Review Detail

8.5 2 10 0.5
Danganronpa 2: Goodbye Despair
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.0
Έχοντας παίξει το πρώτο μέρος της σειράς, το Danganronpa: Trigger Happy Havoc, το οποίο με εντυπωσίασε με το εξαιρετικό του σενάριο, περίμενα πως και πως τη συνέχεια. Έτσι όταν το δεύτερο μέρος βγήκε στο Steam η αγορά για μένα ήταν μονόδρομος. Η σειρά είναι visual novel adventure. Dangan ronpa στα Αγγλικά σημαίνει: Winning an argument with a bullet κάτι το οποίο είναι και το βασικό στοιχείο του gameplay. Εάν δεν έχετε παίξει το πρώτο παιχνίδι τότε πρέπει να το κάνετε διότι θα καταλάβετε ελάχιστα πράγματα από την ιστορία του δεύτερου. Το παιχνίδι το έπαιξα σε PC όπως και το πρώτο και έχει τεράστια διάρκεια ειδικά αν ασχοληθείτε και με τα επιπλέον modes που προσφέρει. Το main story μου πήρε 35 περίπου ώρες και το έπαιξα με Ιαπωνικό audio.

ΠΛΟΚΗ: Το παιχνίδι ξεκινάει σχεδόν όπως το πρώτο, μια τάξη 16 μαθητών από το Hope’s Peak Academy ξυπνάει σε ένα απομονωμένο τροπικό νησί(Jabberwock Island) μην έχοντας μνήμη για το πώς έφτασαν εκεί. Το Hope’s Peak Academy είναι μια ακαδημία η οποία μαζεύει μαθητές με ξεχωριστές ιδιότητες και ταλέντο, τους καλύτερους πάνω στο ταλέντο που έχουν με σκοπό όταν αποφοιτήσουν να κάνουν καλύτερο τον κόσμο. ΠΧ Την απόλυτη Φωτογράφο, τον απόλυτο Μάγειρα, τον απόλυτο Μηχανικό κλπ. Εμείς ελέγχουμε τον Hajime Hinata, ο οποίος ξυπνώντας στην ακτή του νησιού έχει και αυτός αμνησία όπως και οι υπόλοιποι, αλλά αντίθετα με τους υπόλοιπους αυτός δεν θυμάται ποιο είναι το ταλέντο του. Προς μεγάλη τους έκπληξη εμφανίζεται ένα μικρό και πρόσχαρο πλάσμα, με εμφάνιση λαγού, η Usami, η οποία τους ενημερώνει ότι είναι η δασκάλα τους και ότι έχουν έρθει εκδρομή στο νησί για να χαλαρώσουν, να γνωριστούν και να δυναμώσουν οι σχέσεις μεταξύ των μαθητών. Ενώ όλα κυλούν ομαλά και οι μαθητές διασκεδάζουν στο όμορφο τροπικό νησί, εμφανίζεται ο σατανικός Monokuma, ο κακός στο πρώτο παιχνίδι και αυτοαποκαλούμενος διευθυντής του Hope’s Peak Academy, ο οποίος επιτίθεται στην Usami και την εξουσιάζει. Η αρχική ηρεμία και ελπίδα θα μετατραπεί σε εφιάλτη γεμάτο απελπισία. Ο Monokuma ανακοινώνει στους μαθητές ότι είναι αποκλεισμένοι στο νησί και για να φύγουν θα πρέπει να σκοτώσουν κάποιον χωρίς οι υπόλοιποι μαθητές να βρουν ποιος το έκανε όταν θα γίνει δίκη για το φόνο. Αν βρουν ποιος το έκανε τότε ο δολοφόνος εκτελείται, αν όχι εκτελούνται όλοι οι υπόλοιποι και ο δολοφόνος θα φύγει από το νησί. Για να σιγουρέψει ότι θα γίνει το κακό και ότι θα υπάρχει καχυποψία και απελπισία, ο διεστραμμένος Monokuma τους δίνει σταδιακά διάφορα κίνητρα για να γίνουν δολοφονίες. Έτσι ο Hajime Hinata και η παρέα του προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να διαφύγουν από το νησί αλλά και το να μη γίνουν φόνοι. Από περιπέτεια αναψυχής ξεκινάει ένα αιματοβαμμένο ταξίδι με εισιτήριο προς το χάος και την απελπισία. Το πως συνδέονται τα δύο παιχνίδια μεταξύ τους και τι συμβαίνει πραγματικά στο Jabberwock Island θα το δείτε σταδιακά καθώς εξελίσσεται η εκπληκτική πλοκή του παιχνιδιού. Σε αντίθεση με το πρώτο, εδώ πιστεύω το παιχνίδι σε κάνει σε περισσότερα σημεία να νιώσεις πραγματική απελπισία.

GAMEPLAY: Το παιχνίδι χωρίζεται σε τρία κομμάτια. Το school life στο οποίο έχετε free time για να μιλήσετε, να γνωρίσετε, να κάνετε δώρα από αντικείμενα που μαζεύετε και να γίνεται φίλοι με τους υπόλοιπους και να εξερευνήσετε το μυστήριο νησί. Το deadly life στο οποίο ερευνάτε το μέρος όπου έγινε μια δολοφονία και μιλάτε με τους υπόλοιπους για να μαζέψετε πληροφορίες οι οποίες λέγονται “truth bullets” και το Class Trial, το τρίτο και σημαντικότερο κομμάτι του παιχνιδιού. Σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν πολλά από τα στοιχεία που είδαμε στο πρώτο παιχνίδι αλλά έχει γίνει και προσθήκη νέων.

Ο Hajime Hinata έχει δύο μπάρες, την influence, η οποία είναι η ‘’ζωή’’ σας, όπου αν διαλέγετε λάθος επιλογές μειώνεται και αν μηδενιστεί βγάζει game over, αλλά αν διαλέγετε σωστές σταδιακά ξανά γεμίζει. Η δεύτερη είναι η concentration μπάρα η οποία σας δίνει τη δυνατότητα να πηγαίνει πιο αργά ο χρόνος ώστε να έχετε χρόνο να σκεφτείτε και διαλέξετε τις επιλογές σας.

Το βασικό κομμάτι είναι τα nonstop debates, στα οποία όλοι οι μαθητές λένε διάφορα πάνω στην υπόθεση και σε στοιχεία που έχουν ανακαλύψει. Σκοπός είναι να ανακαλύψετε τα λάθη ή ψέματα πάνω σε αυτό που λένε οι υπόλοιποι, τα οποία εμφανίζονται με κίτρινες φράσεις και λέξεις, τα argue spots και να τα πυροβολήσετε με το σωστό truth bullet ώστε να προχωρήσει το trial και να λάμψει σταδιακά η αλήθεια. Πέρα από τα weak points υπάρχουν και τα agree spots με τα οποία μπορείτε να συμφωνήσετε εάν έχουν δίκιο με το ανάλογο truth bullet και εμφανίζονται με μπλε χρώμα. Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά δεν είναι δύσκολο και εύκολα το συνηθίζεις. Υπάρχουν και άλλα κομμάτια στο gameplay του trial, αποτελούμενα από διάφορα mini games κάποια από τα οποία είναι εκνευριστικά:

Hagman’s Gambit: Η γνωστή σε όλους μας κρεμάλα η οποία υπήρχε και στο πρώτο παιχνίδι αλλά εδώ είναι λίγο διαφορετική. Σου δίνει μια ερώτηση και πρέπει να βρεις τι θέλει διαλέγοντας με τη σωστή σειρά γράμματα που περνάνε μπροστά από την οθόνη. Για να γραφτεί το κάθε γράμμα πρέπει να το ενώσετε με ένα ίδιο επιλέγοντας τα. Αν επιλέξετε λάθος γράμμα ή διαφορετικά γράμματα ή συγκρουστούν διαφορετικά γράμματα όταν περνούν από την οθόνη χάνετε ζωή. Τα ενωμένα γράμματα μπορείτε είτε να τα βάλετε στα κενά αν νομίζετε ότι είναι σωστά ή να τα διαλύσετε για να κάνετε χώρο για τα υπόλοιπα που περνούν. Αν και είναι challenging, διότι σε βάζει να σκεφτείς τι πρέπει να απαντήσεις, γίνεται αρκετά εκνευριστικό διότι κάποιες ερωτήσεις δεν βοηθάνε πάντα και περιέχει κάποιες λέξεις δύσκολο να τις σκεφτείς. Σταδιακά τα γράμματα περνούν όλο και πιο γρήγορα και αυξάνεται και ο αριθμός τους και αυτό καταντάει αρκετά εκνευριστικό πολλές φορές. Με τη slow time ιδιότητα πάντως γίνεται πιο εύκολο.

Rebuttal Showdown: Όταν κάποιος από τους υπόλοιπους δεν συμφωνεί με τη λογική σας μπαίνετε σε μια λεκτική διαμάχη 1 vs 1 όπου με ένα σπαθί σπάτε αυτά που σας λέει μέχρι να βγει το αδύναμο σημείο του, το οποίο πρέπει να κόψετε έχοντας επιλέξει τη σωστή επιλογή για να κάνετε counter το επιχείρημα του. Με το σπαθί έχετε μόνο συγκεκριμένες προσπάθειες και θέλει προσοχή για να μη ξεμείνετε και χάσετε ζωή.

Logic Dive: Το αγαπημένο μου και πιο όμορφο mini game. Σε αυτό καλείστε να βρείτε τη λογική σειρά σε ένα ερώτημα για να βγάλετε το σωστό συμπέρασμα. Έτσι κάνουμε βουτιά στα βάθη του μυαλού του Hajime, κάνοντας snow boarding μέσα σε μια σωλήνα όπου το τοπίο μοιάζει με διάστημα και πρέπει να αποφεύγεις εμπόδια, να πηδάς από κενά και επιλέγοντας τη σωστή διαδρομή όταν σου βγάζει μια ερώτηση, για να καταλήξεις στο σωστό συμπέρασμα.

Spot Select: Σε αυτό καλείστε να διαλέξετε το σωστό σημείο σε κάτι που σας δείχνουν. Σε κάποια σημεία γίνεται εκνευριστικό διότι είτε δεν καταλαβαίνεις που πρέπει να πατήσεις γιατί δε σου δίνει επαρκής πληροφορίες, είτε το σημείο είναι τόσο μικρό που πρέπει να το βρεις ακριβώς που είναι. Συγκεκριμένα σε μία φάση έπρεπε να επιλέξω κάτι, το οποίο ενώ ήξερα που έπρεπε να πατήσω, πατούσα και δεν γινόταν τίποτα και έχανα ζωή. Μετά από αρκετά retry αναγκάστηκα να το τσεκάρω σε walkthrough video για να δω που έκανα λάθος. Το σκεπτικό μου ήταν σωστό αλλά έπρεπε να πατήσω σε ένα συγκεκριμένο pixel στο σημείο της εικόνας… Ότι να ναι πραγματικά.

Panic Talk Action: Σε αυτό καλείστε να αντιμετωπίσετε τον κατηγορούμενο ο οποίος σας πετάει συνέχεια επιχειρήματα, απειλές και βρισιές. Πρέπει να ακολουθείτε τον μουσικό ρυθμό και να πυροβολείτε αυτά που σας λέει τη σωστή στιγμή ώστε να σπάτε τις άμυνες του και στο τέλος να επιλέξετε με τη σωστή σειρά μία λέξη ή φράση που θα τον αποτελειώσει. Εκνευριστικό σε πολλά σημεία.

Closing Argument: Το τελευταίο mini game στο οποίο καλείστε να συμπληρώσετε σωστά τις εικόνες που λείπουν από ένα κομικ που δείχνει πως έγινε η δολοφονία για να ξεσκεπάσετε μια και καλή το δολοφόνο.

Ένα άλλο νέο κομμάτι στο gameplay είναι το ότι έχετε ένα μικρό κατοικίδιο το οποίο μοιάζει στη Monomi και μεγαλώνει όταν κάνετε συγκεκριμένα βήματα και όταν μεγαλώσει αρκετά σας δίνει δώρα. Πρέπει όμως να το προσέχετε και να το καθαρίζετε αλλά και να του δίνετε δωράκια για να ανεβαίνει η αγάπη του. Αν το αγνοείτε θα ανεβαίνει το despair του.
Πέρα από το main story υπάρχουν άλλα δύο mode:

Magical Girl Miracle Monomi: Σε αυτό ελέγχετε τη Monomi σε ένα mini game και πρέπει να κάνετε συγκεκριμένα πράγματα νικώντας κάτι εχθρούς που εμφανίζονται. Δεν θέλω να πω περισσότερα διότι περιέχει κάποια στοιχεία που μπορεί να κάνουν σποιλερ.

Island Mode: Το ξεκλειδώνετε αφού τελειώσετε για πρώτη φορά το παιχνίδι και σε αυτό το mode τα πράγματα είναι πολύ χαλαρά χωρίς δολοφονίες, χωρίς τον καταραμένο Monokuma. Σε αυτό κάνετε διάφορα πράγματα που σας λέει η Monomi και μιλάτε και έρχεστε πιο κοντά με όλους τους χαρακτήρες με τους οποίους μπορείτε να πηγαίνετε βόλτα(με τα αγόρια) ή ραντεβού(με τα κορίτσια) σε διάφορα σημεία του νησιού και να τους κάνετε δώρα όπως και στο main story, με σκοπό να τους κάνετε να σας συμπαθήσουν/αγαπήσουν.
Υπάρχει επίσης το Danganronpa IF ένα διαφορετικό storyline το οποίο και αυτό ξεκλειδώνεται όταν τελειώσει το παιχνίδι για πρώτη φορά.

Γενικά το παιχνίδι δεν είναι δύσκολο καθώς ακόμα και αν βγει game over κάνεις retry ακριβώς από το σημείο που έμεινες, αλλά αν θες να το βγάλεις με τη μία, χωρίς λάθη, είναι δύσκολο όχι μόνο λόγο του χειρισμού σε κάποια σημεία αλλά και επειδή πρέπει να σκέφτεσαι πάρα πολύ για να βρεις τη λύση, ειδικά στο nonstop debate.

ΓΡΑΦΙΚΑ: Το παιχνίδι έχει απλοικά γραφικά που μοιάζουν χάρτινα. Τα τοπία και τα μέρη που συναντάς είναι βέβαια όμορφα φτιαγμένα και προσεγμένα και υπάρχουν πολλά μέρη να επισκεφτείς αντίθετα με το πρώτο παιχνίδι που γινόταν μέσα στο σχολείο και ήταν πιο κλειστοφοβικό. Οι χαρακτήρες είναι όμορφα φτιαγμένοι στο σχεδιασμό και θυμίζουν anime με ωραία εναλλαγή στις εκφράσεις τους, ανάλογα με το τι γίνεται τόσο στο school life/free time αλλά και κατά τη διάρκεια της δίκης. Υπάρχει έντονα το στοιχείο που συναντάμε στα anime με τις υπερβολικές εκφράσεις στα πρόσωπα των χαρακτήρων. Μην περιμένετε τρομερά πράγματα στο συγκεκριμένο τομέα αλλά έχει μια ιδιαιτερότητα στο σχεδιασμό.

ΗΧΟΣ: Εδώ το παιχνίδι είναι απίστευτο. Έχουμε μουσικά κομμάτια που υπήρχαν και στο προηγούμενο και έχουν προστεθεί και καινούργια δημιουργώντας μια αξέχαστη ηχητική εμπειρία. Το soundtrack του είναι πραγματικά εκπληκτικό με μουσική που ταιριάζει απόλυτα στο theme του παιχνιδιού και στα γεγονότα που συμβαίνουν. Ειδικά στα class trials έχει εκρηκτικά κομμάτια και ρυθμό που σε πωρώνει! Το voice acting είναι προσεγμένο και υψηλού επιπέδου από όλους τους χαρακτήρες. Τα μόνα αρνητικά που βρήκα ήταν το κάπως επαναλαμβανόμενο μουσικό μοτίβο σε συγκεκριμένα σημεία, κυρίως στο free time. Επίσης όπως και στο πρώτο παιχνίδι δεν υπάρχει audio σε όλους τους διαλόγους(κυρίως στο free time και το deadly life) παρά μόνο από 1-2 επιφωνήματα. Είναι visual novel άλλωστε, αλλά στο class trial που υπάρχει full audio είναι πραγματικά εκπληκτικό το αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με το εκρηκτικό soundtrack έχουμε όπως είπα και παραπάνω μία πραγματικά αξέχαστη εμπειρία.

ΘΕΤΙΚΑ:

- Εκπληκτική πλοκή που σου κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το φινάλε με συνεχόμενες ανατροπές.

- Εξαιρετικός ηχητικός τομέας με αξέχαστο soundtrack και υψηλού επιπέδου voice acting.

- Τεράστια διάρκεια, μεγαλύτερη από το πρώτο, τόσο στο main story αλλά και με αυτό που προσφέρουν τα επιπλέον mode.

- Υπέροχοι και καλοφτιαγμένοι χαρακτήρες που σε κάνουν άλλους να τους λατρέψεις και άλλους να τους αντιπαθήσεις.

- Το παιχνίδι σε γεμίζει πολλά συναισθήματα, από χαρά, αγωνία μέχρι ανακούφιση και φυσικά απελπισία.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ:
- Λόγο του retry που σε ξεκινάει από το σημείο που έχασες, χάνεται η όποια δυσκολία έχει.

- Εκνευριστικά σε μεγάλο βαθμό πολλά από τα mini games.

- Κάπως αχρείαστο fan service σε κάποια σημεία και υπερβολικά σεξουαλικά αστεία.

- Ο χάρτης και η μετακίνηση γενικότερα στο νησί είναι κάπως περίεργη και θέλει χρόνο να το συνηθίσεις καθώς στην αρχή θα φανεί προβληματικό.

- Τα γραφικά αν και όμορφα δεν είναι το δυνατό του σημείο.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:
Γραφικά: 7
Ήχος: 9
Gameplay: 7,5
Αντοχή: 9
Σενάριο: 9
Γενικά: 8,3

Το παιχνίδι για μένα είναι εκπληκτικό κυρίως λόγο της πλοκής και της επικής ιστορίας που κρύβεται πίσω από τον κόσμο του Danganronpa. Έχουν βγει και άλλα παιχνίδια(μόνο αυτό και ο προκάτοχος του έχουν βγει για PC), anime και manga που είναι στον κόσμο που γίνονται τα γεγονότα του παιχνιδιού. Για να λυθούν κάποιες απορίες και να ενωθούν τα κομμάτια του παζλ αλλά και να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον κόσμο του Danganronpa, προτείνω, ειδικά σε όσους βλέπουν anime, να δουν το anime που αποτελείται από δύο μέρη και αυτή τη στιγμή είναι ακόμη ongoing. Έχουν βγει 8 επεισόδια για το κάθε μέρος και θα είναι 12 συνολικά το καθένα. Το anime λέγεται Danganronpa 3: The End of Kibougamine Gakuen και τα δύο μέρη του είναι: Το Zetsubou-hen όπου βλέπουμε τα γεγονότα πριν από τα παιχνίδια και πως φτάσαμε εκεί που φτάσαμε και το δεύτερο είναι το Mirai-hen του οποίου τα γεγονότα εξελίσσονται μετά από όλα τα παιχνίδια που έχουν βγει και μάλλον όπως όλα δείχνουν εκεί θα τελειώσει και η ιστορία. Must have για όσους έχουν παίξει το πρώτο και όσοι δε το έχουν κάνει ας δώσουν μια ευκαιρία στη σειρά, ειδικά αν σας αρέσουν τα visual novel και τα παιχνίδια που λύνεις υποθέσεις.




Report this review Was this review helpful? 0 0

Comments

Already have an account?
Score 5.5
6.3 User Score
(10 votes )
User Reviews 0
Genre: Survival Horror
Developer: Madmind Studio
Publisher: PlayWay
Διάθεση: Dynamic Enarxis Media (210-9011900)
Players: 1
Requirements: GB RAM, Επεξεργαστής Core i3 3.2 GHz ή Phenom II X4 955 - 4 Core, Κάρτα γραφικών Radeon R9 280, Χώρος στο σκληρό δίσκο 17GB, Λειτουργικό σύστημα Windows Vista/7/8/10
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 29/05/2018
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification