Lemmings (multiplatform)

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Lemmings
Τύφλα να ‘χουν τα στρουμφάκια


Full Game: Download



Κάποιοι τίτλοι αποτέλεσαν σταθμό στην βιομηχανία των video games καθώς με την κυκλοφορία τους άλλαξαν τελείως τα δεδομένα, προσφέροντας κάτι το πρωτοποριακό. Ένας από αυτούς τους τίτλους είναι τα (γνωστά στους παλιούς) Lemmings.

Αυτά τα μικρά χαριτωμένα ανθρωπάκια, έχουν κυκλοφορήσει σε περισσότερες πλατφόρμες από οποιοδήποτε άλλο video game –με εξαίρεση ίσως το Pac-Man- κι όχι τυχαία. Είναι ο ορισμός του puzzle, καθώς μπορεί να παιχτεί από οποιονδήποτε gamer, ανεξαρτήτως με το αν ασχολείται με το συγκεκριμένο είδος ή όχι.

Πως άρχισαν όλα
Τον Αύγουστο του 1989 όταν ιδρύθηκε η DMA Design (πρώην Rockstar North), ξεκίνησε να αναπτύσσει ένα Shoot ‘Em Up με τίτλο “Walker”, το οποίο κυκλοφόρησε αργότερα (σ.σ. το 1993) χωρίς να σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Εκείνο τον Αύγουστο λοιπόν, ο τότε 3D artist της εταιρείας Scott Johnson, ξεκίνησε να σχεδιάζει μικρά ανθρωπάκια με μπλε φουντωτά μαλλιά τα οποία υποτίθεται ότι θα πυροβολούσατε.



Τα ανθρωπάκια σχεδιάστηκαν σε ένα pixel box 16x16 κι ο έτερος προγραμματιστής Mike Dailly, επέμεινε ότι θα έπρεπε να είναι μικρότερα. Τελικά προτιμήθηκαν οι διαστάσεις 8x8. Το αποτέλεσμα ήταν η εικόνα που βλέπετε, στην οποία κάθε developer πρόσθεσε κι από ένα…εργαλείο βασανισμού! Ακολούθησαν ατέλειωτες στιγμές γέλιου, ώσπου ο Russell Kay αναφώνησε: “Αυτό μπορεί να γίνει παιχνίδι” και μάλιστα λίγες μέρες αργότερα ο ίδιος σκέφτηκε να δοθεί η ονομασία “Lemmings”! Ένα μήνα μετά , οι developers ετοιμάζουν ένα demo για PC και χτυπούν την πόρτα της Psygnosis. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Δύο χρόνια μετά, τα Lemmings φιγουράρουν στα καταστήματα με την ακόλουθη προειδοποίηση στο box art: “Δεν είμαστε υπεύθυνοι αν χάσετε την λογική σας, τα μαλλιά σας ή τον ύπνο σας”.

Το concept
Η ιδέα του παιχνιδιού είναι πάρα πολύ απλή. Μία καταπακτή ανοίγει και τα μικρά Lemmings πέφτουν από ψηλά. Περπατούν στο έδαφος και κάνουν μία σειρά, το ένα πίσω από το άλλο. Δεν σταματούν πουθενά, απλά προχωρούν διαρκώς ευθεία. Στόχος σας είναι να τα οδηγήσετε στην έξοδο μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για να το κάνετε αυτό όμως, θα χρειαστεί να σκάψετε τρύπες, να αποφύγετε το κενό ή να περάσετε μέσα από επικίνδυνα εμπόδια.


Όσο προχωράτε στο Lemmings, θα διαπιστώνετε ότι τα levels είναι κλιμακωτής δυσκολίας. Τα αρχικά επίπεδα είναι πολύ εύκολα, αλλά από ένα σημείο και μετά θα δυσκολευτείτε πολύ. Κι αυτό γιατί σε κάθε level σας ζητείται συγκεκριμένος αριθμός από Lemmings που πρέπει να σώσετε, ενώ κάθε φορά σας δίνεται ολοένα και πιο περιορισμένος αριθμός “εργαλείων” που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Πως παίζεται
Τα Lemmings προχωράνε σταθερά προς μια κατεύθυνση, με ίσες αποστάσεις μεταξύ τους. Στόχος σας είναι όταν το lemming φτάσει στο επιθυμητό σημείο, να χρησιμοποιήσετε το σωστό εργαλείο την κατάλληλη στιγμή. Για παράδειγμα, αν έχετε μπροστά σας έναν βράχο, θα πρέπει να βάλετε ένα lemming να τον σκάψει, την στιγμή που θα τον ακουμπήσει. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα ανοίξει ένα τούνελ και στο εξής τα υπόλοιπα Lemmings θα μπορούν να περνάνε από εκεί. Τα είδη σκαψίματος είναι πολλά. Υπάρχει οριζόντιο σκάψιμο, διαγώνιο ή ακόμα και σκάψιμο προς τα κάτω.

Υπάρχει μια ευρεία γκάμα από ικανότητες, όπως το σκαρφάλωμα, το χτίσιμο σκάλας, η ομπρέλα που γλιτώνει ένα lemming αν πέσει από μεγάλο ύψος, ο δυναμίτης που «θυσιάζει» ένα lemming ανατινάσσοντας το ή το lemming-τροχονόμος, που στέλνει όποιον τον αγγίξει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σκεφτείτε απλά ότι έχετε κάτι σαν «ροή μάζας» και πρέπει να την κατευθύνετε εκεί που θέλετε, μέχρι να φτάσει στην έξοδο.



Όλα τα εργαλεία που θα σας δοθούν είναι ακριβώς αυτά που θα χρειαστείτε για να βγάλετε ένα επίπεδο με τον αριθμό των lemmings που σας ζητείται να σώσετε. Τα levels τα έχουν προηγουμένως ολοκληρώσει οι προγραμματιστές, συνεπώς μη θεωρήσετε κανένα σημείο αδύνατο να περαστεί. Αν «κολλήσετε» κάπου θα είναι γιατί πολύ απλά δεν θα έχετε υπολογίσει σωστά όλα τα πιθανά μονοπάτια. Στο δρόμο σας, τα βασικά εμπόδιά σας θα είναι η εξάντληση όλων των εργαλείων, η πτώση σε κενό, νερό ή λάβα και τέλος οι παγίδες που θα σας βασανίσουν, κυρίως στα ανώτερα επίπεδα δυσκολίας.

Οι ενδείξεις στην οθόνη σας βοηθούν να αντιληφθείτε πόσα lemmings χρησιμοποιείτε την δεδομένη στιγμή, τι χρόνος απομένει και πόσα εργαλεία έχετε στη διάθεσή σας. Ο χάρτης κάτω δεξιά σας επιτρέπει να μεταφερθείτε γρήγορα από το ένα σημείο της πίστας στο άλλο. Σε συνδυασμό με την παύση, που «παγώνει» την οθόνη, στα προχωρημένα levels ο χάρτης θα σας χρειαστεί ώστε να ελέγχετε συχνά πολλά μέρη ταυτόχρονα.

Τα Lemmings είναι η ζωντανή απόδειξη του πως ένα προγραμματιστικό προσχέδιο γέννησε ένα μεγάλο παιχνίδι.

Για να παίξετε lemmings χρειάζεται στρατηγική σκέψη και καλά αντανακλαστικά. Η διαδικασία θυμίζει κάτι σαν IQ test, με τι διαφορά ότι πρόκειται για ένα πολύ διασκεδαστικό video game. Χρόνο με το χρόνο, θα «δένεστε» με τα lemmings ολοένα και περισσότερο, ενώ πολλές φορές θα σπάτε το κεφάλι σας ξαναπαίζοντας τις ίδιες πίστες ξανά και ξανά ώσπου να βρείτε την έξοδο.



Η διάρκεια ζωής του παιχνιδιού είναι μεγάλη, χάρη στα ατελείωτα επίπεδά του. Αν δεν κάνετε κανένα λάθος, υπολογίζεται ότι θα χρειαστείτε 6 ώρες καθαρού gameplay, με βάση τους προγραμματιστές. Επειδή όμως είναι βέβαιο ότι θα πεθάνετε αρκετές φορές και δεδομένου του ότι κάθε επίπεδο θέλει προσεκτική εξέταση, ανάλογα με την αντίληψή σας, η αντοχή στο χρόνο υπολογίζεται το λιγότερο στις 20 ώρες. Επίσης, κάθε level έχει κωδικό, άρα αν κολλήσετε κάπου, τότε με μια απλή αναζήτηση στο Internet μπορείτε να βρείτε τον κωδικό για το αμέσως επόμενο επίπεδο και να συνεχίσετε το παιχνίδι σας κανονικά.

Multiplayer
Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο για ένα τέτοιο είδος παιχνιδιού, το Lemmings έχει και two player mode. Τουλάχιστον σε όσα συστήματα το επιτρέπουν. Για παράδειγμα, στην Amiga το mode είναι ενεργό, καθώς εκεί υποστηρίζονται δύο mouse άρα δεν τίθεται θέμα. Το multiplayer είναι με split-screen κι εκεί σας δίνονται 20 levels τα οποία θα πρέπει να ολοκληρώσετε, ενώ παράλληλα έχετε την ευκαιρία να...τεστάρετε την ικανότητά σας μαζί με τον φίλο σας.
Lemmings 2
Η DMA Design κυκλοφόρησε πολλά expansions, όπως το “Oh No! More Lemmings” ή το “Christmas Lemmings”, που έκανε την εμφάνισή του κάθε Χριστούγεννα για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές. Τα expansions έχουν απλά νέα levels κι όχι κάποιες ιδιαίτερες αλλαγές στα γραφικά ή το gameplay.



Η επίσημη συνέχεια της σειράς όμως καταφθανει το 1993 με το Lemmings 2: The Tribes. Το sequel περιέχει έναν ελαφρώς πιο καρτουνίστικο σχεδιασμό, 61 ικανότητες στα lemmings και 120 levels (περισσότερα από ποτέ). Επιπρόσθετα, υπάρχει practice mode για να εξασκηθείτε, fast forward button για να προχωρήσετε γρήγορα και να μην χάνετε χρόνο, καθώς και απονομή μεταλλίου (χρυσό, ασημένιο ή χάλκινο) στο τέλος κάθε επιπέδου, ανάλογα με την επίδοσή σας.

Στο ρεπερτόριο όπλων εδώ συναντάμε γάντζους, βέλη, φλογοβόλα, δημιουργία εναέριων δρόμων, το lemming-superman, τον δρομέα και άλλα τέτοια πικάντικα. Η σημαντικότερη όμως προσθήκη είναι οι φυλές, καθώς υπάρχουν 12 διαφορετικές φυλές από Lemmings, καθεμία εκ των οποίων διαθέτει διαφορετικά skills.

Το Lemmings 2 δεν έχει multiplayer mode και λόγω ορισμένων περίπλοκων λειτουργιών του, δεν γνώρισε ποτέ την επιτυχία του προκατόχου του. Το ίδιο και οι εκδόσεις 3D Lemmings (1995) και Lemmings Revolution (2000) που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εκσυγχρονίσουν την σειρά.



Γραφικά
Τα περιβάλλοντα του Lemmings δημιουργήθηκαν με το Deluxe Paint της Amiga, ένα εργαλείο που για την εποχή του ήταν πολύ μπροστά. Οι 3D artists έβαλαν όλη τους την τέχνη, δημιουργώντας γραφικά στο χέρι.

Τα μικρά lemmings δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς σχεδιασμού, αλλά ο κόσμος του παιχνιδιού είναι φαντασμαγορικός. Τα μεσαιωνικά οικοδομήματα, τα βουνά οι παραλίες, τα κολαστήρια βασανισμού και οι χιονισμένες πεδιάδες είναι μόνο μερικές από τις τρελές εμπνεύσεις των προγραμματιστών.

Μουσική
Το αρχικό soundtrack γράφτηκε από τον Brian Johnston, ο οποίος όμως χρησιμοποίησε ήδη υπάρχοντα μουσικά κομμάτια που είχανε πνευματικά δικαιώματα. Εδώ βοήθησε η Psygnosis, η οποία τότε συνεργαζόταν τότε με τον Tim Wright, έναν διάσημο Ουαλό μουσικοσυνθέτη. Ο Wright αντικατέστησε τα κομμάτια που ήταν προφανείς αντιγραφές με καινούργια ή τους έκανε το απαραίτητο ρετουσάρισμα.



Η τελική λίστα περιλαμβάνει συμφωνίες από τους Μότσαρτ, Τσαϊκόφσκι και Όφενμπαχ, αλλά και κλασικά κομμάτια, όπως το “London Bridge is Falling Down”. Το τελικό αποτέλεσμα έμεινε βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μας, μαζί φυσικά με τις λεπτές φωνούλες των μικρών lemmings.

Πρωτοτυπία
Αυτή είναι σίγουρα μία από τις πρώτες λέξεις που σας έρχονται στο μυαλό, αν έχετε «καεί» στο παρελθόν με την σειρά Lemmings. Αυτά τα τόσο συμπαθή όντα, κατάφεραν να μας καθηλώσουν για πάρα πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη, έστω κι αν ορισμένες φορές μας…έσπαγαν τα νεύρα ώσπου να τα οδηγήσουμε στην πόρτα της εξόδου. Η ουσία είναι ότι στην μετά-Lemmings εποχή, ο κόσμος των puzzle games έγινε πλέον τελείως διαφορετικός.

Θετικά:
- Όμορφα γραφικά σχεδιασμένα στο χέρι
- Παίζεται από οποιονδήποτε
- Υποστηρίζει παιχνίδι δύο παικτών
- Σωστή επιλογή κομματιών στο soundtrack
- Τα lemmings είναι «φατσούλες»

Αρνητικά:
- Ορισμένα πολύ δύσκολα levels

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 8.9

Εθιστικοί γρίφοι που θα σας κρατήσουν μέχρι τελικής πτώσεως.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 asmilon (Level 26) 06/08/2011 01:21
Τι μου θυμισες τωρα!!! All time classic!
#2 BigBoss (Level 24) 06/08/2011 01:27
Αν και ποτε δεν το αγάπησα, σίγουρα είναι all time classic όπως έγραψε και ο asmilon.
#3 nickarma (Level 12) 06/08/2011 01:42
Πωωωωω.Φωτιές μας άναψες βραδιάτικα!Ατελ είωτο κάψιμο!Το είχα τερματίσει στην Amiga (εντάξει είχα περάσει μερικά levels με κωδικούς για να λέμε την αλήθεια...)
#4 eliminator (Level 26) 06/08/2011 02:32
Πολύ καλό review αλλά νομίζω το ψιλόαδίκησες λίγο στην βαθμολογία στα γραφικά. Για την εποχή καλοσχεδιασμένα με φωτεινά χρώματα ευχάριστα για το μάτι, αδύνατο να σε κουράσουν.
7.5-8 θα έβαζα εγώ αν θες την αποψή μου...
#5 Manos (Level 39) 06/08/2011 02:57
Έζησες την εποχή εκείνη για να το προλάβεις? Επειδή την εποχή του την πρόλαβα (από το '88 παίζω, τα Lemmings τα έπαιξα στο release) θυμάμαι πολύ καλά ότι στο θέμα των γραφικών άκουσε πολλά αρνητικά.

Το 10 της εποχής εκείνης ήταν το Street Fighter 2 να σου θυμίζω. Αλλά ακόμα και το Out Run που βγήκε το '86 ήτανε πέντε κλάσεις πάνω σε γραφικά.
#6 eliminator (Level 26) 06/08/2011 14:16
όχι δεν το πρόλαβα εκείνη την εποχή αλλά από τα βίντεο και τις εικόνες τα βλέπω ότι είναι αρκετά καλά. Αλλά για το τι είχε ακουστεί δεν γνωρίζα τίποτα, εσύ ξέρεις καλύτερα, και τώρα που το συγκρίνω με το street fighter βλέπω ότι είναι κλάσης κατώτερο.
#7 atSOFt (Level 18) 08/08/2011 15:44
Η Έκδοση για Amstrad (που άργησε αρκετά να βγεί) είχε απο τα πιο ομορφα γραφικά. Καποια μεταγενέστερα μου αρεσαν παρα πολυ, ειδικά με τα jet-pack... είχε πολύ πλακα.
#8 koulisfe (Level 14) 06/06/2013 03:24
Εγω το είχα παίξει μικρός νομίζω σε playstation το 1998. Δεν ξέρω αν ήταν ίδια έκδοση, πάντως ήμουν πολύ τυχαιρός!
Score 8.9
9.23 User Score
(14 votes )
User Reviews 0
Genre: Puzzle Platform
Developer: DMA Design
Publisher: Psygnosis
Διάθεση:
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 1991
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification