The Last of Us: Part I

Hot
Ερμής Δερβίσης
REVIEWED ON PS5  

Φόρος τιμής σε ένα κλασικό αριστούργημα ή ένα γρήγορο cash grab;

Φόρος τιμής σε ένα κλασικό αριστούργημα ή ένα γρήγορο cash grab;

Φόρος τιμής σε ένα κλασικό αριστούργημα ή ένα γρήγορο cash grab;

Μέσα στα πρώτα δύο χρόνια κυκλοφορίας του PS5, η Sony για να καλύψει το κενό από νέους first party τίτλους, κυκλοφόρησε αρκετά remasters από games του PS4. Έτσι είδαμε βελτιωμένες εκδόσεις των Ghost of Tsushima, Death Stranding και Uncharted 4 και The Lost Legacy. Η πιο ίσως αναπάντεχη αντίστοιχη ανακοίνωση ήταν το remake του πρώτου The Last of Us καθώς είχε ήδη δύο εκδόσεις στην αγορά, οι οποίες δεν δείχνουν ακόμα απαρχαιωμένες.

Το The Last of Us κυκλοφόρησε αρχικά το 2013 στο PS3 και αποτελεί μέχρι και σήμερα μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Sony. Το 2014 κυκλοφόρησε και η Remastered έκδοσή του στο PS4, ενώ το 2020 είδαμε και το εξαιρετικό αλλά αρκετά αμφιλεγόμενο sequel The Last of Us: Part II. Η επόμενη φορά που περιμέναμε να δούμε τη σειρά ήταν με το Multiplayer spin off ή με την τηλεοπτική σειρά του HBO, όμως μέσα στο 2022 η Naughty Dog και η Sony ανακοίνωσαν ένα remake του πρώτου μέρους με τίτλο The Last of Us: Part I για PS5 και PC. Η εν λόγω κυκλοφορία ήταν και αυτή αρκετά αμφιλεγόμενη καθώς η τιμή της είναι αρκετά υψηλή, αλλά οι μονές εμφανείς βελτιώσεις είναι στον τεχνικό τομέα.

the last of us part i 1

Συγκίνηση σε 4Κ
Η ιστορία του The Last of Us παραμένει ακριβώς η ίδια χωρίς την παραμικρή αλλαγή. Βρισκόμαστε 20 χρόνια με την εξάπλωση του ιού Cordyceps, όπου η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μία μεταποκαλυπτική κατάσταση. Πρωταγωνιστής είναι ο λαθρέμπορος Joel, ο οποίος αναλαμβάνει να μεταφέρει ένα νεαρό κορίτσι την Ellie από την μία άκρη των ΗΠΑ στην άλλη, για ένα πολύ σοβαρό σκοπό. Στην πορεία του ταξιδιού τους θα ζήσουν μία δύσκολη περιπέτεια, η οποία θα αλλάξει την αρχικά εχθρική σχέση τους αλλά και τους ίδιους ως ανθρώπους. Το Left Behind, το οποίο είχε κυκλοφορήσει αρχικά ως DLC, μας αφηγείται μία σύντομη prequel ιστορία της Ellie λίγο πριν τα γεγονότα της βασικής ιστορίας. Το σενάριο παραμένει εξαιρετικό και σίγουρα δεν χρειαζόταν να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή.

Το βασικό gameplay του The Last of Us έχει παραμείνει το ίδιο. Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας ελέγχετε τον Joel από Third-person οπτική έχοντας στη διάθεσή σας μία γκάμα από όπλα και επιθέσεις για να αντιμετωπίσετε τους εχθρούς. Πάντα όμως η πρώτη σας επιλογή είναι να τους αντιμετωπίσετε κρυφά με stealth, πηγαίνοντας κρυφά από πίσω τους για να τους σκοτώσετε ή να τους αποφύγετε τελείως. Πέρα από το αρχικό πιστόλι θα βρείτε και το κλασσικό revolver, ενώ σύντομα θα αποκτήσετε και shotgun, τουφέκι και τόξο. Τα πυρομαχικά για τα όπλα είναι περιορισμένα και είτε τα βρίσκετε σκόρπια μέσω της εξερεύνησης, είτε σκοτώνοντας εχθρούς.

Πέρα από πυρομαχικά, όπως σφαίρες και βέλη θα βρίσκετε και υλικά για να αναβαθμίζετε τα όπλα σε συγκεκριμένους πάγκους που θα βρείτε και έτσι μπορείτε να πυροβολείτε πιο γρήγορα, να έχετε λιγότερη ανάκρουση, να κουβαλάτε περισσότερες σφαίρες κλπ. Πέρα από τα όπλα θα μπορείτε να φτιάχνετε και να χρησιμοποιείτε βόμβες που αποδεκατίζουν τους εχθρούς, μολότοφ, και βόμβες καπνού. Τέλος υπάρχουν και οι melee επιθέσεις με ξύλα, ρόπαλα και σωλήνες, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιείτε και τις μπουνιές σας. Στο ΑΙ των εχθρών έχουν γίνει επίσης αρκετές βελτιώσεις φτάνοντας την νοημοσύνη τους και την συμπεριφορά τους στο επίπεδο του Part ΙΙ. Φυσικά πρέπει να παίξετε το παιχνίδι σε υψηλό επίπεδο δυσκολίας για τις προσέξετε καθώς στο Μέτριο πάλι μπορείτε να τους κοροϊδέψετε εύκολα. Οι φιλικοί NPCs πλέον είναι πιο χρήσιμοι καθώς όντως μπορούν να σκοτώσουν εχθρούς και δεν είναι απλώς διακοσμητικοί. 

Ένα ακόμη playthrough επιβάλλεται, αρκεί να μην το ακριβοπληρώσουμε

Φυσικά αισθητή είναι η διαφορά όταν παίζουμε με το Dualsense σε σχέση με χειριστήρια των PS4 και PS3 καθώς εδώ χρησιμοποιούνται πλήρως οι δονήσεις και οι σκανδάλες του. Επιπλέον κάτι που πρέπει να αναφέρουμε είναι τα δεκάδες accessibility features που προστέθηκαν και κάνουν το παιχνίδι προσβάσιμο σε περισσότερο κόσμο. Ένα αρνητικό της συγκεκριμένης κυκλοφορίας είναι ότι δεν υπάρχουν οι αλλαγές στο gameplay που υπήρχαν στο Part ΙΙ. Βασικό παράδειγμα είναι η δυνατότητα να κάνουμε dodge τις melee επιθέσεις των εχθρών και το να πέσουμε prone όταν κρυβόμαστε. Να σημειώσουμε επίσης, για όσους ενδιαφέρονται, ότι το Multiplayer mode Factions έχει αφαιρεθεί εντελώς από τη νέα έκδοση.

the last of us part i 2

Πάλι τα κατάφερε η Naughty Dog στα γραφικά
Στον τομέα των γραφικών είναι που έχει γίνει η περισσότερη δουλειά στο συγκεκριμένο remake και που θα βρούμε τις περισσότερες διαφορές από την αρχική κυκλοφορία και το Remastered του PS4. Τα περιβάλλοντα δείχνουν ότι έχουν ξαναφτιαχτεί από την αρχή με πολλές περισσότερες και ρεαλιστικές λεπτομέρειες, έχοντας όμως την ίδια ακριβώς δομή που γνωρίζαμε. Δηλαδή μπορεί ένα κτήριο να δείχνει αρκετά διαφορετικό, όμως η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι η ίδια. Η βλάστηση δείχνει πιο ζωντανή, τα κτήρια πιο αληθινά και το νερό πιο όμορφο από ποτέ. Επιπλέον οι μολυσμένες περιοχές είναι ακόμα πιο αηδιαστικές. Οι φωτισμοί είναι επίσης εξαιρετικοί είτε τη μέρα είτε τη νύχτα, όπως είδαμε και στις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες της Naughty Dog και βελτιώνουν πολύ την ατμόσφαιρα. Εφόσον, όπως αναφέραμε η δομή είναι η ίδια, είχε ενδιαφέρον όταν εντοπίζαμε τις διαφορές και τις βελτιώσεις σε πολύ γνώριμα σημεία.

Στον σχεδιασμό των χαρακτήρων, αναμενόμενα, έγινε εξαιρετική δουλειά, όπως μας έχει συνηθίσει η συγκεκριμένη εταιρεία. Τα μοντέλα των χαρακτήρων των δύο βασικών πρωταγωνιστών είναι ουσιαστικά τα ίδια ή αρκετά παρόμοια με αυτά που είχαμε δει στα flashbacks του Part II. Πέρα από τις πολλές περισσότερες λεπτομέρειες στα πρόσωπα και τα ρούχα, όλα τα λεφτά είναι οι εκφράσεις οι οποίες είναι ρεαλιστικότατες και βελτιώνουν πολύ τις έντονες και συναισθηματικές σκηνές. Οι τεράστιες βελτιώσεις δεν αφορούν μόνο τον Joel και την Ellie αλλά όλους τους χαρακτήρες της ιστορίας. Κάθε χαρακτήρας δείχνει να έχει σχεδιαστεί από την αρχή με πολλές και σημαντικές λεπτομέρειες στις εκφράσεις και τον σχεδιασμό του. Ειδικά στα cutscenes το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Τα animations έχουν επίσης βελτιωθεί αρκετά χωρίς όμως να έχουν τόσο έντονες διαφορές. Το συνολικό οπτικό αποτέλεσμα είναι ίδιο και ίσως καλύτερο από το The Last of Us: Part II, διότι παρά τις ομοιότητες, το remake τρέχει σε ανάλυση 4Κ στα 60fps.

the last of us part i 3

Στον ηχητικό τομέα δεν έχουν αλλάξει και πολλά, πέρα από την προσθήκη του 3D ήχου, ο οποίος με ακουστικά δουλεύει άψογα. Φυσικά όλα τα γνώριμα ηχητικά εφέ έχουν αναβαθμιστεί και ακούγονται πιο ζωντανά και πειστικά. Οι ερμηνείες των ηθοποιών παραμένουν οι ίδιες, καθώς δεν γύρισαν κάποια καινούργια σκηνή για το remake, όμως λόγω των νέων γραφικών, φαίνεται ακόμα περισσότερο η εξαιρετική δουλειά που είχαν κάνει. Όπως και στο Part ΙΙ, έτσι και το The Last of Us: Part I διαθέτει πλήρη μεταγλώττιση και στα Ελληνικά με αρκετά καλή δουλειά από τους ηθοποιούς.

Χρειαζόταν;
Το The Last of Us: Part I είναι ένα πολύ όμορφο αλλά αν τέλει αχρείαστο remake. Σίγουρα αποτελεί με διαφορά την καλύτερη έκδοση του The Last of Us από τις τρεις που έχουν κυκλοφορήσει, αλλά πέρα από τον εξαιρετικό τεχνικό τομέα δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό σε όσους το έχουν ξαναπαίξει.  Περισσότερο κερδισμένοι από αυτή την κυκλοφορία θα βγουν όσοι θα το παίξουν για πρώτη φορά αλλά και όσοι θα βοηθηθούν από τα πολλά accessibility features που προσφέρει.

the last of us part i 4

Ακόμα και αν έχετε ήδη τερματίσει το The Last of Us στο PS3 ή στο PS4, αξίζει να παίξετε άλλο ένα playthrough στο remake για να απολαύσετε τα νέα γραφικά, όμως προτείνουμε να περιμένετε να πέσει η τιμή του ή να προστεθεί στο PS Plus. Ο βασικός λόγος που κυκλοφόρησε είναι πιθανότατα για να συμπέσει με την τηλεοπτική σειρά του HBO και το νέο κοινό που αναμένεται να φέρει στο franchise. Ας ελπίσουμε η Naughy Dog να μην αργήσει πολύ με την ανακοίνωση του αναπόφευκτου Part III.

Θετικά:
- Εξαιρετικά γραφικά, φωτισμοί και animations
- Άρτια σχεδιασμένα και λεπτομερή μοντέλα των χαρακτήρων
- Τα δεκάδες accessibility features
- Το σενάριο παραμένει από τα καλύτερα που έχουμε δει ποτέ σε video games
- Υποστήριξη της Ελληνικής γλώσσας

Αρνητικά:
- Απειροελάχιστες αλλαγές στο gameplay
- Η έλλειψη του Multiplayer mode, για όσους ενδιαφέρονται
- Αρκετά υψηλή αρχική τιμή για όσα προσφέρει
- Το Α.Ι. των εχθρών θα μπορούσε να έχει βελτιωθεί περισσότερο

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Σενάριο: 9
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 8.5

Ξεκινάει η αναμονή για το Part III.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

The Last of Us: Part 1 σε PS5 και PC

[Αρχική δημοσίευση: 6/1/22] Ο Tom Henderson, δημοσιογράφος που έχει αποκαλύψει στο παρελθόν πολλά πράγματα από την gaming βιομηχανία, δήλωσε ότι φέτος θα δούμε ένα νέο The Last of Us στο PS5. Συγκεκρ...
Posted (03 Feb 2023)

Το The Last of Us: Part I

[Αρχική δημοσίευση: 26/7/22 - Firefly Edition] Το The Last of Us: Part I θα κυκλοφορήσει έκδοση που κοστίζει 100 δολάρια και έχει ήδη εξαντληθεί. Η συγκεκριμένη έκδοση θα ονομάζεται Firef...
Posted (24 Aug 2022)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Manos (Level 39) 31/08/2022 18:51
Από τα καλύτερα PlayStation exclusives. Βέβαια όσοι το έχετε παίξει ήδη...απλά προσπεράστε το.
#2 apovag (Level 14) 02/09/2022 00:16
Ξεκάθαρο cashbrab για μένα.
Εννοείται ότι το τερμάτισα στο PS3 οταν βγήκε. Μετά PS4, τώρα το βγαλανε PS5.
Μονο το God of War Ragnarok περιμένουμε.
#3 Nemesis11 (Level 9) 03/09/2022 10:52
Για μένα το The Last Of Us ΉΤΑΝ και παραμένει "DAY ONE" αγορά, σε κάθε κονσόλα και πιθανή έκδοση του!
Προφανώς λοιπόν. Αγόρασα το Retail μου, δίχως δεύτερη σκέψη και στο PS5.......και πάλι ως "DAY ONE"!!!
#4 koulisfe (Level 14) 16/09/2022 17:48
Καλό το review!
Επιτρέψτε μου να πω ότι το σενάριο του είναι ο ορισμός του κλισέ. Είχε απλά τρομερό storytelling.
Πιστεύω ότι είναι μόνο για όσους δεν το έχουν παίξει ποτέ. Για τους υπόλοιπους πεταμένα λεφτά. Δε νομίζω ότι δικαιολογείται η τιμή του με τπτ.Και από την αρχή που το έφτιαξαν πάλι δεν δικαιολογείται.
Score 8.5
7.5 User Score
(4 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Naughty Dog
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 02/09/22
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification