Saints Row IV

Hot
REVIEWED ON PC (Primary version tested)   PS3   Xbox 360   Mac  

Επεκτείνετε την κυριαρχία σας!

Επεκτείνετε την κυριαρχία σας!

Επεκτείνετε την κυριαρχία σας!

Η σειρά της Volition,Inc., ειδικά μετά το τελευταίο Saints Row: The Third του 2011, κατάφερε να εδραιωθεί στις συνειδήσεις των gamers για το παλαβό της ύφος και να ξεπεράσει την στάμπα του GTA-clone μια και καλή. Επενδύοντας στην ασταμάτητη δράση και την χωρίς σοβαρούς προβληματισμούς διασκέδαση, οι Αμερικάνοι δημιουργοί έδωσαν προσωπικό στυλ στο παιχνίδι τους και άνοιξαν μια νέα κατεύθυνση για το μέλλον.

Η συγκεκριμένη πορεία λοιπόν τους οδηγεί σήμερα, εν έτει 2013, στο επόμενο κεφάλαιο της σειράς που ονομάζεται απλά Saints Row IV (τι έχουν πάθει όλες οι εταιρίες με τους λατινικούς αριθμούς παρεμπιπτόντως;). Ξεχάστε αυτά που ξέρατε μέχρι τώρα ή μάλλον για να το θέσουμε πιο σωστά, πάρτε την "τρέλα" που χαρακτήριζε το Saints Row: The Third και πολλαπλασιάστε την με έναν διψήφιο τουλάχιστον αριθμό. Στη συνέχεια προσθέστε μεγάλες κουταλιές από την τριλογία The Matrix, γερές δόσεις sci-fi, πολιτικής σάτιρας και ακραίου χιούμορ, λίγες τζούρες από το σύμπαν των υπέρ-ηρώων της Marvel ή της DC και γαρνίρετε με άλλα open-world games όπως (προφανώς) το GTA ή το Prototype.

Κι όμως, η εξεζητημένη αυτή μείξη υλοποιείται στο ολοκαίνουριο Saints Row IV και η Volition,Inc. καταφέρνει να μας χαρίσει ένα από τα πιο "άκυρα" και χαβαλεδιάρικα παιχνίδια ever, το οποίο σκάει μύτη στην gaming αγορά σαν τον Peter Sellers στην ταινία The Party, με σκοπό δηλαδή να καταρρίψει κάθε έννοια σοβαροφάνειας και καθωσπρεπισμού. Οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε ότι η σειρά πλέον έχει ξεφύγει αρκετά από αυτό που ήταν παλαιότερα, όμως πρόκειται για μια αλλαγή που δεν νομίζω να χαλάσει κανέναν, εκτός ίσως από τους πολύ hardcore fans του πρώτου Saints Row (υπάρχουν άραγε;).

"Άγιος άνθρωπος" ο πρόεδρος
Τα γεγονότα του παιχνιδιού διαδραματίζονται λίγο μετά από αυτά του Saints Row: The Third. O Pierce, η Shaundi και ο the Boss (ο αρχηγός των The Saints, ο οποίος είναι ο χαρακτήρας που χειρίζεστε) καλούνται να βοηθήσουν μία πράκτορα της ΜΙ-6, την Asha Odekar και τον σύνδεσμό της, Matt Miller, σε μια επικίνδυνη αποστολή στη Μέση Ανατολή. Το σκηνικό αυτό αποτελεί και την εισαγωγική σεκάνς του τίτλου, όπου εξοικειώνεστε με τα βασικά σημεία του χειρισμού και γίνεται μια πρώτη γνωριμία με τους χαρακτήρες. Βέβαια όπως θα διαπιστώσετε και στη συνέχεια, η πρώτη αυτή παρουσίαση μοιάζει κάπως άσχετη με το υπόλοιπο σενάριο.


Σκοπός σας είναι να εισβάλετε σε μια εχθρική βάση και να δολοφονήσετε τον Cyrus Temple, πρώην αρχηγό της STAG (Special Tactical Anti-Gang Unit), ο οποίος έχει "φλιπάρει" και θέλει να εξαπολύσει μια πυρηνική βόμβα στη Ουάσινγκτον. Ο the Boss θα καταφέρει την τελευταία στιγμή να σκοτώσει τον Cyrus, όμως δεν θα προλάβει να εμποδίσει την εκτόξευση. Έτσι, σε μια αναλαμπή ηρωισμού, θα πηδήξει πάνω στον πύραυλο την ώρα που απογειώνεται και θα αφοπλίσει την βόμβα ενώ ταξιδεύει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην στρατόσφαιρα.

Ο the Boss μετατρέπεται έτσι σε λαϊκό ήρωα της Αμερικής και κάπου εκεί το παιχνίδι ξεκινάει ουσιαστικά, μεταφέροντάς σας πέντε χρόνια μετά. Ο αρχηγός των Saints έχει γίνει πλέον πρόεδρος των Η.Π.Α. (έτσι!) και φυσικά, αρκετά μέλη της οργάνωσης αποτελούν το επιτελείο του, όντας το πιο cool προσωπικό που είδαμε ποτέ στον Λευκό Οίκο. Όμως, ένας πρόεδρος της Αμερικής πάντα έχει και μια απειλή που πρέπει να αντιμετωπίσει! Έτσι, κυριολεκτικά από το πουθενά, θα γίνει μια μαζική εξωγήινη εισβολή και παρά την ηρωική αντίστασή σας, ο αρχηγός των "κακών" Zinyak καταφέρνει να σας αιχμαλωτίσει.

Επειδή του τη "σπάει" η badass συμπεριφορά σας, ο Zinyak αποφασίζει να σας κάνει τη ζωή δύσκολη. Επειδή τα συμβατικά βασανιστήρια είναι για αγροίκους και όχι για εξωγήινα όντα ανώτερης νόησης, παγιδεύει το μυαλό σας σε έναν εξομοιωτή και σας φυλακίζει σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, κάτι σαν το Matrix για να καταλάβετε. Εκεί επικοινωνεί μαζί σας η Kinzie Kensington, η ειδικός στους υπολογιστές των The Saints, η οποία σας ενημερώνει για την όλη κατάσταση.

Μετά από μερικά ακόμα (συνταρακτικά) γεγονότα, το φυσικό σώμα σας βρίσκεται σε ένα σκάφος μαζί με τους φίλους σας (κάτι σαν το Ναβουχοδονόσορ στο Matrix) και ουσιαστικά αποφασίζετε να αντιμετωπίσετε μια και καλή τον ενοχλητικό Zinyak, χρησιμοποιώντας την ίδια του την εξομοίωση, η οποία ουσιαστικά αποτελεί εν τέλει και τον open world κόσμο του παιχνιδιού.

Τι μπλε...δέρμα είναι αυτό μωρό μου;
Ναι, αυτό είναι πάνω-κάτω το σενάριο του Saints Row IV και αν έχετε ήδη πει "τι είναι αυτά", που να παίξετε και το ίδιο το παιχνίδι! Για να μην χαλάσει η παράδοση, από την αρχή κιόλας καλείστε να custom-άρετε την εμφάνιση του ήρωά σας. Το παιχνίδι σας δίνει μεγάλη ελευθερία και πολλές παραμέτρους ώστε να φτιάξετε κάθε λογής badass, περίεργους ή "βαρεμένους" τύπους. Θέλετε μια πράσινη σαν τον Hulk γυναικάρα με λίγα παραπάνω κιλά και...πλούσια κάλλη, ντυμένη "γκοθού"; Θέλετε έναν μπρατσαρά τύπο με στρογγυλά γυαλιά σαν του Morpheus (από το Matrix φυσικά) με μαλλί και ντύσιμο "κλαρινογαμπρός"; Τα πάντα όλα προσφέρει το Saints Row IV για τον χαβαλέ σας και μόνο, αρκεί να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη!

Επειδή στην πορεία σίγουρα θα θελήσετε να ...ανανεωθείτε εμφανισιακά, παραδοσιακά υπάρχουν αρκετά καταστήματα διασκορπισμένα στην πόλη, όπου μπορείτε να αγοράσετε ρούχα και να αλλάξετε την αφεντομουτσουνάρα σας! Όλα αυτά βεβαίως με το ανάλογο αντίτιμο, αν και οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές, συν πως οτιδήποτε αγοράζετε το αποκτάτε μόνιμα και για μελλοντική χρήση. Αν από την άλλη δεν τα πάτε καλά με τα ρούχα, υπάρχει πάντα η εναλλακτική να βγείτε γυμνοί στον δρόμο και μάλιστα θα συναντήσετε ακόμα και ανάλογο challenge για  να ολοκληρώσετε, παρενοχλώντας τους γύρω περαστικούς.

Ξεχυθείτε στην πόλη
Η προεδράρα σας λοιπόν είναι πλέον έτοιμη για δράση και εδώ ξεκινάει η μεγάλη φάση. Το γενικό στήσιμο του Saints Row IV θυμίζει τον προκάτοχό του, τουλάχιστον στη βασική δομή του gameplay. Η δράση διαδραματίζεται κατά κύριο λόγο στον κόσμο του εξομοιωτή, που ουσιαστικά είναι μια computer generated εκδοχή του Steelport, της πόλης του Saints Row: The Third. Ο γενικότερός σας σκοπός είναι να χακάρετε σιγά-σιγά το πρόγραμμα από μέσα, γεγονός που δικαιολογεί και τροφοδοτεί τις κύριες αποστολές σας.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν ένα σωρό side missions (όπως optional quests, activities, αποστολές με συγκεκριμένου στόχους ή αποστολές hacking), σημεία για να εξερευνήσετε και collectibles για να μαζέψετε. Φυσικά μπορείτε να "κατάσχετε" όποιο όχημα θέλετε, να τρέξετε ελευθέρα στους δρόμους της πόλης, να αγοράσετε όπλα και να προκαλέσετε έναν γενικό χαμό στα πλαίσια της open-world και GTA λογικής της σειράς. Η διαφορά είναι πως εδώ έχουμε έναν εικονικό κόσμο, οπότε ίσως για πρώτοι φορά είστε "ηθικά" καλυμμένοι στο να κάνετε καφρίλες (αν και το game πάλι αντιμετώπισε νομικά προβλήματα για το περιεχόμενό του, όπως είδαμε πχ. στην Αυστραλία).

Υπάρχει και πάλι η δυνατότητα να μετατρέψετε όπως θέλετε τα οχήματά σας (για παράδειγμα προσθήκη Nitro) και να αναβαθμίσετε τα όπλα σας. Η οδήγησή είναι απλή και διασκεδαστική, όπως μας έχει συνηθίσει η Volition,Inc. Πολύ λειτουργικός και εντυπωσιακός είναι ο νέος τρόπος που αποθηκεύετε όποιο όχημα θέλετε -ξεχάστε τα γκαράζ- καθώς μπορείτε να το ζητήσετε ανά πάσα στιγμή μέσω της επιλογής Vehicle Delivery και να υλοποιηθεί μπροστά σας. Επίσης όσο παίζετε και κάνετε τα δικά σας, κερδίζετε χρήματα (ή cache όπως λέγεται in-game) και XP. Με το τελευταίο ανεβαίνετε level, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι ξεκλειδώνετε σταδιακά νέα upgrades και λοιπά καλούδια, ενώ με το cache προφανώς τα αγοράζετε, αυτά και άλλα πολλά.

Ποιός Neo; Έλα μωρέ το γατάκι!
Η μεγάλη έκπληξη όμως που κάνει τη διαφορά στο Saints Row IV είναι οι υπερδυνάμεις που αποκτάτε και μάλιστα από πολύ νωρίς. Εφόσον βρίσκεστε σε έναν κόσμο σαν το Matrix, τίποτα δε σας εμποδίζει από το να γίνετε ο Neo του! Σε μια προσθήκη που θυμίζει αρκετά σαν gameplay το Prototype, ο the Boss μπορεί να τρέξει με υπεράνθρωπη ταχύτητα, να πηδήξει πιο ψηλά και από κτίρια, να αιωρηθεί στον ουρανό, να εξαπολύσει ριπές φωτιάς από τα χέρια του και διάφορα ακόμα απολαυστικά πράγματα.

Οι υπερδυνάμεις αυτές ανεβάζουν τον δείκτη διασκέδασης κατακόρυφα και σας δίνουν μία γεύση παντοδυναμίας. Ίσως αλλοιώνουν λίγο τον χαρακτήρα του gameplay (πχ. ίσως κάποιος να θεωρεί πλέον άχρηστα τα οχήματα εφόσον μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα από αυτά), όμως συμβάλλουν τελικά σε μια αίσθηση ελευθερίας που λίγα games προσφέρουν και φυσικά είναι 100% εντός της Saints Row "ακυρίλας". Η πόλη πλέον μετατρέπεται σε μια τεράστια παιδική χαρά όπου μπορείτε να πάτε όπου θέλετε και να κάνετε ότι θέλετε. Οι υπερδυνάμεις αυτές ξεκλειδώνουν και γίνονται upgrade με τη χρήση των λεγόμενων clusters, τα οποία είναι διασκορπισμένα σε ολόκληρο τον χάρτη και καλείστε να τα συγκεντρώσετε. Επίσης υπάρχουν νέα είδη αποστολών ειδικά σχεδιασμένες για τις τρομερές ικανότητές σας.

President Unleashed
Μπορεί οι υπερδυνάμεις να αποτελούν το κύριο παιχνιδάκι σας αλλά δεν ξεχνάμε πως υπάρχει και το παραδοσιακό gameplay. Θα μου πείτε, τι να τα κάνετε τα όπλα όταν περιφέρεστε σαν άλλος Alex Mercer. Απ' την άλλη ο τίτλος "Saints Row" σημαίνει πως αν μη τι άλλο υπάρχει ενδιαφέρον σε αυτό τον τομέα. Ta melee όπλα κυμαίνονται από ρόπαλα και ενεργειακά σπαθιά (στυλ lightsaber) μέχρι μεγάλους -αυτή τη φορά δεν είμαστε ανυποψίαστοι έτσι;- δονητές! 

Είναι πουλί; Είναι αεροπλάνο; Είναι ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. και αρχηγός μιας γνωστής συμμορίας παγιδευμένος από έναν εξωγήινο πολέμαρχο σε μια φανταστική προσομοίωση του πραγματικού κόσμου;

Το υπόλοιπο οπλοστάσιο περιλαμβάνει πιστόλια, SMGs, καραμπίνες, rifles αλλά και διάφορα πιο ιδιαίτερα "μαραφέτια" όπως το μουσικό Dubstep Gun ή το Black Hole Launcher, το όνομα του οποίου περιγράφει πλήρως την λειτουργία του. Να αναφέρουμε εδώ πως ένα καλό θέμα για τους πιο "ψαγμένους" είναι ότι υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που έχουν αναφορές σε γνωστά έργα (για παράδειγμα πιστόλι βγαλμένο από το Blade Runner) και όχι μόνο.

Το μοναδικό ίσως μειονέκτημα από όλα αυτά που αναφέρουμε τόση ώρα είναι ότι τελικά γίνεστε τόσο ισχυρός που το gameplay υστερεί σε επίπεδο πρόκλησης. Αν σε αυτό προστεθεί το κάπως "παιδικό" gunplay αντιλαμβάνεστε πως οι μάχες θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες, χωρίς να αφαιρούν πολλά από την "κουλή" διασκέδαση. Άλλωστε δεν μιλάμε για ένα "σοβαρό" shooter εδώ πέρα!

Εξάλλου το ενδιαφέρον -παρόλο που ίσως στη πορεία αρχίζει να φθίνει-, προσπαθεί να διατηρείται με διάφορες ευφάνταστες προσθήκες. Τέτοιες είναι μικρές "αποδράσεις" στον πραγματικό κόσμο, στις οποίες φυσικά δεν έχετε τις υπερδυνάμεις και ενισχύουν αυτό το Matrix αίσθημα, ταξίδια σε έναν κόσμο που θυμίζει αμερικάνικη sitcom των '60s, αποστολές βγαλμένες από άλλα γνωστά games (πχ. Metal Gear Solid), η επιστροφή του Professor Genki και πολλά άλλα ακόμα που αξίζει να ανακαλύψετε μόνοι σας, πάντα με το παλαβό ύφος που διέπει την δημιουργία της Volition,Inc.

Φώναξε "πρόεδρε" και θα γυρίσουν όλοι
Το multiplayer παίζει σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι. Φέτος υπάρχει μόνο το στάνταρ Co-op mode για δύο παίκτες, όπου μπορείτε να παίξετε με έναν φίλο σας ή άλλους users από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο δείκτης διασκέδασης είναι και εδώ μεγάλος και μάλιστα υπάρχει μια διαφορετική αίσθηση στο να βλέπετε ακόμα έναν περίεργο τύπο -ή τύπισσα- σαν και εσάς να χοροπηδάει σαν ένας ζωντανός Bomb Jack στην ίδια πόλη. Αν περιμένετε να δείτε άλλα modes όπως το προπέρσινο Whored mode, δυστυχώς ατυχήσατε! Πάντως, το κύριο story θα σας πάρει περίπου 20 ώρες για να ολοκληρωθεί, χρόνος που αντιλαμβάνεστε πως μεγαλώνει εάν απλά τριγυρνάτε κάνοντας διάφορες τρέλες.

Μια από τα ίδια
Τα γραφικά του Saints Row IV χρησιμοποιούν την engine του προκάτοχού του και δυστυχώς φαίνονται να έχουν μείνει στάσιμα σε παλιότερες εποχές. Το παιχνίδι διαδραματίζεται σε μια μονίμως νυχτερινή πόλη, κάτι το οποίο προσδίδει μια ρετρό αισθητική και μια sci-fi-τύπου Blood Dragon ατμόσφαιρα (σε συνδυασμό με τα πολλά νέον φώτα και τα εξωγήινα κτίσματα), αλλά αυτό βοηθάει στην καλλιέργεια μιας μονοτονίας μετά από κάποια ώρα. Αν προσθέσουμε σε αυτό το γεγονός ότι το εικονικό Steelport δεν είναι και η πιο ευφάνταστη πόλη που έχετε δει, αντιλαμβάνεστε πως θα μπορούσαν και καλύτερα οι developers. Τουλάχιστον το μέρος δείχνει αυτή τη φορά κάπως πιο "ζωντανό" σε σχέση με το Saints Row IV.

Περνώντας στο αμιγώς τεχνικό κομμάτι τώρα, εδώ έχουμε μια γενική μετριότητα. Το Saints Row IV απέχει από τους μεγάλους σύγχρονους τίτλους με γραφικά που δείχνουν ξεπερασμένα. Τα textures παρουσιάζουν σχετική ποικιλία αλλά είναι χαμηλής ανάλυσης και με ...αρχαίο mapping ενώ τα effects είναι υποτυπώδη. Τουλάχιστον ξεχωρίζουν τα πολύ καλά animations του χαρακτήρα σας και τα λειτουργικά στα πλαίσια του γενικού χαβαλέ physics. Να αναφέρουμε πάντως πως το οπτικό αποτέλεσμα σε PC είναι για μια ακόμη φορά ανώτερο από τις κονσόλες, ενώ δεν παρατηρήσαμε πτώσεις στο frame rate ή άλλα σοβαρά bugs. Πάντως, η φύση του Saints Row IV και το παλαβό gameplay του προσδίδουν "ελαφρυντικά" στο τεχνικό μέρος. 



Συγκέντρωση αστέρων
Στον ήχο τα πράγματα είναι πολύ πιο προσεγμένα. Να αναφέρουμε πως όταν φτιάχνετε τον ήρωά σας επιλέγετε και την φωνή του. Μία από τις επιλογές αυτές ονομάζεται "Nolan North Voice" και όπως ίσως και να μαντέψατε, το voice-over ανήκει στον Nolan North! Σε άλλη επιλογή ακούτε τον Troy Baker (ο Booker DeWitt του Bioshock Infinite), ενώ γενικώς στο σπικάζ συμμετέχουν γνωστά ονόματα όπως ο Roddy Piper ή ο Neil Patrick Harris. Υψηλά production values λοιπόν για την αμερικάνική εταιρεία, που δημιουργεί ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Στον τομέα της μουσικής ξεχωρίζουν και πάλι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που ακούτε στη διάρκεια του παιχνιδιού. Υπάρχει μια φοβερή ποικιλία από rock, hip-hop, reggae μέχρι κλασική μουσική, ενώ ακούγονται πολλά γνωστά κομμάτια που μάλιστα "πέφτουν" σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού, έτσι για την πώρωση! Τα ηχητικά εφέ κάνουν καλά τη δουλειά τους χωρίς να έχουμε κάτι το συγκλονιστικό.

Εξωγήινος χαβαλές!
To Saints Row IV συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο προκάτοχός του και μάλιστα, χωρίς ντροπές και αναστολές. Τολμά να γίνει ακόμα πιο ακραίο, πιο εξωφρενικό και πιο χαβαλεντζίδικο από ποτέ. Οι υπερδυνάμεις που αποκτάτε το καθιστούν πλέον ένα περίεργο αμάγαλμα του GTA, του Prototype, του The Matrix και διάφορων παρόμοιων games (και ταινιών), σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ (πίσω από τις φαινομενικές "χοντράδες" υπάρχει ένα πιο καυστικό υπόβαθρο) και υψηλό δείκτη διασκέδασης. Τα προβληματάκια φυσικά δεν λείπουν, με κυριότερο ίσως την αίσθηση ότι όταν φθίνει ο αρχικός ενθουσιασμός, αρχίζει να εισέρχεται ένα στοιχείο μονοτονίας. Όπως και να έχει όμως, εδώ έχουμε ακόμα ένα "τρελό" παιχνίδι με το οποίο εγγυημένα θα ξεφύγετε για λίγο από την πεζή πραγματικότητα και θα περάσετε καλά!

Θετικά:
- Διασκεδαστικές υπερδυνάμεις
- Έντονο χιούμορ, "ότι να΄ναι" story
- "Τρελό" customization του χαρακτήρα σας
- Παλαβή δράση με απλό χειρισμό

Αρνητικά:
- Μέτρια γραφικά
- Το σκηνικό γίνεται μονότονο από ένα σημείο κι έπειτα καθώς οι μάχες χάνουν σιγά-σιγά το ενδαφέρον

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.2

Διατηρεί το καλό όνομα της σειράς και προχωράει την παράνοια ένα βήμα παραπέρα!

Γρηγόρης Βούλγαρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

2 reviews
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.0(2)
To write a review please register or
Όταν η τρέλα πάει στα βουνά, τότε τα βουνά πάνε στο Steelport.
(Updated: February 25, 2017)
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.5
Πρόλογος
Έχω παίξει δύο παιχνίδια της σειράς (Saints Row: The Third και το IV), αλλά μπορώ να πω ότι είναι από τ' αγαπημένα παιχνίδια που έχω παίξει ποτέ. Γιατί; Νομίζω πως η απάντηση είναι ολοφάνερη και φαίνεται απ'τον τίτλο του review. Οι Volition και High Voltage αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία σειρά παιχνιδιών που σκοπεύει όχι απλά να σε ψυχαγωγήσει, μέσω του RPG-Shoot 'em Up στοιχείου, αλλά να σε κάνει να σκάσεις στα γέλια απ' τις απίστευτες ατάκες και τα ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα που φτιάχνουν ένα κράμα γέλιου μέχρι δακρύων, μερικής συγκίνησης και τρελού ξύλου και πυροβολισμών. Εάν θέλεις να περάσει ευχάριστα η ώρα σου σκοτώνοντας κόσμο και ακούγοντας συνομιλίες που μόνο σε βιντεοπαιχνίδια θα μπορούσαν να γίνουν, παίξε τώρα Saints Row. Και όταν λέω τώρα, εννοώ ΤΩΡΑ!

Σενάριο
Η δράση ξεκινάει απ' το πρώτο δευτερόλεπτο (φυσικά, μετά από τα πρώτα cutscenes, duh), όπου ο κεντρικός χαρακτήρας, συνοδευόμενος από τους πιστούς του καθόλη τη διάρκεια της σειράς ακόλουθούς του, Shaundi και Pierce, και την Asha Odekar (πράκτορας της MI-6, που συνεργάζεται με την συμμορία των 3rd Street Saints, μία από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές οργανώσεις στον πλανήτη [μην με ρωτήσετε γιατί, σε κάποια σημεία η σειρά χάνει από λογική, πράγμα διόλου κακό]), διεισδύουν σε μία μυστική βάση για να αποτρέψουν έναν από τους κακούς που είχε εισηγηθεί σε προηγούμενο παιχνίδι της σειράς να καταστρέψει την Ουάσινγκτον με πυραύλους. Όταν, όπως είναι ολοφάνερο, το καταφέρνουν, ο κεντρικός χαρακτήρας (πάντα λέγεται "The Boss") γίνεται Πρόεδρος των ΗΠΑ (όπως είπα, χάνει λιγάκι σε λογική...Λιγάκι μόνο) και, κατά τη διάρκεια της θητείας του, κάνουν μία ωραιότατη εισβολή οι εξωγήινοι (ΕΙΠΑΜΕ, ΧΑΝΕΙ ΣΕ ΛΟΓΙΚΗ, ΜΗΝ ΤΟ ΞΑΝΑΠΕΙΤΕ) και όλοι καταλήγουν να γίνονται πειραματόζωα του ηγέτη τους, ονόματι Zinyak. Από εκεί, τα μέλη των Saints κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να καταστρέψουν τη δυναστεία του Zinyak, κυρίως μέσω των προσομοιώσεων, στις οποίες ο Zinyak τούς έχει τοποθετήσει, μάλλον για να σπάει την πλάκα του, σίγουρα γιατί είναι σαδιστής και γουστάρει. Δράση, πιστολίδι, επικές ατάκες (όπως προείπα), απίστευτο γέλιο (όπως προείπα πολλές αλλά όχι αρκετές φορές) και τρελό σενάριο, που θα σας κάνει να ευχαριστηθείτε τις όσες ώρες που θα σας πάρει να το τερματίσετε με την ψυχή σας.

Lots and lots of side missions
Όπως και στο τρίτο παιχνίδι της σειράς, έτσι κι εδώ, έχετε απίστευτα πολλά side missions που μπορείτε να κάνετε, για να πάρετε το επιθυμητό EXP (=experience) και τα χρήματα για να κάνετε level-up και να γίνετε ακόμα πιο δυνατός. Τώρα που το είπα αυτό, ξέχασα ν' αναφέρω (επίτηδες ή καταλάθος; χεχεχε) το καλύτερο στοιχείο του παιχνιδιού: Όπως προανέφερα, ο Zinyak έχει τοποθετήσει τους φυλακισμένους του σε προσομοιώσεις δικιάς του έμπνευσης. Έλα, όμως, που ένα εκ των μελών των Saints είναι η καλύτερη χάκερ σ' όλο τον πλανήτη και, on top of that, τους βοηθάει ο δεύτερος καλύτερος χάκερ στον πλανήτη. Οι 2 τους, λοιπόν, καταφέρουν και "αλλάζουν" τον κώδικα αυτών των προσομοιώσεων και δίνουν στο Αφεντικό... σούπερ δυνάμεις (ΔΕΝ.ΕΧΕΙ.ΛΟΓΙΚΗ.ΤΙ.ΔΕΝ.ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ.). Ναι, καλά διαβάσετε. Τρέχει σαν αστραπή, χοροπηδάει σαν καγκουρώ που αντί για αίμα έχει Red Bull και πετάει μπάλες φωτιάς/πάγου κτλ κτλ από τα χέρια του, λες και παίζετε Skyrim (δεν είναι τυχαία η παρομοίωση, υπάρχει skill που θυμίζει απίστευτα το περίφημο fus ro dah). Όπως έλεγα λοιπόν, με το EXP και τα χρήματα βελτιώνετε διάφορα skills, όπως το πόσο EXP θα παίρνετε από τους εχθρούς και τα πόσα λεφτά θα σηκώνετε από τα πτώματα ή θα κερδίζετε από τις αποστολές, θα κάνετε πιο δυνατά τα όπλα σας (damage, fire rate κτλ.), ενώ τις σούπερ δυνάμεις σας θα τις κάνετε καλύτερες μέσω των data clusters (collectibles του παιχνιδιού, που δεν είναι, όπως καταλάβετε, optional να τα μαζέψετε, μιας και χρειάζονται). Για να ολοκληρώσετε τα side missions στον καλύτερο βαθμό, θα χρειαστείτε τις εν λόγω αναβαθμίσεις, όποτε το grinding δεν θα αποφευχθεί τόσο εύκολα. Όσοι δεν είστε φαν της εν λόγω τακτικής, μην απογοητεύεστε, διότι αυτές οι δευτερεύουσες αποστολές θα σας ανταμείψουν με το παραπάνω. Θέλετε να καταστρέψετε ό,τι βρείτε μπροστά σας με tanks (εξωγήινα, φυσικά), RPGs (εξωγήινα, φυσικά) ή με τις σούπερ δυνάμεις σας για να βγάλετε λεφτά; Ω ναι, μπορείτε να το κάνετε. Θέλετε να κάνετε hack διάφορα μαγαζιά για να παίρνετε περισσότερα λεφτά; Ακόμα και οι Anonymous θα σας ζηλέψουν. Θέλετε να κάνετε αγώνες μετ'εμποδίων με ταχύτητες που ούτε ο Flash δεν ήξερε ότι υπάρχουν, για να βγάλετε ακόμα περισσότερα λεφτά; Βγάλτε τον Bolt από μέσα σας και τρέξτε! ΘΕΛΕΤΕ ΛΕΦΤΑ; ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ!

Good and bad
Μέχρι στιγμής, ανέφερα τα θετικά πράγματα του παιχνιδιού. Υπάρχουν, φυσικά, και κάποια (λίγα, αλλά υπάρχουν) αρνητικά, τα οποία, αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, πρέπει ν' αναφερθούν. Πρώτο και χειρότερο: τα γραφικά. Η Volition χρησιμοποίησε την ίδια engine με εκείνη του τρίτου παιχνιδιού της σειράς και το αποτέλεσμα είναι πασιφανές. Το παιχνίδι χάνει απίστευτα στον τεχνικό τομέα, καταλήγοντας να απογοητεύσει έναν gamer που δεν τον ένοιαζαν και τόσο τα γραφικά, αρκεί το παιχνίδι να σε καλύπτει σε άλλους τομείς. Δεύτερο κακό: το grinding. Δεν έχω πρόβλημα αν ένα παιχνίδι χρειάζεται grinding για να εξελιχθείς. Έχω πρόβλημα, όμως, όταν αυτό το grinding καταντάει κουραστικό, πόσο μάλλον όταν το επιτυγχάνεις μόνο μέσω λίγων και επαναλαμβανόμενων αποστολών. Αποφάσισα (κατάλαβα αργά ότι ήταν λάθος) να κυνηγήσω το 100αρι (μιλάω για το ποσοστό ολοκλήρωσης). Αυτό σήμαινε gold απόδοση σε όλες τις αποστολές και εύρεση όλων των collectibles. Μου πήρε κοντά στις 20 ώρες για να το καταφέρω αυτό, μιας και κουραζόμουν εύκολα. Ξέρω, το 100αρι δεν θα 'πρεπε να συγκαταλέγεται στην κατηγορία του grinding. Έλα, όμως, που, για να γίνεις πολύ δυνατός και, κατ' εμέ, ν' απολαύσεις το παιχνίδι στο μάξιμουμ, χρειάζεται να φτάσεις κοντά στο 100αρι. Μπορεί να έχω άδικο και να το κατάλαβα λάθος, αλλά αυτή την εντύπωση απέκτησα, μέσω των 2 playthrough μου (PC και Xbox One). Κάποια καλά, όμως, που δεν ανέφερα και αξίζει να σημειωθούν, είναι τα εξής: ήχος, references, οπλοστάσιο. Στον ήχο, έχουμε μεγάλα ονόματα στο voice acting (Nolan North, Neil Patrick Harris κτλ.), ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (αναφέρομαι, φυσικά, στους ραδιοσταθμούς που μπορείτε ν ακούσετε και χωρίς να βρίσκεστε μέσα σε όχημα) και καλοδουλεμένα ηχητικά εφέ. References; Τι The Matrix (όλο το παιχνίδι είναι ένα reference, μιας και βρίσκεστε σε ανάλογες προσομοιώσεις της πραγματικότητας), τι MGS (τα περίφημα κουτιά που χρησιμοποιεί ο Snake κάνουν την εμφάνισή τους σε μία εκ των κυρίως αποστολών), τι Marvel και DC (παιδιά, σούπερ ήρωας είστε, δεν χρειάζεται να το εξηγήσω περαιτέρω), τι Mortal Kombat, Star Wars, Harry Potter, Star Trek, Minecraft! Μιλάμε για την απόλυτη nerdίλα που θα την ευχαριστηθούν μέχρι το τέλος όσοι γουστάρουν αυτό το πράγμα. Τέλος, τα όπλα. Εκτός από τις σούπερ δυνάμεις που είπα πριν, μπορείτε, φυσικά, να χρησιμοποιήσετε και "κανονικά" όπλα, είτε αυτά είναι SMGs, καραμπίνες, πιστόλια, εξωγήινα όπλα που θυμίζουν τα γήινα κτλ. Δεν είναι εκεί το ωραίο, όμως. Το ωραίο βρίσκεται στο customization των εν λόγω όπλων. Θέλετε το SMG σας να θυμίζει Tommy Gun; Θέλετε η καραμπίνα σας να θυμίζει μουσκέτο; ΘΕΛΕΤΕ ΤΟ ΡΟΠΑΛΟ ΣΑΣ ΝΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ DILDO; Το Saints Row IV είναι το παιχνίδι σας.

Επίλογος
Το κωμικό στοιχείο, όπως και στο προηγούμενο, έτσι κι εδώ, κυριαρχεί σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Πολιτική σάτιρα, references σε ταινίες και άλλα βιντεοπαιχνίδια (Matrix, Metal Gear Solid κτλ.), sci-fi και nerdίλα μέχρι το κόκκαλο, κάθε είδους χιούμορ και σούπερ ήρωες. Ε, αν αυτό το μείγμα δεν σας κάνει να γελάσετε, τότε συγγνώμη που το λέω αλλά κάτι πάει στραβά, παιδιά... Ο κύριος σκοπός του παιχνιδιού, όπως το έχω καταλάβει εγώ, είναι να σας κάνει να γελάσετε με την ψυχή σας, δίνοντάς σας, ταυτόχρονα, ένα δυνατό σενάριο, πολλές επιλογές (όσον αφορά το σύστημα μάχης και αντιμετώπισης των εχθρών) και ό,τι χρειάζεστε για να "σκοτώσετε" τον χρόνο σας (τυχαία η χρήση του συγκεκριμένου ρήματος ή καταλάθος; χεχεχεχεχε). Το βαθμολογώ, λοιπόν, με ένα ωραιότατο 8μιση, το προτείνω σε όσους αρέσουν τα open-world RPG με αρκετή δόση καφρίλας και σκοπεύω να το ξαναπαίξω, γιατί, όπως και να το κάνουμε, ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΕΛΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ SAINTS ROW ΓΕΛΑΣ ΠΟΛΥ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ! Ευχαριστώ για την ανάγνωση, καλή συνέχεια. :)
Report this review Comments (0) | Was this review helpful? 1
Here goes...
(Updated: August 14, 2014)
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
7.5
Open World Sandbox Action Grand Theft Auto WTF game. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο τίτλος του κανονικά. Ξεκινάς εν μέσω μιας αποστολής που θα πρέπει στο τέλος της να αφοπλίσεις μια πυρηνική βόμβα εν πτήσει, και καταλήγεις να είσαι πρόεδρος της Αμερικής ενώ ξαφνικά, εξωγήινοι! Ναι ξέρω είναι λίγο μπερδεμένα τα πράγματα αλλά δεν μπορώ να το εξηγήσω πιο απλά. Τα βασικά objectives του είναι να ελευθερώσεις την ομάδα σου από τις Matrix φυλακές στις οποίες τοποθετήθηκαν από τους εξωγήινους. Αποκτάς δυνάμεις, όπλα, και μέσα από μια ατμόσφαιρα παρωδίας και classic references αποκτάς μια πολύ καλή εμπειρία.

Το Saints Row IV σχεδιάστηκε να είναι ένα ελεύθερο και διασκεδαστικό παιχνίδι με πολλές αποστολές, αλλά αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι όταν το δεις πιο προσεκτικά. Από την μια είχε πολύ πλάκα η ελευθερία του να κάνεις ότι θέλεις, από την δημιουργία του χαρακτήρα σου μέχρι την GTA ελευθερία στις κινήσεις μέσα στην πόλη, αλλά από την άλλη κάποια άλλα στοιχεία ήταν περιττά και χάλασαν κάπως το gameplay του. Για παράδειγμα οι υπερδυνάμεις που αποκτάς πολύ νωρίς στο παιχνίδι ακυρώνουν την έννοια του να χρησιμοποιείς οχήματα. Οπότε ήταν κάτι κακό σαν κίνηση η εισαγωγή τους, τουλάχιστον με τέτοιο τρόπο. Επίσης η εισαγωγή του Tutorial στις πρώτες αποστολές ως κάτι υποχρεωτικό ίσως χαλάσει κάποιους (σαν εμένα) που απεχθάνονται τα Tutorials όταν παίζουν ένα παιχνίδι με τόσο απλό χειρισμό.

Σε γενικές γραμμές είναι ένα αρκετά καλό παιχνίδι που είναι παρωδία εσκεμμένα, και άνετα μπορείς να αφιερώσεις ώρες σε αυτό.

Θετικά:
- Διασκεδαστικό και αστείο παιχνίδι, παντρεύει χιούμορ και δράση πολύ καλά
- H διάρκεια του είναι ικανοποιητική, δεν είναι σύντομο παιχνίδι που μπορείς να το τερματίσεις σε 7-8 ώρες.
- Το open world στυλ του δίνει προοπτική εξερεύνησης οπότε μπορείς να χαθείς για καιρό σε αυτό. Η ελευθερία του είναι ένα μεγάλο συν για εμένα, σε σπάνιες περιπτώσεις σε περιορίζει για το τι θα κάνεις.
- Άπειρες αναφορές σε ταινίες παιχνίδια και μουσική, σε κάνει να ψαχτείς αν δεν ξέρεις ήδη από που προέρχονται ή για πoιο λόγο παίζουν εκείνη την στιγμή.
Αρνητικά:
- Υποχρεωτικό tutorial
- Καταλήγεις να παίζεις μόνο με τον χαρακτήρα σου και δεν διευκολύνει την χρήση αμαξιών μηχανών κλπ κάτι το οποίο ακυρώνει ένα μεγάλο κομμάτι του open world (εκτός κι αν θες να κάνεις χαβαλέ, πρακτικά τα οχήματα είναι άχρηστα)
- Ένα ακόμη αρνητικό παρόμοιο με το επάνω είναι ότι δεν "μαθαίνεις" την πόλη καθώς μπορείς να πηδάς πάνω από κτίρια για να φτάσεις όπου θες, χάνεις την αισθητική της πόλης δηλαδή
- Δεν μου άρεσε η αλληλεπίδραση με τους npc κατοίκους της πόλης, την θεωρώ πολύ φτωχή. Επίσης η "απειλή" της αστυνομίας ήταν αρκετά αστεία, τουλάχιστον σε σχέση με την πιο σκληρή του GTA, δεν είχα πρόβλημα να τα βάλω μαζί τους όποτε χρειάστηκε σε off mission mode.

Βαθμολογία: 7.5/10
Report this review Comments (1) | Was this review helpful? 1

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +3 geololj (Level 28) 07/09/2013 00:27
Παράνοια, τρελα, χαβαλές και δεν είμαι καλά :D
#2 soulreaver1 (Level 8) 07/09/2013 00:27
Εάν εξαιρέσουμε τα γραφικά πρόκειται για κορυφαίο τίτλο.
#3 +1 Zaratoth (Level 28) 07/09/2013 00:32
Θα το τιμήσω στα σίγουρα. Το τρία μου άρεσε, γιατί όχι και αυτό.
#4 Akis 7 (Level 20) 07/09/2013 00:35
Το saints raw 2 παιχνιδαρα,το saints raw 3 παροτι μικρο παιχνιδαρα και αυτο με λιγη παρανοια παραπανω, το saints raw 4 εχασε την ταυτοτητα και απλα φτιαξανε ενα μεγαλο DLC του 3.
#5 +1 Glamorous (Level 27) 07/09/2013 00:35
Πολυ ωραιο review Γρηγορη, μου αρεσε και το χαβαλετζιδικο υφος! Το Saints Row IV, αν εξαιρέσουμε το ότι είναι πολύ εύκολο από την αρχή, είναι ένας πραγματικά πολύ καλός τίτλος. Τρέλα, στυλ και πολύ πλάκα.
#6 +1 Vasilis (Level 25) 07/09/2013 00:44
Ότι νάνε το παιχνίδι όμως, άλλα έχει τρελή πλάκα.
#7 +1 Epic7GR (Level 5) 07/09/2013 00:46
Πολυ καλο
#8 +1 Bloodman (Level 8) 07/09/2013 01:35
Είναι λίγο αχταρμάς και πανεύκολο αλλα είναι πολύ διασκεδαστικό !
#9 +1 kostas143 (Level 2) 07/09/2013 01:44
καλα τρελα πιο τελειο παιχνιδι δεν παιζει να υπαρχει καλα υπαρχει αλ΄λα και αυτο δεν ειναι κακο
#10 +1 DimutriKs (Level 16) 07/09/2013 03:00
Αυτό το πράγμα με τα γραφικά έχει καταντήσει αηδία! Αυξάνουν που αυξάνουν τις απαιτήσεις ας αυξήσουν τουλάχιστον και τα γραφικά! Αυτό το πράγμα είναι σκέτη κοροϊδία! Το παιχνίδι δείχνει πολύ καλό σε όλους τους άλλους τομείς όμως δυστυχώς παρόλο που σήκωνα χαλαρά το 3 στο pc μου χάρις την λογική της απάτης δεν μπορώ να το απολαύσω! Αλλά αυξημένες απαιτήσεις, ίδια γραφικά είναι ένα μείζον θέμα που δεν πρόκειται να αλλάξει! Ακόμη και το cod τόσα χρόνια έβγαζε έστω 1% καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα...
#11 +1 rjhe (Level 22) 07/09/2013 03:23
Quoting Δημήτρης απλά:
Αυτό το πράγμα με τα γραφικά έχει καταντήσει αηδία! Αυξάνουν που αυξάνουν τις απαιτήσεις ας αυξήσουν τουλάχιστον και τα γραφικά! Αυτό το πράγμα είναι σκέτη κοροϊδία! Το παιχνίδι δείχνει πολύ καλό σε όλους τους άλλους τομείς όμως δυστυχώς παρόλο που σήκωνα χαλαρά το 3 στο pc μου χάρις την λογική της απάτης δεν μπορώ να το απολαύσω! Αλλά αυξημένες απαιτήσεις, ίδια γραφικά είναι ένα μείζον θέμα που δεν πρόκειται να αλλάξει! Ακόμη και το cod τόσα χρόνια έβγαζε έστω 1% καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα...


Συμφωνώ φίλε όταν είδα τις απαιτήσεις και εγω σκέφτηκα δεν είναι δυνατόν να είναι τόσο ψηλές οι minimum, έπρεπε να είχαν δουλέψει πιο πολύ τα γραφικά, όπως αναφέρω είναι από τα βασικά μείον
#12 Kotakiller (Level 8) 07/09/2013 03:39
Ανυπομονώ πραγματικά να το παίξω,πρέπει να είναι πολύ ωραιο παιχνίδι απο ότι εχω μάθει!
#13 Nicko (Level 20) 07/09/2013 03:42
Tρομερο παιχνιδι! Δν το βαρεθηκα καθολου κ σε κραταει τουλαχιστον προσωπικα εμενα!!!
#14 Malaktiko (Level 6) 07/09/2013 09:45
Τελειο preview! Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση...εχω ενα λαπτοπ, το οποιο δεν ειναι κα8ολου για gaming, με καρτα γραφικων INTEL HD GRAPHICS και μνημη 1.78 GB. Θα μπορει να το τρεξει το παιχνιδι? (σε ολα τα αλλα τειρω τις προυποθεσεις πληρως :-) ). Ευχαριστω εκ των πρωτερων
#15 +1 al-del07 (Level 7) 07/09/2013 10:17
Ok, όποιος σκέφτηκε αυτό το σενάριο έχει πολύ μεγάλη φαντασία. Πάντως το παιχνίδι φαίνεται αρκετά διασκεδαστικό.
#16 +1 Zarkade (Level 7) 07/09/2013 11:07
Ποτέ δε θα σκεφτόμουνα ότι τελικά θα το έπαιρνα αλλά τώρα που διάβασα το review θα τρέξω να το αγοράσω. Το σενάριο απλά δεν υπάρχει.
#17 +1 Mezmerizer4 (Level 16) 07/09/2013 11:47
Dubstep Gun;; D-d-d-d-d-d-d-d rop the bass!!
#18 Vasilis (Level 25) 07/09/2013 12:22
Quoting Malaktiko:
Τελειο preview! Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση...εχω ενα λαπτοπ, το οποιο δεν ειναι κα8ολου για gaming, με καρτα γραφικων INTEL HD GRAPHICS και μνημη 1.78 GB. Θα μπορει να το τρεξει το παιχνιδι? (σε ολα τα αλλα τειρω τις προυποθεσεις πληρως :-) ). Ευχαριστω εκ των πρωτερων


Μπορεί άπλα κανε τις επιτρεπτές ρυθμίσεις για να το τρέξει.
#19 jacobrules (Level 10) 07/09/2013 13:37
Το GTA V έρχεται σε περίπου 10 μέρες , τι να λέμε τώρα !!!
#20 jeffhbkh (Level 7) 07/09/2013 14:35
Απολαυστικο review! Πολυ καλο παιχνίδι αν και πολυ δυσκολο story :P
#21 Panteiakos (Level 15) 07/09/2013 14:47
Quoting Glamorous:
Πολυ ωραιο review Γρηγορη, μου αρεσε και το χαβαλετζιδικο υφος! Το Saints Row IV, αν εξαιρέσουμε το ότι είναι πολύ εύκολο από την αρχή, είναι ένας πραγματικά πολύ καλός τίτλος. Τρέλα, στυλ και πολύ πλάκα.

Όλα το παιχνίδι είναι σχετικά εύκολο. Το final boss όμως.. OMG!!!! Όσο εύκολο ήταν το βασικό παιχνίδι άλλο τόσο δύσκολο και σπαστικό είναι το final boss
#22 Nicko (Level 20) 07/09/2013 17:39
Quoting Panteiakos:
Quoting Glamorous:
Πολυ ωραιο review Γρηγορη, μου αρεσε και το χαβαλετζιδικο υφος! Το Saints Row IV, αν εξαιρέσουμε το ότι είναι πολύ εύκολο από την αρχή, είναι ένας πραγματικά πολύ καλός τίτλος. Τρέλα, στυλ και πολύ πλάκα.

Όλα το παιχνίδι είναι σχετικά εύκολο. Το final boss όμως.. OMG!!!! Όσο εύκολο ήταν το βασικό παιχνίδι άλλο τόσο δύσκολο και σπαστικό είναι το final boss


ευκολο ηταν κ το boss εγω κρυβομουν πισω κ ετρεχα γυρω γυρω κ δν μπορουσε να μ κανει τπτ !!
#23 Blood King (Level 25) 07/09/2013 18:13
Εξαιρετικό review που μου ανοίγει την όρεξη να ασχοληθώ με όλη την σειρά των Saint's Row:)
#24 Misfit (Level 20) 07/09/2013 18:18
Οκ... Οποιο παιχνιδι προσφερει την δυνατοτητα να δημιουργησεις εναν γκοθά κλαρινογαμπρό(! ) -οπως λεει και ο Γρηγορης στο απολαυστικό review- για να σωσεις τον κοσμο, θα ειναι σιγουρα απο τα αγαπημενα μου, ειδικα αν ο γαμπρος εχει υπερδυναμεις και ειναι και προεδρος του USA!

Σε ολα τα προηγουμενα Saints Row κυριαρχουσε η τρελλα και η καφριλα και αυτο ηταν που διαφοροποιουσε τη σειρα, αλλά πάντα κατι ελειπε απο την τελικη συνταγη (κατα την αποψη μου).
Με το IV όμως η Volition προσθετοντας την ιδεα του παραλληλου κοσμου, οχι μονο δινει την ευκαιρια στους σεναριογραφους να κανουν τρελλές "spinalταπιές" -γυρνώντας τους ενισχυτές στο 11, αλλά βοηθαει και το γλυκο να δέσει αφου σε εναν "matrix-like" κοσμο, τα παντα μπορουν να συμβουν.
Το αποτελεσμα ειναι σιγουρα το καλυτερο SR μεχρι τωρα, ενω ειναι και μια αποδειξη του πως μια καλη κεντρικη σεναριακή ιδέα μπορει να εξυψώσει ενα game.
#25 Vasilis (Level 25) 07/09/2013 18:38
Βλέπω να το παίζω το Game και να βάλω για μουσικό Background:
#26 Commander George (Level 15) 07/09/2013 20:18
Ενδιαφέρον!
#27 Sephiroth (Level 18) 07/09/2013 21:53
Quoting Blood King:
Εξαιρετικό review που μου ανοίγει την όρεξη να ασχοληθώ με όλη την σειρά των Saint's Row:)

Παίξε μόνο το δεύτερο.Θα είναι σαν να τα έχεις παίξει όλα.
#28 -1 tonyler (Level 23) 08/09/2013 19:35
To παιχνιδακι ειναι ο,τι να'ναι...
Αν το review δεν ηταν τοσο καλο θα επρεπε να παρει ισοβια ο δημιουργος του
#29 -1 PanosRetroshowcase (Level 11) 08/09/2013 19:44
Τρέλα και κορδέλα....αλλά πολύ....SCI-FI για τα δικά μου γούστα! Προτιμώ την τρέλα και την κορδέλα σε πιο "actual life" καταστάσεις (βλέπε GTA).
#30 pastourmas7 (Level 2) 09/09/2013 00:39
παιδιά, το μόνο κακό με το saints row 4 είναι πως λόγο τον απιστευτων υπερδυνάμεων, η χρήση των οχημάτων καθιστάται αχρηστη
#31 Antonisopalios (Level 1) 09/09/2013 00:50
Ναι τι να το κανεις το αμαξι αμα πηδας κατι μετρα μακρια.Ωραιο review!
#32 TheDamned (Level 6) 09/09/2013 03:01
Μου αρεσε αρκετα το review και λεω να το δοκιμασω αν και εχω ακουσει οτι το παιχνιδι ειναι πιο πολυ σαν DLC του προηγουμενου τιτλου.
#33 -1 sithlorddante (Level 17) 09/09/2013 09:10
Ξαναζεσταμένο φαγητό....στο μέλλον.Εγώ προσωπικά άρχισα να το βαριέμαι!
#34 -1 Nemesisam (Level 6) 09/09/2013 12:44
τα γραφικα ειναι το μονο μειον
#35 -1 nikelomenos (Level 2) 09/09/2013 19:03
άμα είναι οπως το προηγούμενο game της σειράς άστα βράστα...
#36 -1 Vampiria (Level 8) 10/09/2013 15:31
Γιατί τα γραφικά είναι τόσο άσχημα; Έλεος σαν PS2 μοιάζουν. Οκ το gameplay έχει τον πρώτο ρόλο αλλά θα μπορούσαν να τα προσέξουν παραπάνω.
#37 billfrigas (Level 29) 10/09/2013 18:58
έμενα προσωπικά τουλάχιστον μου άρεσαν μόνο τα δυο πρώτα μέρη της σειράς, η οποία μετά με τα επόμενα δυο μέρη της σειράς έγινε πολύ ''χαβαλέ'' και αυτό γιατί δεν μπορούσε να κοντράρει πλέον σε πωλήσεις και όχι μόνο το Grand Theft Auto.
#38 -1 PresidentChaos (Level 3) 26/09/2013 20:46
To παιχνιδακι για μενα ειναι ο,τι να'ναι...απο τα πρωτα πιστευα οτι πάνε να κοντράρουν το GTA....μετά κατάλαβαν ότι δεν μπορούν και γι αυτό το γυρίσανε στην πλάκα.....κι έχει ο Θεός...
#39 TitoBulletproof (Level 4) 09/10/2013 18:08
είναι το ίδιο με 3
#40 +1 Necrosylos (Level 9) 09/10/2013 19:16
Ειδικά οι άπειρες αναφορές σε διάφορα παιχνίδια με τα οποία μεγαλώσαμε! Ποιό συγκεκριμένα Space Invaders, Double Dragon, Metal Gear Solid, άλλες σε ποιό νέα games πχ Prototype, Mafia και σε ταινίες...TRON, Matrix.
#41 Sotiris (Level 29) 15/03/2014 00:46
Μια κάψα την είχα ρίξει :lol:
#42 +1 pavloskar (Level 5) 06/09/2014 01:24
Όταλ μιλαμε για πλάκα μιλάμε για Saints Row
#43 dasenios (Level 6) 08/09/2014 10:52
To saints row 3 ηταν καλυτερο.Μπορει να μην ειχες υπερδυναμεις αλλα ειχε καλυτερα γραφηκα
#44 Shikabane_Hime7 (Level 29) 21/07/2016 16:28
Ότι πιο διασκεδαστικό και τρελό έχω παίξει. Από τα αγαπημένα μου, πραγματικά απολαυστικό gameplay, θεότρελο plot και θεότρελοι χαρακτήρες!
Score 8.2
7.89 User Score
(64 votes )
User Reviews 8
Genre: Action/Third-Person Shooter/Adventure
Developer: Volition, Inc.
Publisher: Deep Silver
Διάθεση: Εnarxis Dynamic Media (210-9011900)
Players:
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core 2 Quad στα 2.4 Ghz ή AMD Phenom II X3 στα 2.6 GHz, Κάρτα γραφικών 1GB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 10GB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 23/8/2013
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification