Gran Turismo 3: A-Spec

Hot
REVIEWED ON PS2  

Η καλύτερη έκδοση της σειράς έφτασε!

Η καλύτερη έκδοση της σειράς έφτασε!

Η καλύτερη έκδοση της σειράς έφτασε!


Τα racing games στις κονσόλες είχαν πάντοτε την τιμητική τους. Λόγω χειρισμού, λόγω μεγαλύτερης ευκολίας στο να παίξουν πολλοί παίκτες και για πολλούς ακόμα λόγους. To Gran Turismo 3: A-Spec είναι για πολλούς το καλύτερο racing game που έχουμε δει ποτέ σε κονσόλα. Τον λόγο μπορείτε να τον διαβάσετε στην συνέχεια αυτού του review…

Αναδρομή
Το πρώτο Gran Turismo εμφανίστηκε στο Playstation 1 το 1998. Από τότε μέχρι σήμερα την…εργολαβία του GT την έχει η Polyphony Digital για λογαριασμό της Sony. Για τα τότε δεδομένα τα γραφικά του και το gameplay του ήταν κάτι το εξαιρετικό και δεν υπήρχε racing fan εκείνη την περίοδο που να μην έχει παίξει το πρωτότυπο αυτό διαμάντι. Ένα χρόνο μετά ακολουθεί το Gran Turismo 2 το οποίο γκαζώνει στο ίδιο μοτίβο. Το 2001 όμως, φτάνει επιτέλους η σειρά του Gran Turismo 3 στο νέο Playstation 2. Πρόκειται για ένα must-have από κάθε οπαδό του Playstation, μιας και σε σχέση με τους προγόνους του ο συγκεκριμένος τίτλος έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ενός racing στην κονσόλα σας. Σε περιόδους όπου τα “φρουτάκια” απαγόρευσαν τα arcade, το GT 3 μεγάλωνε γενιές και γενιές.

Gameplay
Το Gran Turismo 3 περιλαμβάνει πάνω από 150 ακριβέστατα αντίγραφα αυτοκινήτων, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται από απλά, αγωνιστικά ή και επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι μονοθέσια της Formula 1. Τα μόνα μελανά σημεία που μας δυσαρέστησαν είναι ότι αφενός μεν ο συνολικός αριθμός αυτοκινήτων είναι κατά πολύ υποδεέστερος σε σχέση με το Gran Turismo 3 κι αφετέρου είχαμε και την απουσία δύο μεγάλων ονομάτων. Της Πόρσε και της Φεράρι. Το περιβάλλον του παιχνιδιού κινείται στο ίδιο μοτίβο με τα δύο προηγούμενα GT. Φανταχτερά μενού, εύκολος χειρισμός και δύο βασικά modes: arcade mode και simulation mode. Εσείς διαλέγετε και παίρνετε! Αν βγείτε πρώτοι σε μία σειρά από αγώνες τότε μπορείτε να ξεκλειδώσετε και αρκετές επιπλέον πίστες, μέχρι και ξεχωριστό πρωτάθλημα Formula 1!


Το παιχνίδι στο simulation mode ξεκινάει με εσάς να επενδύετε όσα χρήματα έχετε στο πρώτο σας (απλό) αυτοκίνητο. Στη συνέχεια παίρνετε μέρος σε διάφορους αγώνες και όσο κερδίζετε εξοικονομείτε χρήματα προκειμένου να αναβαθμίσετε το αυτοκίνητό σας ή να αγοράσετε ένα καλύτερο. Υπάρχουν συνολικά πέντε racing leagues ανάλογης δυσκολίας (Beginner, Amateur, Professional, Rally και Endurance ενώ στο arcade mode υπάρχουν τρία επίπεδα δυσκολίας).


Κάθε racing league έχει πάνω από 20 events, τα οποία απαιτούν και τα αντίστοιχα αυτοκίνητα προκειμένου να συμμετάσχετε σε αυτά. Τέλος, κάθε event έχει μία σειρά αγώνων, καθένας από τους οποίους έχει 20-78 γύρους και δίνει ένα ποσό στους νικητές, ανάλογα με την δυσκολία του. Αν καταφέρετε να πάρετε την πρώτη θέση σε όλους τους αγώνες μέσα σε ένα event τότε κερδίζετε ένα αυτοκίνητο, κάτι που σημαίνει ότι έχοντας δύο αυτοκίνητα μπορείτε πλέον να πουλήσετε το ένα.

Οι upgrade δυνατότητες για το αυτοκίνητό σας είναι απεριόριστες. Κάθε αυτοκίνητο έχει τα δικά του ανταλλακτικά. Έτσι, μπορείτε να αγοράσετε turbo, εξατμίσεις, αμορτισέρ, αναρτήσεις, σασιά και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας. Εκτός αυτού μπορείτε ακόμα και να επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις του αυτοκινήτου σας που αφορούν φρένα, αμορτιστέρ, ύψος αυτοκινήτου κ.ο.κ.

Ένα από τα καλύτερα racing games στο Playstation 2!


Η απόδοση των αντιπάλων σας κυμαίνεται σε λογικά επίπεδα αφού με λίγη υπομονή, όσο προχωράτε στο παιχνίδι, θα καταφέρνετε να περάσετε τα levels με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, κυρίως με τα χρήματα τα οποία θα κερδίζετε από τις αναβαθμίσεις (και τα οποία αν τα επενδύσετε στην ταχύτητα του αυτοκινήτου σας τότε την κάνατε λαχείο). Οι λάτρεις των στατιστικών θα συναντήσουν πίνακες με γραφήματα που αναλύουν την απόδοσή σας, replays και πολλά ακόμη καλούδια.


Γραφικά
Οι τοποθεσίες του παιχνιδιού είναι άριστα σχεδιασμένες και περιέχουν περιβάλλοντες χώρους και κτίρια από πολύ γνωστές χώρες. Ο σχεδιασμός των αυτοκινήτων είναι αριστουργηματικός αφού αποδίδεται και η παραμικρή λεπτομέρειά τους, δίνοντάς σας την εντύπωση ότι βλέπετε πραγματικό βίντεο αυτοκινήτων στον τηλεοπτικό σας δέκτη. Επιπλέον, γίνεται πολύ σωστή και ρεαλιστική χρήση των physics, τόσο των αυτοκινήτων όσο και του περιβάλλοντος (ήλιος που αντανακλά στα αυτοκίνητα, βροχή κτλ.) Τα shadows και τα lightining effects είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένα ώστε να αναπαριστούν τα αμάξια με τον ρεαλιστικότερο δυνατό τρόπο.

Ήχος
Στα ηχητικά εφέ υπάρχει πιστή αναπαράσταση του ήχου τόσο στις αλλαγές των ταχυτήτων, όσο και διαφορετικών σπινιαρισμάτων (ανάλογα με το οδόστρωμα) αλλά και θορύβων από μηχανές. Το soundtrack αφήνει εξίσου πολύ καλές εντυπώσεις χωρίς να κουράζει τον χρήστη αφού περιλαμβάνει δυνατά κομμάτια από σύγχρονους τραγουδιστές όπως Lenny Kravitz και Snoop Dogg, αλλά και παλιότερες μορφές όπως Jimi Hendrix και Judas Priest.

Επίλογος
Ένας εξομοιωτής αγώνων ταχύτητας που τα έχει όλα! Arcade ή Simulation; Αγωνιστικά αμάξια ή Formula 1; Μικρές ή μεγάλες κούρσες; Μαζικά upgrades ή αγορά καλύτερου αυτοκινήτου; Ότι θέλετε είναι εδώ, σε ένα παιχνίδι που με τόσα πρωταθλήματα φαντάζει πραγματικά ατελείωτο. Είναι το μόνο racing, το οποίο μπορείτε να παίζετε μέχρι να βγάλετε κάλους στα χέρια.


Θετικά:
- Πιστή απεικόνιση και της παραμικρής λεπτομέρειας των πραγματικών μοντέλων αυτοκινήτων
- Ατελείωτες δυνατότητες αναβάθμισης του αυτοκινήτου σας
- Πλούσιο soundtrack και πληθώρα ηχητικών εφέ
- Ατέλειωτο single-player mode

Αρνητικά:
- Λιγότερα αυτοκίνητα σε σχέση με το GT2
- A.I. χαμηλού επιπέδου για άλλη μια φορά
- Κάποιοι αγώνες διαρκούν για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα

Βαθμολογία
Γραφικά: 10
Ήχος: 9.5
Gameplay: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 9.3

To καλύτερο racing για το Playstation 2 κι ένας σημαντικότατος λόγος για τον οποίο η κονσόλα της Sony..ανέβασε ταχύτητες!

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Sotiris (Level 29) 11/03/2014 15:06
Λιώμα είχα γίνει οι Professional αγώνες ατελείωτοι μαζί με τα Edurances! :D
#2 Sotiris (Level 29) 11/03/2014 15:06
To cover θέλει ενα update.
#3 NoGood! (Level 24) 29/07/2014 18:08
Μετά το 1ο και το 2ο δεν ξανάπαιξα Gran Turismo γιατί πλέον τα βαριέμαι.Θα παίξω μόνο αν έρθει κανένας φίλος μου και θέλει αυτός να παίξουμε,αλλιώς το αφήνω στο ράφι να σκονίζετε.
Score 9.3
9.39 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Racing
Developer: Polyphony Digital
Publisher: Sony
Διάθεση:
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 9/7/2001
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Half-Life: Alyx   (9)
2
Marvel Snap   (8.3)
3
Hogwarts Legacy   (8.2)
4
Dead Space (2023)   (8.2)
5
Immortality   (8.2)
10

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
eFootball 2023   (5.0)
2.
4.
5.
6.
Overwatch 2   (6.0)
7.
Trek to Yomi   (9.0)
8.
God of War (PC)   (9.0)
9.
Stray   (8.0)
Notification