Ο Elon Musk αγόρασε το Twitter

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Ο Elon Musk αγόρασε το Twitter

Ο Elon Musk αγόρασε το Twitter

Το deal έκλεισε. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 14/4/22 - Ο Elon Musk δήλωσε ότι το Twitter έχει εξαιρετική δυναμική, αλλά μπορεί να αποχωρήσει αν το ΔΣ αρνηθεί την πρόταση] Μετά την εξαγορά του 9,2% των μετοχών του Twitter, ο Elon Musk προσέφερε άλλα 41 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει το δημοφιλές social network.

Ο Musk προσφέρει 54,2 δολάρια ανά μετοχή, ποσό που μεταφράζεται σε 41 δις δολάρια. Το ποσό είναι κατά 38% μεγαλύτερο επί της ονομαστικής αξίας του Twitter την 1η Απριλίου. Δήλωσε ότι το Twitter έχει εξαιρετικό potential ως μία ελεύθερη πλατφόρμα ομιλίας. Επιδιώκει να αγοράσει το Twitter για να γίνει μια ιδιωτική εταιρεία και να "ξεκλειδώσει το πλήρες potential του" όπως έιπε.

Ο Elon Musk δήλωσε συγκεκριμένα: "Έχω επενδύσει στο Twitter, καθώς πιστεύω στο δυναμικό του να είναι μια πλατφόρμα για την ελεύθερη ομιλία σε όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι η ελεύθερη ομιλία είναι μια κοινωνική επιταγή για μια λειτουργική δημοκρατία. Συνειδητοποιώ τώρα ότι η εταιρεία δεν θα ευδοκιμήσει ούτε θα εξυπηρετήσει αυτή την κοινωνική επιταγή στην τρέχουσα μορφή της. Το Twitter πρέπει να μετατραπεί σε ιδιωτική εταιρεία. Η προσφορά μου είναι η καλύτερη και η τελική και αν δεν γίνει αποδεκτή, θα πρέπει να επανεξετάσω τη θέση μου ως μέτοχος. "Το Twitter έχει εξαιρετική δυναμική, την οποία θα ξεκλειδώσω" πρόσθεσε. 

Το Twitter ανακοίνωσε ότι έλαβε την πρόταση του Elon Musk και θα την εξετάσει προσεκτικά, για το αν είναι προς το συμφέρον του και των μετόχων της.

[UPDATE: 17/4/22 - "Poison pill" προς τον Elon Musk για να μπλοκαριστεί οποιαδήποτε επιθετική εξαγορά του Twitter] Σύμφωνα με τους New York Times, το ΔΣ του Twitter δεν φέρεται να δείχνει διάθεση εξαγοράς του από τον Elon Musk και ανακοίνωσε το λεγόμενο "poison pill", δηλαδή την τακτική που ακολουθούν εταιρείες οι οποίες δεν θέλουν να υποστούν εξαγορές πλειοψηφικού πακέτου από μετόχους.

Αν ο Musk εξαγόραζε πάνω από το 15% της εταιρείας, το Twitter σκόπευε να γεμίσει την αγορά με νέες μετοχές, τις οποίες θα μπορούσαν όλοι οι μέτοχοι να αγοράσουν -εκτός από τον Elon Musk- με μια μειωμένη τιμή. Κάτι τέτοιο θα μείωνε σημαντικά το μερίδιο του Elon Musk και θα του κόστιζε πολύ περισσότερα χρήματα να αγοράσει το Twitter. Τώρα κατέχει το 9%.

Το Twitter δήλωσε στους New York Times ότι το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να μπει σε εφαρμογή για ένα χρόνο και ότι "αυτό δεν θα εμπόδιζε την εταιρεία από το να μιλάει με άλλους πιθανούς αγοραστές και θα είχε περισσότερο χρόνο να διαπραγματευτεί μία προσφορά που το Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter πιστεύει ότι αντανακλά καλύτερα την αξία της εταιρείας". Πηγές μέσα από την εταιρεία αφήνουν να διαρρεύσει ότι το Twitter σκέφτεται αν θα μπορούσε να φέρει στο τραπέζι προτάσεις από άλλους επενδυτές.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι ανάλογο, καθώς το 2020 η Elliott Management (σ.σ. της οποίας τα στελέχη έχουν ακτιβιστική δράση) ήθελε να εξαγοράσει το Twitter, αλλά η Silver Lake, ένα fund εξαγορών στο χώρο της τεχνολογίας, κατάφερε μέσω του συνεργάτη της Egon Durban -που βρίσκεται στο ΔΣ- να σώσει την εταιρεία από μία πιθανή εξαγορά.

[UPDATE 2: 25/4/22 - 46,5 δισεκατομμύρια δολάρια, κοντά σε συμφωνία] Ο Elon Musk ανέβασε την προσφορά του προς το Twitter στα 46,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με στόχο να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας. Σϋμφωνα με την New York Times, οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία.

[UPDATE 3: 26/4/22 - Η συμφωνία ολοκληρώθηκε] Ο Elon Musk συμφώνησε με το διοικητικό συμβούλιο του Twitter για την εξαγορά της εταιρείας. Τελικά έγινε μεγαλομέτοχος αγοράζοντας τις μετοχές σε ποσό 38% υψηλότερο από την αρχική τιμή τους. Δηλαδή στα 46,5 δολάρια ανά μετοχή.

Η πρώτη δήλωση του Elon Musk ήταν "ελπίζω ακόμα και η χειρότερη κριτική που θα μου ασκηθεί να παραμείνει στο Twitter, διότι αυτό σημαίνει ελευθερία λόγου". Ο ισχυρός άνδρας της Tesla δήλωσε επίσης ότι θα καταπολεμήσει τα spam bots, ενώ υπάρχει και περίπτωση να ζητήσει authentication (επαλήθευση χρήστη) για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Η τιμή μετοχής του Twitter θυμίζουμε ότι ήταν στα 39,31 δολάρια την 1η Απριλίου. Την Δευτέρα 4 Απριλίου, με την ανακοίνωση εξαγοράς του 9% από τον Elon Musk, υπήρξε μια μεγάλη άνοδος κατά 27,74$ στα 50 δολάρια! Ορισμένοι πούλησαν μετοχές, υπήρξαν σκαμπανεβάσματα τις τελευταίες ημέρες και ακολούθως σήμερα μια νέα άνοδος, καθώς με την εξαγορά αυτή η τιμή της μετοχής είναι αυτή τη στιγμή στα 51,7 δολάρια, ενώ ενδέχεται να ανέβει κι άλλο στα επόμενα 24ωρα.

Το deal δεν έχει εγκριθεί ακόμη, καθώς θα πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, όπως γίνεται συνήθως στις πολύ μεγάλες εξαγορές (σ.σ. όπως αυτή της Activision Blizzard από την Microsoft). Ο Elon Musk, φημολογείται ότι αγόρασε μεγάλο ποσοστό και ότι σκοπεύει να κάνει την εταιρεία του ιδιωτική, αποσύροντάς την ουσιαστικά από το χρηματιστήριο. Η συμφωνία αναμένεται να περάσει από την επιτροπή μέσα στο 2022.

Σύμφωνα με το Forbes, ο Elon Musk αγόρασε πάνω από το 50% του Twitter.

Ο Musk πρόσφατα αγόρασε 73.115.038 μετοχές του Twitter, ή περίπου το 9,2% της εταιρείας, καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο ενιαίο μέτοχο της εταιρείας. Συζητήστε περισσότερα για το Twitter στο σχετικό forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Notification