Μεγάλες ελλείψεις σε κάρτες γραφικών, PS5, Xbox Series X και Switch

Hot
Μάνος Γρυπάρης
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Μεγάλες ελλείψεις σε κάρτες γραφικών, PS5, Xbox Series X και Switch

Μεγάλες ελλείψεις σε κάρτες γραφικών, PS5, Xbox Series X και Switch

Εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών.

Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά λόγω της έλλειψης ημιαγωγών (semiconductors) έχει επηρεάσει από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της gaming βιομηχανίας.

Οι κατασκευάστριες εταιρείες καρτών γραφικών για PC και κονσολών δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, καθώς τα περισσότερα εργοστάσια κατασκευής semiconductors που εδρεύουν στην Κίνα και την Ταϊβάν, έχουν μειωμένη παραγωγή λόγω του κορωνοϊού. Επιπλέον, για να χτιστούν νέα εργοστάσια και να μπουν νέα μικροτσιπ σε παραγωγή, είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνια (χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Sony).

Δείτε τι ισχύει στα αποθέματα και τις τιμές, σύμφωνα με έρευνα του GameWorld.

Τι ισχύει με τις κονσόλες
Όσον αφορά τις τιμές, όλες οι αντιπροσωπείες πουλάνε προς τα καταστήματα κάτω από την προτεινόμενη λιανική τιμή. Άρα, τα καταστήματα δεν έχουν λόγο να πουλήσουν PS5 και Xbox Series X πάνω από 500€. Όλες οι αντιπροσωπείες έχουν ενημερώσει τα καταστήματα να πουλάνε στην προτεινόμενη λιανική τιμή. Υπάρχουν όμως καταστήματα που βρίσκουν τρόπους και κάνουν παραεμπόριο και πουλάνε σε τιμή κατά πολύ υψηλότερη από την προτεινόμενη λιανική. Έχουμε δει PS5 αντί για 500€, να πωλείται για 600€, 700€ ή ακόμα και περισσότερα χρήματα. Φυσικά υπάρχουν και οι ιδιώτες scalpers που εκμεταλλεύονται την κατάσταση, γι' αυτό και ορισμένα καταστήματα πουλάνε μία κονσόλα ανά πελάτη.

Όσον αφορά τα αποθέματα, οι Sony και Microsoft πρέπει να έχουν προπληρώσει ημιαγωγούς στις κατασκευάστριες εταιρείες τους, γι' αυτό και υπάρχουν PS5 και Xbox Series X στην αγορά. Στα PS5, παρά την μεγαλύτερη ζήτηση (σχεδόν διπλάσια), η Sony προμηθεύει τα καταστήματα με λίγο περισσότερες κονσόλες σε σχέση με την Microsoft, ενώ όταν παραλαμβάνει μία παρτίδα με μικροτσίπ, τότε τα στέλνει με δικές της πτήσεις για να καλύψει την ζήτηση. Γι' αυτό και βλέπετε πολλές φορές να φτάνουν μαζικά κονσόλες PS5 στα καταστήματα.

Η Nintendo δεν αγόρασε πολλά μικροτσίπ για τα εργοστάσιά της που φτιάχνουν Nintendo Switch OLED, γι' αυτό και πουλήθηκαν ελάχιστες κονσόλες με προπαραγγελίες. Οι προπαραγγελίες έκλεισαν από τον Αύγουστο και έκτοτε δεν αναμένεται να δούμε κονσόλα στα καταστήματα, παρά μόνο...στην καλύτερη το 2022. Σύμφωνα με το Nikkei, η Nintendo έχει τέτοιο πρόβλημα, καθώς κατασκευάζει κατά 20% λιγότερες κονσόλες Switch. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να εξαντληθούν ακόμα και τα παλιότερα Nintendo Switch.

Τι ισχύει με τις κάρτες γραφικών
Οι τιμές στις κάρτες γραφικών είναι τόσο υψηλές, που ορισμένες κάρτες γραφικών έχουν φτάσει να πωλούνται σχεδόν σε διπλάσια ή ακόμα και μεγαλύτερη τιμή από το MSRP τους. Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης, οι προμηθευτές πουλάνε τις κάρτες γραφικών στα καταστήματα σε τιμές μεγαλύτερες και από το MSRP που θα έπρεπε να πουλάνε τα καταστήματα. Οι τιμές ανά διαστήματα μεγαλώνουν, παράλληλα με την έλλειψη.

Η έλλειψη καρτών ολοένα και χειροτερεύει, σε βαθμό που θα χρειαστούν χρόνια για να επανέλθει! Οι λόγοι είναι οι εξής:
- Οι miners έχουν προμηθευτεί τεράστιες ποσότητες από κάρτες γραφικών, έως ότου φτάσουμε στις κάρτες LHR, οι οποίες ήρθαν στην αγορά το καλοκαίρι, όταν πλέον ήταν αργά.
- Οι PC gamers είναι ως γνωστόν πάνω από 2 δις παγκοσμίως (σε αντίθεση με τους console gamers που υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια). Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη ζήτηση καθώς όσο τα PC παλιώνουν ή οι κάρτες γραφικών καίγονται, όσοι ψάχνουν για κάρτα αυξάνονται σε πολλαπλάσιο βαθμό από όσους ψάχνουν για νέα κονσόλα. Σκεφτείτε ότι οι κάτοχοι PS4 και Xbox One μπορούν να τρέξουν τα περισσότερα νέα games και στις κονσόλες τους, αλλά ένας κάτοχος PC χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις minimum μία 1660 για να μπορεί να τρέξει τα νέα games χωρίς να τα βλέπει...καρέ-καρέ σε χαμηλή ανάλυση.
- Η ζήτηση δημιουργεί κι έναν πανικό, αφού πολλοί χρήστες αγοράζουν κάρτες γραφικών με το που τις δουν, ώστε να είναι βέβαιοι ότι δεν θα ξεμείνουν τελείως. Στο χειρότερο σενάριο που ένας gamer θα δει την κάρτα γραφικών του να χαλάει στο Gaming PC του, αυτή τη στιγμή είτε θα πρέπει να πληρώσει μία κάρτα σε διπλή τιμή ως καινούργια, είτε να βολευτεί με μια απαρχαιωμένη, μέχρι οι τιμές στις RTX να πέσουν.

Ανά εταιρεία
- Οι MSI και Gigabyte κατασκευάζουν λίγα αποθέματα κάθε 1-2 μήνες.
- Οι Zotac και Asus εκτιμάμε ότι κατασκευάζουν ακόμη λιγότερα αποθέματα από τις MSI και Gigabyte. Η Asus χρησιμοποιεί μικροτσίπ και στα laptop της, κάτι που την αναγκάζει να παράγει λιγότερες κάρτες γραφικών.
- Η Colorful έχει να εμφανίσει κάρτες γραφικών στην αγορά πάνω από 2 μήνες.

Το μέλλον
Με τα αποθέματα των μικροτσίπ να εξακολουθούν να αδυνατούν να καλύψουν την ζήτηση, αντιλαμβάνεστε ότι η ένατη γενιά κονσολών και η νέα γενιά καρτών γραφικών δεν έκαναν το λανσάρισμα που έπρεπε. Σίγουρα όσοι έχουμε ζήσει το gaming από το 2020 μέχρι σήμερα, έχουμε αντιληφθεί ότι πλέον με αυτή την εικόνα της αγοράς, έχει καταντήσει να είναι από χόμπι των πολλών, σε προνόμιο των λίγων, τουλάχιστον για όσους θέλουν να τρέχουν τα games με σύγχρονες επιδόσεις. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν όσοι τυχεροί προνόησαν και απόκτησαν κάρτες γραφικών το 2020, σε τιμές κοντά στο MSRP.

Όσο για το τι θα ακολουθήσει, η συνέχεια αναμένεται το ίδιο δραματική και κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το πότε η ζήτηση θα καλυφθεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε μέρα που περνάει η ζήτηση αυξάνεται και δεν καλύπτεται. Είτε από κάρτες γραφικών ή κονσόλες που χαλάνε, είτε επειδή ένας gamer αποφασίζει να αγοράσει ένα νέο hardware (επειδή πάλιωσε, επειδή τώρα θέλει να αρχίσει να ασχολείται πιο εντατικά με το gaming, για παρέα στην καραντίνα κτλ). Έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας και τα χειρότερα έρχονται. Όπως άλλωστε και η παγκόσμια κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού που ήδη μας χτυπάει την πόρτα.

Καλό κουράγιο σε όλους τους gamers.

Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Tech και ειδικά το Οδηγός αγοράς: 10+1 προτάσεις για κάρτες γραφικών.

Συζητήστε για την στήλη Tech στο παρακάτω forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 AntonKos (Level 17) 02/11/2021 22:48
Όντως τραγική η κατάσταση. Εγώ με μια 1660 βολεύομαι.
Έχω φίλους που αγόρασαν 3070 και την πλήρωσαν χρυσή ή άλλους που ψάχνουν PS5 μήνες τώρα και δεν βρίσκουν.
Πόσο χειρότερα πια? Κατάντια. Κάθε εταιρεία έπρεπε να φτιάχνει η ίδια τα τσιπ της αντί να περιμένει.
#2 ThanP (Level 11) 03/11/2021 03:19
Πριν από λιγες μέρες κατάφερα και βρήκα PS5 με τα χίλια ζόρια.
Ευτυχώς γιατί ήμουν στο τσακ να αγοράσω από scalper στα 550 αλλά τελικά μια χαρά.
Όπως το πάνε όμως με τόσα λίγα αποθέματα δεν πρόκειται να ρίξουν και τις τιμές. Θα τους πάει όλους σχεδόν όλη η επταετία full price.
#3 BigGreekGamer (Level 31) 03/11/2021 10:40
Πραγματικά δεν έχω λόγια. Ευτυχώς που πρόλαβα και έκανα PC πέρυσι πριν ανέβουν τόσο υψηλά οι τιμές!
#4 Frazzle (Level 20) 03/11/2021 11:59
Ευτυχώς που πρόλαβα και πήρα PS5!
#5 KingLoi (Level 22) 03/11/2021 15:22
Δυστυχώς αν δεν βρεθεί λύση με τα cryptoνομίσματα δεν θα βρεθεί και λύση με τις κάρτες γραφικών.
#6 Kadaz (Level 22) 03/11/2021 20:51
Ευτυχός που έχω απο πέριση την 1660 ti. Μάλλον θα μείνω για χρόνια με αυτήν την κάρτα.
#7 TheReaper (Level 23) 07/11/2021 12:01
Τραγική η κατάσταση με τις τιμές και τα αποθέματα.Πρέπε ι να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται mining, μήπως και δούμε καμιά άσπρη μέρα.
Notification