Ratchet & Clank: Rift Apart

Hot
REVIEWED ON PS5  

Μια περιπέτεια…από άλλη διάσταση.

Μια περιπέτεια…από άλλη διάσταση.

Μια περιπέτεια…από άλλη διάσταση.

Το PlayStation, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές του, έχει πολλές μασκότ. Πάντα όμως ανάμεσα στον Kratos και στον Nathan Drake βρίσκεται και ένα κίτρινο Lombax, που έχει στην πλάτη του τον σιδερένιο κολλητό του. Η σειρά Ratchet & Clank ξεκίνησε το 2002 και από το PlayStation 2 μέχρι και σήμερα, συνοδεύει τις κονσόλες της Sony, έχοντας κυκλοφορήσει συνολικά 15 τίτλους. Παρόλο που κάποιες προσθήκες δεν ήταν και οι πιο αγαπητές, η σειρά έχει μεγάλο και φανατικό κοινό για σχεδόν 20 χρόνια λόγω του χιούμορ της, του καρτουνίστικου στυλ της και των εξωφρενικών όπλων της.

Η Insomniac Games δείχνει να είναι η πρώτη εταιρεία ανάπτυξης της Sony η οποία έχει στρωθεί για τα καλά στη δουλειά για το PS5 καθώς κυκλοφόρησε το Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, το οποίο έχει γίνει συνώνυμο με την κυκλοφορία της νέας κονσόλας της Sony. Επίσης κυκλοφόρησε το Marvel’s Spider-Man: Remastered, το οποίο πέρα από την αμφιλεγόμενη αλλαγή του προσώπου του Peter Parker, δεν είναι περιέχει μόνο υψηλότερη ανάλυση στον αγαπημένο τίτλο του 2018, αλλά αρκετές αλλαγές στις λεπτομέρειες, στους φωτισμούς και φυσικά στο framerate. Επιπλέον στο PS5, αναβάθμισε στα 60fps το Ratchet & Clank του 2016. Επιτέλους όμως, ήρθε η ώρα για το επόμενο κεφάλαιο της σειράς Ratchet & Clank αλλά και για το πρώτο αποκλειστικά next-gen game της Insomniac Games, το Ratchet & Clank: Rift Apart.

ratchet and clank rift apart 1

Ποια Pixar;
Η ιστορία του Ratchet & Clank: Rift Apart ξεκινάει λίγα χρόνια μετά το Ratchet & Clank: Into the Nexus σε μια μέρα, την οποία ο κόσμος έχει αφιερώσει για να τιμήσουν τους δύο πρωταγωνιστές μας και να γιορτάσει τα κατορθώματά τους. Ο Ratchet, όπως είναι γνωστό είναι το τελευταίο Lombax στην διάστασή του και έτσι λόγω της ημέρας, ο Clank αποφάσισε να του κάνει δώρο το Dimensionator, μία συσκευή με την οποία θα μπορέσει να ταξιδέψει σε άλλες διαστάσεις και να βρει άλλα Lombaxes. Ο γνωστός κακός Dr Nefarious αποφασίζει να κλέψει την συγκεκριμένη συσκευή με σκοπό να βρει μία διάσταση όπου βγαίνει αυτός κερδισμένος και όχι ο Ratchet και ο Clank. Αφού λοιπόν την κλέβει, μεταφέρονται και οι τρεις σε μία δυστοπική διάσταση, όπου ο Nefarious είναι ο αυτοκράτορας και έχει επιβάλει δικτατορία.

Το Dimensionator δυσλειτουργεί και χαλάει, δημιουργώντας πολλά ρήγματα μεταξύ των διαστάσεων, αλλά χωρίζει και τους δύο ήρωές μας. Ο Clank σύντομα συναντάει την Rivet, μία θηλυκή Lombax, η οποία αποτελεί ουσιαστικά την έκδοση του Ratchet στην συγκεκριμένη διάσταση και αποφασίζει να τον βοηθήσει. Έτσι ο Ratchet και ο Clank πρέπει όχι μόνο να ξαναβρεθούν και να ξαναγυρίσουν στην δική τους διάσταση, αλλά και να σώσουν το σύμπαν διορθώνοντας τα ρήγματα μεταξύ των διαστάσεων. Το σενάριο είναι από τα καλύτερα της σειράς, με γρήγορο ρυθμό, χιούμορ, αρκετές ανατροπές και ενδιαφέροντες νέους χαρακτήρες. Παρόλο που αποτελεί συνέχεια των γεγονότων της σειράς, η ιστορία του Ratchet & Clank: Rift Apart είναι αρκετά ανεξάρτητη και μπορείτε να το παίξετε ακόμα και αν δεν έχετε παίξει ελάχιστα από τα προηγούμενα Ratchet & Clank. Όσοι όμως είστε μακροχρόνιοι fans της σειράς, σας περιμένουν αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις. Η ιστορία μας πήρε περίπου 12 ώρες για να την ολοκληρώσουμε, δηλαδή περίπου ίδια διάρκεια με το Ratchet & Clank του 2016. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες και τα collectables μπορούν να προσθέσουν 5-6 ώρες ακόμα.

Το παλιό καλό badass δίδυμο
Στο gameplay, το Ratchet & Clank: Rift Apart παραμένει πιστό στο ύφος της σειράς, έχοντας όμως κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες. Ο χαρακτήρας σας ξεκινάει με ένα βασικό όπλο και melee επιθέσεις, ενώ όσο σκοτώνετε εχθρούς και σπάτε κιβώτια, μαζεύετε βίδες, γρανάζια και κρυστάλλους Raritanium, για να αγοράζετε και να αναβαθμίζετε νέα όπλα από την Miss Zurkon, την οποία θα βρείτε στην αρχή κάθε κόσμου. Τα όπλα έχουν μεγάλη ποικιλία, όπως αυτόματα, shotguns, βόμβες και είναι για όλα τα γούστα και ενώ υπάρχουν αρκετά νέα, κάποια από αυτά που αγάπησαν οι fans της σειράς, επιστρέφουν επίσης. Οι melee επιθέσεις αποδεικνύονται επίσης αρκετά αποτελεσματικές, όμως δεν είναι το ίδιο θεαματικές.

Οι εχθροί έχουν αρκετή ποικιλία στους σχεδιασμούς τους, αναλόγως τον πλανήτη που θα βρίσκετε, ενώ υπάρχουν πολλά mini bosses πέρα από τα βασικά bosses. Το Α.Ι. των απλών εχθρών είναι σχετικά προβλέψιμο καθώς κάνουν τις ίδιες επιθέσεις κάθε φορά αναλόγως το είδος τους. Βεβαίως η ποικιλία τους βοηθάει στο να μην τους βαρεθούμε καθώς σε κάθε πλανήτη είναι διαφορετικοί. Αν παίξετε σε υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας τότε μπορούν να αντέξουν περισσότερες από τις επιθέσεις σας Η Rivet είναι επίσης βασικός playable χαρακτήρας όπως και ο Ratchet, όμως στο gameplay έχουν απειροελάχιστες διαφορές, πέρα από το χρώμα τους. Ότι όπλο έχετε αγοράσει και αναβαθμίσει με το ένα Lombax, θα το έχετε και στο άλλο και το ίδιο ισχύει και για το health bar σας, τα πυρομαχικά και τα χρήματά σας. Αξιοπρόσεκτη διαφορά μεταξύ τους είναι στις melee επιθέσεις, καθώς η Rivet χρησιμοποιεί ένα σφυρί, αλλά είναι πιο πολύ στο animation και όχι στο ζημιά που κάνει. Περίπου στο μισό παιχνίδι ελέγχουμε τη Rivet και στο υπόλοιπο μισό τον Ratchet, αναλόγως σε ποιο σημείο της ιστορίας βρισκόμαστε.

ratchet and clank rift apart 2

Επιπλέον καθώς το Ratchet & Clank έχει αρκετά στοιχεία platform, θα έχετε αρκετή ποικιλία στους τρόπους μετακίνησης. Για παράδειγμα θα κάνετε αρκετό swinging, θα περπατήσετε σε τοίχους, θα αιωρείστε πάνω από το έδαφος για πολύ γρήγορη μετακίνηση, θα εκτοξεύσετε και άλλα. Η νέα αξιοπρόσεκτη προσθήκη στο συγκεκριμένο τομέα είναι ότι σε πολλά σημεία βρίσκονται κάποια ρήγματα στα οποία έχετε την επιλογή να πατήσετε το L1 και να τηλεμεταφερθείτε ακριβώς στο σημείο που βρίσκονται. Στους πλανήτες που επισπευτήκατε, μπορείτε να επιστρέψετε οποιαδήποτε στιγμή καθώς υπάρχουν και κάποια side quests, τα οποία μπορείτε να κάνετε όπως να ψάξετε κάτι συγκεκριμένο ή κάποια mini games τα οποία δεν θα αναφέρουμε λόγω spoilers. Ένα νέο χαρακτηριτσικό το οποίο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στο PS4, είναι το πόσο γρήγορα μπορούν να φορτώσουν οι κόσμοι. Εκτός του ότι δεν υπάρχουν loading screens, υπάρχουν σε συγκεκριμένους πλανήτες κάποιοι κρύσταλοι τους οποίους όταν χτυπήσετε, μεταφέρεστε στιγμιαία σε άλλη διάσταση. Ο συγκεκριμένος gameplay μηχανισμός, πέρα από το να κάνει εντύπωση, χρησημοποιείται και σε puzzles. Αφου ολοκληρώσετε το παιχνιδι, υπάρχει και το Challenge mode, το οποίο είναι ουσιαστικά το New Game Plus για να ξεκινήσετε από την αρχή με όλα σας τα όπλα και τις αναβαθμίσεις, σε μεγαλύτερη δυσκολία

Επιπλέον υπάρχουν διάφορα collectables, όπως οι περιβόητες χρυσές βίδες τα οποία αν τα βρείτε σας δίνουν διάφορες δυνατότητες όπως άπειρα πυρομαχικά, αλλά και διάφορες ακόμα εκπλήξεις. Σε όλα τα παραπάνω το Ratchet & Clank: Rift Apart χρησιμοποιεί το Dualsense με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα το R2 έχει διαφορετική συμπεριφορά σε κάθε όπλο, ενώ οι πολλές διαφορετικές δονήσεις σε συνδυασμό με τους ήχους που βγαίνουν από το ηχείο του χειριστηρίου δίνουν ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία στην εμπειρία. Γενικώς το παιχνίδι δείχνει να είναι πολύ γεμάτο από δράση και gameplay μηχανισμούς, πιθανότατα λόγω τον δυνατοτήτων του PS5, δίνοντας μία αρκετά διασκεδαστική εμπειρία.

ratchet and clank rift apart 3

Next-gen γραφικά
Στον τομέα των γραφικών το Ratchet & Clank: Rift Apart δίνει ρέστα και αποτελεί σίγουρα το πιο όμορφο παιχνίδι της σειράς και ίσως το πιο όμορφο παιχνίδι που μας έχει προσφέρει το PS5 ως τώρα. Οπτικά έχει ομοιότητες με το Ratchet & Clank του 2016, όμως είναι σε όλους τους τομείς, αρκετά σκαλιά πιο πάνω. Τα περιβάλλοντα και οι πλανήτες που θα επισκεφτείτε, εκτός του ότι έχουν αρκετή ποικιλία, είναι το ένα πιο όμορφο από το άλλο, από τους πιο σκοτεινούς πλανήτες μέχρι και τους πιο ηλιόλουστους. Η λεπτομέρεια είναι μεγάλη παντού με αποτέλεσμα κάποιες επιφάνειες όπως βράχια και πατώματα να δείχνουν αληθινά στο μάτι και όχι γραφικά. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι επίσης πολύ λεπτομερής και προσεγμένος και βλέπετε για παράδειγμα μέχρι και την παραμικρή φθορά στον εξοπλισμό του Ratchet ή στο βιονικό χέρι της Rivet.

Αποκορύφωμα αποτελεί ο φωτισμός, ο οποίος είναι πραγματικά εξαιρετικός, ενώ η χρήση του ray tracing κάνει την εμπειρία ακόμα πιο ζωντανή, καθώς βλέπετε αντανακλάσεις μέχρι και στα μάτια των χαρακτήρων ή επάνω στον ίδιο τον Clank. Στο πολύ όμορφο οπτικό αποτέλεσμα βοηθάει βέβαια το εικαστικό στυλ του τίτλου, το οποίο είναι πιο καρτουνίστικο και δεν στοχεύει πάντα στο ρεαλισμό. Το Ratchet & Calank: Rift Apart διαθέτει τα τρία modes που μας προσέφερε η Insomniac και στα Marvel’s Spider-Man: Miles Morales και Marvel’s Spider-Man: Remastered: Fidelity (4K ανάλυση με Ray Tracing στα 30fps), Performance (Dynamic 4K ανάλυση στα 60fps) και Performance RT (Dynamic 4K ανάλυση στα 60fps με Ray Tracing). Εμείς προτιμήσαμε το Performance RT, το οποίο διαθέτει όλα τα καλά στοιχεία από τις υπόλοιπες δύο επιλογές.

ratchet and clank rift apart 4

Ήχοι από όλες τις κατευθύνσεις
Ο ηχητικός τομέας είναι επίσης εξαιρετικός και προσεγμένος. Τα ηχητικά εφέ που ακούμε όταν καταστρέφονται αντικείμενα ή επιφάνειες είναι ικανοποιητικά και το ίδιο ισχύει για το πως ακούγεται το κάθε όπλο που χρησιμοποιούμε. Κάποια όπλα θα ακουστούν και αρκετά γνώριμα στους fans της σειράς. Μεγάλη προσοχή υπάρχει και στις λεπτομέρειες για παράδειγμα η φωνή των χαρακτήρων θα έχει διαφορετική ηχώ όταν βρίσκεστε σε κλειστούς χώρους ή σε ανοιχτούς. Ο 3D ήχος μας δείχνει και από πια κατεύθυνση έρχονται οι εχθροί και προς τα που πρέπει να παμε. Το soundtrack, το οποίο έχει επιμεληθεί ο Mark Mothersbaugh, συνθέτης ταινιών όπως το Thor: Ragnarok, είναι επίσης εξαιρετικό, αντάξιο καλοκαιρινής blockbuster ταινίας. Για άλλη μια φορά, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε, η Sony υποστηρίζει τη γλώσσα μας και έτσι υπάρχουν Ελληνικοί υπότιτλοι και Ελληνικά menus.

Οι James Arnold Taylor και David Kaye που υποδύονται τους Ratchet και Clank από την αρχή της σειράς, επιστρέφουν και κάνουν για μία ακόμη φορά εξαιρετική δουλειά. Δυστυχώς όμως, ο Jim Ward, ο ηθοποιός που υποδυόταν τον Captain Quark από την αρχή της σειράς, δεν επιστρέφει στο ρόλο του, λόγω της κατάστασης της υγείας του. Τον ρόλο της Rivet υποδύεται η Jennifer Hale, την οποία έχουμε ακούσει σε δεκάδες video games, σειρές και ταινίες, και καταφέρνει να δώσει μία πειστική προσωπικότητα στο χαρακτήρα. Έτσι η Rivet δεν είναι ο Ratchet σε κορίτσι, αλλά ένα ξεχωριστό Lombax, που έχει της δικές της εμπειρίες και δυσκολίες στη ζωή.

ratchet and clank rift apart 5

Το blockbuster του καλοκαιριού
Συνοπτικά το Ratchet & Clank: Rift Apart είναι η σειρά στα καλύτερά της σε όλους τους τομείς. Τα γραφικά του είναι next-gen, το gameplay πιστό στο ύφος της σειράς, με όλες τις απαραίτητες προσθήκες και βελτιώσεις και το σενάριο αρκετά ευχάριστο. Ένα παράπονο που μας άφησε είναι η διάρκειά του, που την θέλαμε λίγο μεγαλύτερη. Η Insomniac Games έχει κυριολεκτικά κουβαλήσει το PS5 στην πλάτη της, τουλάχιστον στον πρώτο χρόνο της ζωής του, με το Marvel’s Spider-Man: Miles Morales στο λανσάρισμα της κονσόλας και με τον συγκεκριμένο τίτλο. Έτσι θα περιμένουμε ανυπομονησία και το επόμενο Spider-Man και το επόμενο Ratchet & Clank, τα οποία είναι σχεδόν αναπόφευκτα. Το Ratchet & Clank: Rift Apart το προτείνουμε σε όλους τους fans της σειράς αλλά και σε όλους όσους έχουν καταφέρει να βρουν το PS5 τους και ψάχνουν απλώς ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, για όλες τις ηλικίες.

Θετικά:
- Καταπληκτικά γραφικά
- Διασκεδαστικό gameplay με ποικιλία όπλων
- Άφθονη δράση
- Προσεγμένο σενάριο
- Ενδιαφέροντες νέοι χαρακτήρες
- Ικανοποιητικές ερμηνείες
-Υποστήριξη της Ελληνικής γλώσσας
- Εξαιρετική αξιοποίηση του DualSense
- Πολύ καλό voice acting

Αρνητικά:
- Το θέλαμε λίγο μεγαλύτερο σε διάρκεια, με δεδομένη την υψηλή αρχική τιμή του
- Ο Ratchet και η Rivet είναι πανομοιότυποι στο gameplay και στο χειρισμό τους
- Το A.I. των εχθρών θα μπορούσε να έχει βελτιωθεί παραπάνω

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9.5
Gameplay: 8
Σενάριο: 8
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 8.5

Η σειρά Ratchet & Clank κάνει το άλμα στο PS5 για να μας θυμίσει, με εντυπωσιακό τρόπο, ότι η νέα γενιά είναι εδώ.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Ratchet & Clank: Rift Apart gameplay videos

[Αρχική δημοσίευση: 27/8/20] Στα πλαίσια της Gamescom η Insomniac Games παρουσίασε το πρώτο gameplay video του Ratchet & Clank: Rift Apart, στο οποίο μπορείτε να δείτε τα νέα γραφικά, τα όπ...
Posted (20 May 2021)

Το Ratchet & Clank: Rift Apart θα έχει ελληνικά μενού και υπότιτλους

Μετά από 19 χρόνια και τέσσερις διαφορετικές γενιές PlayStation το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο της σειράς Ratchet & Clank θα είναι σύντομα κοντά σας. Το PlayStation και η Insomniac Games ανακοινώνουν πως ...
Posted (01 Mar 2021)

Ratchet & Clank: Rift Apart: Ημερομηνία κυκλοφορίας

Η Insomniac Games και η Sony ανακοίνωσαν ότι το Ratchet & Clank: Rift Apart θα κυκλοφορήσει για το PS5 στις 11 Ιουνίου. Ο Ratchet και ο Clank θα χωριστούν, καθώς ο κακός Dr. Nefarious θα χρησιμοποιήσ...
Posted (11 Feb 2021)

Ratchet & Clank: Rift Apart

[Αρχική δημοσίευση: 11/6/20] Η Sony και η εταιρεία ανάπτυξης Insomniac Games, ανακοίνωσαν κατά την διάρκεια του PS5 online event το νέο Ratchet & Clank. Το Ratchet & Clank: Rift Apart θα κυκλοφορήσει...
Posted (02 Nov 2020)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 BigGreekGamer (Level 31) 08/06/2021 18:52
Τα γραφικά είναι απλά τρομερά! Όταν έπαιξα το remake του Ratchet & Clank στο PS4 δεν πίστεψα πως θα γινόταν κάτι καλύτερο. Αντιθέτως, όχι μόνο έγιναν καλύτερα τα γραφικά, έχουμε και απίστευτες λεπτομέρειες σε σκιάσεις, χρώματα κτλπ. Είναι ένα game που σίγουρα θα παίξω όταν πάρω PS5.
Το review του Ερμή είναι υποψήφιο για να το ψηφίσω (αν μπορώ να το πω έτσι) για άρθρο του μήνα. Με άφησε ικανοποιημένο και έχω μια εικόνα στο μυαλό μου.
#2 apovag (Level 13) 08/06/2021 18:58
Ωωω πρώτοι πρώτοι το ανεβάσατε! Μπράβο. Διαβασα το review είδα και το βίντεο και περιμένω να έρθει η Παρασκευή. Δεν υπάρχει άλλο game στον ορίζοντα για το καλοκαίρι οπότε σίγουρη αγορά. ;-)
#3 Frazzle (Level 20) 08/06/2021 20:36
Εξαιρετικό review, ίσως και άρθρο του μήνα, ευχαριστούμε!
#4 Blood Prince (Level 30) 09/06/2021 16:13
Για αυτή την διάρκεια δεν αξίζει φυσικά στην τιμή που κοστίζει τώρα.

Η Rivet είναι πανέμορφη.
#5 George102 (Level 1) 09/06/2021 21:52
Αχ τι μας κανετε θελουμε να παρουμε PS5 και δε μπορούμε. Ελπίζουμε να δούμε και άλλα games action-platform er να ξαναγενιώνται , όπως τα Jak &Daxter και τ Sly Cooper.
#6 Xintzi (Level 20) 11/06/2021 15:55
Το έχω πάρει για το PS5 με την πρώτη ευκαιρία. Καλύτερο platform game για μένα μαζί με το Jak and Daxter.
#7 Smoses (Level 26) 13/06/2021 17:05
Εξαιρετικό review Ερμή! Τα Ratchet and Clank τα παίζω απο πιτσιρικάς ξεκινώντας σε PS2 και το A Crack in Time ήταν ο λόγος που αγόρασα PS3. Μου φαίνεται το Rift Apart θα είναι ο λόγος που θα πάρω PS5, μαζί με την ελπίδα ότι θα βγεί κάποιο νέο Sly Cooper ή KH :D
#8 vampirion (Level 1) 17/06/2021 17:04
το εχω εδω κ λιγες μερες, και εχω παιξει γυρω στις 6 ωρες, το οτι τα γραφικα ειναι απο αλλο πλανητη δεν το συζηταμε, εκει που πιστευω πως θα μπορουσε ισως να ειναι λιγο πιο immersive η εμπειρια ειναι στο dualsense, που το αξιοποιει μεν αλλα οχι πχ στο επιπεδο του Astro, κατα τα αλλα πολυ καλο το review του Ερμη ,για ενα game τοσο αναμενομενο και αυτου του επιπεδου κ λιγα ειπες!
Score 8.5
8.54 User Score
(13 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure, Platform, Third-Person Shooter
Developer: Insomniac Games
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 11/6/21
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
God of War (PC)   (9.0)
2.
Stray   (8.0)
4.
Elden Ring   (9.0)
5.
Martha is Dead   (9.0)
7.
9.
It Takes Two   (8.0)
10.
Notification