Reviews The Last of Us Remastered
PS4  
Comments (20)

The Last of Us Remastered Hot

Οι ορδές των μεταλλαγμένων εισβάλλουν στο PS4.

https://gameworld.gr/media/reviews/photos/thumbnail/320x180s/2e/ca/c4/the-last-of-us-remastered-box-10-1406540536.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Οι ορδές των μεταλλαγμένων εισβάλλουν στο PS4.

Χωρίς ίχνος αμφιβολίας το The Last of Us αποτέλεσε την σημαντικότερη κυκλοφορία του PS3 την περυσινή χρονιά, αλλά και μία από τις καλύτερες δημιουργίες όλων των εποχών για την οικιακή κονσόλα της Sony. Τους τελευταίους μήνες η Sony φρόντισε να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον μας για το The Last of Us, κυκλοφορώντας μια πλειάδα από DLC, τόσο για το multiplayer, όσο και για το single-player κομμάτι του τίτλου.

Βέβαια όπως είναι γνωστό μέσα σε αυτό το διάστημα κυκλοφόρησε το PS4, το οποίο σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία. Μάλιστα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι ότι οι περισσότεροι κάτοχοι του PS4 δεν είχαν αγοράσει στο παρελθόν το PS3. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η Sony εύλογα σκέφτηκε ότι μια επανακυκλοφορία του The Last of Us θα έδινε την ευκαιρία σε περισσότερους παίκτες να απολαύσουν την αριστουργηματική δημιουργία της Naughty Dog. Κάπως έτσι λοιπόν "γεννήθηκε" το The Last of Us Remastered, το οποίο ευελπιστεί να επαναλάβει την επιτυχία του προκατόχου του. Κατά πόσον όμως αξίζει η αγορά του; Τι βελτιώσεις περιλαμβάνει έναντι της πρωτότυπης έκδοσης; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ακολουθούν παρακάτω.


Τι περιλαμβάνει το πακέτο
Πριν ασχοληθούμε εκτενέστερα με το The Last of Us Remastered κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε στο περιεχόμενό του, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει κατά πόσο αξίζει να προχωρήσετε στην αγορά του. Πέρα λοιπόν από το The Last of Us, η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει όλα τα DLC που κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και συγκεκριμένα τα Abandoned Territories Map Pack, Left Behind DLC και Grounded Bundle DLC. Το τελευταίο εξ' αυτών μάλιστα περιλαμβάνει επιπλέον multiplayer χάρτες, ένα σαδιστικό επίπεδο δυσκολίας για το single-player campaign, καθώς και αρκετά νέα όπλα και skills.

Με λίγα λόγια λοιπόν εδώ έχουμε να κάνουμε με την απόλυτη The Last of Us συλλογή, καθώς το όλο πακέτο προσφέρει εξαιρετικό value for money. Βέβαια στην περίπτωση που είχατε ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα DLC στο παρελθόν δύσκολα θα βρείτε κάτι νέο που να σας συγκινήσει εδώ.


Τετριμμένο μεν, συγκλονιστικό δε
Σε ότι έχει να κάνει με το σενάριο δεν θα επεκταθούμε περισσότερο, καθώς αφενός τα γεγονότα του The Last of Us είναι λίγο έως πολύ γνωστά στους περισσότερους από εσάς, αφετέρου οι...αμύητοι μπορούν να συμβουλευθούν το προγενέστερο review μας. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε πάντως για μία ακόμη φορά είναι ότι ενώ η Naughty Dog μας μεταφέρει σε ένα τετριμμένο post-apocalyptic περιβάλλον, το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει την επιλογή της. Βέβαια στο γεγονός αυτό συμβάλλει η κινηματογραφική αφήγηση της ιστορίας, αλλά και οι συγκλονιστικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών.

Όσοι δεν έχουν παίξει το The Last of Us επιβάλλεται να αποκτήσουν την remastered έκδοσή του για το PS4.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο Left Behind, το μόνο story driven DLC, το οποίο ρίχνει άπλετο φως στις άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα της Ellie. Καλώς ή κακώς στην βιομηχανία των video games έχουμε δει δεκάδες DLC με τον χαρακτήρα "αρπαχτής", εδώ πάντως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Χωρίς ίχνος υπερβολής η εμπειρία που προσφέρει το Left Behind είναι τουλάχιστον εφάμιλλη με αυτήν του The Last of Us.

H PS4 εμπειρία
Σε ότι έχει να κάνει με το οπτικό κομμάτι από τα πρώτα κιόλας λεπτά θα διαπιστώσετε ότι η Naughty Dog έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στην αύξηση της ανάλυσης της πρωτότυπης έκδοσης. Τo The Last of Us Remastered τρέχει στα 1080p και ως επί τω πλείστον δεν θυμίζει τίτλο του PS3.


Από την άλλη πλευρά το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσον αξιοποιούνται τα χαρακτηριστικά του DualShock 4. Δυστυχώς στο κομμάτι αυτό η αμερικανική εταιρεία μας απογοητεύει. Κοινώς το touchpad έχει και πάλι καθαρά διακοσμητικό ρόλο και παράλληλα το ηχείο του DualShock 4 δεν αξιοποιείται όσο θα έπρεπε. Για παράδειγμα, κάθε φορά που ανοίγετε και κλείνετε τον φακό σας ακούγεται ένα χαρακτηριστικό "κλικ". Ένα επίσης χαρακτηριστικό που δεν αξιοποιείται είναι η light bar, με δεδομένο ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των stealth μηχανισμών, όπως είδαμε να συμβαίνει με μεγάλη επιτυχία στο Thief.


Βέβαια εύλογα κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ζητάμε...πολλά από την Naughty Dog. Πράγματι οι παραπάνω ελλείψεις δεν λειτουργούν σε καμία περίπτωση ως αποτρεπτικό παράγοντα αγοράς του The Last of Us Remastered, εντούτοις όταν κάποιος έχει ξοδέψει 60 ευρώ για να αποκτήσει το The Last of Us και 20 για το Season Pass του είναι πολύ λογικό να έχει τεράστιες απαιτήσεις από την παρούσα HD έκδοση. Πόσο μάλλον όταν η τελευταία διατίθεται έναντι 40 ευρώ. Να προσθέσουμε πάντως ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται το πρώτο patch του The Last of Us Remastered, το οποίο θα περιλαμβάνει το Photo mode, καθώς και ένα ντοκιμαντέρ ονόματι Grounded που θα εξιστορεί την κύκλο ανάπτυξης της πρωτότυπης έκδοσης.Ικανοποιητικό remaster
Κακά τα ψέματα η πρωτότυπη έκδοση του The Last of Us υστερούσε αρκετά σε τεχνικό επίπεδο, καθώς η engine του δεν κατάφερε να αναδείξει το hardware του PS3 ή τουλάχιστον όχι στον βαθμό που θα θέλαμε κρίνοντας από κυκλοφορίες όπως το Heavy Rain ή το Uncharted 3. Ευτυχώς εδώ τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα, αν και πάλι συναντήσαμε αρκετά flat textures, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την βλάστηση των εξωτερικών χώρων και φαινόμενα όπως clipping.

Βέβαια τα μεμονωμένα αυτά προβλήματα δεν καταφέρνουν να αμαυρώσουν την τελική εικόνα, η οποία είναι σαφώς καλύτερη από την αντίστοιχη της πρωτότυπης έκδοσης. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι το The Last of Us Remastered τρέχει απρόσκοπτα σε native 1080p ανάλυση και χωρίς ίχνος υπερβολής θα λέγαμε ότι οπτικά είναι εφάμιλλο των υπολοίπων τίτλων του PS4. Επίσης, η παρούσα έκδοση έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της πρωτότυπης όσον αφορά το performance καθώς προσφέρει ομαλό frame rate στα 60fps. Οι όποιες πτώσεις παρατηρήσαμε είναι πραγματικά ανεπαίσθητες χωρίς σε καμία περίπτωση να επηρεάζουν το gameplay ή την απόκριση του χειρισμού. Επιπλέον, στα θετικά συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι έχετε την δυνατότητα να "κλειδώσετε" το frame rate στα 30fps. Στην περίπτωση αυτή δεν παρατηρούνται καθόλου πτώσεις στα frames ή φαινόμενα screen tearing.


Σε γενικές γραμμές η δουλειά της Naughty Dog κρίνεται ικανοποιητική, αν και είναι φανερό ότι οι developers βιάστηκαν ελαφρώς για να μας προσφέρουν τη νέα αυτή έκδοση όσο το δυνατόν νωρίτερα. Το λέμε αυτό γιατί το The Last of Us Remastered δεν εκμεταλλεύεται το hardware του PS4 για να εξαλείψει ορισμένα χαμηλής ποιότητας textures της πρωτότυπης έκδοσης.

Από ηχητικής πλευράς ισχύει ότι είχαμε δει πέρυσι στο PS3. Κοινώς έχουμε και πάλι το εξαιρετικό soundtrack του Gustavo Santaolalla, αλλά και αρκετές μοναδικές ερμηνείες στον τομέα του voice acting. Στον συγκεκριμένο τομέα πάντως περιμέναμε κάτι παραπάνω από την Naughty Dog και αυτό γιατί θα μπορούσε να αξιοποιήσει το ηχείο του DualShock 4 σε μεγαλύτερο βαθμό, ώστε να ακούμε μέσα από αυτό διάφορους περιβαλλοντικούς ήχους ή κάποια ηχητικά εφέ, όπως είχαμε δει στο παρελθόν στα Knack και Transistor.


Επιβάλλεται ένα ακόμη playthrough ή μήπως όχι;
Στην περίπτωση του The Last of Remastered τα πολλά λόγια είναι φτώχια, όπως λέει και η σοφή λαϊκή ρήση. Η ποιότητα της πρωτότυπης έκδοσης παραμένει ανυπέρβλητη, καθώς μιλάμε για έναν από τους καλύτερους τίτλους του PS3 και της έβδομης γενιάς οικιακών κονσόλων γενικότερα. Κατόπιν αυτού, όποιος από εσάς δεν το είχε παίξει και έχει πλέον ένα PS4 στην κατοχή του οφείλει -πρωτίστως στον εαυτό του- να αποκτήσει το The Last of Remastered. Τα 40 ευρώ που θα χρειαστεί να δαπανήσετε κρίνονται πολύ λίγα, μπροστά στο συνολικό περιεχόμενο που προσφέρεται.

Τα δεδομένα πάντως αλλάζουν σημαντικά στην περίπτωση που είχατε ήδη προμηθευτεί το The Last of Us στο PS3. Εδώ το στοιχείο που αποτελεί βαρόμετρο είναι καθαρά τα DLC, κοινώς αν είχατε ασχοληθεί μαζί τους στην last-gen κονσόλα της Sony δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για να αποκτήσετε τη νέα έκδοση στο PS4. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα HD γραφικά και το 60fps frame rate είναι αμελητέες προσθήκες, εντούτοις στο κομμάτι του gameplay ειλικρινά δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Βέβαια για να κάνουμε και τον...δικηγόρο του διαβόλου την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν κυκλοφορεί τίποτα καλύτερο στην αγορά, οπότε το The Last of Us Remastered δύναται κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως μία gaming όαση στην γενικότερη ξηρασία νέων τίτλων.

Θετικά:
- 1080p στα 60fps
- Απαράμιλλος ηχητικός τομέας
- Μεγάλη διάρκεια
- Συγκλονιστικό σενάριο

Αρνητικά:
- Παραμένουν αρκετά από τα flat textures την πρωτότυπης έκδοσης
- Μηδαμινές βελτιώσεις στο gameplay
- Ελαφρώς "τσιμπημένη" τιμή

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 10
Gameplay: 9
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.7

Ώρα να το αποκτήσουν και οι...τελευταίοι από εσάς.

Παντελής Δασκαλέλος  

User reviews

Average user rating from: 2 user(s)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο 
 
9.0

TLOU Remastered:User Review!

Ακριβώς ίδιο με το PS3 αλλά είναι μόνο η βελτίωση γραφικών και DLC μαζί.Απλά άξια το παιχνίδι της χρονιάς αν και παραμένουν μερικά προβλήματα αλλά κατά τα άλλα είναι απολαυστικό και σου κεντρίζει το ενδιαφέρον.
Βέβαια όσοι έχετε παίξει στο ps3 μην περιμένετε κάτι καινούριο.Για αυτούς που έχουν ps4 και δεν έχουν παίξει και σκοπεύουν να το αγοράσουν απλά αγοράστε το αξίζει.Απο μένα ένα 9!

Was this review helpful to you? 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο 
 
8.0

Αν το παίξατε στο PS3 προσπεράστε το

Είμαι πάντοτε κατά των HD remasters και το The Last of Us είναι μία τέτοια περίπτωση. Απ' τη στιγμή που το έπαιξα και το τερμάτισα πέρυσι στο PS3 δεν βρήκα λόγο να κάνω το ίδιο στο PS4. Ναι μεν σε λίγο χαμηλότερη τιμή παίρνεις full game + DLC, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα σε όσους έχουν ήδη παίξει το παιχνίδι στο PS3, καθώς μιλάμε για ακριβώς το ίδιο story χωρίς την παραμικρή προσθήκη 1-2 levels για να δικαιολογηθεί το κόστος βρε αδερφέ.

Απ' την άλλη όσοι δεν το έχετε παίξει αγοράστε το κατευθείαν στο PS4. Έχει σημαντικές οπτικές διαφορές στους χαρακτήρες. Κατά την άποψή μου πάντω το περιβάλλον το περίμενα λίγο καλύτερο, αντί για τα γνωστά ενοχλητικά flat textures που είχαμε συναντήσει στο PS3.

Αλλά τι λέω τώρα...καραμπινάτο 10 είναι για κάποιους..."με κλειστά μάτια", οπότε η γνώμη μας περισσεύει!

Was this review helpful to you? 
 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +6 GNate (Level 8) 28/07/2014 13:15
Το έχω τερματίσει στο ps3 και το dlc μαζί.Δεν υπάρχει για μένα κανένας λόγος να το αγοράσω μελλοντικά στο ps4.Ωστόσο το review περιεκτικό όπως πρέπει. ;-)
#2 +2 sithlorddante (Level 17) 28/07/2014 13:28
Μεγάλο φάουλ για μένα, από την Sony και τη Naughty Dog που δεν έκαναν ένα πρόγραμμα αναβάθμισης για αυτούς που ήδη έχουν στην κατοχή τους το αυθεντικό για PS3 (και δεν είναι λίγοι!). Ήδη το αγόρασα μια φορά όταν κυκλοφόρησε.Παι χνιδάρα, δεν λέω.Άλλα να πάω να ξαναδώσω 50 ευρώ για να το αγοράσω, μόνο και μόνο για να το παίζω σε 1080p και 60fps, νομίζω πάει πολύ.Ενώ αν έβρισκαν κάποιο τρόπο να μπορείς να το αγοράσεις σε μειωμένη τιμή (πχ 20 ευρώ) μέσω του PSN,θα το σκεφτόμουνα.Στη ν Αμερική πάντως, γνωστή εταιρεία που πουλά παιχνίδια (gamestop) έχει προσφορά που αν πάρεις το παλιό σου αντίγραφο του Last of us για ps3, αγοράζεις στη μισή τιμή αυτό του PS4.Ας το δουν και τα δικά μας τα καταστήματα και ας προχωρήσουν σε ανάλογες ενέργειες.Παντε λή, για ακόμα μια φορά περιεκτικότατος και κατατοπιστικότα τος.Συγχαρητήρι α!
#3 PsyastraL (Level 1) 28/07/2014 15:26
στην ουσία μεταφορά κάναν από το ps3 στο ps4 και είναι λογικό αυτό.για όσους δεν είχαν ps3 και πήραν ps4 τώρα εννοείτε ότι θα το αγοράσουν γιατί είναι παιχνιδάρα, εάν το έχεις τερματίσει για πιο λόγο να το αγοράσεις και για το ps4 μηπως για το 1080 60fps ? τραγικό είναι κατά την γνώμη μου να μιλάμε για fps στις κονσόλες.δηλαδή εάν έπαιζες το game αυτό σε 1080 με 45 frames θα καταλάβαινες τι διαφορα?
#4 Blood King (Level 24) 28/07/2014 18:44
Δυστυχώς δεν έχω παίξει καμία από τις εκδόσεις του αλλά επιφυλάσσομαι να το σκίσω αν βγει σε PC :-)
#5 Shallow (Level 15) 28/07/2014 18:56
Και εγώ με τόσα που ακούω συνέχεια θέλω πολύ να το παίξω, αλλά exclusive είναι οπότε QQ μας :(
#6 NoGood! (Level 24) 28/07/2014 20:02
Το The Last Of Us το παίζω αυτή την περίοδο και μπορώ να πω ότι είναι παιχνιδάρα.Εννο είται πως όταν πάρω Ps4 θα το αποκτήσω γιατί είναι ένα απ'τα παιχνίδια που αξίζουν να έχεις στην συλλογή σου.
#7 Mr.Dododi (Level 25) 29/07/2014 00:20
Κι εγώ η αλήθεια είναι ότι είχα δοκιμάσει μόνο το demo της PS3 έκδοσης αλλά το παιχνίδι πραγματικά σε τραβάει με την ατμόσφαιρά του και το gameplay του. Μου θύμισε χολιγουντιανή παραγωγή!
#8 +1 deratop (Level 25) 29/07/2014 12:46
Πρέπει να σχολιάσω το πόσο καλό ήταν το review?φαίνεται απο μόνο του,τώρα αν σας πώ ότι δεν το έχω παίξει θα μου την πέσετε όλοι,υπόσχομαι όμως να το πάρω με την πρώτη ευκαιρία.
#9 nikos123 (Level 21) 29/07/2014 22:49
Πολύ μεγάλη παιχνιδάρα!!! Τα γραφικά στο ps4 είναι αρκετά αναβαθμιζμένα. Δείτε το εδώ και βάλτε το στα 60 fps: http://www.gamersyde.com/hqstream_the_last_of_us_remastered_exploration-32661_en.html
Εμένα προσωπικά δεν με πολύ ενδιαφέρει γιατί το έχω για το ps3 αλλά όποιος δεν το έχει παίξει κυριολεκτικά ΧΑΝΕΙ!!!
#10 Bloodytearss (Level 7) 02/08/2014 22:11
Γιατί remake δεν το καταλαβαίνω! Είχε αρκετή απήχηση ως έχει στο ps3.money is the root of all evil :P
#11 shephiroth (Level 8) 23/08/2014 11:15
ο λογος που δεν το αγορασα για ps3 περσυ ηταν επειδη ημουν σχεδον σιγουρος οτι θα το βγαζανε για ps4.
Το επαιξα λοιπον κατευθειαν στο ps4 χωρις να το παιξω καθολου στο ps3 και πραγματικα ειναι απιστευτο game.
Φανταστικα γραφικα καθως και ωραια ιστορια. Απο τα αγαπημενα games πλεον.
#12 efane (Level 23) 27/08/2014 01:26
το έχω παίξει σε κονσόλα φίλου και είναι απο τα παιχνίδια που θές να πάρεις το ps4.
Είναι παιχνιδάρα, γραφικά τέλεια, ατμόσφαιρα,σενά ριο!!!
#13 Ripos (Level 7) 09/09/2014 20:51
Αν και το έχω λιώσει άπειρες φορές στο ps3 με σιγουριά μπορώ να πω ότι είναι ό,τι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει σε όλες τις κονσόλες! Λίγα παιχνίδια μπορούν να μαζέψουν κόσμο να σε βλέπουν να παίζεις και να είναι καρφωμένοι για ώρες στην οθόνη! Εύχομαι να μπορέσω να το αποκτήσω και στο ps4 (μαζί με ένα ps4)!
#14 agetoki (Level 5) 11/09/2014 11:36
isws apo ta kalutera paixnidia pou exw pai3ei kai anepifilakta 8a evaza to 10ari se auto to paixnidia! den exw logia apla uperoxo
#15 olimpiakara24 (Level 3) 16/09/2014 21:19
Ενα απο τα καλητερα παιχνιδια πολυ ωραια γραφικα και story
#16 nikosou22 (Level 7) 28/09/2014 15:13
Καλυτερο απο οτι εχω παιξει μεχρι στιγμης στο ps4
#17 Dodos24 (Level 5) 28/09/2014 17:09
Παιχνιδάρα το The Last Of Us!!!Το έχω αγοράσει στο ps3 και για καλή μου τύχη το κέρδισα σε διαγωνισμό και για το ps4.Η μαλακία είναι οτι δεν έχω ακόμα ps4 αλλά που θα μου πάει θα το πάρω.
#18 vankatsik (Level 5) 30/09/2014 14:20
Όσοι δεν το παίξατε στο ps3 μην το χάσετε αξίζει και με το παραπάνω!!!!
#19 simademenos23 (Level 3) 23/12/2014 00:14
polu kalo to exw termatisei sto ps3.Einai apo ta agapimena mou games
#20 johnstath (Level 10) 06/01/2016 08:40
Αυτό το παιχνίδι αξίζει και το τελευταίο ευρώ που δαπάνησα. Δεν έχω μετανιώσει στιγμή που το επέλεξα, ίσως το καλύτερο survival horror του PS.
Score 8.7
User Score ( 32 votes ) 9.08
User Reviews 8.5
Genre: Action-Adventure, Survival Horror
Developer: Naughty Dog
Publisher: Sony
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 30/7/2014
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification