Top Gun: Maverick review

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Top Gun: Maverick review

Top Gun: Maverick review

Mission Impossible.

Είδος: Δράσης
Διάρκεια: 2 ώρες και 11 λεπτά
Σκηνοθέτης: Joseph Kosinski
Σενάριο: Peter Craig, Justin Marks
Πρωταγωνιστούν: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Miles Teller, Val Kilmer, Jon Hamm, Glen Powell κ.α.
Παραγωγοί: Jerry Bruckheimer, Tom Cruise, Christopher McQuarrie, David Ellison
Soundtrack: Lady Gaga, Harold Faltermeyer, Hans Zimmer, Lorne Balfe
Μοντάζ: Eddie Hamilton
Εταιρείες παραγωγής:  Skydance Media, Don Simpson/Jerry Bruckheimer Films
Διάθεση: Rio Premier Cinemas, Nicosia Mall, Λευκωσία

 

[UPDATE: 26/5/22 - Video review] Δείτε το review μας και στο παρακάτω video review.

Η ταινία Top Gun του 1986 ήταν η δεύτερη ταινία που ουσιαστικά ανέδειξε τον Τομ Κρουζ σε πρωταγωνιστικό ρόλο, μετά από το εξίσου αξιόλογο Risky Business του 1983. Το ’86, ο 23χρονος τότε Τομ Κρουζ είχε ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνει το ταλέντο του, σε μία παραγωγή που αντικειμενικά υστερούσε σε ορισμένα σημεία, ακόμα και για τα δεδομένα της τότε εποχής, όπου το “ταβάνι” ήταν παραγωγές τύπου Steven Spielberg και Back to the Future.

Μπορεί ως παραγωγή το Top Gun να απαιτούσε υψηλό μπάτζετ, ωστόσο διέθετε αρκετά σεναριακά και σκηνοθετικά λάθη. Ο Τομ Κρουζ κατάφερε με την ερμηνεία του να “σώσει την παρτίδα” ή και την…“πατρίδα” αν προτιμάτε, μιας και τότε βρισκόμασταν ακόμα σε περίοδο Ψυχρού Πολέμου και οι Αμερικανοί ήθελαν παραγωγές σαν αυτή για να τους αναπτερωθεί το ηθικό.

Top Gun: Maverick
Χρειάστηκε να περάσουν 36 ολόκληρα χρόνια για να δούμε ένα νέο Top Gun και παράλληλα…οι παλιοί να θυμηθούμε και την ηλικία μας! Ήμουν πάντοτε προκατειλλημένος στο κατά πόσο ένα sequel μιας “καλούτσικης” ταινίας τύπου Top Gun θα μπορούσε όντως να έχει νόημα. Σε παγκόσμιο επίπεδο μάλιστα δεν προωθήθηκε όσο θα περιμέναμε. Τελικά διαψεύστηκα, αφού το τελικό αποτέλεσμα δείχνει εξαιρετικό.

Πριν δείτε την νέα ταινία Top Gun, θα σας πρότεινα να περάσετε πρώτα από ένα μίνι βασανιστήριο και να δείτε την παλιά. Προσωπικά την παλιά την είχα ξεχάσει και χρειάστηκε να την ξαναδώ αμέσως μετά το τέλος της φετινής ταινίας για να κάνω τις σχετικές συγκρίσεις. Το Top Gun: Maverick έχει πολλές αναφορές στην παλιά ταινία, τόσο στα γεγονότα που συνέβησαν, όσο και σε ορισμένα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν και που επανεμφανίζονται. Συνεπώς, για να μην φάτε όλα τα spoiler μαζεμένα, απλά κάντε τον κόπο και δείτε την αρχική ταινία.

Αερομαχίες
Η σειρά ταινιών Top Gun απευθύνεται σε όσους θέλουν να απολαύσουν αερομαχίες με αεροσκάφη, τα λεγόμενα “dogfights”. Το Top Gun: Maverick έχει όμως και πολλές συγκινητικές στιγμές. Ο συγγραφέας Peter Craig (The Batman, 2022) ήταν η κατάλληλη επιλογή για αυτή την θέση και ευτυχώς δεν μας κράτησε 3 ώρες όπως στο Batman, αλλά 2. Ουσιαστικά “έχτισε” πάνω στους ήδη υπάρχοντες χαρακτήρες των Jim Cash και Jack Epps Jr. Και χρησιμοποίησε διάφορες δραστηριότητες της πρώτης ταινίας ώστε να την εισάγει και στη δεύτερη, βάζοντας ωστόσο δικές του πινελιές και plot twists.

Ναι μεν το Top Gun Maverick έχει τα κλασικά κλισέ, όπως μάχες στην κόψη του ξυραφιού, αντιπαραθέσεις μεταξύ κεντρικών χαρακτήρων ή στιγμές χαλάρωσης, αλλά ο σκηνοθέτης Joseph Kosinski αποδεικνύεται ο κατάλληλος άνθρωπος για να τα χειριστεί όλα σωστά, κάτι που έχει αποδείξει με Only the Brave και Oblivion, στο οποίο μάλιστα είχε ξανασυνεργαστεί με τον Τομ Κρουζ. Ο Kosinski φροντίζει ώστε να υπάρχει άφθονη εναλλαγή στα περιβάλλοντα και σωστό transition με την κατάλληλη επεξήγηση και αιτιολογία, στοιχεία που έλλειπαν από την πρώτη ταινία. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι η κάμερα που δείχνει τους πιλότους τραβιέται μισό μέτρο πίσω, διότι στην παλιά ταινία Top Gun ήταν κολλημένη κάθε φορά στην μούρη του πιλότου, κάτι τραγικό και ανεξήγητο, που θα έβλεπε μέχρι και φοιτητής σχολής σκηνοθεσίας αν του γινόταν σχετική ερώτηση σε διαγώνισμα.

Υποδειγματικό sequel
Η ερμηνεία του Tom Cruise είναι υποδειγματική και φυσικά οι συνδέσεις με την πρώτη ταινία άφθονες. Πλέον ο πάλαι ποτέ νεαρός απόφοιτος σχολής πιλότων, είναι ένας έμπειρος πιλότος πολεμικού αεροσκάφους, πιθανόν ο ικανότερος που διαθέτει η Αμερική! Υποτίθεται δηλαδή ότι έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια...και στην ταινία και τα πάντα έχουν αλλάξει.

Ο Κρουζ πλαισιώνεται άριστα από την Jennifer Connelly αλλά και από πιλότους αεροσκαφών με ποικιλία χαρακτήρων. Ουσιαστικά η ευρηματικότητα του Τομ Κρουζ είναι για άλλη μια φορά απίστευτη, όπως εξίσου απίστευτο είναι και το πώς ο Peter Craig κατάφερε με το σενάριό του να μας κάνει να κλάψουμε ή να χειροκροτήσουμε τον ηθοποιό στα απίστευτα πράγματα που έκανε σε κάθε πιλοτήριο στο οποίο έμπαινε. Αφήστε δε που καταφέρνει να δείχνει νεότατος, παρά τα 59 του χρόνια και θα έβαζε άνετα κάτω σημερινούς 35άρηδες. Σε όλα αυτά αναλογιστείτε ότι στην ομάδα των παραγωγών βρίσκεται και ο ίδιος ο Τομ Κρουζ, ο πλέον ιδανικός για να συμβάλει με την εμπειρία του στους τομείς που πρέπει.

Τα οπτικά εφέ του Top Gun: Maverick είναι φυσικά σύγχρονα και λόγω της σημερινής τεχνολογίας μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη επεξήγηση μέσω χαρτών για την κάθε αποστολή, περισσότερες ενδείξεις ραντάρ και γενικά καλύτερη παρουσίαση των όσων γίνονται στις αερομαχίες, προκειμένου να μπορεί κι ο απλός κόσμος να καταλάβει τι βλέπει. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες σκηνές ηρεμίας και χαλάρωσης εκτός αερομαχών, που δεν προσφέρουν ιδιαίτερα πράγματα, αλλά τα λεπτά αυτά είναι απειροελάχιστα. Στον ηχητικό τομέα έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Το νέο soundtrack έχει μέσα το συγκινητικό Hold my Hand της Lady Gaga, ειδικά για την ταινία, remix του παλιού original theme και πολλά ακόμη επικά κομμάτια, αλλά και τα κατάλληλα ηχητικά εφέ των αεροσκαφών.

Κατά βάση, το Top Gun: Maverick είναι ένα sequel “δένει” άριστα με τον προκάτοχό του, είναι κλάσεις ανώτερο, δεν έχει μέσα έναν κουβά από woke και inclusive στοιχεία, ούτε “στοχοποιεί” συγκεκριμένες χώρες. Είναι ένα παράδειγμα του πως θα έπρεπε να δημιουργούνται τα sequels ταινιών και θεωρείται η καλύτερη ταινία όλων των εποχών στο είδος των Dogfights, όσο μικρό niche target group κι αν μπορεί κάποιος να το θεωρήσει.

Βαθμολογία:
Οπτικά εφέ: 8
Ερμηνείες: 8.5
Σκηνοθεσία: 9
Σενάριο: 8.5
Soundtrack: 8
Γενικά: 8.3

Η μεγάλη επιστροφή του Τομ Κρουζ στο πιλοτήριο.

Συζητήστε περισσότερα για το Top Gun: Maverick στο παρακάτω forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 JohnnyPap (Level 13) 25/05/2022 16:50
In Tom Cruz we trust! Εχω προσδοκιες εδω περα.
Επίσης ακόμα και η Jennifer Connelly στην ηλικια που ειναι, σιγουρα είναι κλάσεις ανώτερη από την ξανθιά ηθοποιο της πρωτης ταινιας.
Παντως το τρειλερ αν και ψιλο spoiler απο μονο του δειχνει τον γιο του χαμενου φιλου του Κρουζ οποτε θα εχει ενδιαφερον για το ποιος θα ζησει και αν θα ζησει καποιος.
#2 Acevol (Level 1) 25/05/2022 16:58
Με έπεισες! Θα πάω να το δω αν και δεν το είχα σκοπό :-)
#3 Xintzi (Level 20) 27/05/2022 18:27
Πολύ ωραίο review θα έβλεπα την ταινία έτσι και αλλιώς με τον αγαπημένο Tom και μετά από αυτό ένα παραπάνω!
Notification