Hi-Fi Rush

Hot
Ζήστε στον έντονο ρυθμό του Chai και γίνετε Rockstar.

Ζήστε στον έντονο ρυθμό του Chai και γίνετε Rockstar.

Ζήστε στον έντονο ρυθμό του Chai και γίνετε Rockstar.

Η Ιαπωνική εταιρία ανάπτυξης Tango Gameworks, γνωστή για τα The Evil Within και The Evil Within 2, επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από το γνώριμο σε αυτήν survival horror genre και να δοκιμάσει τις δυνάμεις της και σε άλλα genres. Η αρχή έγινε με ένα άνοιγμα στην Action-Adventure σκηνή, τον Μάρτιο του 2022, με το Ghostwire: Tokyo ενώ τον ίδιο μήνα, ο founder της εταιρείας Shinji Mikami -director του Resident Evil- σε συνέντευξη του στο Ιαπωνικό περιοδικό Famits, δηλώνει, ότι θέλει το κοινό να μην ταυτίζει την εταιρεία μόνο με ένα genre και επίσης ότι «το επόμενο παιχνίδι της εταιρίας, Θα είναι το ακριβώς αντίθετο του Horror» και η δήλωσή του αυτή δεν θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Η ιδέα για τον Rhythm Action τίτλο, ήρθε στον John Johanas χρόνια πριν. Όταν τελείωσε το development του The Evil Within 2, του οποίου ήταν director, πρότεινε την ιδέα στον Mikami. Μία μικρή ομάδα από developers, δημιούργησε ένα demo για χρήση μόνο στο εσωτερικό της εταιρείας, με σκοπό να πειστούν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Bethesda και έτσι έλαβαν το πράσινο φως. Το development του Hi-Fi Rush ξεκίνησε παράλληλα με αυτό του Ghostwire: Tokyo. Το marketing που αποφάσισε να ακολουθήσει η Bethesda ήταν, η ημερομηνία κυκλοφορίας να μην ανακοινωθεί επίσημα και ο τίτλος να κρατηθεί σε χαμηλούς τόνους, για να μην υπάρχουν υψηλές προσδοκίες. Η ομάδα του marketing πρότεινε επίσης ότι το Game pass ίσως να είναι μία λύση, καθώς μειώνεται το ρίσκο της αγοράς για τους gamers και επιτρέπει στον τίτλο να διαδοθεί εν τέλει από στόμα σε στόμα. Λόγω ενός leak η έκπληξη «χάλασε» και ο τίτλος εν τέλη ανακοινώθηκε για τις 25 Ιανουαρίου του 2023 για Windows και Xbox Series X/S.

hi fi rush b1

Ένας επίδοξος rockstar βρίσκει τον ρυθμό… κατά λάθος.
Ο Chai, ένας 25-χρονος άνδρας, με αναπηρία στο δεξί του χέρι, αποφασίζει να γραφτεί εθελοντικά στο Project Armstrong, ένα πειραματικό πρόγραμμα για ρομποτικά προσθετικά μέλη της Vandelay Technologies, με σκοπό να ακολουθήσει το όνειρό του, να γίνει rockstar. O CEO της εταιρείας όμως, Kale Vandelay, τον προορίζει μυστικά για την θέση του σκουπιδιάρη. Καθώς ξεκινάει η διαδικασία αντικατάστασης του χεριού του Chai, ο Vandelay, πετάει το music player του Chai από την πλατφόρμα, κάνοντας το να προσγειωθεί στο στήθος του rockstar μας και εν τέλει να συνδεθεί με την καρδιά του κάνοντας τον να νοιώθει μια «μουσική σύνδεση» με το περιβάλλον γύρω του. Λόγω του ατυχήματος, o Chai κρίνεται ως «ελλαττωματικός» και πρέπει να καταστραφεί. Καθώς τα εταιρικά ρομπότ τον ανακαλύπτουν, ο ήρωάς μας βρίσκει έναν μαγνητικό συλλέκτη σκουπιδιών, κρυμμένο στο βιονικό χέρι του, τον οποίο διαμορφώνει σαν ηλεκτρική κιθάρα και τα καταστρέφει .

Καθώς προσπαθεί να βρει έναν τρόπο διαφυγής, ο Chai συναντάει μια ρομποτική γατούλα, που λέγεται 808 και διαμέσου αυτής μια κοπέλα οδηγεί τον ήρωά μας στο κρησφύγετο της. Η μυστηριώδης κοπέλα ονομάζεται Peppermint και ισχυρίζεται ότι μπορεί να βοηθήσει τον Chai να δραπετεύσει, εάν και αυτός με την σειρά του, την βοηθήσει να ερευνήσει το σκοτεινό μυστικό, πίσω από το Project Armstrong. Τα δύο αυτά άτομα αποφασίζουν να συμμαχήσουν, για να ανακαλύψουν το τι πραγματικά συμβαίνει στην εταιρεία που άλλοτε βοήθησε στο να αντιστραφεί η κλιματική αλλαγή. Το σενάριο έχει ανάλαφρο χαρακτήρα και πολύ καλογραμμένο χιούμορ, οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι και τα κίνητρα τους είναι εύκολα κατανοητά, επίσης έχουμε πολύ καλή χημεία χαρακτήρων.

hi fi rush b2

Νοιώστε τον ρυθμό και ετοιμαστείτε για μάχη.
Το Hi-Fi Rush είναι ένα single player, rhythm action το οποίο διαδραματίζεται σε ένα sci-fi σκηνικό βγαλμένο από comics, manga και super hero movies. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι τα πάντα βασίζονται και γίνονται στο beat. Οι επιθέσεις των αντιπάλων, του Chai, μέχρι και το σκηνικό τριγύρω κουνιέται στον ρυθμό της μουσικής και μάλιστα ακόμα πιο έντονα όταν πατάτε τα πλήκτρα την στιγμή που πρέπει, με βάση αυτό που ακούτε. Καλείστε να παλέψετε ενάντια σε robot-φύλακες αλλά και ενάντια σε managers διαφόρων κλάδων της εταιρείας.

Ο χειρισμός του χαρακτήρα είναι ικανοποιητικός, η χρήση της κάμερας είναι καλή κατά το navigation, όμως κατά την διάρκεια της μάχης, ίσως να δυσκολευτείτε να εστιάσετε τις επιθέσεις σας στον εχθρό που πραγματικά θέλετε να επιτεθείτε, κάτι που πιθανώς να γίνεται ακόμα πιο αισθητό στα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας. Στην αρχή υπάρχουν tutorials, συνδυασμένα με διασκεδαστικούς διαλόγους, για να μην χάσετε το ενδιαφέρον σας. Έχουμε το κλασικό soft attack, hard attack μοντέλο με την εξής παραλλαγή: Τα light attacks γίνονται σε ρυθμό 1/4 ενώ τα hard attacks σε ρυθμό 2/4. Το να μάθετε το σωστό timing, θέλει αρκετό χρόνο και ακόμα και όταν το μάθετε, μπορεί με κάποιο input να χάσετε τον ρυθμό όπως είναι φυσικό. Επίσης δεν έχουν όλα τα τραγούδια τον ίδιο ρυθμό. Κάθε ένα έχει διαφορετικό ρυθμό και θα πρέπει να τον νιώσετε ή όπως λέει χαρακτηριστικά και το παιχνίδι, Get in the zone, κάτι που όντως όταν το καταφέρετε είναι πολύ rewarding. Εκτός από dodge και parry, έχετε και τον μαγνητικό συλλέκτη σκουπιδιών σας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για να περιηγηθείτε στην πίστα αλλά και για να έρθετε πάνω σε αντιπάλους και να συνδέσετε τα combos σας. Τέλος, μπορείτε να καλέσετε κατά την διάρκεια της μάχης, τους συμμάχους σας για να σας βοηθήσουν με τις super επιθέσεις τους.

hi fi rush b3

Ο τίτλος έχει όμορφο level design, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι επαναλαμβανόμενο. Οι game developers, έχουν δημιουργήσει έναν πολύ όμορφο και ζωντανό κόσμο. Τα NPCS πολλές φορές βοηθάνε σε αυτό και τα interactions με αυτά. Δεν υπάρχει επαναλαμβανόμενη συζήτηση με NPC ενώ η προσοχή στην λεπτομέρεια θα σας εκπλήξει θετικά. Για παράδειγμα, ένα NPC φτιάχνει έναν πύργο από κουτιά, για τον οποίο είναι και πολύ περήφανο. Εάν ενδώσετε στα ένστικτα σας, τον διαλύσετε και του μιλήσετε θα εκπλαγείτε από την απάντησή του. Κάθε πίστα είναι αναγνωρίσιμη και διαφορετική από την προηγούμενη. Κάθε γωνιά του χάρτη θα σας καλεί να την εξερευνήσετε, για να βρείτε τι κρύβεται εκεί. Υπάρχουν και κάποια σημεία που παίρνετε πρόσβαση στο 2o run που θα κάνετε, τα οποία προφανώς, είναι extra και όχι κομμάτι του main story. Σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού για να προχωρήσετε θα χρειαστεί να επικαλεστείτε την βοήθεια των συμμάχων σας, είτε καταστρέφοντας ένα φυσικό εμπόδιο είτε κάποιο force field. Οι αποστολές που καλείστε να φέρετε εις πέρας διαφέρουν από level σε level όμως βασίζεται κυρίως στο main plot, δηλαδή αναπτύσσεται γραμμικά. Υπάρχουν και κάποια side quest που αναλαμβάνετε εάν συνομιλήσετε με τα κατάλληλα NPC, όπως πχ να διώξετε όλα τα περιστέρια από εκεί που καθαρίζει ένα cleaning bot. Τα quest μέσα στο level είναι ικανοποιητικά και τις περισσότερες φορές δεν θα σας φανούν περιττά ή κουραστικά.

Το παιχνίδι διαθέτει 4 επίπεδα δυσκολίας, από Easy έως Very Hard. Κάθε μάχη είναι και ένα μικρό τεστ. Εξετάζεστε στους πόντους που μαζέψατε από τα combos, στο timing και στο πόσο γρήγορα «ξεμπερδέψατε» με τους εχθρούς σας και βγαίνει μια συνολική βαθμολογία της μάχης. Οι εχθροί του παιχνιδιού είναι καλοδουλεμένοι. Υπάρχουν εναλλαγές στα στυλ που μάχονται και έχουν ποικιλία κινήσεων. Χρειάζεται υπομονή και όχι βιασύνη, καθώς τα hits των αντιπάλων μπορείτε να τα προβλέψετε εάν δώσετε βάση στο beat. Βέβαια όταν υπάρχουν πάρα πολλοί εχθροί μπορεί να νιώσετε overwhelmed και ίσως και εκνευρισμό. Τα Boss fights είναι το δυνατό σημείο του τίτλου. Όλα τα boss ξεχωρίζουν και σε όλους χρειάζεται και διαφορετική αντιμετώπιση ενώ κάθε νέο boss είναι και πιο δύσκολο από το προηγούμενο. Αυτό θα σας κάνει να ακονίσετε τα skills σας και θα πρέπει να προετοιμάσετε κατάλληλα τον Chai για την επόμενη μάχη του.

O Chai μαζεύει γραναζάκια. Αυτά έπειτα τα χρησιμοποιείτε για να αγοράσετε νέα attacks για εσάς ή για τους συμμάχους σας, δηλαδή την δυνατότητα, για νέα combos και πιο πολλούς πόντους, νέες special attacks ή passive moves. Αυτά έπειτα τα χρησιμοποιείτε για να αγοράσετε νέες attacks για εσάς ή για τους συμμάχους σας, δηλαδή την δυνατότητα, για νέα combo και πιο πολλούς πόντους, νέες special attacks ή passive moves . Επίσης μπορείτε να συλλέξετε ηλεκτρικά chips, καθώς και συλλεκτικά κομμάτια, τα οποία ανεβάζουν μόνιμα το health ή το Special meter του Chai (υπάρχει και η δυνατότητα να τα αγοράσετε με τα γρανάζια σας από το shop.).Κάποιες special attacks προϋποθέτουν το να έχετε αναβαθμίσει αρκετά το Special meter σας.

hi fi rush b3

Όταν τελειώσετε την βασική ιστορία, μπορείτε να γυρίσετε πίσω και να ξαναπαίξετε μεμονωμένα τα levels, Να αλλάξετε την εμφάνιση του Chai, ενώ ξεκλειδώνεται επίσης και το Rhythm Tower, ένα mode οπού καλείστε να υπερνικήσετε waves από εχθρούς έως ότου φτάσετε στην κορυφή. Πριν αρχίσετε σας ζητάει να επιλέξετε τις passive και τις special attacks που θέλετε να έχετε κατά το run. Το 10% των πόντων που κερδίζετε εδώ μετατρέπονται σε γρανάζια για αγορές. Πρέπει να είστε γρήγοροι όμως, καθώς ο χρόνος τρέχει. Με κάθε wave που καθαρίζετε προστίθεται χρόνος στο χρονόμετρό σας. Εάν τελειώσει ο χρόνος θα πρέπει να αρχίσετε ξανά από την αρχή. Ένα πολύ ενδιαφέρον και απαιτητικό challenge room.

Το σενάριο διαρκεί περίπου 11 ώρες, 13 μαζί με τα extra του ενώ για όποιον θέλει να το ξεψαχνίσει θα χρειαστεί κατά προσέγγιση 27 ώρες.

Ένα οπτικό υπερθέαμα
Το art style είναι toon ή αλλιώς cel shaded. Αυτή είναι μία τεχνική rendering, η οποία κάνει τα 3d γραφικά να φαίνονται flat, με το να χρησιμοποιείται λιγότερο shading color. Έτσι όλοι οι χαρακτήρες φαίνονται σαν να έχουν ξεπηδήσει μέσα από τις σελίδες ενός αμερικάνικου comic ή/και manga. Οι developers έχουν καταφέρει, να συνδυάσουν τέλεια αυτά τα δύο στυλ, με έντονες αλλαγές χαρακτηριστικών των προσώπων σε αστείες στιγμές, για extra ένταση, έντονα, ζωηρά χρώματα και γρήγορες εναλλαγές εικόνων. Στο Xbox Series S/X δεν διατίθεται graphics mode όπως στο pc. Από τα τρία, προφανώς στο Xbox Series S, υπάρχει μια μείωση του shadow quality και του foliage density κάτι το οποίο δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το πόσο οπτικά όμορφα δείχνουν τα γραφικά. Το Hi-Fi Rush αναπτύχθηκε στην Unreal Engine 4 και όμως δεν έχει stutter. Σε pc, υποστηρίζονται υpscaling οptions όπως DLSS, XeSS, FSR 1.0, και TSR. Τρέχει στα 60 fps, με δυνατότητα αλλαγής στα pc με δυνατότερο hardware 120+ fps. Τα cutscenes είναι κλειδωμένα στα 60 fps ενώ δεν διατίθεται δυνατότητα HDR, ούτε ray tracing. Τέλος υπάρχει δυνατότητα αλλαγής ρυθμίσεων για άτομα με αχρωματοψία.Βάλτε τέρμα τα ηχεία
Όπως ήταν φυσικό την παράσταση κλέβει ο ήχος. Το Hi-Fi Rush ηχητικά είναι αψεγάδιαστο. Έχοντας στο δυναμικό του 9 licensed μουσικά κομμάτια και με δυνατά ονόματα της μουσικής όπως: Nine Inch Nails, The Black Keys και The Prodigy .Όμως και τα τραγούδια που επιμελήθηκε το studio, είναι καταπληκτικά και σίγουρα θα σας κάνουν να κοπανιέστε στους ρυθμούς τους. Η Bethesda το γνωρίζει καλά αυτό και έχει ανεβάσει τα περισσότερα από αυτά στο Spotify. Αξίζει εδώ να αναφερθεί, ότι το παιχνίδι έχει και Streamer mode, το οποίο μπορούν να ενεργοποιήσουν οι Streamers ή οι youtubers που θα το παίξουν και να γλιτώσουν τα copyright strikes. Εάν επιλεχθεί το Streamer mode, όλα τα licensed songs αλλάζουν, και στην θέση τους μπαίνουν παρόμοια original tracks από τους The Glass Pyramids. Το voice acting είναι επίσης πολύ καλό, με τους χαρακτήρες να βγάζουν συναίσθημα, πυγαίο γέλιο και με NPC που κάποιες φορές κλέβουν την παράσταση. Τέλος, τα ηχητικά εφέ έχουν καταφέρει να κολλάνε σχεδόν τέλεια στον ρυθμό.

Ξεγνοιάστε, νοιώστε πάλι παιδί
Ενώ υπάρχουν αδύναμα σημεία, αυτά δεν είναι ικανά να επισκιάσουν, το πόσο διασκεδαστικό είναι πραγματικά το rhythm action της Tango Gameworks. Σαν παρμένο από εποχές του ps2 θα σας φέρει στο μυαλό μνήμες και συναισθήματα που νοιώθατε όταν περνούσατε ατελείωτες ώρες μπροστά από την αναλογική τηλεόραση του πατρικού σας, παίζοντας, είτε θα σας πάει πίσω στα σαββατοκύριακα που σηκωνόσασταν από τις 6 για να προλάβετε τα παιδικά. Χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι η ιστορία και το χιούμορ είναι για παιδιά. Θα ξεχάσετε για λίγο την καθημερινότητα, θα πιάσετε τα ακουστικά σας, θα παίξετε και θα γελάσετε με την καρδιά σας. Φαίνεται ότι δημιουργήθηκε με μεράκι και με πρώτο γνώμονα το να είναι διασκεδαστικό, κάτι το οποίο απλά δεν συμβαίνει πια στο σύγχρονο gaming. Σίγουρα βρήκαν μια καλή συνταγή και δημιουργήσαν χαρακτήρες με τους οποίους δένεσαι και νοιάζεσαι πραγματικά.

Διατίθεται μόνο online, μέσω Steam και Microsoft Store στην τιμή των 29,99 €, τιμή λογική, δεδομένου του πόσο καλή δουλειά έχει γίνει, ενώ επίσης είναι διαθέσιμο και μέσω του Xbox game pass.

Θετικά:
- Ενδιαφέρουσα και ανάλαφρη ιστορία.
- Καλογραμμένο χιούμορ
- Πανέμορφο οπτικά
- Εξαιρετικό ηχητικά

Αρνητικά:
- Χαοτικό gameplay σε κάποια σημεία.
- Προβλήματα με το input.

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9
Gameplay: 7
Σενάριο: 7
Αντοχή: 6
Γενικά: 7.5

Εν τέλει είναι ένα διαμαντάκι της Bethesda, το οποίο ξέρει τι είναι και δεν παριστάνει ότι είναι κάτι άλλο.

Σπύρος Σπάρταλης

NEWS   VIEW ALL

Hi-Fi Rush

Η Microsoft ανακοίνωσε το Hi-Fi Rush, ένα Rhythm Action από τον Shinji Mikami της Tango Gameworks. Ο Mikami είναι ως γνωστόν ο director του Resident Evil. Το παιχνίδι θα έχει ως ήρωα έναν νεαρό που...
Posted (25 Jan 2023)

Η Zenimax, ιδιοκτήτρια της Bethesda, κατοχύρωσε την ονομασία Hi-Fi Rush

Η Zenimax, η οποία ανήκει στη Microsoft αλλά έχει στον όμιλό της και την Bethesda των The Elder Scrolls και Fallout, κατοχύρωσε πατέντα με την ονομασία Hi-Fi Rush. Η περιγραφή της καταχώρησης αναφέρε...
Posted (04 Jan 2021)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Xintzi (Level 20) 15/02/2023 23:09
Ωραίο περιβάλλον οπτικά και αξιοπρεπεστατο παιχνίδι το οποίο θα δοκιμάσω σίγουρα..
Score 7.5
7.25 User Score
(4 votes )
User Reviews 0
Genre: Rhythm, Action
Developer: Tango Gameworks
Publisher: Bethesda Softworks
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: 8GB RAM, επεξεργαστής Intel core i5-6500 ή Ryzen 3 1200, κάρτα γραφικών GTX 1050 ή RX 560, χώρος στον σκληρό δίσκο 20 GB+,Λειτουργικό σύστημα Windows 10 64-bit.
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 25/1/2023
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification