Diablo

Hot
GameWorld
REVIEWED ON PC   Mac  

Μάχη με τους απόλυτους δαίμονες.

Το βασίλειο του Khandaras βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση. Ένας κακός βασιλιάς, ο χαμένος του γιος και ένας αρχιεπίσκοπος, όλοι εμπλέκονται σε μία υπόθεση η οποία έχει σκορπίσει τον θάνατο και τον τρόπο. Εσείς είστε ένας γενναίος μαχητής που εντοπίζει την ρίζα του κακού. Την μικρή πόλη του Tristram. Εκεί βρίσκεται ένας ναός ο οποίος όχι μόνο στην επιφάνεια αλλά και δεκάδες μέτρα πιο κάτω, έχει κυριευτεί από δαίμονες. Με το όπλο σας στο χέρι καλείστε να κατέβετε πολλά σκαλοπάτια και να εξερευνήσετε τον λαβύρινθο…μέχρι τον πάτο!

Μοναδική ατμόσφαιρα
Η ατμόσφαιρα του Diablo 1 είναι ίσως η καλύτερη που έχουμε δει ποτέ σε RPG παιχνίδι. Από τον ήχο του Install (με σήμα τον Diablo!) που διαρκεί μόλις 5 δευτερόλεπτα, από το intro video της εγκαταλελειμμένης πόλης με τα πτώματα και τα κοράκια έως τα πρώτα σας βήματα στο…χωριό του Tristram και την πρώτη στιγμή που θα μπείτε στον ναό, τα πάντα σας έχουν μεταφέρει μέσα στο πετσί του ρόλου του χαρακτήρα σας. Και αυτό είναι που θέλησε και κατάφερε (για πλάκα) να πετύχει η Blizzard στο συγκεκριμένο game.



 



Στο ξεκίνημα του παιχνιδιού καλείστε να επιλέξετε ανάμεσα σε τρεις χαρακτήρες (και βέβαια να δώσετε όνομα σε αυτόν που επιλέξατε). Warrior, Rogue και Sorcerer, καθένας ειδικεύεται σε τρεις διαφορετικούς τομείς. Ο Warrior στις μάχες σώμα με σώμα, ο Rogue στα melee attacks αφού χειρίζεται άριστα τα τόξα και γενικά όπλα απόστασης ενώ ο Sorcerer ειδικεύεται στη μαγεία για την οποία τον βοηθάνε τα μαγικά ραβδιά του (Staves). Τα στατιστικά του χαρακτήρα σας είναι τα εξής 4: Strength, Magic, Dexterity, Vitality. Ο Warrior αποδίδει καλύτερα όταν βελτιώνει το Strength, ο Rogue το Dexterity κι ο Sorcerer το Magic. Σε αυτά τα αντίστοιχα stats έχουν και καλύτερη βαθμολογία όταν ξεκινάει το παιχνίδι. 

Αφού μπείτε στο Tristran, θα παρατηρήσετε ότι τα πάντα γύρω σας είναι διαβρωμένα, δείγμα του ότι οι σατανικές δυνάμεις έχουν βάλει το χεράκι τους. Μέσα στην εγκαταλελειμμένη πόλη θα συναντήσετε και κάποιους χαρακτήρες που θα σας βοηθήσουν. Ο Griswold the Blacksmith θα επισκευάσει στο εργαστήριό του ότι έχει να κάνει με πανοπλίες, κράνη, σπαθιά, ασπίδες κ.ο.κ. ενώ παράλληλα μπορείτε να πουλήσετε αντικείμενα που βρήκατε στη μάχη ή να αγοράσετε αντικείμενα από αυτόν (τα οποία ανά διαστήματα ανακυκλώνονται). Υπάρχουν Basic Items, τα οποία είναι διάφορα είδη απλών όπλων και τα Premium Items, τα οποία είναι όπλα με μαγικές ιδιότητες τα οποία αυξάνουν τα στατιστικά σας (και βέβαια κοστίζουν ακριβότερα). Ο Cain the Elder είναι ένας σοφός γέροντας που βρίσκεται στο πηγάδι και θα σας συμβουλέψει αλλά και θα αναγνωρίσει ότι μαγικά αντικείμενα του φέρετε (κι αυτό γιατί κατά την διάρκεια της μάχης θα βρείτε και μη αναγνωρίσιμα αντικείμενα).

Μάλιστα η φωνή του (θυμίζει Σον Κόνερι) και η ατάκα που λέει κάθε φορά που τον πλησιάζετε (“Stay a while and listen”) έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό κάθε RPG fan! Απέναντι βρίσκεται ο Pepin The Healer, ο οποίος σας θεραπεύει και αγοράζει και πουλάει health potions διαφόρων μεγεθών. Ανάμεσα σε κάτι βράχους θα συναντήσετε τον Wirt the Peg-Legged boy, ο οποίος έχει το ένα του πόδι ξύλινο μιας και το έχασε στην προσπάθειά του να…βρει κάποιο αντικείμενο. Ουσιαστικά ο πιτσιρικάς συχνάζει στα βάθη των Dungeons και αρπάζει αντικείμενα νεκρών πολεμιστών και σας τα πουλάει. Αρκετές φορές τυχαίνει να έχει πολύ καλά αντικείμενα ενώ σας ζητάει πάντοτε κι ένα μικρό αντίτιμο απλά και μόνο για να…ρίξετε μια ματιά! Τέλος, η Adria the Witch είναι η μάγισσα του χωριού η οποία σας πουλάει μαγικά αντικείμενα όπως μαγικά ραβδιά, πάπυρους (οι οποίοι χρησιμεύουν στο να μάθετε κάποιο skill), mana potions κτλ.


Αφού γνωρίσετε τους κατοίκους της μικρής πόλης, στο βόρειο τμήμα θα συναντήσετε έναν καθεδρικό ναό. Στην είσοδο βρίσκεται ένας ετοιμοθάνατος χωρικός με το όπλο του, ο οποίος σας αποκαλύπτει, λίγα δευτερόλεπτα πριν πεθάνει, ότι ο αρχιεπίσκοπος Lazarus έμπλεξε όλους τους κατοίκους της περιοχής σε μια παγίδα, αφού τους παρέπεμψε στον ναό για να βρουν τον γιο του βασιλιά ο οποίος είχε εξαφανιστεί. Αυτοί κατέβηκαν στον ναό όπου τους είχε στηθεί παγίδα, προσπάθησαν να αντισταθούν αλλά σφαγιάστηκαν από τον Butcher, ένα δαιμόνιο πλάσμα με ισχυρή δύναμη. Αυτός θα είναι κι ο πρώτος Mini Boss, αν θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε έτσι. Και αυτό θα είναι το πρώτο σας Quest μαζί με άλλα που θα ακολουθήσουν . π.χ. αργότερα ο Pepin the Healer θα σας ζητήσει να ανακαλύψετε γιατί το νερό του χωριού είναι μολυσμένο και οι άνθρωποι αρρωσταίνουν από αυτό. Στο τέλος της αναγγελίας του πρώτου quest, ο πολεμιστής σας παρακαλεί να πάρετε εκδίκηση για όλους όσους έπεσαν στη μάχη. “Θα πάρω εκδίκηση για τον θάνατό σου” μουρμουράτε λίγο πριν μπείτε στο Dungeon. Ο πόλεμος απέναντι στους δαίμονες της κόλασης έχει μόλις αρχίσει…


Γραφικά-Gameplay
Αφού μπείτε στο Dungeon, η ίδια εκρηκτική ατμόσφαιρα συνεχίζει να σας ακολουθεί και εκεί. Η μουσική επένδυση και τα εφέ δένουν πολύ όμορφα την ώρα της μάχης. Για την ακρίβεια, όταν δεχτείτε κρίσιμα χτυπήματα ή περικυκλωθείτε από τέρατα, εκεί θα νιώσετε και ως χρήστες ένα μικρό αίσθημα τρόμου, μιας και ήδη θα έχετε δεθεί με τον χαρακτήρα σας και την εκπλήρωση της υπόσχεσης που έδωσε. Τα γραφικά σε αυτή την πρώτη έκδοση του παιχνιδιού είναι πολύ καλής ποιότητας με μόνο μελανό σημείο την πτώση των frames όταν μετακινείται η οθόνη.

Όσοι δεν έχουν παραδεχθεί μέχρι σήμερα την αξία του Diablo, ένα έχω να τους πω: "Stay a while and listen!"


Η κίνηση του χαρακτήρα σας είναι διαγώνια (και με απλά βήματα αφού ο χαρακτήρας σας δεν τρέχει), κι αντίστοιχη είναι και η στοίχιση των σκηνικών μέσα στο Dungeon. Σκοτώνοντας εχθρούς ή χτυπώντας βαρέλια, σεντούκια και σαρκοφάγους, μπορείτε να βρείτε πληθώρα αντικειμένων και Gold, τα οποία αν δεν είναι καλύτερα από αυτά που έχετε, τότε τα κρατάτε στο Inventory και τα πουλάτε στην πόλη για να κερδίσετε Gold. Αφού καθαρίσετε τους πρώτους εχθρούς στο Dungeon, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν σκάλες που οδηγούν πιο χαμηλά, στο Level 2. Αυτό θα συνεχιστεί, έως ότου φτάσετε στο κατώτερο Level όπου και βρίσκεται ο δαίμονας Diablo (και όπως συνηθίζεται, πιάνει όλη την οθόνη, είναι πανίσχυρος, ανίκητος κτλ.) Το inventory του χαρακτήρα σας, το οποίο ανοίγει με το πλήκτρο “I” περιλαμβάνει θέσεις για δύο όπλα (π.χ. σπαθί και ασπίδα ή τσεκούρι και ασπίδα αν έχετε μαχητή, τόξο ή ραβδί και στα δύο χέρια αν έχετε Rogue ή μάγο αντίστοιχα κ.ο.κ.) καθώς και θέσεις για πανοπλία, κράνος, δαχτυλίδια που προσθέτουν επιπρόσθετες ιδιότητες στον μαχητή σας κτλ. Στο κάτω μέρος της οθόνης διακρίνεται αριστερά η σφαίρα με το health status σας και δεξιά η σφαίρα με το mana status. Όσο δέχεστε χτυπήματα και όσο χρησιμοποιείτε μαγεία, αντίστοιχα οι σφαίρες αυτές χάνουν το υγρό τους. Αν διαθέτετε όπως health και mana potions, τότε μπορείτε να τις γεμίσετε άμεσα. Το mana αναπληρώνεται αργά όσο περνάει η ώρα ενώ το health δεν αναπληρώνεται, εκτός κι αν έχετε τον Sorcerer ο οποίος μπορεί με ειδικά spells να αναπληρώσει τόσο το health όσο και το mana.


Από το μενού με τα στατιστικά του χαρακτήρα σας μπορείτε να δείτε τι Armor Class είναι ο χαρακτήρα σας, πόσο Damage κάνει στους αντιπάλους του, τι Experience έχει καθώς και τα Magic, Fire και Lightning Resist, τα οποία όσο τα αυξάνετε (μέσω bonus ή ειδικών αντικειμένων που σας δίνουν resistance) τόσο ωφελείστε σε αντίστοιχους εχθρούς. Οι αρχικοί εχθροί είναι απλοί σκελετοί, goblins και ζόμπι. Όσο κατεβαίνετε level συναντάτε τερατώδεις δαίμονες, μάγους του σκότους κ.ο.κ. Με άλλα λόγια όλη η κόλαση μέσα σε έναν καθεδρικό ναό!

Όταν φτάσετε το Experience που απαιτεί το επόμενο Level, τότε ανεβαίνετε ένα Level κι έχετε την δυνατότητα να αυξήσετε τα στατιστικά σας κατά πέντε πόντους, επιλέγοντας που θέλετε να δώσετε περισσότερο έμφαση (συνήθως Strength αν έχετε Warrior, Magic αν έχετε Sorcerer και Dexterity αν έχετε Rogue). Όσο ανεβαίνετε Level έχετε την δυνατότητα να μάθετε νέα Spells μέσω ειδικών Scrolls τους οποίους μπορείτε είτε να βρείτε στη μάχη, είτε να αγοράσετε (ορισμένους από αυτούς) απ’ την Adria the Witch.

Γενικά ο χειρισμός του παιχνιδιού και η χρήση των αντικειμένων είναι κάτι παραπάνω από απλή αφού οι έμποροι του χωριού σας βοηθούν με το κατάλληλο πάντα αντίτιμο. Για Healing υπάρχει ο Pepin, για την μαγεία η Adria και για τα όπλα ο Griswold, ο οποίος θα επισκευάσει τον εξοπλισμό σας όποτε του το ζητήσετε. Κάθε αντικείμενο έχει το δικό του Durability το οποίο πέφτει όσο δέχεστε χτυπήματα και κάποια στιγμή θα χρειαστεί επισκευή. Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, αντικείμενα τα οποία βρέθηκαν στη μάχη έχουν πολύ χαμηλό μέγιστο durability και θα φθείρονται πολύ γρήγορα, οπότε είναι στη δική σας κρίση το αν θα τα χρησιμοποιήσετε ή όχι. Ο χάρτης, που εμφανίζεται με λεπτές γραμμές πάνω στον χαρακτήρα σας, βοηθάει στον μέγιστο βαθμό το έργο σας και σας δίνει σωστές κατευθύνσεις για να βρείτε κάθε φορά την σωστή έξοδο. Τέλος, οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μάχη μπορείτε να επιστρέψετε στην πόλη με την χρήση του Town Portal Scroll, ο οποίος πωλείται από την Adria ή από τα διάφορα σημεία τα οποία υπάρχουν μέσα στον καθεδρικό ναό.



Multiplayer
Αφού τερματίσετε το παιχνίδι, η δράση δεν σταματάει εδώ. Κι αυτό γιατί μπορείτε να συνδεθείτε στους Battle.net servers της Blizzard και να παίξετε Diablo μαζί με άλλους τρεις παίκτες ταυτόχρονα και να δώσετε όλοι μαζί την μάχη. Μπορείτε ακόμη και να κοντραριστείτε μεταξύ σας σε μάχες σώμα με σώμα. Και συνήθως όποιος παίκτης επιθυμεί μάχη μπορείτε να την έχει οποιαδήποτε στιγμή, κι αυτό είναι άσχημο για τους κατά πολύ αδύναμους χαρακτήρες ή για αυτούς που δεν θέλουν να εμπλακούν σε PvP.

Επίλογος
Αυτή η πρώτη έκδοση του Diablo ήταν και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Blizzard να δείξει τις ικανότητές της στα RPG. Το Diablo είναι ένα παιχνίδι που ευχαριστιέσαι να παίζεις και το οποίο θα σας κρατήσει προσηλωμένους για πάρα πολλές ημέρες. Τόσο στο Single-Player όσο και στο Multiplayer mode.

Θετικά:
- Απλό και εθιστικό gameplay
- Όμορφα γραφικά
- Ατμοσφαιρική μουσική που συνδυάζεται με απίστευτα ηχητικά εφέ και διαλόγους
- Εξίσου ατμοσφαιρικά landscapes
- Multiplayer που επεκτείνει κατά πολύ την διάρκεια ζωής του παιχνιδιού

Αρνητικά:
- Πλοκή που διαδραματίζεται σε ένα μόνο σημείο
- Η γκάμα εχθρών θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 10
Gameplay: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 9.1

Το καλύτερο RPG της χρονιάς του.


Μάνος Γρυπάρης

 

Diablo Hellfire

Η τεράστια απήχηση και επιτυχία του πρώτου Diablo οδήγησαν τους πιο σκληροπυρηνικούς fans του στην δημιουργία mods. Έτσι το Diablo απέκτησε παραπάνω περιεχόμενο απευθείας από την κοινότητα του κι όχι από την Blizzard. Παρόλα αυτά, το καλοκαίρι του 1997 η Blizzard συμφώνησε με την Sierra κι ενέκρινε την ανάπτυξη ενός expansion. Το Diablo: Hellfire έγινε το πρώτο και τελευταίο μέχρι σήμερα παιχνίδι της σειράς που δεν έχει αναπτυχθεί από την ίδια την Blizzard. Η εταιρία ανάπτυξης του Diablo: Hellfire, Synergistic Software, είχε μόλις 2 μήνες στη διάθεσή της για την ολοκλήρωση της ανάπτυξής του. Όπως είναι λογικό, αυτό είχε αντίκτυπο στο περιεχόμενο του παιχνιδιού και γίνεται εμφανές από τα στοιχεία κώδικα που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η απουσία του multiplayer mode και η αδυναμία σύνδεσης στην υπηρεσία Battle.net ήταν τα μεγαλύτερα πλήγματα. Ακόμα κι έτσι όμως, η Synergistic Software αξίζει συγχαρητήρια για αυτό που πέτυχε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Κυρίες και κύριοι, ο Na-Krul
Η ιστορία που διηγείται το Diablo: Hellfire δεν συνδέεται με το βασικό παιχνίδι. Θεωρείται περισσότερο ως ένα “What if…” σενάριο. Σε αυτό το σενάριο, ένας μάγος εκτελεί μια τελετουργία και άθελα του απελευθερώνει τον δαίμονα Na-Krul κοντά στην πόλη Tristram. Ο μάγος καταφέρνει να σφραγίσει τις πόρτες του χώρου ελάχιστα πριν βγει έξω ο δαίμονας. Σε αυτό το σημείο έρχεστε εσείς με την αποστολή να μπείτε στην φωλιά του Na-Krul και να τον εξοντώσετε.

Επιστροφή στο Tristram
Αρχικά πρέπει να επισημάνουμε ότι το Diablo: Hellfire λειτουργεί περισσότερο όπως ένα μοντέρνο add-on. Στην αρχή δηλαδή θα ξεκινήσετε να παίζετε κανονικά το πρώτο Diablo, αλλά με τις προσθήκες των νέων αντικειμένων, εχθρών και κάποιων επιπλέον quests. Ακόμα προστίθεται η δυνατότητα επιλογής του χαρακτήρα Monk, ενός νέου class που ειδικεύεται σε melee όπλα. Αφού φτάσετε τον χαρακτήρα σας στο level 15 ή ολοκληρώσετε το Level 9 του παιχνιδιού, θα μπορείτε να ξεκλειδώσετε και τα αποκλειστικά dungeons του Hellfire, που κορυφόνωνται στην μάχη με τον Na-Krul, μιλώντας στον Lester the Farmer που βρίσκεται στο βόρειο μέρος του Tristram κοντά στις αγελάδες. Υπάρχει και η δυνατότητα μεταφοράς του προηγούμενου χαρακτήρα σας που ενδέχεται να βρίσκεται ήδη στο απαραίτητο level. Η δυσκολία των 8 νέων dungeons αντιστοιχεί σε αυτή των dungeons 9-16 του πρώτου Diablo. Παρόλα αυτά, σας δίνεται η δυνατότητα να μην μιλήσετε στον Lester και να παίξετε μόνο τα dungeons του Diablo με τις νέες προσθήκες τους.

Πινελιές φρεσκάδας
Οι προσθήκες του expansion είναι αρκετές για να παίξετε άλλη μια φορά τα γνωστά dungeons του Diablo. Αρχικά μπορείτε να δοκιμάσετε το παιχνίδι χρησιμοποιώντας τον νέο χαρακτήρα Monk. Ο Monk εμφανίζεται δυνατότερος όταν δεν βαστάει κάποιο όπλο ή όταν είναι εξοπλισμένος με staff. Μάλιστα, τα light armor του αυξάνουν την άμυνα περισσότερο από τα heavy armors. Στη συνέχεια, υπάρχει το σύστημα με τα oils και τα runes, τα οποία όμως δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στο να δικαιολογήσουν το λόγο της προσθήκης τους, αφου στο δικό μου playthrough δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω κανένα από τα δύο. Τα oils επηρεάζουν τα στατιστικά των αντικειμένων σας, ενώ τα runes τοποθετούνται στο έδαφος ως παγίδες. Οι λοιπές προσθήκες αφορόυν κάποια επιπλέον quests, νέα spells και αντικείμενα που γίνονται “equipped” στα όπλα και τις πανοπλίες σας για να τα δυναμώσουν, καθώς και μια σημαντική ενίσχυση στη δυσκολία και τα στατιστικά του final boss Diablo.

Δύο μήνες ανάπτυξης δεν είναι αρκετοί για οποιοδήποτε RPG expansion.

Παρόλα αυτά υπήρχαν και ουσιαστικές τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να είχαν συμπεριληφθεί και σε κάποιο patch για το Diablo και τις οποίες η Blizzard προσέθεσε και στα επόμενα παιχνίδια της σειράς. Βασικότερη και πιο ανακουφιστική είναι η δυνατότητα να τρέχετε όταν βρίσκεστε στην Tristram. Το αναγκαστικό αργό βάδισμα ήταν ένα από τα ελάχιστα μειωνεκτήματα του πρώτου παιχνιδιού. Το “healing” γίνεται πλέον αυτόματα μιλώντας στον Pepin the Healer, χωρίς να χρειάζεται να επιλέξετε την επιλογή “Heal Now”. Ακόμα, ξεχωρίζει η δυνατότητα που σας δίνεται να επιλέξετε τον βαθμό δυσκολίας στα dungeons που καλείστε να ολοκληρώσετε. Τέλος, προστέθηκαν δύο νέα spells που γίνονται ιδιαίτερα χρήσιμα, ειδικότερα στα τελευταία επίπεδα. Το πρώτο κάνει “highlight” όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω σας κι έτσι διευκολύνει την εύρεση τους, ειδικά των μικρότερων όπως potions και rings. Το δεύτερο σας μεταφέρει απευθείας στην κοντινότερη έξοδο του επιπέδου στο οποίο βρίσκεστε.

Ζητείται…ατμόσφαιρα
Τα δύο νέα dungeons ονομάζονται Festering Nest και Demon Crypt κι έχουν από 4 επίπεδα το καθένα. Αμφότερα είναι γεμάτα με νέους εχθρούς, όμως δυστυχώς απογοητεύουν στον σχεδιασμό. Όπως φαίνεται χρησιμοποιήθηκαν παραλλαγές μόλις δύο μοντέλων και για τα οκτώ επίπεδα, ενώ θεματικά δεν φαίνεται να ταιριάζουν στον κόσμο του Diablo. Το Festering Nest ειδικά είναι βγαλμένο από ταινία Alien.

Σε αντίθεση με το Diablo, οι νέοι εχθροί είναι σχεδιασμένοι από την αρχή και δεν αποτελούν διαφωρετικές αποχρώσεις ήδη υπαρχόντων τεράτων. Παρόλα αυτά τα animations στις κινήσεις τους δεν είναι εξίσου λεπτομερή. Ακόμα, υπάρχουν κάποια εντυπωσιακά οπτικά εφέ στις επιθέσεις των αντιπάλων που περιλαμβάνουν ξόρκια, όπως οι μπάλες φωτιάς. Τα νέα επίπεδα έχουν και τη δική τους μουσική υπόκρουση, η οποία όμως δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση στα επίπεδα του υπόλοιπου Diablo.

Diablo 1.1
Το Diablo: Hellfire κερδίζει πόντους ως αναβαθμισμένη έκδοση ενός υπέροχου RPG που όλοι αγαπήσαμε. Παρόλα αυτά, τα δικά του dungeons δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο. Οι φανατικοί του Diablo θα το λατρέψουν, ενώ οι υπόλοιποι θα περάσουν ευχάριστα. Σίγουρα δεν δικαιολογεί το κόστος του, αλλά πλέον σε περίπτωση που το βρείτε σε χαμηλή τιμή, αξίζει να το αποκτήσετε και να παίξετε την απόλυτη έκδοση του Diablo.

Θετικά:
- Ταχύτερο βάδισμα στο Tristram
- Spells που βοηθούν στην ομαλότερη πέραση των dungeons
- Δυσκολότερος Diablo
- Δυνατότητα επιλογής επιπέδου δυσκολίας
- Original artwork για τους νεους εχθρούς

Αρνητικά:
- Ανούσιες προσθήκες αντικειμένων
- Τα νέα dungeons είναι εκτός κλίματος
- Ανεξήγητη απώλεια multiplayer
- Ποιότητα ήχου χαμηλότερη των προσδοκιών

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 6
Αντοχή: 4.5
Γενικά: 6.6 

Μάνος Μαρίνος

 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
10.0(1)
To write a review please register or
Ένα κλασικό RPG
(Updated: August 14, 2014)
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
10.0
Το Diablo, το πασίγνωστο game της Blizzard για τα PC, έγινε port στο Playstation. Τα κατάφερε η ταπεινή 32 bit κονσόλα μας να ανταπεξέλθει σ'αυτή τη μεταφορά;

Για τους μη γνώστες, το Diablo πρόκειται ουσιαστικά για ένα dungeon-crawling action game. Τριγυρνάτε σε 15 επίπεδα γεμάτα hack-and-slash δράση που θα έκαναν άλλα παιχνίδια του είδους να ντρέπονται που κυκλοφόρησαν! Με μια απλή κατακόρυφη προοπτική 3rd person, όμορφο animation και απαράμιλλο σχεδιασμό επιπέδων και χαρακτήρων,το Diablo εντυπωσιάζει. Για παράδειγμα, δείτε το animation ενός Plaguewrath την ώρα που αφήνει τη τελευταία του πνοή και θα καταλάβετε!

Πίσω όμως από το χαρακτηρισμό του τίτλου ως action game κρύβεται ένας μηχανισμός character development που έχουν συνήθως παιχνίδια RPG. Διαλέγετε ένα χαρακτήρα από 3 classes (warrior, rogue και magician) και ενώ αρχικά θα ξεκινάτε δειλά δειλά να προχωράτε στα μπουντρούμια και να σκοτώνετε τέρατα με 4 (ή 14!) hits θα φτάσετε στο σημείο να κάνετε one hit instant kills και μαγικά με απίστευτο damage.

Το ατού του τίτλου είναι το replayability. Κάθε φορά που μπαίνετε σε κάποιο dungeon αυτό δημιουργείται τυχαία, δηλαδή κάθε φορά που ξεκινάτε καινούριο παιχνίδι θα παίζετε διαφορετικά επίπεδα! Η αναβάθμιση των μαγικών δε πάει πίσω. Βάλτε και τα 3 διαθέσιμα classes και τέλος! Τι άλλο θέλετε δηλαδή;

Όλα καλά μέχρι εδώ στη μετάφραση του παιχνιδιoύ για τη κονσόλα μας αλλά… Το animation σε σχέση με την έκδοση των PC's είναι πιο ''αστούμπαλο''. Θα πιάσετε αρκετές φορές το χαρακτήρα σας να δυσκολεύεται να περάσει από σημεία που ενώ υπάρχει χώρος δε μπορεί να προχωρήσει! Τα γραφικά καθώς και τα εφέ είναι σαφώς φτωχότερα και για κάποιο λόγο όλα φαίνονται πιο σκοτεινά απ'όσο θα 'πρεπε. Το σημαντικότερο μειονέκτημα όμως, πέρα από τα μεγάλα loading times, είναι η ΦΑΓΑΝΑ ΜΝΗΜΗΣ!!! 10 block ρε παιδιά; Έλεος!

Όσον αφορά το χειρισμό, η μεταφορά του πληκτρολόγιου και του ποντικιού στο χειριστήριο της Sony έδεσε μια χαρά! Βέβαια κάποιες εντολές που γίνονταν με τη χρήση του πληκτρολογίου απουσιάζουν αλλά αυτό δεν είναι κακό. Ευχάριστη προσθήκη για την έκδοση του Playstation είναι η χρήση των πλήκτρων Quick Health και Quick Mana. Με το πάτημα ενός κουμπιού δηλαδή γεμίζετε ενέργεια και mana χωρίς να χρειάζεται να ανοίγετε το inventory σας. Ειδικά στις μάχες με τα bosses θα σας φανεί πολύ χρήσιμο.

Κλείνοντας, θα αναφέρω το εξής: το Diablo είναι ένα εθιστικό action RPG. Προσωπικά (έχω παίξει και τις 2 εκδόσεις άπειρες ώρες) θεωρώ τη μεταφορά επιτυχημένη. Αν έχετε δοκιμάσει το τίτλο σε PC δεν θα χάσετε κάτι αλλά, αν είναι η πρώτη σας επαφή τότε επιτρέψτε μου να σας καλέσω στο εθιστικό εφιαλτικό δημιούργημα της Blizzard που ονόμασε απλά… Diablo! Μη το χάσετε!

Υπέρ:
+ Πολύ καλή ατμόσφαιρα
+ Ωραίο character development
+ Replayability

Κατά:
- Τα animations υστερούν σε σχέση με την PC έκδοση
- Μεγάλα loading times
- Υπερβολικά μεγάλος χώρος αποθήκευσης στη memory card

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 10
Report this review Comments (1) | Was this review helpful? 1

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 FadingShadow (Level 4) 11/02/2011 17:03
Το προχώρησα αρκετά αλλά ποτέ δεν με συγκίνησε όσο το Diablo 2!Πάντως για την εποχή του ήτανε πολύ καλό..
#2 ta3iapxhs (Level 1) 11/02/2011 17:03
Πολύυυ μπροστά για την εποχή του! καταπληκτικη ατμοσφαιρα αν και λιγο αργο το gameplay..
#3 Mr.Dododi (Level 25) 06/09/2014 13:58
Το απόλυτο game για όλους τους κατόχους PC! Awesome!!!
#4 Efane (Level 24) 08/09/2014 03:32
Σταθερή αξία το game, τυχεροί όσοι το παίξαμε :lol:
#5 supermario644ever (Level 20) 19/09/2015 13:18
Καλό game και ενδιαφέρον... 8)
#6 +1 Omnibot (Level 22) 04/01/2016 10:19
Συνδιάζοντας τη δυνατότητα δημιουργίας χαρακτήρων, τη περιπλάνηση σε τρομακτικά random generated dungeons σε στυλ D&D και τη γρήγορη δράση των action games, το Diablo κατέκτησε αμέσως τους gamers. Με υπέροχα γραφικά, μουσική και διαλόγους, ο τίτλος της Blizzard έφερε σημαντικές καινοτομίες και στο online multiplayer χάρη στην υποστήριξή του Battle.net. Παρόλο που το sequel είχε πολλές βελτιώσεις, ο αρχικός εφιάλτης κέρδισε δικαιωματικά αυτή τη θέση με τη πρωτοτυπία του. Παίξτε το στο σκοτάδι για περισσότερες συγκινήσεις!
Score 9.1
8.81 User Score
(24 votes )
User Reviews 10
Genre: RPG
Developer: Blizzard Entertainment
Publisher: Blizzard Entertainment
Διάθεση:
Players:
Requirements: 8MB, 60Mhz
Demo: Download
Release Date: 30/11/1996
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification