Reviews Murasaki Baby
PS Vita  
Comments (4)

Murasaki Baby Hot

Το μωρό θέλει άτα.

https://gameworld.gr/media/reviews/photos/thumbnail/320x180s/c7/61/06/murasaki-baby-box-2-1411465311.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Το μωρό θέλει άτα.

H φετινή παρουσία της Sony στην Gamescom άφησε καλές εντυπώσεις, αλλά γέμισε με ερωτηματικά τους κατόχους του PlayStation Vita, καθώς ανακοινώθηκαν ελάχιστες κυκλοφορίες. Είναι αλήθεια είναι πως εμμέσως πλην σαφώς η ιαπωνική εταιρεία έχει παραδεχθεί ότι δύσκολα θα δούμε κάποιον τίτλο με υψηλό budget παραγωγής για την φορητή κονσόλα. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς υπάρχουν αρκετές αξιόλογες indie προτάσεις για το PS Vita. Μία εξ' αυτών είναι το Murasaki Baby της νεοσύστατης Ovosonico.

Το Murasaki Baby είχε μια μικρή παρουσία στις πρόσφατες E3 και Gamescom, όπου και είδαμε κάποια πρώτα τρέιλερ, τα οποία αν μη τι άλλο μας άφησαν θετικές εντυπώσεις. Μάλιστα στην φετινή Ε3 ήταν υποψήφιο για το κορυφαίο handheld game στα βραβεία Game Critics Awards. Θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι η Ovosonico αποτελεί μία εσωτερική εταιρεία ανάπτυξης της Sony, ενώ ο ιδρυτής της είναι ο Massimo Guarini. O τελευταίος είχε εργαστεί στο παρελθόν στην Grasshopper Manufacture μαζί με τον εκκεντρικό Goichi Suda (γνωστός και ως Suda 51) σε τρεις τίτλους, το Killer7, το No More Heroes και το Shadows of the Damned.


Πέρα όμως από τον Massimo Guarini, στο Murasaki Baby έχει εργαστεί και ένα ακόμη πρώην στέλεχος της Grasshopper Manufacture. Φυσικά αναφερόμαστε στον Akira Yamaoka, τον βασικό συνθέτη της σειράς Silent Hill. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα λοιπόν είναι φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με μία indie κυκλοφορία, την οποία "υπογράφουν" ορισμένοι σημαντικοί και εμπειρότατοι developers. Κατά πόσο όμως το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει τους δημιουργούς τους; H απάντηση ακολουθεί παρακάτω.

Ένας ζοφερός gothic κόσμος
Κεντρικός πρωταγωνιστής στο Murasaki Baby, είναι ένα μωρό το οποίο ψάχνει απεγνωσμένα να βρει την μητέρα του. Το μωρό αυτό είναι ένα μικρό "χαριτωμένο" κοριτσάκι με μεγάλα μάτια και σάπια δόντια, τα οποία μάλιστα βρίσκονται στο πάνω μέρος του κεφαλιού του (!). Από την πλευρά σας θα πρέπει να καθοδηγήσετε την περίεργη ηρωίδα μέσα σε τέσσερις εφιαλτικούς κόσμους και να την βοηθήσετε να βρει την μαμά της.

Το πρώτο στοιχείο που αν μη τι άλλο εντυπωσιάζει στην παρθενική δημιουργία της Ovosonico είναι το art direction. H gothic αισθητική είναι διάχυτη και είναι φανερό ότι οι developers άντλησαν επιρροές από το έργο του Tim Burton και του Edward Gorey. Ο τελευταίος είναι ένας Αμερικανός συγγραφέας που συνήθιζε να εικονογραφεί τα βιβλία του με διάφορα μακάβρια σκίτσα. Γενικά ο κόσμος του Murasaki Baby μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από τους εφιάλτες των παιδικών μας χρόνων.

Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του PlayStation Vita
Είναι γεγονός ότι όταν κυκλοφορεί μία νέα κονσόλα οι developers προσπαθούν αρχικά να αξιοποιήσουν τα χαρακτηριστικά της, στην πορεία όμως οι προσπάθειες αυτές μειώνονται σταδιακά. Στην περίπτωση του PS Vita το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς πλέον τόσο η οθόνη αφής, όσο και το touch pad του μένουν ανεκμετάλλευτα. Καλώς ή κακώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει στο Murasaki Baby, καθώς το μοντέλο χειρισμού βασίζεται αποκλειστικά στην οθόνη αφής και στο touch pad της κονσόλας αγνοώντας επιδεικτικά τα analog sticks και το d-pad.


Για να κινήσετε λοιπόν το Baby σας θα πρέπει να το πάρετε -στην κυριολεξία- από το χεράκι χρησιμοποιώντας την οθόνη αφής. Φυσικά όπως κάθε μωρό έτσι και ο χαρακτήρας σας είναι διστακτικός στα πρώτα του βήματα, οπότε θα πρέπει να είστε τρυφερός και να μην τραβήξετε το μωρό με δύναμη, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα πέσει στο πάτωμα.

Εν τω μεταξύ, το νεογέννητο κοριτσάκι κρατά στο άλλο χέρι της ένα μωβ μπαλόνι, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά τα hit points σας. Κοινώς αν το μπαλόνι καταστραφεί με κάποιο τρόπο θα οδηγηθείτε στο κοντινότερο checkpoint. Κατόπιν αυτού εσείς θα πρέπει να προστατέψετε το μπαλόνι με κάθε τρόπο απέναντι στους διάφορους εχθρούς. Για παράδειγμα, κατά την διάρκεια της περιπέτειάς θα συναντήσετε ιπτάμενες παραμάνες ή δόντια που πέφτουν από τον ουρανό! Θα πρέπει λοιπόν να μετακινήσετε το μπαλόνι σας σε ασφαλές σημείο και να αποφύγετε τους κινδύνους. Για να επιτύχετε τον στόχο σας θα πρέπει και πάλι να χρησιμοποιήσετε την οθόνη αφής.


Στις παραπάνω περιπτώσεις θα διαπιστώσετε ότι το μοντέλο χειρισμού αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα και αυτό γιατί θα πρέπει με το ένα σας δάχτυλο να μετακινείτε το μωρό και με το άλλο το μπαλόνι του. Αφενός τα controls δεν έχουν την ακρίβεια που απαιτούνται, καθώς όπως είπαμε αν τραβήξετε λίγο πιο δυνατά από ότι πρέπει το χέρι του μωρού ο χαρακτήρας σας θα πέσει και αφετέρου το οπτικό σας πεδίο περιορίζεται σημαντικά όταν θα πρέπει να έχετε συνεχώς δύο δάχτυλα πάνω στην οθόνη αφής. Ευτυχώς πάντως υπάρχουν αρκετά checkpoints, οπότε ακόμη κι αν πεθάνετε δεν θα χρειαστεί να επαναλάβετε μεγάλο μέρος της προόδου σας.

Boηθήστε το Baby να βρει την μαμά του.


Αλλαγή σκηνικού και διάθεσης
Όπως προαναφέραμε το Murasaki Baby αξιοποιεί στο έπακρο και το touch pad της κονσόλας, καθώς μέσω αυτού μπορείτε να αλλάξετε το background του κάθε level. Κάθε background έχει ένα συγκεκριμένο ability, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να λύσετε τα διάφορα απλοϊκά μεν, ευφάνταστα δε puzzles. Για παράδειγμα ένα background απεικονίζει έναν συννεφιασμένο ουρανό, οπότε με αυτό τον τρόπο μπορείτε να προκαλέσετε βροχή, η οποία σβήνει τις εστίες φωτιάς που επιθυμούν...διακαώς να ανατινάξουν το μπαλόνι σας. Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο background θα συναντήσετε ένα μεγάλο τέρας που μπορεί να προκαλέσει σεισμούς και να καταστρέψει τις πέτρες που ενδεχομένως σας εμποδίζουν να μεταβείτε σε μία νέα τοποθεσία.


Ευτυχώς εδώ δεν συναντάμε προβλήματα με την απόκριση του χειρισμού, καθώς με ένα swipe του δακτύλου σας στην πίσω πλευρά της κονσόλας μπορείτε πολύ εύκολα να αλλάξετε background ανά πάσα στιγμή. Την αμεσότητα αυτή θα την εκτιμήσετε αφάνταστα σε κάποια σημεία που θα πρέπει να αλλάξετε πολύ σύντομα backgrounds κάνοντας παράλληλα interact με αυτά. Λόγου χάρη σε έναν σημείο σας κυνηγάει ένα τέρας και εσείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε εναλλάξ δύο backgrounds, το πρώτο σας επιτρέπει να καθυστερήσετε την επέλαση του αντιπάλου σας και το δεύτερο να καταστρέψετε τις πέτρες που στέκονται μπροστά σας ως φυσικό εμπόδιο.

Εν τω μεταξύ, τα backgrounds επηρεάζουν και την διάθεση του χαρακτήρα σας. Για παράδειγμα το ασπρόμαυρο background εμφανίζει στην οθόνη σας διάφορες πλατφόρμες που σας επιτρέπουν να ανεβείτε σε δυσπρόσιτα σημεία, αλλά το μωρό σας φοβάται και θα πρέπει να καταβάλλετε μεγαλύτερη προσπάθεια για να του τραβήξετε το χέρι και να το μετακινήσετε. Τα διάφορα puzzles πάντως είναι αρκετά ευφάνταστα και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε όλα τα διαθέσιμα backgrounds για να τα λύσετε παρόλα αυτά ο συνολικός βαθμός πρόκλησης είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Κοινώς ακόμα κι αν είστε αρχάριος στο συγκεκριμένο genre, αρκεί να επιστρατεύεστε την λογική και την φαντασία σας.


Η μάστιγα των indie
Εάν αφήσουμε στην άκρη τα όποια προβλήματα συναντήσαμε με το μοντέλο χειρισμού, το σημαντικότερο ελάττωμα του Murasaki Baby είναι η τραγικά μικρή διάρκειά του. Για να ολοκληρώσετε τα τέσσερα levels του θα χρειασθείτε στην καλύτερη περίπτωση 2-4 ώρες. Τα λεφτά βέβαια που θα χρειαστεί να δαπανήσετε για να το αποκτήσετε δεν είναι πολλά, καθώς το Murasaki Baby διατίθεται ψηφιακά μέσω του PlayStation Store έναντι 9.99 ευρώ. Είναι φανερό πάντως ότι το value for money είναι αρκετά χαμηλό.

Ανάλογα ζητήματα συναντάμε και στο replayability, καθώς δεν υπάρχουν collectables για να συλλέξετε ή γενικώς κάποιος λόγος για να πραγματοποιήσετε ένα δεύτερο playthrough. Μάλιστα τα όποια trophies υπάρχουν εδώ σχετίζονται με την εξέλιξη της ιστορίας και δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάτι εξεζητημένο για να τα κερδίσετε.

Εντυπωσιακό art direction και soundtrack
Από εικαστικής πλευράς το Murasaki Baby καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Όπως προαναφέραμε άλλωστε η gothic αισθητική του είναι μαγευτική, ενώ τα μοντέλα των χαρακτήρων και των εχθρών είναι πραγματικά ευφάνταστα. Από τεχνικής πλευράς δεν συναντάμε κάτι ιδιαίτερο πάντως αν και είναι θετικό το γεγονός ότι το frame rate παραμένει σταθερό. Να σημειωθεί ότι στο κομμάτι αυτό είχαν παρουσιαστεί κάποια προβλήματα στις πρώιμες εκδόσεις του Murasaki Baby, τα οποία ευτυχώς δεν συναντάμε στο τελικό προϊόν.

Δίχως αμφιβολία το highlight αυτής της δημιουργίας είναι η μουσική επένδυσή της. Για τις ανάγκες του soundtrack η Ovosonico επιστράτευσε τον Akira Yamaoka και τον Gianni Ricciardi. Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς ο Yamaoka συμμετέχει περισσότερο ως guest star, καθώς τα περισσότερα μουσικά themes αποτελούν συνθέσεις του Gianni Ricciardi. Παρόλα αυτά, ο τελευταίος είναι φανερό ότι έχει επηρεαστεί από την δουλειά του Yamaoka στην σειρά Silent Hill. Ανάλογης ποιότητας είναι και τα ηχητικά εφέ, καθώς και το μινιμαλιστικό voice acting.

Καλό, αλλά μικρό
Το παρθενικό project της Ovosonico στην βιομηχανία των video games είναι πραγματικά αξιόλογο και ελπίζουμε πως στο μέλλον θα ακολουθήσουν περισσότερες δημιουργίες. Συνοψίζοντας το Murasaki Baby είναι ένα ευφάνταστο Puzzle/Adventure με μία ιδιαίτερη υποβόσκουσα horror ατμόσφαιρα, η οποία εντείνεται από το εξαιρετικό soundtrack και τα ανατριχιαστικά εφέ. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι τα 10 ευρώ που θα πρέπει να ξοδέψετε για να αγοράσετε το Murasaki Baby κρίνονται πολλά, καθώς η συνολική αντοχή του τίτλου στον χρόνο μετά βίας ξεπερνά τις τέσσερις ώρες. Τουλάχιστον στο χρονικό αυτό διάστημα θα έχετε μία άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία, οπότε μην χάνετε χρόνο πάρτε το μωράκι από το χέρι και βοηθήστε το να βρει την μητέρα του.

Θετικά:
- Μοναδικό art direction
- Ευφάνταστα puzzles
- Αξιοποιεί στο έπακρο τα χαρακτηριστικά του PS Vita
- Εξαιρετική ηχητική επένδυση

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια και ελάχιστο replayability
- Δύστροπο μοντέλο χειρισμού
- Υψηλή τιμή για αυτά που προσφέρει

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 9.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 2
Γενικά: 7

Μία αξιόλογη δημιουργία που δεν εν τέλει δεν καταφέρνει να διακριθεί λόγω της χαμηλής διάρκειάς της.

Παντελής Δασκαλέλος 

User reviews

Average user rating from: 1 user(s)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο 
 
8.5

Murasaki Baby:User Review!

Πολύ καλό το παιχνίδι Murasaki baby Αν και είχε μικρή διάρκεια και λίγο ο χειρισμός ήταν δύσκολος.
Καλό απλό και μικρή διάρκεια του κάτι που μπορούσαν να το ανεβάσουν οι Developers του.
Από μένα ένα 8.5.

Was this review helpful to you? 
 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 palex94 (Level 12) 23/09/2014 13:45
χαχαχ Πολυ ωραιο review ενα αστειο παιχνιδακι θα ηθελα να το δοκιμασω αμα ειχα psvita, δυστηχως με την τιμη ειναι θεμα καθως εχει μιρκη διαρκια ,ελπιζω να κατεβει συντομα για τους κατοχους τους psvita
#2 BlaCkFeATh3R (Level 18) 23/09/2014 14:09
Καλό φαίνεται το Murasaki Baby,ιδιαίτερα θετική εντύπωση μου έκανε Gothic στυλ στο art του παιχνιδιού
#3 Badlorg (Level 25) 23/09/2014 15:20
Πολύ καλό το review Παντελό! :-) Πολύ καλό το παιχνίδι.
#4 talent34 (Level 4) 29/09/2014 14:00
Πολύ καλό το review. Πολύ καλό το παιχνίδι υπέροχη δουλεία
Score 7
User Score ( 5 votes ) 8.2
User Reviews 8.5
Genre: Adventure/Puzzle
Developer: Ovosonico
Publisher: Sony
Διάθεση: Sony Hellas
Players: 1
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 17/9/2014
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification