• Reviews
  • Super Cars (All) (Amiga, Atari ST, Amstrad, Commodore 64, Spectrum)

Super Cars (All) (Amiga, Atari ST, Amstrad, Commodore 64, Spectrum)

Hot
Super Cars (All)
Μία πραγματική καινοτομία στα racing games

Site: www.magneticfields.co.uk

Full Games: Κλικ εδώΒρισκόμαστε στο 1990 όταν η Magnetic Fields κάνει το μπαμ με το Lotus. Πέρα όμως από την χορηγία της ομώνυμης εταιρείας, η συνεργασία της προγραμματιστικής εταιρείας με την Gremlin δεν σταμάτησε εκεί. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το Super Cars, ένα Racing game που όμοιό του μέχρι πρότινος κανείς δεν είχε δει. Τι είναι αυτό; Μα φυσικά ο εξοπλισμός των αυτοκινήτων με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε…ρουκέτες και armor! Ναι, καλά ακούσατε. Καλώς ήρθατε στον φανταστικό κόσμο της Magnetic Fields η οποία κατάφερε να συνδυάσει τόσο απλά πράγματα και να δημιουργήσει ένα τόσο πολυπρόσωπο παιχνίδι.

Gameplay
Το πρώτο Super Cars κυκλοφορεί το 1990 και δεν συναντά την επιτυχία του sequel του. Ο λόγος είναι απλός. Διαθέτει μόλις εννέα πίστες και τα upgrades του αυτοκινήτου σας είναι πολύ ακριβά ενώ σε κάθε πίστα μπορείτε να αγοράσετε μόλις έναν μπροστινό και έναν πίσω πύραυλο. Επιπλέον, οι πίστες μοιάζουν σε πολλά σημεία μεταξύ τους οπότε ο χρήστης έχει έναν λόγο παραπάνω να βαρεθεί παίζοντας. Για να περάσετε στην επόμενη πίστα θα πρέπει να τερματίσετε στην πρώτη τριάδα κάτι που στους πρώτους αγώνες είναι πολύ εύκολο αλλά αργότερα δυσκολεύει αρκετά. Αυτό που έμεινε τελικά στους χρήστες ήταν το βασικό concept του παιχνιδιού, δηλαδή το “κερδίζω αγώνες-αγοράζω πυραύλους-καθαρίζω τους αντιπάλους”. Υπάρχουν μπροστινοί και πίσω πύραυλοι οι οποίοι ενεργοποιούνται με την πάνω και την κάτω κατεύθυνση αντίστοιχα, ενώ το fire χρησιμεύει για να επιταχύνει το αυτοκίνητό σας.Φτάνουμε λοιπόν στο 1991 όταν κανείς δεν είχε μυριστεί τι θα ακολουθούσε. Το Super Cars II κυκλοφορεί στην αγορά και κάνει πραγματικό πάταγο, λες και η Magnetic Fields είχε σηκώσει forum στο Internet (ποιο Internet; Τότε υπήρχαν οι BBS μόνο) κι είχε λάβει υπόψη της την γνώμη εκατομμυρίων χρηστών. Φυσικά το παιχνίδι δεν είχε σοβαρές διαφοροποιήσεις στα γραφικά αλλά απέκτησε τόσα στοιχεία που το έκαναν μοναδικό στο είδος του.

Το Super Cars II έχει τρία επίπεδα δυσκολίας τα οποία αυτή τη φορά μπορείτε να επιλέξετε από το ξεκίνημα. Επιπλέον, υπάρχουν δεκάδες πίστες μέσα στο παιχνίδι οι οποίες χωρίζονται σε τρία επίπεδα δυσκολίας. Κάθε επίπεδο δυσκολίας έχει και τους ανάλογους αντιπάλους ενώ οι πίστες κρύβουν συχνά και παγίδες όπως τρένα που περνούν και ισοπεδώνουν τα αυτοκίνητα, ράμπες για άλματα στις οποίες θα πρέπει να πάρετε φόρα (διαφορετικά πέφτετε στο κενό) και αρκετές ακόμη “εκπλήξεις” που μπορούν να ανατρέψουν την έκβαση ενός αγώνα.Το επίκεντρο του παιχνιδιού είναι το περίφημο γκαράζ που πλέον αναβαθμίζεται για τα καλά! Αυτή τη φορά μπορείτε εσείς οι ίδιοι να επιλέξετε ποιες ζημιές θα επιδιορθώσετε στο αυτοκίνητό σας μέσα από μία αναλυτική λίστα δεκάδων ζημιών. Η δεύτερη οθόνη σας εμφανίζει τα όπλα. Εδώ λοιπόν υπάρχουν πάρα πολλά upgrades για το αυτοκίνητό σας που δεν υπήρχαν στο πρώτο Super Cars. Συγκεκριμένα θα βρείτε μπροστινούς και πίσω πυραύλους, τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους, πυραύλους δορυφόρους (περιστρέφονται γύρω σας), νάρκες, nitro το οποίο επιταχύνει και πραγματοποιεί άλμα στο αυτοκίνητό σας καθώς και τα καθιερωμένα upgrades μηχανής και armor. Μετά από κάθε πίστα οι τιμές των αντικειμένων αλλάζουν, ενώ εσείς έχετε την δυνατότητα να αγοράσετε και να πουλήσετε αντικείμενα όποτε δείτε ότι σας συμφέρει! Για παράδειγμα αν η τιμή των απλών πυραύλων πέσει στις 100 λίρες τότε είναι ευκαιρία να τους “χτυπήσετε”. Αν όμως την δείτε να ανεβαίνει στις 300 λίρες και ταυτόχρονα οι τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι πέσουν από το 1000άρικο στις 500 λίρες τότε είναι ευκαιρία να πουλήσετε τους απλούς πυραύλους και να αγοράσουν τηλεκατευθυνόμενους (κι αν ξανανέβει η τιμή τους στον επόμενο γύρο τότε πουλάτε τους τηλεκατευθυνόμενους και θησαυρίζετε). Γενικά η κατάλληλη τακτική είναι να αγοράζετε τα σωστά όπλα στην σωστή τιμή αλλά και για τις σωστές πίστες. Τα κλασικά upgrades μηχανής και armor είναι μόλις τρία για το κάθε είδος και είναι πολύ βασικά ώστε αφενός μεν το αυτοκίνητό σας να τρέχει πιο γρήγορα κι αφετέρου να μπορείτε να αποκρούσετε τα χτυπήματα των πυραύλων, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι στο Armor Level 3 θα μείνετε στο απυρόβλητο.Πως χρησιμοποιούνται όμως όλα αυτά τα όπλα ταυτόχρονα; Φυσικά και δεν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα. Θα πρέπει μέσα στο γκαράζ να ορίσετε ποιο όπλο θα ενεργοποιείται με την πάνω κατεύθυνση (Front) και ποιο με την κάτω κατεύθυνση (Rear). Μέσα σ’ όλα αυτά παίζει ρόλο και η πίστα του αγώνα. Οι μπροστινοί και οι πίσω πύραυλοι είναι γενικής χρήσης αλλά εσείς μπορείτε π.χ. να αντικαταστήσετε τους πίσω πυραύλους με ένα εναλλακτικό όπλο. Για παράδειγμα ο πύραυλος-δορυφόρος είναι μανούλα στις κλειστές πίστες για να βγάζετε εκτός μάχης πολλά αυτοκίνητα μαζεμένα (διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα) ενώ το nitro είναι απαραίτητο σε πίστες όπου υπάρχουν ράμπες και τυχαίνει ορισμένες φορές να μην έχετε πάρει την απαραίτητη φόρα. Ενεργοποιώντας το nitro εκτοξεύεστε και περνάτε με επιτυχία απέναντι.

Το Super Cars 2 περιλαμβάνει και οθόνες επικοινωνίας με δασκάλους οδήγησης! Αυτό είναι ένα προαιρετικό χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί από την αρχική σελίδα του παιχνιδιού. Αν όμως συμφωνήσετε στα…θεωρητικά μαθήματα οδήγησης τότε ανάμεσα στους αγώνες θα εμφανίζεται ο δάσκαλος οδήγησης και θα σας κάνει ερωτήσεις. Ξεκινάτε από -5 πόντους στο πρωτάθλημα. Αν απαντήσετε λάθος από την πρώτη ερώτηση τότε σας αφαιρούνται πέντε πόντοι! Όσο απαντάτε σωστά τόσο ανεβαίνετε. Αν απαντήσετε σωστά και στις 10 ερωτήσεις τότε θα φτάσετε στο +5 και θα αναρριχηθείτε στη βαθμολογία! Στη σημερινή εποχή και με την χρήση του Ίντερνετ είναι πλέον πολύ εύκολο να βρείτε τις σωστές απαντήσεις. Οι ερωτήσεις ποικίλλουν και έχουν να κάνουν είτε με απλή θεωρία είτε με επεξήγηση οδικής σήμανσης. Για κάθε ερώτηση σας δίνονται τρεις πιθανές απαντήσεις. Οι προγραμματιστές χρησιμοποίησαν και λίγο χιούμορ στις πιθανές απαντήσεις ώστε να σας διασκεδάσουν και παράλληλα να σας διευκολύνουν (για παράδειγμα στο σήμα της διασταύρωσης υπάρχει και πιθανή απάντηση “Giraffes ahead”!) Όπως και να ‘χει πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον minigame το οποίο παράλληλα είναι και εκπαιδευτικό.Το επίπεδο δυσκολίας του Super Cars 2 είναι ελαφρώς πιο υψηλό από τον προκάτοχό του, ιδιαίτερα στο Medium και (ακόμα περισσότερο) στο Hard Level. Για να το τερματίσετε θα χρειαστείτε πολύ εξάσκηση αλλά τελικά μετά από πολλές προσπάθειες κάποια στιγμή θα τα καταφέρετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή αξιοποίηση των όπλων την κατάλληλη στιγμή και βέβαια λίγη τύχη. Το A.I. των αντιπάλων σας (οι οποίοι να σημειώσουμε ότι έχουν κι αυτοί με τη σειρά τους παραποιημένα ονόματα οδηγών Formula 1, όπως και στο Lotus) βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο αφού θα επιχειρήσουν να σας στριμώξουν, να εκτοξεύσουν μπροστινό ή πίσω πύραυλο ανάλογα με το σημείο που θα σας βρουν και γενικά θα χρησιμοποιήσουν κάθε είδους όπλο (νάρκες, τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους κ.ο.κ.) όπως κι εσείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν σας πετύχει πύραυλος και διαπεράσει το armor σας, τότε το αυτοκίνητό σας καταστρέφεται και εμφανίζεται μέσα σε 3-4 δευτερόλεπτα λίγα μέτρα πιο πίσω, αρκεί να μην περνάει εκείνη την ώρα αυτοκίνητο απ’ το συγκεκριμένο σημείο.

Όσα combat racing games κι αν βγουν κανένα δεν θα έχει την επιτυχία του Super Cars 2!Το Super Cars 2 ενδείκνυται και για multiplayer, αν και το split-screen με τόσο μικροσκοπικά αυτοκίνητα χαλάει αρκετά το gameplay αφού οι χρήστες θα δυσκολευτούν να δουν μπροστά τους τα προπορευόμενα αυτοκίνητα λόγω του περιορισμού της οθόνης.Γραφικά-Ήχος
Η μηχανή γραφικών του παιχνιδιού είναι τελείως απλή με όμορφο σχεδιασμό των levels και πολύ καλή χρήση των οπτικών εφέ σε περιπτώσεις εκρήξεων των αυτοκινήτων. Οι pre-rendered εικόνες με τις φωτογραφίες των προσώπων που συναντάτε έχουν χαριτωμένα γραφικά. Η ομιλία απουσιάζει αλλά αυτό είναι κάτι λογικό με βάση τα δεδομένα του ’90. Στο Super Cars 2, τα γραφικά έμειναν σχεδόν στάσιμα και ο ήχος βελτιώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, ώστε η Magnetic Fields να μας χαρίσει άλλο ένα μοναδικό soundtrack, το οποίο θα ζήλευαν ακόμα και τα arcade της τότε εποχής. Στα ηχητικά εφέ των αυτοκινήτων δεν χρησιμοποίησε καμία δόση υπερβολής (όπως στο πρώτο μέρος όπου ακουγόντουσαν οι ρόδες στο παραμικρό στρίψιμο του αυτοκινήτου) και κατάφερε να αναπαραγάγει 4-5 διαφορετικούς ήχους που κάλυψαν και με το παραπάνω την περίσταση.Επίλογος
Πρόκειται για το μεγάλο αουτσάιντερ στα racing games. Με μοντέλο καταστροφής και ρεπερτόριο όπλων που θα ζήλευαν ακόμα και τα σύγχρονα racing games (γιατί άραγε το MMO Racing Auto Assault έπιασε πάτο; Αναρωτιέται κανείς;) το Super Cars, ιδιαίτερα στην δεύτερή του έκδοση, κέρδισε αδιαμφισβήτητα τον πόλεμο των εντυπώσεων και μας προσέφερε πολλές και αξέχαστες βραδιές με αγνό gameplay.

Θετικά:
- Μεγάλη γκάμα όπλων
- Ανεπτυγμένο μοντέλο ζημιών κι αναλυτική κατάσταση επισκευών
- Έξυπνο minigame με θεωρητικά μαθήματα οδήγησης
- Τεράστια γκάμα από πίστες και τρία επίπεδα δυσκολίας καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς
- Γρήγορη δράση και εθιστικό gameplay

Αρνητικά:
- Επανάληψη στις πίστες του Super Cars 2
- Το split-screen στο multiplayer δεν βολεύει

Βαθμολογία Super Cars 1
Γραφικά: 8
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.1

Βαθμολογία Super Cars 2
Γραφικά: 7
Ήχος: 10
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 9

Ένα combat racing simulator το οποίο μας ήρθε…πολύ νωρίς! Μοναδικό στο είδος του.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 9
8.5 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Racing
Developer: Magnetic Fields
Publisher: Gremlin Interactive
Διάθεση:
Players:
Release Date: Super Cars: 1990, Super Cars 2: 1991
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

1
Forza Horizon 5   (8.83)
3
Lost Judgment   (8.43)
4
Deathloop   (8.42)
7
Halo Infinite   (8.38)
9
F1 2021   (8.31)
10

Latest User Reviews

2.
It Takes Two   (8.0)
3.
4.
6.
7.
Dead by Daylight   (7.0)
9.
10.
Gran Turismo Sport   (8.0)
Notification