Persona 4: Golden

Hot
REVIEWED ON PS Vita  

Το JRPG "διαμάντι" του PS Vita.

Το JRPG "διαμάντι" του PS Vita.

Το JRPG "διαμάντι" του PS Vita.

 H σειρά Persona αποτελεί δίχως αμφιβολία τη "ναυαρχίδα" της Atlus, καθώς είναι η μόνη που έχει καταφέρει να βρει σημαντική απήχηση στην Δύση. Για εγκυκλοπαιδικούς λόγους να αναφέρουμε ότι η τελευταία ανήκει στο franchise Megami Tensei, το οποίο αποτελείται επίσης από τις σειρές Devil Survivor, Digital Devil Saga, Devil Summoner και από δεκάδες ακόμη spin-offs. Χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε την ποιότητα των δύο πρώτων Persona οφείλουμε να παραδεχτούμε πως μέχρι και το 2006, όταν και κυκλοφόρησε το Persona 3 για το PS2 στην Ιαπωνία, οι developers της Atlus δεν είχαν καταφέρει να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά στερεότυπα των λοιπών JRPG. Παρόλα αυτά, η εισαγωγή social simulation ή life simulation στοιχείων αν προτιμάτε έδωσε στην σειρά μια νέα ταυτότητα και την δυνατότητα να προσελκύσει μια μεγαλύτερη μερίδα κοινού στους κόλπους της.

Το λυπηρό της όλης υπόθεσης είναι ότι το Persona 3, αλλά και ο διάδοχος του, άργησαν χαρακτηριστικά να μεταφερθούν στην Ευρώπη (2008 και 2009 αντίστοιχα), όπως είναι φυσικό λοιπόν την δεδομένη χρονική στιγμή το ενδιαφέρον του κόσμου είχε αναπόφευκτα στραφεί στις next gen κονσόλες. Παρά το γεγονός ότι το Shin Megami Tensei: Persona 4 κυκλοφόρησε στο PS2 εν έτει 2009 πούλησε περισσότερα από 800.000 αντίτυπα και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον δυτικό Τύπο. Τρία χρόνια αργότερα η Atlus πήρε την απόφαση να μεταφέρει την δημιουργία της στο PS Vita με την επωνυμία Persona 4: Golden προχωρώντας σε σημαντικές βελτιώσεις του τεχνικού τομέα της και προσθέτοντας παράλληλα αρκετά νέα στοιχεία στο gameplay.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του το Persona 4: Golden με το καλημέρα κλέβει τις εντυπώσεις και ανακηρύσσεται ως ο κορυφαίος τίτλος του PS Vita σε παγκόσμια κλίμακα. Επιπλέον, η εμπορική επιτυχία που σημειώνει δίνει την ώθηση στην Atlus σε συνεργασία με την Arc System Works να μας παρουσιάσουν και ένα Fighting spin-off του με την επωνυμία Persona 4: Arena. Πάμε να δούμε λοιπόν τους λόγους που κάνουν αυτή την δημιουργία τόσο ξεχωριστή.

Φόνοι στην επαρχιακή Ιαπωνία
Το Persona 4: Golden λαμβάνει χώρα στην φανταστική πόλη Inaba, η οποία βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Fuji. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της Inaba αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των developers, καθώς όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Katsura Hashino (υπεύθυνος παραγωγής του Persona 4), τα στελέχη της Atlus είχαν διάφορες απόψεις για το πως ακριβώς θα έπρεπε να αποδοθεί in-game. Εν τέλει, η Inaba αποδίδεται ως μία συνηθισμένη επαρχιακή πόλη της Ιαπωνίας, χωρίς τουριστικές ατραξιόν, στην οποία οι ρυθμοί της καθημερινότητας κινούνται με αργούς ρυθμούς.

Το ήρεμο αυτό σκηνικό που επικρατεί αρχικά, σύντομα θα διαταραχθεί από μία σειρά περίεργων φόνων. Η τοπική αστυνομία αδυνατεί να βρει τον δράστη των εγκλημάτων, αλλά και την αιτία θανάτου των θυμάτων, η οποία παραμένει ανεξήγητη. Το μυστήριο γύρω από τους φόνους περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι τα θύματα βρέθηκαν κρεμασμένα στις κεραίες των τηλεοράσεων τους ή στις κολώνες των τηλεφωνικών γραμμών. Παράλληλα, με τα γεγονότα αυτά στην Inaba αρχίζει να εξαπλώνεται μία φήμη για ένα περίεργο κανάλι με την ονομασία Midnight Channel, το οποίο εκπέμπει μόνο τα μεσάνυχτα των βροχερών ημερών. Σύμφωνα με τις φήμες αυτές εάν κάποιος κοιτάξει στην τηλεόραση στις 12 το βράδυ θα δει μέσα σε αυτήν περίεργες φιγούρες.

Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ένας ανώνυμος έφηβος (μπορείτε να του δώσετε όποιο όνομα επιθυμείτε εσείς), ο οποίος φτάνει τον Απρίλιο του 2011 στην Inaba για να περάσει ένα χρόνο της ζωής του παρέα με τον θείο του, τον Ryotaro Dojima και την ξαδέλφη του, Nanako. Οι φόνοι που προαναφέραμε λαμβάνουν χώρα παράλληλα με την έλευσή σας στην πόλη, ενώ πολύ σύντομα θα αρχίσετε να ακούτε τις φήμες για το Midnight Channel από τους διάφορους συμμαθητές σας στο λύκειο της περιοχής. Ο πρωταγωνιστής αποφασίζει να δει κατά πόσο αληθεύουν οι φήμες και στην πορεία ανακαλύπτει ότι έχει την δυνατότητα να μεταβεί σε μία παράλληλη διάσταση, η οποία ονομάζεται TV World.

Καθώς βρίσκεστε στο TV World, θα συναντήσετε έναν περίεργο χαρακτήρα που ονομάζεται Teddie (οπτικά μοιάζει με ένα λούτρινο αρκουδάκι). Ο τελευταίος σας αποκαλύπτει ότι τα θύματα των φόνων βρέθηκαν επίσης στον κόσμο αυτό πριν δολοφονηθούν. Ο κεντρικός ήρωας, με την βοήθεια των συμμαθητών του θα αναλάβει να διερευνήσει την σχέση που υπάρχει μεταξύ της παράλληλης αυτής διάστασης και των εγκλημάτων στην επαρχιακή πόλη της Inaba ελπίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα διαλευκάνει το μυστήριο. Οπλιστείτε λοιπόν με κουράγιο και υπομονή και ξεκινήστε την περιπέτειά σας στον μοναδικό κόσμο του Persona 4: Golden.

Ένα από τα στοιχεία που κάνουν την παρούσα δημιουργία να ξεχωρίζει είναι το ιδιαίτερο πλούσιο lore της, το οποίο αντλεί επιρροές από τον Σιντοϊσμό, τις θεωρίες του διάσημου Ελβετού ψυχολόγου Carl Jung, τους διάφορους αστικούς μύθους, αλλά και από τα αστυνομικά μυθιστορήματα των Sir Arthur Conan Doyle και της Agatha Christie. Επιπροσθέτως, οι developers δεν διστάζουν να αναφερθούν σε...ευαίσθητα ζητήματα όπως την ομοφυλοφιλία, την ομοφοβία και την σεξουαλική απελευθέρωση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι επιτυγχάνεται μια απόλυτη ταύτιση μεταξύ του κεντρικού πρωταγωνιστή και της δικής σας προσωπικότητας και σε αυτό το στοιχείο βοηθά επίσης και το γεγονός ότι η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα σύγχρονο setting.

Άξιος συγχαρητηρίων είναι επίσης και ο τρόπος με τον οποίο το Persona 4: Golden σας βάζει σταδιακά στο κλίμα του. Η ροή της αφήγησης θα σας συνεπάρει και θα σας προκαλέσει δεκάδες συναισθήματα όπως αγωνία, γέλιο ή ακόμα και κλάμα, καθώς υπάρχουν αρκετές στιγμές που το Persona 4: Golden θα καταφέρει να αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές σας. Επιπροσθέτως, οι δεκάδες ανατροπές θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σας από το πρώτο λεπτό μέχρι και τους...τίτλους τέλους, οι οποίοι "πέφτουν" μετά από 75 ώρες gameplay περίπου.

Η ζωή στην Inaba
To gameplay βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες, καθώς η δημιουργία της Atlus αναμιγνύει περίτεχνα τα life simulation και τα τυπικά dungeon-crawler στοιχεία. Κατόπιν αυτού ο πρωταγωνιστής θα πρέπει να εξερευνήσει το TV World και να μονομαχήσει με εκατοντάδες τέρατα που ονομάζονται Shadows, αλλά παράλληλα καλείται να βιώσει την καθημερινότητα ενός Ιάπωνα έφηβου με ότι αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον, κάθε δραστηριότητά σας λαμβάνει χώρα σε συγκεκριμένη περίοδο της ημέρας, οπότε θα συν τις άλλοις θα πρέπει να διαχειριστείτε τον χρόνο που έχετε στην διάθεσή σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως το Persona 4: Golden διαδραματίζεται σε χρονικά σε μία περίοδο δώδεκα μηνών από τον Απρίλιο του 2011, έως και τον Μάρτιο του 2012. Επιπροσθέτως, κάθε in-game μέρα χωρίζεται σε διαφορετικές περιόδους όπως Morning, Lunch Time, After School και Evening. Τις πρωινές ώρες συνήθως έχετε σχολείο, ενώ τις υπόλοιπες ώρες μπορείτε να ασχοληθείτε με διάφορες δραστηριότητες όπως να ψαρέψετε, να βγείτε βόλτα με τους φίλους σας, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή τα μαθήματά σας, να προπονηθείτε με την ομάδα του σχολείου σας, να δουλέψετε κ.ο.κ.

Η ενασχόλησή σας με τις παραπάνω δραστηριότητες είναι μεν προαιρετική παρόλα αυτά μέσα από αυτές μπορείτε να βελτιώσετε το social status του χαρακτήρα σας, το οποίο αποτελείται από πέντε attributes (Knowledge, Understanding, Dilligence, Expression και Courage). Ανάλογα με το πόσο έχετε αναπτύξει ένα από τα παραπάνω attributes ενδέχεται να ξεκλειδώσουν νέες επιλογές στους διαλόγους, να συναντήσετε νέους χαρακτήρες ή να αναλάβετε καινούργια quests.

Βέβαια οφείλετε να είστε συνεπείς και στις υποχρεώσεις σας κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει σε καθημερινή βάση να πηγαίνετε στο σχολείο, το οποίο μάλιστα λειτουργεί και το Σάββατο στην Ιαπωνία! Επιπλέον, πριν από κάθε διαγώνισμα οφείλετε να έχετε μελετήσει τα...SOS, κοινώς τις ερωτήσεις που σας κάνουν οι καθηγητές στην ώρα του μαθήματος. Οι τελευταίες μάλιστα δεν είναι ιδιαίτερα εύκολες και είναι γεγονός πως παίζοντας το Persona 4 θα εμπλουτίσετε τις εγκυκλοπαιδικές σας γνώσεις, αφού θα μάθετε ποιο είναι το ψηλότερο βουνό του ηλιακού μας συστήματος και πως μετάφρασε ο Ιάπωνας συγγραφέας Soseki Natsume την αγγλική φράση "i love you" μεταξύ άλλων!

Ένα από τα ελάχιστα αρνητικά στοιχεία που συναντάμε εδώ είναι ότι η περιπλάνησή σας στην Inaba λαμβάνει χώρα σε ελάχιστες τοποθεσίες. Πέρα από το σχολείο σας, μπορείτε να επισκεφθείτε το City district όπου και υπάρχουν οι διάφοροι vendors, το εμπορικό κέντρο Junes, μία κοντινή παραλία και μία ακόμη πόλη στην οποία μπορείτε μόνο να δείτε σινεμά ή να απολαύσετε τον καφέ σας. Αναπόφευκτα λοιπόν η επανάληψη και ανακύκλωση των ίδιων τοποθεσιών κουράζει, πόσο μάλλον όταν θα πρέπει να αφιερώσετε δεκάδες ώρες για να ολοκληρώσετε την περιπέτειά σας.

Shadows και Personas
Όπως προαναφέραμε για να εξιχνιάσετε τους μυστηριώδεις φόνους που λαμβάνουν χώρα στην Inaba θα πρέπει να ταξιδέψετε στο TV World, όπου και θα μονομαχήστε με διάφορα πλάσματα που ονομάζονται Shadows. Πολύτιμος σύμμαχος, τόσο του πρωταγωνιστή, όσο και των συντρόφων του θα αποδειχθούν τα Personas τους.

Τι ακριβώς όμως είναι τα Shadows και τα Personas; Σύμφωνα με την θεωρία του Carl Jung όλοι οι άνθρωποι φέρουν ένα προσωπείο, μία "μάσκα" που ονομάζεται Persona. H Persona αποτελεί το κομμάτι του εαυτού μας που θέλουμε να προβάλουμε προς τα έξω και παράλληλα καλύπτει το "σκοτεινό" κομμάτι της προσωπικότητάς μας που θέλουμε να κρατήσουμε κρυμμένο τόσο από τους συνανθρώπους μας, όσο και από τον ίδιο μας τον εαυτό γιατί στην πραγματικότητα φοβόμαστε να το αντιμετωπίσουμε. Το σκοτεινό αυτό κομμάτι ονομάζεται Shadow.

Mε βάση τα παραπάνω κάθε χαρακτήρας στο παιχνίδι μπορεί να επικαλεστεί το Persona του μέσα στην μάχη. Κάθε Persona έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένα Skills και ενδεχομένως κάποια resistances ή weaknesses σε συγκεκριμένα στοιχεία της φύσης όπως πάγο, φωτιά και κεραυνό. Επιπλέον, τα Personas κερδίζουν exp από τις μάχες και ανεβαίνουν level, μαθαίνοντας σταδιακά νέα skills. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κεντρικός πρωταγωνιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει από τρία έως και 10 διαφορετικά Personas μέσα στην μάχη με βάση το level του. Τα Shadows που προαναφέραμε αποτελούν τους βασικούς εχθρούς, αλλά και τα bosses και μάλιστα στην τελευταία περίπτωση, όπως ακριβώς αναφέρει η θεωρία του Jung, αποτελούν το σκοτεινό κομμάτι της προσωπικότητας κάποιου χαρακτήρα.

Μέσα στον TV World
To σύστημα μάχης του Persona 4: Golden ακολουθεί τα πρότυπα του προκατόχου και στην ουσία βασίζεται στα παραδοσιακά turn based πρότυπα που έχουμε συναντήσει σε δεκάδες JRPG. Τα encounters πάντως δεν είναι random, καθώς βλέπετε τα διάφορα Shadows να περιπλανώνται στους διαδρόμους του εκάστοτε dungeon και μάλιστα έχετε την ευκαιρία να τα πλησιάσετε χωρίς να σας αντιληφθούν και να τα χτυπήσετε πισώπλατα με το όπλο σας. Στην περίπτωση αυτή θα ξεκινήσετε την μάχη, έχοντας πλεονέκτημα ενός γύρου, κοινώς στο διάστημα αυτό θα μπορείτε να επιτεθείτε χωρίς να μπορούν οι εχθροί σας να αντιδράσουν.

Oι φίλοι των JRPG οφείλουν να το αποκτήσουν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Κατά την διάρκεια των αναμετρήσεων σας με τα Shadows δύναται να δώσετε συγκεκριμένες εντολές στους χαρακτήρες όπως Attack, Guard, Persona και Item. Οι πρώτες μάχες δεν θα σας δυσκολεύσουν ιδιαίτερα, παρόλα αυτά σύντομα τα mobs θα αρχίσουν να έχουν resistances σε συγκεκριμένα elements ή ακόμη και στις απλές επιθέσεις σας με τα διάφορα όπλα που έχετε στην κατοχή σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο Persona ή να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένα skills.

Ένα στοιχείο που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι εδώ όπως και σε αρκετά ακόμη RPG της Atlus συναντάμε το Press Turn system. Συγκεκριμένα κάθε φορά που εκμεταλλεύεστε το weakness σε κάποιο element ενός αντιπάλου ή προκαλείτε ένα critical hit ανταμείβεστε με έναν έξτρα γύρο για να επιτεθείτε ξανά και παράλληλα ο αντίπαλος σας πέφτει κάτω και δεν μπορεί να αμυνθεί. Επιπλέον, εάν καταφέρετε να ρίξετε κάτω όλους τους εχθρούς που υπάρχουν στην οθόνη δύναται να πραγματοποιήσετε την All-Out Attack, μία special επίθεση στην οποία συμμετέχουν όλα τα μέλη του party. Η τελευταία όπως είναι αναμενόμενο προκαλεί σημαντικό damage και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσει τον....άσο στο μανίκι σας.

 

Welcome to the Velvet Room
Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Megami Tensei franchise είναι η συλλογή διαφόρων πλασμάτων, τα οποία επικαλείστε μέσα στην μάχη. Στην συγκεκριμένη σειρά το concept αυτό διαφοροποιείται κάπως, καθώς ουσιαστικά συλλέγετε διάφορα Personas ως loot από τις διάφορες μάχες. Τα Personas αυτά έχουν ξεχωριστό level, stats και skills και η σωστή χρησιμοποίησή τους αποτελεί αναμφισβήτητα το κλειδί της επιτυχίας.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχετε την δυνατότητα να συνδυάσετε δύο ή και περισσότερα Personas για να δημιουργήσετε ένα ισχυρότερο. Στην πράξη υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί συνδυασμοί και το στοιχείο της σύνθεσης ισχυρότερων Personas αποτελεί ένα από τα πιο εθιστικά στοιχεία αυτής της δημιουργίας. Όσοι έχετε ασχοληθεί με την σειρά Pokemon στα διάφορα συστήματα της Nintendo είναι πολύ πιθανό να βρείτε εδώ τη νέα σας αδυναμία, αν και θα πρέπει να τονίσουμε ότι ουσιαστικά οι μηχανισμοί αυτοί έκαναν πρώτα την εμφάνισή τους στα RPG της Atlus.

Μία επίσης σημαντική παράμετρος στην σύνθεση νέων Personas έχει να κάνει με το Social Link system. Συγκεκριμένα υπάρχει μία κλίμακα από το 1 έως το 10, η οποία καθορίζει τον δεσμό μεταξύ του κεντρικού πρωταγωνιστή και των υπολοίπων μελών του party σας ή διαφόρων NPC. Όσο πιο δυνατός είναι ο δεσμός αυτός τόσο μεγαλύτερο είναι το πόσο του bonus exp που κληρονομεί το Persona που συνθέτετε. Υπάρχουν περισσότερα από 10 Social Links και καθένα από αυτά αντιστοιχεί σε ένα Arcana, όπως Devil, Death, Tower κ.ο.κ. Αναμφίβολα λοιπόν θα πρέπει να δαπανήσετε αρκετό χρόνο για να συσφίξετε τις σχέσεις σας με τους λοιπούς χαρακτήρες, ώστε να μπορέσετε να συνθέσετε πανίσχυρα Personas.

Επιπροσθέτως, δύναται να μάθετε στα Personas συγκεκριμένα skills χρησιμοποιώντας διάφορες κάρτες, τις όποιες αποκτάτε ως loot ή από έναν συγκεκριμένο vendor. Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερα "στιβαρό" σύστημα crafting που σας προσφέρει μια απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Να προσθέσουμε ότι υπάρχουν και διάφορα "κρυφά" Personas και για να τα συνθέσετε θα πρέπει να maxάρετε το σχετικό Social Link.

 

Vita features
Με δεδομένο ότι η παρούσα δημιουργία αποτελεί remake του Shin Megami Tensei: Persona 4 οφείλουμε να εξετάσουμε τι παραπάνω προσφέρει και κατά πόσο αξίζει να ασχοληθείτε μαζί της στην περίπτωση που είχατε ασχοληθεί με την πρωτότυπη έκδοση. Σε πρώτη φάση εδώ περιλαμβάνονται πέντε επίπεδα δυσκολίας και κατ' επέκταση ο βαθμός πρόκλησης μπορεί να προσαρμοστεί πλήρως στις ανάγκες σας. Σε γενικές γραμμές το Normal επίπεδο δυσκολίας προσφέρει μια ικανοποιητική πρόκληση, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα boss fights λόγου χάρη θα τα βρείτε...σκούρα. Ακόμα και έτσι όμως το Persona 4: Golden δεν είναι απαγορευτικό για τον αρχάριο παίκτη σε αντίθεση με το Persona 3 του PS2.

Συν τις άλλοις, εδώ έχουν προστεθεί δύο νέοι χαρακτήρες, η Marie και ο Adachi και αντίστοιχα έχουν γίνει σημαντικές τροποποιήσεις στο σενάριο, καθώς συναντάμε δύο νέα Social Links, τα Aeon και Jester αντίστοιχα. Επίσης, η σχέση σας με τον Adachi και την Marie είναι πολύ πιθανό να σας οδηγήσει σε εναλλακτικά endings ή να ξεκλειδώσουν νέα dungeons, ανάλογα πάντα με τις επιλογές σας στους διαλόγους. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις δεν θέλουμε να δώσουμε περαιτέρω πληροφορίες για να μην πέσουμε στην παγίδα των spoilers.

Εν τω μεταξύ, το Persona 4: Golden εκμεταλλεύεται σε κάποιον βαθμό και τις wireless δυνατότητες της κονσόλας, καθώς σας δίνεται η δυνατότητα να παίξετε online. Ο βαθμός αλληλεπίδρασης μεταξύ των άλλων παικτών του PSN είναι μικρός βέβαια και στην ουσία συναντάμε ένα σύστημα αντίστοιχο με αυτό του Demon's Souls. Συγκεκριμένα, κάθε φορά που βρίσκεστε σε ένα dungeon μπορείτε να στείλετε ένα SOS μήνυμα σε άλλους παίκτες. Στην περίπτωση που κάποιος εξ' αυτών απαντήσει θα αναπληρωθεί ένα μικρό ποσοστό των hit points σας.

Η τελευταία προσθήκη που συναντάμε είναι το TV Channel, το οποίο είναι προσβάσιμο τόσο από το κεντρικό μενού, όσο και in-game. Σε αυτό μπορείτε να δείτε διάφορα cutscenes, να παρακολουθήσετε διαλόγους που εξηγούν εις βάθος το lore του παιχνιδιού, αλλά και να συμμετάσχετε σε ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων γύρω από το Persona 4: Golden.

 

Θα στοιχειώσει την κονσόλα σας
To ετήσιο in-game ταξίδι σας στην Inaba και στην αφιλόξενη διάσταση του TV World θα σας κρατήσει απασχολημένους για τουλάχιστον 75 ώρες μπροστά από την οθόνη του PS Vita. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρονικό αυτό διάστημα αφορά το Bad ending και αν θέλετε να δείτε τον πραγματικό επίλογο της ιστορίας θα χρειαστεί να αφιερώσετε τουλάχιστον 100 ώρες. Επιπροσθέτως, αφού δείτε τα credits ξεκλειδώνει η επιλογή για New Game+, στο οποίο θα συναντήσετε "κρυφά" dungeons και bosses.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν για να απολαύσετε όλο το περιεχόμενο του Persona 4: Golden και να συνθέσετε όλα τα Personas απαιτείται να παίξετε γύρω στις 150 ώρες. Στην PS Vita έκδοση έχει προστεθεί πάντως η επιλογή για να κάνετε skip τους διαλόγους, κάτι που αποδεικνύεται ιδιαίτερο χρήσιμο που θέλετε να επιχειρήσετε ένα δεύτερο playthrough.

Τεχνικός τομέας
Για τις ανάγκες του Persona 4: Golden η Atlus προχώρησε σε ένα ουσιαστικό ρετουσάρισμα της πρωτότυπης έκδοσης και δίχως αμφιβολία το τελικό αποτέλεσμα την δικαιώνει πλήρως. Πέρα από την HD αναβάθμιση, εδώ συναντάμε μεγαλύτερο draw distance στους εξωτερικούς χώρους και σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα των particle effects. To frame rate παραμένει σταθερό ακόμα και στις πιο απαιτητικές περιστάσεις, ενώ τα anime cutscenes διακρίνονται τόσο από εικαστικής, όσο και τεχνικής πλευράς και επιτυγχάνουν να σας βάλουν απόλυτα στο κλίμα της περιπέτειας.

Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι επιμελώς σχεδιασμένα, ενώ τα dungeons αποδίδονται ιδιαίτερα ευφάνταστα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι όσο βρίσκεστε στο TV World, στην οθόνη σας εφαρμόζεται ένα "φίλτρο", το οποίο σας δίνει την αίσθηση ότι πράγματι οι πρωταγωνιστές βρίσκονται μέσα σε μία τηλεόραση και εσείς παρακολουθείτε έξω από αυτήν τις προσπάθειές τους για να βρουν τον υπαίτιο των ειδεχθών εγκλημάτων που συντάραξαν την μικρή κοινωνία της Inaba. Βέβαια παρόλα αυτά η δημιουργία της Atlus μαρτυρά σε κάποιο βαθμό τα σημάδια της ηλικίας της, καθώς όπως προαναφέραμε έχουμε να κάνουμε με ένα port τίτλου από το PlayStation 2.

 

JRock πανδαισία
Το soundtrack αποτελείται από συνθέσεις του Shoji Meguro και είναι γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα που έχουμε συναντήσει στον χώρο των JRPG. Τα μουσικά themes κινούνται σε διάφορα μουσικά είδη, αν και ως επί τω πλείστον προέρχονται από τον χώρο της ιαπωνικής rock και pop μουσικής. Βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις συναντάμε και διάσπαρτες συμφωνικές συνθέσεις όπως το ανυπέρβλητο "Aria of the Soul", ένα κομμάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της σειράς Persona όλα αυτά τα χρόνια και που υπόσχεται να σας προκαλέσει ανατριχίλα στην ραχοκοκαλιά σας την πρώτη φορά που θα το ακούσετε.

Ανάλογη είναι και η ποιότητα του voice acting, καθώς οι ηθοποιοί ερμηνεύουν ψυχωμένα και με μεράκι τους ρόλους τους. Στο καστ των ηθοποιών συναντάμε γνωστά ονόματα του χώρου όπως τον Sam Riegel και τον Troy Baker. O τελευταίος μάλιστα έχει συμμετάσχει σε δεκάδες κυκλοφορίες όπως το Batman: Arkham Origins, το BioShock Infinite, αλλά και στο επερχόμενο inFamous: Second Son. Το μοναδικό ψεγάδι που εντοπίσαμε είναι ότι δεν συμπεριλαμβάνονται τα ιαπωνικά voice-overs κάτι που ενδέχεται να στεναχωρήσει τους βετεράνους των JRPG.

Επιβεβλημένη αγορά
Το Persona 4: Golden αποτελεί δίχως αμφιβολία ένα από τα σημαντικότερα JRPG όλων των εποχών και μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες του 2013 στην αγορά των video games γενικότερα. Ειδικά οι κάτοχοι του PS Vita μπορούν να περηφανεύονται για έναν πραγματικό AAA τίτλο που αποδεικνύει ότι η κονσόλα έχει μέλλον μπροστά της αν και εφόσον οι developers αποφασίσουν να επενδύσουν σε αυτήν. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Atlus μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε μία από τις κορυφαίες δημιουργίες της, η οποία αναμφίβολα αδικήθηκε από το γεγονός ότι κυκλοφόρησε στο PS2 εν έτει 2009 και δεν έτυχε της προσοχής που της άρμοζε.

Με δεδομένο ότι φέτος αναμένεται το Persona 5 στην αγορά της Ιαπωνίας για το PS3, το Persona 4: Golden αποτελεί ένα ιδανικό ορεκτικό πριν από την κυκλοφορία του, αλλά και ένα ιδανικό entry-point για όσους θέλουν για πρώτη φορά να εντρυφήσουν σε αυτήν. Εάν έχετε στην κατοχή σας ένα PS Vita λοιπόν σπεύσατε στο κοντινότερο κατάστημα ή στα ψηφιακά ράφια του PS Store και προσθέστε αυτό το "κόσμημα" στην συλλογή σας.

Θετικά:
- Συγκλονιστικό σενάριο και άκρως ενδιαφέρον lore
- Τεράστια διάρκεια
- Ικανοποιητική πρόκληση
- Αρκετές προσθήκες σε σχέση με την πρωτότυπη έκδοση
- Εκατοντάδες Personas για να συνθέσετε
- Τα Social Simulation στοιχεία
- Άρτιος ηχητικός τομέας


Αρνητικά:
- Παρά τις βελτιώσεις παραμένει port από το PS2
- Η Inaba περιλαμβάνει ελάχιστες τοποθεσίες για να εξερευνήσετε


Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 9
Αντοχή: 10
Γενικά: 9

Με διαφορά ο καλύτερος τίτλος του PS Vita μέχρι σήμερα.

Παντελής Δασκαλέλος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 Necron (Level 9) 29/01/2014 22:51
Απλά παιχνιδάρα τα σχόλια περιττεύουν. Ένα μεγάλο μπράβο για το review, ανυπομονούμε για Persona 5 και το Persona Q: Shadow of Labyrinth.
#2 Bil128 (Level 12) 30/01/2014 01:32
Προσφατα πήρα ένα VITA και Εβλεπα τον Παντελη να παιζει από το acount του το Persona και αναρωτιομουν αν ειναι καλό.
Μετα από αυτό το review αδημονώ να το αγοράσω!!!!
Ενα μεγάλο review για ένα μεγάλο παιχνίδι :)
#3 rjhe (Level 22) 30/01/2014 14:53
Ωραίος ρε Παντέλη. Μάλλον είναι όντως ο καλύτερος τίτλος του PS Vita απλά...
#4 +1 alucard1984 (Level 13) 30/01/2014 15:08
Απίστευτο game! Kαι πολλά μπράβο για το πολύ καλό review Παντελή!
#5 HOTBLADE (Level 9) 30/01/2014 21:47
Καλα το παιχνιδι τα σπαει απο τα κορυφαιο JRPG για φετος και το review πολυ καλο.
#6 +1 Vampiria (Level 8) 31/01/2014 03:31
Πράγματι το παιχνίδι τα σπάει. Ειδικά οι χαρακτήρες είναι απίστευτα αξιομνημόνευτοι . Ο Kanji όλα τα λεφτά καθώς αν και φωνακλάς έχει καρδιά μικρού παιδιού. Πιστεύω και εγώ πως αν είχε βγει νωρίτερα στο ps2 θα είχε μεγαλύτερη ανταπόκριση. Πραγματικά λυπάμαι που ενώ υπάρχουν τέτοια JRPG ο κόσμος είναι κολλημένος στα Final Fantasy και τα Kingdom Hearts.
Score 9
9.05 User Score
(20 votes )
User Reviews 0
Genre: RPG/Social Simulation
Developer: Atlus
Publisher: NIS America
Διάθεση: CD Media (210-6854220)
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 22/2/2013
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification