14.5 εκατομμύρια δολάρια και 3 χρόνια φυλάκιση για τον "Gary Bowser" που τσίπαρε κονσόλες της Nintendo

Hot
Μάνος Γρυπάρης
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
2
14.5 εκατομμύρια δολάρια και 3 χρόνια φυλάκιση για τον "Gary Bowser" που τσίπαρε κονσόλες της Nintendo

14.5 εκατομμύρια δολάρια και 3 χρόνια φυλάκιση για τον "Gary Bowser" που τσίπαρε κονσόλες της Nintendo

Η καταδίκη είναι οριστική. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 18/4/21] Η Nintendo συνεχίζει να σπάει το ρεκόρ μηνύσεων (σ.σ. λογικά θα έχει περισσότερες από όλες τις υπόλοιπες gaming εταιρείες μαζί), καθώς αυτή τη φορά έκανε μήνυση σε έναν Καναδό hacker, επειδή φτιάχνει hacks για το Switch.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι και ο πρόεδρος της Nintendo of America έχει το ίδιο επίθετο! Ο Doug Browser λοιπόν, θα μηνύσει τον hacker και -γιατί όχι- μπορεί να βρεθεί μαζί του σε δικαστική αίθουσα κι έτσι να έχουμε για πρώτη φορά μία μάχη...ανάμεσα σε bowsers και μάλιστα στην πραγματική ζωή! Ο hacker Gary Bowser είναι μέλος της ομάδας Team Xecuter, η οποία φτιάχνει hacks για το Switch.

Η μήνυση κατατέθηκε από την Nintendo of America τον Οκτώβριο, τόσο στον 51 χρονο Gary Bowser, ο οποίος διαμένει στον Καναδά, όσο και στους άλλους hackers της ομάδας και συγκεκριμένα τον 48χρονο Γάλλο Max Louarn και τον 35χρονο Κινέζο Yuanning Chen. Ο Bowser (ο hacker δηλαδή) παραμένει σε κράτηση από τον Σεπτέμβριο και έπειτα, όταν και συνελήφθη στον Άγιο Δομίνικο. Ο Louarn συνελήφθη στον Καναδά και ο Chen καταζητείται. Οι hackers, μέσω του Gary Bowser, δημιουργούσαν και πουλούσαν hacks για την κονσόλα Nintendo Switch. Υπάρχουν δύο κατηγορίες για διακίνηση και μία για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας. Η ομάδα Team Xecuter πουλούσε κυρίως modchips για το Switch, αλλά και για άλλες κονσόλες, όπως π.χ. μέχρι και το αρχικό Xbox.

Η ομάδα των hackers αριθμεί πάνω από μια ντουζίνα μέλη ανά τον κόσμο, web designers, προμηθευτές που κατασκευάζουν τις συσκευές και μεταπωλητές. Η Team Xecuter χρησιμοποιούσε διάφορα ονόματα για τις συσκευές τις, όπως τα TrueBlue Mini, Classic2Magic και SX (SX OS, SX Pro, SX Lite και SX Core). Μάλιστα πέρυσι τον Ιούνιο, οι hackers ήταν τόσο "έξυπνα" τζιμάνια, που έδωσαν συνέντευξη στο site TorrentFreak και δήλωσαν ότι δεν κάνουν πειρατεία σε φορητές κονσόλες 3DS και παράλληλα κατηγόρησαν την Nintendo για "μονοπώλιο και τακτικές εκφοβισμού".

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Team Xecuter κάλυπτε τις παράνομες δραστηριότητές της, υποστηρίζοντας game designers που ήθελαν να σχεδιάσουν το δικό τους παιχνίδι για μη εμπορική χρήση. αλλά επέμεινε ότι η συντριπτική ζήτηση και χρήση για τις συσκευές της ήταν να παίξει πειρατικά βιντεοπαιχνίδια. Τέλος, η Nintendo διεκδικεί 150.000 δολάρια για κάθε παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και 2.500 δολάρια ως αποζημίωση απώλειας για κάθε συσκευή που έχουν πουλήσει.

[UPDATE: 2/11/21 - 4,5 εκατ. δολάρια το πρόστιμο] Ο hacker Gary Bowser παραδέχτηκε την ενοχή του και πλέον θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμο 4,5 εκατομμύρια δολάρια και μέχρι 10 χρόνια φυλάκισης.

Ο hacker είχε έναν ρόλο στους Team Xecuter, μια ομάδα η οποία σχεδίαζε και πουλούσε τσιπ που έκαναν mod κονσόλες και με αυτά οι χρήστες έπαιζαν πειρατικά games. Παράλληλα, πουλούσαν τα τσιπ στην αγορά σε καταστήματα.

Ο Bowser είχε δούλευε στην Team Xecuter από τον Ιούνιο του 2013. Παραδέχτηκε ότι με την θέλησή του συμμετείχε σε οργανώσεις που τσίπαραν κονσόλες μέσω συσκευών, όπως οι Gateway 3DS, Stargate, TrueBlue Mini, Classic2Magic και SX. Κατασκεύαζε, διαφήμιζε και πουλούσε τσιπάκια που έπαιζαν πειρατικές εκδόσεις από εμπορικά video games, τα επονομαζόμενα (στην αγορά των emulators) "ROMs".

Η ομάδα Team Xecuter αποκόμισε κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση πειρατικών συσκευών, σύμφωνα με τα έγγραφα της δικογραφίας και ο Bowser λάμβανε 302.000 δολάρια το χρόνο.

Oι συσκευές της Team Xecuter ενεργοποιούσαν το homebrew development, ενώ η εταιρεία ζητούσε και ποσό άδειας για να ξεκλειδώσει κάθε χρήστης την δυνατότητα να παίξει πειρατικά games. Ο hacker και η ομάδα του αντιμετώπισαν ομοσπονδιακές κατηγορίες από την Αμερικανική κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη της ομάδας, που είναι ο Max Louarn, ένας 48χρονος Γάλλος και ο Yuanning Chen, ένας 35χρονος Κινέζος. Ο Bowser βρισκόταν στον Άγιο Δομίνικο, ο Louarn στον Καναδά και ο Chen παραμένει ακόμη ασύλληπτος.

[UPDATE 2: 7/12/21 - 10 εκατομμύρια δολάρια το πρόστιμο της δεύτερης δίκης με την Nintendo] Ο Καναδός hacker Gary Bowser θα χρειαστεί να πληρώσει άλλα 10 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει την μήνυση που δέχθηκε από την Nintendo of America.

Η απόφαση πάρθηκε από το δικαστήριο εχθές και αυτή η δίκη είναι διαφορετική από την προηγούμενη στην οποία ο Gary είχε δηλώσει ένοχος και είχε συμφωνήσει στην απόφαση να πληρώσει 4.5 εκατομμύρια δολάρια και το ενδεχόμενο φυλάκισης για έως και 10 χρόνια. Συνολικά, από τις δύο δίκες, ο Gary Browser θα κληθεί να πληρώσει στη Nintendo 14,5 εκατομμύρια δολάρια. Ο Bowser πουλούσε modded κονσόλες οι οποίες επέτρεπαν στους κατόχους να παίζουν πειρατικά games. Ο hacker είχε παραδεχθεί ότι ανέπτυσσε, κατασκεύαζε και πουλούσε διάφορες συσκευές που επέτρεπαν στους καταναλωτές να παίζουν πειρατικά games. Η Nintendo τον κυνηγούσε για χρόνια, όμως η κατάσταση κλιμακώθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν η Αμερικάνικη κυβέρνηση αποφάσισε να του αποδώσει ομοσπονδιακές κατηγορίες.

[UPDATE 3: 4/2/22 - 5 χρόνια φυλάκιση ενώ ο ίδιος θέλει 19 μήνες] Ο Καναδός hacker Gary Bowser θα καταδικαστεί από την Αμερικανική κυβέρνηση για να μπει φυλακή για 5 χρόνια, την στιγμή που ο ίδιος επιθυμεί 19 μήνες, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε ότι η ποινή των 60 μηνών ήταν κατάλληλη, δεδομένης της φύσης και των συνθηκών του αδικήματος, του ιστορικού και των χαρακτηριστικών του κατηγορουμένου και της ανάγκης η ποινή να αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα του αδικήματος, για να προωθήσει τον σεβασμό του νόμου, και να παράσχει δίκαιη τιμωρία και επαρκή αποτροπή στην εγκληματική συμπεριφορά». Μετά από αυτά τα πέντε χρόνια, είπε η κυβέρνηση, ο Bowser θα πρέπει να εποπτεύεται για τρία χρόνια.

Η έκβαση αυτής της υπόθεσης θα δημιουργήσει αντιδράσεις στην κοινότητα των βιντεοπαιχνιδιών και «παρακολουθείται στενά από τη βιομηχανία», συνέχισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, παραθέτοντας διάφορα κομμάτια της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης της δοκιμής - συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Eurogamer.

Από την πλευρά του, οι δικηγόροι του Bowser υποστήριξαν ότι ο Gary ήταν «ο λιγότερο ένοχος και ο μόνος κατηγορούμενος από αυτό το κατηγορητήριο», ενώ άλλοι έχουν διαφύγει του νόμου. Εξαιτίας αυτού, έγραψαν, ο Bowser παίρνει το «κύριο» της ευθύνης. Οι δικηγόροι του Bowser υποβάθμισαν επίσης το ποσό των χρημάτων που κέρδισε πραγματικά από την επιχείρηση που επιτρέπει την πειρατεία - μια εκτίμηση 320.000 δολάρια  σε επτά χρόνια - ενώ άλλοι κέρδισαν περισσότερα χρήματα και έζησαν πλούσια ζωή στο εξωτερικό.

"Αυτό είναι ένα σοβαρό αδίκημα στο οποίο η Nintendo υπέστη σημαντική χρηματική ζημία", παραδέχεται η νομική υπεράσπιση του Bowser. «Η ποινή 19 μηνών για τον λιγότερο ένοχο από τους τρεις κατηγορούμενους, υπό τις συνθήκες υπό τις οποίες ο κ. Bowser έχει πράγματι εκτίσει αυτή την ποινή». Η ομάδα hacking του Bowser, Team Xecuter, δημιούργησε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τα μαζικής παραγωγής και ευρέως πωλούμενα mod chips. Η βιομηχανική κλίμακα αυτής της επιχείρησης ήταν το κλειδί για να τραβήξει την προσοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Αυτή η υπόθεση δεν μοιάζει με καμία άλλη ποινική υπόθεση που γνωρίζει η κυβέρνηση», κατέληξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ. "Ο κ. Bowser αξίζει μια υψηλότερη ποινή... δεδομένου του μεγέθους και της συνωμοσίας thw Team Xecuter, η οποία διήρκεσε για χρόνια και περιλάμβανε πολλαπλούς τύπους συσκευών παράκαμψης." To δικαστήριο θα αποφασίσει τώρα για πόσο ακριβώς θα μείνει ο Bowser πίσω από τα κάγκελα. Ανεξάρτητα από αυτήν την υπόθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και το πρόστιμο των 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων για αυτό, ο Μπόουζερ αποδέχτηκε επιπλέον ένα τεράστιο πρόστιμο 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την πολιτική αγωγή της Nintendo εναντίον του.

[UPDATE 5: 11/2/22 – 40 μήνες η τελική ποινή φυλάκισης] Ο Gary Bowser τελικά καταδικάστηκε σε 40 μήνες φυλάκιση.

Αρχικά η κυβέρνηση της Αμερικής ήθελε πέντε χρόνια και οι δικηγόροι του Bowser, 19 μήνες. Ο Bowser έχει δηλώσει ένοχος και θα πληρώσει συνολικά 14.5 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο. Ο αρχικός ισχυρισμός της κυβέρνησης της Αμερικής ήταν ότι ο Bowser έπρεπε να εκτίσει μεγαλύτερη ποινή επειδή η συγκεκριμένη υπόθεση έγινε αρκετά γνωστή αλλά και για παραδειγματισμό.

Η κυβέρνηση πλέον αναζητεί τους συνεργάτες του Bowser, Max Louarn και Yuanning Chen που παραμένουν ελεύθεροι.

Διαβάστε ακόμη για το copyright takedown που έστειλε η Nintendo σε γραφίστα επειδή σχεδίασε ένα ανδρικό μόριο και δήλωσε ότι είναι του Bowser και συζητήστε για την Nintendo στο παρακάτω forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Notification