Monster Train

Hot
Προστατέψτε την τελευταία φλόγα της Κολάσεως.

Προστατέψτε την τελευταία φλόγα της Κολάσεως.

Προστατέψτε την τελευταία φλόγα της Κολάσεως.

Σε μια εποχή στην οποία το κύριο μέλημα των μεγάλων publishers είναι ο εντυπωσιασμός μέσω των γραφικών, η διατήρηση της ενασχόλησης μέσω του ατελείωτου farming και το εφήμερο κέρδος από μικροσυναλλαγές, υπάρχουν ευτυχώς ακόμα developers οι οποίοι δίνουν έμφαση στην ψυχαγωγία, προσφέροντας αγνή διασκέδαση και πρόκληση. Η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης Shiny Shoe προσπαθεί να προσφέρει αυτά ακριβώς με το Monster Train, ένα Deck-building Roguelike Strategy το οποίο αν και παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με το Slay the Spire, καταφέρνει να διατηρήσει τον δικό του χαρακτήρα και να εισάγει ενδιαφέροντα επιπλέον στοιχεία στο gameplay του είδους.

Υπερασπιστές της κολασμένης φλόγας
Η κόλαση έχει παγώσει και η τελευταία της φλόγα μεταφέρεται σε ένα τρένο. Σκοπός σας είναι να εξασφαλίσετε ότι θα φτάσει στον προορισμό της και να επαναφέρετε το βασίλειο του σκότους στις δόξες του. Οι δυνάμεις του παραδείσου (οι οποίες ευθύνονται και για το πάγωμα της κόλασης) θα προσπαθήσουν να σας σταματήσουν και να καταστρέψουν το πολύτιμο φορτίο σας, το οποίο θα πρέπει να υπερασπιστείτε.

monster train 1

Σίγουρα το σενάριο δεν είναι για βραβείο και δεν έχει κάποιο αξιοσημείωτο βάθος, αποτελεί απλά ένα υπόβαθρο της περιπέτειας και θέτει το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται το gameplay. Ωστόσο, τα υπάρχοντα στοιχεία της ιστορίας δένουν όμορφα μεταξύ τους όπου εμφανίζονται, καθώς στην διαδρομή σας θα συναντάτε περίεργες παγωμένες σπηλιές, συντρίμμια άλλων τρένων κλπ.

Επόμενος σταθμός, Κόλαση
Ξεκινώντας ένα run, επιλέγετε ένα Clan (faction) με τον αντίστοιχο Champion (αργότερα ξεκλειδώνετε και δεύτερο) και ένα Allied Clan. Αρχικά είναι διαθέσιμο μόνο το Hellhorned (δαίμονες της κόλασης) και το Awoken (πλάσματα του δάσους), αλλά την πορεία θα ξεκλειδώσετε το Stygian Guard (πλάσματα του βυθού), Umbra (πλάσματα της σκιάς) και Melting Remnant (πλάσματα από κερί). Κάθε Clan έχει τον δικό του τρόπο παιχνιδιού και ακόμα και η επιλογή Champion μπορεί να επηρεάσει το πως θα δουλέψει ολόκληρο το deck. Αντίστοιχα, η επιλογή συμμαχικού Clan μπορεί να αλλάξει δραματικά την δυναμική της τράπουλάς σας και θα πρέπει από την αρχή να έχετε στο νου το τι στρατηγική θα ακολουθήσετε σε κάθε run. Έτσι, έχετε μια επιλογή από συνολικά 10 υποψήφια decks και το κάθε ένα από αυτά παίζει διαφορετικά, προσφέροντας διαφορετική εμπειρία και προκλήσεις κάθε φορά.

Ξεκινάτε την περιπέτειά σας στο Limbo με τις βασικές σας κάρτες μαζί με μερικές τυχαίες και αποκτάτε μια δωρεάν αναβάθμιση για τον Champion σας και ένα artifact. Τα artifacts είναι στην ουσία modifiers ή/και buffs/debuffs που ισχύουν για ολόκληρο το run. Το τρένο σας στη συνέχεια θα οδηγηθεί στην πρώτη σας μάχη. Οι μάχες θυμίζουν λίγο άλλα games του είδους, αλλά προσθέτουν ένα στοιχείο Tower Defense. Το τρένο σας αποτελείται από 4 ορόφους, στον τελευταίο από τους οποίους βρίσκεται το pyre (η τελευταία φλόγα της κολάσεως). Σε κάθε γύρο, κύματα εχθρών επιτίθενται στο ισόγειο και όσοι επιβιώνουν ανεβαίνουν στον επόμενο. Εσείς μπορείτε να τοποθετήσετε τέρατα στους τρεις πρώτους ορόφους, προσπαθώντας να τους σταματήσετε από το να ανέβουν στο pyre και να το καταστρέψουν.

Στην αρχή κάθε γύρου έχετε έναν αριθμό από Ember (mana) για να ξοδέψετε, με το οποίο μπορείτε να φέρετε τέρατα ή να κάνετε κάποιο spell από τις κάρτες σας. Κάθε πλάσμα, πέρα από το κόστος του, έχει τα κλασικά damage και life, συνήθως μαζί με κάποιο επιπλέον ability το οποίο είτε δίνει κάποιο buff/debuff, είτε επιτρέπει παραπάνω επιθέσεις, είτε παρέχει κάποια πιο μοναδική ιδιότητα, όπως πχ να ανεβαίνει το damage του κάθε φορά που σκοτώνει έναν εχθρό. Τα spells αντίστοιχα, ανάλογα το από ποιο Clan προέρχονται, ποικίλλουν από χύμα damage/healing σε πιο περίεργα status effects (πχ daze, damage/γύρο κλπ).

monster train 2

Κάθε πλάσμα καταλαμβάνει συγκεκριμένο χώρο στον όροφο στον οποίο πηγαίνει, οπότε θα πρέπει να υπολογίζετε την χωρητικότητα που απομένει στο αντίστοιχο δωμάτιο. Αντίστοιχης σημασίας είναι και η θέση του κάθε πλάσματος στο δωμάτιο, καθώς τα μπροστινά θα δεχτούν απανωτές επιθέσεις από όλους τους εχθρούς του ορόφου. Αντίστοιχα, τα εχθρικά κύματα είναι συνήθως έτσι τοποθετημένα ώστε ο μπροστινός εχθρός να απορροφά ζημιά, προστατεύοντας πίσω του πλάσματα με ισχυρές επιθέσεις και λίγη ζωή.

Φροντίστε να είστε ο τελευταίος σταθμός των αγγελικών ορδών.

Πέρα από τα κρίσιμα στοιχεία της τοποθέτησης πλασμάτων, μεγάλη σημασία έχουν και τα διάφορα status effects. Το να κάνετε πχ Daze κάποιον ισχυρό αντίπαλο μπορεί να σημαίνει ότι κάποιο τέρας σας θα επιβιώσει αυτό τον γύρο και με τον καιρό θα πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε το επίπεδο απειλής του κάθε εχθρού και να πράττετε αναλόγως. Αυτό επίσης σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στις επιλογές artifacts και να κάνετε σωστές αναβαθμίσεις στα πλάσματα και τα spells σας. Τα δε bosses, αν και λίγα σε αριθμό, πέρα από τα βασικά τους abilities, έχουν και ένα σετ από random ιδιότητες κάθε φορά, οπότε σπάνια θα πολεμήσετε ένα boss με τον ίδιο τρόπο 2 φορές. Στην αρχή της μάχης, κάθονται πίσω όσο πολεμάτε τα κύματα των υποτακτικών τους όπως σε κάθε μάχη και μετά ορμούν και τα ίδια, πολεμώντας χωρίς σταματημό μέχρι να πεθάνουν ή να καταστρέψουν το pyre σας.

Ένα run έχει μέση διάρκεια περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα, όπου θα διασχίσετε τις 9 ζώνες της κολάσεως. Η διάρκεια φαίνεται μικρή (ειδικά αν έχετε χτίσει ένα καλό deck), αλλά κάθε φορά που τερματίζετε, παίρνετε XP και ξεκλειδώνετε κάρτες, Clans, ενώ έχετε και την επιλογή του να αυξήσετε την δυσκολία. Ο βαθμός πρόκλησης αρχικά φαίνεται σχετικά μικρός, ωστόσο πέρα από την ξεκλειδωμένη δυσκολία, υπάρχουν κι άλλοι συντελεστές σε αυτόν. Ο ένας, δυστυχώς, είναι η τύχη. Ανεξάρτητα από τις αρχικές σας κάρτες και το όποιο πλάνο έχετε στο νου, το ποια artifacts, upgrades και boss abilities θα σας τύχουν (και αντίστοιχα το πόσα coins έχετε μαζέψει από τις διάφορες μάχες ή από τοποθεσίες στον χάρτη), παίζει μεγάλο ρόλο στο κατά πόσο θα είναι εφικτός ο επιτυχής τερματισμός του εκάστοτε run και το ποια στρατηγική θα πρέπει να ακολουθήσετε, κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει από στιγμή σε στιγμή. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, μικρό το κακό, μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη και τις ικανότητές σας για όσο αντέξετε και μετά να αρχίσετε ένα νέο run. To πιο κοντινό σε "multiplayer" του Monster Train είναι το Hell Rush στο οποίο ανταγωνίζεστε τους φίλους σας σε ταχύτητα.

Πάγος, φωτιά και ατσάλι
Η δισδιάστατη, καρτουνίστικη εικαστική προσέγγιση του Monster Train θυμίζει μια ανάμειξη από Arcade και Flash games, παρόμοια με αυτή του Slay the Spire. Ο χάρτης πάνω στον οποίο κινείται το τρένο είναι αρκετά ξεκάθαρος, ενώ στα διάφορα events τα τοπία είναι αρκετά ατμοσφαιρικά. Τα μοντέλα των χαρακτήρων και των διαφόρων τεράτων είναι καλοσχεδιασμένα και ευφάνταστα, ενώ τα δε τα οπτικά εφέ είναι απλά και χωρίς υπερβολές. Τα animations φαντάζουν λίγο “τεμπέλικα”, καθώς πρόκειται για ένα-δύο διαφορετικά frames που προσπαθούν να περάσουν ως μέρος της αισθητικής, αλλά σε γενικές γραμμές το Monster Train είναι οπτικά ευχάριστο και τρέχει ομαλότατα με υψηλά frame rates ακόμα και σε αδύναμα PC χωρίς προβλήματα.

monster train 3

O Παράδεισος επιτίθεται
Το μουσικό χαλί που συνοδεύει το ταξίδι σας είναι σχετικά διακριτικό, αλλά παρουσιάζει αρκετά μεγάλη ποικιλία, από διακριτικό ambient μέχρι metal. Το κάθε boss έχει το δικό του κομμάτι, σε αντίθεση με αρκετά games που έχουν 1-2 boss fight themes. Τα εφέ έχουν κι αυτά ποικιλία, με πολλά από αυτά να σηματοδοτούν τα διάφορα abilities, κάνοντας ξεκάθαρο το τι συμβαίνει. Το voice acting είναι σχεδόν ανύπαρκτο και περιορίζεται στις ατάκες επιθέσεων και θανάτου ορισμένων πλασμάτων, σε κραυγές μάχης και σε 1-2 λέξεις που λέει ο έμπορος από τον οποίο αγοράζετε upgrades και artifacts. Τα bosses θα μπορούσαν να έχουν λίγο μεγαλύτερη ποικιλία σε αυτόν τον τομέα καθώς όταν δέχονται απανωτά χτυπήματα ακούγεται η ίδια μακρόσυρτη κραυγή ξανά και ξανά, κουράζοντας. Πάντως, οι φωνές των imps είναι αρκετά χιουμοριστικές.

Άφθονη ψυχαγωγία με ποικιλία στρατηγικών
Παρά την απλότητα του τεχνικού του τομέα, το Monster Train έχει διάφορα “στρώματα” πολυπλοκότητας τα οποία συνδυαστικά το ανάγουν σε μια αρκετά πολύπλευρη εμπειρία η οποία είναι διαφορετική σε κάθε run. Αν και η τύχη δεν θα είναι πάντα με το μέρος σας, θα αποζημιωθείτε με ατέλειωτες ώρες τερματίζοντας ξανά και ξανά, δοκιμάζοντας νέα πράγματα κάθε φορά. Μπορεί τα 20 ευρώ που στοιχίζει στο Steam να φανούν πολλά σε μερικούς για ένα τέτοιο game (αν το βρείτε σε προσφορά, μην το αγνοήσετε), αλλά αν είστε fan του είδους θα κάνετε σίγουρα απόσβεση. Οι χαμηλές τεχνικές του απαιτήσεις είναι το κερασάκι στην τούρτα, καθώς αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το τρέξετε ακόμα και στο αρχαίο PC στη δουλειά, όταν δεν κοιτάει ο προϊστάμενος.

Θετικά:
- Πολλές επιλογές διαφορετικών decks και τακτικών
- Εξαιρετική η προσθήκη στοιχείων Tower Defense
- Διαφορετικά modifiers και artifacts κάνουν κάθε run μοναδικό

Αρνητικά:
- Μέτρια animations
- Επαναλαμβανόμενο voice acting
- Η τύχη επηρεάζει σημαντικά κάθε run
- Λίγες μονάδες & bosses

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 7
Gameplay: 9
Σενάριο: 3
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.3

Μια καλοσχεδιασμένη ψυχαγωγική εμπειρία που θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον για καιρό.

Γιώργος Τζίτζιφας

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ashbringer (Level 25) 01/02/2021 22:40
Το ότι μπορούμε να το παίξουμε και στη δουλειά σε ένα μέτριο Pc με κέρδισε αμέσως. :lol:
Score 8.3
8.17 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Deck-Building Roguelike Strategy
Developer: Shiny Shoe
Publisher: Good Shepherd Entertainment
Διάθεση: Good Shepherd Entertainment
Players: 1
Requirements: Επεξεργαστής Core i3, Μνήμη RAM 4GB, Κάρτα γραφικών IGP ή καλύτερη, Χώρος στον σκληρό δίσκο 2GB, Λειτουργικό Σύστημα Windows 7 64-bit.
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 21/05/2020
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Crusader Kings III   (8.6)
4
Grandia II   (8.6)
5
It Takes Two   (8.3)
6
Monster Train   (8.3)
7
8
Returnal   (8.2)
10
Hitman 3   (8)

Top Reviews (by user score)

1
2
Returnal   (8.4)
3
Hades   (8.33)
5
FIFA 21 (PS5)   (8.25)
6
Monster Train   (8.17)
7
Cyberpunk 2077   (8.15)
9
10
It Takes Two   (8.06)

Latest User Reviews

4.
F1 2020   (7.5)
5.
Cyber Shadow   (8.0)
6.
7.
8.
Cyberpunk 2077   (8.0)
9.
Notification