• Reviews
  • World of Warcraft: Warlords of Draenor

World of Warcraft: Warlords of Draenor

Hot
Χριστιάνα Θάνου
REVIEWED ON PC (Primary version tested)   Mac  

Ο Garrosh έρχεται με κακές προθέσεις.

Ο Garrosh έρχεται με κακές προθέσεις.

Ο Garrosh έρχεται με κακές προθέσεις.

Έχουν περάσει περίπου 10 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο World of Warcraft. Από τότε, παραμένει το νούμερο ένα MMORPG της αγοράς με εκατομμύρια συνδρομητές από τους οποίους οι περισσότεροι είναι σταθεροί πελάτες της Blizzard. H αμερικάνικη εταιρία φυσικά φροντίζει να είναι όλοι χαρούμενοι προσθέτοντας συνεχώς νέο περιεχόμενο με τα διάφορα expansions που συνήθως περιλαμβάνουν κάποιο νέο race, καινούριες περιοχές, μια γκάμα από dungeons, raids και πολλά άλλα.

Μέχρι τώρα τα expansions που έχουν κυκλοφορήσει είναι τα The Burning Crusade, Wrath of the Lich King, Cataclysm, Mists of Pandaria και τώρα το Warlords of Draenor. Το τελευταίο είχε ανακοινωθεί στην BlizzCon 2013 και στους επόμενους μήνες η εταιρία συνεχώς ανανέωνε το website της με καινούριες πληροφορίες. Εκτός αυτού, η Blizzard μας «τάιζε» κατά καιρούς με διάφορες φωτογραφίες που μας έκαναν να αναρωτιόμαστε για το πώς θα είναι το νέο World of Warcraft κυρίως γιατί η εταιρία μας υποσχέθηκε πολλά reworks. Αρκετοί λοιπόν περίμεναν βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα και αλλαγές στην εμφάνιση των διαφόρων races.

Οι developers της Blizzard έχουν εργαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια για να μας προσφέρουν το κάτι διαφορετικό. Η σκληρή δουλειά απέδωσε και αυτό φαίνεται από την επιτυχία του Hearthstone, ενός free-to-play card game που μετράει εκατομμύρια παίκτες ανά τον κόσμο. Το MOBA Heroes of The Storm βρίσκεται σε alpha στάδιο, αλλά η ανταπόκρισή του κόσμου είναι εξίσου μεγάλη. Όπως καταλαβαίνετε, η Blizzard αποσκοπεί στο να προσφέρει κάτι σε όλους, είτε υιοθετώντας συνδρομητκό όπως το World of Warcraft, είτε το free-to-play. Η ενασχόληση της εταιρίας με τα υπόλοιπα projects της δεν την εμπόδισε στο να μας προσφέρει το expansion στην ώρα του. Το Warlords of Draenor είναι πλέον live και στο παρακάτω review σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

Ο κακός χαμός
Τα μεσάνυχτα στης Τετάρτης 13 Νοεμβρίου, οι servers της Blizzard πήραν φωτιά και το Azeroth κατακλύστηκε με παίχτες από όλο τον κόσμο έτοιμους να υποδεχτούν την άφιξη του πέμπτου expansion, Warlords of Draenor. Πριν από λίγους μήνες ανακοινώθηκε επίσημα η beta και οι λίγοι τυχεροί που πήραν beta keys, έπαιξαν το παιχνίδι πριν από όλους τους άλλους για κάμποσο καιρό. Νέα στοιχεία, αρκετά reworks και η επιστροφή στο παρελθόν αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες για να στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στο νέο expansion.

Το Warlords of Draenor ανεβάζει το max level από 90 σε 100. Επιπλέον, σας προσφέρει την ευκαιρία να ανεβάσετε κατευθείαν στο level 90 έναν character μικρότερου level ή να δημιουργήσετε νέο 90άρη. Εν τω μεταξύ, εδώ βλέπουμε για πρώτη φορά τα Garrisons τα οποία αποτελούν το σπίτι σας στο WoW και όχι μόνο.

For the Iron Horde
Τα γεγονότα του νέου expansion λαμβάνουν χώρα μετά από αυτά του Mists of Pandaria. Ο Garrosh Hellscream είναι έτοιμος να καταδικαστεί για τις βαρβαρότητες που προκάλεσε ο ίδιος και οι στρατιώτες του στην Pandaria. Με την βοήθεια ενός απροσδόκητου σύμμαχου, του Kairoz, καταφέρνει να ξεφύγει και να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο με αποτέλεσμα να βρεθεί στο Draenor πριν καταστραφεί και μετατραπεί στην σημερινή Outland.

Σύμφωνα με την υπόθεση, ο Garrosh γυρίζει πίσω στο παρελθόν και προσπαθεί να αποτρέψει διάφορα γεγονότα για να αλλάξει την ροή της ιστορίας με την βοήθεια της τεχνολογίας που μετέφερε από το παρόν. Η The Iron Horde, έχει πλέον την δύναμη και τα μοντέρνα όπλα για να ξεκινήσει έναν πόλεμο για κυριαρχία.

Σπίτι μου σπιτάκι μου
Είδαμε το housing system στο Wildstar με την μορφή των Plots. Τώρα, παρατηρούμε ότι η Blizzard θέλει να μας κάνει να νιώσουμε ότι έχουμε και εμείς ένα κομμάτι από το Azeroth κι έτσι μας παρουσιάζει τα Garrisons. Πρόκειται για ένα housing system το οποίο δεν χρησιμεύει μόνο για να κάνετε rest, αλλά για να τοποθετείτε τα πράγματά σας και πολλά άλλα.

Τα Garrisons αποτελούν ένα μικρό κομμάτι του χάρτη το οποίο είναι περιφραγμένο και έχει διάφορα κτίσματα με NPC χαρακτήρες μέσα. Από τη στιγμή που θα ολοκληρώσετε τον απαιτούμενο αριθμό αποστολών στο level 90, τα quests θα σας οδηγήσουν μόνα τους στο Garrison. Oι Horde θα βρούν το Garrison τους στο Frostfire Ridge, ενώ οι Alliance στο Shadowmoon Valley. Μαζί με το μικρό κομμάτι γης, αποκτάτε και την Garrison Hearthstone, με την διαφορά όμως, ότι σας γυρνάει αποκλειστικά και μόνο στο Garisson σας. Η Garrison Hearthstone όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κανένα άλλο μέρος και σας γυρνάει πάντοτε στο σπίτι σας.

Tα Garrisons έχουν sockets στα οποία μπορείτε να κουμπώσετε διάφορα κτίσματα όπως για παράδειγμα vendors για professions, Barns και άλλα. Υπάρχουν τρία Levels για το "σπίτι" σας, με το Level 3 να είναι το ανώτερο το οποίο σας επιτρέπει να έχετε και τον μέγιστο αριθμό από κτίσματα. Mπορείτε να στρατολογήσετε διάφορους NPC, και να τους στείλετε σε αποστολές από το Garrison σας, αρκεί να έχουν την ιδιότητα Follower.

Τα quests είναι σχετικά απλά αλλά απαιτούν συγκεκριμένες τακτικές οπότε θα πρέπει να προγραμματίσετε για το ποιος follower θα τις εκτελέσει αλλά υπάρχουν φορές που απαιτούνται παραπάνω από δύο followers. Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση μιας αποστολής, ο follower σας αποκτάει xp και ανεβαίνει σε level και item level. Όσο για τους followers και το πως τους αποκτάτε, προσωπικά μάζεψα μέσα στα τέσσερα πρώτα levels πάνω από πέντε followers. Όταν ολοκληρώνετε αποστολές, μαζί με τα rewards σε XP, gold και gear, υπάρχει περίπτωση να σας προσφέρει τις υπηρεσίες του για πάντα και ένας NPC.

Tα Garrisons έχουν και τα δικά τους achievements τα οποία συνδέονται με τα κτήρια που χτίζετε και τις αποστολές που φέρνουν οι ακόλουθοί σας εις πέρας. Τώρα θα ρωτήσετε, "γιατί να ασχοληθεί κάποιος με τα achievements του Garrison; Δεν μας φτάνουν τα δικά μας;". Ίσως να έχετε ένα κίνητρο να ασχοληθείτε με αυτόν τον τομέα άμα αναλογιστείτε πως μπορείτε να κερδίσετε διακοσμητικά για το σπίτι σας βασισμένα στα achievements που έχετε στο account σας. 

Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζουν τα Garrison Outposts τα οποία αν και δεν λειτουργούν όπως τα Garrisons, έχουν σοβαρό λόγο υπαρξης. Τα Outposts είναι το δικό σας μέρος σε μια οποιαδήποτε περιοχή εκτός του Garrison σας. Μπορείτε να τα επισκεφθείτε σε περίπτωση που χρειάζεστε αλλά δεν μπορείτε να αλλάξετε τίποτα στην μορφολογία τους, ούτε να χτίσετε κάτι. Ένα Outpost μπορεί να σας προσφέρει buffs και ειδικά quest lines τα οποία στο τέλος σας ανταμείβουν με blueprints για τα Garrisons και followers. Σαν προσθήκη είναι αρκετά ενδιαφέρουσα αφού σχεδόν όπου και αν πάτε, νιώθετε ότι έχετε ένα μέρος για να ξεφύγετε.

Βρείτε φίλους που είναι Tank και Healers! Ως DPS περιμέναμε 55 λεπτά στην σειρά για Dungeon!

Quests, quests, quests
Ναι, καταφέραμε να κάνουμε login και να παίξουμε χωρίς 10 δευτερόλεπτα delay! Και τώρα τι κάνουμε; Τώρα ξεκινάει η πραγματική δοκιμασία, ένα test για τα νεύρα σας με τα ατελείωτα quests, τα αρκετά πήγαινε-έλα και τα λιγοστά rewards. Όσοι έχουν παίξει WoW μαζί μου ξέρουν ένα πράγμα, προτιμώ τα Dungeons από τα quests με μεγάλη διαφορά. Ο λόγος; Στα αρχικά levels, ειδικά παλιά, μας έβγαινε το λάδι για να ανεβούμε level και ειδικά μέχρι το level 20 που δεν είχαμε την δυνατότητα να αγοράσουμε mounts τα πάντα ήταν τόσο ενοχλητικά! Μεγάλες αποστάσεις, πολλά gathering quests και άλλα πολλά με έσπρωξαν προς τα Battlegrounds και τα Duneons για να μαζέψω το απαιτούμενο XP.

Τα quests στο Warlords of Draenor έχουν αυξηθεί σε αριθμό κατά πολύ. Σε κάθε περιοχή, σχεδόν ο κάθε NPC που θα σας δώσει ένα quest, μόλις το ολοκληρώσετε και σας ανταμείψει, θα σας περιμένει με άλλα δύο ή και τρία! Θα αναγκαστείτε πολλές φορές να αλλάξετε περιοχή και να γυρίσετε πάλι πίσω γιατί κατά κάποιο μαγικό τρόπο ο ένας NPC γνωρίζει τον άλλον που βρίσκεται στο προηγούμενο χωρίο και σας κάνουν μπαλάκι. Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγες φορές θα πάρετε ως reward κάποιο κομμάτι από gear και τις περισσότερες φορές θα την βγάλετε με XP και gold.

Όσο πέρα-δώθε και να έκανα όμως, δεν μπορώ να πω ότι βαρέθηκα αφού σχεδόν κάθε quest έχει πια τον χαρακτήρα του. Πάνε οι εποχές που μαζεύαμε σε ένα λεπτό πέντε φυτά και τα γυρνούσαμε πίσω. Εδώ θα δυσκολευτείτε αφού θα παρατηρήσετε και μόνοι σας πως ορισμένες φορές το να μαζέψετε τα quest items που βρίσκονται στα πτώματα των mobs δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Health Pools, Gear, Stats
Η Blizzard πρέπει να αναφέρουμε ότι κατάλαβε το μεγάλο λάθος που έκανε με τα τεράστια health pools που έβαλε κατά την διάρκεια των expansions μετά το Burning Crusade. Έτσι, μικραίνει κατά πολύ το health που έχει ο κάθε character και το damage που προκαλεί. Αυτό σημαίνει επίσης πως μειώνονται τα stats και στα bosses ή στα άλλα mobs. Με λίγα λόγια, δεν θα γίνει πιο δύσκολο το Warlords of Draenor όσον αφορά στην προσπάθεια που θα θέλει για να πέσει ένα boss, απλά μειώνεται ο αριθμός που βλέπουμε στην οθόνη μας. Η μόνη διαφορά είναι πως στο Warlords of Draenor δεν θα μπορεί να κάνει πλέον κάποιος πάνω από 150.000 damage και να έχει τεράστιο health. Ο λόγος που έγινε όλη αυτή η αλλαγή είναι γιατί το προηγούμενο σύστημα δεν βολεύει πλέον την Blizzard, μιας και είδε ότι αυξήθηκαν κατά πολύ τα resources που χρειάζεται για να στηρίξει κάτι τέτοιο.

Επιπλέον παρατηρήσαμε αλλαγές στα stats, τα gems και στον τρόπο με τον οποίο θα κατανέμεται πλέον το gear. Για αρχή, τα primary stats έχουν αλλάξει μορφή και βασίζονται στο spec σας, με λίγα λόγια, αν αλλάξετε specc αυτόματα θα αλλάξουν και τα primary stats του gear σας. Σε αντίθεση με τα primary stats, τα secondary παραμένουν τα ίδια πάντα.

Πλέον έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα να κάνετε reforge items όπως στα προηγούμενα expansions. Σε περίπτωση που πάρετε gear από Heroic Dungeons ή Raids, θα βρείτε sockets για να τοποθετήσετε gems που σας συμφέρουν. Οταν αγοράζετε crafted gear μπορείτε να αλλάξετε τα δεύτερα stats που έχει βάλει ο παίκτης που σας το πούλησε. 

Τρία νέα secondary stats κάνουν την εμφάνισή τους στο Warlords of Draenor. Πρόκειται για τα: Multistrike, Versatility και Bonus Armor. Το Versatility αυξάνει το damage και το healing που προκαλείτε ενώ μειώνει την ζημιά που δέχεστε. Με το Multistrike έχετε την ευκαιρία να χτυπήσετε άλλη μια φορά και να καταφέρετε 30% effectiveness. Τέλος, το Bonus Armor είναι κατάλληλο για tanks σε items όπως τα rings και γενικά ότι δεν αποτελεί Armor.

Στο Warlords of Draenor κάνει την εμφάνισή του ένα νέο είδος stat που ονομάζεται Tertiary/Minor. α Tertiary Stats είναι τα: Movement Speed, Indestructible, Leech και Avoidance. Το πρώτο αυξάνει την ταχύτητα κίνησής σας, το Indestructible αποτρέπει ένα item από το να πάρει durability damage, το Leech χρησιμεύει για Healing και το Avoidance μειώνει την ζημιά που δέχεστε από τα AoE attacks.

R.I.P Stats
Με κάθε προσθήκη, πρέπει να αφαιρείται κάτι αλλιώς οι νέεοι παίκτες, αλλά και οι παλιοί, θα μπερδευτούν από τον συνωστισμό των stats. Ετοιμαστείτε λοιπόν να δείτε τι καταργήθηκε για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως. Τα Agility και Intellect δεν προσφέρουν πλέον Critical Strike μιας και το Strength δεν έδινε ποτέ με αποτέλεσμα να υπήρχαν unbalanced classes. Όλοι οι χαρακτήρες ξεκινούν πλέον με 5% Critical Strike chance.

Κάθε Agility και Strength πόντος στα όπλα σας, προσφέρει ένα Attack Power αντί για δύο και το Damage σε όλα τα όπλα έχει μειωθεί κατά 20%. Τα Dodge και Parry έχουν αφαιρεθεί και μετατραπεί σε Critical Strike, Haste και Μastery στα Armor ή Bonus Armor στα άλλα κομμάτια του Gear. Τα Hit και Expertise ακολουθούν την ίδια μοίρα με τα Dodge και Parry αφού έχουν μετατραπεί σε Critical Strike, Haste και Μastery. Τέλος, δεν θα υπάρξει πλέον Spirit stat σε κομμάτια armor και τα Haste και Crit δεν έχουν πλέον υποκατηγορίες του στυλ: Ranged Crit ή Melee Haste. 

Item Level
Το πρώτο πράγμα που θέλουν να κάνουν οι περισσότεροι gamers μόλις ξεκινήσουν το leveling είναι να ξεφορτωθούν το παλιό τους gear. Μετά το level 91, τα παλιά σας trinkets (από το Siege of Orgrimmar) δεν αποφέρουν τα ίδια αποτελεσματα, κάτι που ακούγεται λογικό. Από τα πρώτα quests (μετά τον πρόλογο), θα ξεκινήσετε να παίρνετε gear lvl 505.

Μερικά bosses ρίχνουν items με το ίδιο όνομα, αλλά θα πρέπει να προσέξετε γιατί υπάρχει διαφορά στο item level του καθενός. Επίσης, πλέον το loot δεν είναι τυχαίο αλλά υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσει κάτι για εσάς. Τα normal Dungeons σας δίνουν και items με tertiary stats (τα καινούρια) ενώ από τα Heroic το gear έχει ένα εξτρά socket για Gem και +6 item level boost. Πρίν φτάσετε level 100, θα έχετε την δυνατότητα να παίξετε τα τέσσερα πρώτα Normal dungeons που δίνουν μέχρι 600 ilvl ενώ όλα τα Heroic dungeons ρίχνουν 630 ilvl items με πιθανότητα για ένα εξτρά socket.

Τα Challenge Mode Dungeons αυξάνουν ακόμα περισσότερο το item level σας και το φτάνουν στα 640. Εδώ υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξετε, το drop μπορεί να ταιριάζει στο class και το spec σας αλλά τα secondary stats είναι τυχαία. Από εκεί και πέρα, το item level κάνοντας: daily quests για να αποκτήσετε Apexis Crystals, raids και το Legendary Questline, μπορείτε να φτάσετε μέχρι το 680. Η Blizzard ενημέρωσε πάντως πως το Legendary Questline θα συνεχιστεί στο μέλλον για να φτάνει μέχρι 710ilvl.

Dungeons
Οι νέες περιοχές στις οποίες θα παίζετε πλέον διαθέτουν αρκετά νέα dungeons. Tα Bloodmaul Slag Mines, Blackrock Depot, Auchindoun, Skyreach, Shadowmoon Burial Grounds και Iron Docks θα αποτελούν τα νέα μέρη για να σκοτώσετε mobs και να τα βάλετε με bosses.

Όπως σε κάθε expansion, έτσι και εδώ, δεν ξεκλειδώνονται όλα τα dungeons μαζί αλλά ανά δύο ανάλογα με το level σας. Απ' όσο δοκιμάσαμε, τα bosses απαιτούν σοβαρές τακτικές και τα λάθη δεν συγχωρούνται. Ένα παράδειγμα είναι το Auchindoun. Το παίξαμε στην κανονική δυσκολία και όχι στο heroic αλλά το boss έκανε τόσο damage που αν μέναμε έστω και ένα δευτερόλεπτο μπροστά στην ασπίδα του πεθαίναμε. Βλέπουμε εδώ ότι σε αντίθεση με τα heroic dungeons του Mists of Pandaria που ήμασταν σχετικά χαλαροί, στο Warlords of Draenor η δυσκολία αυξάνεται κατακόρυφα.

Το πρώτο Dungeon, Bloodmaul Slag Mines, δυστυχώς δεν έχει κάτι το εξωπραγματικό και αυτό το αναφέρω γιατί δεν ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν περίμενα ότι θα υπάρχει ένα dungeon που θα με κάνει να βαρεθώ αλλά δυστυχώς έγινε...Αυτό δεν το αναφέρω επειδή είμαι δύσκολος χαρακτήρας, ίσα ίσα βλέπω το WoW με καλό μάτι ακόμα και όταν τα στραβώνει. Το να βλέπω όμως το πρώτο Dungeon, για το οποίο έπρεπε να φτάσω item level 500 για να μπω, να είναι ένα απλό πράγμα χωρίς περίπλοκες τακτικές και να καταντάει βαρετό σίγουρα δεν μου άρεσε. Τα υπόλοιπα Dungeons όμως έχω να πω ότι με ικανοποιούν απόλυτα και θα δείτε όσοι παίξετε πως δεν θα σας φανούν σαν αγγαρεία.

GG in the BG
Για όσους μπερδευτήκατε, BG είναι η συντομογραφία μας στο WoW για το Battleground και σίγουρα δεν σημαίνει Bad Game. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσετε άσχημα στα Battlegrounds, ειδικά στο φετινό expansion. Για όσους προτιμούν το PvP από το PvE, η Blizzard σας έχει ετοιμάσει κάτι special. Μια ολόκληρη PvP περιοχή με objectives και quests όπου η μάχη δεν σταματά ποτέ! Στα ανατολικά της Tanaan Jungle βρίσκεται αυτή τη περιοχή για την οποία μιλάμε που καλύτερα να μην πλησιάσετε αν δεν είστε level 100.

Μόλις μπείτε και εσείς στο πανηγύρι θα πρέπει να κάνετε διάφορα quests τα οποία έχουν άμεση σχέση με το status του αγώνα εκείνη τη στιγμή. Όσο πιο κοντά βρίσκεστε στην βάση των εχθρών, τόσο ανεβαίνει η δυσκολία των quests και φυσικά αυξάνεται η ανάγκη για ομαδική συνεργασία. Στα Battlegrounds προστίθεται άλλο ένα καλό stat, το Battleground Score. Το σκορ αυτό βασίζεται στο τι κάνατε κατά την διάρκεια του αγώνα όσον αφορά τα objectives. Όσο πιο πολλές φορές κάνατε capture την σημαία, healing σε σύμμαχους και damage σε εχθρούς, τόσο πιο μεγάλο θα είναι το score σας.

Οπτικό revamp
Η Blizzard είχε υποσχεθεί πως με το νέο expansion θα μας παρουσιάσει νέα character models και γενική βελτίωση στα γραφικά. Οι αλλαγές αυτές είναι αισθητές, ειδικά άμα τρέξετε το game στα Ultra γραφικά. Εκεί που παρατήρησα την μεγαλύτερη αλλαγή είναι στα character models των: Orcs, Trolls, Undead, Gnomes και Draenei. Περιμένουμε να δούμε τα νέα μοντέλα σε Goblins και Blood Elves τους επόμενους μήνες.

Γενικά το Warlords of Draenor φαίνεται διαφορετικό αλλά η βελτίωση των γραφικών γίνεται δύσκολα αισθητή. Θα εξηγήσουμε για άλλη μια φορά πως η Blizzard δεν μπορεί να αλλάξει την μηχανή γραφικών της για να δούμε κάποια δραστική οπτική διαφορά γιατί έτσι δεν θα μπορούσε να τρέξει το WoW ομαλά σε low και mid range PC.

Warlords of Excellency
Παίζοντας το Warlords of Draenor και ρωτώντας αρκετά άτομα από το παινχίδι τα οποία συμφώνησαν μαζί μου, θεωρώ ότι πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον expansion. Η Blizzard διόρθωσε πολλά από τα λάθη του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα το τεράστιο Health Pool και τα πραγματικά πολλά stats του gear που δεν χρειάζονταν. Τώρα πλέον τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα και το παιχνίδι ξανά διασκεδαστικό.

Το Mists of Pandaria εξυπηρέτησε μόνο για να φέρει τα Pandas ως race και τον Monk ως playable class μιας και τα Pandas υπήρχαν από πολύ παλιά στο lore του WoW. Το Draenor όμως εξυπηρετεί έναν σκοπό παραπάνω, να ξαναφέρει πίσω τους παλιούς συνδρομητές που είχαν κουραστεί από τα τέλη του Wrath of the Lich King expansion. Τώρα θα μπορείτε να παίξετε σε μια ολόκληρη PvP περιοχή, να εξερευνήσετε διάφορες περιοχές και να πολεμήσετε με πολλά δύσκολα και έξυπνα bosses με σκοπό να φτάσετε στο level 100.

Θετικά:
- Μείωση του Health Pool
- Προσθήκη των Garrisons
- Ενδιαφέρον σενάριο
- Αρκετό περιεχόμενο σε PvP και PvE

Αρνητικά:
- Μικρή βελτίωση γραφικών
- Αρκετό grinding
- Mεγάλα queues στα Dungeons

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.4

Ένα από τα καλύτερα expansions που είχε ποτέ το WoW.

Χριστιάνα Θάνου

NEWS   VIEW ALL

World of Warcraft: 10 εκατομμύρια συνδρομητές

Μπορεί πολλά MMORPG να έχουν γυρίσει το συνδρομητικό μοντέλο τους σε free-to-play, ωστόσο η Blizzard έχει αντίθετη άποψη και φαίνεται να δικαιώνεται. Για το νέο expansion του WoW με τίτλο Warlords of ...
Posted (20 Nov 2014)

World of Warcraft: Warlods of Draenor: 5 ημέρες δωρεάν

Η Blizzard ανακοίνωσε ότι θα παρέχει στους χρήστες του WoW πέντε δωρεάν ημέρες game time λόγω των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν στο launch του World of Warcraft: Warlords of Draenor. Υπήρξαν πάρα πολλ...
Posted (19 Nov 2014)

World of Warcraft: Warlords of Draenor preview

Έχουν περάσει περίπου 10 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο World of Warcraft. Από τότε, παραμένει το νούμερο ένα MMORPG που υπάρχει με εκατομμύρια συνδρομητές από τους οποίους οι περισσότεροι...
Posted (10 Nov 2014)

World of Warcraft: Warlords of Draenor - Η συλλεκτική έκδοση

Όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενο άρθρο, το επόμενο expansion του World of Warcraft θα κυκλοφορήσει στις 13 Νοεμβρίου. Η Blizzard έκανε γνωστό ότι την ίδια ημέρα θα κυκλοφορήσει και μια Collec...
Posted (18 Aug 2014)

World of Warcraft: Warlords of Draenor - Ημερομηνία κυκλοφορίας

Η Blizzard στην παρουσίαση της στην Gamescom ανακοίνωσε επιτέλους την ημερομηνία κυκλοφορίας για το World of Warcraft: Warlords of Draenor. Στην παρουσίαση επίσης είχαμε την ευκαιρία να δούμε το int...
Posted (14 Aug 2014)

Live: World of Warcraft: Warlords of Draenor beta

Την Δευτέρα, όπως σας ενημερώσαμε στην Facebook Page του GameWorld, παίξαμε World of Warcraft: Warlords of Draenor beta. Το νέο expansion του WoW βρίσκεται σε closed beta και στο GW έχουμε μοιράσει ήδ...
Posted (23 Jul 2014)

World of Warcraft: Warlords of Draenor

[Αρχική δημοσίευση: 8/11/2013] Σύμφωνα με το MMO Champion, αυτή την Παρασκευή η Blizzard θα ανακοινώσει με την έναρξη της εκθεσης BlizzCon το νέο expansion του δημοφιλούς MMORPG που θα έχει τον τίτλ...
Posted (11 Nov 2013)

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
7.0(1)
To write a review please register or
Warlords User Review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
7.0
Κλείσαμε ένα χρόνο Siege of Ogrimmar. Nα του κάνουμε τούρτα; Εσείς παιδιά ετοιμάστε το κέικ, εγώ πάω να βάλω αλάτι στην πόρτα και το σκουπόξυλο ανάποδα.
Πάει και το MoP, όπως ακριβώς και το Cata. Σε κανέναν δεν θα λείψουνε. Στο καλό!

[b]Ένα review για το Warlords of Draenor.[/b]

Ας τα πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις 24 Νοεμβρίου 2004, στην 10η επέτειο του franchise του Warcraft, η Blizzard βγάζει στην αγορά το καινούργιο της παιχνίδι (4o στο συγκεκριμένο franchise), το οποίο, ναι μεν είναι μέρος στο σύμπαν του Warcraft, αλλα είναι τελείως διαφορετικο genre απο αυτά που η εταιρεία μας είχε συνιθήσει (βλέπε Diablo, Warcraft: Orcs & Humans, Starcraft κτλ). Πρόκειτε για το World of Warcraft ένα MMO-RPG, το οποίο στο Beta απέσπασε πολύ καλές κριτικές από τα διάφορα site όπως το IGN (ντάξει ήταν πριν 10 χρόνια). Τις κριτικές των user δεν τις αναφέρω καν. Τρείς μήνες αργότερα το WoW ήρθε και στην Ευρώπη, και για την εποχή έκανε πάταγο. Πρωτοφανή πάταγο, καθώς μην ξεχνάτε μιλάμε για το 2004. Σας λεει κάτι το 36.6kbps ;;;
To WoW Vanilla, έφτασε στο peak του λίγο πριν την αρχή του επόμενου expansion (του Τhe Burning Crusade) με 8 εκατομμύρια ενεργούς subscribers. Μετά την επιτυχία του Vanilla, υπήρξε μια εποχή άνθισης για το WoW (και την Βlizzard) που κράτησε περίπου 3 χρόνια (μέχρι και το Cataclysm). Tα expansion The Burning Crusade και The Wrath of the Lich King (αγαπημένο), ανεβάσανε τους subscribers σε 12.5 εκατομμύρια, έναν αριθμό που η Βlizzard πλέον βλέπει και λιγουρεύεται. Η όχι ; To 3o expansion του World of Warcraft, το Cataclysm, όντας μία παταγώδης αποτυχία, έφερε τον κατακλυσμό στα γραφεία της εταιρείας. Πάρα πολλά καινούργια πράγματα έιχε το Cata, σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το παιχνίδι οδηγήθηκε σε ένα ατελείωτο grindfeast. Βαρετό. Φάνηκε κιόλας και απο το γεγονός ότι χάσανε γύρω στα 3 εκατομμύρια κόσμο.
http://imgur.com/virk035

[b]Α ναι. Για review του WoD ξεκίνησα.[/b]
Όχι. Δεν το ξέχασα το MoP. To έπαιξα και μάλιστα το έπαιξα πολύ. Μέτριο. Καλύτερο του Cata. Τέλος, τίποτα παραπανω.
Αρχικά ήθελα να γράψω, για τις αλλαγές που φέρνει το WoD, τι παίζει με το Lore, καθώς και την προσωπική μου άποψη πάνω στο expansion μέχρι στιγμής, αλλά δεν παίζει να με φτάσει ο χρόνος για όλα αυτα. Οπότε αποφάσισα (πριν 3 λεπτά) να γράψω μόνο για τις αλλαγές του.
Τα περισσότερα καινούργια πράγματα, ήρθαν πριν το launch του WoD, στο pre-patch (6.0.2)
Καταρχάς, έγινε [b]Squish[/b] στα stats. Έπρεπε να γίνει. Στο PvE δεν φαινόταν πολύ, ο κακός χαμός γινότανε στο PvP. Όσοι παίζατε, ξέρετε τι λέω. Healers με 600k life και εσύ έκανες 20k dps. Δεν έπεφτε ποτέεεεεε. Στην arena όταν είχα αντίπαλο healer+dps combo το παιχνίδι ήταν σταντέ 13-15 λεπτά. Και ναι μεν αυτοί που ασχολούνται με το PvP σοβαρά και πάνε για 2200 rate+ , ε πως να το πούμε, το περιμένουνε, το ξέρουμε. Εμείς οι κακομοίρηδες των 1700 και 1800 τι φταίμε;;; Πραγματικά το PvP του ΜοP το σιχάθηκα.
Aυτό που ανακοίνωσε η Blizzard για το χάος στα νούμερα, μπορούμε να το συνοψίσουμε έτσι : "Επειδή ο παίκτης σε βάθος χρόνου πρέπει να γίνεται πιό δυνατός, μετά απο 9 χρόνια και 4 expansion χάσαμε τον μπούσουλα."
Συμφωνώ.
Ε, και κάπως έτσι έγινε η φάση. Παρ όλα αυτά οι παίκτες έχουνε πάρει ενα κρυφό buff, ώστε να κάνουνε περισσότερο damage όσο πιο παλίο ειναι το mob/boss που βαράνε. Οπότε μικρό το κακό.
http://imgur.com/DWJifmU
http://imgur.com/J1m05KD


[b]Flexi-Raid-ing :[/b] Το πετυχημένο νεo feature του Mists of Pandaria ήταν τόσο πετυχημένο που στο Warlords of Draenor κερδίζει ολικό upgrade. Tα Flexible Raids, ηταν raids δυσκολίας ανάμεσα στο Raid Finder (αίσχος, χάλι μαυρο) και στο Normal. H ιδιαιτερότητα του ήτανε ότι όσον αφορα το μέγεθος του group, ηταν... ευέλικτο. Με λίγα λογια, Στα normals, heroics και raidfinder το μέγεθος ήταν σταθερό. Τόσοι. Ούτε 1 παραπάνω ουτε 1 παρακάτω. Στο Flex μπορούσες να είχες οποιαδήποτε συνδιασμό απο 10 εως 25 άτομα, και το Boss έριχνε και ανέβαζε τα στατιστικά του από μόνο του ανάλογα με τον αριθμό των παικτών. Βολικό ε;
Ε λοιπόν, ναι ήταν πολυ βολικό, οι παίκτες το αγάπησαν και πλέον στο Warlords of Draenor τα Νormal και Ηeroics, θα έχουν πλέον μέγεθος όπως αυτά του Flex Raid. Δηλαδή από 10 εως 25.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτη η αλλάγη στα Raids. Αλλάζουνε και ονόματα. Το Flex Raid σαν raid σταματά να υπάρχει και μετονομάζεται σε Normal. Eνω το Normal σε Ηeroic. To παλιο Heroic (το πιο δύσκολο) μετονομάζεται σε Μythic και ειναι υψηλής δυσκολιάς με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων (20) Δηλαδή :
http://imgur.com/sKSepTc
Nτάξει, το raiding είναι απο τα μεγαλύτερα προτερήματα του Warcraft. Βλεπω raiding σε κάτι άλλα παιχνιδια (βλ Star Wars Old Republic) και οι τύποι ακόμα σφάζουν προβατάκια. No offense.

[b]Αναβάθμιση στα μοντέλα των χαρακτήρων.[/b] Εμμμ, και πολύ αργήσατε ;;; Ηumans με τετράγωνα χέρια, Undead με τρίγωνα δάκτυλα, η Blizzard ήθελε να μας διδάξει όλα τα θεωρήματα και τα πορίσματα της Ευκλείδιας Γεωμετρίας (αγάπη) μέσα από τα Character Model της.
Revamp σε σχεδόν όλα λοιπόν. Ηuman, Night elf, Draenei, Gnome, Orc. Troll (u mad brah?), Undead, Dwarf, Tauren πήρανε όλοι νέα models. Tα Blood Elf έμειναν τελευταία αλλά όχι παραπονεμένα. H Blizzard έδωσε ιδιαίτερη εμφάση στα female Blood Elf (if you know what i mean) Πάρτε μία γεύση:
http://imgur.com/sj1dCdM

Eπίσης, αφαιρέθηκε το reforge (πίκρααα) Και προστέθηκαν κάποια νέα stats, Versatility (increase damage and healing done) Multistrike (chance to deliver extra attacks), Avoidance(reduce AoE damage taken για tanks). Γι αυτά δεν θα πώ τίποτα περιμένω να δώ πως θα δουλέψουνε στο μέλλον. Επίσης ξεχάστε τα πολλά sockets για Gems.
Κάτι που επίσης έπρεπε να γίνει, αυξήθηκε η τράπεζα για τα Transmogs (Void storage), δηλαδή προστέθηκε άλλη μια καρτέλα. όπως και μία ακόμα καρτέλα προστέθηκε και στην κανονική bank του game, η οποία όμως είναι μόνο για regeants. Αμην.
http://imgur.com/FZ6T9np

Tα Auction Houses του κάθε server ενοποιούντε (μμμ οκαυ) , και πλέον μπορείς να ξε-διαγράψεις τους χαρακτήρες σου. Α και κάτι ακόμα. Από την ημέρα του launch του WoD και μετα, όσοι χαρακτήρες ήταν αδρανείς από το Wrath of the Lich King και μετά χάνουν τα ονόματα τους. Αυτή η αποδεσμεύση ονονάτων είναι απλά το κερασάκι της τούρτας που στήνει η εταιρεία για να επαναφέρει πίσω παλιόυς subscribers.

[b]Garissons:[/b] Το μεγάλο όπλο της Blizzard για το Draenor. Aπό το κομμάτι του lore το Garisson είναι ένα κομμάτι γής που κερδίζει ο παίκτης σαν αντάλαγμα για τις υπηρεσίες του ως προσ Horde/Alliance, φυσικά όμως με την προυπόθεση οτι θα χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει τις δυνάμεις του εκάστοτε Faction. Σε αυτό το κομμάτι της γης, χτίζεις το δικό σου Keep, και το αναβαθμίζεις όπως θέλεις. Το παιχνίδι σου δίνει την δυνατότητα να επιλέξεις απο το να μην ασχοληθείς καθόλου εώς και να το λιώσεις. Στο Garisson βάζεις ότι κτήρια θέλεις, απο μία μεγάλη γκάμα κτηρίων, μαζευεις προμήθεις, followers, τους στέλνεις σε αποστολές κτλ κτλ. Ηouse gaming. Σκέψου το κάτι σαν το πιο ακριβό σπίτι στο Skyrim που μπορείς να αγοράσεις. Το παιχνίδι παρα όλα αυτα έχει σαν σκοπό να κρατήσει στενή σχέση μεταξύ παίκτη και garisson, αναβαθμίζοντας το συνέχει με κάθε patch.
http://imgur.com/0IZb4iU

[b]Πρωσοπική Άποψη[/b]: So far so good. Δεν θα πω κάτι παραπάνω από αυτο. Ακούο διάφορα τριγύρω μου τύπου το καλύτερο expansion κτλ. Εγώ κρατάω μικρό καλάθι. Είμαι σίγουρος ότι παρόμοια πράγματα λέγανε και για το Mists of Pandaria στην αρχή. Μετά φάγανε 1 χρονο SoO στην μάπα και ισιώσανε. Μέχρι στιγμής που έχω παίξει, ειναι καλό αλλά λίγο. Ελπίζω τα patch του μέλλοντος, να είναι και αυτά καλά. Εκεί φαίνεται το καλό expansion, όχι στο launching.





Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 -1 Urouk (Level 13) 20/11/2014 17:03
Το Καλυτερο expansion μετα το tbc! Ξεπερασε ακομα και το Wotlk!! :) ωραιο
το review σου! :)
#2 DoUzOs (Level 27) 20/11/2014 17:25
Πολύ ωραίο review. Ειλικρινά, η βαθμολογία ξεπερνάει τις προβλέψεις μου, διότι το WoD δεν είχε και τόσο μεγάλη απήχηση ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς μου που ασχολούνται με το WoW και τσέκαραν το expansions. Πάντως, από το review, φαίνεται πως πολλοί είχαν άδικο και πως το WoD προσφέρει περισσότερα απ'όσα περιμέναμε!
#3 +1 Aliengoa (Level 23) 20/11/2014 19:01
Εγώ παραμένω fan του Lich king αλλά νομίζω πως από τα τελευταία expansion είναι το καλύτερο ειδικά μετά το "μισητό" Cataclysm!
Θα προσπαθήσω να έρθω στον σερβερ σας αν και δεν είμαι Horde :D
#4 george36 (Level 5) 19/05/2015 12:04
den maresoun katholou tetoia paixnidia
#5 Hellscream69 (Level 3) 01/07/2015 22:13
Ενταξει τι να λεμε για εδω ο πατερας τον MMO .. πλεον ομως γουσταρω να παιζω μονο και μονο για το storyline γιατι γενικα το expansion δεν ενθουσιαζει τοσο οσο με το Wotlk tbc, αλλα τρωγεται! ενα θετικο ειναι τα τοκενς που προσθεσανε προσφατα εμενα με βοηθαει πολυ και φανταζομαι την πληθωρα του community!
Score 8.4
8.97 User Score
(18 votes )
User Reviews 7
Genre: MMORPG
Developer: Blizzard Entertainment
Publisher: Blizzard Entertainment
Διάθεση: CD Media (210-6854220)
Players: MMO
Requirements: 2GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core 2 Duo E6600 2.4GHz, Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce 8800 GT, Xώρος στο σκληρό δίσκο 35GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 13/11/2014
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification