Wipeout: Omega Collection

Hot
REVIEWED ON PS4  

Το φουτουριστικό Racing πακέτο που συμφέρει. 

Το φουτουριστικό Racing πακέτο που συμφέρει. 

Το φουτουριστικό Racing πακέτο που συμφέρει. 

Στα πλαίσια μεταφοράς πολλών games από προηγούμενες γενιές κονσολών στο PS4, η Sony δεν θα μπορούσε να ξεχάσει μια σειρά με πολύ ιδιαίτερο κοινό. Το Wipeout γίνεται και αυτό HD, καθώς η Omega Collection περιλαμβάνει τα Wipeout HD και Fury που είχαν βγει στο PS3 και το Wipeout 2048 που είναι και η πιο πρόσφατη έκδοση της σειράς, όταν και ήρθε το 2012 στο PS Vita.

Το προφίλ του Wipeout είναι αυτό ενός Sci-Fi Combat Racing, με πλήθος από modes. Κάθε έκδοση έχει φέρει από ελάχιστες χιλιάδες μέχρι ένα εκατομμύριο πωλήσεις για την Sony, δεν ήταν ποτέ τίτλος πρώτης γραμμής, ωστόσο διαθέτει φανατικοί κοινό. Όταν δε κυκλοφόρησε και για το Wii τότε είχε σπάσει το φράγμα των δύο εκατομμυρίων πωλήσεων, για διάφορους λόγους. Μένει λοιπόν να εξετάσουμε πόσους θα καταφέρει να συγκινήσει το συγκεκριμένο πακέτο σε μία πιο σύγχρονη εκδοχή που διατηρεί την ίδια gameplay φόρμουλα.

Υψηλές ταχύτητες
Το user interface του παιχνιδιού σας δίνει πρόσβαση στα τρία αυτά games, καθώς παίζοντας single-player μπορείτε να επιλέξετε την πίστα-mode της επιλογής σας, να την ολοκληρώσετε επιτυχώς με βάση τα όσα ζητάει και να προχωρήσετε στην επόμενη. Αφού ξεκλειδώσετε συγκεκριμένο αριθμό από levels τότε σταδιακά ξεκλειδώνετε και νέους κόσμους. Αν “κολλήσετε” σε ένα level τότε μπορείτε να διαλέξετε ένα άλλο ως εναλλακτική προκειμένου να προχωρήσετε. Επίσης, στο Wipeout HD και το Fury ξεκλειδώνετε τα ίδια αεροσκάφη, μιας και το δεύτερο αποτελεί expansion του πρώτου. Το Wipeout 2048 έχει ξεχωριστά unlockables, άρα θα πρέπει να προοδεύσετε εκεί για να αποκτήσετε καλύτερα οχήματα. Κάθε αεροσκάφος από τα 46 που θα ξεκλειδώσετε έχει τα χαρακτηριστικά Speed, Handling (ταχύτητα), Thrust (nitro) και Shield (ασπίδα, που χρησιμεύει για τα χτυπήματα). Συνολικά υπάρχουν τα εννέα modes και συγκεκριμένα τα Zone, Tournament, Speed Lap, Time Trial και Single Race από το WipEout HD, τα Zone Battle, Eliminator και Detonator από το WipEout Fury, καθώς και το Career Mode του WipEout 2048 που είχε κυκλοφορήσει πριν από μερικά χρόνια στο PS Vita. Οι κούρσες είναι δεκάδες σε καθένα από τα τρία games.

Για έναν αρχάριο χρήστη το Wipeout θα αποτελέσει πραγματικό πονοκέφαλο. Οι στροφές απαιτούν προσοχή, καθώς θα πρέπει να ανακόψετε ταχύτητα, το pilot assist δεν βοηθάει πάντοτε ουσιαστικά και στις συγκρούσεις χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Το αεροσκάφος σας έχει ενέργεια και αν δεχτεί πολλά χτυπήματα τότε αποχαιρετάτε τον αγώνα πρόωρα. Κάθε χτύπημα ενός αεροσκάφους σε άλλο δεν σημαίνει φυσικά πλήρη ακινητοποίηση αλλά επιβράδυνση ταχύτητας, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για τις συγκρούσεις με τα πλαϊνά της πίστας, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ οδυνηρές.

Όλες οι κούρσες του παιχνιδιού διαθέτουν nitro boosts στο έδαφος. Ορισμένα εξ αυτών είναι συνεχόμενα, ενώ σε κάποια σημεία με Χ μπορείτε να αποκτήσετε αντικείμενα, τα οποία χρησιμοποιείτε στους αντιπάλους σας. Στα διαθέσιμα όπλα συναντάμε ρουκέτες (απλές ή τηλεκατευθυνόμενες), νάρκες, σεισμούς, πολυβόλα, αυτόματο πιλότο ή δυνατά nitro boosts. Γενικά το A.I. είναι αρκετά υψηλό, καθώς όσο προχωράτε στα δυσκολότερα levels, τόσο θα βλέπετε τους αντιπάλους σας…με τα κυάλια, να εκμεταλλεύονται όλα τα boosts εδάφους και να παραμένουν αλάνθαστοι. 

Πέρα από τις κούρσες, συναντάμε διαφόρων ειδών time trials, τουρνουά με πολλές κούρσες μαζί και τρία ιδιαίτερα modes. Στο Zone Battle θα πρέπει να επιβιώσετε για όσο το δυνατόν περισσότερους γύρους…μέχρι να καταστραφεί ολοσχερώς το όχημά σας. Στο Detonator καλείστε να επιβιώσετε μέσα από ένα Survival Racing γεμάτο νάρκες, τις οποίες θα πρέπει να αποφύγετε ή να ανατινάξετε, με όπλο που κάνει reload. Το προσωπικό μου αγαπημένο είναι το Eliminator, όπου δεν υπάρχει κούρσα αλλά θα πρέπει να σφυροκοπάτε τους αντίπαλους οδηγούς μέχρι να φτάσετε πρώτοι τον απαιτούμενο αριθμό πόντων.

Οι αγώνες του μέλλοντος
Η διάρκεια του Wipeout Omega Collection είναι μεγάλο δέλεαρ για την απόκτησή του. Αν αθροίσουμε τις περίπου 15 ώρες του Wipeout HD, τις 10 του HD Fury και τις μόλις 5 του Wipeout 2048 (καθώς αποτελούσε PS Vita game) φτάνουμε στις 30 ολόκληρες ώρες, μαζί με τα όποια fails. Στο Wipeout 2048 χρειάστηκα πάνω από 5 ώρες γιατί με τυράννησαν τα ίδια time trials που είχα παίξει και τότε. Οι developers θα μπορούσαν έστω να μειώσουν τους χρόνους για να μην μας ταλαιπωρήσουν. Συνυπολογίστε πάντως σε όλα αυτά το replayability για όσους επιχειρήσουν να πάρουν Gold ή Silver medals και αντιλαμβάνεστε ότι η διάρκεια μπορεί να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Η συλλογή του Wipeout στο PS4 αξίζει μόνο αν σας αρέσουν τα Sci-Fi Combat Racing και δεν έχετε παίξει τα συγκεκριμένα games στο παρελθόν.

Η αντοχή του Wipeout Omega Collection δεν σταματάει εδώ. Μέσω του Racebox mode μπορείτε να διαλέξετε όποιο mode θέλετε, ενώ υποστηρίζεται split-screen Co-op δύο παικτών. Συν τις άλλοις υπάρχουν και Online modes, εκεί όπου 2-8 παίκτες αγωνίζεστε κόντρα σε άλλους online. Δεν υπάρχει ιδιαίτερο lag και η εμπειρία λόγω της ελαφριάς μηχανής γραφικών είναι ιδιαίτερα ομαλή. Επίσης το επίπεδο των αντιπάλων είναι πολύ υψηλό και θα δυσκολευτείτε να πλασαριστείτε στις πρώτες θέσεις. Πραγματικά κάποιοι τύποι είχαν λιώσει τις αρχικές εκδόσεις καθώς αποδεικνύονται αλάνθαστοι.

Κούρσες στα 60 frames
Το Wipeout Omega Collection τρέχει σε ανάλυση 1080p στα 60 frames το δευτερόλεπτο. Στο PS4 Pro υποστηρίζεται 4K ανάλυση και HDR. Όσο θετικό κι αν ακούγεται αυτό, αξίζει να αναφέρουμε τα παρακάτω. Καταρχήν ανά διαστήματα, ειδικά στις συγκρούσεις, υπάρχει μια πτώση των frames ακόμα και στο PS4 Pro. Κατά δεύτερον, τα textures δεν θυμίζουν σύγχρονη μηχανή γραφικών. Έχουν μέτρια ποιότητα και του παλαιού τύπου anti-aliasing. Σίγουρα η εμπειρία είναι καλύτερη στο PS4 αλλά δεν δείχνει τόσο σύγχρονη όσο θα περιμένατε κάποιοι. Στον ηχητικό τομέα, τα εφέ από τις μηχανές, το voice acting από τους εκφωνητές που σας αναγγέλλουν τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε εσείς ή οι αντίπαλοι οδηγοί και το electro/house soundtrack, δίνουν έναν ξεχωριστό sci-fi τόνο στην όλη ατμόσφαιρα.

Για τα 35 ευρώ που κοστίζει, η Wipeout Omega Collection θα σας χαρίσει πολλές ώρες διασκέδασης. Συγκεκριμένα θα πληρώσετε περίπου 1€/ώρα κάτι που σπάνια συμβαίνει στην gaming βιομηχανία. Η Sony δεν “ίδρωσε” ιδιαίτερα για να το αναπτύξει. Έστησε ένα user interface με τα τρία games, εφάρμοσε επιτυχημένα multiplayer modes, αλλά ο τομέας του gameplay παρέμεινε αυτούσιος. Συνεπώς όσοι δεν έχετε παίξει τα τρία αυτά games τιμήστε το, διαφορετικά δεν θα βρείτε κάτι το νέο. Σαφώς και μια HD δημιουργία δεν έχει καμία υποχρέωση να βάλει προσθήκες στο gameplay, αλλά η…χρέωση του συγκεκριμένου ποσού σε συνδυασμό με την πολιτική περί του backwards compatibility, κάπου μας κάνουν να σκεφτόμαστε αν θα πρέπει να περιμένουμε για ενδεχόμενη πτώση τιμής.

Θετικά:
- Έντονες και γρήγορες κούρσες γεμάτες ένταση
- Άφθονα modes και unlockables
- Εθιστικό και πληρέστατο online mode
- Ατμοσφαιρικός ήχος

Αρνητικά:
- Μέτριος τεχνικός τομέας
- Ορισμένες δοκιμασίες έχουν υπερβολικές απαιτήσεις

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5 
Gameplay: 8
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 7.9 

Μια αξιόλογη συλλογή που θα σας συντροφεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

WipEout Omega Collection

[Αρχική δημοσίευη: 4/12/16] Παρά το κλείσιμο της Sony Studio Liverpool (πρώην Psygnosis) η Sony αποφάσισε να επανακυκλοφορήσει τα WipEout HD, το Fury expansion του, αλλά και το WipEout 2048 στο PS4 ...
Posted (07 Jun 2017)

WipEout Omega Collection gameplay video

Το PlayStation Access έδωσε στη δημοσιότητα ένα gameplay video για το WipEout Omega Collection. Κατά την διάρκειά του θα δείτε το split-screen, βάση του οποίου η οθόνη χωρίζεται σε δύο μέρη. Τ...
Posted (14 May 2017)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 apovag (Level 14) 22/06/2017 18:36
Είχα το Wipeout HD στο PS3 οπότε δεν βλέπω να παιρνω και την συλλογη.Το πουλησα κιολας στο μηνα πανω.
#2 +2 Mr.Dododi (Level 25) 23/06/2017 19:32
Είναι δύσκολο game αλλά είναι συνώνυμο με τον όρο PlayStation! Ευελπιστώ να πέσει σύντομα στα χέρια μου. Φαν της σειράς από το WipeOut 2097! :D
Score 7.9
7.77 User Score
(11 votes )
User Reviews 0
Genre: Combat Racing
Developer: Sony
Publisher: Sony
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1 (2-8 Online)
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 6/6/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Baldur's Gate 3   (9)
3
Half-Life: Alyx   (9)
4
Jet Set Radio   (8.9)
6
Street Fighter 6   (8.7)
8
Metroid Dread   (8.5)
9
Starfield   (8.4)

Top Reviews (by user score)

1
2
3
Starfield   (8.63)
6
Diablo IV   (8.42)
8
A Fold Apart   (8.33)
10
FC 24   (8.3)

Latest User Reviews

1.
Diablo IV   (8.5)
2.
Final Fantasy XVI   (8.5)
5.
6.
Hogwarts Legacy   (0.5)
7.
eFootball 2023   (5.0)
8.
10.
Notification