Chrono Cross

Hot
REVIEWED ON PlayStation   PS3 (μέσω PSN)  

Θα σας κάνει να...ξεχάσετε για λίγο τα Final Fantasy!

Θα σας κάνει να...ξεχάσετε για λίγο τα Final Fantasy!

Θα σας κάνει να...ξεχάσετε για λίγο τα Final Fantasy!

Η σημαντική εμπορική και ποιοτική επιτυχία της σειράς Chrono ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε κάποιο sequel. Το 1999 η Square Enix αποφασίζει ότι ήρθε η κατάλληλη ώρα για την δημιουργία του και αναθέτει στον διευθυντή σεναρίου του Chrono Trigger, Masato Kato, να το αναλάβει. Η εντολή της στον Kato ξεκαθαρίζει ότι το sequel θα πρέπει να βαδίζει στα πρότυπα του Radical Dreamers, ενός Adventure με στατικά γραφικά όπου όλη η δράση αποτυπώνεται με text, στο στυλ του γνωστού video game Lone Wolf. Θυμίζουμε ότι το Radical Dreamers είχε ως πρωταγωνιστικό χαρακτήρα τον νεαρό Serge ενώ το σενάριο του αποτελούσε παράπλευρη πλοκή του σεναρίου του Chrono Trigger.

Ευτυχώς ο Kato δεν ακολούθησε τις οδηγίες της Square Enix και αποφάσισε μαζί με τον παραγωγό του video game, Hiromichi Tanaka να αλλάξει ρότα και να αναπτύξει το Chrono Cross με τους ίδιους χαρακτήρες του Radical Dreamers μεν αλλά και με τόσο καλό gameplay που το ζηλεύουν ακόμα και τα καλύτερα ιαπωνικά RPG της αγοράς. Το λυπηρό της όλης υπόθεσης είναι ότι μέχρι και σήμερα το Chrono Cross δεν έχει διατεθεί επίσημα στην Ευρωπαική αγορά. Την δεδομένη χρονική στιγμή διατίθεται στα Αγγλικά μέσω του Αμερικανικού PSN και ελπίζουμε κάποια στιγμή η Sony να το διαθέσει και στην ήπειρό μας.

Παράλληλοι κόσμοι
Παίζοντας το Chrono Cross θα σας δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξετε 45 συνολικά ήρωες, ενσωματώνοντάς τους σε μια ομάδα όπου μόνιμο μέλος (πρώτος και καλύτερος) είναι ο Serge. Πρόκειται για ένα 17χρονο αγόρι που ξυπνά στο ψαροχώρι Arni, μια γραφική τοποθεσία που «πλέει» σε ένα τεράστιο σύμπλεγμα τροπικών νησιών. Αναλωνόμενος στις τυπικές ασχολίες ενός εφήβου και ψάχνοντας να βρει το κατάλληλο δώρο για την αγαπημένη του Leena, ο Serge βρίσκει ξαφνικά τον εαυτό του σε έναν παράλληλο κόσμο όπου ο αντίστοιχος Serge που βρίσκεται εκεί, έχει πνιγεί σε πολύ μικρή ηλικία!

Φρικαρισμένος ο Serge ξεκινά να ανακαλύψει την αλήθεια για το συμβάν, ταξιδεύοντας ανάμεσα στους δύο κόσμους και αποκτώντας απίθανους φίλους με κοινές επιδιώξεις που θα τον βοηθήσουν στον δύσκολο αγώνα του. Χωρίς να το γνωρίζει αρχικά, ο ήρωας και η παρέα του έχουν σαλπάρει σε μια μοιραία πορεία που τους οδηγεί στο να σώσουν τον κόσμο από...ποταπά όντα.


Ο αριθμός των playable χαρακτήρων στο Chrono Cross είναι εξωπραγματικός. Θα προσθέσετε στην ομάδα σας ένα τσούρμο ετερογενή πλάσματα: σκελετωμένους κλόουν, rock stars, κλέφτρες, πειρατές, καταραμένες κούκλες βουντού, δράκους-μωρά, ινδικά χοιρίδια και ότι άλλο χωράει ο νους σας! Το ποιους χαρακτήρες θα χρησιμοποιήσετε περισσότερο θα εξαρτηθεί από την στρατηγική που θα χαράξετε για την οποία θα μιλήσουμε αργότερα. Εδώ να πούμε ότι, πέραν της εμφάνισης, κάθε χαρακτήρας έχει την δική του ιστορία, ξεχωριστή συμπεριφορά και φυσικά, διαφορετική γκάμα από skills. Αντίστοιχη ποικιλία θα συναντήσετε και στους NPC φυσικά, όπου πρέπει να προσέχετε τους διαλόγους και τον τρόπο συμπεριφοράς σας για να λαμβάνετε πολλά και απροσδόκητα δώρα από αυτούς.

Το user interface του Chrono Cross όχι μόνο δεν θα σας δυσκολέψει αλλά θα το απολαύσετε πραγματικά λόγω της απλότητάς του. Τα τέσσερα βασικά κουμπιά του joypad χρησιμοποιούνται in-game, εκτελώντας το καθένα από μια σημαντική λειτουργία. Το X κλασικά είναι το Action της ομάδας, το πατάτε μπροστά από αντικείμενα και περιοχές του χάρτη για να αλληλεπιδράσετε, μπροστά από NPC για να τους μιλήσετε και -σε ορισμένες περιπτώσεις- μπροστά από εχθρούς για να τους επιτεθείτε. Το τετράγωνο ανοίγει ένα menu που περιλαμβάνει όλα τα special items που κουβαλάτε. Πατώντας το μπροστά σε NPC ή στα μέλη της ομάδας σας μπορείτε να τους προσφέρετε items ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως το portal στην Opassa Beach, χρησιμοποιείτε ένα αντικείμενο για να αλλάξετε κόσμο.

Με το Δ ανοίγει το βασικό menu όπου ρυθμίζονται οι σπουδαιότερες επιλογές της ομάδας σας. Εκεί θα βρείτε το status των συμπολεμιστών σας (π.χ. πόσα hit points έχουν, αν είναι δηλητηριασμένοι, καμένοι, τα γενικότερα στατιστικά τους κ.τ.λ.). Σας επιτρέπει ακόμη να ρυθμίσετε τα elements σας μετά από κάθε μάχη, να εξοπλίζετε τους ήρωές σας με όπλα και armor και να κάνετε save.

Το JRPGs With Love
Ως καθαρόαιμο ιαπωνικό RPG το Chrono Cross σας προκαλεί να οδηγήσετε τον πρωταγωνιστή και την ομάδα που θα δημιουργήσετε, παίζοντας σε μια τεράστια περιοχή που απεικονίζεται στον χάρτη του παιχνιδιού. Ο χάρτης είναι ορατός όταν εξέρχεστε από μια περιοχή του και μπορείτε να κάνετε scroll σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του, για να πάρετε μια ιδέα του τι θα συναντήσετε. Νησιά, μπουντρούμια, χωριά, ηφαίστεια, επαύλεις και πολλές ακόμα περιοχές σας περιμένουν για να τις επισκεφτείτε. Στον χάρτη η οπτική σας γωνία είναι από ψηλά ενώ εντός της περιοχής που εισέρχεστε, βλέπετε τους χαρακτήρες σας σε 3D απεικόνιση τρίτου προσώπου.

Οι εξερευνήσεις σας έχουν ως στόχο την απόκτηση εξοπλισμού, την επίλυση γρίφων, την συνομιλία με χρήσιμους NPC που θα σας καθοδηγήσουν στο επόμενο βήμα του σεναρίου, την στρατολόγηση ηρώων και την εξολόθρευση ορδών από περίεργα πλάσματα που θέλουν να μηδενίσουν τα hit points σας. Συνίσταται να μιλάτε σε κάθε NPC που συναντάτε απλά και μόνο για την απόλαυση της συνομιλίας μαζί τους. Είναι απίστευτο το τι θα ακούσετε από τον καθένα του γύρω από την προσωπική του ιστορία.

Μπαίνουμε τώρα στην αγαπημένη ενασχόληση όλων των RPGάδων, το character building. Το Chrono Cross παρέχει ένα πλήθος επιλογών για να «τουμπανιάσετε» τους χαρακτήρες σας, προκειμένου να εξολοθρεύσετε τους ολοένα και δυσκολότερους αντιπάλους σας. Οι ήρωές σας διαθέτουν πατροπαράδοτα RPG στατιστικά όπως είναι τα strength, accuracy, agility, resistance και magic. Αυτά αυξάνονται κάθε φορά που ανεβαίνετε growth level και αποκτώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ο εξοπλισμός σας χωρίζεται σε weapon, armor και accessories. Τα weapons, όπως και τα το armor που αποκτάτε, δεν σας δείχνουν τι damage προκαλούν στον αντίπαλο όπως συμβαίνει στα περισσότερα RPG, αντίθετα αυξάνουν σημαντικά τα στατιστικά που τους αναλογούν. Έχουμε attack και hit percentage για τα weapons καθώς επίσης defences και evasion το armor. Εξυπακούεται ότι η άνοδος των στατιστικών σημαίνει αύξηση της αντοχής του χαρακτήρα και του damage που προξενεί. Την ίδια αναβάθμιση στατιστικών παρέχουν και τα accessories με μια σημαντική διαφορά: τα περισσότερα έχουν και μια έξτρα ιδιότητα. Για παράδειγμα, το antitoxinal cap σας προστατεύει από τα poison attacks, το gold earring αυξάνει τα hit points εντός της μάχης, το poultice cap σας θωρακίζει ενάντια στα εγκαύματα κ.ο.κ.

Τα όπλα, οι πανοπλίες και τα accessories αποκτώνται σπάζοντας κορμιά τεράτων, τα βρίσκετε σε κιβώτια ή μισθώνετε blacksmiths για να σας τα κατασκευάσουν. Το σύστημα κατασκευής εξοπλισμού είναι καλοσχεδιασμένο. Αρχίζοντας μια συναλλαγή, βλέπετε στο inventory του σιδηρουργού την ονομασία των όπλων, πανοπλιών ή accessories και δίπλα ακριβώς τα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή τους. Τα περισσότερα υλικά θα τα βρείτε σκοτώνοντας πλάσματα ή σουφρώνοντας μπαούλα. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των ισχυρότερων αντικειμένων, όπως το iron, είναι εξαιρετικά δυσεύρετα και θα τα βρείτε σπανίως σε μπαούλα ή κλέβοντας τα τέρατα με το ειδικό skill της Kid.

Το leveling system στο Chrono Cross αποτελεί μοναδική καινοτομία στον χώρο των JRPG. Δεν υπάρχουν levels που απαιτούν τεράστιο αριθμό xp από μέρους σας για να τα ανεβείτε, αλλά συναντάμε το σύστημα των growth levels. Για όσους γνωρίζουν από bodybuilding θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα growth levels είναι το «αναβολικό παράθυρο» των χαρακτήρων σας που ανοίγει μετά από την εξολόθρευση ενός από τα πολλά bosses που θα συναντήσετε. Μετά την εξολόθρευση του boss ακολουθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός μαχών στον οποίο οι πολεμιστές σας θα αυξάνουν συνέχεια τα στατιστικά τους. Κατόπιν, όταν αντιληφθείτε ότι δεν ανεβαίνουν άλλο τα στατιστικά μετά από μάχη, θα πρέπει να επιτεθείτε σε άλλο boss για να επανεκκινήσετε την διαδικασία.

Είναι προφανές ότι το να εμπλέκεστε σε μάχες όταν κλείσει το «αναβολικό παράθυρο» σας είναι σχετικά άσκοπο καθώς το μόνο κέρδος θα είναι αντικείμενα και elements. Φυσικά, επειδή στην πορεία θα έχετε στη «δούλεψή» σας δεκάδες ήρωες, μόλις αντιληφθείτε ότι οι χαρακτήρες στην ομάδα δεν αναπτύσσονται, μπορείτε να τους αντικαταστήσετε με αυτούς που έχετε στον «πάγκο» για να τους κρατάτε σε παραπλήσια επίπεδα δύναμης σε περίπτωση που τους χρειαστείτε στο μέλλον.

Πόλεμος πατήρ πάντων στο Chrono Cross
Η ύψιστη απόλαυση που θα νιώσετε παίζοντας το Chrono Cross είναι οι απειράριθμες μάχες που θα δώσετε. Το παιχνίδι διαθέτει ένα καταπληκτικό battle system που ενεργοποιείται την στιγμή που η ομάδα σας θα έρθει σε επαφή με ένα τέρας. Υπόψη εδώ ότι τα monster encounters δεν είναι τυχαία όπως στα παλιότερα Final Fantasy αλλά όλα τα τέρατα είναι ορατά και περιφέρονται στην περιοχή που κινείστε, συνεπώς εναπόκειται σε εσάς αν θέλετε να τους επιτεθείτε ή όχι. Αγγίζοντας ένα τέρας η οπτική σας αλλάζει και μεταφέρεστε σε ένα τρισδιάστατο battlefield για την διεξαγωγή της μάχης.

Η σφαγή πραγματοποιείται σε γύρους. Ανάλογα με την ταχύτητα και το stamina του κάθε μαχόμενου, παίζουν όλοι εναλλάξ. Απ' την πλευρά σας έχετε άπειρο χρόνο στη διάθεση σας για να επιλέξετε αν θα επιτεθείτε στο τέρας με το συμβατικό όπλο που κρατάτε, αν θα χρησιμοποιήσετε μαγεία που στο παιχνίδι έχει την μορφή των elements, αν θα αμυνθείτε ή αν θα την κάνετε με…ελαφρά από την μάχη.

Αν ο ήρωάς σας που χτυπάει τη δεδομένη στιγμή έχει υψηλό strength σαν τον Serge ας πούμε, τα χτυπήματα του προκαλούν σοβαρό damage στον εχθρό, εφάμιλλο των elements. Αν τώρα π.χ. επιτίθεστε με την Razzly και το ξύλινο ραβδάκι της, τα hits σας θα μοιάζουν περισσότερο με… χάδι. Κάθε ενέργειά σας καταναλώνει ένα ποσοστό από το διαθέσιμο stamina με το οποίο ξεκινάτε τη μάχη. Κάθε χαρακτήρας έχει διαφορετικό stamina recovery. Η ανανέωσή του επιτυγχάνεται όσο ο εκάστοτε χαρακτήρας παραμένει ανενεργός και πολεμούν οι υπόλοιποι. Οι αποτελεσματικότερες επιθέσεις, σαν τα elements, καταναλώνουν όλο το διαθέσιμο stamina με συνέπεια ο μαχητής σας να καθυστερήσει αρκετά μέχρι να εξαπολύσει επίθεση ανάλογης ισχύος.

Elements of Life and Death
Τα elements αποτελούν το υπέρτατο όπλο σας ενάντια στις λεγεώνες των βαρβάρων. Τα αγοράζετε από shops στα μέρη που πηγαίνετε, τα βρίσκετε μέσα σε μπαούλα, τα κλέβετε από εχθρούς χρησιμοποιώντας άλλα elements κ.ο.κ. Τα elements λειτουργούν σαν όπλα αλλά και σαν healing items αφού δεν υπάρχουν healing potions στο σύμπαν του Chrono Cross. Χωρίζονται σε έξι κατηγορίες και υποδιαιρούνται σε τρία ζεύγη αντίθετων μεταξύ τους στοιχείων.

Το Chrono Cross προσφέρει ποιοτικό gameplay στους οπαδούς των JRPG.

Τα κόκκινα elements είναι αντίθετα των μπλε, τα κίτρινα αντίθετα των πράσινων και τα άσπρα αντίθετα των μαύρων. Όλα τα τέρατα και όλοι οι μαχητές πρόσκεινται σε κάποιο element. Αυτό δεν σημαίνει ότι π.χ. η Kid δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πράσινο element επειδή πρόσκειται στο κόκκινο. Η προτίμηση ενός χαρακτήρα σε ένα element σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, όταν το χρησιμοποιεί στη μάχη έχει σοβαρά bonuses στο damage και στο healing που κάνει σε αντίθεση με όποιον δεν πρόσκειται σε αυτό. Δεύτερον, όταν ο εχθρός τον χτυπάει με element αντίπαλου χρώματος, τρώει εξίσου τεράστιο damage. Επίσης ορισμένα elements δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει μαχητής που δεν ανήκει στο ίδιο χρώμα με αυτά.

Τα elements είναι χωρισμένα σε οκτώ διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με την ισχύ τους και τα τοποθετείτε στις αντίστοιχες θέσεις που ανοίγουν όσο αναπτύσσονται οι χαρακτήρες σας. Αν τοποθετήσετε ένα element σε θέση κατώτερη του επιπέδου του το αποδυναμώνετε και αντίστοιχα το ενδυναμώνετε τοποθετώντας το σε υψηλότερη θέση. Για να χρησιμοποιηθούν τα elements εντός της μάχης πρέπει να ρίξετε μερικές σβουριχτές στα τέρατα μέχρις ότου δείτε στο user interface του ήρωα τι επιπέδου element μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Εξαπολύοντας την καταστροφική δύναμη του element σε πολλούς εχθρούς (ορισμένα προκαλούν area damage) μηδενίζεται ο δείκτης των elements, συνεπώς για να τα ξαναχρησιμοποιήσετε πρέπει να πέσει πάλι ξύλο. Εκτός από τα elements, οι πολεμιστές σας κερδίζουν ορισμένα πανίσχυρα techs ανεβαίνοντας levels αλλά και διαμέσου συγκεκριμένων επιλογών στην εξέλιξη της πλοκής. Πρόκειται για ένα είδος elements μοναδικών σε κάθε χαρακτήρα, τα οποία φέρουν το χρώμα του element στο οποίο ανήκουν και προξενούν τρομακτικό damage ή healing. Απόλαυσα πραγματικά το φοβερό Luminaire του Serge που προκαλεί area damage εκτελώντας ένα μεγαλοπρεπές animation και βρήκα πανίσχυρο το Raz-Star της γλυκούλας Razzly που κατεβάζει ένα πελώριο αστέρι στο κεφάλι του άτυχου πλάσματος που το τρώει!

Η στρατηγική χρήση των elements δεν αναλώνεται μόνο σε όσα προαναφέρθηκαν. Στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης υπάρχει μια ένδειξη που ονομάζεται field effect και χωρίζεται σε τρία στρώματα. Κάθε φορά που εκτελείται ένα element, ένα από τα τρία στρώματα αλλάζει στο χρώμα του. Αν και τα τρία στρώματα έχουν το ίδιο στρώμα τότε ο παίκτης που θα χρησιμοποιήσει elements του χρώματος αυτού κερδίζει σημαντικά bonuses στην αποτελεσματικότητά τους.

Ο σπουδαιότερος λόγος για να αλλάξετε το χρώμα του field effect είναι διότι αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να χρησιμοποιηθούν τα summoning elements, τα ισχυρότερα του Chrono Cross. Τα συγκεκριμένα καλούν από το... υπερπέραν πλάσματα κολοσσιαίας ισχύος τα οποία εξαπολύουν όλη τους την ενέργεια στα φουκαριάρικα τέρατα που αντιμετωπίζετε. Τα summoning elements είναι τέλεια για τα bosses αλλά θα σας χρειαστούν και στις συμβατικές μάχες. Ο βατραχοπρίγκιπας (frog prince) είναι σκέτη απόλαυση, καθώς διαθέτει στέμμα στο κεφάλι και κάνει διάφορα τρελά. Κρίμα που στο Chrono Cross δεν μπορείς να κάνεις summon καμία πριγκίπισσα μπας και τον φιλήσει και γίνει άνθρωπος!

Το Chrono Cross απαιτεί μεγάλες στρατηγικές ικανότητες αν θέλετε να κυριαρχήσετε στις πολυάριθμες μάχες που θα δώσετε. Χρειάζεται σωστός συνδυασμός των elements που χρησιμοποιούν οι μαχητές σας. Απαιτείται να έχετε πάντα στην ομάδα μαχητές από όλα τα αντιτιθέμενα elements για να μπορείτε να τσακίσετε με ευκολία τους εχθρούς σας. Το μέγεθος του χάρτη του Chrono Cross, η ατελείωτη δράση και το συνεχές πήγαινε-έλα ανάμεσα στους δύο παράλληλους κόσμους του θα σας κρατήσουν για περίπου 50 ώρες. Αν δεν το χορτάσετε, τότε ξαναρχίστε το με τους χαρακτήρες αρτιμελείς και παρόντα όλο τον εξοπλισμό και τα elements τους.

Καλλιτεχνικές αποχρώσεις
Αν ο Μιχαήλ Άγγελος ήταν προγραμματιστής θα έφτιαχνε γραφικά αντίστοιχα του Chrono Cross! Οι τοποθεσίες αποτυπώνονται φανταστικά προς απόλαυση των έμπειρων ματιών σας και οι χαρακτήρες εικονογραφούνται με μεγάλη λεπτομέρεια. Το animation είναι εκπληκτικό και με ενθουσίασαν για πολλοστή φορά οι κλασικές κινήσεις των manga χαρακτήρων που συναντάμε στα JRPG, όπως για παράδειγμα τα κορίτσια που βάζουν τα χέρια πίσω από την πλάτη και αρχίζουν να κουνιούνται τσαχπίνικα.

Με την χρήση των elements, τα οπτικά εφέ απογειώνονται. Αστέρια πέφτουν από τον ουρανό σε κρανία, μετεωρίτες διασχίζουν την ατμόσφαιρα και σκάνε βροχή στο πεδίο της μάχης, ηφαίστεια αναδύονται και γεμίζουν τον τόπο λάβα, rock stars σπάνε τις κιθάρες τους πάνω στα moba, μαύρες τρύπες ρουφάνε τα πάντα στο πέρασμα τους και δεκάδες ακόμη εντυπωσιακά visuals πλημμυρίζουν την οθόνη σας. Αξιόλογα είναι και τα cinematics της περιπέτειας. Παρότι ελάχιστα, μπορούν να χαρακτηριστούν ως εφάμιλλα της σειράς Final Fantasy.

The sound of constant battle
Το soundtrack του Chrono Cross είναι μια ακουστική απόλαυση που θα την θυμάστε για πολύ καιρό μετά τον τερματισμό του. Την δημιουργία του ανέλαβε ο συνθέτης που είχε επιμεληθεί και την μουσική του Chrono Trigger, Yasunori Mitsuda. Θέλοντας να ενισχύσει τις in-game εντυπώσεις μας και γνωρίζοντας ότι επενδύει μουσικά έναν φανταστικό κόσμο, ο Mitsuda ενσωμάτωσε στη σύνθεση του Μεσογειακούς, Κέλτικους, Αφρικανικούς και Ασιατικούς ήχους, δημιουργώντας ένα μοναδικό μουσικό κράμα. Επιπροσθέτως θέλησε να δώσει τον τόνο στις διάφορες τοποθεσίες, χρησιμοποιώντας μελαγχολικό μοτίβο στον εναλλακτικό και ευχάριστο στον κανονικό κόσμο του game. Οι διάλογοι δυστυχώς απουσιάζουν από τους ήρωες του Chrono Cross όπως συμβαίνει στα περισσότερα JRPGs αλλά τα ηχητικά εφέ θα σας αποζημιώσουν με το παραπάνω, από τις εκρήξεις και τους φαντασμαγορικούς ήχους των elements μέχρι τα νιαουρίσματα και τα γρυλίσματα των κατοικίδιων στις πόλεις.

Chrono Cross our hearts forever
Το Chrono Cross είναι τόσο συναρπαστικό που οι 50 ώρες του προσωπικά μου φάνηκαν σαν μερικά λεπτά. Το gameplay είναι συναρπαστικό και θα πείτε πολλές φορές την φράση «Πάμε μια μάχη ακόμα» χωρίς να την εννοείτε φυσικά διότι μια δεν είναι ποτέ αρκετή. Παίζοντας το Chrono Cross συνειδητοποίησα ότι δεν μπορεί να αποκαλεί κάποιος τον εαυτό του reviewer χωρίς να έχει προσκυνήσει τους καλύτερους τίτλους του κάθε genre. Ακόμα και αν αυτοί επισκιάστηκαν από την φήμη άλλων franchises.

Θετικά:
- Πρωτοποριακό σύστημα μάχης και ανάπτυξης
- Απίθανα γραφικά και αξέχαστα οπτικά εφέ
- Μεγαλοπρεπές soundtrack και έξοχη ηχητική επένδυση
- Δράση που καθηλώνει
- Μεγάλη διάρκεια
- Τεράστια ποικιλία χαρακτήρων
- Πλούσιο σενάριο

Αρνητικά:
- Απουσία διαλόγων
- Λόγω του πλήθους των χαρακτήρων δεν μπορείτε να τους αναπτύξετε όλους στο maximum

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 9

Δεν έχει σημασία αν σας αρέσουν τα JRPGs ή όχι. Το Chrono Cross θα εντυπωσιάσει ακόμα κι όσους δεν είναι μυημένοι στο είδος!

Γιάννης Μοσχονάς 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 Lordwinter (Level 28) 11/11/2013 15:47
Μαζί με το Xenogears είναι τα δύο κορυφαία JRPG της Square Enix για το PlayStation. Καιρός είναι η Sony να το διαθέσει στην Ευρώπη μέσω του PSN.
#2 +1 Vitril (Level 20) 11/11/2013 16:17
Αρκετά κατώτερο από τον προκάτοχό του (αναφέρομαι στο Chrono Trigger και όχι στο Radical Dreamers) αλλά ένα από τα κορυφαία RPG του Playstation 1 όπως και να χει. Έχει ίσως το καλύτερο εισαγωγικό βίντεο της κονσόλας μετά του FF8.

Το soundtrack εξαιρετικό. Για μια περίοδο το χα στο mp3 player μου ενώ το εισαγωγικό κομμάτι και το radical dreamers τα έχω ακούσει άπειρες φορές.

Πάντως στο Radical Dreamers είχες τον Magus από το Chrono Trigger. Δυστυχώς στο Chrono Cross επέλεξαν να μην τον συμπεριλάβουν γιατί είχανε πάρα πολλούς χαρακτήρες και δεν είχαν χρόνο να βάλουν τον Magus στο παιχνίδι με τον τρόπο που θα του άρμοζε. Τουλάχιστον βάλανε τη γάτα του, όπως λέει μια φήμη (Guile).
#3 thovlas (Level 7) 11/11/2013 16:49
Πάνω στη κουβέντα, πώς μπορώ να το πάρω με το αμερικάνικο PSN; Πρέπει να πάρω από το Amazon κάρτα 20 δολλαρίων, η μπορώ και με την τοπική 20ευρη;
#4 Lordwinter (Level 28) 11/11/2013 17:44
Quoting thovlas:
Πάνω στη κουβέντα, πώς μπορώ να το πάρω με το αμερικάνικο PSN; Πρέπει να πάρω από το Amazon κάρτα 20 δολλαρίων, η μπορώ και με την τοπική 20ευρη;

Πρέπει να πάρεις κάρτα αμερικανικού PSN η δική μας δεν κάνει. Εκτός κι αν έχεις πιστωτική κάρτα δηλωμένη σε διεύθυνση Αμερικής. Είναι λίγο ταλαιπωρία η όλη υπόθεση. Εγώ να πω την αλήθεια θέλω να αγοράσω το The Legend of Dragoon από το αμερικανικό PSN, αλλά και αρκετά ακόμα JRPG που είναι διαθέσιμα μόνο εκεί.
#5 Placebo Effect (Level 15) 11/11/2013 18:02
Παρα πολυ καλο παιχνιδι, απ' τα καλυτερα rpg του παλιου αγαπημενου μας psx. 8)
#6 GamerPs3maniac (Level 16) 11/11/2013 18:54
Μακάρι να βγουν όλα μαζί σε μια ωραία retail έκδοση.
#7 fantasyknight (Level 14) 11/11/2013 19:19
Αν χαιρομαι για κατι οταν διαβαζω review σε αυτη τη σελιδα ειναι ο σεβασμος προς παλια κλασσικα games για τα οποια αφιερωνετε αρκετο χρονο για να τα μαθουμε. Η αληθεια ειναι πως απο JRPG δεν ασχοληθηκα και πολυ παλιοτερα αλλα προσφατα ειπα να ξεκινησω με τα πρωτα Final Fantasy και συνειδητοποιω οτι το JRPG ειναι πολυ διασκεδαστικο ειδος game μονο που ειναι και ζορικο. Πολυ καλο review. :D Με κοβω να μπαινω PSN το βραδυ :3
#8 thovlas (Level 7) 12/11/2013 17:36
Quoting Lordwinter:
Quoting thovlas:
Πάνω στη κουβέντα, πώς μπορώ να το πάρω με το αμερικάνικο PSN; Πρέπει να πάρω από το Amazon κάρτα 20 δολλαρίων, η μπορώ και με την τοπική 20ευρη;

Πρέπει να πάρεις κάρτα αμερικανικού PSN η δική μας δεν κάνει. Εκτός κι αν έχεις πιστωτική κάρτα δηλωμένη σε διεύθυνση Αμερικής. Είναι λίγο ταλαιπωρία η όλη υπόθεση. Εγώ να πω την αλήθεια θέλω να αγοράσω το The Legend of Dragoon από το αμερικανικό PSN, αλλά και αρκετά ακόμα JRPG που είναι διαθέσιμα μόνο εκεί.

Πφ :/ Υπάρχουν πάρα πολύ καλά JRPG τα οποία δεν έχουν βγει στο ευρωπαικό PSN, όπως και το Xenogears που ανέφερες, και το Chrono Trigger, τα οποία θέλω πάρα πολύ να τα παίξω και λόγω ηλικίας και έλλειψης PS1, δεν τα πρόλαβα :/
Score 9
9.12 User Score
(13 votes )
User Reviews 0
Genre: JRPG
Developer: Square Product Development Division 3
Publisher: Square
Διάθεση:
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 15/8/2000 (Αμερική)
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
eFootball 2023   (5.0)
2.
4.
5.
6.
Overwatch 2   (6.0)
7.
Trek to Yomi   (9.0)
8.
God of War (PC)   (9.0)
9.
Stray   (8.0)
Notification