Τα πλεονεκτήματα των βιντεοπαιχνιδιών

Hot
Μάνος Γρυπάρης
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Τα πλεονεκτήματα των βιντεοπαιχνιδιών

Τα πλεονεκτήματα των βιντεοπαιχνιδιών

Η έρευνα που θα έπρεπε να παίζουν τα μέσα ενημέρωσης αντί να κινδυνολογούν.

Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε πόσο δημοφιλή είναι τα βιντεοπαιχνίδια. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 99% των αγοριών και το 94% των κοριτσιών δήλωσαν πως παίζουν βιντεοπαιχνίδια, ενώ το 97% ανέφερε πως παίζει τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αντίστοιχες έρευνες, ωστόσο εμπειρικά μπορούμε να πούμε πως τα ποσοστά και εδώ είναι πολύ υψηλά.

Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν δημιουργήσει μία βιομηχανία τζίρου δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο και έχουν γίνει δημοφιλή σε κάθε ηλικία, από παιδιά μέχρι μεγάλους σε ηλικία ενήλικες. Κάποιοι αρκούνται στο να αφιερώσουν έστω και λίγα λεπτά για να παίξουν Puzzle games στο Facebook, οι ενήλικες διασκεδάζουν με JackpotCity online καζίνο παιχνίδια χωρίς να χρειάζεται να βγουν από το σπίτι κι άλλοι πάλι που νιώθουν την αδρεναλίνη να ρέει μέσα τους, αφιερώνουν τον χρόνο τους σε πιο ανταγωνιστικά παιχνίδια, όπως το Fortnite ή το League of Legends, τα οποία μάλιστα έχουν επεκταθεί στα eSports.

Παρότι τα games είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και υπάρχουν περιπτώσεις εξαρτήσεις από αυτά ή βίαιης συμπεριφοράς, ιδιαίτερα στις παιδικές ηλικίες, δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε και τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρουν. Συνήθως στα ΜΜΕ επικεντρώνονται στα αρνητικά, χωρίς να δίνουν καθόλου βάσεις στα θετικά των βιντεοπαιχνιδιών. Ολλανδοί ερευνητές του πανεπιστημίου Radboud μας ενημερώνουν πως τα καινούργια βιντεοπαιχνίδια ενισχύουν την κοινωνική, συνεργατική και συναισθηματική εμπειρία όσων ασχολούνται με αυτά. Συμφωνούν επίσης στο συμπέρασμα πως υπάρχει βελτίωση της ανθρώπινης υγείας όσον αφορά την ευαισθησία και τις νοητικές διεργασίες του εγκεφάλου.

Σε σύγκριση με την τηλεόραση και τις ταινίες, τα video games είναι πολύ πιο σύνθετα και προσφέρουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης επιλογών και αλληλεπίδρασης με το παιχνίδι και με άλλους παίκτες. Αυτά τα στοιχεία δεν προσφέρονται από τα κλασικά μέσα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας. Για παράδειγμα το δημοφιλές σε όλες τις ηλικίες Minecraft, διαθέτει εκατομμύρια χρήστες, επιτρέποντας τους με απλά στοιχεία να οικοδομήσουν πολύπλοκες κατασκευές και μηχανισμούς.

Στο παιχνίδι The Sims, οι παίκτες διαχειρίζονται την καθημερινότητα εικονικών χαρακτήρων που αλληλοεπιδρούν με άλλους χαρακτήρες, μαθαίνοντας δεξιότητες και σχηματίζοντας πολύπλοκες σχέσεις. Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας όλων αυτών των στοιχείων και πολλών άλλων ακόμη δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται και να υποβαθμίζεται.

Η ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια ενεργοποιεί και εκπαιδεύει το νευρικό μας σύστημα, μας κάνει πιο αποδοτικούς σε ορισμένες δραστηριότητες, βελτιώνει την αντίληψη για την προσοχή μας και μας βοηθά να αναγνωρίσουμε και να επεξεργαστούμε πολύπλοκα μοτίβα. Τα διαδραστικά παιχνίδια φαίνεται πως ισχύουν επίσης τη δημιουργικότητα. 

Όσον αφορά τον συναισθηματικό τομέα, είναι γεγονός πως τα games μπορούν να μας φτιάξουν τη διάθεσή. Η επιτυχία σε αυτά μπορεί να οδηγήσει σε θετικά συναισθήματα, να μειώσει κατά πολύ το άγχος και να μας κάνει να χαλαρώσουμε. Σε βάθος χρόνου μας κάνουν να βλέπουμε διαφορετικά τη ζωή και να έχουμε καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων. Αυτό έχει άμεση επίδραση και στην κοινωνική μας συμπεριφορά, καθώς επίσης και στις σχέσεις μας με τους υπόλοιπους ανθρώπους, ενώ μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τους στόχους που θέτουμε και να μην απογοητευόμαστε τόσο από τις αποτυχίες.

Αναρίθμητα παιχνίδια έχουν αναπτυχθεί με σκοπό την εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή έρευνα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ασχολούνται με ξένες γλώσσες, με την ιστορία, τη γεωγραφία, με τις επιστήμες και τα μαθηματικά. Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια παρέχουν μία νέα μορφή εκπαίδευσης που επιτρέπει στους εκπαιδευόμενους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στο παρελθόν, καθώς επίσης και εκείνες τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα για τις μικροσυναλλαγές και τα loot boxes και συζητήστε για την μόνιμη στήλη Editorial στο παρακάτω forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Notification