Η Microsoft ήθελε να εξαγοράσει τις Nintendo, EA, Square Enix και Midway

NewHot
Μάνος Γρυπάρης
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Η Microsoft ήθελε να εξαγοράσει τις Nintendo, EA, Square Enix και Midway

Η Microsoft ήθελε να εξαγοράσει τις Nintendo, EA, Square Enix και Midway

Το γράμμα που είχε γράψει στη Nintendo βγήκε στη δημοσιότητα. [UPDATE]

[Αρχική Δημοσίευση: 6/1/21] Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η Microsoft προσπάθησε να εξαγοράσει τις Nintendo, Square Enix και Midway πριν από αρκετά χρόνια.

Μιλώντας με 20 άτομα που δημιούργησαν την πρώτη κονσόλα Xbox, το Bloomberg φέρεται να έβγαλε λαυράκι, καθώς ένας από αυτούς, ο Bob McBreen, πρώην επικεφαλής του Business Development, δήλωσε ότι η Microsoft ήθελε να εξαγοράσει τεράστιες εταιρείες του χώρου.

Ο McBreen δήλωσε: "Η Microsoft προσπάθησε αρχικά να εξαγοράσει την Electronic Arts, η οποία απάντησε "Όχι ευχαριστούμε". Η Nintendo αρνήθηκε επίσης και μάλιστα το meeting μαζί της δεν πήγε και τόσο καλά". Ο πρώην επικεφαλής του Xbox, Kevin Bachus, συμφώνησε με τα παραπάνω, καθώς ομολόγησε ότι "ο Steve Balmer, τότε διευθύνων σύμβουλος, μας έστειλε να πάμε στην Ιαπωνία να δούμε αν η Nintendo θέλει να εξαγοραστεί. Στη Nintendo απλά γελούσαν. Σκεφτείτε να γελάει κάποιος μαζί σου επί μία ώρα. Κάπως έτσι πήγε το meeting".

Συν τις άλλοις, ο McBreen είπε ότι οι επικεφαλείς της Nintendo ήρθαν στα γραφεία της Microsoft ένα χρόνο πριν την κυκλοφορία του Xbox, τον Ιανουάριο του 2000, για να συζητήσουν για πιθανή κοινοπραξία. Η Microsoft τους ανέφερε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πρώτου Xbox και το σχέδιο ήταν οι Αμερικανοί να αναλάβουν το hardware και η Nintendo τα video games, αλλά τελικά οι Ιάπωνες αρνήθηκαν" (προφανώς διότι είχαν πάντοτε τις δικές τους κονσόλες).

Η Microsoft πλησίασε επίσης την Square Enix για εξαγορά τον Νοέμβριο του 1999. Η Square Enix τους απάντησε ότι η προσφορά τους ήταν πολύ χαμηλή. Τέλος, πλησίασε και την Midway, δημιουργό των NBA Jam και Mortal Kombat. Αν εξαγοραζόταν θα έπρεπε να σταματήσουν να βγάζουν games για τις κονσόλες PS1 και PS2.

Το πιο αστείο στις δηλώσεις των δημιουργών του Xbox είναι ότι όταν ο Bill Gates είδε για πρώτη φορά την παρουσίαση της πρώτης κονσόλας Xbox σε Powerpoint, πέταξε το PowerPoint deck στο τραπέζι και είπε: "Αυτή είναι μια γαμημένη προσβολή για όσα έχω πετύχει στην εταιρεία". Σήμερα όσοι μετρήσουν τα έσοδα του Xbox θα καταλάβουν ότι ακόμα και ο ιδρυτής της Αμερικάνικης εταιρείας έκανε τότε λάθος.

[UPDATE: 1/2/21 – Εξέταζε όλα τα ενδεχόμενα] Στην συνέντευξη που έδωσε ο Robbie Rach, πρώην πρόεδρος του τομές ψυχαγωγίας και συσκευών της εταιρείας, στο Bloomberg, δήλωσε ότι η Microsoft έψαχνε συνεργάτες και εξέταζε όλα ενδεχόμενα και επιπλέον η Nintendo βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα κεντρικά της εταιρείας στο Redmond στην Washington.
 
Ο ίδιος δήλωσε: "Στον πρώτο καιρό του Xbox concept, η Microsoft δεν ήθελε να κάνει την δύσκολη δουλειά, καθώς ήταν κάτι το οποίο δεν γνωρίζαμε και ψάχναμε για συνεργάτες. Μιλήσαμε σε αρκετούς κατασκευαστές PC, στην Sega και πήγαμε και στην Nintendo. Ήταν τα μεγάλα παιδιά της γειτονιάς και βρισκόντουσαν και στον ίδιο δρόμο με τα δικά μας γραφεία, οπότε δεν ήταν και μεγάλο το ταξίδι. Έτσι κάναμε μία συζήτηση η οποία κατέληξε όπως αναμέναμε, καθώς η Microsoft δεν είχε τότε πολλά να προσφέρει και η Nintendo πάντα ήταν μία αυτοσυντηρούμενη εταιρεία, καθώς φτιάχνει πάντα το δικό της περιεχόμενο".
 
Ο Bach εξήγησε ότι η κατασκευή κονσολών ήταν η τελευταία επιλογή για την Microsoft: "Τελικά στραφήκαμε στην κατασκευή hardware, η οποία ήταν η τελευταία επιλογή για εμάς, πράγμα που ξέρω ότι ακούγεται χαζό, όμως δεν ήμασταν τότε εταιρεία hardware και η κατασκευή τους ήταν μεγάλη δέσμευση για εμάς. Ο Bach δήλωσε επίσης ότι κάποιοι publishers ήθελαν η Microsoft να δημιουργήσει το δικό της hardware, ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός με την Sony και την Nintendo: Η ειρωνεία είναι ότι όσοι μας έλεγαν να δημιουργήσουμε hardware ήταν οι third-party publishers. Εταιρείες όπως η Electronic Arts ή η Activision ήθελαν κάποιον να ανταγωνιστεί την Sony και την Nintendo, όχι όμως κάποιον όπως η 3DO η οποία έδινε το hardware της σε άλλες εταιρείες".

[UPDATE 2: 24/11/21 – Το γράμμα που είχε στείλει στην Nintendo] Ως μέρος του ψηφιακού μουσείου Xbox, η Microsoft έδωσε στη δημοσιότητα το γράμμα που είχε στείλει στη Nintendo το 2000, όταν προσπαθούσε να την αγοράσει.

Το γράμμα είχε γραφτεί από τον τότε υπεύθυνο hardware της Microsoft, Rick Thomson στη τότε business boss της Nintendo America, Jacqualee Story στην προσπάθεια της Αμερικανικής εταιρείας να συναντηθεί με το τότε πρόεδρο της Nintendo, Hiroshi Yamauchi. Ένα μεγάλο μέρος του γράμματος είναι καλυμμένο, όμως διακρίνονται οι πρώτες προτάσεις: Αγαπητή Jacqualee, εκτιμώ που αφιέρωσες τον χρόνο για να κανονίσει μία συνάντηση με τον κύριο Takeda και τον κύριο Yamauchi, για να συζητήσουμε μία πιθανή στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Nintendo και της Microsoft για μελλοντικές πλατφόρμες gaming. Καταλαβαίνω τους ενδοιασμούς του κύριου Takeda για μία πιθανή συνεργασία και θα ακολουθήσω τις οδηγίες που έχει ζητήσει.

microsoft tried to buy nintendo

Το υπόλοιπο γράμμα είναι καλυμμένο, όμως υπάρχει ένα σημείο όπου η Microsoft θα συνεχίσει με το project Xbox και πρότεινε να βοηθήσει με το project Dolphin της Nintendo, το οποίο ήταν το κωδικό όνομα για το GameCube.

Διαβάστε το review μας για το Xbox Series X και συζητήστε για αυτό στο παρακάτω forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ashbringer (Level 25) 07/01/2021 08:03
Είναι γνωστά τα πλάνα της Microsoft απο παλιά σχετικά με εξαγορές που ήθελε να κάνει.
Notification