Turrican I & II

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Όταν μεγαλώσω θα γίνω αστροναύτης!

Οι αναπάντεχες ανατροπές στην ιστορία των Games είχαν πάντοτε την δικιά τους αίγλη. Άγνωστες προγραμματιστικές εταιρείες κατάφερναν από μία ιδέα να δημιουργήσουν πάταγο και να κάνουν τον τυχερό publisher που τους επέλεξε να τρίβει τα χεράκια του. Κάτι τέτοιο συνέβη το 1990, όταν ο Manfred Trenz σχεδίασε το Turrican για λογαριασμό της Rainbow Arts. Η πρώτη δοκιμαστική έκδοση του Turrican για τον C64 ονομαζόταν Hurrican (προσθέτοντας ένα “e” στο τέλος έχουμε την “θύελλα”). Αργότερα όμως, το όνομα Turrican προέκυψε κατά τύχη, όταν ο Trenz είδε στον τηλεφωνικό κατάλογο ένα ιταλικό επίθετο (Turricano) κι αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει για το παιχνίδι του.


Το intro screen του Turrican, εμπνευσμένο από το άλμπουμ “Kings of Metal” των Manowar.Η προγραμματιστική εταιρεία που συνόδεψε τον Manfred Trenz ήταν καθαρά γερμανική κι είναι ίσως μία ιστορική όαση επιτυχίας απέναντι στα τόσα manager games που οι γερμανοί επιμένουν με σπαστική επιμονή να μας φορτώνουν κάθε χρόνο. Το Turrican κυκλοφόρησε για τον Commodore 64, φτάνοντας τις δυνατότητες του μηχανήματος στο τέρμα κι αφού εξέπληξε τους τζαμπατζήδες που δεν είχαν αγοράσει ακόμη την Amiga, λίγους μήνες αργότερα έκανε την πολυπόθητη εμφάνισή του και στην A500.

To Turrican είναι επηρεασμένο από τα games της Nintendo και ιδιαίτερα από το Metroid που κυκλοφόρησε τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Για όσους δεν το πρόλαβαν ας αναφέρουμε ως παράδειγμα το Super Mario Bros και δύο ενδεικτικά παραδείγματα αντιγραφής που είναι το πάτημα στο κεφάλι του εχθρού και τα boxes που βγάζουν bonus items όταν τα χτυπάτε. Επιρροή υπάρχει μέχρι και στην πρώτη οθόνη τίτλων του Turrican η οποία είναι καθαρή αντιγραφή από το άλμπουμ “Kings of Metal” των Manowar. Άλλωστε, για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Manfred Trenz είναι μεγάλος μεταλάς.


To Turrican 1Σενάριο
Τα γεγονότα του πρώτου Turrican είναι λίγο απροσδιόριστα μιας και δεν μας παρουσιάζεται κάποιο intro εντός του παιχνιδιού. Τα πρώτα στοιχεία για το παιχνίδι εμφανίζονται στο Turrican 2. Βρισκόμαστε λοιπόν στο έτος 3025 και συγκεκριμένα στον γαλαξία Aldebaraan 42. Οι δυνάμεις UPFF (United Planets Freedom Forces) είναι υπεύθυνες για την τήρηση της τάξης στο σύμπαν. Χρησιμοποιώντας το αεροσκάφος τους Avalon 1, αποφασίζουν για πρώτη φορά να φύγουν εκτός του γαλαξία τους με αποστολή να εξοντώσουν κάθε άλλη εξωγήινη απειλή για την ανθρωπότητα. Λίγες ώρες αργότερα δέχονται επίθεση από ένα μεγάλο Battlecruiser το οποίο με μία δέσμη φωτός απενεργοποιεί όλα τα αμυντικά συστήματα του Avalon, παραλύοντας τα νεύρα του πληρώματος του αεροσκάφους. Λίγα λεπτά αργότερα ανοίγει μία μεγάλη τρύπα στην είσοδο του αεροσκάφους το οποίο γεμίζει με μεταλλαγμένους εξωγήινους. Ακολουθούν μάχες σώμα με σώμα στις οποίες οι εξωγήινοι νικούν κατά κράτους. Ο αυτοκράτοράς τους (“The Machine”) εισβάλει στο αεροσκάφος για να βεβαιωθεί ότι άπαντες έχουν εξοντωθεί. Ο Bren McGuire είναι ο μόνος επιζών αφού είχε πέσει αναίσθητος. Όμως δεν γίνεται αντιληπτός από τον αυτοκράτορα ο οποίος περνάει από πάνω του και στη συνέχεια διατάζει τους στρατιώτες του να φύγουν και να γλεντήσουν την νίκη. Όταν ο Bren McGuire βεβαιωθεί ότι η απειλή έφυγε τότε μπαίνει στο δωμάτιο εξοπλισμού όπου υπάρχουν οι στολές μάχης Turrican , φοράει μία στολή, οπλίζεται και ξεκινάει το ταξίδι της εκδίκησης.


To Turrican 2Gameplay
Η Factor 5 δημιούργησε ένα platform με αρκετά στοιχεία adventure, κάτι που έλειπε από τους linear ανταγωνιστές του εκείνη την εποχή. Ο χειρισμός του Turrican είναι αρκετά απλός και απαιτεί απ’ τον χρήστη ιδιαίτερη προσοχή κι αυτοσυγκέντρωση προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των αποστολών. Η κίνηση του χαρακτήρα σας είναι απλή. Υπάρχει το fire που πυροδοτεί το τρέχον όπλο σας, το άλμα, η βόμβα (space) και η μετατροπή σας σε οδοντωτή σφαίρα (κάτω και space). Όλα καλά ως εδώ αλλά το καλύτερο σας το αφήσαμε για το τέλος. Κρατώντας πατημένο το fire και στρέφοντας το joystick προς όποια κατεύθυνση επιθυμείτε, μπορείτε για πρώτη φορά σε παιχνίδι platform να στρέψετε το όπλο σας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση “καθαρίζοντας” με συνεχή πυρά ότι κινείται γύρω σας σε μία normal ακτίνα δράσης. Αυτό μπορεί να σας λύσει τα χέρια όταν περιτριγυρίζεστε από ιπτάμενους εχθρούς ή όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με ένα big boss το οποίο αφενός μεν κινείται διαρκώς κι αφετέρου πρέπει να δεχτεί ισχυρά χτυπήματα για να εξοντωθεί προτού σας κάνει ζημιά.


To Turrican 2Ένα αρνητικό κομμάτι στον χειρισμό του Turrican είναι η δυσκολία των κινήσεων στις οποίες εμπλέκεται το space, δηλαδή η κίνηση που γίνεστε σφαίρα και η βόμβα. Είναι δύο περιπτώσεις που εφαρμόζονται όταν τα πράγματα ζορίζουν και γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να γίνονται αστραπιαία. Δυστυχώς η χρησιμοποίηση του joystick σας δεσμεύει και τα δύο χέρια οπότε το πάτημα του Space όταν τα πράγματα θα έχουν ζορίσει είναι μία καλή αιτία για να χάσετε ενέργεια από το πουθενά. Κι επειδή στο Turrican η ενέργεια πέφτει κατακόρυφα σε κάθε επαφή με τον εχθρό, αυτές οι ιδιομορφίες κινήσεων με το Space είναι ίσως το μόνο μελανό σημείο στο gameplay του Turrican.

Σε κάθε πίστα υπάρχουν διάφορα bonus τα οποία θα συναντήσετε είτε στο έδαφος, είτε διάσπαρτα στην ατμόσφαιρα είτε μέσα σε κουτιά (τα οποία κουτιά μπορεί να είναι κι αόρατα). Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις τα bonus ανεβαίνουν προς τα πάνω οπότε θα πρέπει να τα προλάβετε με άλμα πριν πάρουν μεγάλο ύψος. Κάθε bonus συμβολίζεται με το σημάδι της σφαίρας (αν πρόκειται για όπλο) ή με κάποιο γράμμα. Για παράδειγμα το P συμβολίζει το Power Up που γεμίζει την ενέργειά σας. Το 1Up το προφανές (κερδίζετε ζωή). Τέλος, υπάρχουν και bonus σεισμού (εξοντώνουν ότι κινείται την δεδομένη στιγμή), bonus για να γίνετε αόρατος για λίγα δευτερόλεπτα και bonus για έξτρα βόμβες τις οποίες ενεργοποιείτε όποτε επιθυμείτε.

Οταν μεγαλώσω θα γίνω αστροναύτης.


To Turrican 2Weapons
Θέλετε όπλα; Εδώ είμαστε! Το Turrican έχει έναν παράδεισο από όπλα που καλύπτουν κάθε ανάγκη. Το default όπλο είναι μία κόκκινη δεσμίδα φωτός η οποία έχει σχήμα βέλους και κυκλοφορεί και σε εκδόσεις τριπλής ή και πενταπλής δεσμίδας (ανάλογα με το bonus που παίρνετε). Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι δύο μεγαλύτερες εκδόσεις του συγκεκριμένου βέλους. Υπάρχει το τεράστιο βέλος το οποίο ακολουθείται από γιγαντιαίο βέλος αν πάρετε το παραπάνω bonus. Τέλος, υπάρχει μία κυλινδρική δεσμίδα φωτός, που διαθέτει μεγάλο μήκος αλλά μικρό πάχος και ένα όπλο που εξαπολύει στρογυλλές μπάλες φωτός. Τα όπλα έχουν άπειρες σφαίρες ώστε να μην χρειάζεται να ψάχνετε κάθε τρεις και λίγο για πυρομαχικά, ενώ ορισμένα από τα όπλα αυτά ενισχύουν και τα συνεχή πυρά που ενεργοποιούνται με πατημένο το fire όπως αναφέραμε πιο πάνω.


To intro του Turrican 3Εχθροί και αναζητήσεις
Ο Turrican βρίσκεται σε έναν εξωγήινο κόσμο τον οποίο δεν πρόκειται να βαρεθείτε ποτέ, λόγω της ποικιλομορφίας των εχθρών που θα συναντήσετε. Από περίεργα όντα, ιπτάμενα έντομα και ρομπότ μέχρι γιγαντιαία αεροσκάφη τα οποία αναλαμβάνουν τον ρόλο του big boss ή του ενδιάμεσου boss, κάθε αναμέτρηση του παιχνιδιού είναι πάντοτε συναρπαστική. Στα πρώτα επίπεδα παρατηρούμε το A.I. των εχθρών να βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και όσο προοδεύετε μέσα στο παιχνίδι να αυξάνεται. Το ίδιο ισχύει και για τα big bosses ενώ όλα αυτά πλαισιώνονται από περίεργα μονοπάτια, πολύ μικρούς γρίφους και έξυπνες παγίδες. Φροντίστε να είστε πάντοτε προσεκτικοί αφού αν χάσετε ζωή τότε θα επανέλθετε με το ίδιο όπλο στην πιο αδύναμή του έκδοση, κάτι που είναι αρνητικό όταν βρίσκεστε σε προχωρημένα επίπεδα αυξημένης δυσκολίας.

Κάθε level κρύβει συχνά αρκετές παγίδες, όπως για παράδειγμα το κλασικό κενό που μπορεί να σας στερήσει ζωή ή ορισμένες παγίδες εδάφους. Κατά βάση, αν κινείστε αργά ή αν αξιοποιείτε την μετατροπή σε μπάλα, δεν θα έχετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Το ψάξιμο για την έξοδο των levels δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Αρκούν ορισμένα πισωγυρίσματα, μια αναρρίχηση σε ύψωμα ή στην χειρότερη περίπτωση η διάλυση ενός φράγματος και η άκρη θα βγει εύκολα. Όπου απαιτείται υπάρχουν και σημάδια “Exit” που σας δείχνουν την έξοδο για την επόμενη πίστα. Το περιβάλλον είναι user-friendly και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία. Το μόνο αρνητικό είναι η αδυναμία αποθήκευσης της προόδου σας, ένα κλασικό φαινόμενο εκείνης της εποχής. Αυτό όμως ήταν κι ένας λόγος για τον οποίο το παιχνίδι είχε μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.


To Turrican 3Γραφικά
Μακάρι τα 2D Platforms της φουρνιάς του ’90 να είχαν τα γραφικά του Turrican. Κάθε level στο παιχνίδι έχει μοναδικό σχεδιασμό και μεγάλη ποικιλομορφία, σε σημείο ώστε ο χρήστης να μην βαριέται και να απολαμβάνει πάντοτε τα τοπία. Υπάρχουν αποστολές σε ξηρά, σε νερό ή σε αέρα, ενώ δεν λείπουν και τα φυσικά αντικείμενα όπως καταρράχτες ή δυνατές θύελλες. Πολύ μεγάλη βάση δόθηκε και στην απεικόνιση του κάθε όπλου ενώ όταν εμπλέκονταν πολλοί εχθροί στην οθόνη το frame drop έπεφτε πολύ λίγο, τόσο ώστε να επανέλθει αμέσως στη θέση του μόλις τους εξωντόνατε.

Ήχος
Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά δημιουργήματα στην ιστορία των Games. Το soundtrack του Turrican έλαβε διθυράμβους από όλο τον κόσμο κι έφτασε 14 χρόνια αργότερα (το 2004) να παίζεται live στο Symphonic Game Music Concert που έλαβε χώρα στην Λειψία της Γερμανίας. Η μουσική του Chris Huelsbeck άφησε εποχή αφού ήταν απλή κι ευχάριστη στο άκουσμα ενώ παράλληλα προσαρμοζόταν κάθε φορά στο κλίμα της εκάστοτε πίστας (του συγχωρούμε χωρίς δεύτερη σκέψη την αντιγραφή ενός κομματιού από την ταινία Transformers, κάθε track ήταν ένα καλλιτέχνημα). Την μουσική συνόδευε η διακριτική παρουσία των λέιζερ, της ομιλίας του χαρακτήρα όταν έπαιρνε κάποιο power up αλλά και ορισμένων εχθρών. Μαγεία στο…’90!


To Turrican 3

Επίλογος
Η καλύτερη έκδοση της σειράς εμφανίστηκε ένα χρόνο αργότερα (1991) με το Turrican II. Το 1993 η αγελάδα αρμέγεται για τελευταία φορά με το Turrican 3. Το 1999 έγινε μία απελπισμένη προσπάθεια δημιουργίας του Turrican 3D, ενός 3D Platform το οποίο σκόπευε να κυκλοφορήσει για PC και να μοιάσει στο Mario 64. Η προσπάθεια όμως αυτή απέτυχε. Περισσότερες πληροφορίες και βίντεο με την παρουσίαση-συνέντευξη του παιχνιδιού μπορείτε να βρείτε εδώ. Το 2002 κυκλοφόρησε και το Hurrican το οποίο ουσιαστικά είναι μια ερασιτεχνική προσπάθεια μιας σύγχρονης έκδοσης του κλασικού Turrican για PC (μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι φέρει το όνομα που παραλίγο να πάρει το Turrican). Μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν από το Hurrican-game.de.

Το κλασικό Turrican ξεχώρισε για την γρήγορη δράση του που συνοδευόταν από μεγάλες διακυμάνσεις στα περιβάλλοντα και γρήγορες εναλλαγές όπλων. Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένα από τα πιο κλασικά platform όλων των εποχών. Για τους Amigάδες είναι απλά ένας θρύλος που δικαιούται άνετα μία θέση στο Top10.

Θετικά:
- Αριστουργηματική μουσική
- Μεγάλη γκάμα από bonus items και ειδικότερα όπλα
- Όμορφα οπτικά εφέ
- Μεγάλη διάρκεια ζωής για τα δεδομένα ενός platform

Αρνητικά:
- Καμία βελτίωση στα γραφικά των μετέπειτα εκδόσεων
- Μικρές αδυναμίες στον χειρισμό

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 10
Gameplay: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 9

Ένα από τα καλύτερα Platform όλων των εποχών κι ένα από τα κορυφαία games στην Amiga.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 PanosRetroshowcase (Level 11) 03/06/2013 20:50
Τι να πει κανείς για αυτό το game? 'Ενα από τα καλύτερα action shooters που βγήκαν ποτέ. Η Factor 5 έκανε θαύματα και φυσικά στην Amiga ή version ήταν απίστευτη...με αυτή του Atari ST να έχει μικρές διαφορές (σπάνιο ανάμεσά τους). Μόνο που δεν ήταν όλες οι εταιρείες .... Psygnosis....γι α να πιάσουν τον ST και να τον βουλιάξουν. Η Factor 5 απέδειξε ότι και ο ST μπορούσε να δώσει αξιόλογα games.
Τα Turrican και Turrican 2 ακόμα τα παίζω σε ST ή Amiga...ενώ το Turrican 3 που και που στην Α600 μου. Το 2 ήταν για μένα το καλύτερο!
Long Live United Planets Freedom Forces and Bren McGuire! ;)
#2 amiga500fan (Level 14) 01/03/2015 14:51
Σε amiga απο τα καλύτερα shooter!!! Ομορφη μουσική και καταπληκτικά γραφικα!!!
Θα συμφωνήσω με το φίλο παραπάνω το 2ο μέρος ήταν το καλύτερο!!!
Score 9
8.67 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Platform Shooter
Developer: Factor 5
Publisher: Rainbow Arts
Διάθεση:
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: Turrican 1: 1990, Turrican 2: 1991, Turrican 3: 1993, Turrican 3D: 1999 (Canceled)
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

1
Forza Horizon 5   (8.83)
3
Lost Judgment   (8.43)
4
Deathloop   (8.42)
6
Halo Infinite   (8.38)
9
F1 2021   (8.31)
10

Latest User Reviews

2.
It Takes Two   (8.0)
3.
4.
6.
7.
Dead by Daylight   (7.0)
9.
10.
Gran Turismo Sport   (8.0)
Notification