Reviews Stick it to the Man!
Comments (1)

Stick it to the Man! Hot

Πρέπει να μιλήσουμε για τον Ray.

https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/85/59/d1/Stick20it20to20the20Man-box-41-1604351580.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Πρέπει να μιλήσουμε για τον Ray.

Τι θα συνέβαινε αν εκεί που δουλεύατε αμέριμνοι, ένα μυστηριώδες αντικείμενο, έπεφτε στο κεφάλι σας και όλο αυτό ήταν η αρχή μιας τρελής περιπέτειας; Η Zoink Games, η εκ Γκέτεμποργκ ορμώμενη, εταιρεία ανάπτυξης του Stick it to the Man! αποφάσισε να μετουσιώσει αυτή την ιδέα – συνθήκη σε μια περιπέτεια που ακολουθεί τον Ray, τον ήρωά μας, όπως και πολλούς άλλους το λιγότερο ιδιαίτερους χαρακτήρες, στην προσπάθειά του να καταλάβει τι ακριβώς του συμβαίνει. Η Σουηδική εταιρεία έχει δημιουργήσει και άλλα ευφάνταστα indie games, με το Flipping Death να μοιράζεται την ίδια τρελή προσέγγιση στο σενάριο (και το επώνυμο της ηρωίδας με αυτό του Ray Doewood) , αλλά και την αισθητική απεικόνιση. Επίσης είναι υπεύθυνη και για την περιπέτεια των Finn και Jake στο Adventure Time: Rock Bandits. Την συγκεκριμένη περίοδο, εργάζεται στην ανάπτυξη του Lost in Random, του Action Adventure με ολίγη από Tim Burton και Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων, το οποίο αναμένεται το 2021.

Για την περιπέτεια του Ray, η Zoink Games, έχει δημιουργήσει μια μείξη από Platform και Adventure, genres τα οποία έχουν ''συνεργαστεί'' σε games όπως το Psychonauts του γνωστού και μη εξαιρετέου Tim Schafer και της Double Fine Productions. Η Σουηδική εταιρεία δεν πετυχαίνει πάντοτε να κρατάει σε απόλυτη ισορροπία την πλάστιγγα των δυο genres και πολλές φορές το ένα υπερτερεί του άλλου, με το χιούμορ, την παιδική αφέλεια και την νευρικότητα του Ray να είναι τα στοιχεία που αναδεικνύουν καλύτερα την προσπάθεια των developers. Οπτικά έχει συνάφεια με το Tearaway, αφού τα γραφικά χρησιμοποιούν την αισθητική της χειροτεχνίας και το χαρτί γενικότερα για να αποδώσουν τον περίεργο αυτό κόσμο της πόλης και των ονείρων του ήρωά μας. Το Stick it to the Man! κυκλοφόρησε για PC στις 13/12/13, για PS4 στις 6/5/15, για Xbox One στις 28/8/14 και Switch στις 23/11/17.

Stick it to the Man 3

Μια μέρα στη δουλειά, κατέληξε σε κυνηγητό με μπράβους στο τρελάδικο
Ο Ray Doewood, δουλεύει σε εργοτάξιο και ουσιαστικά είναι δοκιμαστής αντοχής των κράνων προστασίας των εργατών. Ο Wally, ο συνάδελφός του τραβάει ένα μοχλό, ένα σφυρί πέφτει από ύψος στο κρανοφόρο κεφάλι του Ray και ο ήρωάς μας αξιολογεί τον βαθμό ασφαλείας του εκάστοτε κράνους. Η βάρδια αυτής της περίεργης δουλειάς για την οποία ο Ray είναι αρκούντως ενθουσιασμένος, φτάνει στο τέλος της και επιστρέφετε σπίτι - εν μέσω βροχής - στην αγαπημένη σας Arlene.

Ταυτόχρονα, ένα αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α αρχίζει και τα βρίσκει σκούρα αφού η χάρτινη κατασκευή του αεροσκάφους προφανώς και δυσκολεύεται από την ολοένα και αυξανόμενη βροχή που εξελίσσεται σε καταιγίδα. Ο ένας κυβερνήτης ψέγει τον συγκυβερνήτη του για την ιδέα της χάρτινης κατασκευής, η οποία επιλέχθηκε για την αποφυγή των radar - στο πρώτο από τα πολλά inside jokes, αφού τα γραφικά έτσι και αλλιώς είναι από χαρτόνια στα οποία είναι ζωγραφισμένα τα κτίρια, οι άνθρωποι κτλ. – και εν τέλει μια αστραπή κόβει το χάρτινο κήτος στην μέση. Ένα περίεργο μεταλλικό αντικείμενο που ήταν μέσα στο αεροσκάφος αρχίζει την κατακόρυφη πτώση και μαντέψτε σε ποιανού το γυμνό από το κίτρινο κράνος, κεφάλι προσγειώνεται. Η αρχή της περιπέτειας για τον ήρωά μας.

Οι όποιες σεναριακές ακροβασίες, εν τέλει λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό θετικά στο να σας κρατήσουν το ενδιαφέρον για την συνέχεια.

Ο Ray δεν έχει ιδέα που βρίσκεται. Ο Ray είναι στο ‘’χαρούμενο μέρος του’’. Ναι, σίγουρα βλέπει κάποιου είδους όνειρο το οποίο είναι προϊόν της σύγκρουσης με το αντικείμενο και από το οποίο άμεσα θα ξυπνήσει. Άλλα όχι, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ένα ροζ χέρι (''pink spaghetti'' το ονομάζει ο Ray) έχει εγκατασταθεί πάνω στο κεφάλι του αφελούς ήρωα μας και το οποίο έχει διττή χρήση. Τις λειτουργίες του ροζ χεριού θα τις εξηγήσουμε εκτενέστερα στην συνέχεια. Το θέμα είναι ότι κάθε ιστορία που σέβεται τον εαυτό της, έχει και ένα μοχθηρό κακό. Τον ρόλο αυτό έχει ο ''the Man'' του τίτλου και ο οποίος θέλει τις δυνάμεις που έχει ο Ray, για πάρτη του, γιατί απλά είναι κακός και έχει και κάποια mommy issues, συν τοις άλλοις. Ο ''the Man'', είναι μονίμως με ένα τσιγάρο στο στόμα, βρίσκεται πάντα σε μαύρο φόντο και δεν φαίνονται τα χαρακτηριστικά του ποτέ στο Adventure. Εξαπολύει λοιπόν ένα κυνηγητό του Ray, αφού γεμίζει κάθε level με τους γελοίους και μικρόνοες thugs του.

Η ιστορία του Stick it to the Man!, παρόλο που πολλές φορές είναι τραβηγμένη από τα ατημέλητα μαλλιά του Ray, καταφέρνει να σας κρατήσει σε εγρήγορση για την συνέχεια, αφού θα καταλήξετε μέχρι και το διάστημα και το διαστημόπλοιο του ''the Man'', από το οποίο επιβλέπει τα τεκταινόμενα. Οι φευγάτοι NPCs, με τις δικές τους ιδιαίτερες και ευτράπελες ιστορίες ο καθένας, η προσπάθεια του Ray να συνειδητοποιήσει αν όλο αυτό που ζει είναι ένα κακό όνειρο και η ύπαρξη του ροζ χεριού και των λειτουργιών του, είναι τα βασικά στοιχεία του σεναρίου.

Stick it to the Man 1

Απλά, λιτά και με λίγη ταλαιπωρία
Ο Ray κινείται στα εννέα δυσδιάστατα chapters του Stick it to the Man! σχετικά γρήγορα, πηδάει με το Spacebar από πλατφόρμα σε πλατφόρμα για να αποφύγει τα χάσματα που βρίσκονται στον διάβα του. Βέβαια δεν είναι και Crash Bandicoot και αρκετές φορές δείχνει μια αδυναμία να πιαστεί από την άκρη της πλατφόρμας με το jump. Αυτό το πρόβλημα είναι πιο συχνό όταν σας κυνηγάνε οι thugs του ''the Man'' και η ακρίβεια στα άλματα είναι πολύ σημαντική αφού αν σας πιάσουν, αυτόματα επιστρέφετε στο αμέσως προηγούμενο checkpoint. Περί checkpoint ο λόγος και αυτά πρόκειται για φωτοτυπικά υπό το όνομα Mr. Copy. Κάθε φορά που χάνετε, μια φωτοτυπία του Ray βγαίνει και συνεχίζετε την περιπέτειά σας κατευθείαν. To Platform στοιχείο γενικά, είναι λίγο ατσούμπαλο και απλά υπογραμμίζει ένα θολό υπόβαθρο δράσης.

Το ροζ χέρι – παλάμη που κατοικοεδρεύει στην κεφάλα του Ray έχει δυο βασικές λειτουργίες που καθιστούν το gameplay πιο ευχάριστο και ιδιαίτερο. Η πρώτη από αυτές είναι η δυνατότητα του αγχωτικού ήρωά μας να πιάνεται από διάφορες κόκκινες πινέζες στον χάρτη και να μεταφέρεται πιο γρήγορα σε διπλανά σημεία αυτού. Οι πράσινες πινέζες σας μεταφέρουν σε πιο απομακρυσμένα σημεία, για να αποφεύγετε το κουραστικό backtracking.

H δεύτερη και πιο ζωτικής σημασίας λειτουργία του χεριού, είναι η ευχέρεια που δίνει στον Ray να μπαίνει στο μυαλό του εκάστοτε NPC και να διαβάζει τις σκέψεις του. Με αυτό τον τρόπο προχωράει και το story, αφού οι σκέψεις των υπόλοιπων χαρακτήρων, μαρτυρούν και τα ''θέλω'' και τις απαιτήσεις τους. Δουλεύετε πάνω στην κάλυψή τους και προχωράτε στον επόμενο. Πατάτε το δεξί κλικ, ο Ray αρχίζει και συγκεντρώνεται, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται και το μυαλό του κάθε NPC. Στοχεύετε το μυαλό και με αριστερό κλικ πάνω σε αυτό, ακούτε τις ενδόμυχες σκέψεις του καθένα από αυτούς.

Η αλληλουχία των γεγονότων που προηγούνται της επίλυσης ενός γρίφου, δημιουργούν αρκετές ευτράπελες καταστάσεις.

Η όλη διαδικασία στόχευσης του μυαλού, η εισχώρηση στις σκέψεις των υπόλοιπων χαρακτήρων και η απόπειρα να ψάξετε στο κάθε level για την λύση του προβλήματος που θα προχωρήσει την περιπέτεια, πραγματοποιείται αρκετά εύκολα και οργανικά και θα γίνει η δεύτερη φύση σας. Επίσης τα αντικείμενα του inventory, είναι stickers τα οποία ξεκολλάτε από κάθε χαρακτήρα και τα χρησιμοποιείτε σε κάποιον άλλο ως προσέγγιση των γρίφων. Αυτή η λειτουργία του gameplay οδηγεί σε ευφάνταστες αλληλουχίες γεγονότων.

Stick it to the Man 6

Για παράδειγμα, σε ένα από τα τελευταία chapter, παίρνετε το sticker του δώρου από τον Santa Claus (ναι παίζει και αυτός) . Σε κοντινό δωμάτιο, γίνεστε μάρτυρας της αγάπης ενός zombie με την ζωντανή συμβία του και το ''βιολογικό'' χάσμα που υπάρχει μεταξύ τους. Δίνετε το δώρο στο zombie, αυτό με την σειρά του στην συμβία του, το δώρο πέφτει στην καραμπίνα με την οποία η γυναίκα θέλει να αυτοκτονήσει για να γίνει ίδια με τον αγαπημένο της, η καραμπίνα εκπυρσοκροτεί και σκοτώνει την γυναίκα. Σπάει και ο διπλανός καθρέπτης, μαζεύετε τα κομμάτια του και τα στήνετε έτσι ώστε να κάνουν αντανάκλαση στο παρακείμενο reanimator gun και η γυναίκα επανέρχεται ως νεκροζώντανη. Μπράβο, μόλις υπογράψατε την πιο περίεργη ιστορία αγάπης.

Η κάμερα στο Stick it to the Man! είναι fixed και δεν μπορείτε να επέμβετε στην οπτική της για να δείτε σημεία του χάρτη κατά βούληση. Αυτό σημαίνει ότι η κάμερα κινείται όσο κινείστε και εσείς, δυσχεραίνοντας την θέαση κάποιων hotspots που μπορεί να βρίσκονται λίγο πιο μετά από εκεί που βρίσκεστε. Γενικά η ύπαρξη πολλών NPCs σε κοντινά μέρη συχνά δημιουργεί μια σύγχυση για την επόμενη σας κίνηση. Ευτυχώς οι developers έχουν προσθέσει και χάρτη σε κάθε level, ο οποίος ανοίγει με το ''Μ'' και σας υποδεικνύει τα hotspots με ερωτηματικό, όταν δεν τα έχετε επισκεφθεί ακόμα.

Stick it to the Man 7

Πόσα ''χαρτιά'' χρειάζονται για γραφικά από χαρτί;
Ο κόσμος που δημιούργησε η Zoink Games είναι φτιαγμένος εξ’ ολοκλήρου από χαρτί στους χαρακτήρες και χαρτόνια βαμμένα με φωτεινούς χρωματισμούς στα κτίρια, τα background κτλ. Εκτός από στυλιστική πρόταση των developers που εξυπηρετεί το έτσι και αλλιώς ''φευγάτο'' και διαφορετικό ύφος του Stick it to the Man!, προφανώς ευθυγραμμίζεται και με τα οικονομικά δεδομένα από πλευράς Ripstone που είναι ο publisher, για την ανάπτυξη ενός indie Platform Adventure. Πάντως, περιοχές όπως το σκοτεινό δάσος, η ψυχιατρική κλινική και το τσίρκο με τα φρικιά, αποδίδονται αρκετά πειστικά και η επιλογή των paper-made γραφικών είναι εν τέλει ταιριαστή, χωρίς βέβαια να είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Τα animations των χαρακτήρων είναι λίγο ξύλινα αφού φαίνεται σαν να χοροπηδάνε όταν κινούνται. Σαν να είναι μαριονέτες και κάποιος τις κουνάει από ψηλά ή βασικά σαν να βρίσκονται σε θέατρο σκιών και ο χειριστής τις πηγαίνει δεξιά και αριστερά. Την δουλειά τους την κάνουν βέβαια και δεν είναι περίεργα στο μάτι. Η πληθώρα NPCs και η έμφαση στην διαφορετικότητα του καθένα, είναι στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί. Από τον νευρικό και αφελή Ray, την γυναίκα με τα μούσια (που είναι άντρας τελικά) , την ''έχω βγει από ταινία του Burton'' Arlene, τον υπερήλικα με κλεμμένη οδοντοστοιχία για να κάνει τον γόη στην κατά πολύ μικρότερή του παρτενέρ, όλοι οι χαρακτήρες έχουν ξεχωριστό σχεδιασμό και αν μη τι άλλο η Zoink δούλεψε αρκετά ως προς αυτό.

Stick it to the Man 12

Η δουλειά που έχει γίνει στο voice acting είναι αρκετά καλού επιπέδου για δημιουργία του βεληνεκούς του Stick it to the Man! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τους χαρακτήρες, δώρισαν τις φωνές τους σε πολλούς από αυτούς και όχι μόνο σε έναν. Τα ηχητικά εφέ έχουν μια απλοϊκή και καρτουνίστικη ταυτότητα η οποία όμως δεν είναι παράταιρη. Έκπληξη προκαλεί η κατοχύρωση των δικαιωμάτων του τραγουδιού ''Just Dropped In (to see what condition my condition is in)'' των Kenny Rogers and the First Edition και το οποίο ακούγεται στο αρχικό μενού. Απόλυτα ταιριαστή επιλογή που δίνει πόντους στο immersion με την περιπέτεια του Ray.

Η κατάσταση της κατάστασης του Ray
Το υβρίδιο που χρησιμοποίησε η Zoink Games για να μας εξιστορήσει την περιπέτεια του Ray, μπορεί κάποιες φορές να μπερδεύεται ανάμεσα στο Platform και το Adventure στοιχείο, αλλά οι πολύ φευγάτοι χαρακτήρες του, η προσθήκη κάποιων μηχανισμών που εξυπηρετούν το σενάριο και το gameplay (συγκεκριμένα το ροζ χέρι στο κεφάλι του Ray) και η καλή δουλειά στην μουσική επένδυση και το voice acting, καθιστούν το Stick it to the Man!, μια διασκεδαστική εμπειρία που αξίζει να της δώσετε μια ευκαιρία. Η μικρή της διάρκεια βέβαια (πάνω από πέντε ώρες δεν θα χρειαστείτε) και το μηδενικό replaybility έρχονται σε αντιστάθμισμα με τα λιγότερο από πέντε ευρώ που αποτιμάται αυτή την στιγμή η δημιουργία της Zoink Games.

Θετικά:
- Ευφάνταστοι και ιδιαίτεροι NPCs
- Voice acting και μουσική επένδυση
- Η ιδέα του ροζ χεριού – παλάμης και η υλοποίησή της
- Τρελό σενάριο, το οποίο τελικά δεν χάνει την συνοχή του

 Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Τα πολλά ταυτόχρονα tasks, μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση
- Το Platform κομμάτι, κυρίως στο κυνηγητό με τους thugs
- Η κάμερα δεν βοηθάει όσο θα έπρεπε

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 6.5 
Σενάριο: 7
Αντοχή: 5.5
Γενικά:7.1

Μια από τις πολλές αποδείξεις του πόσο έχουν εξελιχθεί οι indie developers και τα games τους τα τελευταία χρόνια και μια καλή και διασκεδαστική διέξοδος για ένα ευχάριστο απόγευμα με την τρελή περιπέτεια του Ray και των υπόλοιπων χαρακτήρων.

Φίλιππος Κανελλόπουλος

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ashbringer (Level 25) 04/11/2020 08:59
Οι indie δημιουργίες όλο και ανεβαίνουν και αυτό είναι ευχάριστο για όλους μας .Εξαιρετικό το review απο τον Φίλιππο .Θα ασχοληθώ με τον συγκεκριμένο τίτλο σύντομα.
Score 7.1
User Score ( 6 votes ) 7.25
User Reviews 0
Genre: Adventure Platform
Developer: Zoink Games
Publisher: Ripstone
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: Επεξεργαστής Intel Pentium Dual Core 1.6 GHz, 2 GB RAM, Κάρτα Γραφικών AMD Radeon 6310 / ATI Radeon HD 4650, Λειτουργικό Σύστημα Windows XP ή νεότερα, Χώρος στον σκληρό 2 GB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 13/12/2013
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS
Notification