Reviews Valkyria Revolution
Comments (2)

Valkyria Revolution Hot

Αναμνήσεις από μια επιτυχημένη επανάσταση.

https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/73/82/80/valkyria-revolution-box-33-1499131547.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Αναμνήσεις από μια επιτυχημένη επανάσταση.

Η πρώτη μου γνωριμία με την ιαπωνική εταιρεία ανάπτυξης Media Vision υπήρξε το Wild Arms 3 για το PS2, το εξαιρετικό εκείνο Tactical RPG που με καθήλωσε για αρκετές ώρες το σωτήριο έτος 2002. Fast forward μια δεκαετία και βάλε, άναψα το PS4 και άφησα να κυλήσει στα κυκλώματά του ο κώδικας του Digimon Story: Cyber Sleuth συγχαίροντας στην συνέχεια τον εαυτό μου που επέλεξα να ασχοληθώ με ένα τόσο εθιστικό JRPG.

Προφανώς οι εμπειρίες μου με τα δημιουργήματα της Media Vision με προδιέθεσαν κατάλληλα για να ριχτώ στην περιπέτεια του Valkyria Revolution, τίτλου ανήκοντα στην σειρά Valkyria αλλά spin – off και όχι sequel των Chronicles, με εφηβικό ενθουσιασμό. Το όνομά του δεν σχετίζεται μόνο με την πλοκή αλλά παραπέμπει επίσης στην προσπάθεια της Media Vision να φέρει επανάσταση στο franchise της, αλλάζοντας το gameplay. Η αρχική ιδέα να ανήκει το Revolution στα RTS εγκαταλείφθηκε και κυριάρχησε η Action RPG τεχνοτροπία.

valkyria revolution 1

Το αρνητικό feedback των παικτών για την κυριαρχία του Action εις βάρος του RPG στοιχείου οδήγησε στην προσθήκη ορισμένων συστατικών όπως το timer στις επιθέσεις, το πάγωμα της δράσης την ώρα που δίνετε εντολές στον χαρακτήρα σας και το αδιάφορο σύστημα προκαθορισμένης συμπεριφοράς των ηρώων στην μάχη. Το τελικό αποτέλεσμα διαθέτει θετικά και αρνητικά σημεία με τα τελευταία να γέρνουν την πλάστιγγα προς το μέρος τους.

Επανάσταση ή μαζική δολοφονία;
Μια καθηγήτρια με τον μαθητή της κάθονται σε ένα δάσος και ξεσκονίζουν τις γνώσεις τους πάνω στον πόλεμο που οδήγησε στην ανεξαρτησία της χώρας τους, της Jutland. Η καθηγήτρια συνδέεται γενεαλογικά με ένα από τα πέντε άτομα που πρωτοστάτησαν στην σύγκρουση και χαρακτηρίστηκαν προδότες από τους μετέπειτα ιστορικούς. Η γενετική σύνδεσή της νομιμοποιεί τον ισχυρισμό ότι γνωρίζει τα πραγματικά γεγονότα του πολέμου τα οποία αφηγείται. Εσείς θα ζήσετε τα γεγονότα του πολέμου μέσα από την αφήγησή της, το σημειωματάριό της και το ιστορικό βιβλίο που κρατά ο μαθητής, βγάζοντας τα δικά σας συμπεράσματα για το τι συνέβη τελικά.

Το σενάριο είναι εμφανώς επηρεασμένο από το σαιξπηρικό έπος του Άμλετ και μάλιστα από τον σκανδιναβικό θρύλο που το ενέπνευσε. Ο πρωταγωνιστής ονομάζεται Amleth, η χώρα του Jutland, η πριγκίπισσα της Ophelia και ένας από τους ανταγωνιστές σας Laertes, γιός του Polonius στο σαιξπηρικό δράμα. Η εκδίκηση είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η αφήγηση, εκδίκηση πέντε ορφανών παιδιών που είδαν το σπίτι τους να καίγεται, τους φίλους τους να πεθαίνουν και την γυναίκα που τα φρόντιζε σαν μητέρα να απάγεται από τον μετέπειτα αυτοκράτορα της Ruzi Empire.

Η κορυφαία στιγμή του Valkyria Revolution για εμένα είναι η εξιστόρηση των γεγονότων, δηλαδή το σενάριο. Σαν λάτρης και μελετητής της ιστορίας με συνάρπασαν οι δολοπλοκίες των προδοτών, ο διαχωρισμός των υπόγειων δραστηριοτήτων τους ανάλογα με την θέση και τις ικανότητες του καθενός, η σύμπραξη όλων των κλάδων της εξουσίας (πολιτική, κεφάλαιο, στρατός, δημοσιογραφία) στην χειραγώγηση της κοινής γνώμης υπέρ του πολέμου. Όσο ξεδιπλώνεται η "διαβολική" συνομωσία εξελίσσονται ψυχολογικά και οι ήρωες, η θέλησή τους δοκιμάζεται από τα γεγονότα, τα υγιή συναισθήματα συγκρούονται με το αρρωστημένο μίσος και χιλιάδες άνθρωποι πληρώνουν το τίμημα μιας αποτρόπαιης πράξης. Κορυφαία πηγή απόλαυσης η δομή του κόσμου που παραπέμπει στην ευρωπαϊκή ήπειρο την περίοδο των παγκόσμιων πολέμων με αλλαγμένα τα ονόματα των χωρών.

valkyria revolution 2

Action, RPG, Tactical, τι απ’όλα;
Η σύνθεση του gameplay μοιάζει σαν οι δημιουργοί του Valkyria Revolution να αμφιταλαντεύονται μεταξύ ενός Turn – Based Tactical και ενός Action RPG, αποτυγχάνοντας τελικά να συνδυάσουν αρμονικά τα δύο είδη και βλάπτοντας την συνολική εμπειρία. Πρώτο παράδειγμα η παραμετροποίηση των χαρακτήρων που είναι πολύπλευρη αλλά πολλές πτυχές της είναι τυποποιημένες και αδιάφορες. Εκτός από τα levels που παίρνουν οι ήρωες σκοτώνοντας εχθρούς, έχουν ένα skill tree που μεγαλώνει στην πορεία της ιστορίας. Τα bonuses των skills ενισχύουν τα spells και τις επιθετικές πτυχές ενός χαρακτήρα, συμπληρώνοντας την στατιστική ανάπτυξη των levels παρά ενισχύοντας την σημαντικά, κοινώς περίμενα τεράστιες ποσοστιαίες διαφορές και όχι 1%, 2%.

Η κατασκευή εξοπλισμού είναι εντελώς βαρετή και απλοποιημένη. Πηγαίνετε στην αγορά, ρίχνετε λεφτά σε νέα υλικά και υφάσματα και μετά τρέχετε στο workshop για να παραγγείλετε ρούχο, μπότες, γάντια και σακίδιο που δίνουν μικρά bonuses σε defense και αύξηση των πυρομαχικών. Τα granites, οι αντίστοιχες mana stones των πατροπαράδοτων RPG, δεν επιδέχονται την παραμικρή επέμβασή σας. Αν είναι υψηλού rank θα τα τοποθετήσετε στους χαρακτήρες, αν είναι χαμηλού θα τα ξοδέψετε στο skill tree. Αν μπορούσατε να τα συνδυάσετε θα ήταν μια πολύ θεμιτή στρατηγική πινελιά η οποία κακώς απουσιάζει.

valkyria revolution 3

Οι μάχες διεξάγονται στην πλειοψηφία τους σε πραγματικό χρόνο και διακόπτονται μόλις εμφανίζετε το μενού των ενεργειών του χαρακτήρα που χειρίζεστε εκείνη την στιγμή. Η δυνατότητα να εναλλάσσετε χαρακτήρες κατά βούληση στην τετραμελή σας ομάδα είναι ένας εξαιρετικός μηχανισμός για δύο λόγους. Σας επιτρέπει να τους δοκιμάσετε όλους και να καταλήξετε στον καλύτερο για εσάς και εξασφαλίζει την άμεση ανταπόκριση της ομάδας στην στρατηγική σας στα πρότυπα του "για να κάνεις κάτι καλά κάντο μόνος σου".

Το battle menu είναι εύχρηστο και η χρησιμοποίηση του ευχάριστη διότι θυμίζει το pause στα Strategy, δηλαδή σας δίνει τον χρόνο να σχεδιάσετε προσεκτικά τις επιθέσεις σας. Η χρήση των πυροβόλων όπλων είναι διασκεδαστική και η σκόπευση αρκετά εύκολη. Η κάμερα παρουσιάζει προβλήματα εστίασης ειδικά όταν οι στόχοι βρίσκονται σε ψηλά σημεία και θα σας εκνευρίσει σε μπόλικες περιπτώσεις.

Υποφέροντας από… αρρυθμίες
Το Valkyria Revolution υποφέρει σε επίπεδο ρυθμού και αυτό αποκαλύπτεται αρχικά με τα πολύωρα cutscenes που αναστέλλουν την δράση βάζοντας σας σε mode αναγνώστη – παρατηρητή. Σαν να μην έφτανε αυτό, ακόμα και ο ρυθμός των συγκεκριμένων pre-rendered βίντεο διακόπτεται συνεχώς με την οθόνη του loading. Ο διαχωρισμός του παιχνιδιού σε 2/3 cutscenes και 1/3 δράσης μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί οι developers δεν προτίμησαν το είδος των Visual Novels για να αφηγηθούν το έπος της Jutland.

Αντί για skip στα cutscenes δεν μπορούσαν να βάλουν auto resolve στις αδιάφορες μάχες;

Στην δράση ο ρυθμός κόβεται από την ύπαρξη ενός timer πριν την επόμενη επίθεση. Πατώντας το attack button ο χαρακτήρας που χειρίζεστε εκτελεί ένα τυποποιημένο combo (διαφορετικό για τον καθένα ευτυχώς) και στην συνέχεια περιμένει μέχρι να γεμίσει η ημικυκλική action bar του για να επαναλάβει την επίθεση. Οι λάτρεις των Dynasty Warriors θα εξαγριωθούν όντας αναγκασμένοι να κάνουν βόλτες γύρω από τους εχθρούς σαν καρχαρίες γύρω από κολυμβητές έως ότου τελειώσει το timer, εκτεθειμένοι φυσικά στις αντεπιθέσεις τους. Το timer σπάει την ροή της μάχης και είναι εντελώς άχρηστο και ενοχλητικό αλλά ευτυχώς υπάρχουν spells και καταστάσεις που ελαχιστοποιούν την διάρκειά του για λίγο.

Οι 40 με 50 ώρες gameplay είναι μια διάρκεια όχι απλώς αναμενόμενη αλλά επιβαλλόμενη σε επικό RPG και πρόκειται για τον μοναδικό τομέα όπου το Valkyria Revolution πετυχαίνει διάνα μαζί με το σενάριο. Δυστυχώς η ανάγκη αναβάθμισης των χαρακτήρων σας ώστε να μην σκοντάφτουν στις πιο απαιτητικές μάχες δανείζει ένα αξιοσέβαστο ποσοστό των εν λόγω ωρών σε επαναλαμβανόμενες αποστολές στα ίδια levels και με τους ίδιους εχθρούς. Η απουσία checkpoints σε όλες τις αποστολές ενδημεί πάντα τον κίνδυνο επανάληψης μιας ή και παραπάνω ώρας σκληρών μαχών με bosses και αδιάφορους αντιπάλους.

valkyria revolution 4

Σπάνια συναντάμε A.I. με… ειδικές ανάγκες συνεπώς θα διασκεδάσετε με την τεχνητή νοημοσύνη που κυριαρχεί σε όλο το Valkyria Revolution. Οι εχθροί περπατούν στις πίστες σαν να έχουν βγει για τον απογευματινό τους περίπατο, χαλαροί και ωραίοι. Ενώ υποτίθεται ότι βρίσκονται σε πόλεμο και φυλούν εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας για το κράτος τους, σουλατσάρουν κοιτώντας πάντοτε μπροστά και δεν σας παίρνουν είδηση παρά μόνο όταν τα όπλα σας απέχουν μερικά εκατοστά από τους τρυφερούς λαιμούς τους.

Η αφέλειά τους επιβιώνει και μετά το πρώτο σας χτύπημα με την προϋπόθεση αυτό να μην τους σκοτώσει αμέσως.. Αντί να τρέξουν να καλυφθούν από τον κίνδυνο που τους απειλεί, στρέφονται προς το μέρος σας και αρχίζουν να κινούνται περιμετρικά, να σας κυκλώνουν. Οι κινήσεις τους είναι τόσο αργές ώστε θα σας κάνουν να σκεφτείτε τι ωραία που θα ήταν αν μπορούσατε να μπείτε ανάμεσά τους, να ενώσετε τα χέρια σας και να χορέψετε καλαματιανό!

valkyria revolution 5

Από τους τέσσερεις χαρακτήρες στην ομάδα σας, οι τρείς καθοδηγούνται πάντα από το προβληματικό A.I. και η συμπεριφορά τους μόνο αυτοκτονική μπορεί να χαρακτηριστεί. Τους δίνετε μια εντολή και βλέπετε ότι την εκτελούν μετά από αρκετά δευτερόλεπτα, ενδεχομένως ο χρόνος που απαιτείται μέχρι η εντολή σας να γίνει κατανοητή από τον αργό ψηφιακό "εγκέφαλο". Επίσης αν τους αφήσετε ελεύθερους τους βλέπετε να τρέχουν μόνοι τους δεξιά και αριστερά ειδοποιώντας τους εχθρούς για την παρουσία σας και καταστρέφοντας κάθε ενδεχόμενο αιφνιδιασμού. Το κερασάκι στην τούρτα της απαράδεκτης συμπεριφοράς τους είναι η τάση να στέκονται μπροστά στα εχθρικά πυρά αντί να τα αποφύγουν και όχι, δεν το κάνουν λειτουργώντας σαν ασπίδες για εσάς αλλά επειδή είναι χαζούληδες!

Τα bosses αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα του αδύναμου A.I. Σας επιτίθενται αλύπητα μόλις πλησιάσετε σε απόσταση βολής και συνεχίζουν τις επιθέσεις τους έως ότου ένας από τους δύο (το boss ή η ομάδα σας) να συντριβεί. Τα πιο εύκολα bosses είναι τα μηχανικά. Πρόκειται για τεράστια και δυσκίνητα mechs με ένα ευάλωτο πυρήνα και πολλά τρωτά άκρα. Στην αντιμετώπισή τους θα διακρίνετε σοβαρά σχεδιαστικά λάθη. Για να διατηρηθεί μια ρεαλιστική νότα έπρεπε η καταστροφή ενός μεταλλικού ποδιού ας πούμε να αφήνει κουτσό το mech, βελτιώνοντας τις πιθανότητές σας και προσθέτοντας στρατηγικά στοιχεία στην πάλη. Στο Valkyria Revolution βλέπουμε τα μεταλλικά μέλη των ρομπότ που καταστρέφετε να ξεφυτρώνουν σε δευτερόλεπτα άρα ποιος ο λόγος ύπαρξής τους αφού έτσι αναγκάζεστε να χτυπάτε μόνο τον πυρήνα τους;

valkyria revolution 6
Το πιο εκνευριστικό boss είναι ο πρίγκιπας Λαέρτης, ένας σπαστικός νεαρός που δεν λέει να πεθάνει όσες φορές και αν τον μαυρίσετε στο ξύλο. Ο Λαέρτης θα σας σπάσει τα νεύρα επειδή μπλοκάρει συνέχεια τις επιθέσεις της ομάδας σας και γίνεται ευάλωτος σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αφήστε δε τις απώλειες που προκαλεί στους χαρακτήρες όταν δεν τους χειρίζεστε απευθείας. Το καλύτερο boss από τακτικής άποψης είναι η Valkyria. Εναντίον της πραγματικά θα χρησιμοποιήσετε τις νοητικές σας ικανότητες, εναλλάσσοντας ragnites ανάλογα με εκείνο που χρησιμοποιεί και χτυπώντας την από τις κατάλληλες γωνίες ώστε να αποφύγετε τις θανάσιμες επιθέσεις της.

Τα καλά γραφικά είναι… σχετικά
Πουθενά δεν γίνεται φανερότερη στο Valkyria Revolution η ύπαρξη δύο αντίρροπων δυνάμεων, μιας δημιουργικής και μιας ατάλαντης, απ’ ότι στον τομέα των γραφικών. Η δημιουργική πλευρά ξεδιπλώνεται στον σχεδιασμό των καλοφτιαγμένων χαρακτήρων που παντρεύουν την manga αισθητική με την πολυχρωμία των νερομπογιών. Αρκετά περιβάλλοντα είναι εντυπωσιακά σχεδιασμένα, τα spells απεικονίζονται με αξιόλογα οπτικά εφέ και τα animations των ηρώων στις μάχες διακρίνονται για την ποικιλία και την μεγαλοπρέπειά τους.

Στον αντίποδα έχουμε περιοχές με απλοϊκά textures και πτώση των frames σε κρίσιμες καταστάσεις, όταν σας έχουν ζώσει οι εχθροί. Τα απειράριθμα cutscenes παρουσιάζουν τους χαρακτήρες ανέκφραστους με ελάχιστο και συνήθως ρομποτικό animation, δίχως την παραμικρή εκφραστικότητα. Στην πλειοψηφία τους οι εχθροί σας (πλην των bosses και των mechs) είναι σχεδιασμένοι πανομοιότυπα, βγαλμένοι θαρρείς από το ίδιο καλούπι.

Οι απίθανες νότες που συνέθεσε ο Yasunori Mitsuda, τις μελωδίες του οποίου απολαύσαμε σε υπέροχα games σαν το Chrono Trigger και την σειρά Xeno, επεμβαίνουν για να σώσουν την κατάσταση. Η ορχηστρική μουσική ακολουθεί κατά πόδας την δράση και αυξομειώνεται προσαρμοζόμενη στην έντασή της και παράλληλα, αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα των ηρώων. Η Sarah Alainn, ερμηνεύτρια του βασικού θέματος Eternal Rest, έχει φωνή εφάμιλλη της μυθικής Βαλκυρίας και θα σας ταξιδέψει σε μουσικούς παραδείσους. Το voice acting στην αγγλική μεταγλώττιση που το απόλαυσα, πετυχαίνει να μεταδώσει τον χαρακτήρα του κάθε ήρωα ξεχωριστά αν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ποιότητά του πέφτει και ακούγεται σαν μια ομάδα ηθοποιών που απαγγέλουν εναλλάξ από κείμενο.

valkyria revolution 7
Σκληρή ετυμηγορία
Η τελική ετυμηγορία για το Valkyria Revolution δεν είναι τόσο ενθουσιώδης όσο την περιμέναμε, κρίνοντας από την ποιότητα του υπόλοιπου franchise. Το παιχνίδι βαρύνεται από αρκετά σχεδιαστικά λάθη και άστοχες επιλογές στο gameplay που βλάπτουν την τελική του εικόνα. Η πλοκή είναι το μεγάλο του ατού με τα γεγονότα του πολέμου και τους χαρακτήρες να έχουν σχεδιαστεί καταπληκτικά ώστε να σας κρατούν μόνιμα διψασμένους για περισσότερους διαλόγους και πληροφορίες.

Η δράση θα ήταν απείρως καλύτερη αν έρεε στα πρότυπα των Dynasty Warriors χωρίς Tactical στοιχεία που σπάνε τον ρυθμό. Η ομοιομορφία των αντιπάλων είναι ένα ακόμα μειονέκτημα που μπορούσε να εκλείψει εκτός και αν πολλαπλασιαζόταν τρομακτικά ο αριθμός τους οπότε και δεν θα μας πείραζε έχοντας τόσα θύματα στην κόψη του σπαθιού και στην κάνη των όπλων μας. Το εκπληκτικό του σενάριο, το soundtrack και η μεγάλη διάρκεια είναι οι συνήγοροι του κόστους των 40 ευρώ που φέρει το παιχνίδι.

Θετικά:
- Πλούσιο σενάριο με πολλές ιστορικές αναφορές
- Καλοσχεδιασμένοι χαρακτήρες που ωριμάζουν από τα γεγονότα
- Δύσκολα bosses που προκαλούν τις ικανότητές σας
- Μεγάλη διάρκεια
- Πρωτοκλασάτο soundtrack

Αρνητικά:
- Άνιση κατανομή δράσης και cutscenes
- Πρόβλημα ρυθμού στην μάχη λόγω timer
- Ανεπαρκής παραμετροποίηση των ηρώων
- Επαναλαμβανόμενα missions στις ίδιες περιοχές
- Απουσία checkpoints στα χρονοβόρα missions
- Προβληματικό A.I.
- Αδιάφοροι αντίπαλοι

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 6
Αντοχή: 8
Γενικά: 6.5

Παρά τα προβλήματά του εξασφαλίζει την διασκέδασή σας για αρκετές ώρες.

Γιάννης Μοσχονάς

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 Shikabane_Hime7 (Level 29) 04/07/2017 13:23
Είμαι fan της σειράς, το Chronicles μου άρεσε πάρα πολύ. Κρίμα που το συγκεκριμένο δεν είναι τόσο καλό, αλλά όταν βγει για PC θα το πάρω πάντως.
#2 +1 Skateboarder (Level 7) 06/07/2017 17:19
Μου αρέσουν τα Valkyria και πιστεύω ότι θα το βάλω σύντομα στην συλλογή μου.
Score 6.5
User Score ( 15 votes ) 6.6
User Reviews 0
Genre: Action RPG
Developer: Media.Vision
Publisher: Sega, Deep Silver
Διάθεση: Enarxis Dynamic Media (210-9011900)
Players: 1
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 30/6/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS
Notification