Shadow of the Beast

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Περιπλανηθείτε στον πιο αφιλόξενο κόσμο!

Περιπλανηθείτε στον πιο αφιλόξενο κόσμο!

Περιπλανηθείτε στον πιο αφιλόξενο κόσμο!

Πριν ακόμα μπει η δεκαετία του ’90 και ανακαλύψει ο κόσμος την πλήρη έννοια των γραφικών, μία νέα προγραμματιστική εταιρεία, η Reflections (σημερινή Ubisoft Reflections) έχοντας στην ομάδα της developers που κατείχαν το…«μαγικό ραβδί», κατάφερε να βγάλει ένα Platform game το οποίο δημιούργησε έναν απίστευτο πανικό σε όλους τους χρήστες παγκοσμίως!

Το παιχνίδι της χρονιάς του 1989 για τους Amiga fans ήταν ένα πραγματικό αριστούργημα που αποδεικνύει τι σημαίνει υπέρβαση δυνατοτήτων. Aν κάποιος κοιτάξει την δεκαετία του '80 τότε είναι βέβαιο ότι στα 10 games που θα του μείνουν στο μυαλό θα ανήκει οπωσδήποτε το Shadow of the Beast. Κυκλοφόρησε για Amiga το 1989, από τους game designers Martin Edmondson και Paul Howarth, ενώ αργότερα ακολούθησαν οι εκδόσεις των υπολοίπων συστημάτων, οι οποίες όμως δεν είχαν καμία σχέση με την πρωτότυπη.

Η απαγωγή
Το story μας έχει να κάνει με έναν…άνθρωπο, εν ονόματι Aarbron, τον οποίο απαγάγουν από την βρεφική ηλικία και ο οποίος εξαιτίας κάποιας μαγείας που ασκήθηκε πάνω του έχει παραμορφωθεί σε ένα τέρας το οποίο γεννήθηκε για να υπηρετεί τον δαίμονα Maletoth. Όταν λίγα χρόνια αργότερα βλέπει για πρώτη φορά μία ανθρώπινη μορφή και συγκεκριμένα τον πατέρα του να εκτελείται, τότε θυμάται την ανθρώπινη φύση του και αναζητά εκδίκηση από αυτούς που τον έφεραν στην παρούσα κατάσταση.

Μόνος εναντίον όλων
Ο Aarbron τον οποίο και ελέγχετε, είναι ένα τέρας με ανθρώπινη μορφή που έχει δύο πολύ απλές κινήσεις, άλμα και γροθιά. Μπορεί επίσης να πηδήξει ή να σκύψει και να ρίξει τη γροθιά του, αλλά και να χρησιμοποιήσει κάποια κατά κάποιο τρόπο "όπλα" που θα βγάλουν από τα χέρια του φανταχτερές λάμψεις. Ο χαρακτήρας σας δεν ακολουθεί τη συνηθισμένη διαδρομή ενός platform από τα αριστερά προς τα δεξιά μιας πίστας, καθώς στην αρχή θα πρέπει να κινηθεί διαρκώς προς τα αριστερά, να μπει σε μια κουφάλα δέντρου, από εκεί να βρει τρόπο να βγει έξω κ.ο.κ. Πρακτικά εδώ εισάγονται και Adventure στοιχεία, καθώς θα πρέπει κάθε φορά να αναζητήσετε τα κλειδιά προς τις επόμενες πόρτες καθώς και τις σωστές διόδους. Αν δεν το πράξετε δεν θα μπορέσετε να γυρίσετε πίσω και δυστυχώς θα αναγκαστείτε να κάνετε reset! Αυτή η "σκληρή" λογική ισχύει στο έπακρο στο Shadow of the Beast που είναι ένα video game...για λίγους!

Κατά την περιπέτειά σας, θα ανεβοκετεβείτε σκάλες, θα ανοίξετε πόρτες χρησιμοποιώντας κλειδιά και γενικά θα αλληλεπιδράσετε αρκετά με το περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά σε ορισμένα σημεία του παιχνιδιού θα δυσκολευτείτε αρκετά από τους εχθρούς σας λόγω του υψηλού A.I. που δεν συγχωρεί λάθη, ενώ σε περίπτωση που χάσετε όλα τα hitpoints σας (σ.σ. ξεκινάτε με 12) θα πρέπει να ξεκινήσετε το παιχνίδι από την αρχή. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που θα ξεχάσετε να πάρετε κάποιο κλειδί για να ανοίξετε μια πόρτα. Θα πρέπει λοιπόν να μάθετε μια συγκεκριμένη πορεία μέχρι το φινάλε και να μην παρεκλίνετε από αυτήν. Το Shadow of the Beast είναι ένα από τα πιο δύσκολα παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά και σωστό timing. Ασφαλώς και η αυξημένη δυσκολία του μειώνει κατά πολύ την διάρκεια ζωής του.

Από το πρώτο κιόλας λεπτό θα σας βυθίσει στο μαγικό κόσμο του και θα σας κάνει να αισθάνεστε ολομόναχος και διψασμένος για εκδίκηση!

Τα τέρατα που θα βρείτε στο δρόμο σας είναι λες και έχουν ξεπηδήσει από τα πιο περίεργα Survival Horror. Ο κόσμος του Shadow of the Beast είναι μοναδικός, με περίεργες και πρωτότυπες οντότητες που δεν μοιάζουν σε καμία περίπτωση να είναι κόπιες άλλων παιχνιδιών! Θα αντιμετωπίσετε μεταξύ άλλων τεράστια goblins, περίεργα φτερωτά πλάσματα που ίπτανται, θεόρατα σε μέγεθος μάτια, μπρούτζινους δαίμονες και γενικά ότι δαιμόνιο μπορεί να βάλει ο νους σας. Το A.I. έχει συγκεκριμένη νοοτροπία και βασίζεται κυρίως στις παγίδες που σας στήνονται και που θα πρέπει να μάθετε απ' έξω. Όσο για τη συνολική διάρκεια του Shadow of the Beast, μπορεί να περιορίζεται στη μισή ώρα αλλά με τόσες φορές που θα πεθάνετε, είτε από τους εχθρούς σας, είτε λόγω αδυναμίας εύρεσης του τελικού προορισμού, το μόνο βέβαιο είναι ότι το διάστημα αυτό θα είναι πολλαπλάσιο μέχρι να καταφέρετε να το τερματίσετε!

Όσες φορές κι αν πεθάνετε και γίνετε απολιθώματα να είστε βέβαιοι ότι θα δοκιμάσετε να το ξαναπαίξετε προσπαθώντας να οδηγήσετε τον Aarbron στη λύση του μυστηρίου. Σε κάθε σας βήμα σαφώς και θα έχετε κατά νου την αίσθηση ότι όλα είναι προκαθορισμένα. Θα πρέπει δηλαδή να προσπεράσετε τέρατα σε προκαθορισμένα σημεία, παγίδες σε συγκεκριμένα όρια περιοχών (κάποιες εμφανίζονται με τυχαία σειρά) και γενικά να κάνετε σωστή οικονομία δυνάμεων μέχρι το επόμενο (από τα λιγοστά) health potion. Όμως ο αφιλόξενος και περίεργος κόσμος που θα ζήσετε έχει δημιουργηθεί με τέτοια εντέλεια και συνοχή που θα επιθυμείτε διακαώς να ξαναβυθιστείτε μαζί του.

Αποπνιχτική ατμόσφαιρα...
To Shadow of the Beast χρησιμοποιεί μία απίστευτη (για την εποχή του) τεχνολογία γραφικών. Δεκάδες χιλιάδες χρώματα στην οθόνη, background sμε parallax scrolling και εκπληκτική απεικόνιση των landscapes. Ο ήρωας που χειρίζεστε είναι ένα beast με τα όλα του. Διαθέτει άψογα animations κινήσεων, ενώ τα γραφικά απεικόνισης των εχθρών γύρω σας είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά ειδικά στον τομέα των φωτοσκιάσεων. Τέρατα παρόμοιας μορφής με εσάς, τα πνεύματα του σκότους, καθώς και χέρια και παγίδες που εμφανίζονται μέσα από το έδαφος και πολλά ακόμη συνθέτουν ένα σκοτεινό σκηνικό που θα σας σαγηνέψει! Πριν αλλάξει το κάθε level, έχετε την ευκαιρία να δείτε μία εικόνα υψηλής ανάλυσης και κρόουλ με αναλυτική περιγραφή του σημείου στο οποίο βρίσκεστε. Ο αέρας, οι τοίχοι γύρω σας, η υγρασία, τα πάντα περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια και με τρόπο που πραγματικά πέρα από την εικόνα η Reflections "παίζει" με το μυαλό σας, καθώς δημιουργεί με τις λέξεις ένα 3D περιβάλλον γύρω σας σε μια εποχή όπου τα 3D games υπήρχαν μόνο στη φαντασία μας.

Θα διασχίσετε δάση, λαγούμια στο υπέδαφος, κάστρα κι ένα σωρό μονοπάτια και περιοχές, που κρύβουν μονίμως κινδύνους σε κάθε σας βήμα. Η δράση είναι ακατάπαυστη και η ατμόσφαιρα το βαρύ πυροβολικό του παιχνιδιού! Στον συγκεκριμένο τομέα βοήθησαν βεβαίως και τα εξαιρετικά γραφικά του παιχνιδιού. Πρόκειται για μια ατμόσφαιρα που πραγματικά σας μαγεύει! Είναι σαν να βλέπετε ένα θρίλερ στην οθόνη σας. Ιδιαίτερα οι μάχες θα σας τρομάξουν σε μεγάλο βαθμό (με σβηστά φώτα και το volume στο τέρμα το παιχνίδι σοκάρει άγρια). Τα εφέ είναι επίσης μοναδικά για τα δεδομένα της εποχής, πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε ότι την εποχή εκείνη τα οπτικά εφέ ανήκαν στη μειονότητα των games.

Στον τομέα του ήχου, ο David Whittaker απέδωσε τα μέγιστα. Μιλάμε για έναν συνθέτη που κατάφερε να αποτυπώσει ίσως το πιο ανατριχιαστικό soundtrack σε παιχνίδι του είδους. Περιέχει 12 κομμάτια (συνθέσεις διαφόρων οργάνων όπως αρμόνιο και φλογέρα) με διαρκή εναλλαγή σε κάθε περίσταση, από ένα απλό boss fight έως την μεταφορά σε άλλο περιβάλλον, συνοδευόταν από την κατάλληλη μουσική υπόκρουση που σας ταξίδευε μαγικά σε έναν άλλο κόσμο. Στα επίμαχα σημεία ακολουθούσε πάντοτε η κατάλληλη έντονη μουσική, ενώ οι κραυγές του Aarbron τη στιγμή που δέχεται χτυπήματα πραγματικά κόβουν την ανάσα. Τέλος, το εξώφυλλο των κουτιών του Shadow of the Beast επιμελήθηκε ο Roger Dean, δημιουργώντας εκπληκτικά artwork που συνέθεταν έναν sci-fi κόσμο που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για μυθική χώρα ή για...τον κάτω κόσμο.

Επίλογος
Το Shadow of the Beast κυκλοφόρησε και για άλλες πλατφόρμες τα επόμενα χρόνια. Οι επόμενες εκδόσεις του κυκλοφόρησαν το 1990 (Shadow of the Beast 2) και το 1992 (Shadow of the Beast 3) χωρίς να καταφέρουν να φτάσουν την ποιότητα της πρώτης έκδοσης. Στο Shadow of the Beast 2 ο ήρωάς μας εμφανίζεται σε μορφή κατά το ήμισυ beast και κατά το άλλο μισό άνθρωπος αναζητώντας την αδερφή του την οποία έχει απαγάγει ο τερατώδης μάγος Zelek, υπηρέτης του Maletoth. Η δεύτερη έκδοση της σειράς είναι ακόμα πιο δύσκολη αφού όχι μόνο περιέχει πιο δύσκολα παζλ, αλλά αν επιλέξετε λάθος δρόμο δεν υπάρχει επιστροφή! Τέλος, στο Shadow of the Beast 3 του '92, η δυσκολία του παιχνιδιού έπεσε αισθητά, βελτιώθηκε το gameplay αλλά το ξαναζεσταμένο φαΐ πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.

Όπως και να’ χει, το πρώτο Shadow of the Beast αποτελεί έναν τίτλο-must για κάθε οπαδό των Platform, που στη σημερινή του εκδοχή πιθανόν θα ασχολείται είτε με Survival Horror, είτε με ατμοσφαιρικά Action-Adventures. Υπήρξε επαναστατικό για την εποχή του, καθώς είχε δυνατή ατμόσφαιρα που σας ταξίδευε μαγικά, ψαγμένο gameplay και υψηλής ποιότητας τεχνικό τομέα.

Θετικά:
- Ατμόσφαιρα που σοκάρει
- Πωρωτικά boss fights
- Εκπληκτικά γραφικά
- Ατμοσφαιρική μουσική

Αρνητικά:
- Πολύ υψηλή δυσκολία
- Tα αδιέξοδα χωρίς επιστροφή και το υπερβολικό loading κουράζουν

Βαθμολογία
Γραφικά: 9.5
Ήχος: 10
Gameplay: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 8.6

Ένα Platform που αποτελεί διαμάντι στους περισσότερους τομείς και που με λίγη προσοχή στον τομέα του gameplay η Reflections θα μπορούσε να καταφέρει πολύ περισσότερα.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Lordwinter (Level 28) 14/03/2012 20:39
Κατά τύχη ανακάλυψα το συγκεκριμένο review, τι να πω τώρα γιαυτό το παιχνίδι, ακόμα και σήμερα όταν ακούω την αρχική μουσική ανατριχιάζω. Από τα καλύτερα games όλων των εποχών ότι και να πούμε είναι λίγο. Εγώ το είχα παίξει στο master system και εκεί που τερμάτιζα τα παιχνίδια σε 2-3 μέρες, αυτό είχε κρατήσει 2 εβδομάδες.Παλού κι!
#2 +1 Stephen King 21/08/2013 02:05
Απλά το καλύτερο Platform στην Amiga. Γραφικά, ήχος, ατμόσφαιρα, δεν υπήρχε αυτό το παιχνίδι. Τέλος!
Και μιας και δεν το ειχα τερματισει ειναι ευκαιρια να ξεσκονισω την Amiga μου και πάλι.
#3 +1 redakos (Level 13) 21/08/2013 12:27
Πολύ κάψιμο στο Mega Drive,και το έπαιζα και πριν μια βδομάδα έτσι για να θυμηθω τα παλιά και τσουπ εχθες η ανακοίνωση έσκασε από το πουθενά.Περιμέν ουμε το νέο λοιπόν αν και την αίγλη του παλιού δύσκολα πιστευω θα την φτάσει.
#4 Glamorous (Level 27) 21/08/2013 15:40
Πολυ ωραιο Platform, απο τα καλυτερα. Ανυπομονω για το remake!
#5 Badlorg (Level 25) 21/08/2013 16:03
το καλυτερο παιχνιδι στο μαστερ συστεμ.αλλα και η μουσικη οποτε την ακουω ανατριχιαζω
#6 +1 Bil128 (Level 12) 23/05/2014 02:10
Πολύ ωραίο review και walkthrough για ένα πολύ ωραίο παιχνίδι!! Μπράβο !
#7 +1 amiga500fan (Level 14) 01/03/2015 11:15
Μπράβο Μάνο, δεν χορταίνω να διαβάζω........ ...... τι να πω γι'αυτό το παιχνίδι. Θα πω κάτι άλλο που δεν έχει αναφερθεί, πως χώρεσε η Reflection τόσα γραφικά και ήχο σε 2 δισκέτες?
Score 8.6
8.44 User Score
(16 votes )
User Reviews 0
Genre: Platform
Developer: Reflections Interactive
Publisher: Psygnosis
Διάθεση:
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Full Game: Download
Release Date: 1989
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

1
Forza Horizon 5   (8.83)
3
Lost Judgment   (8.43)
4
Deathloop   (8.42)
7
Halo Infinite   (8.38)
9
F1 2021   (8.31)
10

Latest User Reviews

2.
It Takes Two   (8.0)
3.
4.
6.
7.
Dead by Daylight   (7.0)
9.
10.
Gran Turismo Sport   (8.0)
Notification