Tunic

Hot
Γρίφοι και πολύχρωμοι εχθροί σε ένα χάρτινο κόσμο.

Γρίφοι και πολύχρωμοι εχθροί σε ένα χάρτινο κόσμο.

Γρίφοι και πολύχρωμοι εχθροί σε ένα χάρτινο κόσμο.

Το Tunic είναι ένα Αction Adventure που αναπτύχθηκε από τον Καναδό developer Andrew Shouldice και δημοσιεύθηκε από την Finji. Το video game κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2022 για PC και Mac, καθώς και στα Xbox Series X/S και Xbox One ως exclusive για κονσόλες. O κόσμος του είναι γεμάτος μυστικά με πάρα πολλούς γρίφους να σας περιμένουν να τους λύσετε ενώ τα μυστικά τα οποία κρύβονται στο εγχειρίδιο είναι εξίσου ενδιαφέροντα. Υπάρχουν δύσκολοι αλλά και εύκολοι γρίφοι οι οποίοι απαιτούν να μπορείτε να αποκωδικοποιείται τα δεδομένα που σας δίνονται.

tunic 1 gameworld

Μυστήριο και επικίνδυνα μονοπάτια
H ισομετρική προβολή είναι γνώριμη για τους λάτρεις των Adventures και οι χειρισμοί εξίσου εύκολοι και γνωστοί αν έχετε παίξει παιχνίδια όπως το Legend of Zelda. Oι εχθροί έχουν μια σχετική ποικιλία και μπορείτε να τους αντιμετωπίζετε με το σπαθί σας και να τους αποφύγετε με κόστος στην αντοχή σας. Η διαχείριση της αντοχής σας είναι σημαντική καθώς η πράσινη ένδειξη στα αριστερά της οθόνης σας σηματοδοτεί και την δύναμη της επίθεσης σας καθώς αν εξαντληθεί η αντοχή σας οι πληγές που δέχεστε προκαλούν τουλάχιστον το διπλάσιο damage από ότι συνήθως. Οι επιθέσεις σας δεν καταναλώνουν καθόλου από την αντοχή σας αλλά σταματούν την αναπλήρωση της. Οι εχθροί σας έχουν συγκεκριμένα μοτίβα επίθεσης και ελιγμών και η επιτυχής εκμάθηση και πρόβλεψη αυτών των ρουτινών μπορεί να σας βοηθήσει ώστε όχι μόνο να αποφύγετε, αλλά να εξοντώσετε εγκαίρως όλους αυτούς που σας κυνηγάνε στον κόσμο τoυ Tunic.

To Tunic είναι αρκετά δύσκολο αφενός όσον αφορά τους γρίφους και αφετέρου τους εχθρούς, τους οποίους θα πρέπει να αντιμετωπίσετε με προσοχή. Συχνά θα αναζητείτε μέρη για να αναπληρώσετε την υγεία σας, τα οποία όμως κρύβουν παγίδες καθώς υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν στη ζωή εχθροί τους οποίους έχετε ήδη σκοτώσει. Σε περίπτωση που πέσετε από κάποιον εχθρό χάνεται ότι έχετε συγκεντρώσει και θα πρέπει να επιστρέψετε στο σημείο που πεθάνατε ώστε να πάρετε πίσω όλα τα υπάρχοντα σας. Όταν ο χαρακτήρας σας πεθαίνει βρίσκεστε στο ιερό που επισκεφτήκατε πιο πρόσφατα. Αυτό λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στο να παίζετε απρόσεκτα και χωρίς σχέδιο ενώ κάθε ιερό που σας αναζωογονεί είναι σημαντικό, ιδιαίτερα μετά από ένα δύσκολο dungeon.

Επιλέξτε πόσο θέλετε να δυσκολευτείτε
Tα levels είναι πολύ καλά σχεδιασμένα με κρυμμένες εισόδους, διαδρομές και dungeons τα οποία απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να γίνουν αντιληπτά, ιδιαίτερα όταν απαιτείται να αποφύγετε συγκεκριμένες παγίδες για να εισέλθετε. Ο κόσμος είναι αρκετά αφιλόξενος και υπάρχει η αίσθηση του μεγάλου επικίνδυνου χώρου καθώς προσπαθείτε να επιβιώσετε με τα όπλα που έχετε στη διάθεση σας. Ο χαρακτήρας σας ξεκινάει με ένα απλό ραβδί στη συνέχεια θα μπορέσετε να αποκτήσετε ένα σπαθί και μία ασπίδα ενώ όσο προχωράτε θα μπορέσετε να αποκτήσετε μαγικά ραβδιά και ακόμα και στιλέτα.

Σημαντικό στο Tunic είναι να έχετε όρεξη για εξερεύνηση καθώς υπάρχει πληθώρα από σεντούκια θησαυρών σε διάφορα μονοπάτια, σπηλιές  και κρυφά περάσματα αλλά και σε περιοχές τις οποίες η ισομετρική προβολή κρύβει καλά. Τα animations είναι και αυτά αρκετά όμορφα ιδιαίτερα όταν αποφεύγετε κάποια επίθεση καθώς όλες οι κινήσεις του χαρακτήρα σας αλλά και των εχθρών είναι πολύ ομαλές, τις οποίες δυστυχώς δεν θα μπορέσετε να απολαύσετε για πολλή ώρα, αφού θα πρέπει να αντιδράσετε γρήγορα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι έχετε επιλογή όσον αφορά τη δυσκολία του παιχνιδιού καθώς μπορείτε να αφαιρέσετε εντελώς το mechanic της αντοχής ώστε να μπορείτε να επιτίθεστε και να αποφεύγετε επιθέσεις χωρίς κόστος. Επιπλέον υπάρχει και God mode χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσετε τα επιτεύγματά σας απολαμβάνοντας έτσι την ιστορία χωρίς να ανησυχείτε αν πέσετε και χάσετε ότι έχετε συγκέντρωση. Αυτές οι επιλογές αλλάζουν εντελώς την εμπειρία του παιχνιδιού καθώς αλλάζει και ο τρόπος που παίζεται ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζετε κάποιο boss ή προσπαθείτε να επιβιώσετε μέσα σε ένα απειλητικό Dungeon.

Με το God mode μπορείτε να παίζετε ξένοιαστα και πραγματικά γρήγορα καθώς οι κινήσεις σας και οι επιλογές σας δεν έχουν πρακτικά κάποιο κόστος Υπάρχει δηλαδή περίπτωση απλά να επιτίθεστε στο Boss χωρίς να αμύνεστε περνόντας έτσι κάθε δύσκολη περιοχή του Tunic χάνοντας ωστόσο την αίσθηση της πρόκλησης. Το καλό με τις δύο συγκεκριμένες επιλογές δυσκολίας είναι ότι μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ένα κρυπτογραφημένο εγχειρίδιο είναι απαραίτητο
Το καλύτερο ωστόσο στο Tunic είναι το ίδιο το εγχειρίδιο οδηγιών το οποίο καλείστε να χρησιμοποιήσετε ώστε να λύσετε γρίφους και να αντιμετωπίσετε τα δύσκολα bosses που σας περιμένουν. Ο σχεδιασμός του εγχειριδίου είναι ιδιαίτερος και παραπέμπει σε ένα χειρόγραφο τετράδιο γεμάτο σημειώσεις και λεκέδες το οποίο όμως κρύβει σημαντικά μυστικά τα οποία μπορούν να σας δώσουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσετε τα skills σας και να μειώσει έστω και στο ελάχιστο την πρόκληση του παιχνιδιού. Οι ability cards είναι χρήσιμες επίσης καθώς μπορούν να εξοπλιστούν για διάφορα εφέ στατιστικών και skills. Έως και πέντε κάρτες ικανοτήτων μπορούν να εξοπλιστούν αν βρείτε και τα 15 χρυσά νομίσματα και τα πετάξετε σε ένα πηγάδι. Χωρίς τα νομίσματα θα μπορείτε να πάρετε μόνο μία ability card, αλλά μπορείτε να την αλλάξετε ανά πάσα στιγμή. Οι ability cards μπορούν να αλλάξουν ακόμη και στη μέση της μάχης.

Θα χρειαστεί να αποκρυπτογραφήσετε και να ανακατασκευάσετε συγκεκριμένα κομμάτια από το εγχειρίδιο καθώς σε πολλά σημεία η γραφή που θα αντικρίσετε δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα. Οι σελίδες του εγχειριδίου παρέχουν ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες τόσο για τα puzzles όσο και για τους εχθρούς που θα αντιμετωπίσετε στην επόμενη γωνία των dungeons πού θα διασχίσετε. Υπάρχουν πάρα πολλές κρυμμένες περιοχές οι οποίες είναι προσβάσιμες μέσω μυστικών περασμάτων, πίσω από εμπόδια και φυλαγμένες από θανάσιμους εχθρούς τους οποίους θα χρειαστεί να εξουδετερώσετε κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης σας.

tunic 2 gameworld

Πολύχρωμοι εχθροί και σημαντικές απειλές
Oι εχθροί στο Tunic έχουν διάφορες μορφές καθώς υπάρχουν οι αρκετά εύκολοι που έχουν τη μορφή ενός ζελέ και μπορούν εύκολα να πέσουν ωστόσο υπάρχουν και εχθροί οι οποίοι κουβαλάνε μαζί τους δόρια τα οποία μπορούν εύκολα να σας μειώσουν τη ζωή. Oι σκελετοί που ξυπνάνε και αρχίζουν να σας κυνηγούν αποτελούν μία ακόμα πρόκληση η οποία δίνει στο Tunic τη μοναδική αίσθηση του επικίνδυνου κόσμου στον οποίο έχετε βρεθεί και θα πρέπει να τα βγάλετε πέρα. Σημαντικό ρόλο παίζουν τα potions, όταν αντιμετωπίζετε τους εχθρούς, τα οποία μπορούν να αναπληρώσουν τη ζωή σας ή την αντοχή σας ιδιαίτερα λίγο πριν βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα από τα bosses του παιχνδιιού.

Τα bosses έχουν διαφορετικές μορφές ανάλογα με την περιοχή όπως για παράδειγμα το Golem με τα 3 μάτια το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο με το σπαθί το οποίο κρατάει. Όταν θα αντιμετωπίσετε κάποιο από τα bosses και εν προκειμένω το Golem με το σπαθί θα χρειαστεί να είστε ιδιαίτερα αποφασιστικοί με τις κινήσεις σας και με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αποφύγετε το σπαθί του καθώς προσπαθείτε να βρείτε τα μοτίβα των επιθέσεων του. Παράλληλα η κάμερα στη μάχη σας με το boss κινείται ανάλογα ώστε να σας διευκολύνει να καταλάβετε προς τα πού κινείται ο εχθρός δημιουργώντας  έτσι την αίσθηση ενός ζωντανού διοράματος.

Κάθε σελίδα και ένα κομμάτι του παζλ

Ο χειρισμός είναι εξαιρετικά εύκολος και πραγματικά βοηθάει όταν πρέπει να κινείστε ανάμεσα σε διάφορα αντικείμενα ώστε να λύσετε τον γρίφο τον οποίο έχετε μπροστά σας, κοιτώντας πάντα κάποιες από τις ακαταλαβίστικες σελίδες του εγχειριδίου που έχετε στην κατοχή σας. Ο χαρακτήρας κινείται με ιδιαίτερη ευκολία στο χώρο χωρίς να κολλάει σε δύσκολα σημεία των levels ακόμα και όταν βρίσκεστε σε ιδιαίτερα στενές περιοχές είτε σε κάποια σκοτεινά σπήλαια των dungeons. Θα μπορέσετε να μεταβείτε σε δυσπρόσιτες περιοχές του χάρτη χρησιμοποιώντας ένα είδος grappling hook το οποίο σας βοηθάει να φτάσετε κάποια σεντούκια τα οποία βρίσκονται στην απέναντι όχθη κάποιου ποταμού.

tunic 3 gameworld

Ένας πανέμορφος χάρτινος κόσμος
Όσον αφορά τον σχεδιασμό και τα γραφικά του Tunic πρόκειται για ένα πάρα πολύ όμορφο παιχνίδι το οποίο δίνει την αίσθηση ενός χάρτινου κόσμου ο οποίος έχει κατασκευαστεί μόνο και μόνο για να σας δυσκολέψει με τους γρίφους και τους εχθρούς του. Υπάρχουν πάρα πολλά χρώματα και σε κάθε περιοχή κυριαρχεί ένα συγκεκριμένο ενώ ανάλογα το μέρος στο οποίο βρίσκεστε αλλάζει και η χρωματική παλέτα. Ο φωτισμός έχει σχεδιαστεί με ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια και πραγματικά η αίσθηση ενός τεράστιου χώρου γεμάτου πλατφόρμες, γέφυρες, κρυφά περάσματα και τεράστιες αίθουσες αποδίδεται μοναδικά. Τα textures είναι επίσης προσεγμένα με αρκετές λεπτομέρειες παρά την γενικά απλή εμφάνιση του Tunic με τον χαρακτήρα σας να ξεχωρίζει σε κάθε περιβάλλον παρά τα πάρα πολλά χρώματα και τους ιδιαίτερους φωτισμούς.

O ήχος του Tunic είναι αρκετά καλός ωστόσο τα ηχητικά εφέ τα οποία θα συναντήσετε είναι αρκετά επαναλαμβανόμενα και συχνά κουραστικά, ιδιαίτερα όταν χρειάζεται να επιτεθείτε με το σπαθί σας πάνω από τρεις φορές για κάθε εχθρό. Σημαντικό ρόλο παίζει η μουσική του τουνίκ η οποία καλύπτει την κάθε περιοχή αλλάζοντας ανάλογα με τον εχθρό που αντιμετωπίζεται ή και με το μέρος στο οποίο βρίσκεται Υπάρχουν διάφορα ηχητικά τοπία κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τα οποία φροντίζουν ώστε η γενικότερη ακουστική εμπειρία που έχετε όσο παίζετε να μην κουράζει με τα επαναλαμβανόμενα ηχητικά εφέ

tunic 4 gameworld

Μία ξεχωριστή αλλά και γνώριμη πρόκληση
Eίτε αποφασίσετε να παίξετε με God mode είτε αποφασίσετε να περάσετε τις προκλήσεις του τουνίκ χωρίς να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο η εμπειρία θα είναι εξίσου απολαυστική πρόκειται για ένα Action RPG με αρκετές αναφορές σε παλαιότερα παιχνίδια του είδους όπου η γενικότερη εμπειρία θα σας φανεί αρκετά γνώριμη. Ορισμένες περιοχές είναι πραγματικά δύσκολες και το παιχνίδι δεν σας βοηθάει καθόλου όσον αφορά την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσετε ή τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λύσετε κάποιον γρίφο. Οτιδήποτε χρειάζεστε θα το βρείτε κατά την διάρκεια τις εξερευνήσης σας και ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο εγχειρίδιο το οποίο χρειάζεται και αυτό αποκρυπτογράφηση.

Όλα αυτά τα συστατικά συνιστούν μία εμπειρία παιχνιδιού που διακατέχεται από την αίσθηση της ολοκλήρωσης προκλήσεων και της απόκτησης συγκεκριμένων επιτευγμάτων. Προσπάθησα να καταλήξω και στα δύο endings και μου πήρε γύρω στις 18 ώρες να το ολοκληρώσω χωρίς να τρέχω. Τα bosses αποτελούν σημαντική πρόκληση καθώς θα βρείτε πολλές φορές τον εαυτό σας να επιστρέφει στην ίδια περιοχή για να αντιμετωπίσετε με διαφορετικό τρόπο το boss το οποίο με μία απρόσμενη κίνηση σας έριξε πριν το καταλάβετε. Εάν είστε λάτρεις των puzzle games με στοιχεία RPG τότε το Tunic θα αποτελέσει ένα πολύ καλό παιχνίδι για να περάσετε το χρόνο σας ευχάριστα λύνοντας γρίφους και σκοτώνοντας περίεργους εχθρούς.

Θετικά:
- Όμορφα γραφικά με ωραία χρώματα
- Έξυπνα puzzles
- Καλά animations
- Υπέροχος φωτισμός

Αρνητικά:
- Αρκετή δυσκολία σε κάποια σημεία
- Επαναλαμβανόμενα ηχητικά εφέ
- Κανένα tutorial ή οδηγίες
- Κάποιοι γρίφοι απαιτούν ψάξιμο στο εγχειρίδιο

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 8.5
Σενάριο: 7
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 8.2

Μια όμορφη οπτική εμπειρία που κρύβει σημαντικές προκλήσεις και γρίφους.

Γιώργος Σκένδρος

NEWS   VIEW ALL

Tunic

[Αρχική δημοσίευση: 12/6/17] Ένα ιδιαίτερο indie game παρουσιάστηκε στα πλαίσια του PC Gaming Show στην φετινή E3. Πρόκειται για ένα isometric Action-Adventure μέσα στο οποίο χειρίζεστε μια ανθρωπό...
Posted (10 Dec 2021)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 antrew (Level 7) 27/04/2022 12:54
Χαριτωμένος ο πρωταγωνιστης
Score 8.2
6.33 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: RPG
Developer: TUNIC Team
Publisher: Finji
Διάθεση: Finji
Players: 1
Requirements: Λειτουργικό Σύστημα: Windows 10 Επεξεργαστής: Intel i5 Quad-Core, 2.7 GHz RAM: 8 GB Κάρτα Γραφικών: GTX 660 / RX 460 Χώρος στο δίσκο: 2 GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 16/3/22
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification