• Reviews
  • Uncharted: Legacy of Thieves Collection (PC)

Uncharted: Legacy of Thieves Collection (PC)

Hot
Βασιλική Ασπρή
REVIEWED ON PC (Primary version tested)   PS5  

Το θρυλικό Action-Adventure της Sony έφτασε επιτέλους στα PC.

Το θρυλικό Action-Adventure της Sony έφτασε επιτέλους στα PC.

Το θρυλικό Action-Adventure της Sony έφτασε επιτέλους στα PC.

Πρόωρο Χριστουγεννιάτικο δώρο είπε να κάνει φέτος η Sony στους PC gamers του κόσμου αφού μέσα στον Οκτώβρη κυκλοφόρησε την remastered συλλογή του Uncharted: Legacy of Thieves Collection στο Steam και στο Epic Games Store. H συλλογή αποτελείται από το Uncharted 4: A Thief’s End και από το Uncharted: The Lost Legacy. Για πρώτη φορά στα χρονικά του Uncharted, θα μπορούν να απολαύσουν τις ανεπανάληπτες αυτές περιπέτειες και όσοι δεν έχουν στην κατοχή τους PlayStation 4 ή 5, όπου οι περιπέτειες του Nathan Drake στεγάζονταν αποκλειστικά μέχρι πρόσφατα.

Βέβαια, πολλοί ήταν αυτοί που παραξενεύτηκαν με την απόφαση της Sony να μεταφέρει τον τέταρτο τίτλο στον υπολογιστή πριν από τους προηγούμενους, ενώ περισσότεροι ήταν οι PlayStation fans που ένιωσαν προδομένοι από την κίνηση αυτή της Sony. Από την άλλη μεριά του στρατοπέδου, οι PC gamers εκφράζουν ομόφωνα την ευγνωμοσύνη τους. 
Στην θεωρία ακούγεται συναρπαστική η μεταφορά έστω και του τέταρτου στην σειρά τίτλου – πώς όμως έχει μετουσιώσει η Sony την ιδέα της σε πράξη, και άραγε αξίζει, μετά από έξι χρόνια κυκλοφορίας του Action-Adventure αυτού, να ξοδέψει κάποιος 50 ευρώ για να ζήσει την remastered εμπειρία σε PC;

uncharted legacy of thieves review 2

Οι κλέφτες της καρδιάς μας
Πριν γίνει αναφορά και ανάλυση του εγχειρήματος της Sony, αξίζει να ειπωθούν (ή καλύτερα, να γραφτούν) λίγα λόγια για την σειρά αυτή που καθήλωσε εκατομμύρια παίκτες σε όλο τον κόσμο και σάρωσε πάνω από 150 βραβεία για Game of The Year. Το Uncharted είναι μια σειρά Third-Person Action-Adventure, η οποία αναπτύχθηκε από την Naughty Dog, θυγατρική εταιρεία της Sony. Η δε Sony με την σειρά της είναι υπεύθυνη για την έκδοση του συγκεκριμένου τίτλου. Η λέξη ‘Uncharted’ μπορεί να μεταφραστεί ως ‘Αχαρτογράφητο’, κάτι το οποίο είναι άκρως ταιριαστό με την ιστορία που εκτυλίσσεται στα παιχνίδια, αφού πρόκειται για κυνηγούς θησαυρών που γυρνάνε τον κόσμο σε… αχαρτογράφητα ύδατα για να αποκαλύψουν μυστήρια και πλούτη. Κλέφτες είναι, δια του λόγου του αληθές, αλλά ο πρωταγωνιστής Νathan Drake είναι τόσο αγαπητός που το μόνο που κλέβει από τους παίκτες είναι εντυπώσεις και καρδιές.

Δύσκολα θα βαρεθεί κάποιος το Α Τhief’s End, αφού εκτός από την καθηλωτική ιστορία και απρόσμενα plot twists, υπάρχουν στιγμές με μάχες, γρίφους, εξερεύνηση, quick-time events και επιδέξια περιήγηση σε δύσβατα μέρη. Ο τίτλος της Sony έχει δεχθεί αμέτρητους επαίνους και κριτικοί το έχουν πολλές φορές προσομοιάσει με ταινίες επιπέδου Hollywood. Η περιπέτεια αυτή θα σας κρατήσει απασχολημένους για περίπου 15 ώρες, αρκετές για να χορτάσετε την δράση που σας προσφέρει η ιστορία.

The Lost Legacy
Το The Lost Legacy, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην remastered συλλογή Legacy of Thieves, είναι αυτόνομη επέκταση της σειράς με πρωταγωνίστριες τις Chloe Fraser και Nadine Ross – μια σημαντική αλλαγή εφόσον σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο Nathan Drake δεν πρωταγωνιστεί σε Uncharted. Ωστόσο, οι δύο ηρωίδες εμφανίζονται στο A Thief’s End, οπότε δεν θα σας είναι παντελώς άγνωστες. Οι δύο ιστορίες κυκλοφόρησαν μαζί υπό τον τίτλο Legacy of Thieves διότι αμφότερες αφορούν… το μαντέψατε, κλέφτες. Η Chloe και η Nadine μας ταξιδεύουν στα βουνά της Ινδίας στην αποστολή τους να ανακτήσουν τον πολύτιμο χαυλιόδοντα του Ganesh, του γιου του Θεού Shiva, και να αποτρέψουν εμφύλιο πόλεμο στην χώρα. Πρόκειται για μια εξίσου συναρπαστική περιπέτεια σαν αυτές που ζει ο Nathan Drake, αν και μικρότερης διάρκειας, γύρω στις 7 ώρες. Στο PlayStation 4 είχε κυκλοφορήσει το 2017, ενώ στο PlayStation 5 η συλλογή ήταν διαθέσιμη τον Ιανουάριο του 2022.
 uncharted legacy of thieves review 5

Στα...αχαρτογράφητα ύδατα των PC
Έχοντας εδραιώσει την πολύχρονη επιτυχία της σειράς Uncharted, σειρά έχει το τεχνικό κομμάτι και συγκεκριμένα, κατά πόσο έχει πετύχει η μεταφορά του τίτλου στο PC και αν τελικά αξίζει η εμπειρία στον υπολογιστή. Υπεύθυνη για το port της συλλογής είναι η γνωστή εταιρεία ανάπτυξης Iron Galaxy, η οποία φρόντισε να βελτιστοποιήσει στο μέγιστο δυνατό τον τίτλο της Naughty Dog για την κυκλοφορία του στα PC.

Μεταξύ άλλων, έχει ανανεώσει το user interface και έχει αυτοματοποιήσει, σε μεγάλο βαθμό, την επιλογή ρυθμίσεων μέσω ανίχνευσης GPU και VRAM. Η επιλογή ρυθμίσεων μπορεί επίσης να εξατομικευτεί, αφού είναι δυνατή η προσαρμογή των textures, του anisotropic filter, των σκιών, των αντανακλάσεων και του περιβάλλοντος. Και τι περιβάλλον! Από τις φυλακές του Παναμά, σε πολυτελής έπαυλη στην Ιταλία, σε νεκροταφείο στην Σκωτία, τo Action-Adventure της Naughty Dog ανταποκρίνεται επάξια στις προσδοκίες του είδους του. Από θέμα γραφικών, εντυπωσιάζει η λεπτομέρεια στο σχεδιασμό των πρωταγωνιστών, των οποίων τα αληθοφανή χαρακτηριστικά προσδίδουν μια αίσθηση ρεαλισμού, αν και τα επίπεδα λεπτομέρειας στο παιχνίδι είναι υποδεέστερα από το porting του Marvel’s The Amazing Spider-Man, και πολλοί ήταν αυτοί που κατέφυγαν σε φόρουμς για να παραπονεθούν για το φαινόμενο αυτό.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της θρυλικής σειράς Uncharted μπορείτε να απολαύσετε τον Nathan Drake και τις περιπέτειές του στον υπολογιστή.

Τα FPS κυμαίνονταν σταθερά στα 75 FPS σε υπολογιστή με AMD Ryzen 7 3700X 8-Core Processor και 3060 Ti και σε ανάλυση 1920x1080. To θετικό είναι ότι στο μενού υπάρχουν αρκετές επιλογές για τροποποιήσεις στα γραφικά, έτσι ώστε η ανάλυση να είναι η καλύτερη δυνατή για κάθε υπολογιστή ξεχωριστά, ωστόσο σημειώνεται ότι η ανάλυση και το refresh rate της οθόνης θα επηρεάσει την ανάλυση του παιχνιδιού. Υπολογιστές με υψηλές προδιαγραφές θα μπορέσουν να τρέξουν τις περιπέτειες της Sony με άνεση στα 1080p με περίπου 80 frames, ενώ για επίτευξη 4Κ είναι απαραίτητη μια κάρτα γραφικών της κλάσης RTX 3080.

uncharted legacy of thieves review 4

Η Iron Galaxy όμως έκανε ένα σοβαρό παράπτωμα το οποίο αποξένωσε μεγάλο αριθμό παικτών: για να τρέξει το action-adventure της Naughty Dog θα πρέπει ο υπολογιστής να έχει CPU τέταρτης γενιάς ή νεότερη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ένα πολύ δυνατό σύστημα που τρέχει άλλα video games με ευκολία μπορεί να τα βρει σκούρα χωρίς AVX2, με μια ειδοποίηση στην αρχική οθόνη ‘CPU not supported’ να σταματά τον gamer στα χνάρια του. Ίσως αυτός ο αποκλεισμός είναι ένας από τους λόγους που το Uncharted στο Steam σημείωσε τις λιγότερες πωλήσεις από οποιονδήποτε άλλο τίτλο της Sony σε PC μέχρι σήμερα.

Περαιτέρω, η απουσία της επιλογής για full screen και η δυνατότητα μόνο για Windowed και Borderless Windowed δεν είναι σύνηθες φαινόμενο, όμως το Uncharted: Legacy of Thieves τρέχει στο Borderless Windowed στην απόδοση κανονικού full screen όπως έχουμε συνηθίσει, με το πρόσθετο πλεονέκτημα εύκολης εναλλαγής παραθύρων για όσους το χρειάζονται. Επίσης, σημαντικό να γνωρίζουν οι PC gamers εδώ, είναι ότι πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση των shaders πριν να μπουν στο παιχνίδι. Συνήθως δεν είναι εφικτή η εκκίνηση πριν να εγκατασταθούν τελείως τα shaders, όμως στον συγκεκριμένο τίτλο τα πράγματα λειτουργούν κάπως αλλιώς. Για μια ολοκληρωμένη και καθηλωτική εμπειρία, αρχίστε την ιστορία όταν η ειδοποίηση ‘shaders loading’ κάτω δεξιά στην κεντρική οθόνη μενού φτάσει 100%.

Η εμπειρία στα χέρια σας, κυριολεκτικά
Κομβικής σημασίας είναι η ανάλυση του χειρισμού, ο οποίος για πρώτη φορά στην ιστορία της σειράς Uncharted δεν είναι από χειριστήριο. Ο χειρισμός με πληκτρολόγιο και ποντίκι μπορεί να είναι από τις λίγες αδυναμίες στην έκδοση για PC. Το ότι μεγάλο μέρος της περιπέτειας αποτελείται από εξερεύνηση του περιβάλλοντος και ακροβατικά όπως σκαρφάλωμα, κρέμασμα από σχοινιά και αναρρίχηση, καθιστά τον συνδυασμό πληκτρολογίου-ποντικιού ολίγον τι άτσαλο. Η σειρά δημιουργήθηκε με χειρισμό από χειριστήριο στο μυαλό, πράγμα το οποίο και διαφαίνεται μέσα από τους στόχους που πρέπει να πετύχει ο Nathan Drake, καθώς και από την ελάχιστη βαρύτητα που δίνεται σε σκηνές με οπλισμένες μάχες. Παρόλα αυτά, συνηθίζεται ο χειρισμός στον υπολογιστή, σε σημείο που δεν αφαιρεί πολλά από την ολική εμπειρία – εξάλλου, όλα τα κουμπιά μπορούν να αλλάξουν από το μενού για να βολεύουν το στυλ του παίκτη. 

Θα ήταν σημαντικό να αναφερθεί ότι το τρέιλερ κυκλοφορίας της συλλογής για PC κάνει λόγο για δυνατότητα σύνδεσης του DualSense Controller με τον υπολογιστή για μέγιστη απόλαυση της εμπειρίας, αλλά σημαντικό θα ήταν επίσης να αναρωτηθούμε πόσοι από αυτούς που σκοπεύουνε να παίξουνε το action-adventure σε πύργο αντί σε κονσόλα έξι χρόνια μετά θα έχουνε στην κατοχή τους ένα τέτοιο χειριστήριο κονσόλας. Εν πάση περιπτώσει, είναι και αυτή μια δυνατότητα που θα φανεί χρήσιμη σε αρκετούς, και ίσως την προτιμήσουν από τον χειρισμό πληκτρολογίου. uncharted legacy of thieves review 1

Έντομα στην φύση… bugs και στο παιχνίδι;
Ένα δεύτερο πρόβλημα που παρουσιάζεται στα PC είναι ότι υπάρχουν μερικά bugs. Κάποια από αυτά είναι αμελητέα, όπως ο περίεργος τρόπος με τον οποίο ο πρωταγωνιστής κινείται κοντά σε άλλους χαρακτήρες όταν βρίσκεται σε χώρο με συνωστισμό, όμως κάποια bugs είναι σοβαρότερα. Πολλές φορές κατά την διάρκεια του gameplay -και εντελώς τυχαία- ο πρωταγωνιστής έπαυε να κινείται με την κανονική του ταχύτητα και περπατούσε πάρα πολύ αργά, σχεδόν σαν να ήταν σε stealth mode (παρόλο που στεκόταν εκτός stealth).

Για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα η μόνη λύση ήταν το κλείσιμο του παιχνιδιού και το restart του. Στην τρίτη φορά άρχισε να επηρεάζει την διάθεση για παιχνίδι, όμως πιθανώς να υπήρχε κάποια ασυμβατότητα με τα PC ή κάποια δυσλειτουργία με το left control που ελέγχει το stealth mode. Ακόμη και έτσι, bugs στις κινήσεις του Nathan Drake μάλλον έχουν προταθεί με την μεταφορά του παιχνιδιού από τις κονσόλες στα PC. Η εμπειρία με τα προβλήματα αυτά δεν είναι η ίδια για όλους ωστόσο, οπότε κάποιος δύναται να μην συναντήσει καθόλου bugs.

Εγγυημένη απόλαυση
Το Uncharted: Legacy of Thieves Collection είναι μια εμπειρία που εγγυάται ώρες απολαυστικού παιχνιδιού σε ένα περιβάλλον που φαντάζει τόσο αληθινό που καθηλώνει από τα πρώτα λεπτά. Πρόκειται για μια περιπέτεια που απευθύνεται τόσο σε όσους έχουν παίξει την σειρά πριν, όσο και σε όσους δεν έχουν ιδέα από Uncharted. Η μεταφορά του τίτλου στα PC από την εταιρεία ανάπτυξης Iron Galaxy είχε αρκετά προβλήματα, επηρεάζοντας αρκετά την γνώμη των παικτών και ίσως τις πωλήσεις του action-adventure αυτού. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξουν updates που θα βελτιώσουν πολύ την εμπειρία στον υπολογιστή, πράγμα που κάνει την αγορά αυτού του θεσπέσιου κλασικού τίτλου της Sony πολύ ευκολότερη για τους PC gamers. 

Θετικά:
- Καθηλωτική ιστορία με plot twists
- Πολλαπλά στοιχεία δράσης
- Πανέμορφο και ποικίλο περιβάλλον
- Δύο περιπέτειες σε μία συλλογή

Αρνητικά:
- Ορισμένα bugs
- Σε ορισμένες σκηνές, οι λεπτομέρειες στα γραφικά δεν είναι επιθυμητές
- Έχει σχετικά υψηλές απαιτήσεις

Βαθμολογία
Γραφικά: 8 
Ήχος: 8.5 
Gameplay: 9
Σενάριο: 8.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.3

Παρά την προβληματική μεταφορά τους, δύο games της σειράς Uncharted έφτασαν στα PC και είναι μια εμπειρία που κρατάει για πάντα μια θέση στην καρδιά όσων έχουν την τύχη να την ζήσουν.

Βασιλική Ασπρή 

NEWS   VIEW ALL

Το Uncharted: Legacy of Thieves έχει στο Steam τους λιγότερους παίκτες από τα μέχρι τώρα games της Sony

Το Uncharted: Legacy of Thieves Collection σημείωσε τον μικρότερο αριθμό παικτών από οποιοδήποτε άλλο video game της Sony. Σημείωσε μόλις 10.851 παίκτες κατά το πρώτο Σαββατοκύριακό του,. Συγκριτικ...
Posted (24 Oct 2022)

Uncharted: Legacy of Thieves Collection για PC

[Αρχική δημοσίευση: 10/9/22 - Στα PC τον Οκτώβριο] Το Uncharted: Legacy of Thieves Collection θα κυκλοφορήσει και στα PC στις 19 Οκτωβρίου. Όσοι το αποκτήσετε στο Epic Games Store τότε θα λάβετε ένα U...
Posted (15 Sep 2022)

Uncharted: Legacy of Thieves Collection

[Αρχική δημοσίευση: 1/9/21] Μία εικόνα ενός Uncharted Collection για PC βρέθηκε στο 4chan και περιλαμβάνει την βασική τριλογία και τον Uncharted: The Lost Legacy. Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο ...
Posted (22 Jan 2022)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 apovag (Level 14) 10/11/2022 02:37
Να δουν επιτέλους και οι PC gamers λίγη χαρά με την καλύτερη Action Shooter σειρά!
Αν και η Sony κανονικά θα έπρεπε να βγάλει όλα τα Uncharted μαζί αλλά τεσπα.
#2 Vixen (Level 4) 10/11/2022 20:34
Εμένα πάντως όντως με καθήλωσε, δεν μπορώ να σταματήσω να το παίζω... λες να πάρω PlayStation απλώς για να έχω πρόσβαση στα προηγούμενα; :-*
Score 8.3
7.86 User Score
(7 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Naughty Dog
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Requirements: 8GB RAM, NVIDIA GTX 960, Intel i5-4330, Χώρος στο σκληρό δίσκο 126 GB, Λειτουργικό Σύστημα Windows 10 ή νεότερο
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 19/10/2022
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Diablo IV   (8.5)
2.
Final Fantasy XVI   (8.5)
5.
6.
Hogwarts Legacy   (0.5)
7.
eFootball 2023   (5.0)
8.
10.
Notification