• Reviews
  • The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

Hot
Ερμής Δερβίσης

Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου.

Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου.

Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου.

Η κατηγορία Interactive Drama παραμένει ακόμα και σήμερα αμφιλεγόμενη διότι αρκετοί τίτλοι που ανήκουν σε αυτή, θεωρούνται περισσότερο διαδραστικές ταινίες παρά video games. Παρόλα αυτά υπάρχουν εταιρίες που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τους συγκεκριμένους τίτλους καθώς είναι αγαπητοί σε αρκετό κόσμο. Μία από αυτές είναι η Supermassive Games, ή οποία έγινε γνωστή από το Until Dawn. Με βάση όσα έμαθε από αυτό, αποφάσισε να δημιουργήσει μία ανθολογία παρόμοιων τρομακτικών ιστοριών, την The Dark Pictures Anthology, η οποία θα αποτελείται συνολικά από οκτώ μέρη και έχει φτάσει αισίως στο τρίτο.

Αν και ο αρχικός στόχος ήταν οι κυκλοφορίες να γίνονται κάθε έξι μήνες, τελικά έχουν γίνει ετήσιες και συγκεκριμένα τις βλέπουμε στην πιο ταιριαστή εποχή, κοντά στο Halloween. Μετά το Man of Medan και το Little Hope, έρχεται λοιπόν το House of Ashes, με μία ακόμα αυτόνομη τρομακτική ιστορία, αλλά και με βελτιώσεις που έχει κάνει η Supermassive Games, τις οποίες έχει ζητήσει ο κόσμος.

the dark pictures anthology house of ashes 1

Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει.
Μετά από ένα σύντομο πρόλογο και μερικές συμβουλές, ξεκινάει η βασική ιστορία. Το House of Ashes διαδραματίζεται το 2003, στον πόλεμο στο Ιράκ και πρωταγωνιστές είναι μία ομάδα Αμερικάνων πεζοναυτών και ένας Ιρακινός στρατιώτης. Κατά την διάρκεια μία συμπλοκής μεταξύ των δύο στρατών, το έδαφος κυριολεκτικά ανοίγει και παγιδεύει τους πρωταγωνιστές μας στα υπόγεια συντομία ενός αρχαίου πολιτισμού. Στην προσπάθειά τους να ξαναβγούν στην επιφάνεια, οι στρατιώτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία απειλή, πέρα από κάθε φαντασία τους.

Φυσικά, όπως και στους προηγούμενους τίτλους της σειράς, οι επιλογές σας θα καθορίσουν την κατάληξη της ιστορίας και τις μοίρες των πέντε βασικών πρωταγωνιστών. Σε γενικές γραμμές το σενάριο είναι σχετικά προβλέψιμο, όμως μας συστήνει σωστά τους χαρακτήρες και τις σχέσεις που έχουν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μη μας περνάνε αδιάφοροι, ενώ αποφεύγουν να γίνουν καρικατούρες. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας είναι το πως άνθρωποι που βρίσκονται σε αντίθετα στρατόπεδα, αναγκάζονται να συνεργαστούν ώστε να επιβιώσουν από τον εφιάλτη που βρέθηκαν. Συνολικά χρειαστήκαμε περίπου 6 ώρες για να ολοκληρώσουμε την ιστορία με ένα σχετικά καλό ποσοστό επιβίωσης των χαρακτήρων. Ένα μικρό παράπονο που μας άφησε είναι ότι δεν μας τρόμαξε όσο περιμέναμε, με δεδομένο το παρελθόν της Supermassive Games.

Το gameplay είναι αυτό που περιμένει κάποιος από την κατηγορία Interactive Drama, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ένα μεγάλο κομμάτι του τίτλου αποτελείται από cutscenes και quick time events. Αρκετές φορές θα σας ζητηθεί να πατήσετε γρήγορα κάποιο κουμπί ώστε να αποφύγετε ή να χτυπήσετε κάτι και αν δεν προλάβετε μπορεί να έχει από ασήμαντες συνέπειες μέχρι και τον θάνατο ενός χαρακτήρα. Κάθε θάνατος είναι μόνιμος και η ιστορία συνεχίζεται κανονικά και εξελίσσεται ανάλογα. Επιπλέον στους περισσότερους διαλόγους επιλέγουμε ποια απάντηση θα δώσουμε και η εξελίξεις του κάθε διαλόγου επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις θα βρεθείτε και αντιμέτωποι με αποφάσεις, οι οποίες έχουν σημαντικές συνέπειες για την εξέλιξη της ιστορίας. Για πρώτη φορά στη σειρά, η Supermassive Games δίνει μας την επιλογή να επιλέξουμε την δυσκολία ανάμεσα σε τρία επίπεδα. Έτσι για παράδειγμα στο πιο εύκολο επίπεδο έχετε περισσότερο χρόνο στα quick time events καθώς και προειδοποιήσεις για το πότε θα συμβούν. Η δυσκολία μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να υπάρχει κάποια συνέπεια. Έτσι λοιπόν έχουμε να κάνουμε με ένα τίτλο που δεν απαιτεί να είναι κάποιος φανατικός gamer για να τον ευχαριστηθεί.

the dark pictures anthology house of ashes 2

Μία ακόμα προσθήκη είναι ότι πλέον έχουμε πλήρη έλεγχο της κάμερας, η οποία δεν είναι fixed όπως στoυς προηγούμενους τίτλους. Παρόλα αυτά παραμένει κινηματογραφική και αλλάζει απόσταση από τον χαρακτήρα που ελέγχουμε, αναλόγως την περίσταση. Για παράδειγμα όταν βρίσκεστε σε κλειστοφοβικά μέρη όπως τούνελ ή μικρά δωμάτια, η κάμερα είναι πολύ κοντά στο κεφάλι του χαρακτήρα. Και οι δύο προσθήκες είναι ευπρόσδεκτες χωρίς να αλλοιώνουν το concept της σειράς. Όπως και στο παρελθόν, μπορείτε είτε να παίξετε μόνοι σας, είτε με την παρέα σας, όπου επιλέγει ο καθένας ποιους χαρακτήρες θα ελέγχει, είτε online.

Πιο προσεγμένο, όμως λιγότερο τρομακτικό.

Ένα ακόμα πανέμορφο παιχνίδι-ταινία.
Ένας τομέας όπου η σειρά δεν μας έχει αφήσει παράπονα ως τώρα, είναι στα γραφικά και το House of Ashes όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά είναι πιθανότατα το πιο όμορφο παιχνίδι της. Η Supermassive Games έχει κάνει για μία ακόμη φορά εξαιρετική δουλειά στην ποιότητα των γραφικών παρουσιάζοντάς μάς ένα σχεδόν φωτορεαλιστικό αποτέλεσμα. Τα περιβάλλοντα είναι γεμάτα λεπτομέρειες και σε αρκετές περιπτώσεις εντυπωσιάζουν. Σε αυτό βοηθούν και οι εξαιρετικοί φωτισμοί. Κάθε αχτίδα φωτός που έρχεται από την επιφάνεια ή από τους φακούς των χαρακτήρων δημιουργεί ένα πολύ ρεαλιστικό οπτικό αποτέλεσμα. Σε κάποια σημεία, κυρίως σε κοντινά πλάνα, υπάρχουν κάποιες ατέλειες, όμως δεν ενοχλούν ιδιαίτερα.

the dark pictures anthology house of ashes 3

Στον σχεδιασμό των χαρακτήρων, αλλά και των εχθρών, έχει επίσης γίνει αρκετά καλή δουλεία. Από το ρεαλιστικό δέρμα τους μέχρι και τα όπλα τους δεν μας αφήνουν παράπονα. Οι εκφράσεις τους επίσης είναι σε γενικές γραμμές αρκετά πετυχημένες και ρεαλιστικές, ενώ αποκορύφωμα αποτελούν τα ρούχα, όπου βλέπουμε την κάθε ίνα. Τα animations είναι επίσης αρκετά προσεγμένα, όμως σίγουρα μπορούν ακόμα βελτιωθούν. Επιπλέον παρότι το Man of Medan και το Little Hope είχαν κάποια τεχνικά προβλήματα στις κυκλοφορίες τους, το House of Ashes δεν μας παρουσίασε κάτι τέτοιο. Τα μόνα σημεία όπου δείχνει να ζορίζεται είναι όταν ξεκινάνε κάποιες σκηνές όπου παρατηρήσαμε στιγμιαία pop-ins. Στο PS5 μπορείτε να επιλέξετε Quality και Performance και στο τελευταίο, το οποίο και επιλέξαμε, το παιχνίδι τρέχει στα 60fps απροβλημάτιστα, χωρίς framedrops.

Στον ηχητικό τομέα έχει γίνει επίσης αρκετά καλή δουλειά με προσεγμένο soundtrack και πειστικά ηχητικά εφέ. Η σιωπή υπάρχει εκεί που χρειάζεται ώστε να προκαλέσει αγωνία. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι αξιόλογες και δεν αφήνουν παράπονα. Η πιο αναγνωρίσιμη είναι η Ashley Tisdale, γνωστή από ταινίας όπως Scary Movie 5 και High School Musical και κάνει αρκετά καλή δουλεία ως Rachel. Καλή ερμηνεία είδαμε και από τον Paul Zinno ως Jason αλλά και από όλο το cast, όμως δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες λόγω spoilers. Ο Pip Torrens επιστρέφει ως Curator παραμένοντας το ίδιο μυστήριος.

the dark pictures anthology house of ashes 4

Το μέλλον δείχνει λαμπρό (ή μάλλον σκοτεινό)
Συνοπτικά το House of Ashes αποτελεί μία αξιόλογη προσθήκη στη σειρά The Dark Pictures Anthology,όμως αν το συγκεκριμένο είδος δεν είναι στα γούστα σας, τότε δεν θα σας αλλάξει την γνώμη. Παρόλα αυτά οι βελτιώσεις που φέρνει είναι ευπρόσδεκτες και αποτελεί ένα βήματα μπροστά για τη σειρά. Η αρχική τιμή του είναι σχετικά υψηλή για την διάρκειά του, όμως αν είστε fans της σειράς ή του Until Dawn, σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα, ειδικά σε κάποια έκπτωση. Βεβαίως η συγκεκριμένη σειρά θα αποτελέσει εξαιρετική αγορά ως πακέτο, ειδικά μαζί με τον επόμενο τίτλο που θα αποτελέσει και το φινάλε της πρώτης σεζόν της. Ο εν λόγω τίτλος ονομάζεται The Devil in Me με τις προοπτικές να είναι ο τρομακτικότερος και ποιοτικότερος που έχουμε δει ως τώρα και σίγουρα θα προστεθεί στην συλλογή μας.

Θετικά:
- Εξαιρετικά γραφικά και άρτιος τεχνικός τομέας
- Πολλές διαφορετικές καταλήξεις της ιστορίας, ανάλογα τις επιλογές μας
- Ενδιαφέροντες χαρακτήρες, οι οποίοι δεν περνούν αδιάφοροι
- Αξιόλογες ερμηνείες

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια για την τιμή του
- Σχετικά προβλέψιμο σενάριο
- Το θέλαμε πιο τρομακτικό
- Κάποιες αλλαγές σκηνής γίνονται άγαρμπα

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8
Gameplay: 7
Σενάριο: 7
Αντοχή: 5
Γενικά: 7

Φτάσαμε αισίως στο τρίτο επεισόδιο και πάμε με ανυπομονησία στο φινάλε της σεζόν.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

E3 2021: Bandai Namco press conference

Η Bandai Namco διοργάνωσε μία συνέντευξη τύπου στην E3 2021. Το παράδοξο είναι ότι το livestream της, το οποίο κράτησε λιγότερο από μισή ώρα, δεν θα μπορούσε καν να υπολογιστεί για συνέντευξη τύπου, ...
Posted (15 Jun 2021)

The Dark Pictures Anthology: House of Ashes: Ημερομηνία κυκλοφορίας

Η Bandai Namco και η εταιρεία ανάπτυξης Supermassive Games κυκλοφόρησαν το πρώτο τρέιλερ του The Dark Pictures Anthology: House of Ashes και ανακοίνωσαν την ημερομηνία κυκλοφορίας του. Το The Dark Pi...
Posted (11 Jun 2021)

The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

[Αρχική δημοσίευση: 30/10/20] Η Bandai Namco είχε παρουσίασε με τον ίδιο τρόπο το νέο Horror της σειράς The Dark: Pictures Anthology: House of Ashes όπως και το The Dark Pictures Anthology: Little H...
Posted (19 May 2021)

Φήμη: House of Ashes από τους δημιουργούς του Until Dawn

  Η Supemassive Games φέρεται να ετοιμάζει νέο τίτλο με ονομασία House of Ashes. Η επιτυχία του Until Dawn ανέβασε μερικά σκαλιά το status της εταιρείας ανάπτυξής του, σε σημείο που υπάρχουν αρκετοί...
Posted (02 Mar 2019)

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.5(1)
To write a review please register or
The Dark Pictures Anthology: House of Ashes
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.5
 
Το The Dark Pictures Anthology: House of Ashes είναι ένας ακόμα τίτλος του The Dark Pictures Anthology και το μεγαλύτερο σε διάρκεια απο τα προηγούμενα. Άξιζε όμως όσο τα προηγούμενα? Σαν ιστορία κατά την γνώμη μου ήταν πολύ καλό, την ατμόσφαιρα του horror την εσθανόσουν μέχρι το κόκκαλο. 


Το παιχνίδι μας μεταφέρει στο 2003, στον πόλεμο στο Ιράκ και πρωταγωνιστές είναι μία ομάδα 5 Αμερικάνων πεζοναυτών και ένας Ιρακινός στρατιώτης. Σε όλο το παιχνίδι, οι παίκτες πρέπει να λάβουν διαφορετικές αποφάσεις που μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες καθώς επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι χαρακτήρες αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλον και την πορεία της αφήγησης. Και οι πέντε χαρακτήρες μπορούν να επιβιώσουν ή να πεθάνουν ανάλογα με την απόφαση του παίκτη. Ως αποτέλεσμα, το παιχνίδι έχει πολλαπλά endings.


Αυτό που δεν περιμέναμε είναι το τέλος το οποίο μας προετοιμάζει ίσως για έναν ακόμα τίτλο ή για μια νέα σειρά διαφορετική απο το The Dark Pictures Anthology μιας και δεν ήταν τόσο σαφές για το τι μπορούμε να δούμε. 
Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Stephen King (Level 10) 01/11/2021 16:51
Το τερμάτισα και αυτό όπως και όλη την σειρά μέχρι τώρα.
Πολύ καλό σενάριο και γραφικά, σε κρατάει σε αγωνία, αλλά μικρή διάρκεια για τα λεφτά του όντως. Ωραίο review.
Score 7
6.5 User Score
(6 votes )
User Reviews 8.5
Genre: Interactive Drama, Survival Horror
Developer: Supermassive Games
Publisher: Bandai Namco Entertainment
Διάθεση: Bandai Namco Hellas (210-6018800)
Players: 1-5
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5-3470 ή AMD FX-8350, Λειτουργικό σύστημα Windows 10, Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 750 Ti or AMD Radeon HD 8570, Χώρος στο σκληρό δίσκο 80GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 22/10/21
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification