Reviews Severed
PS Vita  
Comments (4)

Severed Hot

Καπώς έτσι πιάνει φωτιά η οθόνη αφής του PS Vita.

https://gameworld.gr/media/reviews/photos/thumbnail/320x180s/05/70/b8/severed-box-29-1464296384.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Καπώς έτσι πιάνει φωτιά η οθόνη αφής του PS Vita.

Είναι ευρέως πλέον γνωστό ότι το PS Vita δεν διανύει και τις καλύτερες μέρες του. Σταδιακά οι νέες κυκλοφορίες μειώνονται, ενώ ακόμη και η ίδια η Sony έχει πάψει προ πολλού να αναπτύσσει first-party games για την κονσόλα της. Όταν λοιπόν η DrinkBox Studios ανακοίνωσε ότι η νέα δημιουργία της, το Severed, θα κυκλοφορούσε αποκλειστικά στο PS Vita, τολμώ να πω ότι βρέθηκα προ εκπλήξεως. Αν μη τι άλλο η κυκλοφορία αυτή ήρθε εντελώς αθόρυβα, χωρίς promotion, χωρίς hype και ενδεχομένως πολλοί κάτοχοι του PS Vita να μην γνωρίζουν καν για την ύπαρξη του Severed.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η DrinkBox Studios είναι μια από τις πιο ταλαντούχες ανεξάρτητες εταιρείες ανάπτυξης, καθώς όλες οι προηγούμενες δουλειές της μας είχαν αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις. Από αυτές ξεχωρίζει αναμφισβήτητα το Guacamelee!, ένα από τα καλύτερα “Metroidvania” των τελευταίων ετών, το οποίο μάλιστα μετά την κυκλοφορία του για το PS3 και το PS Vita μεταφέρθηκε στα PC, PS4, Xbox One και Xbox 360 αποσπώντας και τις ανάλογες θετικές κριτικές.


Όπως θα δούμε και παρακάτω το Severed αποτελεί ένα από τα καλύτερα exclusives του PS Vita (αν φυσικά στην πορεία δεν μεταφερθεί και στα υπόλοιπα format). Είναι μάλιστα ένα από τα ελάχιστα games, μαζί με το Gravity Rush και το Tearaway που εκμεταλλεύονται και αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κονσόλας και κυρίως την οθόνη αφής της.

Μια σκοτεινή ιστορία
To Severed μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα dungeon crawler Action RPG οπτικής πρώτου προσώπου. Στην εν λόγω δημιουργία της Drinkbox Studios αναλαμβάνετε τον έλεγχο της Sasha, μιας νεαρής κοπέλας, η οποία βρίσκεται σε έναν εφιαλτικό κόσμο και ψάχνει για την οικογένειά της. Το ένα χέρι της Sasha είναι ακρωτηριασμένο, εντούτοις στο άλλο κράτα ένα σπαθί και ως εκ τούτου είναι σε θέση να κομματιάσει όποιον εχθρό βρεθεί στον δρόμο της.


Παρά τα ελάχιστα cutscenes και το γεγονός ότι η ίδια η πρωταγωνίστρια δεν είναι ιδιαίτερα ομιλητική (για να είμαστε ακριβείς δεν μιλά καθόλου), η πλοκή καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις. Η αλήθεια είναι ότι τα γεγονότα μπορούν να ερμηνευθούν με διάφορους τρόπους, εντούτοις η κεντρική θεματολογία γύρω από την οποία περιστρέφεται το σενάριο είναι η απώλεια. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με την απώλεια της οικογένειάς σας, ένα concept που από μόνο του είναι ικανό να σας γεννήσει διάφορα συναισθήματα. Ιδιαίτερα δε στην περίπτωση που έχετε χάσει κάποιο από τα μέλη του στενού οικογενειακού σας κύκλου. Με άλλα λόγια μιλάμε η όλη η ιστορία έχει έναν μουντό και σκοτεινό τόνο που έρχεται σε άμεση αντίθεση με το ζωηρό ύφος των προηγούμενων κυκλοφοριών της Drinkbox Studios και κυρίως με αυτό του Guacamelee!.

Άμεσα προσβάσιμο και άκρως εθιστικό
Όπως αναφέραμε παραπάνω, το Severed είναι πρακτικά ένα first-person dungeon crawler, μην γελιέστε όμως κάθως από πλευράς gameplay δεν έχει καμία σχέση με δημιουργίες τύπου King's Field, Legend of Grimrock, Stranger in the Sword City κ.ο.κ. Το μοντέλο χειρισμού είναι ιδιαίτερα εύκολο στην εκμάθηση, καθώς με το d-pad μετακινείτε την Sasha, ενώ στις μάχες κάνετε swipe πάνω στην οθόνη αφής κουνώντας το δάκτυλό σας πέρα δώθε για να επιτεθείτε στους εχθρούς σας. Να σημειωθεί εδώ ότι για την κίνηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα face buttons, κάτι που βοηθά ιδιαίτερα στην περίπτωση που είστε αριστερόχειρας.


Το σύστημα μάχης, τουλάχιστον με την πρώτη ματιά, δεν διαφέρει σημαντικά από το αντίστοιχο του Infinity Blade ή του Bloodmasque. Κατόπιν αυτού, μπορείτε να κάνετε μπλοκάρετε τις επιθέσεις των αντιπάλων σας αν κάνετε swipe προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στην περίπτωση που επιτίθεστε τώρα ο σκοπός σας είναι να κάνετε swipe στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που μπλοκάρει ο αντίπαλος σας. Να σημειωθεί εδώ ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κίνηση που κάνετε με το δάκτυλο σας πάνω στην οθόνη αφής, τόσο μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται με τις επιθέσεις σας. Επιπροσθέτως, όσο περισσότερα επιτυχημένα χτυπήματα δώσετε, τόσο περισσότερο αυξάνει και ο μετρητής του Focus σας. Στην περίπτωση μάλιστα που καταφέρετε να τον maxάρετε έχετε ένα μικρό χρονικό περιθώριο στην διάθεσή σας για να ακρωτηριάσετε τους εχθρούς σας. Δύναται για παράδειγμα να τους κόψετε τα χέρια τους, τα φτερά τους, τις ουρές του, το σαγόνι τους ή ακόμη και τα μάτια τους. Τα μέλη μάλιστα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσετε τα attributes τα και για διάφορα άλλα upgrades.

Η αλήθεια είναι ότι στις δύο πρώτες περίπου ώρες το Severed θα σας φανεί υπερβολικά εύκολο, παρόλα αυτά στην πορεία ο βαθμός πρόκλησης αυξάνει κατακόρυφα, καθώς καλείστε να μονομαχήσετε απέναντι σε περισσότερους του ενός εχθρός. Υπάρχουν μάλιστα ουκ ολίγες περιπτώσεις που οι εχθροί σας έχουν μεγάλο αριθμητικό πλεονέκτημα (τρία προς ένα ή ακόμη και τέσσερα προς ένα). Ευτυχώς για εσάς υπάρχει το λεγόμενο Enemy timer στην κάτω πλευρά της οθόνης, το οποίο σας υποδεικνύει με ακρίβεια πότε ακριβώς θα επιτεθούν οι εχθροί σας, έτσι ώστε να προλάβετε να μπλοκάρετε τις επιθέσεις τους.

Η απάντηση του PS Vita στο Infinity Blade.


Ένα ακόμη στοιχείο που θέλουμε να θίξουμε είναι ότι δεν ενδείκνυται να κάνετε μανιωδώς swipe την οθόνη σας ελπίζοντας να χτυπήσετε περισσότερες φορές τον αντίπαλο σας. Το πιο πιθανό είναι ότι κάποιο χτύπημά σας θα μπλοκαριστεί και ταυτόχρονα θα μηδενιστεί το Focus σας. Κατ' επέκταση δεν θα έχετε την ευκαιρία να ακρωτηριάσετε τους αντιπάλους σας, οπότε θα στερηθείτε τις πολύτιμες πρώτες ύλες που σας επιτρέπουν να αναβαθμίσετε τον χαρακτήρα σας.


Ολίγη από RPG για να νοστιμίσει η συνταγή
Τα ακρωτηριασμένα μέλη των αντιπάλων σας μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως προείπαμε για να αναβαθμίσετε την ηρωίδα σας. Αρχικά υπάρχει μόλις ένα skill tree, στην πορεία όμως αποκτάστε πρόσβαση σε δύο ακόμη που σχετίζονται με τα spells Blind και Absorb. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το πρώτο σας επιτρέπει να “τυφλώσετε” προσωρινά τους αντιπάλους σας, ενώ το δεύτερο σας δίνει την δυνατότητα να κλέψετε τα buffs του (αυξημένο speed, damage, armor ή health regeneration). Να σημειωθεί πάντως ότι κάποιοι εχθροί είναι άτρωτοι στην μαγεία σας και ως εκ τούτου ούτε τα buffs τους μπορείτε να κλέψετε, αλλά ούτε και να τους τυφλώσετε.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν random encounters, άρα ούτε και grinding, θα χρειαστεί από πολύ νωρίς να τελειοποιήσετε τις ικανότητες σας στον ακρωτηριασμό, έτσι ώστε να συλλέξετε τον απαραίτητο αριθμό από parts για να κάνετε όλα τα upgrades. Κατά την διάρκεια της περιπέτειάς πάντως θα συναντήσετε και διάφορα άλλα αντικείμενα, τα giblets, τα οποία μπορούν να μετατραπούν με το κατάλληλο skill σε parts. Για παράδειγμα, τρία giblets μπορούν να μετατραπούν σε ένα μάτι, ενώ κάποια πιο σπάνια parts απαιτούν πολύ περισσότερα giblets.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τα spells σας δεν χρησιμεύουν μόνο μέσα στην μάχη, καθώς σας επιτρέπουν να μεταβείτε σε συγκεκριμένες “κρυφές” περιοχές του χάρτη. Αν επιθυμείτε λοιπόν να εξερευνήσετε όλο τον κόσμο του Severed και να πετύχετε το πολυπόθητο 100% completion θα χρειαστεί να κάνετε αρκετό backtracking. Η απουσία ενός fast travel μηχανισμού πάντως δυσχεραίνει την όλη διαδικασία, αν και για να είμαστε ειλικρινείς ακόμη κι αν ψάξετε τα πάντα θα χρειαστείτε μόλις 10 ώρες για να ολοκληρώσετε το Severed. Τα bosses πάντως είναι αρκετά ζόρικα, με αποκορύφωμα το τελικό boss, έναν τεράστιο δράκο, ο οποίος μάλιστα από κάποιο σημείο και μετά έχει ενεργοποιημένο ένα speed buff (μειώνεται το cooldown των επιθέσεων και παράλληλες τα χτυπήματα εκτελούνται πολύ πιο γρήγορα), οπότε απαιτούνται πολύ καλά αντανακλαστικά για να τα βγάλετε πέρα.

Το τελικό boss, δεν είναι το μόνο σημείο στο οποίο παρατηρείται μια απότομη αύξηση του βαθμού πρόκλησης. Ενδεικτικά να καταφέρουμε ότι αν επιθυμείτε να συλλέξετε και τα τρία mementos, τα τρία δηλαδή collectables που σας επιτρέπουν να παρακολουθήσετε το true ending του Severed, θα χρειαστεί να μονομαχήσετε απέναντι σε έναν εχθρό που έχει ενεργοποιημένα όλα τα buffs και magic resistance. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έχετε μόλις ένα λεπτό στην διάθεσή σας για να νικήσετε, αφού μόλις ο χρόνος τελειώσει πέφτετε στο κενό και πεθαίνετε. Το μόνο παρήγορο είναι ότι το Severed είναι εξαιρετικά γενναιόδωρο όσον αφορά τα checkpoints, καθώς συνεχίζετε την πρόοδο σας ακριβώς πριν την μάχη στην οποία σκοτωθήκατε.


Πιστό στην αισθητική της DrinkBox Studios
Όσοι από εσάς έχετε ασχοληθεί με τις προηγούμενες κυκλοφορίες της καναδικής εταιρείας είναι πολύ πιθανό να έχετε διαπιστώσει ότι υπάρχει μια κοινή γραμμή, όσον αφορά το art direction. Πρακτικά λοιπόν στον οπτικό τομέα συναντάμε απλοϊκά σχεδιασμένα, άλλα άκρως καλαίσθητα περιβάλλοντα και εχθρούς. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στα animations, καθώς με λίγη εξάσκηση είστε σε θέση να αναγνωρίσετε προς τα που μπλοκάρουν οι εχθροί σας, αλλά και από ποια κατεύθυνση ετοιμάζονται για να σας επιτεθούν.

Στον ηχητικό τομέα σημείο αναφοράς αποτελεί το εξαιρετικό soundtrack της καναδικής experimental μπάντας Yamantaka // Sonic Team, το οποίο δένει απόλυτα με το σκοτεινό ύφος της δημιουργίας. Το voice acting περιορίζεται στους NPC, καθώς όπως είπαμε η Sasha δεν βγάζει μιλιά, εντούτοις γίνεται σε μια φανταστική γλώσσα και όχι στα αγγλικά, κάτι που αν μη τι άλλο μαρτυρά την πρόθεση των developers να στήσουν από το μηδέν έναν high fantasy κόσμο.

Μια ακόμη εξαιρετική προσπάθεια
Μετά τα Tales from Space: Mutant Blobs Attack και Guacamelee η DrinkBox Studios μας χαρίζει μια ακόμη κορυφαία indie δημιουργία. Στην περίπτωση λοιπόν που το PS Vita σας έχει πιάσει σκόνη από την έλλειψη ποιοτικών games, ξεθάψτε το, ξεσκονίστε το και φορτίστε το για να απολαύσετε το Severed. To μόνο ουσιαστικό παράπονό μας αφορά την συνολική αντοχή του στον χρόνο, καθώς δύσκολα θα σας κρατήσει συντροφιά για περισσότερες από 10 ώρες, αφού το διάστημα αυτό αρκεί για να βρείτε τα πάντα και να κερδίσετε το Platinum Trophy. Ενδεχομένως αν υπήρχε ένα New Game+ mode ή επιπλέον επίπεδα δυσκολίας το replayability θα ήταν μεγαλύτερο. Όπως και να έχει πάντως, το κόστος του είναι εξαιρετικά χαμηλό και δύσκολα θα βρείτε καλύτερο game στο PS Vita στα 15 ευρώ. Χωρίς δεύτερη σκέψη λοιπόν προσθέστε το στην συλλογή σας.

Θετικά:
- Πανέμορφο art direction και εξαιρετικά animations
- Υπέροχο soundtrack
- Λειτουργικό και αμφιδέξιο μοντέλο χειρισμού
- Αξιοποιεί πλήρως την οθόνη αφής της κονσόλας
- Εθιστικό και φρενήρες gameplay
- Δεν απαιτεί grinding
- Άφθονα RPG στοιχεία
- Επικά boss fights
- Διατίθεται σε χαμηλή τιμή

Αρνητικά:
- Η απουσία ενός μηχανισμού για fast travel
- Μηδαμινό replayability
- Σχετικά μικρή διάρκεια
- Ο βαθμός πρόκλησης αυξάνει κατακόρυφα σε κάποια σημεία

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8.5
Gameplay: 9
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 8

Διεκδικεί επάξια μια θέση στο Top 10 των καλύτερων PS Vita games.

Παντελής Δασκαλέλος  

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 ashbringer (Level 25) 31/05/2016 10:07
To psvita είναι άξιο κυκλοφορίας πολλών τίτλων και ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω για ποιό λόγο μείωσαν την κυκλοφορία τους .Το συγκεκριμένο θα το τιμήσω.
#2 AntonKos (Level 17) 31/05/2016 20:48
Με μια προταση: Το Infinity Blade συναντάει τα low poly γραφικα. Χεχε. Να σημειωσω οτι δεν εχω PS Vita αλλα δεν θα κλαψω για το exclusivity. Ωραιο review. :-)
#3 δημπαν (Level 6) 01/06/2016 16:57
Αρκετά καλό για εμένα τουλάχιστον αυτό το game για μια κονσόλα σαν το ps vita.
#4 Gemini (Level 4) 01/06/2016 22:01
Μπα μας θυμήθηκε η κυρά Sony οτι υπάρχουμε κι εμεις οι ταπεινοί κάτοχοι Ps vita?Η μαλλον τωρα που το ξαναβλεπω indie πρωτοβουλία καθαρά.Παντως παραειναι casual για τα γουστα μου.
Score 8
User Score ( 10 votes ) 8.3
User Reviews 0
Genre: Action RPG
Developer: DrinkBox Studios
Publisher: DrinkBox Studios
Διάθεση: DrinkBox Studios
Players: 1
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 26/4/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS
Notification