Kerbal Space Program

Hot
The Zexster
REVIEWED ON PC (Primary version tested)   PS4   Wii U   Xbox One   Mac  

Κατακτήστε τα πέρατα του διαστήματος όπως ποτέ άλλοτε.

Κατακτήστε τα πέρατα του διαστήματος όπως ποτέ άλλοτε.

Κατακτήστε τα πέρατα του διαστήματος όπως ποτέ άλλοτε.

Το Kerbal Space Program αναπτύχθηκε από τη Squad με μοναδικό σκοπό να σας μεταφέρει μία άνευ προηγουμένου ρεαλιστική εμπειρία εξομοίωσης διαστημικών πτήσεων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι εταιρείες και οργανισμοί που είναι ενεργές στο χώρο της εξερεύνησης του διαστήματος, όπως η ίδια η NASA αλλά και η SpaceX δια στόματος του πασίγνωστου πρωτοπόρου Elon Musk, έδωσαν τα εύσημα τους για τη προσπάθεια της εταιρείας.

Η πρώτη μορφή του Kerbal Space Program έγινε διαθέσιμη το 2011 και δύο χρόνια αργότερα βρέθηκε στο Steam Early Access. Εν μέσω μιας πολυετούς πορείας, η Squad συνέχισε ακάθεκτα την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των μηχανικών του παιχνιδιού, ώστε τελικά αυτό να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2015.


Μοναδικός περιορισμός η φαντασία σας
Στο Kerbal Space Program έχετε ως βασική αποστολή να οργανώσετε ένα πλήρες διαστημικό πρόγραμμα με ότι αυτό προϋποθέτει, ώστε να μπορείτε να ταξιδέψετε επιτυχημένα στα πέρατα του διαστήματος. Στην ευχέρειά σας έχετε τους Kerbals, τα αξιαγάπητα πράσινα ανθρωπάκια του πλανήτη Kerbin, που αναλαμβάνουν διάφορους ρόλους σε καθένα από τα κτίρια που είναι διαθέσιμα και συνεισφέρουν στην εκτέλεση και βελτίωσή του προγράμματός σας. Οι τρεις δείκτες που θα σας απασχολήσουν είναι τα funds, reputation και science. Για να αυξήσετε τα funds (χρηματικό αποθεματικό), μπορείτε να ξεκινήσετε κάποια υποστηρικτική καμπάνια μέσω του administration building ή να αναλάβετε νέες αποστολές από το mission control. Για να βελτιώσετε το reputation (φήμη) πρέπει να διεκπεραιώνετε επιτυχημένα αποστολές και να κάνετε μεγάλα και δύσκολα ταξίδια στο διάστημα, όπως το να μπείτε σε τροχιά γύρω από το Kerbin ή να φτάσετε στο δορυφόρο του, που ονομάζεται Mun. Το science (επιστήμη) από την άλλη αυξάνεται μέσω πειραμάτων και μετρήσεων που παίρνετε ενώ βρίσκεστε στο διάστημα π.χ. μέτρηση θερμοκρασίας σε μεγάλο υψόμετρο ή συλλογή αστρικής σκόνης.

Με τα funds που μαζεύετε, μπορείτε να κάνετε upgrade κτίρια, να προσλάβετε νέους αστροναύτες και φυσικά να κατασκευάσετε όλο και πιο μεγάλους και περίπλοκους πυραύλους. Το science χρησιμοποιείται για να αποκτήσετε πρόσβαση σε μία σειρά από upgrades για τους πυραύλους, ενώ το reputation καθορίζει το κατά πόσο θα δέχεστε ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις και σας θα ανατίθενται αποστολές. Όλα τα παραπάνω ισχύουν για το βασικό Career mode και εν μέρει στο Science mode, με τη διαφορά ότι στο δεύτερο δε θα σας απασχολήσουν τα funds και reputation. Στο Sandbox mode από την άλλη, μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε χωρίς περιορισμούς, μιας και έχετε στη διάθεση σας από την αρχή όλα τα upgradeς και ατελείωτα χρήματα.


Ετοιμαστείτε για υπομονή, επιμονή και αρκετή μελέτη
Το ζουμί της υπόθεσης βρίσκεται στις διαστημικές πτήσεις και αυτός είναι ο τομέας στον οποίο το Kerbal Space Program πραγματικά μαγεύει. Καταρχάς θα πρέπει να αναλάβετε αποστολές και να κατασκευάσετε ένα πύραυλο ικανό να διεκπεραιώσει την εκάστοτε αποστολή. Η κατασκευή του εκάστοτε πυραύλου είναι ένα παιχνίδι από μόνο του, καθώς θα περάσετε αμέτρητες ώρες μεγαλουργώντας και υπολογίζοντας τη κάθε λεπτομέρεια. Τα διαθέσιμα parts είναι αμέτρητα και περιλαμβάνουν τα πάντα, από κινητήρες υγρών ή στερεών καυσίμων, pods, αεροδυναμικά μέρη όπως φτερά και μύτες, thrusters, μπαταρίες, κεραίες, επιστημονικά όργανα, ακόμα και αλεξίπτωτα και καμπίνες κ.ο.κ. Η δική σας δουλειά είναι να συνθέσετε αυτά τα κομμάτια έτσι ώστε να λειτουργεί άρτια ο πύραυλός σας. Για να το καταφέρετε αυτό πρέπει να λάβετε υπόψη τα πάντα, όπως το κέντρο της μάζας και τα φτερά που πρέπει να τοποθετήσετε, τη σειρά με την οποία θα ανοίγουν οι κινητήρες και πότε θα απορρίπτονται, μέχρι ακόμα και την ηλεκτροδότηση των οργάνων που θα χρησιμοποιείτε στα πειράματά σας.



Αφού λοιπόν κατασκευάσετε ένα πύραυλο, θα πρέπει και να καταφέρετε να πετάξετε. Ξεκινάτε το ταξίδι σας πάντα με την απογείωση και συνεχίζετε με επιτάχυνση, βελτιστοποίηση κλίσης, απόρριψη εξαντλημένων δεξαμενών καυσίμων και καταλήγετε, ανάλογα πάντα με το προορισμό σας, τους διαστημικούς χειρισμούς ώστε να μπείτε στη πορεία σας. Για παράδειγμα, αν θέλετε να εισέλθετε σε τροχιά γύρω από το Kerbin, θα πρέπει να έχετε αρκετή ώθηση για να ανεβείτε σε υψόμετρο 70,000 μέτρων, στη συνέχεια να γυρίσετε σε κλίση 90 μοιρών από το κέντρο του Kerbin και να αναπτύξετε αρκετή ταχύτητα (2,500 μέτρα/δευτερόλεπτο τουλάχιστο) ώστε να διατηρήσετε σταθερή πορεία εντός του ελκτικού πεδίου του. Αν θέλετε μετά να επιστρέψετε στο Kerbin, θα πρέπει να δώσετε αρκετά ισχυρή αντίθετη ώθηση ώστε να επιβραδύνετε και να ξαναμπείτε στο βαρυτικό πεδίο του πλανήτη. Αφού το καταφέρετε αυτό, αν όλα έχουν πάει καλά, θα ανοίξετε αλεξίπτωτο στο ιδανικό υψόμετρο για να αποφύγετε τη συντριβή. Να μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι όλα αυτά θα τα εκτελείτε σε πραγματικό χρόνο και τις στιγμές που αναπτύσσετε μεγάλες ταχύτητες, θα πρέπει να είστε τρομερά επιδέξιοι και γρήγοροι στις εντολές που δίνετε.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το Kerbal Space Program δεν είναι διαθέσιμο στα Ελληνικά, όποτε όλη η παραπάνω ορολογία (που αποτελεί μόνο το αρχικό μικρό μέρος της) πρέπει να διαβαστεί και να κατανοηθεί στα Αγγλικά. Η απαίτηση κατανόησης της αγγλικής γλώσσας είναι πάρα πολύ υψηλή και θα σας αναγκάσει σε πολλές περιπτώσεις να αναζητήσετε τις μεταφράσεις και επεξηγήσεις των όρων. Δυστυχώς το in-game manual είναι επιεικώς απαράδεκτο, καθώς δε διαθέτει λειτουργία αναζήτησης και μάλιστα οι επεξηγήσεις περιορίζονται σε μερικές γραμμές κειμένου με σποραδικές εικόνες, χωρίς διαδραστικό υλικό.

Θα νιώσετε στο πετσί σας κάθε δευτερόλεπτο της υπερπροσπάθειας που χρειάζεται για να ταξιδέψετε στο διάστημα.

Στον αντίποδα υπάρχει όμως ένα εκτενές training, στο οποίο θα ξεκινήσετε από τα βασικά και θα σας εκπαιδεύσει μέχρι και σε ταξίδι προς το Mun (αντίστοιχο Φεγγάρι της Γης). Παρότι λεπτομερές, το training δεν είναι καλά δομημένο και σε περιπτώσεις θα δυσκολευτείτε να προχωρήσετε καθώς δε θα καταλάβετε εύκολα τι πρέπει να κάνετε. Στις παραπάνω δυσκολίες προστίθεται και η πληροφόρηση που σας δίνει το παιχνίδι όταν αποτύχετε π.χ. ο πύραυλος σας κινείται ανεξέλεγκτα, η οποία είναι παντελώς απούσα και δε θα σας δώσει κανένα απολύτως tip για το τι εκτελέσατε λάθος, ώστε να το διορθώσετε την επόμενη φορά.



Αν καταφέρετε και ξεπεράσετε το αρχικό σοκ της δυσκολίας και περιπλοκότητας που θα συναντήσετε στο Kerbal Space Program και του δώσετε μία ευκαιρία, θα ανταμειφθείτε αδρά. Θα ξεκινήσετε με απλά και μικρά ταξίδια εντός του βαρυτικού πεδίου του Kerbin, έπειτα θα πετάξετε πιο μακριά και θα μπείτε σε τροχιά γύρω από αυτό και αφού αποκτήσετε αρκετή εμπειρία θα ταξιδέψετε σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μπορείτε να προσεδαφιστείτε όπου θέλετε, να στήσετε βάσεις και διαστημικούς σταθμούς, αλλά και να περπατήσετε με τους Kerbals σε EVA (ExtraVehicular Activity). Η στιγμή που θα καρφώσετε τη σημαία σας σε άλλο, ανεξερεύνητο, πλανήτη και θα βλέπετε το Kerbin από μακριά, θα σας γεμίσει με άπλετη χαρά και ικανοποίηση.

Με βάση τα παραπάνω, θα μετρήσετε αμέτρητες ώρες gaming και η "απογείωση" της διάρκειας παιχνιδιού έρχεται με την υποστήριξη των mods. Θα βρείτε μία μεγάλη γκάμα από αυτά, που θα σας επιτρέψουν να φτιάξετε διαστημόπλοια από Star Wars ή ακόμα και υποβρύχια. Οι δυνατότητες που σας προσφέρει το Kerbal Space Program είναι πρακτικά ατελείωτες.



Μία κάτω του μετρίου οπτικοακουστική εμπειρία
Είναι προφανές ότι το Kerbal Space Program δίνει έμφαση στο ρεαλισμό της προσομοίωσης, αλλά δυστυχώς τα γραφικά του παιχνιδιού θα σας πάνε μία δεκαετία πίσω. Tο Kerbal Space Program έχει αναπτυχθεί με τη μηχανή γραφικών Unity και έτσι θα μπορούσε εύκολα το αποτέλεσμα να είναι πολύ καλύτερο. Ο σχεδιασμός των πλανητών είναι κάκιστος, καθώς δεν υπάρχει τίποτα πέρα από γη με μερικά βουνά και μια μονόχρωμη μπλε έκταση που ονομάζεται νερό. Μη περιμένετε να δείτε δέντρα, εναλλαγές τοπίων, σύννεφα και γενικά καιρικές συνθήκες ή έστω οτιδήποτε που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον σας ενώ αγναντεύετε από ψηλά. Σε ελάχιστες περιπτώσεις θα παρατηρήσετε σκιές και αντανακλάσεις φωτός, που και αυτές απλά βελτιώνουν λίγο την υπόλοιπη ελλιπή σχεδίαση. Τα γραφικά αποτελούν ένα τεράστιο μειονέκτημα του παιχνιδιού, γιατί νοθεύουν έντονα τη κατά τα άλλα μαγική εμπειρία και το μόνο θετικό στο τομέα αυτό, αποτελεί η λεπτομερής σχεδίαση των parts για τους πυραύλους.

Μετά τα γραφικά, σειρά έχει ο ηχητικός τομέας, που κατατάσσεται επάξια δεύτερος στη λίστα των κάκιστων στοιχείων του παιχνιδιού. Το αδιάφορο soundtrack εναλλάσσεται ελάχιστα και προκαλεί πλήξη. Όταν είστε στη βάση στο Kerbin, παίζει ένα συγκεκριμένο κομμάτι (και πάντα από την αρχή) και αντίστοιχα σε κάθε δραστηριότητα θα ακούτε σε repeat το ίδιο κομμάτι που της έχει ανατεθεί. Το soundtrack έρχεται να συνοδευθεί από τους ήχους κινητήρων, που αλλάζουν ελάχιστα, και τις πολύ σπάνιες φωνές των Kerbal, που θυμίζουν τα Minions από την ομώνυμη ταινία.

To infinity and beyond
Αν αγνοήσετε τον τεχνικό τομέα, το Kerbal Space Program είναι αριστουργηματικό και αποδεικνύει περίτρανα ότι επιμόρφωση και gaming μπορούν να συνυπάρξουν. Καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού θα ακονίζετε το μυαλό σας και θα μαθαίνετε όλο και περισσότερα για τις διαστημικές πτήσεις και τους νόμους της φυσικής που τις διέπουν. Η κάθε αποστολή που διεκπεραιώνετε επιτυχημένα θα σας δώσει τέτοια ενέργεια και όρεξη, που θα σας κάνει να δοκιμάζετε όλο και πιο περίπλοκες κατασκευές και μακρινότερα ταξίδια. Δε σας εμποδίζει τίποτα από τη κατάκτηση των περάτων του διαστήματος, πέρα από το μέγεθος της φαντασίας σας. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρετε με τη πρώτη, μη πτοείστε, αλλά στύψτε το μυαλό σας και βρείτε τη λύση.

Θετικά:
- Ακριβέστατη προσομοίωση διαστημικών πτήσεων
- Ατέλειωτες ώρες gaming με αμείωτο ενδιαφέρον
- Κανένας περιορισμός δραστηριοτήτων και προορισμών
- Εκτενής γκάμα από διαθέσιμα mods
- Λεπτομερής σχεδιασμός των missile parts
- Απολαυστική κατασκευή πυραύλων

Αρνητικά:
- Απαιτείται άψογη κατανόηση των τεχνικών όρων στα Αγγλικά
- Κακά δομημένα trainings και in-game manual
- Κάτω του αποδεκτού γραφικά
- Κάκιστη μουσική επένδυση και ηχητικά εφέ

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 6
Gameplay: 9
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 8

Η προσομοίωση διαστημικών πτήσεων σε μορφή παιχνιδιού, δεν υπήρξε ποτέ τόσο ρεαλιστική.

Αλέξανδρος Ζεκάκης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 FearMyGaze (Level 5) 23/11/2016 15:01
Εγώ προσωπικά το έχω το παιχνίδι και μου αρέσει αφάνταστα .Κάποια άλλα αρνητικά είναι ότι μπορείς να δεις κάτω από την επιφάνεια της γης . Όσο για τον ήχο και τα γραφικά εμένα δεν με πολύ ενδιαφέρει γιατί μπορείς να περάσεις άνετα της 8 ώρες παιχνιδιού την ημέρα (ναι το καίω) φτιάχνοντας από μικρούς πυραύλους των 40 κομματιών έως και τεράστιους των 200 κομματιών .Αλλά καλύτερα θα είναι να παίξεις το παιχνίδι με mods γιατί το κάνουν ποιο εύκολο και διασκεδαστικό.
#2 The Zexster (Level 13) 23/11/2016 15:39
Quoting FearMyGaze:
Εγώ προσωπικά το έχω το παιχνίδι και μου αρέσει αφάνταστα .Κάποια άλλα αρνητικά είναι ότι μπορείς να δεις κάτω από την επιφάνεια της γης . Όσο για τον ήχο και τα γραφικά εμένα δεν με πολύ ενδιαφέρει γιατί μπορείς να περάσεις άνετα της 8 ώρες παιχνιδιού την ημέρα (ναι το και ) φτιάχνοντας από μικρούς πυραύλους των 40 κομματιών έως και τεράστιους των 200 κομματιών .Αλλά καλύτερα θα είναι να παίξεις το παιχνίδι με mods γιατί το κάνουν ποιο εύκολο και διασκεδαστικό.

Συμφωνώ ότι είναι πολύ διασκεδαστικό και επιμορφωτικό. Για άτομο της θεωρητικής, σαν εμένα, ήταν πρόκληση να αρχίσω να καταλαβαίνω πως δουλεύουν όλα - πολύ ευχάριστη πρόκληση παρ'όλα αυτά. Επίσης τα γραφικά και ο ήχος παρότι δεν είναι καλής ποιότητας, όντως επηρεάζουν σε μικρότερο βαθμό την εμπειρία και εξ'ού η γενική βαθμολογία του game είναι υψηλή.
#3 Lordwinter (Level 28) 24/11/2016 22:13
Πολύ ιδιαίτερη δημιουργία, εδώ και καιρό ψάχνω την ευκαιρία να το δοκιμάσω, αλλά ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος και από ότι έχω καταλάβει πρέπει να αφοσιωθείς ολοκληρωτικά στο παιχνίδι για να προχωρήσεις.
#4 FearMyGaze (Level 5) 26/11/2016 13:27
Ναι προσωπικά εμένα μου πείρε γύρο στις δύο ώρες για να κάνω μία αποστολή αλλά μετά που είδα έναν streamer των DasValdez όπου σου μαθαίνει τα βασικά αλλά και το πώς να γίνεις "ειδικός" στο παιχνίδι αυτό ήταν όλα ποιο εύκολα .Τέλος θα ήθελα να πω ότι αυτό το παιχνίδι έχει ένα από τα καλύτερα community όπου έχω δει .
Score 8
8.31 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: Space Flight Simulation
Developer: Squad
Publisher: Squad
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: 3GB RAM, Επεξεργαστής Core 2 Duo, Κάρτα γραφικών 512MB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 4GB, Λειτουργικό σύστημα Windows Vista ή ανώτερο
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Release Date: PC,Mac: 27/4/2015, Xbox One: 15/7/2016, PS4, Wii U: TBA
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification