Beasts of Prey preview

Hot
Beasts of Prey preview

Beasts of Prey preview

Crafting, δεινόσαυροι και bugs.

To Beasts of Prey είναι δημιουργία της Octagon Interactive και ένα ακόμη από τα δεκάδες indie Survival που βρίσκονται σε Early Access στο Steam και περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Επειδή υπάρχει υπέρ-προσφορά στο είδος τον τελευταίο καιρό όπως έχουμε ξαναπεί, εμείς εδώ στο GameWorld οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για όσα περισσότερα από αυτά τα games μπορούμε, έτσι ώστε να ξέρετε αν αξίζει να δώσετε τα χρήματά σας για να αποκτήσετε κάποιον τίτλο που βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη.

Ο συνειρμός που γίνεται αμέσως στο άκουσμα των λέξεων «Survival» και «δεινόσαυροι», για όσους ξέρουν, είναι η σύγκριση με το ARK: Survival Evolved, το πιο αναμενόμενο ίσως game του είδους με crafting και προϊστορικά τέρατα. Σας ετοιμάζουμε ήδη μια πρώτη παρουσίαση και για το εν λόγω game, όμως εν συντομία θα αναφέρω πως το Beasts of Prey είναι σαφώς κατώτερο σε όλους τους τομείς, με πολλά προβλήματα να μαστίζουν σε αυτή την πρώιμη φάση την συνολική εμπειρία. Ωστόσο, εάν ξεπεράσετε τα διάφορα θέματα που σαφώς υπάρχουν, η δημιουργία της Octagon Interactive έχει τις στιγμές της και μπορεί να προσφέρει ορισμένα όμορφα gameplay στοιχεία, ενώ σίγουρα η κανονική κυκλοφορία του παιχνιδιού, αν και εφόσον έρθει κάποια στιγμή, θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλές διορθώσεις και ίσως τότε να έχουμε τελικά ένα αρκετά αξιόλογο παιχνίδι. Ας τα δούμε όμως όλα αυτά λίγο πιο αναλυτικά.

beasts-of-prey-1

Πρώτο objective: Επιβίωση
Το Beasts of Prey ακολουθεί την γνωστή πλέον gameplay μανιέρα όλων των Survival που κυκλοφορούν εκεί έξω, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως υπάρχει επιλογή τόσο για single-player όσο και για multiplayer παιχνίδι. Σαφώς η δεύτερη επιλογή είναι πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική, στο ύφος όλων των γνωστών ΜΜΟ Survival όπως τα The Forest ή Rust που σας έχουμε ήδη παρουσιάσει σε previews. Ξεκινώντας να παίζετε όπως συνήθως βρίσκεστε σε ένα άγνωστο άγριο φυσικό τοπίο, ένα sandbox «νησί» θα λέγαμε που αποτελεί τον κόσμο του Beasts of Prey και το οποίο καλείστε να ανακαλύψετε.

Αρχικά θα πρέπει να συλλέξετε ξύλα και πέτρες για να κατασκευάσετε τα πολύ βασικά σας εργαλεία. Από τα πρώτα του κιόλας λεπτά όμως το Beasts of Prey δείχνει πως θέλει να μας… παιδέψει. Στην διάθεσή σας με το που κάνετε spawn έχετε μόλις ένα μαχαίρι και τρία bandages. Το παιχνίδι δεν φροντίζει όμως να μας δείξει με κάποιο τρόπο πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε, ή πως θα βρούμε τα υλικά για να φτιάξουμε ένα τσεκούρι ή το pickaxe για να εξορύξουμε πετρώματα. Για να σας γλιτώσουμε από αρκετά ηλίθια λεπτά ψαξίματος, να σας ενημερώσουμε πως τα πρώτα σας ξύλα θα τα πάρετε από δέντρα χτυπώντας τα με το μαχαίρι (αφού το τοποθετήσετε από το inventory στα quickslots για να το αξιοποιήσετε) ενώ το iron ore που είναι απαραίτητο για να φτιάξετε το pickaxe -με το οποίο ωστόσο κάνετε εξόρυξη του iron ore (πολλοί μπερδεύονται από αυτό το φαύλο κύκλο)- θα το βρείτε σε κάποιες από τις πέτρες που μαζεύετε από το έδαφος.

beasts-of-prey-2

Αν είστε άτυχοι και σας την «πέσουν» δεινόσαυροι πριν προλάβετε να οργανωθείτε, θα διαπιστώσετε το πόσο κακοφτιαγμένοι είναι διάφοροι μηχανισμοί του παιχνιδιού όπως πρώτη και καλύτερη η melee μάχη. To hit detection είναι επιεικώς… ψυχεδελικό. Τα μικρά δεινοσαυράκια που αρχικά σας επιτίθενται μπορεί να σας κάνουν damage χωρίς λόγο από πέντε μέτρα απόσταση, ενώ σύντομα θα ανακαλύψετε πως καλύτερες πιθανότητες έχετε να τα πετύχετε εάν είστε σκυμμένοι. Και πάλι όμως, πολλά χτυπήματα θα βρίσκουν αέρα παρόλο που βαράτε στο «ψαχνό».

Ακόμα πιο «άκυροι» είναι κάτι άγριοι κανίβαλοι που εμφανίζονται ενίοτε. Εκτός του ότι πάντα πάνε δυο-δυο σαν τους Χιώτες, η Α.Ι. τους, το animation τους και ο τρόπος που κινούνται και επιτίθενται είναι ένα μεγάλο bug από μόνο του. Σε γενικές γραμμές, παρόλο που ο σχεδιασμός των δεινόσαυρων είναι αρκετά αξιοπρεπής, η Α.Ι., το pathfinding και τα physics της κινήσής τους απαιτούν άμεσα αναβάθμιση γιατί ώρες-ώρες είναι για γέλια και χαλάνε το όλο σύνολο.

beasts-of-prey-3

Χτίσε και εξελίξου
Αν εξαιρέσουμε η έστω συγχωρήσουμε τα παραπάνω, το παιχνίδι έχει ένα πολύ λογικό crafting σύστημα και μάλιστα ένα ευπρόσδεκτα γρήγορο progression καθώς συλλέγετε εύκολα αρκετά resources για να φτιάξετε σχετικά σύντομα πιο προχωρημένα πράγματα. Πάντως αρχικά θα πρέπει να μυρίσετε ολίγον τα νύχια σας για το πώς παίρνει μπροστά το όλο σύστημα και πως λειτουργούν οι αλληλουχίες των αντικειμένων. Θα χρειαστείτε μια κάμινο για να πάρετε τα μέταλλά σας με τα οποία στην συνέχεια κατασκευάζετε πολλά καλούδια, ενώ πχ. με ξύλα/δοκάρια και πέτρες θα μπορέστε να χτίσετε την πρώτη σας βάση. Το παιχνίδι ακολουθεί την γνωστή (Mine)crafting συνταγή όπου σιγά-σιγά μπορείτε να δημιουργήσετε το οικοδόμημά σας που εάν έχετε όρεξη και… αρχιτεκτονικό όραμα δύναται να εξελιχθεί σε ολόκληρο πολυώροφο φρούριο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να χτίσετε σε μια περιοχή είναι να τοποθετήσετε το λάβαρό σας σε κάποιο σημείο της για να την κάνετε claim, εφόσον φυσικά δεν υπάρχει εκεί το λάβαρο κάποιου άλλου παίκτη. Κοινώς η κατάσταση είναι «όποιος προλάβει». Ο μόνος τρόπος για να «γκρεμίσετε» ένα ήδη υπάρχον λάβαρο είναι να χρησιμοποιήσετε εκρηκτικά C4. «Όπα, C4 είπε;» θα αναρωτιέστε ίσως εδώ, και η απάντηση είναι πως φυσικά στο Beasts of Prey craft-άρετε εν τέλει σύγχρονα αντικείμενα και όπλα όπως rifles, shotgun ή rocket launcher, μέχρι και ένα όχημα τύπου buggy. Παράλληλα, όσον αφορά το «χτίσιμο», σταδιακά έχετε την δυνατότητα να στήσετε πχ. πλατφόρμες αντλήσεως πετρελαίου, πύργους έλεγχου με ραντάρ ή ακόμα και turrets για προστασία! Φυσικά, δεν λείπουν ούτε εδώ τα glitches, όπως πχ. στην στόχευση των όπλων ή στο damage που προκαλούν.

Κυνηγοί και θηράματα
Το Beasts of Prey έχει όπως αντιλαμβάνεστε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα να δημιουργήσετε και να αξιοποιήσετε, ενώ το βάρος του δεν πέφτει τόσο στο αμιγώς Survival κομμάτι καθώς δεν υπάρχουν πείνα ή δίψα για να φροντίζετε συνεχώς, παρά μόνο health και stamina που αναπληρώνονται σχετικά εύκολα. Υπό αυτή την έννοια έχει αρκετές αξιόλογες αρετές και προσωπικά με κράτησε όσον αφορά το κομμάτι να χτίσω την βάση μου σε ωραίο σημείο, να οργανώσω τις εργασίες μου και να κάνω διάφορες επιχειρήσεις για resources ή κυνήγι δεινοσαύρων.

Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης στο ΜΜΟ κομμάτι της δράσης. Ίσως φτιάξετε κάποια clan (μπείτε στην GameWorld.gr για να παίζουμε μαζί, κάντε κλικ στο αντίστοιχο topic του forum για να βρείτε την Steam id μου), ίσως βρείτε κάποιο άτομο να συνεργαστείτε, να κάνετε ντου σε βάσεις αντιπάλων για να κλέψετε προμήθειες αν νιώθετε αρκετά «κάφροι» ή να προστατεύσετε την δική σας από εχθρικούς παίκτες. Οι servers (ουσιαστικά ο εξής ένας NL official σε αυτή τη φάση) δεν σφύζουν ακριβώς από κόσμο, αλλά εγώ συνάντησα κατά βάση φιλικούς χαρακτήρες ή πιο προχωρημένους παίκτες που «κοιτάζουν την δουλειά τους». Φυσικά δεν λείπουν και οι εχθρικοί τύποι που θέλουν το κακό σας! Δεν υπάρχει κάτι συγκλονιστικό ή που δεν έχουμε ξαναδεί, αλλά ενδεχομένως να βρείτε εδώ λόγους να σας κρατήσουν στο παιχνίδι, ανάλογα και με το πόσο ενδιαφέροντα θεωρείτε τα ΜΜΟ Survival που είναι και της μόδας!

beasts-of-prey-4

Πρέπει να βελτιωθεί
Τα καλά νέα είναι πως οι developers δείχνουν πως -μάλλον- δεν έχουν παρατήσει το παιχνίδι, κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο αλλά έχουν δει πολλά τα ματάκια μας. Το Beasts of Prey είναι αρκετά βελτιωμένο αυτή τη στιγμή σε σχέση με τρεις μήνες πριν που το είχα πρωτοδοκιμάσει, ενώ έχουν υπάρξει updates καθώς και η μετάβαση στην Unity 5.1. Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πολύ καλά για indie First-Person Survival, με όμορφα τοπία και φωτισμούς, ενώ έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά στην τοπογραφία.

Τηρουμένων των αναλογιών έχουμε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα, αν και από ηχητικής άποψης υπάρχει μια σχετική φτώχεια. Απαράδεκτη αλλά πολύ αστεία είναι η κραυγή των κανίβαλων, όπου πρώτη φορά που θα την ακούσετε θα νομίσετε πως κάποιον δίπλα σας τον πάτησαν με δύναμη στο πόδι. Πάντως οπτικά το παιχνίδι είναι μια χαρά, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως είναι εξαιρετικά ελαφρύ και με ελάχιστο loading. Δυστυχώς όπως σας περιέγραψα και παραπάνω το όλο αποτέλεσμα σε αυτό το στάδιο μαστίζεται κυριολεκτικά από δεκάδες bugs, από τον σπαστικό τρόπο λειτουργίας του chat μέχρι game breaking κόλλημα του μοντέλου του παίκτη σε βράχους και Τυρρανόσαυρους που κάνουν κύκλους (να, έτσι) γύρω από τον εαυτό τους.

Τραγικότερο όλων, το bug όπου μπορεί να κολλήσεις σε ένα σημείο για… πάντα! Εγώ για παράδειγμα έπεσα σε μια τρύπα που είχα φτιάξει από τέσσερις τοίχους, και χωρίς να έχω το εργαλείο deconstruct πάνω μου ή τα απαραίτητα resources, έμεινα «φυλακισμένος» εκεί μέσα, ακόμη και όταν επέστρεψα μετά από ώρα στο παιχνίδι, κάνοντας spawn στο ίδιο σημείο. Από ότι έψαξα λίγο στα forum του Steam, κι άλλοι παίκτες αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα. Έναν χρήστη μάλιστα τον «χτίσανε» μέσα στο ίδιο του το σπίτι! Εν τέλει, ψάχνοντας έμαθα πως προστέθηκε σε κάποια φάση μια εντολή respawn… Γενικώς υπάρχουν διάφορα ακόμη τέτοια πράγματα που θα πρέπει να ανακαλύψετε μόνοι σας το πώς λειτουργούν, όπως πχ. το πώς λειτουργεί το login-logout και τι resources χάνονται στη πορεία.Ελπίζω σε πολλές βελτιώσεις στο μέλλον σε αυτά τα θέματα.

beasts-of-prey-5

Prey for the best
Σε αυτή τη φάση δυσκολεύομαι να προτείνω το Beasts of Prey σε κάποιον που δεν είναι hardcore indie Survival fan (υπάρχει αυτό το είδος gamer;). Πρόκειται για ένα Early Access Game που φαίνεται πως δεν είναι έτοιμο και έχει προβλήματα, ενώ το όλο crafting κλπ. concept θα πρέπει να αρέσει σε κάποιον για να ασχοληθεί. Παρόλα αυτά, εάν παίζετε τέτοια games και έχετε χρόνο για να «χαζολογήσετε» φτιάχνοντας βάσεις, craft-άροντας ρουκέτες και κάνοντας ντου σε δεινόσαυρους, το Beasts of Prey έχει την δυνατότητα να σας χαρίσει ωραία στιγμιότυπα και τελικά τολμώ να παραδεχθώ πως έχει την πλάκα του.

Θετικό κρίνεται το γεγονός πως είναι πιο φθηνό από μερικά άλλα αντίστοιχα games καθώς κοστίζει 11,99€, μια οριακά καλή τιμή για αυτά που προσφέρει. Εάν κάποια στιγμή κυκλοφορήσει κανονικά οφείλει να βελτιωθεί θεαματικά σε αρκετούς τομείς, έτσι προς το παρόν δεν το συστήνω σε όλους, αλλά σε αυτούς που γουστάρουν το «κάψιμο» με τέτοιου είδους games και με την προτροπή να του δώσουν λίγο χρόνο στην αρχή…

To Beasts of Prey αναπτύσσεται για PC και βρίσκεται σε Early Access. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το παιχνίδι στο Steam. Συζητήστε για το Beasts of Prey σε αυτό το forum topic. Παίξτε μαζί μας Beasts of Prey δηλώνοντας το Steam ID σας σε αυτό το forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 cosmic7 (Level 12) 26/08/2015 13:29
Τι γίνεται με τα survival mmo rpg πλέον... Overwhelmed ..... Το πολύ "κύριε ελέησον" λένε.... Αν έπαιζα κάποιο, ίσως να ήταν το Rust ή DayZ (το οποίο είναι ακόμα σε Alpha!!!!!)
#2 +1 Lordwinter (Level 28) 26/08/2015 16:23
Νομίζω ότι πρέπει να χαλαρώσουν λίγο με τα survival, αν μη τι άλλο το Ark φαίνεται καλύτερο. Εμένα ο σταδιακά αυξανόμενος ρυθμός κυκλοφοριών πάντως με ανησυχεί γιατί τείνει να υπάρξει υπερκορεσμός πολύ σύντομα.
#3 +1 Mystique (Level 23) 26/08/2015 20:17
Σαν κοπια του Ark μου φαινεται αυτο. Μου αρεσουν αυτα τα παιχνιδια αλλα πιστευω οτι φετος το εχουν τερματισει με τα survival games. Ελεος καθε μηνα βγαινουν 2-3 τουλαχιστον.
#4 +1 tonyler (Level 23) 26/08/2015 20:35
Quoting Mystique:
Σαν κοπια του Ark μου φαινεται αυτο. Μου αρεσουν αυτα τα παιχνιδια αλλα πιστευω οτι φετος το εχουν τερματισει με τα survival games. Ελεος καθε μηνα βγαινουν 2-3 τουλαχιστον.

Μαλλον ισχυει το αναποδο...Το beasts of prey υπαρχει περιπου ενα χρονο πριν απο το ark(το οποιο φαινεται πολυ καλυτερο).
#5 +1 Purified Water (Level 17) 26/08/2015 22:18
Μου αρέσουν τα παιχνίδια με δεινόσαυρους αλλά βλέπω ότι έχει πολλά τεχνικά προβλήματα και έτσι δεν θα το προτιμήσω.
#6 +1 ashbringer (Level 25) 27/08/2015 07:59
Έχει πάρει στοιχεία σίγουρα απο άλλα games και αυτό είναι ολοφάνερο.Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του είναι η ύπαρξη δεινοσαύρων και αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση.
Notification