Elden Ring

Hot
Μέγας είσαι Miyazaki και θαυμαστά τα έργα σου.

Μέγας είσαι Miyazaki και θαυμαστά τα έργα σου.

Μέγας είσαι Miyazaki και θαυμαστά τα έργα σου.

Η Ιαπωνική εταιρεία ανάπτυξης FromSoftware έχει πλέον εδραιώσει το όνομά της στην gaming βιομηχανία και δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις. Παρόλο που έχει καταφέρει να δημιουργήσει αρκετές σειρές, η παγκόσμια αναγνώριση χτύπησε την πόρτα της FromSoftware κάπου στο 2009-2011 όπου κυκλοφόρησαν τα Demon Souls και Dark Souls. Αυτά τα δύο games κατάφεραν να βάλουν την Ιαπωνική εταιρεία ανάπτυξης “στον χάρτη” όπως λένε. Έκτοτε, η FromSoftware συνεχίζει την ανοδική της πορεία και έχει κάνει παράδοση να δημιουργεί ιδιαίτερους κόσμους από το μυαλό του Miyazaki και κατ’ επέκταση αξιόλογα games. Το χαρακτηριστικό για το οποίο είναι πιο γνωστή η FromSoftware αναμφίβολα είναι το επίπεδο δυσκολίας των games της. Τα soulsborne games, όπως λέγονται, είναι αδίστακτα και σας τιμωρούν για τα λάθη σας. Όμως ο κόσμος που χτίζεται με αίμα έχει μεγαλύτερη αξία, όπως έχουν διαπιστώσει και οι gamers.

Elden Ring 1

Παρά το υψηλό επίπεδο δυσκολίας, τα soulsborne games καταφέρνουν να κάνουν τους κόπους σας να αξίζουν. Εκτός από το εθιστικό σύστημα μάχης, ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία στους κόσμους των soulsborne και ακόμα περισσότερο ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνετε για την ιστορία αυτή, είναι χαρακτηριστικά που κεντρίζουν την περιέργεια των gamers και δημιουργούν μια διαρκή πείνα για περισσότερο. Με τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες της FromSoftware να είναι τα Bloodborne, Dark Souls 3 και Sekiro, θα λέγαμε ότι η Ιαπωνική εταιρεία ανάπτυξης κακομαθαίνει τους fans της, ενώ παράλληλα καταφέρνει να εξελίσσει διαρκώς το medium τόσο σε τεχνικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Έτσι, δεν ήταν περίεργη η αντίδραση των fans στην ανακοίνωση του Elden Ring που έγινε στην Ε3 2019. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι ο Hidetaka Miyazaki θα συνεργαζόταν με τον συγγραφέα της δημοφιλούς σειράς βιβλίων “A Song of Ice and Fire” ήταν αρκετό για να ενθουσιάσει τους gamers. Η ικανότητα του Miyazaki και του George R.R Martin στο να δημιουργούν φανταστικούς κόσμους είναι αδιαμφισβήτητη. Επομένως η ανακοίνωση της συνεργασίας αυτών των δύο τιτάνων έκανε τους πάντες να αναρωτιούνται και να αναμένουν για το αποτέλεσμα. Η αναμονή πλέον τελείωσε και το Elden Ring είδε το φως του ηλίου, κάτι που μάλλον όσοι θα το παίξουν θα ξεχάσουν σύντομα. Ρίχτε μια τελευταία ματιά στον έξω κόσμο και πάμε να δούμε τι κατάφεραν να κάνουν οι βετεράνοι της FromSoftware σε συνεργασία με τον George R.R Martin.

Σπασμένοι ρούνοι και τρελοί ημίθεοι
Η ιστορία του Elden Ring, ως είθισται στα soulsborne, έχει την ίδια δομή παζλ. Για να ανακαλύψετε την ιστορία του, θα πρέπει να παρατηρείτε τον κόσμο γύρω σας, να μιλάτε σε όλους τους NPCs και να ανακαλύπτετε ότι αντικείμενο μπορείτε. Η βασική ιστορία αφορά το σπάσιμο του Elden Ring. Το Elden Ring σε συνεργασία με το Erdtree ήταν οι πυλώνες της ζωής στον κόσμο των Lands Between. Μετά το σπάσιμο του Elden Ring, οι ημίθεοι άρχισαν να πέφτουν ο ένας μετά τον άλλο και οι απόγονοι της Queen Marika πήραν από ένα κομμάτι του Elden Ring, τα λεγόμενα Great Runes.

Η τεράστια δύναμη των Great Runes τρέλανε τους ημίθεους απογόνους της Queen Marika και ο κόσμος των Lands Between βυθίστηκε στο χάος. Εκεί είναι που έρχεστε εσείς. Ο παίκτης σας ανήκει στην φυλή των Tarnished που είχαν εξοριστεί από τα Lands Between και είχαν χάσει την εύνοια του Elden Ring. Παρά την ειρωνεία αυτή, οι Tarnished είναι οι μόνοι που μπορούν να “σώσουν την κατάσταση”. Έτσι ξεκινάτε το ταξίδι σας ως Ash Ketchum…εε ως Tarnished με σκοπό να συλλέξετε όλα τα Great Runes και να σώσετε την κατάσταση.

Character creation speedrun any%
Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνετε στο Elden Ring θα είναι για πολλούς το πιο χρονοβόρο. Θα χρειαστεί να φτιάξετε τον χαρακτήρα σας και να διαλέξετε class. Οι επιλογές για την δημιουργία του χαρακτήρα σας είναι αρκετές για να χαθείτε και οι περιγραφές των classes θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε τις επιλογές σας αρκετές φορές. Συνολικά υπάρχουν 10 classes για να διαλέξετε, όμως όπως θα ξέρετε οι περισσότεροι, η επιλογή του class δεν είναι και το τέλος του κόσμου διότι μπορείτε να αναβαθμίσετε τα levels σας όπως εσείς επιθυμείτε και στην χειρότερη να κάνετε respec κάποια στιγμή αργότερα. Μετά τη δημιουργία του χαρακτήρα σας έρχεται το πρώτο boss κλασικά για να σας σκοτώσει και να σας δείξει ότι ο θάνατος υπάρχει παντού στο Elden Ring. Εκεί ξεκινάει κάτι σαν tutorial όπου θα μάθετε τα βασικά του gameplay, όπως το να χρησιμοποιείτε τα όπλα σας και να πηδάτε.

Elden Ring 2

Αφού ολοκληρώσετε το πρώτο dungeon σας, θα ανοίξετε την πύλη για να δείτε το πιο όμορφο τοπίο έβερ. Μια πρώτη ματιά στο Limgrave και το τεράστιο Erdtree που φωτίζει τον κόσμο θα είναι αρκετή για να ερωτευτείτε το Elden Ring. Αργότερα, θα βρείτε την πρώτη σας Lost Grace, τα σημεία checkpoint του Elden Ring, στα οποία μπορείτε να γεμίζετε HP, FP, τα potion σας, να ανεβαίνετε level, να φτιάχνετε τα spell σας, να αλλάζετε runes και πολλά άλλα. Τα Lost Graces είναι επίσης τα σημεία στα οποία θα μπορείτε να κάνετε fast travel και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να ανακαλύψετε όσα περισσότερα μπορείτε για να γίνει η ζωή σας πιο εύκολη. Μιας και ο κόσμος του Elden Ring είναι τεράστιος, είναι λογικό να χαθείτε λίγο, όμως ευτυχώς, τα Lost Graces “δείχνουν” προς τον στόχο σας, επομένως θα έχετε μια κατευθυντήρια γραμμή.

Αν νομίζεις ότι κέρδισες, κοίτα πίσω σου
Το “tutorial” dungeon θα σας απασχολήσει για περίπου 30 λεπτά και μετά ξεκινάει η πραγματική περιπέτεια. Μιας και η μεγαλύτερη διαφορά από τα υπόλοιπα soulsborne είναι το στοιχείο του open world, θα ξεκινήσουμε με αυτό. Το Elden Ring θα μπορούσε πρακτικά να χωριστεί σε δύο επιμέρους κατηγορίες, το main story και την εξερεύνηση, τα οποία φυσικά συνδέονται. Όπως γίνεται και στα περισσότερα open-world τύπου games, έτσι και εδώ, μόλις ξεκινήσετε να εξερευνάτε τον κόσμο του Elden Ring, θα ξεχάσετε ποιος ακριβώς είναι ο στόχος σας. Τα Lands Between πρακτικά χωρίζονται πέντε κύρια regions. Το κάθε region έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και τα δικά του μυστικά. Σε κάθε region μπορείτε να βρείτε πληθώρα αντικειμένων, καθώς και μπόλικα κρυμμένα dungeons που θα σας ανταμείψουν αν τα ολοκληρώσετε. Η εύρεση αντικειμένων και NPCs στο Elden Ring είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς μερικά αντικείμενα και αλληλεπιδράσεις με NPCs θα κάνουν την ζωή σας στα Lands Between λίγο πιο εύκολη.

Elden Ring 3

Αρκετοί NPCs θα σας δίνουν quests τα οποία τις περισσότερες μορφές θα είναι με μορφή γρίφων. Δεν θα σας λένε που ακριβώς είναι αυτό που ψάχνετε, όμως θα σας δίνουν στοιχεία για να περιορίσετε την έρευνά σας σε συγκεκριμένες περιοχές. Συνήθως στα quests αυτά θα πρέπει να βρίσκετε κάποια key items για να συνεχίζετε, τα οποία συνήθως βρίσκονται σε κρυμμένα dungeons. Το θετικό είναι ότι μπορείτε να κινείστε γρήγορα τόσο με την χρήση fast travel στα Lost Graces, όσο και με την ίππευση του άλογού σας, του Torrent. Σε αντίθεση με προηγούμενα souls, ο κόσμος είναι γιγάντιος και επομένως θα πρέπει να είστε πολύ πιο παρατηρητικοί για να ανακαλύψετε ότι έχει να προσφέρει το Elden Ring.

Καθώς θα εξερευνάτε τις πανέμορφες και συνάμα φρικιαστικές τοποθεσίες των Lands Between, θα μπορείτε να βρείτε paintings τα οποία θα απεικονίζουν τοπία. Αν επισκεφτείτε τα τοπία τα οποία απεικονίζονται στα paintings, τότε θα βρείτε items. Τα paintings είναι μια ωραία “πινελιά” που προσθέτει περισσότερο value στον κόσμο του Elden Ring. Φυσικά, το Elden Ring δεν είναι open world απλά και μόνο για να είναι open world. Είναι open world με έναν σκοπό. Δεν υπάρχει χαμένος χώρος στα Lands Between. Όλα έχουν κάτι να σας προσφέρουν και είναι εντυπωσιακό πως η FromSoftware έχει καταφέρει να κρατήσει το ενδιαφέρον σε έναν τόσο μεγάλο κόσμο.

Elden Ring 4

Ακόμα, σε συγκεκριμένες περιοχές θα σας κάνουν “invade” εχθρικοί NPCs, οι οποίοι πρακτικά είναι Tarnished hunters και θα σας κάνουν την ζωή δύσκολη. Θα καταλάβετε ότι σας κάνουν invade επειδή το παιχνίδι θα σας αναγκάσει να κατεβείτε από τον Torrent. Εκτός αυτού, για όσους θέλουν να πάρουν τον χρόνο τους και να γίνουν πιο δυνατοί, μπορείτε να βρείτε διάσπαρτα “evergaol” στον κόσμο του Elden Ring. Τα evergaol είναιπύλες που θα σας μεταφέρουν σε ένα “παράλληλο” σύμπαν. Πρακτικά θα κλείνει ο χώρος γύρω από τον κύκλο του evergaol μέχρι να νικήσετε το boss που θα βγει από εκεί μέσα.

Το σύστημα μάχης του Elden Ring θα είναι γνωστό σε όσους έχουν παίξει οποιοδήποτε soulsborne. Οι μάχες κινούνται επίσης στην ίδια γραμμή. Το Elden Ring εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι πιο εύκολο από τα υπόλοιπα soulsborne, όμως η αλήθεια διαφέρει αρκετά. Δεν θα αργήσει να έρθει η στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε ότι το Elden Ring είναι εξίσου “punishing” και “challenging” με τα υπόλοιπα souls. Όπως εσείς έχετε νέα mechanics και μπορείτε να πηδάτε, μην νομίζετε ότι οι εχθροί σας δεν έχουν την ίδια δυνατότητα. Εκεί που νομίζετε ότι έχετε ξεφύγει, ο εχθρός μπορεί να βγάλει φτερά και να πηδήξει εκεί που είστε. Η ειδοποιός διαφορά με τα υπόλοιπα souls, είναι το γεγονός ότι πρακτικά ρυθμίζετε εσείς την δυσκολία του Elden Ring. Για παράδειγμα, αν κάνετε rush στις περιοχές το Elden Ring θα αποδειχθεί τεράστιος άθλος. Αν όμως πάρετε τον χρόνο σας και εξερευνήσετε με τεράστια προσοχή τις περιοχές, τότε τα αντικείμενα και οι δυνατότητες που θα ξεκλειδώσετε θα κάνουν την περιπέτειά σας λιγάκι πιο εύκολη.

Elden Ring 5

Ως είθισται στα soulsborne, έτσι και στο Elden Ring, υπάρχει ένα currency αντίστοιχο των souls, τα λεγόμενα runes. Με τα runes μπορείτε να αγοράζετε αντικείμενα από vendors που βρίσκονται διάσπαρτοι στον χάρτη, καθώς και να πληρώνετε για τις αναβαθμίσεις σας στον blacksmith του hub, που εδώ ονομάζεται Roundtable Hold. Για να αναβαθμίζετε τα όπλα σας, χρειάζεστε και εκεί ένα αντίστοιχο currency, που εδώ ονομάζεται “smithing stones”. Τα smithing stones μπορείτε να τα βρείτε είτε κάνοντας loot εχθρούς ή σε διάφορες περιοχές και dungeons. Ακόμα, τα runes τα χρησιμοποιείτε για να ανεβαίνετε level στα Lost Graces. Το customization του χαρακτήρα σας έχει αρκετές μεταβλητές που μπορείτε να πειράξετε για να το φέρετε στα μέτρα σας. Εκτός από την πληθώρα όπλων και armor που μπορείτε να βρείτε, μπορείτε να κάνετε equip taslisman που σας δίνουν ξεχωριστές passive, να εξοπλίσετε τα όπλα σας με ashes of war που θα ξεκλειδώνουν ειδικά skills, καθώς και να φτιάξετε ένα potion που θα σας δίνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα κάποια buffs.

Ανάλογα με το build που θα επιλέξετε να παίξετε, το item crafting ίσως αποδειχθεί σωτήριο. Επομένως, θα πρέπει να προσέχετε ποια items πουλάτε και ποια θα σας χρησιμεύσουν στο μέλλον. Ένα άλλο στοιχείο που κάνει το Elden Ring να ξεχωρίζει, είναι το γεγονός ότι σας δίνει διάφορες επιλογές στον τρόπο που προσεγγίζετε τις μάχες. Μπορείτε να σκοτώνετε τους εχθρούς σας από απόσταση με κάποιο spell ή με τόξο. Μπορείτε να μπαίνετε σε μάχη σώμα με σώμα και να αμύνεστε ή να κάνετε dodge τις εχθρικές επιθέσεις. Μπορείτε όμως να διαλέξετε και μια πιο σιωπηλή προσέγγιση και να παίξετε αλά Snake, δηλαδή να αξιοποιήσετε το stealth στοιχείο του παιχνιδιού. Η αλήθεια είναι πως το stealth, παρά το γεγονός ότι είναι μια καλή προσθήκη, μερικές φορές είναι άχρηστο διότι αρκετοί εχθροί γίνονται aggro λόγω της απόστασης, ανεξαρτήτως αν σας δούνε ή όχι.

Elden Ring 6

Εκεί φυσικά μπαίνει στο παιχνίδι και το AI των εχθρών. Το ΑΙ κατά κόρον δουλεύει αρκετά σωστά. Οι εχθροί είναι αρκετά challenging και μπορούν να σας την φέρουν από εκεί που δεν το περιμένετε. Αν αρχίσετε να τρέχετε θα σας κυνηγήσουν όσο μπορούν μέχρι κάποιος από τους δύο σας να πεθάνει. Όμως, μερικές φορές το AI δεν δουλεύει σωστά. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να κάθεστε σε ένα σημείο λίγα μέτρα μακριά από έναν εχθρό και να του πετάτε spells στην μάπα και αυτός απλά να κάθεται και να σας κοιτάει χωρίς να έρχεται προς το μέρος σας. Από την άλλη, σε ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα, υπάρχουν και κάποιες αντιφάσεις από μεριάς του AI. Για παράδειγμα, υπάρχουν νυχτερίδες που σας κυνηγούν, ανεβαίνετε την σκάλα και οι νυχτερίδες κολλάνε πάνω στην σκάλα χωρίς να ανεβαίνουν πάνω. Μα είναι νυχτερίδες, γιατί δεν πετάνε απλά προς τα πάνω; Ακόμα, δεν είναι και λίγες οι φορές που δύο εχθροί θα ανέβουν στην σκάλα να σας κυνηγήσουν και θα κολλήσουν και οι δύο.

Praise the ring

Φυσικά, αυτά όσον αφορά το AI είναι περισσότερο λεπτομέρειες, όμως σε ένα παιχνίδι τέτοιου βεληνεκούς που έχει κάνει πολλά πράγματα σωστά, οφείλουμε να τα επισημάνουμε. Εκτός από τα μερικά bugs στο AI, υπάρχουν και κάποια θέματα με τα hitboxes. Υπάρχουν φορές που βαράτε τον εχθρό και αυτός να μην τρώει damage και υπάρχουν και φορές που ξεκάθαρα θα σας χτύπαγε ένα αντικείμενο και εσείς απλά περάσατε από μέσα του. Το τελευταίο είναι πιο έντονο ιδιαίτερα σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Μιας και πιάσαμε τα προβλήματα του τεχνικού τομέα, αξίζει να αναφερθεί ότι το Elden Ring δεν γλίτωσε από τη μάστιγα της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς της κάμερας. Ειδικότερα σε κλειστούς χώρους, η κάμερα πολλές φορές θα είναι ο πιο ισχυρός εχθρός σας. Τέλος, το lock της κάμερας μερικές φορές δεν θα κάνει lock εκεί που ακριβώς θέλετε για κάποιο λόγο, κάτι που θα σας αποσυντονίσει.

Elden Ring 7

Αφού περάσαμε τα αρνητικά, αξίζει να σημειωθεί ότι μιας και ο κόσμος του Elden Ring είναι τεράστιος, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε μυριάδες bosses. Συνολικά, τα bosses ξεπερνούν τα 80 σε αριθμό. Ειδικότερα οι μάχες με τους ημίθεους shardbearers είναι το αποκορύφωμα του Elden Ring. Γιγάντια bosses που κινούνται πιο γρήγορα και από την σκιά σας, εξαπολύουν απίστευτα επικές επιθέσεις και σας κάνουν να θέλετε να πάτε σπίτι. Όταν όμως καταφέρετε να τους νικήσετε, η ανταμοιβή είναι πιο γλυκιά από ποτέ. Νικώντας τους shardbearers θα κερδίζετε τον ρούνο τους, τον οποίο θα μπορείτε να κάνετε equip, καθώς και το remembrance τους, το οποίο θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε για να πάρετε ένα μεγάλο ποσό από runes, είτε για να ξεκλειδώσετε κάποιο όπλο του boss που νικήσατε. Επίσης, πριν από κάθε boss μπορείτε να ξεκλειδώσετε και την βοήθεια ενός NPC με την μορφή summon, ώστε να σας βοηθήσει στην μάχη.

Ενώνουμε κόσμους με τη δύναμη των δύο δακτύλων
Εκτός από τη βοήθεια NPC ως summon, μπορείτε να καλέσετε και άλλους παίκτες να σας βοηθήσουν. Το Elden Ring σας δίνει την δυνατότητα να ζητήσετε βοήθεια από άλλους παίκτες, να αφήσετε ένα σημάδι ώστε να ζητήσουν αυτοί την βοήθειά σας, καθώς και να κάνετε εισβολή στους κόσμους άλλων παικτών. Οι servers δουλεύουν εξαιρετικά και δεν παρουσιάζουν καθόλου lag. H μεταφορά σε άλλο κόσμο γίνεται μέσα σε 3-4 δευτερόλεπτα από την στιγμή που θα σας καλέσουν. Βοηθώντας άλλους παίκτες να νικήσουν ένα boss κερδίζετε και εσείς το ποσό των runes που θα κερδίσουν και αυτοί, μαζί με ένα rune arc, το item που σας βοηθάει να αξιοποιήσετε τα great runes.

Elden Ring 8

Γενικότερα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα summons για να νικήσετε ένα boss που σας δυσκολεύει ή για να καθαρίσετε μια περιοχή που δεν μπορείτε, όμως δεν εγγυάται κανείς ότι ο παίκτης που θα σας βοηθήσει θα είναι καλύτερος από εσάς. Ακόμα, σημαντικό μέρος του gameplay είναι τα μηνύματα που μπορεί να αφήσει ο κάθε παίκτης. Τις περισσότερες φορές θα σας προϊδεάζουν για τον εχθρό που θα αντιμετωπίσετε ή για κάποιον κρυμμένο θησαυρό που βρίσκεται κοντά σας, όμως άλλες φορές θα σας κάνουν να πηδάτε στο κενό χωρίς λόγο και να πεθαίνετε. Όπου βλέπετε πολλές κηλίδες με αίμα, κρατάτε μικρό καλάθι.

Ο τεράστιος κόσμος του διαστροφικού Μιγιαζάκι
Τα soulsborne games της FromSoftware, εκτός από το βαθύ lore και το επίπεδο δυσκολίας τους, φημίζονται επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζουν τον κόσμο τους. Έτσι και το Elden Ring ακολουθεί την ίδια λογική. Παρόλο που ο κόσμος των Lands Between είναι γιγάντιος, η Ιαπωνική εταιρεία ανάπτυξης δεν έχει θυσιάσει την ποιότητα για την ποσότητα. Κάθε περιοχή, κάθε κτήριο και κάθε τοπίο έχει εντυπωσιακή λεπτομέρεια. Είναι πραγματικά απίστευτο το γεγονός ότι από τις περισσότερες περιοχές μπορείς να δεις το γιγάντιο Erdtree να φωτίζει τα Lands Between και όμως να είναι ταυτόχρονα τόσο μακριά. Η κάθε περιοχή έχει τον δικό της χαρακτήρα και είναι όλες το ίδιο φρικιαστικές. Μπορεί να μην είναι σε επίπεδο Bloodborne, όμως αρκετές σκηνές και αρκετοί εχθροί θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε “τι διάολο έχει ο Miyazaki στο μυαλό του;”.

Το level design αξίζει βραβείο. Κάθε περιοχή είναι καλά σχεδιασμένη και κάθε μικρό dungeon έχει λάβει την προσοχή που του αξίζει. Μέσω του level design, η FromSoftware προσθέτει ακόμα περισσότερο βάθος στο lore. Απλά και μόνο αν παρατηρήσετε τα μεγάλα dungeons και τις περιοχές στις οποίες βρίσκετε, θα καταλάβετε ότι οι Ιάπωνες έχουν κρύψει αρκετά στοιχεία στον κόσμο του Elden Ring. Τα τοπία είναι απλά μαγευτικά και θα σας κάνουν να ξεχάσετε το γεγονός ότι παίζετε ένα παιχνίδι της FromSoftware. Το σύστημα καιρού και ημέρας είναι μια ευχάριστη προσθήκη που κάνει το Elden Ring να μην είναι μονότονο. Το αν είναι μέρα ή νύχτα, αρκετές φορές θα παίζει ρόλο και στο αν θα συναντήσετε συγκεκριμένους NPCs ή όχι.

Όσον αφορά τους χαρακτήρες, τους NPCs και τους εχθρούς, η λεπτομέρεια στα μοντέλα τους είναι εντυπωσιακή. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές κυρίως στα bosses και ειδικότερα στους ημίθεους. Τα μοντέλα των ημίθεων bosses έχουν τεράστια λεπτομέρεια και λένε μια ιστορία από μόνα τους. Το πως κάθονται οι ενδυμασίες στους χαρακτήρες και το πως κουνιούνται είναι λεπτομέρειες που κάνουν όλη την διαφορά. Βέβαια, αυτό σε κάποιες στιγμές έχει επιπτώσεις στις επιδόσεις του Elden Ring. Σε κάποιες περιοχές θα εμφανιστούν μερικά frame drops, τα οποία όμως θα περάσουν γρήγορα και δεν θα σας επηρεάσουν στο ελάχιστο. Ο τεχνικός τομέας είναι άρτιος και τα bugs είναι πολύ σπάνια, κάτι που κάνει την συνολική εμπειρία αρκετά ευχάριστη.

Πένθιμες καμπάνες
Το Elden Ring καταφέρνει από την πρώτη στιγμή που θα δείξει το menu πριν μπείτε στο παιχνίδι να κερδίσει το ενδιαφέρον. Το επικό ηχητικό κομμάτι που ακούγεται πριν καν πατήσετε την επιλογή “new game” είναι αρκετό για να σας προϊδεάσει για την περιπέτεια επικών διαστάσεων που πρόκειται να ακολουθήσει. Το ίδιο μοτίβο συνεχίζεται κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Καθώς θα εξερευνάτε τις διάφορες περιοχές των Lands Between, θα ακούτε το ambience της φύσης και τους θορύβους που θα παράγουν οι εχθροί. Όταν μπαίνετε σε boss fights εκεί είναι που τα ηχεία παίρνουν φωτιά. Τα ηχητικά κομμάτια που θα συνοδεύουν τις επικών διαστάσεων μάχες σας με τους ημίθεους, είναι αρκετά από μόνα τους για να κάνουν τους καρδιακούς σας παλμούς να αγγίξουν τα ύψη.

Elden Ring 9

Αυτές οι στιγμές γαλήνης πριν την μάχη, είναι οι περίοδοι που μπορείτε να ησυχάσετε και να απολαύσετε τον κόσμο που έχουν χτίσει οι Miyazaki και George R.R Martin. Είτε πολεμάτε mobs έξω στο περιβάλλον, είτε σε κάποιο dungeon, η προσοχή που έχει δοθεί στα ηχητικά εφέ κάνει το immersion πιο βαθύ. Το να περπατάτε stealth και να ακούτε τις μεταλλικές μπότες ενός mob ιππότη να χτυπάνε το πάτωμα, είναι μια λεπτομέρεια από τις πολλές που κάνουν τον κόσμο του Elden Ring τον τέλειο περισπασμό από την πραγματικότητα.

Τέλος, το voice acting, που παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αφήγηση της ιστορίας, είναι ικανοποιητικό. Μερικοί χαρακτήρες, κυρίως οι ημίθεοι και κάποιοι κύριοι NPCs, έχουν πολύ ποιοτικό voice acting. Ο τρόπος με τον οποίο αρθρώνουν τις λέξεις φανερώνει πολλά για τον χαρακτήρα τους και το παρελθόν τους. Από την άλλη, μερικοί NPCs, κυρίως αυτοί των side quests, έχουν αρκετά basic voice acting. Δεν ξεχωρίζουν, ούτε όμως είναι “κακοί”. Απλά μέτριοι. Βέβαια, αν δεν πάρετε τα quests τους δεν θα τους ακούσετε ποτέ, οπότε μικρό το κακό για όσους ακολουθούν απλά την κύρια ιστορία.

Η επιτομή των RPG
Μετά από μια αγωνιώδη αναμονή, το Elden Ring είναι εδώ και θα μείνει εδώ για καιρό. Ο τεράστιος κόσμος του κρύβει αρκετά μυστικά που θα ανακαλυφθούν με τον καιρό. Είναι όχι μόνο μια τέλεια μίξη όλων των προηγούμενων soulsborne, αλλά καταφέρνει και εξελίσσει την επιτυχημένη συνταγή της FromSoftware. Από τα πανέμορφα και ταυτόχρονα φρικιαστικά τοπία, μέχρι το λεπτομερές design των χαρακτήρων, το επικών διαστάσεων soundtrack και τα ποικίλα mechanics, το Elden Ring καταφέρνει να τσεκάρει όλα τα κουτάκια στο checklist. Μπορεί να έχει κάποια μικρό-προβλήματα τεχνικής φύσεως, τα οποία όμως δεν αφαιρούν αξία από αυτό το έργο τέχνης. Ανάλογα με τα skills σας και το πόσο θέλετε να εξερευνήσετε, το Elden Ring μπορεί να σας πάρει από 40 μέχρι και 60 ώρες για να το τερματίσετε. Φυσικά, αν θέλετε να κάνετε περισσότερα sidequests και να ξεκλειδώσετε τα trophies, τότε η διάρκειά του εκτοξεύεται.

Θετικά:
- Επικό soundtrack
- Τεράστιος κόσμος με ενδιαφέροντα questlines
- Εντυπωσιακό level design
- Μεγάλη ποικιλία στους εχθρούς
- Γρήγορο loading και σταθερά 60fps με πολύ σπάνια drops
- Ποιοτικό voice acting
- Γρήγορο και χωρίς κολλήματα multiplayer
- Πολλές επιλογές για customization του παίκτη σας
- Αρκετά mechanics που προσθέτουν πολλαπλά επίπεδα στην εξατομίκευση του build σας
- Βαθύ lore
- Άπειρα μυστικά που κάνουν την εξερεύνηση απολαυστική
- Τα μοντέλα των demigods και οι μάχες τους είναι πανέμορφα
- Η χρήση του αλόγου και τα fast travel

Αρνητικά:
- Τo ΑI έχει κάποια bugs
- Μερικά προβλήματα με την κάμερα σε κλειστούς χώρους
- Το stealth είναι άχρηστο όταν οι εχθροί γίνονται aggro με βάση την απόσταση
- Κάποια περίεργα hitbox

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9.5
Gameplay: 9
Σενάριο: 9
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 9.2

Χαθείτε στον κόσμο των Lands Between, ανακαλύψτε τα μυστικά των ρούνων και αντιμετωπίστε τους πιο δυνατούς και πιο επιβλητικούς εχθρούς μέχρι στιγμής.

Σταμάτης Καράμπογας

NEWS   VIEW ALL

Miyazaki: "Ζητάω συγγνώμη αν το Elden Ring είναι δύσκολο για κάποιους"

Το Elden Ring παρότι θεωρείται το πιο προσβάσιμο από τους προηγούμενους τίτλους της FromSoftware, έχει ακόμα αρκετά υψηλή δυσκολία ενώ κάποια από τα bosses θεωρούνται τα δυσκολότερα που έχει δημιουργή...
Posted (04 Mar 2022)

Ο Super Louis 64 νίκησε boss στο Elden Ring με ένα Ring Fit controller

Ο Super Louis 64 κατάφερε να κερδίσει ένα boss στο Elden Ring χρησιμοποιώντας το Ring Fit controller. Ο modder και δημιουργός του βίντεο Super Louis 64 παίζει Elden Ring με έναν περίεργο τρόπο, αφού ...
Posted (01 Mar 2022)

Παίκτες του Elden Ring χρησιμοποιούν τα μηνύματα για να τρολάρουν

Το Elden Ring όπως και όλοι οι προηγούμενοι Souls τίτλοι της FromSoftware σας επιτρέπει να αφήνετε μηνύματα για τους υπόλοιπους παίκτες, κυρίως για βοηθητικές συμβουλές, όμως αρκετοί τα χρησιμοποιούν ...
Posted (28 Feb 2022)

Ιαπωνική εταιρεία ανάπτυξης έδωσε άδεια μετ' αποδοχών στους εργαζόμενους για να παίξουν Elden Ring

Η Ιαπωνική εταιρεία ανάπτυξης Pocketpair έδωσε ολοήμερη άδεια στους developers της την Παρασκευή 25/2 για να παίξουν το Elden Ring της FromSoftware. Σύμφωνα με ένα tweet από τον επίσημο λογαριασμό τη...
Posted (27 Feb 2022)

Elden Ring PS1 demake

O Άγγλος 3D artist και VFX supervisor Hoolopee δημιούργησε το τρέιλερ του Elden Ring με γραφικά του PS1. Το τρέιλερ δημιουργήθηκε με το πρόγραμμα 3D software Blender και τρέχει σε πραγματικό χρόνο. ...
Posted (25 Feb 2022)

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
9.0(1)
To write a review please register or
Elden Ring Short Review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
9.0
Ίσως ένα από τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχει δημιουργήσει η FromSoftware τα τελευταία χρόνια. Το άλογο (Torrent) ήταν μια εξαιρετική προσθήκη στο gameplay καθώς και το jump button, πράγματα που και τα 2 λείπανε πολύ στα προηγούμενα Dark Souls και Demon's Souls. O κόσμος για εξερεύνηση είναι τεράστιος, με διαφορετικά μέρη να δείς κάθε φορά και πολλά σημεία που αρκετές φορές είναι κρυφά ή μέρος από κάποιο quest chain. 

Η δυσκολία σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια έχει μειωθεί καθώς το παιχνίδι σου δίνει την δυνατότητα να περάσεις ένα δύσκολο σημείο του game με πολλούς τρόπους ή μέχρι και να το κάνεις skip τελειώς και να πας σε κάποια άλλη περιοχή. 
 
Όμορφο customization, με τεράστιες επιλόγες που σου επιτρέπουν να διαμορφώσεις τον χαρακτήρα σου όπως εσύ θελεις. Μεγάλη ποικιλία classes επίσης, όπως και σε κάθε προηγούμενο παιχνίδι της σειράς. 

Πολύ ωραίο soundtrack, ειδικά σε boss fights και στο main menu. Στο PS5 που το έπαιξα και τα 2 modes ήταν ικανοποιητικά, όχι τόσο στο launch βέβαια αλλά το performance βελτιώθηκε στα επόμενα patches. Μην ξεχνάμε επίσης πως το παιχνίδι δεν έχει καθόλου store ή microtransactions.

Αν όχι game of the year, σίγουρα θα είναι πολύ υψηλά στις λίστες και θα πάρει αρκετά βραβεία. Μπράβο σε όλη την ομάδα του Miyazaki. 
Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 Frazzle (Level 20) 05/03/2022 21:29
Game of the year 2022.
#2 +1 landogar (Level 13) 06/03/2022 03:54
Παίζοντας τις πρώτες 20 ώρες έχω να πω ότι πράγματι είναι το καλύτερο παιχνίδι της From Software. Έχει τα καλύτερα γραφικά που έχουνε φτιάξει, φοβερός κόσμος με εξερεύνηση και ένα κλικ πιο εύκολο. Αλλά από ένα σημείο και μετά ενω τα πρώτα bosses ειναι... οκ μετα καταντάει δύσκολο.
Μεγαλη ποικιλια εχθρων επισης και εκπληκτικός κόσμος.Το προτείνω.
Ωραίο review.
#3 Smoses (Level 26) 06/03/2022 18:49
Quoting Frazzle:
Game of the year 2022.

Έχουμε αρκετά games να δούμε ακόμα, όμως αναμφίβολα είναι μια δυνατή υποψηφιότητα.
#4 JohnnyPap (Level 13) 11/03/2022 00:21
Πρώτη φορά που φτάνω τουλάχιστον 10 ώρες σε παιχνίδι της From Software.
Με πολύ farming ναι κατι γινεται. Και πολύ ωραιος κόσμος και επιτελους καλύτερα γραφικά. Αξίζει για μένα.
Score 9.2
9.13 User Score
(8 votes )
User Reviews 9
Genre: Action RPG
Developer: FromSoftware
Publisher: Bandai Namco
Διάθεση: Bandai Namco Hellas (210-6018800)
Players: 1
Requirements: 12GB RAM, Επεξεργαστής INTEL CORE I5-8400 ή AMD RYZEN 3 3300X, Κάρτα γραφικών NVIDIA GEFORCE GTX 1060 3 GB ή AMD RADEON RX 580 4 GB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 60GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 10 64-bit
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 25/2/22
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification