Reviews H1Z1
PC  
Comments (0)

H1Z1 Hot

Το Battle Royale genre προτού γίνει mainstream.

https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/12/cb/86/h1z1-boxart-36-1522593531.png
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Το Battle Royale genre προτού γίνει mainstream.

Στην βιομηχανία των video games έχουμε αντικρίσει games των οποίων η ανάπτυξη ή και η κυκλοφορία έχουν περάσει από 40 κύματα. Το H1Z1 της Daybreak Game Company αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του φαινόμενου, αφού ευθύς εξαρχής κατά την εμφάνισή του στο Steam Early Access στις 15 Ιανουαρίου του 2015 παρουσίαζε πολυάριθμα προβλήματα τόσο in-game όσο και σε θέμα servers. Έναν χρόνο μετά από την αρχική αυτή έκδοση ανακοινώθηκε πως η εταιρεία ανάπτυξής του θα χώριζε το παιχνίδι της στα δύο και θα ονομάζονταν Just Survive και King of the Kill, βάζοντας ταυτόχρονα σε παύση την έκδοση για κονσόλες που ετοίμαζαν.

h1z1 1
Την συνέχεια την γνωρίζετε, αφού μετά από τρία χρόνια ύπαρξης σε Early Access η Daybreak Game Company αποφάσισε να δώσει ένα τέλος στο κομμάτι των zombies του ενός game mode και να κυκλοφορήσει επίσημα το H1Z1 ως έναν free-to-play τίτλο που ανήκει στο genre των Battle Royales, όπως και έγινε τον περασμένο Φλεβάρη. Μπορεί χρονικά να περιείχε αυτό το είδος gameplay πολύ πριν τα PlayerUnknown’s Battlegrounds και Fortnite, ωστόσο η δημοτικότητα αυτών των δύο αποτέλεσε σημαντικότατο παράγοντα για την τελική απόφαση της κυκλοφορίας του. Μπορεί όμως το H1Z1 να κοιτάξει στα μάτια τα δύο προαναφερθέντα;

Battle Royale όπως λέμε Hunger Games
Αν σας λέγαμε πριν μερικά χρόνια ότι το H1Z1 ανήκει σε αυτό το genre πιθανότατα θα μας κοιτούσατε με έντονη απορία στο βλέμμα σας. Σήμερα κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί αφού όλο και περισσότερες εταιρείες εντυπωσιάστηκαν από τον ντόρο που προκάλεσε το PUBG και σπεύδουν να δοκιμάσουν κάτι αντίστοιχο. Το H1Z1 από την άλλη δεν μπορεί να κατηγορηθεί από κανέναν πως έπραξε παρομοίως, αφού διέθετε το σχετικό game mode αρκετά χρόνια πριν. Αλλά για τους λίγους που δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, στα Battle Royales σκοπός σας είναι να είστε ο τελευταίος παίκτης, η τελευταία δυάδα, ή και η τελευταία ομάδα που θα παραμείνει ζωντανή σε έναν χάρτη γεμάτο όπλα, οχήματα και διάφορα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να επιβιώσετε έναντι άλλων παικτών.

Έτσι λειτουργεί και το H1Z1, αφού σας ρίχνει σε έναν ικανοποιητικά μεγάλο χάρτη με το αλεξίπτωτό σας και πέφτετε σε τοποθεσίες που ανά τακτά διαστήματα περιέχουν κτήρια γεμάτα όπλα και εξοπλισμό. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε γύρω σας, διότι στον ίδιο χάρτη πέφτουν συνολικά 150 παίκτες, και αφού βεβαιωθείτε πως το πεδίο είναι ελεύθερο να lootάρετε, να συλλέξετε δηλαδή, τον εξοπλισμό της επιλογής σας. Αφού το κάνετε αυτό πρέπει να αποφασίσετε τις περιοχές στις οποίες θα μεταβείτε, να αντιμετωπίσετε τους αντιπάλους σας και να είστε ο τελευταίος επιζώντας.

Αν πάλι θέλετε να είστε πονηροί και να κρύβεστε όλη την ώρα, όπως σε όλα τα Battle Royales υπάρχει έναν μηχανισμός, για την ακρίβεια ένας κύκλος, που κλείνει και περιορίζει τις περιοχές στις οποίες μπορείτε να κινηθείτε στον χάρτη. Αν κάποιος μείνει εκτός κύκλου, υπάρχει ένα βλαβερό τοξικό αέριο που ρίχνει σταδιακά την ζωή σας, ενώ προκαλεί όλο και περισσότερο damage όσο μικραίνει. Αναπόφευκτα λοιπόν θα αναγκαστείτε να μείνετε μακριά του και αργά η γρήγορα να εμπλακείτε σε ατελείωτο πιστολίδι με τους εχθρούς σας. Αν από την άλλη είστε τυχεροί και κάθε φορά που ξεκινάει ο κύκλος τυχαίνει να είστε μέσα του, τότε σίγουρα έχετε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσετε, αφού δεν έχετε το άγχος του τρεξίματος από την μία γωνία του χάρτη στην άλλη, που φέρει και τον κίνδυνο να συναντήσετε περισσότερα άτομα και να οδηγηθείτε σε μακελειό.

h1z1 2
Γλυκανάλατο στοιχείο του παιχνιδιού αποτελούν τα όπλα του. Ενώ δηλαδή υπάρχει ποικιλία ανάμεσα στα όπλα που μπορείτε να επιλέξετε, ανάμεσα σε πιστόλια, αυτόματα πολυβόλα, shotguns, βαλλίστρες και άλλα πολλά, απουσιάζουν τα snipers που αποτελούν το κατά βάση αγαπημένο όπλο των παικτών. Μπορείτε να κουβαλάτε πάνω σας πολλά όπλα ταυτοχρόνως, τα οποία φυσικά εναλλάσσετε συνεχώς κατά την συμπλοκή με άλλους παίκτες, ανάλογα με το ποιο σας βολεύει ανά περίσταση. Επίσης, από την αρχή είστε εφοδιασμένοι με bandages για να ανακτάτε την ζωή σας, τα οποία μπορείτε και να δημιουργήσετε μέσω crafting, σκίζοντας τα ρούχα σας, ωστόσο healάρουν ξεκάθαρα λιγότερο. Στον χάρτη μπορείτε να βρείτε και first aid kits και άλλα αντικείμενα όπως κράνη, backpacks και άλλα βοηθητικά εργαλεία.

Σαν ψάρακας φαντάρος
Το aiming στο H1Z1 έχει δυστυχώς ορισμένες δυσλειτουργίες. Ούτε κατά διάνοια δηλαδή μην περιμένετε τις σφαίρες σας να φεύγουν απολύτως ευθεία, ενώ το κράτημα των όπλων στα χέρια σας θα σας προβληματίσει μέχρι να το συνηθίσετε, αφού όπλα όπως το AK-47 μετά από κάθε βολή σηκώνονται ψηλά από την ορμή, πολύ περισσότερο από όσο έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής στα έτερα Shooters. Η χρήση της third-person κάμερα ενδέχεται να μην βολεύει τους πάντες, γι’ αυτό και πατώντας το “T” μπορείτε να γυρίσετε την κάμερα σε πρώτου προσώπου και ίσως βοηθηθείτε από το FPS gameplay στο θέμα των βολών, διότι συνολικά δεν συμφέρει, λόγω του ότι μειώνει το οπτικό σας πεδίο.

h1z1 3
Προτείνεται να δοκιμάσετε όλα τα όπλα για να αποφασίσετε ποια είναι αυτά που σας βολεύουν περισσότερο στην μάχη. Μπορείτε να τρέξετε, να σκύψετε, ακόμα και να ξαπλώσετε στο έδαφος για να κρυφτείτε. Το γεγονός το ότι είστε ένας από τους 150 συνολικά παίκτες σας αναγκάζει να διατηρείτε την προσοχή σας, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνετε στόχος επίθεσης κάποιου παίκτη, ή κάποιου squad άμα παίζετε με τους φίλους σας. Η εμπειρία του παιχνιδιού είναι σαφέστατα πιο ευχάριστη όταν επιλέγετε να παίξετε μαζικά. Μόνοι σας ενδέχεται να το βαρεθείτε πιο εύκολα, ιδίως αν είστε fans του Fortnite αφού χωρίς το χτίσιμο, που άλλοι λατρεύουν και άλλοι μισούν, είστε περισσότερο εκτεθειμένοι.

Τα περισσότερα Battle Royales θέτουν το όριο των 100 παικτών ανά ματς. Επειδή στο H1Z1 το όριο καθορίστηκε στους 150, αλλά και λόγω της σαφέστατα μικρότερης δημοτικότητάς του σε σχέση με τα Fortnite και PUBG θα χρειαστείτε παραπάνω χρόνο από τα προηγούμενα για να ενταχθείτε σε κάποιον αγώνα. Κοινώς το loading μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά, προτού πραγματοποιήσετε την χαρακτηριστική ελεύθερη πτώση. Σημαντικό και διαφορετικό σε σύγκριση με τα άλλα παιχνίδι του είδους είναι ότι ο αρχηγός του squad, επιλέγει το σημείο του χάρτη από το οποίο θα ξεκινήσουν να πέφτουν, συνεπώς δεν υπάρχει κάποιο φορτηγάκι ή αεροπλάνο που σας μεταφέρει προς την τοποθεσία, ούτε διαλέγετε στην πορεία από πού θα ξεκινήσετε την πτώση σας με το αλεξίπτωτο.

h1z1 4
Άδεια οδήγησης
Έχοντας έναν χάρτη σεβαστού μεγέθους, τα οχήματα στο παιχνίδι είναι παραπάνω από απαραίτητα για την μεταφορά σας ιδίως στις μεγάλες αποστάσεις. Σε αυτό το κομμάτι σίγουρα θα μείνετε ευχαριστημένοι αφού τόσο τα τζιπάκια όσο και οι γουρούνες, είναι εύκολα στον χειρισμό και πολύ αποτελεσματικά. Στα οχήματα που επιτρέπουν την είσοδο πολλών ατόμων, οι άλλοι παίκτες πέραν του οδηγού έχουν την δυνατότητα να πυροβολήσουν εν πορεία, δίνοντας ένα ακόμα ελαφρύ, ταχύ και cool στοιχείο στις μάχες του H1Z1.

Με τέτοια οχήματα, καλύτερα να γινόταν Racing…

Οι παίκτες απόλαυσαν εξαρχής το παραπάνω στοιχείο και η Daybreak Game Company φρόντισε να τους ευχαριστήσει περισσότερο, δημιουργώντας το Auto Royale mode στο οποίο μπορείτε να παίξετε αποκλειστικά και μόνο μέσα στα οχήματα. Συγκεκριμένα κάνετε spawn σε ένα τζιπάκι με επιλογή δύο ή τεσσάρων παικτών, και πρέπει όπως και στο Battle Royale mode να είστε το τελευταίο όχημα που δεν θα εκραγεί. Στην πορεία σας θα συναντάτε διάφορα φωτεινά σημεία τα οποία συλλέγετε και σας δίνουν σφαίρες, προστατευτικά αντικείμενα αλλά και βενζίνη, αφού η χρήση της απαιτείται και στα δύο modes για να μην μπορείτε να τρέχετε και να spamάρετε το nitro επ’ αόριστον.

h1z1 5
Το παραπάνω mode, παρόλα αυτά, δεν είναι και τόσο διασκεδαστικό. Η απαγόρευση εξόδου από τα αυτοκίνητα περιορίζει αρκετά την εμπειρία που μπορεί να προσφέρει, ενώ πιθανότατα θα μπερδευτείτε όταν εντοπίσετε εχθρούς και αρχίσετε να τους πυροβολείτε. Είτε καταφέρνετε να τους πετυχαίνετε κάθε φορά που βγάζουν το κεφάλι τους ύπουλα για να σας ρίξουν, είτε όχι, έχει πολύ μικρή σημασία, αφού το όχημα έχει φυσικά και αυτό health-bar και σε περίπτωση που μηδενιστεί, το τζιπάκι εκρήγνυται και χάνετε το παιχνίδι άμεσα. Σε θέμα διάρκειας και τα δύο modes θέλουν τον χρόνο τους, ειδικά άμα καταφέρνετε κατ’ επανάληψη να φτάνετε στις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης.

Δεν λείπουν τα… “ζουζούνια”
Αν νομίζατε ότι θα γλιτώνατε από τα bugs στο H1Z1 καλύτερα να το κάνετε uninstall. Όπως αναφέρθηκε στον πρόλογο, η κυκλοφορία του παιχνιδιού ήταν επεισοδιακή, αφού όλες οι πρώτες εκδόσεις περιείχαν αμέτρητα bugs στο gameplay. Προσπάθεια έγινε, αλλαγές πραγματοποιήθηκαν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως εξαλείφθηκαν τα bugs. Αντιθέτως υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά “νεκρά σημεία” στα οποία ο χαρακτήρας σας μπορεί να κολλήσει κατά την μετακίνηση του και δεν αποκλείεται να δείτε τις βολές σας να φεύγουν στο άπειρο και ακόμα παραπέρα.

h1z1 6
Το πιο εκνευριστικό εξ αυτών είναι το γεγονός το ότι κάποιοι πονηροί και έμπειροι παίκτες του H1Z1 έχουν μάθει τα κόλπα και πηγαίνουν στις τέντες των σκηνών για παράδειγμα που περιέχουν loot και γνωρίζουν σημεία τα οποία φυσιολογικά δεν θα έπρεπε να τους προσφέρουν όραση, κι όμως όχι μόνο καταφέρνουν και σας βλέπουν, αλλά μπορούν κάλλιστα να σας πυροβολήσουν κιόλας. Ανάλογα περίεργα στιγμιότυπα θα συναντήσετε και κατά τις συγκρούσεις οχημάτων και κατά το σκύψιμο-σήκωμα αφού πολλές φορές θα περάσετε σαν φαντάσματα από ορισμένους τοίχους και θα μείνετε να απορείτε.

Πολλά θες φιλαράκι μου
Τα γραφικά του H1Z1 θα σας προβληματίσουν. Το παιχνίδι έχεις υψηλές απαιτήσεις σε hardware, χωρίς ωστόσο να προσφέρει την ανάλογη οπτική εμπειρία. Κάθε άλλο δηλαδή… οι πτώσεις στα frames είναι σύνηθες φαινόμενο, αφού ακόμα και ένας κάτοχος γερού υπολογιστή θα δει τα FPS του να βυθίζονται συχνά και γενικότερα υπάρχει μεγάλη αστάθεια στον οπτικό τομέα του H1Z1. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη το ότι παρέμεινε τρία ολόκληρα χρόνια σε Early Access για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά του, το αποτέλεσμα βρίσκεται κάτω του μετρίου.

h1z1 7
Την κατάσταση σώζει εν μέρει η ποικιλομορφία των εδαφών, αφού κάθε περιοχή είναι χτισμένη έτσι ώστε να ξεχωρίζει σημαντικά από τις προηγούμενες σε σημείο που μπορείτε να μάθετε απ’ έξω τον χάρτη αν αφιερώσετε κάποιες ώρες στο παιχνίδι. Βουνά, λίμνες, σκηνές, κτήρια και άλλα πολλά μέρη σας περιμένουν γεμάτα άφθονο loot για να προετοιμαστείτε για το πεδίο της μάχης. Το animation αυτής από την άλλη κινείται σε καλύτερα επίπεδα όντας πιο ρεαλιστικό, αφού οι κινήσεις των χαρακτήρων σας έχουν μία φυσιολογική ροή για το μάτι.

Υπάρχει και ένα εμπλουτισμένο character customization. Μπορείτε να επεξεργαστείτε τον χαρακτήρα σας ακριβώς όπως επιθυμείτε αλλάζοντας την εμφάνισή του, τα ρούχα του και τα διάφορα skins για όπλα ή αντικείμενα που είτε κερδίζετε μέσα από την πρόοδό σας στο παιχνίδι, είτε μπορείτε να αγοράσετε με πραγματικά χρήματα αφού όλα τα games του σήμερα έχουν την τάση να περιέχουν μικροσυναλλαγές με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

Μην κλείσετε τα ακουστικά όσο κι αν το θέλετε
Σε κάτι τέτοια video games ο ηχητικός τομέας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξής τους. Η Daybreak μάλλον δεν το έλαβε καθόλου υπόψη της αυτό το στοιχείο αφού οι ήχοι του παιχνιδιού είναι απλά κακοί. Ξεκινώντας από το νησί στο οποίο βρίσκεστε στο matchmaking μπορείτε να κάτσετε ανάμεσα σε δεκάδες παίκτες και να ακούτε για παράδειγμα θηλυκές φωνές χωρίς καν να υπάρχει θηλυκός χαρακτήρας τριγύρω δείχνοντας πως δεν δόθηκε καθόλου σημασία στο όλο voice acting. Κάθε κραυγή των χαρακτήρων, είναι ολόιδια με την προηγούμενη αλλά και με την επόμενη σε κάθε περίπτωση. Ακόμα και στα όπλα υπάρχει μια ελαφριά καθυστέρηση στον χρόνο που πυροβολείτε και σε αυτόν που ακούγονται οι σφαίρες.

h1z1 8
Το ίδιο συμβαίνει και με τα βήματα των εχθρών σας. Όπως είναι φυσιολογικό, όταν κάποιος χαρακτήρας τρέχει, τα βήματά του ακούγονται, βοηθώντας σας να αντιληφθείτε το από πού πλησιάζουν. Ή τουλάχιστον, έτσι θα περιμένατε. Από την στιγμή που ο εχθρός σας θα μπει σε εμβέλεια που θα μπορείτε να τον ακούσετε, κάθε βήμα ακούγεται με την ίδια συχνότητα και την ίδια ένταση είτε βρίσκεται στην άκρη της εμβέλειας, είτε σχεδόν σας ακουμπάει. Έτσι θα δυσκολευτείτε κατά πολύ στον εντοπισμό των αντιπάλων σας όταν δεν τους βλέπετε. Μην πούμε για τα οχήματα που μπορείτε να τα ακούσετε από χιλιόμετρα μακριά. Θα υπάρξουν περιπτώσεις που θα ακούτε καθαρά ένα όχημα να σας πλησιάζει και μόλις κοιτάξετε καλύτερα θα αντιληφθείτε πως ίσα που φαίνεται με το μάτι.

Σαν να μην βγήκε από Early Access
Μερικοί σίγουρα θα απολαύσουν το H1Z1 με όλα τα στραβά του, αφού το γεγονός το ότι είναι free-to-play είναι κάτι που σίγουρα αξίζει να εκτιμηθεί και σίγουρα θα αξιοποιηθεί από αρκετούς. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι το H1Z1 είναι άξιο να σταθεί απέναντι στο PUBG ή στο Fortnite. Οι ομοιότητες του με το PUBG είναι πολλές περισσότερες, ωστόσο το μόνο στοιχείο που έχει καλύτερο σε σχέση με αυτό είναι το ότι διατίθεται δωρεάν, αφού σε κάθε άλλο παράγοντα το PUBG είναι σαφέστατα ανώτερο, όντας και πιο καινούργιο στην ουσία.

h1z1 9
Η Daybreak Game Company έπεσε στην παγίδα της επιτυχίας των τίτλων των Bluehole και Epic Games και νόμιζε πως αν κυκλοφορούσε επίσημα πλέον ένα video game που στον καλλιτεχνικό του τομέα θυμίζει το PUBG συνδυασμένο με την δωρεάν διάθεσή του όπως στο Fortnite, θα τα κατάφερνε. Ωστόσο η αναγνωρισιμότητα των προηγούμενων δύο είναι ήδη υπερβολικά μεγάλη για να τα αντιμετωπίσει, ενώ τα τεχνικά του προβλήματα είναι σίγουρα ένα τεράστιο εμπόδιο στο να γνωρίσει την επιτυχία. Μάλλον χρειαζόταν μερικά χρονάκια ακόμα προτού κυκλοφορήσει ως πλήρης έκδοση, καθώς είναι κάθε άλλο παρά έτοιμο, ενώ διαθέτει θετικά στοιχεία.

Θετικά:
- Μεγάλος χάρτης
- Ποικιλία όπλων και αντικειμένων
- Ευχάριστη χρήση οχημάτων
- Είναι free-to-play

Αρνητικά:
- Πολλά bugs
- Συχνή πτώση των frames
- Κακός ηχητικός τομέας
- Δυσλειτουργίες στον χειρισμό
- Αχρείαστο Auto Royale mode
- Αρκετό loading

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 6.9

Ένα ακόμη Battle Royale, με αρκετά προβλήματα σε γραφικά και ήχο και τη καθιερωμένη συνταγή στο gameplay.

Γιάννης Σιδηρόπουλος

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 6.9
User Score ( 10 votes ) 6.75
User Reviews 0
Genre: Battle Royale
Developer: Daybreak Game Company
Publisher: Daybreak Game Company
Διάθεση:
Players: 1 (150 online)
Requirements: Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8/8.1/10 – 64bit, Επεξεργαστής Intel Core i5 Quad-Core, 6GB RAM, Κάρτα γραφικών Nvidia GeForce GTX 280, Χώρος στον σκληρό δίσκο 20GB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 28/2/2018
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification