A Way Out

Hot
Μια περιπέτεια…αποκλειστικά για δύο. 

Μια περιπέτεια…αποκλειστικά για δύο. 

Μια περιπέτεια…αποκλειστικά για δύο. 

Η βιομηχανία του gaming έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού για πολλούς βετεράνους από εμάς ή τουλάχιστον για όσους παίζουν κάθε blockbuster game που κυκλοφορεί. Συχνά βλέπουμε τυποποιημένα Action games ή κάποια RPG με προβλέψιμο σενάριο. Αρκετές από τις ιδέες έχουν επίσης εξανλτηθεί (όπως μεσαίωνας ή Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος). Κάπου εδώ έρχεται το A Way Out, ένα παιχνίδι που παίζεται αποκλειστικά μέσω Co-Op.

Game Designer και σκηνοθέτης του A Way Out είναι ο ίδιος ιθύνων νους με το το Brothers: A Tale of Two Sons, το οποίο και μας τράβηξε με το σενάριό του. Ο λόγος για τον Josef Fares που από την E3 2017 και έπειτα μας έχει μείνει στο μυαλό για τον ενθουσιασμό του, αλλά και μετέπειτα για την επική ατάκα “Fuck the Oscars” που ξεστόμισε στα The Game Awards του Δεκεμβρίου. Βασική διαφορά του A Way Out με τα άλλα games είναι ότι παίζεται αποκλειστικά Co-op και όχι single-player, όπως το προηγούμενο δημιούργημα του Fares. Τι καλύτερο λοιπόν για Co-op από μια ιστορία…φυλακισμένων.

Η μεγάλη απόδραση
Ο Leo και ο Vincent έχουν δεχθεί 8 και 14 χρόνια φυλακή αντίστοιχα. Ο πρώτος βρίσκεται ήδη στη φυλακή για 6 μήνες και συναντάει τον δεύτερο στην πρώτη του ημέρα. Η μοίρα τους φέρνει κοντά γιατί έχουν κάτι κοινό. Οι συνθήκες στη φυλακή δεν ευνοούν το να μείνουν γιατί κινδυνεύουν, ενώ έχουν ένα λόγο παραπάνω να βγουν έξω.

Στο A Way Out η οθόνη χωρίζεται με split-screen, πότε κάθετα και πότε οριζόντια, με σκοπό δύο παίκτες να συνεργαστουν. Υποστηρίζεται local co-op στο ίδιο PC ή την ίδια κονσόλα και Online Co-op με φίλο σας. Ακόμα κι αν δεν έχει το παιχνίδι μπορείτε να τον προσκαλέσετε μέσω του friend pass. Δυστυχώς δεν υποστηρίζεται online matchmaking με τυχαίους χρήστες κι αυτό περιορίζει σημαντικά όσους δεν μπορούν να βρουν φίλους για να τους φέρουν σπίτι ή όσους έχουν μικρή λίστα φίλων. Θα μπορούσε δηλαδή να υπάρξει υποστήριξη matchmaking ή έστω συνεργασία με την A.I.

Στόχος των δύο παρτενέρ είναι η συνεργασία σε κάθε περίσταση προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν στο στόχο τους. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα μοτίβα συνεργασίας που επαναλαμβάνονται, όπως το ότι θα πρέπει μαζί με τον άλλο παίκτη να ανοίξετε μια πόρτα, να κάνετε ποδαράκι ο ένας στον άλλο για να σκαρφαλώσετε ή να ανοίξετε τον δρόμο στον φίλο σας ενώ βρίσκεστε από την άλλη μεριά.

Σύντομο αλλά καθηλωτικό μέχρι το τέλος
Το gameplay ακολουθεί κατά βάση την συνταγή των Heavy Rain και Beyond: Two Souls. Βασίζεται πολύ στα quick-time events, ωστόσο διαθέτει κάποιες επιπλέον πινελιές δράσης. Το Adventure κομμάτι υπάρχει μόνο στις αναζητήσεις στοιχείων και αντικειμένων γύρω σας, οι οποίες είναι πανεύκολες ακόμα και για τους πιο αρχάριους παίκτες των Adventures, μιας και η λύση βρίσκεται πάντα εντός ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, υπάρχουν άφθονες καταδιώξεις με κάθε είδους οχήματα, Fighting με gameplay δύο διαστάσεων, ενίοτε top-down κάμερα, ακόμα και χρήση όπλων σε κάποια σημεία. Υπάρχει επίσης και το στοιχείο του stealth και του αιφνιδιασμού των εχθρών, αν και στις μάχες με τα όπλα η κάλυψη σε κάποια σημεία δεν λειτουργεί. Το δε A.I. των εχθρών δρα πολύ αυτόματα, καθώς οι εχθροί σας έχουν συγκεκριμένο πεδίο δράσης, με αποτέλεσμα αν εμφανιστείτε σε κάποιο άλλο σημείο (π.χ. πίσω τους) κάποιες φορές να κάνουν σαν να μην σας βλέπουν.

Η γενικότερη δυσκολία του παιχνιδιού είναι πάρα πολύ χαμηλή, σε σημείο που να μπορείτε να παίξετε το A Way Out ακόμα και με άτομα που δεν ασχολούνται με games. Σε περίπτωση που κάπου αποτύχετε τότε το checkpoint σας επιστρέφει στο τελευταίο σημείο χωρίς να σας καθυστερεί. Οι developers της Hazelight ακολούθησαν μια εντελώς casual προσέγγιση. Ακόμα και οι υποτυπώδεις stealth ή shooting μηχανισμοί, τις περισσότερες φορές δεν απαιτούν κάποιο ιδιαίτερο skill. Το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να υπάρχετε στο χώρο, να κάνετε υπομονή λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να φύγει ένας NPC από τον χώρο όπου κινείται και στη συνέχεια να προχωρήσετε παρακάτω.

Στο A Way Out υπάρχουν κάποιες ανούσιες και χαρούμενες δραστηριότητες όπως Baseball, Basketball, μπραντεφέρ με άλλο παίκτη, βελάκια κ.α. Ο σκοπός είναι μονίμως να είναι απασχολημένες και οι δύο οθόνες του παιχνιδιού χωρισμένες με split-screen, ώστε να περνάτε ευχάριστα με τους φίλους σας. Το σενάριο είναι linear στο μεγαλύτερο μέρος του με τους δύο παίκτες να αποφασίζουν κάθε φορά τι δρόμο θα ακολουθήσουν. Υπάρχουν επίσης αλληλεπιδράσεις με NPCs που προσφέρουν μόλις δύο επιλογές. Όποια κι αν επιλέξετε δεν θα δείτε κάποιο διαφορετικό chapter στην πορεία. Το μόνο που αλλάζει είναι το γεγονός ότι έχουμε δύο διαφορετικά φινάλε που εξαρτώνται από τις επιλογές σας. Γενικά το παιχνίδι είναι στο μεγαλύτερο μέρος του Adventure, αλλά περιλαμβάνει και σκηνές με πλήρη action δράση και σημεία κάλυψης που θα αγαπήσετε οι λάτρεις των Action Shooters. Καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να κλιμακώνει την ένταση και να αναδεικνύει τους χαρακτήρες των δύο ηρώων. Η συνολική διάρκειά του ανέρχεται στις 5,5 - 6 ώρες για το πρώτο playthrough και –πιστέψτε μας- θα σας απορροφήσει τόσο που θα σας κρατήσει έως το τέλος. Κοστίζει δε 26 ευρώ, συνεπώς τιμάει τα χρήματά του. Το δε φινάλε θα σας αφήσει άφωνους. 

”Fuck the Oscars! This is the real Interactive Adventure!”

Οι αχώριστοι παρτενέρ
Η οικογένεια του Josef Fares έχει την τύχη να διαθέτει ένα ακόμη ταλαντούχο μέλος. Ο Σουηδός ηθοποιός Fares Fares που υποδύεται τον Leo (εξού και η ομοιότητά των δύο) καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αναδειχθεί ως κύριος πρωταγωνιστής, με ένα μικρό κλικ διαφορά. Έχει πάντοτε ένα σχέδιο στο μυαλό του, αν και τίποτα δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την αλληλοβοήθεια των δύο. Επίσης καμία αλληλουχία καταδίωξης δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την επιτυχία και των δύο. Συνεπώς φροντίστε να έχετε δίπλα σας έναν καλό παρτενέρ για να μην τρελαθείτε στα restart! Ευτυχώς που η δυσκολία είναι χαμηλή, τηρουμένων των αναλογιών και του target group στο οποίο απευθύνεται το παιχνίδι.

Οι ερμηνείες των δύο ηθοποιών είναι άκρως συμπαθείς, με τον ακόμη πιο άγνωστο Eric Krogh να ταιριάζει άριστα στον ρόλο του Vincent, παρά την απειρία του. Στον τεχνικό τομέα, τα cutscenes έχουν πολύ καλή ποιότητα, αλλά διαθέτουν μέτριο lipsync. Τα textures με την χρήση της Unreal Engine 4 είναι συμπαθητικά, παρά την όποια χαμηλή ανάλυση στο περιβάλλον, μιας και τα frames διατηρούνται σταθερά.

It takes two to dance
Το A Way Out απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις του cinema και των Interactive movies. Το σενάριό του είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει ποτέ στην gaming βιομηχανία και θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ταινία του Hollywood. Εδώ είμαστε οι ίδιοι πρωταγωνιστές μαζί με ένα φίλο μας, άρα γιατί να καθόμαστε να βλέπουμε ταινίες σαν αμέτοχοι θεατές. Πραγματικά παίζοντάς το παιχνίδι θα εκπλαγείτε από την σχέση των δύο ηρώων και το τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση, καθώς από σεναριακής άποψης είναι άκρως μελετημένο.

Το κόστος του A Way Out συγκριτικά με τα όσα προσφέρει είναι απολύτως λογικό, καθώς αποτελεί μια έντονη εμπειρία. Μια ιστορία που προσφέρει γέλιο, συγκίνηση και έντονη συναισθηματική φόρτιση. Αποτελεί ένα παιχνίδι που ξεφεύγει από τα στενά όρια του video game και τονίζει περισσότερο από ποτέ του γιατί πρέπει να παίζουμε τα games Co-Op με φίλο. Είναι μη προβλέψιμο και ταυτόχρονα συγκλονιστικό. Οπότε για τελευταία φορά…Fuck the Oscars man, this is the real shit!

Θετικά:
- Δυνατό σενάριο, από τα καλύτερα που έχετε βιώσει
- Προσφέρει τόσο αστείες όσο και συγκινητικές στιγμές
- Πολύ απλό στο να το παίξετε
- Μεγάλη εναλλαγή από περιβάλλοντα και δραστηριότητες
- Συμπαθείς ήρωες με τους οποίους δένεστε
- Πολύ χαμηλή τιμή για την εμπειρία που προσφέρει

Αρνητικά:
- Gameplay με περιορισμένη αλληλεπίδραση λόγω quick-time events και linear εξέλιξη στο μεγαλύτερο μέρος του
- Μικρή διάρκεια
- Προβλήματα στο A.I. και την κάλυψη στις σκηνές δράσης
- Δεν μπορείτε να το παίξετε με τυχαίο συμπαίκτη αλλά σας υποχρεώνει να βρείτε φίλο

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 10
Αντοχή: 6
Γενικά: 8

Η πιο έντονη περιπέτεια που παίξατε ποτέ με φίλο σας!

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.0(1)
To write a review please register or
A Way Out PS4 Review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.0
Το A Way Out δημιουργήθηκε από τα HazelightStudios, έχοντας ως publisherτην ΕΑ. Director και Writer του παιχνιδιού είναι ο Josef Fares, που είναι γνωστός από το Brothers: A Tale of Two Sons, το οποίο είχε πρωτότυπο gameplayκαι συναισθηματικά φορτισμένη ιστορία. Με το A Way Out ο Fares ξαναπρωτοτυπεί τόσο στο gameplay, όσο και στην αφήγηση της ιστορίας, φτιάχνοντας ένα gameαποκλειστικά για 2 παίκτες.

Σενάριο

Οι πρωταγωνιστές του game είναι δύο: ο πάντα έτοιμος για καυγά Leo Caruso και ο πιο μετριοπαθής Vincent Moretti. Τα γεγονότα διαδραματίζονται χρονικά προς το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ. Ο Leo είναι έγκλειστος σε μια φυλακή των H.Π.Α.  εδώ και 6 μήνες για ένοπλη ληστεία. Το παιχνίδι ξεκινά όταν ο Vincent οδηγείται στο διπλανό κελί από αυτό του Leo, για απάτη και φόνο. Από την πρώτη στιγμή, καταλαβαίνουν ότι έχουν κοινό εχθρό το μαφιόζο Harvey, ο οποίος ήταν η αιτία να καταλήξουν στη φυλακή. Παρά τις αντιθέσεις τους, αποφασίζουν να συνεργαστούν για να αποδράσουν και να πάρουν εκδίκηση.

Παρόλο που όλα αυτά που συμβαίνουν, μπορεί να ακούγονται τετριμμένα, εκεί που το παιχνίδι λάμπει, είναι στην παρουσίαση των χαρακτήρων. Ο Leo, που από την προφορά του και το όνομά του καταλαβαίνουμε ότι είναι ιταλικής καταγωγής, είναι ριψοκίνδυνος, παρορμητικός και πάντα έτοιμος να λύσει τις διαφορές του δια της βίας. Από την άλλη, ο Vincent, πάντα σκέπτεται πριν δράσει και προσπαθεί αρχικά μέσω του διαλόγου να λύσει τα προβλήματά του. Οι διάλογοι μεταξύ τους είναι χιουμοριστικοί και καλογραμμένοι, με αποτέλεσμα, ακόμα και στις σκηνές όπου δεν υπάρχει δράση,  οι παίκτες να μην βαριούνται στιγμή. Ο Faresμας παρουσιάζει  δύο αντιήρωες, οι οποίοι , παρόλο που είναι εγκληματίες, παρουσιάζονται ως καθημερινοί άνθρωποι με οικογένεια. Έχουν κοινό πρόβλημα, ότι τους λείπουν οι γυναίκες τους. Ο Leoέχει μικρό παιδί, ενώ η γυναίκα του Vincent είναι έγκυος. 

Η αφήγηση εκτυλίσσεται σε πολλές περιοχές και υπάρχουν στιγμές που δράση χτυπάει κόκκινο. Οι δυο χαρακτήρες είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν, για να πετύχουν τους στόχους τους και να παραμείνουν ζωντανοί σε περίπλοκες καταστάσεις, όπου έρχονται αντιμέτωποι με πλήθος εχθρών. 

Το story έχει πολλές αναδρομές στο παρελθόν, καθώς μας εξηγεί πώς μπήκαν στη φυλακή οι πρωταγωνιστές.  Έχει διάρκεια περίπου 6 ώρες με τα cutscenes και είναι πολύ κινηματογραφικό. Το φινάλε του είναι από τα πιο απρόσμενα  που έχουμε δει στο χώρο του gaming. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, δίνεται στους παίκτες οι δυνατότητα να επιλέξουν τι απάντηση θα δώσουν σε έναν NPC ή τον τρόπο προσέγγισης μιας κατάστασης. Επίσης υπάρχουν 2 εναλλακτικά τέλη, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα πάρουν οι παίκτες. Έτσι, αυξάνεται το replayability του παιχνιδιού, παρ'όλη τη μικρή διάρκειά του.

Gameplay

Το game είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά για δύο παίκτες με splitscreen που παίζουν είτε στην ίδια κονσόλα(local cο op), είτε μέσω διαδικτύου(online co op). Ευχάριστη είδηση είναι ότι μπορεί να το αγοράσει μόνο ένα άτομο και να κάνει invite έναν άλλο παίκτη, ακόμα και αν δεν έχει στη κατοχή του το παιχνίδι. 

Αρχικά, να τονισθεί ότι έχουν δανεισθεί στοιχεία από άλλα actionadventureπαιχνίδια, όπως την κινηματογραφικότητα των Uncharted(ο Leo και ο Vincent μοιάζουν έντονα με τους αδελφούς Drake από το Uncharted 4!). Στις σκηνές γεμάτες δράση, το παιχνίδι μοιάζει με ένα τυπικό 3rd person shooter με χρήση κάλυψης, έχοντας σε ορισμένα σημεία όπου οι χαρακτήρες δουλεύουν αθόρυβα, stealth στοιχεία όπως silent executionsτων εχθρών από πίσω τους. Από την άλλη, υπάρχουν σημεία όπου οι παίκτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν αντικείμενα του περιβάλλοντος για να λύσουν γρίφους και να προχωρήσουν παρακάτω. Επίσης, θα χρειαστεί να χειριστούν και οχήματα. Ταυτόχρονα, τα Quick Time Events, κυριαρχούν στο παιχνίδι, ζητώντας συχνά από τους παίκτες να συγχρονιστούν και να πατάνε ταυτόχρονα κουμπιά που τους εμφανίζονται στην οθόνη. 

Ο βαθμός δυσκολίας του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα χαμηλός, με αποτέλεσμα να μπορείτε να το παίξετε παρέα και με άτομο που δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία στο gaming. Υπάρχουν ακόμη πλήθος minigames που σίγουρα θα διασκεδάσουν. Τα περισσότερα από αυτά είναι ανταγωνιστικά και θα σας βάλουν σε πειρασμό να ασχοληθείτε για να σπάσετε το ρεκόρ του ατόμου με το οποίο παίζετε παρέα. Έτσι, κρατιέται ζωντανό το ενδιαφέρον στις παύσεις από την έντονη δράση που θα συναντήσετε καθώς παίζετε.

Γραφικά

Το A Way Out είναι σχεδιασμένο στην Unreal Engine που είναι φημισμένη για τα όμορφα γραφικά που προσφέρει. Έτσι και εδώ, έχουμε καλοσχεδιασμένα περιβάλλοντα, όμως τα μοντέλα των χαρακτήρων θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα. Το παιχνίδι παίχτηκε σε PS4 Pro και παρατηρήθηκαν κάποιες μικρές πτώσεις του framerate την ώρα της έντονης δράση, χωρίς όμως να χαλάνε την εμπειρία. 

Ήχος

Το voice acting είναι πολύ καλό στα πρότυπα μιας αμερικανικής ταινίας δράσης. Το soundtrack του παιχνιδιού είναι αδιάφορο έως ανύπαρκτο.  

Σε γενικές γραμμές, αν θέλετε ένα game για να παίξετε παρέα με ένα άλλο άτομο στην ίδια κονσόλα, το A Way Out είναι το ιδανικό, έχοντας αξιομνημόνευτο storyκαι διασκεδαστικό gameplay με την αλληλεπίδραση ανάμεσα στους παίκτες. Η μικρή διάρκειά του ισοσταθμίζεται από το χαμηλό κόστος του παιχνιδιού και από το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να το αγοράσετε και δυο για να παίξετε online.

Γραφικά: 7,5

Ήχος: 7,5

Gameplay: 8

Ιστορία: 10

Αντοχή: 6

Γενικά: 7,8

Ένα από τα καλύτερα couch co op games! 
Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 JaGuAr (Level 30) 24/03/2018 15:52
Φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον και διασκεδαστικό για να παίξεις με τον κολλητό. Σίγουρα θα το δοκιμάσω!
Υ.Γ. : FUCK THE OSCARS!
#2 nickarma (Level 12) 25/03/2018 04:28
Αυτό που χρειάζεται δύο παίκτες είναι κάπως.Ούτε το να χωρίζεται η οθόνη στα δύο βολεύει ούτε να πρέπει να βρεις δεύτερο άτομο με το ζόρι.Μόνος μου μένω ρε φίλε και λίγοι φίλοι μένουν κοντά μου.Ήταν αναγκη?Δεν τους έφτανε να παιξουμε με αλλους online?Κατά τα άλλα δεν πρόλαβα να το πάρω σήμερα αλλά από βδομαδα στανταρ ειναι και φθηνό.
#3 +1 Shikabane_Hime7 (Level 29) 25/03/2018 12:04
Must have, θα το παίξω σίγουρα με τη παρέα μου.
#4 MariosK. (Level 11) 27/03/2018 00:39
Πολύ ωραίο game ..Ελπίζω να το παίξω σύντομα
#5 Efane (Level 24) 27/03/2018 09:53
Εξαιρετικό review, δείχνει καλή εμπειρία!
#6 hercmour (Level 13) 01/04/2018 17:57
Το παιχνίδι απλά γαμάει...Για αρχή ο Josef Fares είναι τυπάκι από τα λίγα (fuck the Oscars)...Μπορε ί να παιχτεί co op χωρίς να το αγοράσουν και οι δύο...Και κοστίζει 30 ευρώ...Αυτά είναι όμως το bonus του να το αγοράσεις...Ενν οείται οτι αξίζει σαν παιχνίδι...Το review τοu Μάνου είναι που με έπεισε...
Score 8
8.05 User Score
(10 votes )
User Reviews 8
Genre: Cinematic Action-Adventure
Developer: Hazelight Studios
Publisher: Electronic Arts
Διάθεση: Bandai Namco Hellas (210-6018800)
Players: 2 (2 online)
Requirements: Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8.1/10 64-bit, Επεξεργαστής Intel Core i3-2100T στα 2.5GHz/AMD AMD FX 610, 8GB RAM, Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 650Ti 2GB/AMD Radeon HD 7750 2GB, Χώρος στον σκληρό δίσκο 25GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 23/3/2018
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

1
Baldur's Gate 3   (8.93)
2
Starfield   (8.63)
3
Alan Wake II   (8.6)
6
Tekken 8   (8.36)
7
A Fold Apart   (8.33)
8
10

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification