Horizon Call of the Mountain

Hot
REVIEWED ON PS5  

Βιώνοντας τον κόσμο της Aloy...στο πετσί μας.

Βιώνοντας τον κόσμο της Aloy...στο πετσί μας.

Βιώνοντας τον κόσμο της Aloy...στο πετσί μας.

Το PlayStation VR2 αποτελεί το πιο ακριβό περιφερειακό του PS5 και ίσως το πιο ακριβό που έχει κυκλοφορήσει ποτέ η Sony. Η μελλοντική επιτυχία ή αποτυχία του θα εξαρτηθεί κυρίως από τα games που θα έχει να προσφέρει και παρόλο που η Sony λέει ότι πάνω από 100 βρίσκονται σε ανάπτυξη, προς το παρόν έχουμε δει ελάχιστα. Αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο, κουβαλάει το όνομα μίας πλέον αγαπητής σειράς και υπόσχεται να μας δείξει όλες τις δυνατότητες του PSVR2 αλλά και τους λόγους για να το αποκτήσει κάποιος. Το Horizon Call of the Mountain αναπτύχθηκε από την Firesprite, σε συνεργασία φυσικά με την Guerilla Games και κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2023.

Η ιστορία του Horizon Call of the Mountain διαδραματίζεται παράλληλα με το Horizon Zero Dawn και ακολουθεί τον Ryas, ένα πρώην μέλος της φυλής Shadow Carja, ο οποίος προσπαθεί να βρει και να σώσει τον αδερφό του για να εξιλεωθεί για το παρελθόν του. Το σενάριο είναι αρκετά προβλέψιμο και δεν προσθέτει κάποια αξιόλογη πληροφορία στον κόσμο του Horizon. Επιπλέον οι νέοι χαρακτήρες είναι ιδιαίτερα αδιάφοροι και δεν θα τους θυμάστε μετά το τέλος. Ο ξεκάθαρος σκοπός του σεναρίου είναι να εξυπηρετήσει και να δικαιολογήσει το gameplay, πράγμα που κάνει αρκετά καλά. Λόγω της πολύ απλής δομής της ιστορίας μπορείτε να παίξετε το Call of the Mountain χωρίς να έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν με τη σειρά.

horizon call of the mountain 1

Ένα μοναχικό ταξίδι σκαρφαλώματος
Το gameplay του Call of the Mountain είναι αρκετά διαφορετικό από τα υπόλοιπα Horizon, καθώς έχει προσαρμοστεί πλήρως στις ανάγκες του VR. Αρχικά το παιχνίδι δεν είναι open world αλλά σχεδόν εντελώς γραμμικό με διάρκεια περίπου 7.5 ώρες. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, πάντα έχουμε ένα συγκεκριμένο σημείο που πρέπει να πάμε χωρίς ιδιαίτερη απόκλιση στη διαδρομή. Η οπτική είναι First-person ενώ, κάτι που δεν περιμέναμε αρχικά, είναι η μεγάλη έμφαση του gameplay στο σκαρφάλωμα. Στο μεγαλύτερο μέρος της εμπειρίας σας με το Call of the Mountain θα σκαρφαλώνετε βράχους, πλαγιές, ξύλινες κατασκευές και σχοινιά. Όσο προχωράτε ξεκλειδώνετε και εργαλεία, όπως αξίνες για συγκεκριμένες επιφάνειες και ropecaster για να ρίχνετε σχοινιά όταν για μεγάλα άλματα κλπ.

Τα πάντα φυσικά γίνονται με τις πραγματικές κινήσεις των χεριών σας. Τα δύο triggers, R2 και L2, είναι τα grab buttons, με τα οποία πιάνετε πεζούλια για να σκαρφαλώσετε, το τόξο και τις αξίνες από την πλάτη σας και οποιοδήποτε αντικείμενο είναι σημαντικό. Έτσι για να σκαρφαλώσετε θα πρέπει να απλώσετε το ένα χέρι να πιάσετε το πεζούλι μετά να σηκώσετε το άλλο χέρι και να επαναλάβετε. Επίσης για να βγάλετε το τόξο από την πλάτη και να το έχετε εύκαιρο,ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο, θα πρέπει να απλώσετε το χέρι πάνω από τον ώμο σας και να το πιάσετε. Το ίδιο ισχύει και για να ρίξετε βέλη: Θα πρέπει να κρατάτε το χέρι με το τόξο σταθερό, να φέρετε το άλλο παράλληλα να πατήσετε το αντίστοιχο trigger να τραβήξετε προς τα πίσω και να όταν θέλετε να ρίξετε το βέλος, το αφήνετε. Το αποτέλεσμα είναι ότι το Horizon Call of the Mountain είναι αρκετά πιο χειρονακτικό από ότι αναμένεται στην αρχή και αποτελεί μία από τις λίγες περιπτώσεις που οι λέξεις PlayStation και… γυμναστική μπαίνουν στην ίδια πρόταση.

βιντεο1

Πέρα από το αρκετό σκαρφάλωμα, έχουμε και αρκετές μάχες με τις αγαπημένες μας μηχανές – ζώα, οι οποίες όμως είναι αρκετά διαφορετικές από ότι έχουμε συνηθίσει όσοι έχουμε παίξει τη σειρά. Αρχικά κάθε μάχη γίνεται σε αρένες, είτε με λίγες μικρές μηχανές ίδιου τύπου ή με μία μόνο μεγάλη. Μόλις ξεκινήσει η μάχη οι κινήσεις σας περιορίζονται μόνο δεξιά και αριστερά σε κυκλική τροχιά της πίστας με τις μηχανές βρίσκονται στο κέντρο. Για να αποφύγετε τις απότομες επιθέσεις τους, χρησιμοποιείτε τον δεξί μοχλό και κάνετε ένα στιγμιαίο αλλά πολύ γρήγορο sprint, το οποίο δείχνει να είναι αρκετά μελετημένο, καθώς είναι και διασκεδαστικό και δεν ζαλίζει ούτε ενοχλεί καθόλου τον παίκτη.

Όπως είπαμε και πριν το βασικό σας όπλο είναι το τόξο, για το οποίο έχετε αυτή τη φορά απεριόριστα απλά βέλη και να τα ρίξετε κάνετε την πλήρη κίνηση του τόξου κάθε φορά. Εκτός από τα απλά, θα αποκτήσετε σταδιακά και άλλα γνώριμα βέλη, όπως τα Flaming Arrows που περιέχουν και φωτιά, τα Shock Arrows που έχουν ηλεκτρισμό, τα Tear arrows που σπάνε το σημείο της μηχανής που καρφώνονται και τα Precision Arrows, που είναι σαν τα κανονικά αλλά αρκετά ισχυρότερα. Τα βέλη αυτά θα πρέπει να φτιάξετε οι ίδιοι, τοποθετώντας με τις κινήσεις των χεριών σας τη μύτη του βέλους και τα υπόλοιπα συστατικά στο ξύλο. Τα απαραίτητα συστατικά τα βρίσκετε μέσω loot.

horizon call of the mountain 2

Για να κάνετε σημαντικό damage σε μία μηχανή πρέπει να εντοπίζετε, να χτυπάτε και να καταστρέφετε τα αδύναμά της σημεία. Μπορεί αρχικά να μην γίνεται εμφανές, όμως το PSVR2 χρησιμοποιεί την τεχνολογία eye tracking που εντοπίζει το σημείο που κοιτάνε τα μάτια σας και εκεί πηγαίνει το βέλος όταν ρίξετε. Έτσι για να πετύχετε το σημείο που θέλετε δεν κοιτάτε μέσα από κάποιο κύκλο ή στόχο, αλλά απευθείας εκεί που θέλετε να χτυπήσετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι γίνεται υπερβολικά εύκολο ή ότι θα πετυχαίνετε ότι θέλετε πάντα, καθώς και οι μηχανές και εσείς κουνιέστε συνεχώς. Συνοπτικά οι μάχες είναι αρκετά πιο απλές ότι μας έχει συνηθίσει η σειρά Horizon, καθώς λείπουν στοιχεία, όπως το melee και οι πιο πολλές επιλογές στα όπλα, όμως το να τις ζούμε από πρώτο πρόσωπο κάνοντας οι ίδιοι τις κινήσεις του χαρακτήρα είναι πραγματικά εντυπωσιακό και το αποτέλεσμα δεν μας άφησε παράπονα. Το μόνο που θα θέλαμε από τις μάχες είναι να ήταν πιο πολλές και να αντικαθιστούσαν λίγο περισσότερο από το πολύ σκαρφάλωμα που κάναμε.

Πρόσωπο με πρόσωπο με τρομακτικές μηχανές
Στον τομέα των γραφικών το Horizon Call of the Mountain είναι αναμενόμενα ένα σκαλί πιο κάτω από το πανέμορφο Forbidden West, αλλά και μία από τις πιο εντυπωσιακές κυκλοφορίες σε VR. Για πρώτη φορά στα χρονικά της σειράς η μηχανή γραφικών που χρησιμοποιείται είναι η Unreal Engine και όχι η Decima. Η λεπτομέρεια στα τεράστια περιβάλλοντα είναι αρκετά καλή, ενώ η κλίμακα σε πολλές περιπτώσεις είναι εντυπωσιακή. Τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στα μάτια μας είναι αρκετά λεπτομερή, όμως στα πιο μακρινά φαίνεται αναμενόμενα η πιο χαμηλή ανάλυση. Παράδειγμα είναι το τόξο μας που είναι πραγματικά σαν να το βλέπουμε μπροστά μας.

horizon call of the mountain 3

Οι μηχανές είναι όσο καλοφτιαγμένες και λεπτομερείς θυμόμαστε, όμως το να τις βλέπουμε στο πραγματικό τους μέγεθος είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ειδικά οι πιο μεγάλες προκαλούν δέος. Οι φωτισμοί είναι επίσης πολύ καλοί με όμορφες αντανακλάσεις και σκιές. Τεχνικά το Call of the Mountain τρέχει εξαιρετικά με ελάχιστα framedrops κυρίως στις μάχες με πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα. Οι κινήσεις που κάνουμε με τα χέρια και το κεφάλι μας γίνονται άμεσα και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση ή input lag.

Ο ήχος είναι επίσης καλοφτιαγμένος με ωραία και ρεαλιστικά εφέ. Οι γνωστοί ήχοι των μηχανών όταν πρόκειται να κάνουν επίθεση, ήταν τις πετυχαίνουμε με βέλη, όταν πεθαίνουν κλπ επιστρέφουν απαράλλακτοί. Η μουσική είναι πολύ καλή με ωραία κομμάτια που ταιριάζουν απόλυτα στον κόσμο του Horizon.Επιπλέον ο ήχος είναι 3D και συνδυασμό με τις δυνατότητες του VR το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Στον ρόλο του Ryas είναι ο Mark Allan Stewart, ο οποίος έχει παίξει σε αρκετά games αλλά δευτερεύοντες ρόλους. Η ερμηνεία του είναι τίμια και ευτυχώς δεν είναι από τους πρωταγωνιστές που μιλάει όλη την ώρα αλλά μόνο όταν χρειάζεται. Οι υπόλοιποι voice actors κάνουν επίσης καλή δουλειά.

horizon call of the mountain 4

Σαν VR εμπειρία, εξαιρετική αλλά σαν Horizon εμπειρία, λίγο χλιαρή
Το Horizon Call of the Mountain σίγουρα δεν είναι ο επόμενος μεγάλος τίτλος της σειράς, αλλά αποτελεί τον ιδανικό τρόπο επίδειξης των δυνατοτήτων του PSVR2. Σίγουρα θα θέλαμε περισσότερη δράση και λιγότερο σκαρφάλωμα, όμως το συνολικό αποτέλεσμα θα αφήσει ικανοποιημένους όσους ψάχνουν μία αξιόλογη VR εμπειρία. Η Firesprite έκανε αρκετά καλή δουλειά και αν η Sony υποστηρίξει αρκετά τη νέα συσκευή της, τότε θα αποτελέσει ένα από τα δυνατά της χαρτιά. Το Horizon Call of the Mountain το προτείνουμε σε όλους όσους έχετε PSVR2, είτε είστε fans της συγκεκριμένης σειράς είτε την μπαίνετε σε αυτή για πρώτη φορά.

Θετικά:
- Άρτια επίδειξη των δυνατοτήτων του PSVR2
- Εντυπωσιακά τοπία και σκηνικά
- Απλοποιημένες αλλά ικανοποιητικές μάχες
- Καλοφτιαγμένοι μηχανισμοί του σκαρφαλώματος

Αρνητικά:
- Αδιάφορο σενάριο και χαρακτήρες
- Υπερβολικά πολύ σκαρφάλωμα
- Θα μπορούσε να διαρκεί λίγο περισσότερο
- Ελάχιστο replayability

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8
Σενάριο: 6
Αντοχή: 6
Γενικά: 7.5

Αν σας αρέσει η αναρρίχηση και οι μάχες με μηχανές δοκιμάστε το.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Διαγωνισμός Horizon Call of the Mountain: Ο νικητής

Ο διαγωνισμός για το Horizon Call of the Mountain για PS5 και PlayStation VR2 ολοκληρώθηκε. Ο τυχερός νικητήςAndreas Mourtzinos Κερδίζει ένα αντίτυπο του παιχνιδιού. Δείτε τους ενεργούς διαγ...
Posted (21 Mar 2023)

Διαγωνισμός για ένα Horizon Call of the Mountain

Το GameWorld σας χαρίζει ένα Horizon Call of the Mountain για PlayStation VR2. Η κλήρωση έχει ήδη ξεκινήσει στο Facebook group Greek PlayStation Community και θα ολοκληρωθεί αύριο. Το δώρο προσφέρει...
Posted (28 Feb 2023)

Η Aloy είναι κοντή όταν την βλέπουμε με VR στο Horizon Call of the Mountain

Διάφοροι παίκτες που παίζουν Horizon Call of the Mountain διαπίστωσαν ότι η Aloy (που δεν είναι playable) είναι πιο κοντή από το αναμενόμενο. Πρωταγωνιστής του Call of the Mountain είναι ο Ryas, πρώ...
Posted (24 Feb 2023)

Horizon Call of the Mountain

Η Sony ανακοίνωσε το Horizon Call of the Mountain, το οποίο θα κυκλοφορήσει στο PS5, αποκλειστικά για το PlayStation VR 2. Η συγκεκριμένη Action RPG VR εμπειρία θα έχει κάμερα πρώτου προσώπου, ενώ ...
Posted (05 Jan 2022)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.5
7.5 User Score
(3 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Firesprite, Guerilla Games
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 22/2/23
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification