Frogwares: "H Nacon έκλεψε και hackαρε το The Sinking City"

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
2
Frogwares: "H Nacon έκλεψε και hackαρε το The Sinking City"

Frogwares: "H Nacon έκλεψε και hackαρε το The Sinking City"

Η Frogwares έκανε DMCA takedown στον εαυτό της για να το αφαιρέσει από το Steam. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 27/2/21] Το The Sinking City επέστρεψε στο Steam από τις 26 Φεβρουαρίου, ωστόσο η εταιρεία ανάπτυξης Frogwares ανακοίνωσε ότι η έκδοση αυτή δεν έχει αναπτυχθεί από την ίδια και είπε στους gamers να μην την αγοράσουν!

Το 2020, η εταιρεία ανάπτυξης Frogwares αφαίρεσε το παιχνίδι απ' το Steam και διέκοψε το συμβόλαιό της με την Nacon (Big Ben Interactive), η οποία της χρωστούσε κοντά ένα εκατομμύριο δολάρια από bonus, επειδή η πρώτη έπιασε κάποιους στόχους στις πωλήσεις. Τα χρήματα δεν της δόθηκαν κι έτσι η Nacon χρησιμοποίησε παλιότερο κώδικα που είχε στην κατοχή της κι έκανε publish το παιχνίδι μόνη της.

Η κίνηση αυτή έγινε ύστερα από απόφαση του Εφετείου του Παρισιού, σύμφωνα με την οποία "Η Frogwares διέκοψε το συμβόλαιό της με την Namco με παράνομο τρόπο". Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί με το ένα εκατομμύριο δολάρια που χρωστάει η Nacon στην Frogwares;

Τα αρνητικά user reviews στο προφίλ του The Sinking City έπεσαν βροχή και αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο με το που η είδηση γνωστοποιήθηκε από την Frogwares. Οι χρήστες διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων ότι η έκδοση αυτή του παιχνιδιού είναι παλιά και δεν έχει cloud saves, achievements και DLC. Πάντως, παράλληλα το παιχνίδι υπάρχει και στο PSN για PS4 και PS5.

Μένει να δούμε αν το νομικό θέμα μεταξύ των δύο εταιρειών θα λυθεί σύντομα.

[UPDATE: 2/3/21 - Η εταιρεία ανάπτυξης ανέλυσε τις πράξεις της εκδότριας εταιρείας σε νέα ανάρτηση] Την προηγούμενη Παρασκευή, το The Sinking City, εμφανίστηκε στο Steam, χωρίς την συναίνεση της εταιρείας που το ανέπτυξε, της Frogwares. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της δικαστικής πλέον διαμάχης μεταξύ της Nacon και της Frogwares, με την εταιρεία ανάπτυξης να αποτρέπει τους υποστηρικτές της από το να αγοράσουν το The Sinking City από το Steam, δηλώνοντας ότι θα εξηγήσει τον λόγο σύντομα.

Η Frogwares στην συνέχεια ανήρτησε μία δήλωση, κατηγορώντας την εκδότρια εταιρεία του The Sinking City, Nacon, ότι hackαρε τον κώδικα του project και το ανέβασε παράνομα στο Steam, ώστε να ξεκινήσει η κερδοφορία της. Η Frogwares υπογραμμίζει τις αποδείξεις για όσα αναφέρει στις δηλώσεις της σε μακροσκελή blog post συνοδευόμενο από βίντεο. Το εν λόγω blog δημοσιεύθηκε από το VICE Games σήμερα.

Στην ανάρτηση η Frogwares αναφέρει: "Αρκετοί από εσάς ενδεχομένως να έχετε ακούσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν. Τα πρόσφατα γεγονότα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Παρακάτω θα βρείτε βήμα βήμα τον τρόπο με τον οποίο μία γαλλική εκδότρια εταιρεία, έκλεψε, hackαρε, άλλαξε τον κώδικα και προσπάθησε να συγκαλύψει τις πράξεις της."

Από την μεριά της Nacon τα πράγματα έχουν γίνει διαφορετικά, η γαλλική εταιρεία πήρε θέση αναφέροντας: "Σχετικά με την κυκλοφορία του The Sinking City στο Steam, το οποίο εκδόθηκε από την Nacon, η Frogwares ανήρτησε ένα tweet αποτρέποντας τους παίκτες από το να το αγοράσουν. Λυπούμαστε που η Frogwares επιμένει να διαταράσσει την κυκλοφορία του The Sinking City. Η Frogwares ήρθε στην Nacon να αιτηθεί χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του The Sinking City και μέχρι σήμερα, έχουν επενδυθεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ στην Frogwares από την Nacon. Η Frogwares βασίστηκε στις δικές μας ομάδες προώθησης και marketing κάτι που μεταφράζεται σε χιλιάδες εργατοώρες του προσωπικού μας και αρκετά εκατομμύρια σε κόστος επένδυσης. Τώρα που η ανάπτυξη του The Sinking City έχει ολοκληρωθεί και κυκλοφορήσει, χάρη στα χρήματα και την δουλειά της Nacon, η Frogwares αποφάσισε να αναθεωρήσει τους όρους του συμβολαίου προς όφελος της. Είναι εύκολο να το παίξεις θύμα, όμως το μόνο που ζητάμε είναι η Frogwares να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ορίζει το συμβόλαιο όπως ζητείται και από τα δικαστήρια."

H Frogwares δηλώνει ότι στα τέλη του Δεκεμβρίου, η Nacon έθεσε μία προθεσμία. Η Frogwares θα έπρεπε να παραδώσει εντός 48 ωρών μία έκδοση του The Sinking City, ώστε να κυκλοφορήσει στο Steam, ειδάλλως η Nacon προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιούσε κάθε διαθέσιμο μέσο εντός νόμου. Η Frogwares δηλώνει ότι μετά από τις 48 ώρες, η Nacon αγόρασε ένα αντίγραφο του The Sinking City από το Gamesplanet, το κατάστημα από το οποίο η Frogwares πουλάει το The Sinking City και το ανέβασε "τροποποιημένο" στο Steam. Μάλιστα η εταιρεία ανάπτυξης δηλώνει ότι πρόκειται για την τρίτη φορά που η Nacon επιχειρεί κάτι αντίστοιχο. Στο blog η Frogwares αναφέρει ότι έγιναν αρκετές αλλαγές, όπως η αφαίρεση των λογότυπων, διαφορετικό μέγεθος του αρχείου και αφαίρεση μίας σειράς από λειτουργίες του UI. Για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με την Frogwares, η Nacon θα έπρεπε να hackάρει τον κώδικα. Όταν η Frogwares κατέβασε την νέα έκδοση του Steam, παρατήρησε ότι η ομάδα της Nacon που τροποποίησε τον κώδικα είχε αφήσει ίδιο ακόμα και το κλειδί κρυπτογράφησης, κάτι που επέτρεψε στην πρώτη να επιβεβαιώσει το "hackάρισμα" του κώδικα.

Στην συνέχεια του blog η Frogwares εξηγεί την τεχνική πλευρά των πραγμάτων και τον τρόπο με τον οποίο έλεγξε το αλλαγμένο The Sinking City στον πυρήνα του, στην προσπάθειά της να βρει αποδεικτικά στοιχεία. Στο τέλος του blog η Frogwares κλείνει δηλώνοντας ότι "η Nacon θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις νομικές συνέπειες των αποφάσεών της να κλέψει και να τροποποιήσει την ιδιοκτησία της Frogwares."

Εντωμεταξύ, η "τροποποιημένη" έκδοση του The Sinking City είναι διαθέσιμη ακόμα στο Steam.

[UPDATE 2: 3/3/21 - Η Frogwares έκανε DMCA takedown στον εαυτό της για να το αφαιρέσει από το Steam] Η εταιρεία ανάπτυξης του The Sinking City υπέβαλλε αίτημα DMCA στο ίδιο της το παιχνίδι προκειμένου να το αναγκάσει να αφαιρεθεί από το Steam, σε συνέχεια των κατηγοριών της ότι η publisher Nacon υπέκλεψε το παιχνίδι και το διέθεσε παρανόμως προς πώληση, με αποτέλεσμα η σελίδα του The Sinking City στο Steam να πέσει.

Η Frogwares εξήγησε την κίνησή της μιλώντας στο Eurogamer, λέγοντας τα εξής: “Πιστεύουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορούμε να συλλέξουμε πολύ ισχυρά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτή η έκδοση του παιχνιδιού ήταν πειρατική και περιλαμβάνει περιεχόμενο που η Nacon δεν έχει απολύτως κανένα δικαίωμα πάνω του, συγκεκριμένα το The Merciful Madness DLC. Το DMCA notice απεδείχθη ότι ήταν το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για να μας δώσει τον χρόνο να αποκτήσουμε περισσότερες δυνητικές αποδείξεις κι επίσης να ξεκινήσουμε τις απαιτούμενες και χρονοβόρες επιπρόσθετες νομικές διαδικασίες προκειμένου να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο από το να συμβεί ξανά.”

“Γνωρίζουμε ότι η τελική απόφαση σχετικά με το εάν η Frogwares είναι υποχρεωμένη να παραδώσει μια έκδοση για το Steam δεν έχει ληφθεί ακόμη και μπορεί να χρειαστεί χρόνια. Όπως έχουν τα πράγματα, έχουμε μια διάταξη του Εφετείου που ορίζει ότι μέχρι νεωτέρας, η Frogwares δεν υποχρεούται να παραδώσει μια έκδοση για το Steam στην Nacon. Στο μεσοδιάστημα, η Nacon αποφάσισε να πάρει τον νόμο στα χέρια της και να κυκλοφορήσει μια πειρατική έκδοση.”

“Γνωρίζουμε επίσης ότι το DMCA claim σε αυτήν την έκδοση για το Steam μπορεί να αποδειχθεί μόνο προσωρινή λύση και ότι το παιχνίδι μπορεί να επιστρέψει, σε αυτήν ή άλλη μορφή. Το να παρέχουμε σε συνεργάτες όπως η Valve τελεσίδικες αποφάσεις και αποδείξεις που επικυρώνουν τρίτα μέρη ώστε να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις θέλει χρόνο και μέσα. Εάν στο ενδιάμεσο αποφασίσουν ότι πρέπει να συνεχίσουν να πουλάνε το παιχνίδι, μπορούμε μόνο να το σεβαστούμε ενώ συνεχίζουμε να μιλάμε μαζί τους και να τους παρέχουμε περισσότερες πληροφορίες.

Προς το παρόν, το The Sinking City εξακολουθεί να πωλείται για PC σε άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα και πλατφόρμες όπου το εκδίδει η ίδια η Frogwares. Οι εκδόσεις για PS4 και Xbox One του The Sinking City, στις οποίες publisher είναι η Nacon, παραμένουν διαθέσιμες προς πώληση στο PS Store και το Xbox Games Store. Οι εκδόσεις για Switch και PS5 που εκδίδονται από την Frogwares είναι επίσης διαθέσιμες ακόμη προς πώληση.

Δείτε gameplay videos του The Sinking City και συζητήστε για αυτό στο παρακάτω forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ashbringer (Level 25) 02/03/2021 18:01
Πραγματικά είναι κρίμα το τι έχει συμβεί με το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Notification