυπη έκδοση του Wii U υπήρχαν συγκεκριμένα items, όπως το blue shell, που βοηθούσαν τους οδηγούς που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις να πλησιάσουν τους πρώτους. Μετά την προσθήκη του Smart Steering μας δίνεται η αίσθηση ότι το Mario Kart 8 Deluxe δεν ανταμείβει τον παίκτη με βάση το skill του και τις ικανότητες του. Αν μάλιστα ενεργοποιήσετε και την επιλογή για Auto Accelerate θα διαπιστώσετε ότι το όχημά σας κινείται από μόνο του και μάλιστα καταλαμβάνει και αρκετά καλές θέσεις στον αγώνα.

Σημαντικές αλλαγές συναντάμε και στο Battle, το οποίο περιλαμβάνει πέντε modes, τα Balloon Battle, Bob-omb Blast, Coin Runners, Renegade Roundup και Shine Thief. Στο Balloon Battle μονομαχείτε απέναντι στους υπόλοιπους παίκτες σε μικρές αρένες και ο σκοπός σας είναι να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερα kills. Τα Bob-omb Blast και Coin Runners αποτελούν παραλλαγές του Balloon Battle, καθώς στην πρώτη περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο βόμβες και στη δεύτερη ο σκοπός σας είναι να μαζέψετε όσο το δυνατόν περισσότερα νομίσματα. Στο Renegade Roundup τώρα η μια ομάδα προσπαθεί να φυλακίσει τους υπόλοιπους παίκτες και η άλλη να τους ελευθερώσει. Το εν λόγω mode είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό, καθώς οι ισορροπίες αλλάζουν συνεχώς και υπάρχει μεγάλη αγωνία για το ποια ομάδα θα καταφέρει εν τέλει να επικρατήσει. Αρκετά διασκεδαστικό είναι και το Shine Thief, παρά το γεγονός ότι δεν διακρίνεται για την πρωτοτυπία του, αφού πρακτικά μιλάμε για ένα Capture the Flag mode.

Πάρτε το Switch ανά χείρας και αναμετρηθείτε με τους φίλους σας όπου κι αν βρίσκεστε.


Η νέα μορφή του Battle υπόσχεται ακόμη πιο συναρπαστικές multiplayer αναμετρήσεις, τόσο σε local, όσο και σε online περιβάλλον. Την δεδομένη χρονική στιγμή οι servers της Nintendo δεν μπορούμε να πούμε ότι σφύζουν από ζωή, εντούτοις είναι δεδομένο ότι θα βρείτε αντιπάλους για να παίξετε και μάλιστα το matchmaking είναι αρκετά άμεσο. Σε τεχνικό επίπεδο η online εμπειρία κρίνεται θετικότατη, καθώς δεν υπάρχουν πτώσεις του frame rate, lag ή ενοχλητικά disconnections.


Φυσική εξέλιξη
Η πρώτη βελτίωση που παρατηρείται στη Deluxe έκδοση του Mario Kart 8 είναι η αύξηση της native ανάλυσης από τα 720p στα 1080p, όσο το Switch είναι συνδεδεμένο στην οθόνη της τηλεόρασής σας. Στο handheld mode η native ανάλυση είναι στα 720p, όπως ακριβώς είχαμε δει και στο Mario Kart του Wii U. Σε ότι αφορά το frame rate το Mario Kart 8 Deluxe τρέχει στα 60fps τόσο στο docked, όσο και στο handheld mode. Να υπενθυμίσουμε ότι το Racing της Nintendo έτρεχε στα 59fps, αν και είναι γεγονός ότι η πτώση του frame rate κατά 1fps ήταν κατά βάση αμελητέα. Εν τω μεταξύ, με δεδομένο ότι το Mario Kart 8 Deluxe τρέχει από το cartridge παρατηρούνται αισθητά μειωμένα (κατά πέντε περίπου δευτερόλεπτα) loading times.

Παρά την αύξηση του resolution, έχουν χρησιμοποιηθεί τα πρωτότυπα assets του Mario Kart 8, κοινώς δεν συναντάμε διαφορές στα textures, στις φωτοσκιάσεις, στα particle effects, καθώς και στα μοντέλα των χαρακτήρων. Ο μόνος τομέας όπου παρατηρούνται εμφανείς διαφορές είναι στο texture filtering, το οποίο έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με την πρωτότυπη έκδοση του Wii U. Παρόλα αυτά, η Nintendo θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει μια πιο σύγχρονη τεχνική (λόγου χάρη anisotropic filtering) από το bilinear filtering που βλέπουμε εδώ.


Οφείλουμε επίσης να διατυπώσουμε τις ενστάσεις μας για την απουσία του anti-aliasing, αφού υπήρξαν περιπτώσεις που μπορούσαμε να διακρίνουμε δια γυμνού οφθαλμού τις “γωνίες” στα textures. Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό των χαρακτήρων και των stages πάντως το Mario Kart 8 συνεχίζει να εντυπωσιάζει ακόμη και τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του στο Wii U. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στον ηχητικό τομέα, αφού συναντάμε ένα εξαιρετικά “πλούσιο” soundtrack που απαρτίζεται από μια σειρά αξιομνημόνευτων μουσικών themes.

Για τους βετεράνους και όχι μόνο
Πέρα από τις προβλεπόμενες βελτιώσεις στο τεχνικό κομμάτι, η Nintendo κάνει ένα βήμα παραπέρα και προσθέτει αρκετά νέα modes, stages και χαρακτήρες στο δημοφιλές arcade Racing της. Ο κυριότερος πάντως λόγος -τουλάχιστον κατά την δική μας άποψη- για να αποκτήσετε το Mario Kart 8 Deluxe είναι ότι σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε μια από τις καλύτερες δουλειές της ιαπωνικής εταιρείας, με όποιον τρόπο επιθυμείτε. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε την κονσόλα σε ένα τραπέζι να αρπάξετε τα Joy-Con και να παίξετε παρέα με τον κολλητό σας σε μια καφετέρια, σε ένα πάρκο ή όπου αλλού επιθυμείτε.


Το μόνο ουσιαστικό ελάττωμα είναι η εμμονή της Nintendo να κάνει το δημιούργημά της προσβάσιμο σε όλους τους παίκτες ανεξαρτήτως ηλικίας και ικανοτήτων. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από να χάνεις την πρώτη θέση λίγο πριν το νήμα του τερματισμού, επειδή ένας παίκτης που παίζει στον αυτόματο πιλότο (με Smart Steering και Auto Accelerate) σε βάρεσε με το blue shell και μετά όλοι οι αντίπαλοι έβγαλαν τα... γούστα τους απάνω σου. Εάν έλειπαν αυτές οι στιγμές τότε το Mario Kart 8 Deluxe θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα πραγματικό αριστούργημα.

Θετικά:
- Τρέχει σε native HD ανάλυση
- Σταθερό frame rate στα 60fps και μειωμένα loading times
- Τεράστια ποικιλία σε stages και χαρακτήρες
- Το βελτιωμένο Battle mode
- Αξιόλογο soundtrack

Αρνητικά:
- H απουσία anti-aliasing και μιας πιο σύγχρονης texture filtering τεχνικής
- Το Smart Steering

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 9
Gameplay: 9
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.6

Μια υπερπλήρης και φορητή έκδοση του μέχρι πρότινος Wii U exclusive.

Παντελής Δασκαλέλος 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 billfrigas (Level 29) 28/06/2017 22:27
αν οχι το καλυτερο σιγουρα ενα απο τα καλυτερα reviews του παντελη
Score 8.6
7.88 User Score
(12 votes )
User Reviews 0
Genre: Racing
Developer: Nintendo
Publisher: Nintendo
Διάθεση: Digiworld Computers (210-3307045)
Players: 1-4 (2-8 local multiplayer, 2-12 online multiplayer)
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 28/4/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.